F.K. Olimpik Sarajevo

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Eborg

#901 Re: F.K. Olimpic

Post by Eborg »

Đerzelez je na kraju prešao u Zenicu. :D Ne znam da li se spojio sa NK Zenicom ili je u to vrijeme Zenica imala 3 ligaša ali to je sada nebitno, i to je bio glup potez.

Gledaj, tebi je priča OK, ali ja pokušavam da ti kažem samo jedno. Olimpiku (čitaj: Graciću i njegovom blagajniku) treba cca. 1000 ljudi na utakmici za neki početak razvoja a boli njega neka stvar da li oni samo gledaju ili navijaju, znaš i sam razlike i definiciju navijača. Dakle, ukoliko bi otišao na Ilidžu može očekivati par stotina u početku od ljudi sa Ilidže i Hrasnice, sve pod uslovom da počnu pružati dobre partije. Ovako niko neće ići to gledati osim par penzionera i djevojaka igrača. :lol:

Slažem se s tobom da će to biti jako dug put i nadam se da će ustrajati na njemu ali sada treba isključivo da idu na marketing i broj gledalaca. Vrijeme će pokazati hoće li uspjeti u tome.

Isto kao što i ja slušam priče svog starog o tome kako smo derali Fiorentinu i on glas cijepao na tribini a sada gledam kako se pate protiv ćevabdžija iz Travnika. Jebo to, što nas malo nisu zakačila ta sretna vremena u fudbalskom smislu. :-)
Nuclear Winter

#902 Re: F.K. Olimpic

Post by Nuclear Winter »

Eborg wrote:Đerzelez je na kraju prešao u Zenicu. :D Ne znam da li se spojio sa NK Zenicom ili je u to vrijeme Zenica imala 3 ligaša ali to je sada nebitno, i to je bio glup potez.

Gledaj, tebi je priča OK, ali ja pokušavam da ti kažem samo jedno. Olimpiku (čitaj: Graciću i njegovom blagajniku) treba cca. 1000 ljudi na utakmici za neki početak razvoja a boli njega neka stvar da li oni samo gledaju ili navijaju, znaš i sam razlike i definiciju navijača. Dakle, ukoliko bi otišao na Ilidžu može očekivati par stotina u početku od ljudi sa Ilidže i Hrasnice, sve pod uslovom da počnu pružati dobre partije. Ovako niko neće ići to gledati osim par penzionera i djevojaka igrača. :lol: Slažem se s tobom da će to biti jako dug put i nadam se da će ustrajati na njemu ali sada treba isključivo da idu na marketing i broj gledalaca. Vrijeme će pokazati hoće li uspjeti u tome.

Isto kao što i ja slušam priče svog starog o tome kako smo derali Fiorentinu i on glas cijepao na tribini a sada gledam kako se pate protiv ćevabdžija iz Travnika. Jebo to, što nas malo nisu zakačila ta sretna vremena u fudbalskom smislu. :-)
Drug moj iskustva u evropi sa ovakvim "novonastalim" klubovima bez navijačke baze i tradicije govori da gracić ni za 15 godina jednostavno nema šansi.Samo je fc copenhagen osnovan 1992 uspio ostati,i nametnuti se kao top klub u danskoj 1 ligi.Svi ostali šalabajzerski klubovi naročito u ex-yu tipa obilić,hrvatski dragovoljac(koji su by the way raspolagali sa MILIONSKIM iznosima)su neslavno propali nakon nekoliko godina.Džaba sve ali na silu nemože.Jedini izuzetak u evropi fc kopenhagen samo potvrđuje pravilo!
Obuca9

#903 Re: F.K. Olimpic

Post by Obuca9 »

Eborg wrote:Đerzelez je na kraju prešao u Zenicu. :D Ne znam da li se spojio sa NK Zenicom ili je u to vrijeme Zenica imala 3 ligaša ali to je sada nebitno, i to je bio glup potez.
Đerzelez se ujedinio sa NK Zenica.
Nuclear Winter

#904 Re: F.K. Olimpic

Post by Nuclear Winter »

hz__semir wrote:
Đerzelez se ujedinio sa NK Zenica.
I otišao na smetljište,a u tom pravcu će kad graciću dosadi i olimpic iz hrasnice :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#905 Re: F.K. Olimpic

Post by -LIBERO- »

Ma pitanje je samo vremena kada ce propasti.

Ovo meni sve djeluje,a i jeste tako,kao skupi hobi sportski nedorecenog covjeka. Taj klub nema buducnosti jednostavno. Nemaju tradicije,nemaju "adrese",nemaju bilo cije podrske,nemaju navijaca,nemaju simpatizera..ljui demaju nista sem Nijaza koji krsi svoj novac u ovaj bunar bez dna.

Ok hobi,zelja da se nesto ostvari u sportu...ali mi Gracic bas nije jasan,ipak je on poslovno uspjesan covjek,a ovo sto radi je cisto bacanje novca.

Ako ce se on zadovoljiti ponekom gostujucom pobjedom,ili tim sto ce nekada Sarajevu ili Zelji uzeti neki bod..e hebi ga zar to vrijedi milione maraka svake godine. Ja bas ne kontam sta misli taj covjek.

A to koliko su bitni ili nisu navijaci,pa ni jedan veliki klub jednostavo ne moze biti veliki ,ili bar ozbiljna,bez fanatika koji ga prate. To je drugaciji stimung,pozadina kojom je obojen neki klub,to je dio price oko svakoga kluba.

Mislim da ovaj prelazak na Ilidz je svakako pametan potez. To je nekako naselje cjelina za sebe,pa i djelomicno i odvojeno malo od grada. Dosta izbjeglica,dosta novopridoslih stanovnika i uz Vogoscu naselje koje je pretrpilo najradikalniju promjenu stanovnistva. Ako tu ne uspije regrutovati barem 100-200,za pocetak,simpatizera...e onda lagano neka se okane coravog posla.

Pa bolje bi mu bilo da je ,ako vec insistira,ulozio u Vratnik,Vrbanjusu...te mahalske ekipe ako nista drugi imaju jaku tradiciju i barem par stotina simpatizera za pocetak. Breza mu je bila odlican potencijal,visocka Bosna isto tako.

A ovako ,daj Boze da sta uspije ali tesko.
Obuca9

#906 Re: F.K. Olimpic

Post by Obuca9 »

On svakako ne misli živjeti od gledalaca, nego od prodaje igrača (zato mu i jeste prosjek godina kod igrača u timu 21-22), te od Evrope. Ali koliko ce mu to uspjeti, vidjecemo...
north

#907 Re: F.K. Olimpic

Post by north »

hz__semir wrote:On svakako ne misli živjeti od gledalaca, nego od prodaje igrača (zato mu i jeste prosjek godina kod igrača u timu 21-22), te od Evrope. Ali koliko ce mu to uspjeti, vidjecemo...
To je to, kakvi gledaoci i pobjede nad Željom i Sarajevo, pa ako hoćemo kakve i titule....

Jedini cilj je okrenuti pare prodajom igrača, npr. Subašić....

Naravno nastojati će ostvarivati što bolje rezultate, ali je prioritet prioriteta gore navedeno....

Možemo ga voliti ili mrziti, ni ja ne mislim da je njegovo maslo za ramazana, ali ostaje pitanje kako bi Sarajevo stajalo kad bi ovi igrači što se dovode u Olimpic, koji slučaju igrali u FCS.....mislim da se niko ne bi bunio....
JThomas

#908 Re: F.K. Olimpic

Post by JThomas »

ma ja. nije on glup, zna on bolje od nas da ne može preoteti navijače želji i sarajevu, a u ovakvoj situaciji kakva je, bogami ni običnu publiku. on ganja džek pot s nekim mladim igračem, to je jedino kako se može nadati povratu uloženog. da l' će uspjeti, vidjećemo, ali sa subašićem mu je dobro krenulo.
Eborg

#909 Re: F.K. Olimpic

Post by Eborg »

Da, rekao je da će ići na prodaju igrača. Ako bi pametno vukao poteze moglo bi svašta biti.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#910 Re: F.K. Olimpic

Post by -LIBERO- »

kakve crne prodaje igraca iz Olimpiak. To moze ubosti jednom u sto godina.

Sva medijska paznja i menagera i medija su uprta u par klubova u drzavi. moze biti extremno dobar igrac u Travniku,Banovicima,Zvorniku,Bijeljini ...ali tu se transfer skoro pa ne ostvaruje negdje vani.

Moras doci u Sarejevo,Zelju...eventualno Siroki,zrinjski mada su oni bazirani iskljucivo na Hrvatsko trziste i to je to. poenkad upali neki transfer iz Celika,Borca i slicno..ponekad.

Mislim ,ja nemam nista protiv Olimpika i njegovog rezonovanja,svak zna svoje,ali je meni sve to smijesno.

Shatate li vi koji tempo prodaje igraca mora Nijaz postici da bi pokrio troskove za samo jednu sezonu, ovako bez sponzora i doljeva kapitala sem njegovoga :shock:

To jednostavno nije realno ocekivati da na svakoj polusezoni se iz Olimpika se proda po 4-5 igraca sa kvalitetnim odsettama. Pretenciozno je to ocekivati.
BSn

#911 Re: F.K. Olimpic

Post by BSn »

Osim toga, uz toliku prodaju igraca bi ekspresno ispao u nizi rang, jer prodati 4-5 dobrih igraca u sezoni kod nas znaci prodati 4-5 kljucnih igraca, a napraviti ih isto toliko za samo godinu dana je nemoguce.
motachjointa

#912 Re: F.K. Olimpic

Post by motachjointa »

-LIBERO- wrote:kakve crne prodaje igraca iz Olimpiak. To moze ubosti jednom u sto godina.

Sva medijska paznja i menagera i medija su uprta u par klubova u drzavi. moze biti extremno dobar igrac u Travniku,Banovicima,Zvorniku,Bijeljini ...ali tu se transfer skoro pa ne ostvaruje negdje vani.

Moras doci u Sarejevo,Zelju...eventualno Siroki,zrinjski mada su oni bazirani iskljucivo na Hrvatsko trziste i to je to. poenkad upali neki transfer iz Celika,Borca i slicno..ponekad.

Mislim ,ja nemam nista protiv Olimpika i njegovog rezonovanja,svak zna svoje,ali je meni sve to smijesno.

Shatate li vi koji tempo prodaje igraca mora Nijaz postici da bi pokrio troskove za samo jednu sezonu, ovako bez sponzora i doljeva kapitala sem njegovoga :shock:

To jednostavno nije realno ocekivati da na svakoj polusezoni se iz Olimpika se proda po 4-5 igraca sa kvalitetnim odsettama. Pretenciozno je to ocekivati.
pusti se te suplje price kako se moze samo iz sarajeva i iz zelje prodati vani, ko je to iz sarajeva napravio nesto pretjerano dobar transfer ?
Eborg

#913 Re: F.K. Olimpic

Post by Eborg »

Pa kako onda Široki Brijeg opstaje? Imaju možda 50-tak navijača i 300 i kusur gledalaca. Može i Olimpic navući toliko. Isključivo prodaja igrača i Evropa.

Jedina razlika je što Olimpic nema podršku grada, tj. općine, možda se to promijeni na Ilidži.
BSn

#914 Re: F.K. Olimpic

Post by BSn »

Eborg wrote:Pa kako onda Široki Brijeg opstaje? Imaju možda 50-tak navijača i 300 i kusur gledalaca. Može i Olimpic navući toliko. Isključivo prodaja igrača i Evropa.

Jedina razlika je što Olimpic nema podršku grada, tj. općine, možda se to promijeni na Ilidži.

Kljucna su sponzori, a Siroki ih ima, vjerovatno, najvise u drzavi.
Eborg

#915 Re: F.K. Olimpic

Post by Eborg »

Pa na to cilja i Olimpic.

Izlazak u Evropu i dobri rezultati = veća medijska eksponiranost = više sponzora. Kada se jednom shvati da se u BiH klub treba voditi kao dobar biznis a ne kao neko socijalističko preduzeće koje je uvijek na gubitku i čeka od države pomoć onda ćemo krenuti naprijed, možda su ovi konačno to skontali.
BSn

#916 Re: F.K. Olimpic

Post by BSn »

Olimpik nece dobiti nikada ni upola sponzora koliko ima Siroki, pa makar osvojio i Ligu prvaka. Jednostavno, ljudima se ne isplati ulagati u ta nove cuda od klubova, kad imaju one koji im nude uspjeh gotovo svake godine i koji su uvijek mamac za medije i lovu. Ne isplati se bacati lovu na Olimpik, pa taman on isao i svake godine u Evropu. Sto bi jedna Saponia umjesto Sirokom davala lovu Olimpiku, kad je Siroki vec godinama u vrhu i sa njima zna da je na konju? Bespotreban rizik, posebno zato sto je Olimpic nikakav klub. Pametnije je uloziti u NK Travnik, nego u Olimpic.
Jednostavmno, covjek mora sebi priznat da je fulo u odabiru kluba. Svaka mu cast na svemu sto radi. Mada, preseljenje u Ilijas bi ga moglo, kol'ko tol'ko izvuci, ali bez obzira na uspjeh, Olimic nece nikad biti mamac za sponzore.

A bez sponzora prodavati igrace i na tome se nadati uspjehu je, po meni, nemoguce. A to zna i on.
-LIBERO-
Čiča Gliša

#917 Re: F.K. Olimpic

Post by -LIBERO- »

motachjointa wrote:
-LIBERO- wrote:kakve crne prodaje igraca iz Olimpiak. To moze ubosti jednom u sto godina.

pusti se te suplje price kako se moze samo iz sarajeva i iz zelje prodati vani, ko je to iz sarajeva napravio nesto pretjerano dobar transfer ?
Definisi mi pretjerano dobar transef?

Iz Sarajeva je otislo,znaci PRODALO se barem 30 igraca. I to za odstetu i od po 150.000 do 300.000...400.000. U solidne klubove ,sa njima dobrim primanima i sasvim dobrim zivotom od toga. Raspitaj se i sam. Pa da se i zanemari kolicina novca,ali cinjenica koliko je igraca otislo po svijetu iz Sarajeva i Zeljeznicara sve govori samo po sebi. i druga liga Njemacke i prva liga austrije,pa i iranska i saudijska liga je sedam puta bogatija po svemu,a narocito po kolicini novca koji zarade ti igraci,od nase. Ma preko 30 ih se prodalo po raznim ligama.

Sto se tice poredjenja Sirokog i Olimpika,to je neuporedivo. U Listici se zna bukvalno tarifa koliko svaka od firmi i imucnijih privatnika u tom gradicu mora uplatiti na racun generala Jelica i tajkunskog kluba mu.
BSn

#918 Re: F.K. Olimpic

Post by BSn »

Nije kvaka u Sirokom kao klubu iz Listice, nego u tome sto da je ovaj covjek preuzeo, recimo Celik, i nekoliko godina ulagao u njega i napravio uspjehe kao sa Olimpikom, danas bi imao sasvim dovoljno sponzora za normalno funkcionisanje u vrhu tabele.

Jednostavno, Celik je klub koji je mamac i od kojeg se moze napraviti dobra lova i koji moze napraviti bum (k'o sto ga je, recimo, napravio Zeljo povratkom u vrh).

Ovako ce biti prinudjen da prodaje najbolje igrace, a prodaja -kupovina, prodaja-kupovina (a sav dobijeni novac od proddaje ne moze uloziti u kupovinu) je recept za drugu ligu, uz cinjenicu da ne mozes napraviti dovoljno dobrih igraca da imas svake godine sta prodati za velku lovu, a i da ti ostane dovoljno da mozes obezbjediti Evropu.
sodom

#919 Re: F.K. Olimpic

Post by sodom »

Kad olimpik počne kantat pitare i želju onda će imati i navijača, spočetka će to biti furka i čisto odgovor pitara i manijaka želji i sarajevu da ne znaju igrati, a kasnije kako olimpik preraste u ozbiljan klub tako će steći i prave navijače.
To je dakle najmanji problem, ha plate nekoliko miliona fk sarajevo duga, svi bordo će preko noći postat zeljeni :D
johntra

#920 Re: F.K. Olimpic

Post by johntra »

A gdje će igrati? Na stadionu Famosa?
Eborg

#921 Re: F.K. Olimpic

Post by Eborg »

Ako se ne varam Gracić je želio preuzeti Čelik i nudio je to ali su ga genijalci odbili. :-)
BSn

#922 Re: F.K. Olimpic

Post by BSn »

sodom wrote:Kad olimpik počne kantat pitare i želju onda će imati i navijača, spočetka će to biti furka i čisto odgovor pitara i manijaka želji i sarajevu da ne znaju igrati, a kasnije kako olimpik preraste u ozbiljan klub tako će steći i prave navijače.
To je dakle najmanji problem, ha plate nekoliko miliona fk sarajevo duga, svi bordo će preko noći postat zeljeni :D

Al' opet nema sponzora.
Interesantniji je sponzorima Inter u drugoj, nego Atalanta kao osvajac prve lige.
Nuclear Winter

#923 Re: F.K. Olimpic

Post by Nuclear Winter »

sodom wrote:Kad olimpik počne kantat pitare i želju onda će imati i navijača, spočetka će to biti furka i čisto odgovor pitara i manijaka želji i sarajevu da ne znaju igrati, a kasnije kako olimpik preraste u ozbiljan klub tako će steći i prave navijače.
Za ovo prvo podebljano imaš primjer arkanovog obilića.Uzeli titulu,kantali dvije sezone cigane i grobare,a gledanost im je bila kao i graciću oko 37 gledalaca bez obezbjeđenja,vatrogasaca,hitne,i gostujućih navijača.A za ovo drugo možeš samo sanjati.
I prekinite više spominjati fk lišticu kao primjer,svi "sponzori" ustvari plaćaju REKET predratnom prodavaču šunjalica iz lištice.Prva sezona bez reketa i završiće kao i posušje,čitluk,orašje :mrgreen:
EUROBIH

#924 Re: F.K. Olimpic

Post by EUROBIH »

BSn wrote:

Al' opet nema sponzora.
Interesantniji je sponzorima Inter u drugoj, nego Atalanta kao osvajac prve lige.
svašta se može pročitat...........pa čovjek kojem dolaze najveće kompanije i kome je POSAO MARKETING nisu problem sponzori !!! I
samo što bilbolderi :lol: :lol: vire iza gola širokog,pa te pare idu Športskom društvu široki,i onaj prašak za suđe,podravkin gulaš,krašove čokolade...sve se dole sjatilo u široki i ti kupovinom učestvuješ u uspjehu širokog,jer su hrvati to kulturno riješili sa svojim hentitetom...
....a kod nijaza tamo gdje se postavlja po pravilu...gdje treba...po ulicama i putevima ...za punjenje opštinskih gladnih kasa.
europlakat je prva firma u regionu koja ima sve vodeće kompanije kojima pare nisu problem,pa i ta saponija se reklamira kod nijaza,...........igrače argentince i ostale dobiva preko agenta koji je i na platnoj listi širokog........

a da ne pričamo za igrače iz ove usrane lige koji nemaju ni za paštetu,sa njima bi komotno mogao da napuni manju tribinu na stadionu koliko ga ganjaju da dobiju šansu za igra u olimpiku...samo ih manageri hebu u karijeri.......kupi mu kopačke i da 400 maraka babi i nani a njima se guzica očepi kad vide keš i potpisuju ko od šale......,zbog toga i ne radi sa našim zvezdama 8-) ,nego pogledaj odakle mu sada dolaze igrači.......
.....samo kad se sjetim onog višće i peripetija...mali se ufuro da ide u rusiju...,nije se ni pozdravio ni sa suigračima,obećavao ..lagao,a blato mu još nije sasušilo sa čizama iz neke vukojebine kod holova :bih:

nemojte tako da govorite za ČOVJEKA :thumbup: kojeg niste upoznali...........pogledajte ima li gdje text da je kome ostao dužan!!!NEĆETE TO NIGDJE PROČITATI!!!!!

a u zabludi je onaj ko misli da se u 105. ligi na svijetu igra za navijače i publiku :lol: :lol: :lol: ....floskula koja nema veze sa realnošću...sam abramović ima 10 svojih klubova koji nije kupio zbog lokalnih liga i KURČENJA,neko zbog talenata,
ovdje ako hoćeš TITULU,kupuješ sudije,a ako hoćeš pare onda talente i robu koju možeš prodati da dobre pare..uz još neke faktore :skoljka:

u ovoj bari :bih: jedino ti uspjeh neće oprostit!!
translater

#925 Re: F.K. Olimpic

Post by translater »

takodje bih rekao da problem ne predstavlja to sto nece imati prosdjek od 5 hiljada navijaca na domacoj utakmici...jer evo...klub iz mog grada zadnjih 10 godina ima prosjek od 43,27 gledalaca po utakmici a bio je nekada priznat klub danas je obicna "vukojebina" u kojoj su se nakotili obicni oloshi koji samo uzimaju...i uzimaju...i uzimajuuu...i tako vec godinama...a da nista nisu dali ili da su napravili po pitanju buducnosti ili buduceg razvoja...marika se nije ulozila u rad sa omladinskim pogonima a 200-300 klinaca je u pogonu koji placaju clanarinu mjesecnu(sto je lijepa cifra na kraju mjeseca) ali se marika nije ulozila i sramota je u kakvim uvjetima djeca treniraju...ali su se zato guzonje uprdile i ugojile od janjetine itd itd itd (odoh ja previshe u negativnom smjeru i poceo sam vec da serem...pardon na rijecniku)

ne znam koliko stoji grad opcina kanton drzava iza gracica i koliko dobiva covjek...ne znam ni koliko svog kesha ulaze ne znam ni jesu li tu neke mucke u pitanju sa pranjem kesha itd itd...ali ako covjek zeli da ulozi u razvoj mladih igraca...neka mu je sa srecom i dabogda prodao 10 dzeka svake godine i zaradio 320 miliona eura svake godine...
Post Reply