Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nur40

#901 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Nur40 »

HAVANA wrote: E haj nam to sad sve izvadi za vrtiće,gdje,šta ,kako? O tome pričamo.
Ovaj primjer je trebao pokazati kako vjeronauk u javnim ustanovama nije nepoznat ni u demokratskim zemljama, i kako su je samo totalitarni sistemi zabranjivali.
A za vrtiće postoji Konvencija UN i Bh. zakon o slobodi vjere, koji uspostavlja to pravo. Nadam se samo da smo za poštivanje zakona vlastite zemlje.
Nur40

#902 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Nur40 »

popajic wrote:@Nur 4o,
tema je:Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !? Halooo,djeca od 3-4 god. !
Nikakvo ucenje tu nije u pitanju nego zakucavanje podjela i medju najmladjim.
Ne vjerujem da ovaj usklik "Halooo, djeca od 3-4 god.!" znači da djeca u tim godinama ne mogu ništa naučiti, jer zašto bi ih slali onda u vrtić ikako. Rečenica u nastavku pokazuje da ustvari taj usklik znači kako vjeru općenito smatraš nečim nepotrebnim i pogrešnim. Učenje o jednom Stvoritelju, o postanku cijelog čovječanstva od jednog muškarca i jedne žene, o razlikama koje je Stvoritelj dao kako bi se međusobno upoznavali nije nešto pogrešno. Ljudi jesu različiti. Najprije se razlikuju po polu, po uzrastu, po boji kože, po svjetonazoru... To su činjenice, samo je pitanje kako ćemo ih naučiti. Da li na način "različiti smo upoznajimo se" ili zanemarivanjem i potiskivanjem razlika dok jednom ne izbiju na vidjelo na najgori način, kada ne znadnemo ništa o tome i odjednom se probudimo s ne znam koliko godina i vidimo da se razlikujemo od drugih ili drugi od nas, i ne znajući ništa o tome rješavamo to tako da uništimo one koji su različiti od nas, a ne kako nas je Stvoritelj učio "različiti smo upoznajimo se". Razlike su bogatstvo samo ako se znamo s njima nositi.
Ex Yu je prilično dobar primjer kako je to kada nema razlika, kada smo svi braća i jedinstveni smo, a odjednom ne samo da nismo braća niti jedinstveni nego smo jedni dugima najgori neprijatelji.
Nur40

#903 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Nur40 »

valterbranisarajevo wrote:Kako je bilo moguće da se do sada nismo očešali o Tita.Kada već jesmo-dok je "drug Tito gledao na nas" djeca su se u školskim klupama dijelila prema stranom jeziku koji su učili, prema zanimanju koje su izabrali, a u vrtićima isključivo prema godinama starosti. Nismo ni mi koji smo se tako dijelili ispali baš "nakaradni"...
Naravno, tada se nije izučavala vjeronauka ni u školama ni u vrtićima, ni kao obavezni predmet, ni kao izborni. Tada se morao učiti marksizam. I sve je to ostavilo duboka traga naročito od 1992 - 1995.godine. A Bogami, još se osjeti. Tada se pokazalo kako je dobro naučeno kada je "drug Tito gledao sve nas" i kada smo dijeljeni po stranim jezicima. Tih godina su "rusi" odlučili napasti "nijemce", a bilo je i onih koji su se pravili "englezima" mada su bili "francuzi". Samo kako li je došlo do ovoga kada se nije učio vjeronauk. Zanimljivo. Koji je to opijum bio, kada nije bilo vjere.
popajic

#904 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by popajic »

@Nur 40
Učenje o jednom Stvoritelju, o postanku cijelog čovječanstva od jednog muškarca i jedne žene, o razlikama koje je Stvoritelj dao kako bi se međusobno upoznavali nije nešto pogrešno.
Pokusavas li me ti ubijediti da su djeca od 3-4 god. u stanju uciti o postanku covjecanstva??? Mali Anstajni ??? Pa, mi matori se glodjemo u vezi nastanka svijeta i o "dvoboju" Darvina : Stvoritelja...
Hiljaditi put ponavljam da NEMAM nista protiv vjere, ali sam debelo protiv da se u ime te vjere vrse daljne podjele medju djecom.
Uostalom,u sekularnoj,demokratskoj drzavi(???) religija nije i ne treba biti zabranjena,ali je i treba da bude odvojena od drzave.
Zasto malisani tog uzrasta ne bi bili samo djeca ? Svi zajedno,bezbrizni...bar tih nekoliko prvih godina zivota?
Ionako im kasnije ne gine haos od bombardovanja 3 religije, 3 istorije,3 drzave ,3 konstitutivnosti...3 ludnice zgucene na malom prostoru.
Yosemite_Sam

#905 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Yosemite_Sam »

negativ wrote:Nemam ništa protiv vjeronauke ali ona treba da se predaje na mjestima gdje joj je mjesto, a to su džamije, crkve, sinagoge itd...
Ja odrastao u mahali i koliko se sjećam da smo svi, barem većina išli u mekteb u našoj džamiji (sad će neki reći da su komunisti branili to - e pa nisu, svjedok sam) i ništa loše nisam naučio. Koliko znam i sada u istu tu džamiju idu djeca mojih vršnjaka isto kao što smo mi išli, pa mi nije kako nam se to najednom nametnula potreba da u javnim ustanovama poput obdaništa i škola uvodimo vjeronauku.
Ako ništa, bolje bilo da se uči istorija religija ili kako god to nazvali, ali tek u osnovnoj školi od 5 razreda pa naviše. Kad nauče nešto o drugima i o njihovoj vjeri i kulturi moći će rezonovati na ispravan način i neće jedni druge zvati vlasima, balijama, šokcima i drugim imenima koja koriste jer drugačije ih niko nije naučio.
Neka se ovaj predmet vrati na svoj izvor u džamije i crkve i bit će svima bolje, a jadna nam djeca manje opterećena ovim manijačkim pokušajima da ih od najranije mladosti uvučemo u svijet politike i to kakve - idiotske.
Lijep paradox: ovi novopečeni muslimani će ostvariti ono što ni Lenjinu nije pošlo za rukom: iskorijeniti religiju iz naroda u veoma kratkom roku! Satrapi, bez obzira koliko se busali o prsa da su "dezinficirali" društvo od komunizma, su vješto preuzeli komunistički M.O: nije više partija, već je crkva/džamija, nije više radnička klasa/proleterijat već je nacija smućkana s poimanjem religije i etnosa etablirana kao ideološki ideal. Pitaš se zašto je vjeronauka uvedena u obdaništa? :-) Pa šta misliš kako se ovi lešinari na vlasti mogu održati bez svoje armije poslušnih i efikasnih dronova? Negativ, i ti i ja znamo da je cilj religije da oplemeni čovjeka, da mu da mir, sistem vrijednosti kroz koji će on imati interakciju sa okolinom. Reisu nije stalo do tog, već da proizvede generacije poslušnika koje će održavati status quo i biti poslušne ovce spremne da umru za svoje velike vođe :x
Kupalo

#906 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Kupalo »

Naravno, tada se nije izučavala vjeronauka ni u školama ni u vrtićima, ni kao obavezni predmet, ni kao izborni. Tada se morao učiti marksizam. I sve je to ostavilo duboka traga naročito od 1992 - 1995.godine. A Bogami, još se osjeti. Tada se pokazalo kako je dobro naučeno kada je "drug Tito gledao sve nas" i kada smo dijeljeni po stranim jezicima. Tih godina su "rusi" odlučili napasti "nijemce", a bilo je i onih koji su se pravili "englezima" mada su bili "francuzi". Samo kako li je došlo do ovoga kada se nije učio vjeronauk. Zanimljivo. Koji je to opijum bio, kada nije bilo vjere.
Mi kao da nismo živjeli u istoj zemlji, koliko se ja sjećam marksizam se uvodio tek u srednjoj školi, a na vjeronauk si mogao ići pri džamiji ili crkvi, ne sjećam se da je iko branio, kako je tad bilo u modi da svi mašu patrtijskim knjižicama tako je sad u modi da su svi vjernici.

Sreća pa Goli Otok nije u BiH inače bi i sve nas koji se bunimo strpali na njega i tjerali da učimo vjeronauk, za one koje nisu išli da nauče, a za one koji jesu da ponavljaju.
HAVANA

#907 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by HAVANA »

[quote="Nur40"]Primjer da vjeronauk u javnim ustanovama nije tako rijedak u demokratskim zemljama:
[quote]Vjeronauk u Europi

BELGIJA
U Belgiji postoje dvije vrste srednjih škola – državne i katoličke. Katoličke srednje škole pohađa oko 60 % mladih. U katoličkim je školama vjeronauk obvezan (dva sata tjedno). U državnim školama učenici biraju između nastave religije (katoličke, protestantske, hebrejske ili islamske) ili nekonfesionalne etike.Svrha je vjeronauka suočavanje mladih s istinskim životnim problemima, posebno s problemom smisla života. Vjeronauk želi potaknuti osloboditeljsko djelovanje u svijetu u duhu vjere.

Stvarno ne kontam šta si želio reći sa ovim primjerima koji su manje više u svim EU zemljama isti i funkcionišu na istom principu.
Moje dijete je išlo u belgijski vrtić i naravno vjeronauke NEMA u vrtiću a da smo ostali živjeti tamo sada bi bila 5 razred ,IMALA BI IZBOR ŽELI LI NASTAVU RELIGIJE ILI NEKONFESIONALNE ETIKE!!!!
Ovde vjeronauka u vrtiću postoji i to samo za jedne a drugi mogu na hodnik.Za njih nema ništa. :x
U školi kod starije takođe samo jedan izbor a ne postoji zamjenski predmet i opet hajmo na hodnik :x Šta bi sa nekonfesionalnom etikom????....
Ako će biti kao u ovim zemljama koje navodiš,potpisujem odmah.Tamo imaš pošten izbor.
HAVANA

#908 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by HAVANA »

Nur40 wrote:
HAVANA wrote: E haj nam to sad sve izvadi za vrtiće,gdje,šta ,kako? O tome pričamo.
Ovaj primjer je trebao pokazati kako vjeronauk u javnim ustanovama nije nepoznat ni u demokratskim zemljama, i kako su je samo totalitarni sistemi zabranjivali.
A za vrtiće postoji Konvencija UN i Bh. zakon o slobodi vjere, koji uspostavlja to pravo. Nadam se samo da smo za poštivanje zakona vlastite zemlje.

Glup ti je primjer pravo.Pročitaj još jednom sve i razmisli.
Da ponovim:Navedi mi zemlju u kojoj postoji vjeronauk u vrtiću a pogotovo po ovom sistemu.
Škola je posebna priča i ok, poštujem zakone vlastite zemlje ALI?
Na koga se odnosi ovaj zakon i kako se sprovodi i za koga?
Šta je sa ostalima?
Gdje je sloboda izbora i šta je zamjenski predmet za one koji neće na vjeronauku.
Šta postižete ovakvim načinom,koji su rezultati osim što razdvajate djecu?
Sve u svemu FUJJJJ :x
HAVANA

#909 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by HAVANA »

Nur40 wrote:
popajic wrote:@Nur 4o,
tema je:Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !? Halooo,djeca od 3-4 god. !
Nikakvo ucenje tu nije u pitanju nego zakucavanje podjela i medju najmladjim.
Ne vjerujem da ovaj usklik "Halooo, djeca od 3-4 god.!" znači da djeca u tim godinama ne mogu ništa naučiti, jer zašto bi ih slali onda u vrtić ikako. Rečenica u nastavku pokazuje da ustvari taj usklik znači kako vjeru općenito smatraš nečim nepotrebnim i pogrešnim. Učenje o jednom Stvoritelju, o postanku cijelog čovječanstva od jednog muškarca i jedne žene, o razlikama koje je Stvoritelj dao kako bi se međusobno upoznavali nije nešto pogrešno. Ljudi jesu različiti. Najprije se razlikuju po polu, po uzrastu, po boji kože, po svjetonazoru... To su činjenice, samo je pitanje kako ćemo ih naučiti. Da li na način "različiti smo upoznajimo se" ili zanemarivanjem i potiskivanjem razlika dok jednom ne izbiju na vidjelo na najgori način, kada ne znadnemo ništa o tome i odjednom se probudimo s ne znam koliko godina i vidimo da se razlikujemo od drugih ili drugi od nas, i ne znajući ništa o tome rješavamo to tako da uništimo one koji su različiti od nas, a ne kako nas je Stvoritelj učio "različiti smo upoznajimo se". Razlike su bogatstvo samo ako se znamo s njima nositi.
Ex Yu je prilično dobar primjer kako je to kada nema razlika, kada smo svi braća i jedinstveni smo, a odjednom ne samo da nismo braća niti jedinstveni nego smo jedni dugima najgori neprijatelji.

Djeca u tim godinama mogu itekako nešto naučiti a to nešto je ono što je primjereno njihovom uzrastu.
Stvoritelj nije sigurno.
Razlika u ljudima je da li su dobri ili loši , kraj priče.
Razlike su bogatstvo i ja sam najsretniji u takvom okruženju a nosim se sa njima već 38g , vi se ne znate nositi sa njima.
sarlo

#910 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by sarlo »

HAVANA wrote:Stvarno ne kontam šta si želio reći sa ovim primjerima koji su manje više u svim EU zemljama isti i funkcionišu na istom principu.
Moje dijete je išlo u belgijski vrtić i naravno vjeronauke NEMA u vrtiću a da smo ostali živjeti tamo sada bi bila 5 razred ,IMALA BI IZBOR ŽELI LI NASTAVU RELIGIJE ILI NEKONFESIONALNE ETIKE!!!!
Ovde vjeronauka u vrtiću postoji i to samo za jedne a drugi mogu na hodnik.Za njih nema ništa. :x Nek' se celici.
U školi kod starije takođe samo jedan izbor a ne postoji zamjenski predmet i opet hajmo na hodnik :x Šta bi sa nekonfesionalnom etikom????.... U hodniku i na ulici shvatis i naucis mnoge temeljne stvari koje se ne uce u skoli. Sat-dva sedmicno, nece mu nista biti
Ako će biti kao u ovim zemljama koje navodiš,potpisujem odmah.Tamo imaš pošten izbor.
..dao Mujo sinu zensko ime. Kad je dijete odraslo, stao pred oca: " Sto si mi dao zensko ime", "Da se naucis boriti u zivotu".
Ili zavrsis u "..Kukavicjem gnijezdu" ili uspijes.
JThomas

#911 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by JThomas »

ma sve je to po zakonu...a za zamjenski predmet ćemo se dogovoriti, al da bude po našem :D

al kažem ti, ima to svuda po evropi, samo eto, nije baš u obdaništima, nego u osnovnim školama, nije baš ni isto što se tiče izbora i zamjenskog predmeta...ali isto ti je to, rekli nama u centrali :D

kome ba mi da s' prilagođavamo, nek' se oni nama prilagode :D
dino111

#912 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

HAVANA wrote:
Nur40 wrote:

Da ponovim:Navedi mi zemlju u kojoj postoji vjeronauk u vrtiću a pogotovo po ovom sistemu.
Šta je sa ostalima?
Gdje je sloboda izbora i šta je zamjenski predmet za one koji neće na vjeronauku.
U obdaništima ne postoje predmeti već dodatne aktivnosti.
Sva djeca su na okupu. 10-tero djece kao dadatnu aktivnosti uče engleski jezik. To 10-tero djece odlazi u drugu prostoriju a ostala djeca nastavljaju sa svakodnevnim aktivnostima. isto tako i sa vjeronaukom, djeca kojima je dodatna aktivnost vjeronauka prelaze u drugu prostoriju i uče vjeronauku, a ostala djeca nastavljaju sa svakodnevnim aktivnostima.

MOLIM HAVANU DA VEĆ JEDNOM KAŽE IME OBDANIŠTA U KOJEM SE DJECA KOJA NE IDU NA VJERONAUKU ISTJERUJU NA HODNIK!!!
Kupalo

#913 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Kupalo »

Koliko mi je poznato u Z Europi plačaju i crkveni porez, znam ljude koji ga nisu željeli platiti pa su ih eskomunicirali. Vjerovatno je to sljedeči korak. Još jedan porez. Veselo zar ne?

Pitanje nije da li je vjeronauk dobar, nego treba li mješati vjerske institucije sa institucijama države? Da li je sve u Europi dobro ili je dobro samo ono što možemo upotrijebiti kao argument?

Bezveze bi bilo da djeca imaju filozofiju u vrtiću.
dino111

#914 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

Kupalo wrote:Koliko mi je poznato u Z Europi plačaju i crkveni porez, znam ljude koji ga nisu željeli platiti pa su ih eskomunicirali. Vjerovatno je to sljedeči korak. Još jedan porez. Veselo zar ne?

Pitanje nije da li je vjeronauk dobar, nego treba li mješati vjerske institucije sa institucijama države? Da li je sve u Europi dobro ili je dobro samo ono što možemo upotrijebiti kao argument?

Vjera nije filozofija, vjera je život, svakodnevnica, sve što nas okružuje, vjera je kako se jede, vjera je kako se spava, vjera je kako se igra.....
U vjeri nema "možda može, možda ne može".
Kupalo

#915 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Kupalo »

dino111 wrote:
Kupalo wrote:Koliko mi je poznato u Z Europi plačaju i crkveni porez, znam ljude koji ga nisu željeli platiti pa su ih eskomunicirali. Vjerovatno je to sljedeči korak. Još jedan porez. Veselo zar ne?

Vjera nije filozofija, vjera je život, svakodnevnica, sve što nas okružuje, vjera je kako se jede, vjera je kako se spava, vjera je kako se igra.....
Zašto bih ja morao misliti kao ti? Pravila se mjenjaju, a granice pomjeraju. Kako znaš da upravo ti vjeruješ na pravi način, a ne ja?
HAVANA

#916 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by HAVANA »

dino111 wrote:
HAVANA wrote:
Nur40 wrote:E haj nam to sad sve izvadi za vrtiće,gdje,šta ,kako? O tome pričamo.

Šta je sa ostalima?
U obdaništima ne postoje predmeti već dodatne aktivnosti.
Sva djeca su na okupu. 10-tero djece kao dadatnu aktivnosti uče engleski jezik. To 10-tero djece odlazi u drugu prostoriju a ostala djeca nastavljaju sa svakodnevnim aktivnostima. isto tako i sa vjeronaukom, djeca kojima je dodatna aktivnost vjeronauka prelaze u drugu prostoriju i uče vjeronauku, a ostala djeca nastavljaju sa svakodnevnim aktivnostima.

MOLIM HAVANU DA VEĆ JEDNOM KAŽE IME OBDANIŠTA U KOJEM SE DJECA KOJA NE IDU NA VJERONAUKU ISTJERUJU NA HODNIK!!![/quote]

Čitate li vi pitanja?
Za vrtić je samo jedno pitanje a to je:Navedi mi zemlju u kojoj postoji vjeronauk a pogotovo po ovom sistermu?
Dodatnu aktivnost u vrtiću plaćam (engleski i ples)a vjeronauka se ne plaća.
Za predmete se odnosilo u vezi moje starije ćerke koja ide u školu i ona nema zamjenski predmet za vjeronauku.
Stariju više ne istjeruju van zato što smo mi tražili da se čas vjeronauke prebaci na prvi ili posljednji.
U vrtiću se više ne igraju u hodniku zato što smo se bunili a i imaju divnu vaspitačicu.
Šta hočeš ti konkretno?Zašto navodite primjere zemalja i sistem u tim zemljama koji je za vas nedostižan u vidu poštovanja svačijih prava i izbora.Šta ja tebi imam navoditi ime vrtića?Ko si ti?Ne želim to radi djece a i radi predivne vaspitačice koja nije nizašta kriva.Problem je na većem nivou.
Odgajajte svoju djecu kako želite ,ja znam kako ću svoju.Ćao :run:
dino111

#917 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

Kupalo wrote:
dino111 wrote:

Zašto bih ja morao misliti kao ti? Pravila se mjenjaju, a granice pomjeraju. Kako znaš da upravo ti vjeruješ na pravi način, a ne ja?
Ti možeš reći za sebe da si filozof i to je OK, ali ne možeš reći da je moja vjera filozofija.
Vjera, a samim tim i vjeronauka od malih nogu uči čovjeka kako se ponašati, kako poštivati druge. Vjera je čovjeku vodič kroz život, pa ako na samom početku nemaš vodiča na životnom putu zalutaćeš i kasnije će ti biti sve teže da se vratiš na pravi put, a mnogi se i neuspiju vratiti već čitav život lutaju. S toga je potreban vodič od samog početka kako bi što lakše i što ljepše proživili ovaj život.
dino111

#918 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

HAVANA wrote:U obdaništima ne postoje predmeti već dodatne aktivnosti.

MOLIM HAVANU DA VEĆ JEDNOM KAŽE IME OBDANIŠTA U KOJEM SE DJECA KOJA NE IDU NA VJERONAUKU ISTJERUJU NA HODNIK!!!

Čitate li vi pitanja?
Za vrtić je samo jedno pitanje a to je:Navedi mi zemlju u kojoj postoji vjeronauk a pogotovo po ovom sistermu?
Za predmete se odnosilo u vezi moje starije ćerke koja ide u školu i ona nema zamjenski predmet za vjeronauku.
Stariju više ne istjeruju van zato što smo mi tražili da se čas vjeronauke prebaci na prvi ili posljednji.
U vrtiću se više ne igraju u hodniku zato što smo se bunili a i imaju divnu vaspitačicu.
Šta hočeš ti konkretno?Zašto navodite primjere zemalja i sistem u tim zemljama koji je za vas nedostižan u vidu poštovanja svačijih prava i izbora.Šta ja tebi imam navoditi ime vrtića?Ko si ti?Ne želim to radi djece a i radi predivne vaspitačice koja nije nizašta kriva.Problem je na većem nivou.
Odgajajte svoju djecu kako želite ,ja znam kako ću svoju.Ćao :run:[/quote]

Dakle da zakjlučimo u vrtićima djeca ne sjede po hodnicima.
I prije rata dok sam išao u osnovnu školu dešavalo se da imam prazan čas u sred nastave i to nije bio problem. naravno treba pohvaliti rukovodstvo te škole koje je uspjelo uklopiti da se časovi vjeronauke ne nalaze u sredini rasporeda.

I upravo kao što ti reče:"Odgajajte svoju djecu kako želite ,ja znam kako ću svoju".
HAVANA

#919 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by HAVANA »

dino111 wrote:
HAVANA wrote:U obdaništima ne postoje predmeti već dodatne aktivnosti.

Čitate li vi pitanja?
Odgajajte svoju djecu kako želite ,ja znam kako ću svoju.Ćao :run:
Dakle da zakjlučimo u vrtićima djeca ne sjede po hodnicima.
I prije rata dok sam išao u osnovnu školu dešavalo se da imam prazan čas u sred nastave i to nije bio problem. naravno treba pohvaliti rukovodstvo te škole koje je uspjelo uklopiti da se časovi vjeronauke ne nalaze u sredini rasporeda.

I upravo kao što ti reče:"Odgajajte svoju djecu kako želite ,ja znam kako ću svoju".[/quote]

Žalosno je to što smo se mi morali buniti i urgirati da oni ne sjede po hodnicima u vrtiću i školi a i da bi ti imao šta zaključiti.
Ipak vidiš kako ima smisla opirati se divljacima i tako treba nastaviti.Možda nekada uspijemo i sva djeca budu jednako
tretirana a do tada ja ću i dalje plačati i ples i engleski i sve ono što smatram da je potrebno mojoj djeci a u torbicu joj staviti sokić da ne bi pila limuntos.
dino111

#920 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by dino111 »

HAVANA wrote:
dino111 wrote:
HAVANA wrote:
Žalosno je to što smo se mi morali buniti i urgirati da oni ne sjede po hodnicima u vrtiću i školi a i da bi ti imao šta zaključiti.
Jedini krivac, ako su stvarno djeca sjedila po hodnicima. je njihova odgajateljica koja je uzela sebi da joj je to slobodno vrijeme.
uvjek dobar gost

#921 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by uvjek dobar gost »

dino111 wrote:

Sve je to dijalektika... i totalitarizam....
Kupalo

#922 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Kupalo »

uvjek dobar gost wrote:
dino111 wrote:

Sve je to dijalektika... i totalitarizam....

Kod nas samo totalitarizam :( na žalost nema možda, samo mora.....
Kupalo

#923 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Kupalo »

Evo jedna narodna: "Sila Boga ne moli!"
uvjek dobar gost

#925 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by uvjek dobar gost »

Kad spomenuh dijalektiku.. i totalitarizam.. ne mogu da se otmem utisku da jedna grupacija ide svjesnu u zloupotrebu konvencije o ljudskim pravima, da jedna grupacija bez obzira na sve posljedice ide u ostvarenje svojih ciljeva...

Skoro sam diskutovao sa jednim svojim kolegom starim sa faxa... nekako nismo se dugo vidjeli.. i sad komentarišemo i diskutujemo o stanju u gradu u državi.. generalno onako razmjenismo stavove i mišljenja...

Kaže meni moj prijatelj... ma ovdje su ugrožena prava vijernika... sa svih strana ometa ih se i remeti.. nema slobode za nas iako je demokratija i iako je zagarantovana sloboda ispoljavanja vjere....

Ja onako ostah u čudu... jer oko sebe vidim pregršt vjerskih objekata, na radiima čujem razne vjerske programe, na televizijama vidim samo vjerske službenike... u novimana čitam o njima.. vidim da su počeli da se bave i politikom... !
Vidim da se petkom manje radi i da je svaki petak "veliki" jer se raja ispaljuju sa posla jer odoše u vjerske objekte... vidim da se nameće vjeronauka u obdaništa i to pod sumnjivim okolnostima i da se pri tome koriste sramni argumenti... vidim da se dijele djeca od malih nogu i da im se nameće koncept nemogućnosti suživota i komunikacije....

Vidim svuda oko sebe profesionalce vijernike, vidim da je vjera i njeno ispoljavanja davno prevazišla kuću odnosno dom... vidim da se ljudi počinju ocjenjivati il vrjedovati po tome koliko sui kao vijernici... vidim oko sebe da ljudi napreduju u karijeri i u životu ukoliko su po mjeri nekoga ili nečega...

Kao opozit svemu tome vidim kriminal koji buja, vidim korupciju koja je postala pošast društva, vidim antagonizme koji se nameću putem određenih medija, vidim smeće, smeće i još smeća gdje gom maknem, vidim da se kupuju diplome... vidim prostituciju koja je u tolikoj mjeri uznapredovala da to nije normalno, vidim maloljetničku delikvenciju koja se otima kontroli.. vidim da gudre po ulicama skoro pa nikad i nije više bilo... vidim da nam zemlja postaje jedno mučno mjesto za život uprkos činjenici da sve vjerske knjige propovjedaju i pozivaju na nešto skroz drugačije...!!

Sad ja pitam onog svog prijatelja do koga je...!!!!???? On onako svezo... jer ni sam kao da ne zna do koga je... ili do čega je.. ali bitno je po meni da skontao je da o tome trebamo da diskutujemo jer složili smo se da ne želimo da živimo u vjerskoj državi već želimo da gradimo sekularnu državu !

Sve je to dijalektika !
Post Reply