Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
h2o

#901 Re: Cijene stanova All about

Post by h2o »

o cijenama kod nas nema potrebe raspravljati jer za vecinu je to prevelik korak koliko god da padaju cifre.
Samo jedna mala ispravka a vezana da bosanac radi 2.5 mjeseci za kvadrat stana a njemac 0.5 mjeseci. To nije uopste tacno.
U Minhenu je cijena novogradnje 6 000 KM (3000 €) a plata prosjecna je oko 1500€.
Pusti suplje nasih "Baustelaca "kako zaradjuju ovoliko ili onoliko a vozaju auta sa lizinga i zive u supama u Njemackoj i to samo da bi se ovdje ...
Toliko od mene ;)
Pozdrav
illuminated

#902 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

h2o wrote:o cijenama kod nas nema potrebe raspravljati jer za vecinu je to prevelik korak koliko god da padaju cifre.
Samo jedna mala ispravka a vezana da bosanac radi 2.5 mjeseci za kvadrat stana a njemac 0.5 mjeseci. To nije uopste tacno.
U Minhenu je cijena novogradnje 6 000 KM (3000 €) a plata prosjecna je oko 1500€.
Pusti suplje nasih "Baustelaca "kako zaradjuju ovoliko ili onoliko a vozaju auta sa lizinga i zive u supama u Njemackoj i to samo da bi se ovdje ...
Toliko od mene ;)
Pozdrav
ja opet stojim kod svojih podataka. ti si uzeo najskuplju lokaciju u njemackoj da poredis i jos uzeo novogradnju.

U svakom gradu ispod 500.000 ljudi ima koliko hoces stanova ciji je kvadrat oko ispod 800 EUR.

Dortmund, Bielefeld, Paderborn, i stotine drugih gradova....
h2o

#903 Re: Cijene stanova All about

Post by h2o »

Izvini ali si u teskoj zabludi.
Cijena kvadrata u minhenu se krecu od 1800 € za stan koji je izgradjen 60 godina i treba potpuno renoviranje pa do 6000€.
Kvadrat stana za 800€ nema nigdje u minhenu garantovano.
Sto se tice sarajeva. Imas ti stanova gdje je kvadrat plafon 1000KM. Gorica zgrade koje su gradjene prije za socijalne slucajeve.
sabanss

#904 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

h2o wrote:Izvini ali si u teskoj zabludi.
Cijena kvadrata u minhenu se krecu od 1800 € za stan koji je izgradjen 60 godina i treba potpuno renoviranje pa do 6000€.
Kvadrat stana za 800€ nema nigdje u minhenu garantovano.
Sto se tice sarajeva. Imas ti stanova gdje je kvadrat plafon 1000KM. Gorica zgrade koje su gradjene prije za socijalne slucajeve.
Covjek rece gradovi od cca 500 000 stanovnika, priblizni Sarajevu.
Master.DKP

#905 Re: Cijene stanova All about

Post by Master.DKP »

Cijena stambenih nekretnina se nikada primarno i jedino ne odreduje prema trenutnoj i lokalnoj plateznoj moci stanovnistva koji zivi u tom gradu, nego cijenu odreduju trziste i okolnosti na trzistu.

Slucaj Sarajeva je kao sto je vec objasnjeno i vecini jasno, specifican i barem 50 % kupaca svih nekretnina u Sarajevu novac je zaradilo ili obazbijedilo cesto van BiH i van aktuelne BH ekonomije. To je jedan od najznacajnih faktora za "rast" i slobodno formiranje cijena.

1m2 u Sarajevu je od 800 KM, koliko kosta 1m2 privatne kuce na u predgradima Sarajeva, raznim padinskim dijelovima grada itd. Pa do 5 000 KM koliko kosta recimo kod Hotel Europe. Postoji velika grupa ljudi koja izgleda traze za 1 500 KM stan u uzoj urbanoj gradskoj jezgri da su za 10 minuta u centru grada i da imaju kompletnu infrastrkturu formiranog naselje, parkiralista, skola itd. To je neizvodivo jer se stanovi prave da bi se ostvario profit, da li drzave, banaka ili privatnih firmi, samo su manji ili veci interesi.

Potreba Sarajeva danas i narednih 5-7 godina je veliki broj manjih i jeftinijih stambenih jedinica daleko od centra grada, stanova koji kostaju do 100 000 KM i ostavljaju mogucnost da siroki sprektar radnicke i srednje klase kupuju masovno stanove. Banke ce pratiti ovakve trednove jer to klijent moze da podnese i idealna forma je 50 m2 do 100 000 KM. Cijena 1m2 nikada ne moze biti u jednom glavnom gradu u novogradnji ispod 1 000 eura/m2 jer se kosi sa bilo kojom ekonomskom ispativoscu i racunicom.

Dio stanovnista koji ne moze ili ne zeli da kupuje nekretnine po tim ili nekim drugim uslovima prepustena je opcija da dugorocno iznajmljuje nekretninu u dijelu grada gdje moze i to je sva "filozofija".
kriticarka_nikova

#906 Re: Cijene stanova All about

Post by kriticarka_nikova »

Ovdje na ovoj temi koliko vidim zadnjih par postova (doduse nisam citala sve al' mozda neko jest), prica se samo o stanovima u Sarajevu. Posto znam da je Sarajevo najskuplje sto se tice stanova, da li neko zna koliko se krecu cijene stanova u recimo Zenici, Tuzli ili Mostaru? Zapravo od ovih navedenih gradova gdje je najjeftinija kvadratura?

Sta mislite o onome da ce cijene stanova opasti i da ce na proljece biti povoljno kupitovati stanove? Obzirom da je potraznja opala zbog recesije...postoji mogucnost, no, to je samo pitanje MOZDA...
amar_tesanj

#907 Re: Cijene stanova All about

Post by amar_tesanj »

h2o wrote:o cijenama kod nas nema potrebe raspravljati jer za vecinu je to prevelik korak koliko god da padaju cifre.
Toliko od mene ;)
Pozdrav
ma samo laganini ove godine kvadrat- :mrgreen: dva kupis, pa opet iduce kvadrat-dva stana i tako sabrace se :thumbup:
Karahasan

#908 Re: Cijene stanova All about

Post by Karahasan »

Cijene su zastrašujuće ali za sve kupce ili buduće ima jedan dobar i povoljan stan u u današnjem izdanju 07.10.2009" SAN " novina

stan je sitnica skoro pa džaba...nalazi se pored DZ Vrazovo...stara zgrada...kvadrat sitnica 4166 KM...ne dragi prijatelji ne Hrvatskih Kuna nego naših Konvertibilnih maruna...pa bujrum :run:
jazzer

#909 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

Karahasan wrote:Cijene su zastrašujuće ali za sve kupce ili buduće ima jedan dobar i povoljan stan u u današnjem izdanju 07.10.2009" SAN " novina

stan je sitnica skoro pa džaba...nalazi se pored DZ Vrazovo...stara zgrada...kvadrat sitnica 4166 KM...ne dragi prijatelji ne Hrvatskih Kuna nego naših Konvertibilnih maruna...pa bujrum :run:
Vjerovatno je i prodat do sada pa necu ni zvati :-D .
Rimad

#910 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

Karahasan wrote:Cijene su zastrašujuće ali za sve kupce ili buduće ima jedan dobar i povoljan stan u u današnjem izdanju 07.10.2009" SAN " novina

Pa, dobro. Mogu oni što su prespavali zadnjih godinu dana da cijene koliko hoće. Javi mi ako neko PRODA za 4166 KM/m2.

Evo, ja , prodajem golf trojku. Cijena: 50 000 KM-ova. :dance:
starii

#911 Re: Cijene stanova All about

Post by starii »

Rimad wrote:

Pa, dobro. Mogu oni što su prespavali zadnjih godinu dana da cijene koliko hoće. Javi mi ako neko PRODA za 4166 KM/m2.

Evo, ja , prodajem golf trojku. Cijena: 50 000 KM-ova. :dance:
mozel golf za 50 001KM :D

znas kako ti je...svaka roba ima svoju musteriju, pa naletice neko i kupiti taj stan za 4166KM/M2...
Rimad

#912 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

starii wrote:
znas kako ti je...svaka roba ima svoju musteriju, pa naletice neko i kupiti taj stan za 4166KM/M2...
Možda ga neko i kupi, ali ne mora biti tako.
U zadnje vrijeme se informišem kada su nekretnine u pitanju, pa znam nekoliko primjera.

Znam primjer gdje su ljudi prije nekoliko godina prodavali kuću za 220 000 KM (nije u Sarajevu). Naišla mušterija i ponudila 200 000 KM. Ljudi ga odbiše :!: :?: Kuću su prodavali par godina i na kraju prodali za 120 000 KM :roll:
To je kada neko ne zna da trguje i malo precijeni svoju imovinu.

Znam još jedan primjer gdje je žena prodavala stan, negdje u Sarajevu, za 2000 KM/m2. Mušterija joj ponudila 1800 KM/m2 i žena odbije mušteriju. Sada ga prodaje za 1800KM/m2 i još uvijek ga nije prodala.

Još jedan primjer. Žena prodavala stan u Vogošći (prije oko 5 godina). Prodavala za tipa 60 000KM, a mušterija nudila 55 000KM. Odbiše mušteriju. Nako mjesec dana se predomisle, nazovu mušteriju, a mušterija u međuvremenu kupila drugi stan. Koliko znam taj stan ni dan danas nije prodat.

Svi ti što prodaju polovne stanove imaju priču "prodaću ga nekad". Hoće, ali kada. Prodaće ga kada inflacija pojede cijenu stana, pa tako 4000 KM sada i za 5-10 godina nije isto.

Sada je na sceni tržište kupca (buyer's market) i ako neko proda stan za 4166 KM/m2, onda taj stan i VRIJEDI toliko. Problem su oni koji precijene vrijednost stana.
illuminated

#913 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

Rimad wrote:
Sada je na sceni tržište kupca (buyer's market) i ako neko proda stan za 4166 KM/m2, onda taj stan i VRIJEDI toliko. Problem su oni koji precijene vrijednost stana.

ma nisu oni uopste problem. neki misle da pare rastu na grani, pogotovo za dijasporu.
te price pocinju uvijek,
"znas, mi znamo da je to skupo, al vlastiti dom u svojoj drzavi je vise od stana, a i ti si tamo u dijaspori,
popnes se na drvo, naberes 50-60 hiljada evrica i eto ga. jes da je zgrada stara 40 godina, i treba ti 15k EUR za renoviranje al nemoj to gledati
ekonomski, gledaj to srcem, zatvori oci..i daj pare " :lol:

da se razumijemo, ovi novi stanovi su prilicno ok, malo za nijansu skupi, jer investitori hoce odmah 30-40% zarade po projektu,
ali i to ce doci na svoje kako konkurencija bude jacala.
JohnGotti

#914 Re: Cijene stanova All about

Post by JohnGotti »

Prosle godine u aprilu, platio kvadrat 2400. Novogradnje. Zgrada prekoputa, isti investitor, nezavrsena, rasprodana po 2950 km/m2. Neka bilo ko okaci, bilo sta konkretno, sa cijenama, i napravi uporedbu, sada i prosle godine u ovo doba. Eto, za vise od godinu, ama bas niko... Samo prica, rekla kazala, a niko jos da kupi taj super povoljni stan, o kome svi pricaju, samo ga niko jos vidio nije... nego, cekaju ljudi valjda, bice opet da ce drzava dzaba da dijeli, ili izbjeglice prodaju u bescijenje... 'oce, al' qrko... u limburgu mjesecu.
Rimad

#915 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

JohnGotti wrote:Prosle godine u aprilu, platio kvadrat 2400. Novogradnje. Zgrada prekoputa, isti investitor, nezavrsena, rasprodana po 2950 km/m2. Neka bilo ko okaci, bilo sta konkretno, sa cijenama, i napravi uporedbu, sada i prosle godine u ovo doba. Eto, za vise od godinu, ama bas niko... Samo prica, rekla kazala, a niko jos da kupi taj super povoljni stan, o kome svi pricaju, samo ga niko jos vidio nije... nego, cekaju ljudi valjda, bice opet da ce drzava dzaba da dijeli, ili izbjeglice prodaju u bescijenje... 'oce, al' qrko... u limburgu mjesecu.
Nina stanovi. Prošle zime se tražilo po 2000 KM/m2. Sad traže 1550-1780 KM/m2 (Sa PDV om).
Buća Potok. Nekad tražili 2500 KM/m2, sad traže 1900KM/m2.
Isti investitor za zgrade u izgradnji traži 1900-2000 KM /m2 (sa PDVom).
Vrtovi Sunca, sada traže po 2100 KM/m2 (znači, prodali bi i za 2000KM/m2), a i oni su tražili više (nisam siguran koliko).

Starogradnja: Na Alipašinom su se prodavali po 2000 KM/m2, sad se može naći i po 1300KM/m2.
Vojničko, bilo 2200 KM/m2, sad traže 1800-1900 KM/m2, (traže, ali slabo dobijaju).
Da ne govorim o Grbavici i Hrasnom, gdje se bez problema može naći po 2000KM/m2 (naravno, niko za starogradnju neće dati toliko u ovakvoj situaciji).

Ima još primjera, samo se ne mogu sjetiti.

Cijene starogradnje i nekih novogradnji još nisu pale na realni nivoe, jer se prodavači stanova nadaju da će "u proljeće proći kriza" :-)
To je kad se ne informišu. Još smo nezrelo tržište. I ranije su cijene nekretnina na kapitalističkim tržištima rasle i padale. Treba malo se na internetu informisati kako to ide.

Sad ti meni reci, gdje je to zgrada rasprodata sa 2950 KM/m2 u izgradnji? Često su to priče koje puste investitori.
Mnogi , koji su počeli praviti zgrade, su stali, Planet, kantonalni fond, i još neke zgrade - ne znam ko su izvodžaći.

Ako si prošle godine u aprilu platio 2400KM/m2, onda su te nategli. :-? Jedino ako nije neka skuplja lokacija. :sax:
Last edited by Rimad on 29/10/2009 15:10, edited 1 time in total.
Rimad

#916 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

Aha, još nešto, Još niko nije stavio da je kupio povoljan stan, jer su ljudi pametni. Znaju da će to još ići dole, pa nisu ludi da sada, kada su ogromne kamate i poslovi neizvjesni, uzimaju.
JohnGotti

#917 Re: Cijene stanova All about

Post by JohnGotti »

'Oce, oce... cijena zeljeza i nafte raste, vecina zapadnih drzava najavljuje izlazak iz recesije, a cijene samo sto nisu pale.
http://www.abc.net.au/news/stories/2009 ... 653572.htm
Iron ore prices have doubled over the past four months and that is likely to undermine efforts by Chinese steelmakers to win a bigger cut in annual contract prices.

The prices are well above the benchmark price of between $60 to $70 a tonne agreed to by Asian steelmakers and the world's biggest mining companies, BHP Billiton, Rio Tinto and Brazil's Vale SA earlier this year.
Sirova nafta:
Image

A i ostali gradjevinski materijali:
http://triad.bizjournals.com/triad/stor ... ily38.html
Construction costs, which have been relatively low for the last year given weakened demand, are starting to rise, according to an analysis of the latest Bureau of Labor Statistics by the Associated General Contractors.
Te besplatne stanove, jedino mozda od blata neko da bude pravio. Listam novine, pa nikako da nadjem clanak, propao jer nije mogao da vraca stambeni kredit, banka oduzela kucu zbog hipoteke i tako to... ama bas nigdje. Gadna kriza, majku mu, izgleda. Kupio neko nesto?
Rimad

#918 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

Argumenti su ti baš simaptični, ali daješ nepotpune podatke. Haj'mo redom.

Prema tvom izvoru, čelik je poskupio za 3%, a aluminij za 2%. To bi i bio neki pokazatelj da čelik od avgusta 2008 do juna 2009 nije pojeftinio za više od 40% ( http://www.steelonthenet.com/prices.html ). Tako da poskupljenje od 3% (uz ovako nisku osnovicu), ne predstavlja neko poskupljenje. Jedino je cijena bakra skočila za 10%.

Što se tiče nafte, to tržište je dosta dinamično i često ne prati ostatak ekonomije. Kad je svijet padao u krizu, nafta je skočila na više od 120$ po barelu. Na cijene nafte direktno utiču i odluke OPECa, kao i aktivnosti mešetara.

Zaista, nisam ni ja čuo da je banka nekom aktivirala hipoteku, ali zato žiranti osnivaju svoje udruženje, jer hiljade ljudi u BiH vraća tuđe dugove. Da nije bilo žiranata, imali bi dosta slučajeva oduzetih stanova.

Besplatne stanove niko neće davati. Npr. vlada je počela sa programom "stanova za mlade". Cijena stanova je 1610km/m2 (sa PDVom) za novogradnju, pa im je projekat stao, jer nema dovoljno zainteresovanih - iako su proširili starosnu dob do 50 godina. Znači, po tvojoj tvrdnji stanovi po 2950KM/m2 su rasprodati, dok stanovi po 1610KM nisu našli mušterije.

Industrijske zemlje NAJAVLJUJU izlazak iz krize - vidjećemo. Sve i da kriza sutra prođe, treba vremena da se to manifestuje u praksi, tj. da ljudi povrate poslove, da se plate vrate na staro, da kamate opadnu. Ne može se to dogoditi za par mjeseci.

Čak i kada ljudi u industrijskim zemljama povrate poslove i plate, šta je sa nama ? Čemu se BiH može nadati ? Nemamo industrije koja će se pokrenuti. Nama je kriza prijetila i prijeti, bez obzira na svjetsku krizu.

I sve da i mi stanemo na noge, cijene stanova se neće vraćati na prijašnje. Zašto ? Zato što prije dvije godine skoro da i nije bilo novogradnje, za razliku od sada. I ako Bog da, stanemo na noge novogradnja će se nastaviti. Vlada će nstaviti sa svojim planom od 5000 jefitnih stanova i konkurencija će učiniti svoje. :dance:

Još uvijek mi duguješ odgovor, koja je to zgrada u izgradnji sa 2950KM/m2 i da je raprodana ?
JohnGotti

#919 Re: Cijene stanova All about

Post by JohnGotti »

Sorry, drug... necu ti reci iz samo jednog razloga, zato sto sam vec rekao da je zgrada preko puta mene. Nisam bas pristalica iznosenje previse privatnosti na internetu. Do mene, slobodno mi za zlo uzmi. :D Dobra lokacija, tesko da mnogo skuplje od toga moze. To sam samo naveo kao uporedbu sa proslogodisnjom cijenom.

O vracanju plata...
http://www.fzs.ba/
pogledaj pa ces vidjeti da je prosjecna plata cak i veca nego prosle godine. I ne, nisu tome uzrok politicari ili ministri, nego generalno nije bilo nekih velikih padova. Negdje malo gore, a negdje i bolje.

Da, cijene materijala su pale. Ali ne i cijene novogradnje. U jednom trenutku, otprilike u julu, nagli rast se zavrsio, tako sto su cijene stvarno postale nerealne, kriza se nije ni pominjala kod nas. Vec tada niko nije kupovao po enornim cijenama. Onda su samo malcice korigovane nazad, opet na nivo veci nego sto je bio pocetkom prosle godine. I to prvenstveno zbog jeftinog gradjevinskom materijala. Sad opet materijal poskupljuje. Tu i tamo se nadje neki mali d.o.o. muljator, koji je zapoceo nesto, bez para da zida, sad u krizu upao, pa pokusava da se izvuce, da bar ne bankrotira. Takve nekretnine po pravilu karakterise losa lokacija, los investitor koj istoji iza njih, los kvalitet gradnje, vrlo vjerovatno problemi sa dobijanjem upotrebnih dozvola... pa ko voli, nek' izvoli.

Bilo kako bilo, ako nadje neko nesto super povoljno, nek' slobodno javi. :D
Nekako se nategne, i od usta odvoji, pa kupi jos jedan stan. Steta je ispustiti dobre prilike i investicije. Samo, ne rastu bas na grani, 'eben je ovaj zivot, 'vakav kakav je... :D
jazzer

#920 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

[/quote]Nina stanovi. Prošle zime se tražilo po 2000 KM/m2. Sad traže 1550-1780 KM/m2 (Sa PDV om).
Buća Potok. Nekad tražili 2500 KM/m2, sad traže 1900KM/m2.
Isti investitor za zgrade u izgradnji traži 1900-2000 KM /m2 (sa PDVom).
Vrtovi Sunca, sada traže po 2100 KM/m2 (znači, prodali bi i za 2000KM/m2), a i oni su tražili više (nisam siguran koliko).

Starogradnja: Na Alipašinom su se prodavali po 2000 KM/m2, sad se može naći i po 1300KM/m2.
Vojničko, bilo 2200 KM/m2, sad traže 1800-1900 KM/m2, (traže, ali slabo dobijaju).
Da ne govorim o Grbavici i Hrasnom, gdje se bez problema može naći po 2000KM/m2 (naravno, niko za starogradnju neće dati toliko u ovakvoj situaciji).

Ima još primjera, samo se ne mogu sjetiti.

Cijene starogradnje i nekih novogradnji još nisu pale na realni nivoe, jer se prodavači stanova nadaju da će "u proljeće proći kriza" :-)
To je kad se ne informišu. Još smo nezrelo tržište. I ranije su cijene nekretnina na kapitalističkim tržištima rasle i padale. Treba malo se na internetu informisati kako to ide.

Sad ti meni reci, gdje je to zgrada rasprodata sa 2950 KM/m2 u izgradnji? Često su to priče koje puste investitori.
Mnogi , koji su počeli praviti zgrade, su stali, Planet, kantonalni fond, i još neke zgrade - ne znam ko su izvodžaći.

Ako si prošle godine u aprilu platio 2400KM/m2, onda su te nategli. :-? Jedino ako nije neka skuplja lokacija. :sax:[/quote]

Intenzivno trazim stan tako da mislim da sam dobro upucen u cijene stanova. Za Buca Potok cijena je KM 1840,00.
Provjereno 100%. Ja sam sjedio sa likom, agent prodaje, zove se Dejan, imaju prostorije u prizemlju jedne od zgrada. Ako se raspitujes
telefonom nece ti reci cijenu ali ako odes kod njega u prostorije uvjericete se da je istina ovo sto govorim. A isto tako znam da su prije
godinu dana cijene tih stanova bile KM 2500,00. A i ostale cijene koje je naveo Rimad su +/- 5% tacne. Ja ima osjecaj da je Gottiju malo
frka sto se istresao toliko para za stan pa sada samoga sebe uvjerava da su iste cijene kao prije godinu.
JohnGotti

#921 Re: Cijene stanova All about

Post by JohnGotti »

Jasta, to li je sigurno. :D
Eto, nekakva kriza se prizeljkivala, ajmo sad u obrnutom smjeru:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/8331497.stm
US economy is growing once again
US GDP

The US economy grew at an annual pace of 3.5% between July and September, its first expansion in more than a year.
http://www.globalpropertyguide.com/Nort ... ted-States
US housing market recovery in sight

After three years of plunging prices, the US housing market is now stabilizing.
Nego, bice ipak da ce dzaba da se dijele, koliko sutra. Ajmo jos malo pricekat. Navratim za godinu opet na ovu temu, pa vidimo da li je ijedna od starih musterija ista kupila. Sad il' nikad, sad il' nikad. :D
illuminated

#922 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

JohnGotti wrote:Jasta, to li je sigurno. :D
Eto, nekakva kriza se prizeljkivala, ajmo sad u obrnutom smjeru:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/8331497.stm
US economy is growing once again
US GDP

The US economy grew at an annual pace of 3.5% between July and September, its first expansion in more than a year.
http://www.globalpropertyguide.com/Nort ... ted-States
US housing market recovery in sight

After three years of plunging prices, the US housing market is now stabilizing.
Nego, bice ipak da ce dzaba da se dijele, koliko sutra. Ajmo jos malo pricekat. Navratim za godinu opet na ovu temu, pa vidimo da li je ijedna od starih musterija ista kupila. Sad il' nikad, sad il' nikad. :D
jos malo sacekati..kamate su upravo skocile skoro 1%, sad su oko 10% a dijaspora je svoje doznake smanjila za 10% :wink:
dva vazna faktora u cijenama nekretnina u Sa....daleko, daleko vaznija nego US housing market i ostala deesavanja preko bare :zzzz:

http://www.slobodnaevropa.org/content/b ... 18998.html
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... /komentari

keep it real.
cheers.
Rimad

#923 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

OK, znači nakon tri godine pada cijena, US tržište nekretnina se stabilizuje. Slično, predviđaju i za "naše" (ex Yu) tržište: tokom 2010 će cijene nastaviti padati i nakon toga slijedi stabilizacija cijena. Znači, stabilizacija, a ne rast.

US ekonomija se oporavlja, fino. Ali koliko će trebati da se oporavi ? Ali, to je američka ekonomija. Šta je sa našom :? ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#924 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

našom šta?

mi nemamo ekonomije :mrgreen:
Locker

#925 Re: Cijene stanova All about

Post by Locker »

Prije par dana proda se stan na Otesu. Potrebno renoviranje stana i krova (stan je neuseljiv trenutno a posto je u potkrovlju - prokisnjava).

CIJENA: 60m/2 - 60.000 KM

Dodaj na to nekih 15.000 hiljada za renoviranje stana i 3-4 hiljade za krov i jos ako hoce grijanje i to je nekih 5.000...
Post Reply