1001 Koristan Savjet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Krizzia

#901 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Krizzia »

U Hr, prvi u Lidlu, a Lenor u Mulleru.
Cholina_Lokica

#902 Re: Odg: 1001 Koristan Savjet

Post by Cholina_Lokica »

manekenka u penziji wrote:
ljuspica wrote:Koji omekšivač za ves koristite? Ja sam nakon duge pauze sa omekšivačima opet počela da ih koristim. Prsoli put sam kupila Ornel od lavande, a sad Lenor nekakav ljubicasti orjentalni miris kao naparfemisan.Oba lijepo mirisu no, mislim da je Ornel nekako duze zadrzavao miris. Sta vi preporucujete neki omeksivac? Voljela bih neki koji lijepo i dugo mirise radi posteljine ili deke ambasadorke :)
Prije sam koristila Lenor i igrom slučaja kupim zeleni Ornel (hapiness) pa onda bijeli (love) i bas lijepo i dugo mirisu.
Nekidan sam oprala prekrivače u dnevnoj i još mirisu.
Meni dosta.
Kažu da su i oni naši domaci omeksivaci dobri, ja se još nisam usudila da ih probam.
Mi koristimo Ornel babysoft, najbolji mi je, i bas dugo mirise a nije jak
ljuspica

#903 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ljuspica »

Znaci Ornel je ipak bolji, tj.duze zadrzava miris, posto vidim da vas je vise koji ste to napisali :)
I ja mislim da je Ornel nekako kvalitetniji, ali eto volim da razmjenim misljenje .
Mr Hiccup

#904 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Mr Hiccup »

gdje kupiti crnu boju za kozu, moram jedan dio obuce kistom da prefarbam?
holowey

#905 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by holowey »

Mr Hiccup wrote:gdje kupiti crnu boju za kozu, moram jedan dio obuce kistom da prefarbam?
ja sam u beloni kupovao boju za kozu ali za namjestaj, na nekim mjestima izblijedila boja pa sam to prefarbao...
ne znam da li pase uz obucu...raspitaj se...
alkalna_baterija

#906 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alkalna_baterija »

samo da se pritefterim :D
art vandeley

#907 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by art vandeley »

Postoji li ikakvo rjesenje za vlagu u prozorima? Tj. izmedju stakala negdje onaj vakuum popustio i sad je unutra sve muljavo, mozes ih prati i brisati 3 dana, djaba ti :D

Postoji li neka firma koja se time bavi ili je jedino rjesenje mijenjanje stakala?

Koliko uopste kosta mijenjanje stakala na prozorima? :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#908 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Chmoljo »

krečim prvi put (dosad sam bio zadužen samo za noHanje :D ) imam osjećaj da će mi zatrebati tema :D
South Blue Mama

#909 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by South Blue Mama »

Chmoljo wrote:krečim prvi put (dosad sam bio zadužen samo za noHanje :D ) imam osjećaj da će mi zatrebati tema :D
javi se kad zavrsis (citaj steknes praksu), trebalo bi mi kuhinju okreciti a tebi bi to prepustila sa sigurnoscu da neces sfuseriti :D

:kiss:
Chmoljo

#910 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Chmoljo »

:lol:

podsjeti me na jednog lokalnog šaljivdžiju... on živio u kući AU gradnje. i došao u gomilu izbjeglica iz Foče i okoline... ljudi istraumirani, pobjegli od noža, vidjeli svašta, a on vikne: ima l' koja visoka da mi okreči?

:facepalm:

al evo, da oftopičim, svi nude generalne savjete kod krečenja
Postupak krečenja zidova
1. Pre početka bojenja potrebno je da se, ukoliko je moguće, skinu sve utičnice, prekidače i podne završne lajsne. Savetuje se da ovaj deo posla prepustite stručnom licu, da isključite dovod električne enrgije i osigurače.

2. Podloga za krečenje mora biti čista i suva, bez prašine. Takođe, pre krečenja odstranite sve ostatke tapeta ili maltera.

3. Prebrišite zid tamnom i vlažnom krpom. Ukoliko primetite ostratke peska ili krede na krpi, podlogu bi trebali grundirati. Stare premaze uklonite četkom koristeći puno vode.

krecenje

4. Grundiranje ovršine zida se izvodi na površinama koje jako upijaju ili imaju peskovitu površinu kao što je na primet malter. Grundiranje priprema podlogu za premazivanje tako što je učvršćuje i osigurava dobru sposobnost prijanjanja boje.

5. Popunite sve rupe i napuknuća na zidu.

6. Pljosnatom četkom nanesite podlogu na zid.

postupak-krecenja

7. Farbanje započnite bojenjem ivica i uglova. Boju malo razredite.

8. Za ravnomerno nanošenje boje, pređite valjkom preko rešetke kako bi se ocedio višak boje. Za bojenje plafona koristite teleskopsku šipku.

9. Kod prvog namaza malo razredite boju. U vlažnim prostorijama možete u boju umešati fungicid protiv plesni i buđi.

bojenje-zidova

10. Za završni premaz koristite nerazređenu boju. Prvo je nanesite po dužini pa poprečno i na kraju još jedanput po dužini.

11. Za nanošenje boje možete koristiti veliki izbor alata za postizanje različitih efekata i tehnika.

12.Nakon završetka farbanja, četke isperite pod tekućom vodom.

kako-okreciti

Bitno je da obratite pažnju na napomene proizvođača i uputstva za rad.
kurty

#911 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by kurty »

Chmoljo, pola ovog baci niz vodu...:D
Chmoljo

#912 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Chmoljo »

znam... vađenje utičnica i ljepljenje stolarije mi ne pada na pamet :D to će se očistiti.

sreća mi je što mi je stan već izgletovan, tako da će biti potrebno samo rupe popuniti i začepiti površinske pukotine. tako da mi samo ostaje premazivanje bojom...
holowey

#913 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by holowey »

Chmoljo wrote:znam... vađenje utičnica i ljepljenje stolarije mi ne pada na pamet :D to će se očistiti.

sreća mi je što mi je stan već izgletovan, tako da će biti potrebno samo rupe popuniti i začepiti površinske pukotine. tako da mi samo ostaje premazivanje bojom...
ako je vec izgletovan kakve rupe popunjavas i kakve povrsinske pukotine trebas da zacepis? to je trebalo da se uradi gletovanjem, tj. vece rupe i pukotine zagipsas pa gletujes, a manje rupe i pukotine samo gletujes...

ako koristis kojim slucajem jupol gold ili neku slicnu akrilnu boju, cim kapne, odmah cisti da ne bi poslije muku mucio
Chmoljo

#914 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Chmoljo »

rupe od šarafa.

i pukotine su površinske na dimnjaku. bilo je tu i većih, ali je majstor kod prošlog krečenja to gipsao i mrežicu stavljao. ovo bih sada samo gletovao i prešao bojom. da je dublje, naravno da bih zvao nekoga stručnijeg.

to je na dva mjesta u cijelom stanu.

što se tiče čišćenja, za to je zadužen ženski dio porodice :D a sve ćemo prekrivati najlonima. najbezbolnije je :)
graue_maus

#915 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by graue_maus »

skidanje uticnica i saltera bi preporucila jer se operu brzo, samo ih pokiseli u mlaku vodu sa prilom, sve spadne sa njih,isperi i ostavi da se okapaju i to je to .............. a nema onog pipavog krecenja okolo uvijek ostane sareno a uticnice zamazane do zla boga ......,
sad ovo oblijepljivanje oko proora i vrata , ako nemas iskustva sa trakom , onda traje dulje zastiti nego okreciti ......
jedan jaran oblijepio moj stan za pola sata sva vrata i prozore , ja trebala prvi put za dvja vrata i prozor sat vremena ..... :lol: ne pitajte kako smirena sam bila nakon toga ......
ljuspica

#916 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ljuspica »

Da i ja dam mali doprinos temi: inace ne bacam novac na skupe artikle za ciscenje stakla i wcea, jedino koristim vim ali rijetko i po potrebi.Najvise koristim ovo: sodu bikarbonu pomjesam sa 1 limunom i 1 kasicicom soli. dodam malo vode i onda sa tim izribam sve od plocica solje, tus kabine i ostavim 15ak minuta.Onda saperem vrelom vodom, a zatm ako zelim da mi to sve mirise jos jednom izribam sa deterdzentom za ves masinu.Oj ljudi koja milina i svjezina i cistoca...samo takva :) Ja tako godinama ne kupujem domestos, niti one preparate za staklo tj.prozore. Ponekad namjestaj i stakla obrisem samo vlaznom maracimom, tako izgleda cisto i super a jos mirise :) Soda bikarbona je cudo, dovoljno je samo nju da koristite za ciscenje i bice dovoljno. Npr. ja u ves masinu uvijk stavim kasicicu sode i ves bude super opran, svjez i bijel.Narocito ako otkuhavate nesto ako stavite sode vidjecete svjezinu i bjelinu vesa.Soda em je dobra za ves masinu-cisti kamenac, em za ves,izbjeli ga samo tako.Mozete to uraditi ako perete zavjese u ves masini.
rinna0304

#917 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by rinna0304 »

kako ocistiti fleke od bebi hrane sa zutih pantola :sad:
alkalna_baterija

#918 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alkalna_baterija »

rinna0304 wrote:kako ocistiti fleke od bebi hrane sa zutih pantola :sad:
probaj dax-om :roll:
maybelline

#919 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by maybelline »

ljuspica wrote:Da i ja dam mali doprinos temi: inace ne bacam novac na skupe artikle za ciscenje stakla i wcea, jedino koristim vim ali rijetko i po potrebi.Najvise koristim ovo: sodu bikarbonu pomjesam sa 1 limunom i 1 kasicicom soli. dodam malo vode i onda sa tim izribam sve od plocica solje, tus kabine i ostavim 15ak minuta.Onda saperem vrelom vodom, a zatm ako zelim da mi to sve mirise jos jednom izribam sa deterdzentom za ves masinu.Oj ljudi koja milina i svjezina i cistoca...samo takva :) Ja tako godinama ne kupujem domestos, niti one preparate za staklo tj.prozore. Ponekad namjestaj i stakla obrisem samo vlaznom maracimom, tako izgleda cisto i super a jos mirise :) Soda bikarbona je cudo, dovoljno je samo nju da koristite za ciscenje i bice dovoljno. Npr. ja u ves masinu uvijk stavim kasicicu sode i ves bude super opran, svjez i bijel.Narocito ako otkuhavate nesto ako stavite sode vidjecete svjezinu i bjelinu vesa.Soda em je dobra za ves masinu-cisti kamenac, em za ves,izbjeli ga samo tako.Mozete to uraditi ako perete zavjese u ves masini.
Jel bitan omjer za sodu, limun, sol i vodu? Moze li to stajati dugo, npr. mogu li je napraviti vecu kolicinu danas i da mi to stoji ili moram praviti novu smjesu svaki put kad hocu cistiti?
Jel soda bikarbona moze i kod ostalog vesa ili samo bijelog?
Neko spomenu ocat i ukljucenje prazne masine na najduzi program radi ciscenja - jel bitno koji ocat (trenutno u kuci imam samo jabukov, a rado bih isprobala ovaj trik :) )
ljuspica

#920 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ljuspica »

Nemoj to praviti da ti stoji.Neka uvijek bude svejze napravljeno.Nije bitan omjer, ja stavim 1 limun, 1-2 kasicice sode. 1-2 kasicice soli i u lavor malo vode....neko koristi i bez vode.Smjesa je jaka i ne smije dugo biti na keramiki, svega 15-20 minuta da se "raskiseli" onda je sperite obavezno!

Za ocat najbolje je jabukovo.Inace ad imate upalu misica najbolje je jabukov ocat da namazete na bolna mjesta.
Angel_of...

#921 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Angel_of... »

Gdje kupiti kvalitetan jastuk za spavanje? Cijena nebitna
Danguba

#922 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Danguba »

Chmoljo wrote:znam... vađenje utičnica i ljepljenje stolarije mi ne pada na pamet :D to će se očistiti.

Sitnica koja moze biti jako bitna, da ne bi dva puta krecio a ono neravnomjerno pokriva.
Kada je zadnji put kreceno? Ako je vise od pet godina, slobodno prvo premazi emulzijom(grund) inace ti nece ravnomjerno pokriti povrsinu.
Ima se uraditi i test za te stvari. Uzme se mokra krpa i baci na zid. Ako brzo upije vodu, zidovi su presuhi i treba ih premazati emulzijom.

Moj prijatelj je skoro radio(a nije nista spominjao) dva puta i nece da pokrije. Izbijaju fleke. Zove pita za savjet i ja mu tako kaze. Uradio je grund(ja to drugacije kazem :D ) i jos jedno krecenje i sve se izravnalo. Da je to uradio odmah, ustedio bi i trd i materijal. Ovako je 4 puta prelazio zidove.

Sve drugo ide lako osim valjka po plafonu. :D
BadSanta

#923 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by BadSanta »

kako spriječiti kuckanje čizmica? glasne su ko da nosim 20, a ne 4 cm pa mi nekako neugodno.
manekenka u penziji

#924 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by manekenka u penziji »

Potpeti ih. Vrlo moguće da su ti potpetice istrošene.
Angel_of...

#925 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Angel_of... »

Odnesi obucaru da ti stavi tanku gumu na pete i zvucat ce kao da nosis 1, a ne 4 cm:)
Post Reply