Biseri mudrosti

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
krater

#901 Re: Biseri mudrosti

Post by krater »

Great Cornholio wrote:
krater wrote:G.C. :D
Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio,ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš!
François-Marie d'Arouet Voltaire :D
:thumbup: :D

#902 Re: Biseri mudrosti

Post by AVATAR888 »

Možeš širom svemira tražiti nekoga tko više od tebe zavređuje tvoju ljubav i osjećaje. I ne naći ga. Jedini ti kao i bilo tko drugi u svemiru zavređuješ punu mjeru svoje ljubavi i osjećaja.
Buddha

#903 Re: Biseri mudrosti

Post by AVATAR888 »

:thumbup:
krater wrote:
Great Cornholio wrote:Ko dugo boravi među "zvijerima", treba dobro paziti da i sam ne postane "zvijer" ( Fridrih Niče)
:thumbup:
Great Cornholio

#904 Re: Biseri mudrosti

Post by Great Cornholio »

Postavljao sam ja ovdje dosta Fromovih mudrosti, ali evo da postavim jednu malu kompilaciju, jest' da su neke bile, ali ne može da škodi ako ih ponovimo :)

- Većina je odraslih osoba dovoljno »obrazovana« da ne bude kritički raspoložena, i zato prihvaća kao »razumne« one ideje koje su čista glupost.

- Podati se sudbini — heroizam je mazohista, izmijeniti sudbinu — heroizam je revolucionara.

- Neograničeno zadovoljenje svih želja ne vodi dobrobiti ni sreći, pa čak ni maksimumu zadovoljstva.

- Pohlepa i mir uzajamno se isključuju.

- Sto se odnosi na razgovor jednako se odnosi i na čitanje koje je - ili bi trebalo biti - razgovor između pisca i čitaoca.

- Ljubav je aktivna zaokupljenost životom i rastom onoga što volimo.

- Voljeti znači obavezati se bez garancije, prepustiti se potpuno nadi da će naša ljubav proizvesti ljubav ljubljene osobe.

- Razum je čovjekova sposobnost da shvati svijet pomoću misli, dok je inteligencija čovjekova sposobnost da upravlja svijetom pomoću misli.

- Savjest koja samo sluša zapovjest dužnosti isto je tako iskrivljena kao i ona koja samo sluša zapovjest ljubavi.

- Čovjek je jedina životinja koja može da se dosađuje , koja može da se osjeća da je izgnana iz raja.

- Činjenica da milioni ljudi imaju iste poroke ne pretvara ove poroke u vrline,činjenica da milioni ljudii pate od istih oblika mentalne patologije ne čini ove ljude zdravim.

- Stvari nemaju svoje „ja“ ali nemaju ga ni ljudi koji su postali stvari.

- Vrlina je samorealizacija a ne pokornost.

- Čovjek može vjerovati da ga u djelovanju rukovodi osjećaj pravičnosti, a da zapravo pravi podsticaj bude okrutnost.

- „Prilagođena“ osoba koja ne živi s istinom i ne voli, zaštićena je samo od vidljivih konflikata.

- Grijeh nije prvenstveno grijeh prema Bogu, nego grijeh prema nama samima.

- Ako je uspjeh čovjekova najveća vrijednost, ako mu ljubav, istina pravda, nježnost , milosrđe nemaju svrhe, on može propovijedati te ideale, ali se ne će boriti za njih.

- Iskaz“ ljudska priroda je zla“ nije nimalo stvarniji od iskaza “ljudska priroda je dobra“

- Optimizam je otuđeni oblik vjere, pesimizam je otuđeni oblik očaja.

- Imati vjeru znači usuditi se, misliti nemislivo, pa ipak djelovati u granicama stvarno mogućeg.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#905 Re: Biseri mudrosti

Post by Entropio »

Great Cornholio wrote:Postavljao sam ja ovdje dosta Fromovih mudrosti, ali evo da postavim jednu malu kompilaciju, jest' da su neke bile, ali ne može da škodi ako ih ponovimo :)

- Većina je odraslih osoba dovoljno »obrazovana« da ne bude kritički raspoložena, i zato prihvaća kao »razumne« one ideje koje su čista glupost.

- Podati se sudbini — heroizam je mazohista, izmijeniti sudbinu — heroizam je revolucionara.

- Neograničeno zadovoljenje svih želja ne vodi dobrobiti ni sreći, pa čak ni maksimumu zadovoljstva.

- Pohlepa i mir uzajamno se isključuju.

- Sto se odnosi na razgovor jednako se odnosi i na čitanje koje je - ili bi trebalo biti - razgovor između pisca i čitaoca.

- Ljubav je aktivna zaokupljenost životom i rastom onoga što volimo.

- Voljeti znači obavezati se bez garancije, prepustiti se potpuno nadi da će naša ljubav proizvesti ljubav ljubljene osobe.

- Razum je čovjekova sposobnost da shvati svijet pomoću misli, dok je inteligencija čovjekova sposobnost da upravlja svijetom pomoću misli.

- Savjest koja samo sluša zapovjest dužnosti isto je tako iskrivljena kao i ona koja samo sluša zapovjest ljubavi.

- Čovjek je jedina životinja koja može da se dosađuje , koja može da se osjeća da je izgnana iz raja.

- Činjenica da milioni ljudi imaju iste poroke ne pretvara ove poroke u vrline,činjenica da milioni ljudii pate od istih oblika mentalne patologije ne čini ove ljude zdravim.

- Stvari nemaju svoje „ja“ ali nemaju ga ni ljudi koji su postali stvari.

- Vrlina je samorealizacija a ne pokornost.

- Čovjek može vjerovati da ga u djelovanju rukovodi osjećaj pravičnosti, a da zapravo pravi podsticaj bude okrutnost.

- „Prilagođena“ osoba koja ne živi s istinom i ne voli, zaštićena je samo od vidljivih konflikata.

- Grijeh nije prvenstveno grijeh prema Bogu, nego grijeh prema nama samima.

- Ako je uspjeh čovjekova najveća vrijednost, ako mu ljubav, istina pravda, nježnost , milosrđe nemaju svrhe, on može propovijedati te ideale, ali se ne će boriti za njih.

- Iskaz“ ljudska priroda je zla“ nije nimalo stvarniji od iskaza “ljudska priroda je dobra“

- Optimizam je otuđeni oblik vjere, pesimizam je otuđeni oblik očaja.

- Imati vjeru znači usuditi se, misliti nemislivo, pa ipak djelovati u granicama stvarno mogućeg.
Fromm rocks! :thumbup:
Great Cornholio

#906 Re: Biseri mudrosti

Entropio wrote:
Fromm rocks! :thumbup:
Da nije bilo Ničea ne bi ni From mogao postati mudar kao što je bio.

Evo ovo sam od Ničea probrao, vjerujem da ćeš neku od njegovih mudrosti moći iskoristiti pa ispast' pametan,prevariti okolinu da povjeruje u to, tako ja činim :oops: :D

- Čovjek se mora otresti hrđavog ukusa da teži slaganju sa mnogima.

- U uslovima mira ratnički raspoložen čovjek nasrće na samog sebe.

- Ko za svoj dobar glas nije već jednom žrtvovao samog sebe.

- Nema nikakvih moralnih fenomena postoji samo moralno tumačenje fenomena.

- Svi se mi predstavljamo jednostavniji nego što jesmo: tako se odmaramo od ljudi koji nas okružuju.

- Jedan traži babicu za svoje misli, a drugi nekoga kome može pomoći: tako nastaje dobar razgovor.

- Nije dovoljno imati talenta; mora se imati i vaše odobrenje za to – zar ne prijatelji moji?

- Ludilo je kod pojedinaca rijetko, ali kod grupa, partija, naroda, razdoblja – pravilo.

- Potreslo me je ne to što si me slagao, nego što ti više ne vjerujem.

- Ko neće da vidi uzvišenost nekog čovjeka, utoliko se revnosnije osvrće za onim što je kod njega nisko i samo spoljašnje – i time sam sebe odaje.

- Najveći događaji i misli – a najveće misli su najveći događaji – najkasnije se shvataju.

- Što se tiče praznovjerice logičara, nikad mi neće dosaditi da uvijek iznova ističem jednu naoku sitnu činjenicu koji ovi praznovjernici nerado priznaju – naime da misao dolazi kad “ona“ hoće a ne kad “ja“ hoću.

- Sada je gotovo sve na zemlji određeno samo još najgrubljim i najzlokobnijim snagama, egoizmom poduzetnika i vojnih silnika.

- Kad smo sami i tihi, bojimo se da nam nešto ne bude šapnuto na uho te tako mrzimo tišinu i omamljujemo se društvenošću.

- Ponekad je neku stvar teže priznati nego uvidjeti.

- Tko bi se od goniča magaraca dao zadržati da se ne popne na lijepa konja, ma koliko svog magarca hvalio na račun konja.

- Državi nikad nije stalo do istine, nego uvijek samo do njoj korisne istine.

- Ako hoćete visoko da dospete, trebaju vam vaše rođene noge!

- U naslućivanju i u ćutanju treba da je oproban prijatelj: nemoj da hoćeš da sve vidiš.

- Kad imate samo jednu volju, i tu istrebu svake nevolje osjetite kao potrebu: tu je poreklo vaše vrline.

- Ljubav je stanje u kojem čovek ponajčešće vidi stvari takvima kakve one nisu.

- Nepravda nikada ne leži u nejednakim pravima, nego u polaganju na "jednaka" prava.

- Šta čini onaj koji se odriče? On teži višem svetu, on želi da dalje i više leti od svih ljudi koji potvrđuju (aminaša) — on mnogo šta odbacuje što bi mu otežalo let, i u tome ponešto što mu nije bezvredno i mrsko: on to žrtvuje svojoj žudnji za visinom.

- Najbolje u nekoj velikoj pobedi jeste da ona pobedniku oduzima strah od poreza.

- Onaj ko zna da je dubok trudi se oko jasnoće; onaj ko bi gomili hteo da izgleda dubok, trudi se da bude mutan.

- Darežljivost je kod bogatih često samo neka vrsta bojažljivosti.

- Prije posledice vjerujemo u druge uzroke nego poslije posljedice.

- Na kraju, čovjek voli svoju žudnju, a ne ono za čim žudi.
miros

#907 Re: Biseri mudrosti

Post by miros »

Svaka revolucija vrijedi onoliko koliko je sposobna da se stalno razvija i da brani svoje tekovine!
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#908 Re: Biseri mudrosti

Post by Matijevic_Vlado »

miros wrote:Svaka revolucija vrijedi onoliko koliko je sposobna da se stalno razvija i da brani svoje tekovine!
i to si rekao ti ?
Great Cornholio

#909 Re: Biseri mudrosti

Matijevic_Vlado wrote:
miros wrote:Svaka revolucija vrijedi onoliko koliko je sposobna da se stalno razvija i da brani svoje tekovine!
i to si rekao ti ?
Ko je god rekao, u pravu je.

Nažalost, revolucije su dizali buntovnici, a ne istinski revolucionari.
Buntovnici se bili ogorčeni autoritetom koji je bio na vlasti, i zbog toga što su i sami, prvenstveno, željeli biti autoritet, izricali su revolucionarne parole, na koje je narod "nasjedao", dok nisu došli na vlast, pa su se onda udruživali s istim onim autoritetom protiv kojeg su se "borili".
Vijetnamac13

#910 Re: Biseri mudrosti

Post by Vijetnamac13 »

Pa iako je Che izgubio glavu u Boliviji iako je ranije podigao revoluciju na Kubi i mogao imati autoritet u formi vlasti mogu reci da se dijelom slazem kako su svi vodjeni zeljom da budu gore.
Medjutim, ne postoji revolucionar koji ne zeli biti revolucionar i koji nije potaknut ambicijom za velikim odjekom vlastite licnosti. To je imanentno revolucionaru, samoj definiciji istog.

A kad vec jednom zavrsi revolucija, ne mogu ostati revolucionari inace ce morati svrgnuti sami sebe.
Great Cornholio

#911 Re: Biseri mudrosti

Vijetnamac13 wrote:Pa iako je Che izgubio glavu u Boliviji iako je ranije podigao revoluciju na Kubi i mogao imati autoritet u formi vlasti mogu reci da se dijelom slazem kako su svi vodjeni zeljom da budu gore.
Medjutim, ne postoji revolucionar koji ne zeli biti revolucionar i koji nije potaknut ambicijom za velikim odjekom vlastite licnosti. To je imanentno revolucionaru, samoj definiciji istog.

A kad vec jednom zavrsi revolucija, ne mogu ostati revolucionari inace ce morati svrgnuti sami sebe.
Che je bio fanatik, fanatik se nikada ne mijenja, ali problem sa svim fanaticima je što su brzo ginuli, i što su zbog njih mnogi ginuli.

Evo šta From kaže o tome šta on smatra fanatikom, i ja vjerujem da je ovo istina:
_" Što podrazumijevam pod fanatikom? Ne mislim na čovjeka koji ima uvjerenje. (Mogu spomenuti da je danas postalo moderno svakoga tko ima neko uvjerenje zvati »fanatikom«, a svakog tko nema nikakvo uvjerenje ili kod koga se uvjerenja lako potroše »realistom«.) Mislim da se fanatik klinički može opisati kao krajnje narcisoidna ličnost — u stvari, ličnost koja nije daleko od psihoze (depresija često pomiješana s paranoidnim tendencijama), ličnost koja kao i svaka psihopatska ličnost nema nikakav odnos prema vanjskom svijetu. Ali fanatik je pronašao rješenje koje ga spašava od manifestne psihoze. On je izabrao cilj, ma kakav on bio — politički, religiozni ili neki drugi — i obogotvorio ga. Taj cilj on je učinio idolom. Na taj način, potpunim potčinjavanjem svom idolu, fanatik dobiva strasni smisao života, značenje života; jer se u svojoj podložnosti identificira s tim idolom, kojeg je uveličao i učinio apsolutom. Ako bismo željeli "izabrati simbol za fanatika bio bi to gorući led. On je osoba koja je strastvena i krajnje hladna istodobno. Potpuno je zatvoren prema svijetu, a ipak ispunjen gorućom strašću, strašću za sudjelovanjem u potčinjavanju Apsolutu.
Last edited by Great Cornholio on 27/05/2013 16:58, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#912 Re: Biseri mudrosti

Evo šta je buntovnik, opet Fromova definicija:

"Buntovnik je onaj koji želi zbaciti autoritet zbog svoje ogorčenosti i, kao rezultat toga, učiniti sebe autoritetom umjesto onoga kojeg je zbacio. I tek što ostvari svoj cilj on će se vrlo često sprijateljiti s onim istim autoritetom protiv kojeg se prije tako ogorčeno borio. Karakterološki tip buntovnika prilično je dobro poznat iz političke povijesti dvadesetog stoljeća. Uzmimo na primjer čovjeka poput Ramsay MacDonalda koji je započeo kao pacifist i odbio služiti vojsku. Kad je stekao dovoljno moći napustio je Laburističku stranku i pridružio se onim istim vlastima protiv kojih se borio tolike godine, rekavši, na sam dan ulaska u nacionalnu vladu, svom prijatelju i bivšem drugu Snowdonu: »Danas će me sve vojvotkinje u Londonu htjeti poljubiti u oba obraza.« To je primjer klasičnog tipa buntovnika koji koristi pobunu da bi postao autoritet. Ponekad su potrebne godine da bi se to postiglo; ponekad se stvari brže odvijaju. Na primjer, ako uzmete ličnost nesretnog Lavala u Francuskoj koji je počeo kao buntovnik, vjerovatno ćete se prisjetiti da mu je bilo potrebno vrlo kratko vrijeme da stekne politički kapital i bude spreman prodati se. Postoje još mnogi koje bih mogao imenovati, ali psihološki mehanizam uvijek je isti. Moglo bi se reći da je politički život dvadesetog stoljeća groblje s moralnim grobovima ljudi koji su počeli kao navodni revolucionari, a pokazalo se da nisu ništa doli oportunistički buntovnici".
Great Cornholio

#913 Re: Biseri mudrosti

Još ovo, pa neću više copy / paste, jer nije fazon "kititi se tuđim perjem".

Opet From :
- "Revolucionarni karakter, zaista, postoji u politici, ali također i u religiji, umjetnosti i filozofiji. Buddha, proroci, Isus, Giordano Bruno, Meister Eckhart, Galileo, Marx i Engels, Einstein, Schweitzer, Russel — svi su oni revolucionarni karakteri. U stvari, revolucionarni karakter može se naći i u čovjeka koji ne pripada ni jednom od ovih područja; u čovjeka kod kojeg »Da« jest »Da« i kod kojeg »Ne« jest »Ne«. On je kadar vidjeti stvarnost, kao što je i mali dječak u bajci Hansa Christiana Andersena »Carevo novo ruho«. Dječak je vidio golog cara i ono što je rekao bilo je vjerno onome što je vidio"

"Revolucionar, u ovom smislu, je čovjek koji se emancipirao od vezanosti za rodnu grudu i krvne veze, od majke i oca, od posebne lojalnosti državi, klasi, rasi, partiji ili religiji. Revolucionarni karakter je humanist utoliko što u sebi osjeća čitavo čovječanstvo i ništa ljudsko nije mu strano. On voli i poštuje život. On je skeptik i čovjek koji ima vjere. On je skeptik zato što sumnja u ideologije kao u ono što služi za prikrivanje nepoželjne stvarnosti. On je čovjek od vjere zato što vjeruje u ono što potencijalno postoji, iako još nije rođeno. On može reći »Ne« i biti nepokoran, upravo zato što može reći »Da« i pokoravati se svojim pravim, vlastitim principima. On nije polusvjestan nego potpuno svjestan lične i društvene stvarnosti. On je nezavisan; ono što jest duguje vlastitom naporu; on je slobodan i nikome nije sluga. Ovaj sažetak mogao bi navesti na pomisao da je ono što sam opisivao mentalno zdravlje i voljnost, a ne pojam revolucionarnog karaktera. To je, uistinu, opis umne, žive, mentalno zdrave osobe. Ja tvrdim da je zdrava osoba u bolesnom svijetu, potpuno razvijeno ljudsko biće u osakaćenom svijetu, potpuno osviještena osoba u napola razbuđenom svijetu — baš revolucionarni karakter. Jednom kad svi budu svjesni, proroci i revolucionarni karakteri neće možda više ni postojati — postojat će samo potpuno razvijena ljudska bića. Naravno, nikada većina ljudi nisu bili revolucionarni karakteri. Ali razlog što više ne živimo u pećinama upravo je to što je uvijek bilo dovoljno revolucionarnih karaktera u ljudskoj povijesti da nas izbave iz pećina. Međutim, postoje mnogi drugi koji se pretvaraju da su revolucionari, a u stvari su buntovnici, autoritarci ili politički oportunisti. Vjerujem da psiholozi imaju važnu funkciju u proučavanju karakteroloških razlika kod raznih tipova političkih ideologa. Ali da bi to učinili kako treba moraju, bojim se, imati neke od kvaliteta koje sam pokušao opisati u ovom eseju: oni sami moraju biti revolucionarni karakteri".
pametna_glupost

#914 Re: Biseri mudrosti

Post by pametna_glupost »

Great Cornholio wrote:
Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio,ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš!
:D

Great Cornholio

#915 Re: Biseri mudrosti

pametna_glupost wrote:
Great Cornholio wrote:
:D

I, šta želiš "reći" ovim videom? :)
pametna_glupost

#916 Re: Biseri mudrosti

Post by pametna_glupost »

Ja a i video zelimo da kazemo da je taj citat a i mnogi drugi pogresan :D
Great Cornholio

#917 Re: Biseri mudrosti

pametna_glupost wrote:Ja a i video zelimo da kazemo da je taj citat a i mnogi drugi pogresan :D
Znaš ili vjeruješ ?
Great Cornholio

#918 Re: Biseri mudrosti

Opasnost u sreći. - "Sad mi je sve potaman, sada volim svaku sudbinu: ko je voljan da bude moja sudbina?" ( Fridrih Niče).
Partijaner

#919 Re: Biseri mudrosti

Post by Partijaner »

Smiju mi se jer sam drugačiji,ja se njima smijem jer su svi ISTI !
Darh Wader

#920 Re: Biseri mudrosti

Post by Darh Wader »

Žene su raj za oči, pakao za dušu i čistilište za novčanik.
fatamorgana

#921 Re: Biseri mudrosti

Post by fatamorgana »

Darh Wader wrote:Žene su raj za oči, pakao za dušu i čistilište za novčanik.
:shock: ..... bježim iz ovih stopa, :run:
Great Cornholio

#922 Re: Biseri mudrosti

Darh Wader wrote:Žene su raj za oči, pakao za dušu i čistilište za novčanik.
Ovo je generalizacija, a generaliziranje nije mudro.
Great Cornholio

#923 Re: Biseri mudrosti

Kad je odluka jednom donijeta, ne slušati više ni najbolji protivrazlog: znak snažnog karaktera.Dakle, prigodna volja za glupost ( Fridrih Niče).
Great Cornholio

#924 Re: Biseri mudrosti

Vidio sam da je, u ova vremena, glavni i često jedini pokretač ljudskog djelovanja strah.
Od straha su ljudi zli i surovi i podli, od straha su darežljivi čak i dobri (Ivo Andrić).
Great Cornholio

#925 Re: Biseri mudrosti

I odlazeći Isus odande vide čoveka gde sedi na carini, po imenu Mateja, i reče mu: Hajde za mnom. I ustavši otide za njim. I kad jeđaše u kući, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše i jeđahu s Isusom i s učenicima njegovim. I videvši to fariseji govorahu učenicima njegovim: Zašto s carinicima i grešnicima učitelj vaš jede i pije? A Isus čuvši to reče im: Ne trebaju zdravi lekara nego bolesni. Nego idite i naučite se šta znači: Milosti hoću, a ne priloga. Jer ja nisam došao da zovem pravednike no grešnike na pokajanje - Jevanđelje po Mateju, glava 9:9-13 (prevod Vuka Karadžića).
Post Reply