Moje prezime se najranije spominje iz 1582., i znam točno kako je nastalo.Urchin wrote:Da ne nabrajam dalje druga sela. Svuda je isto, i to kod Bošnjaka kod kojih je preživjelo puno manje dokumenata koji se mogu koristiti za prošlost porodica. Kod Hrvata svaka župa u Hercegovini ima matice stare bar 200 godina. Neke (kao Neum-Gradac) više od 300.
A raja priča kako su Austrijanci(ili čak komunisti!) dijelili prezimena.
Porijeklo porodica i prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- fortaleza
#901 Re: Porijeklo porodica i prezimena
- Logovan
#902 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Nesto o prezimenima: Hadzimusic, Ibrahimpasic, Mesanovic?
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#903 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Imas porodica koje su nastale (mislim na prezimena) cistom izmejnom prezimena (identiteta). Moji su se dicili nekom straoscu dok im nije uvaljen dokument, da prezime koje nose je izmisljeno te da tadasnji doslo ima korijene nekih 1.000KM sjeverno u alpama. Ja se valjo od smjeha, svim svojima koji su tolke godine nesto ko fol bili kakvi domorodci, bogovi, stari ko Grckafortaleza wrote:Moje prezime se najranije spominje iz 1582., i znam točno kako je nastalo.Urchin wrote:Da ne nabrajam dalje druga sela. Svuda je isto, i to kod Bošnjaka kod kojih je preživjelo puno manje dokumenata koji se mogu koristiti za prošlost porodica. Kod Hrvata svaka župa u Hercegovini ima matice stare bar 200 godina. Neke (kao Neum-Gradac) više od 300.
A raja priča kako su Austrijanci(ili čak komunisti!) dijelili prezimena.
Djed od moga djeda je izmjenio identiet i nanovo zapoceo zivot.
- Logovan
#904 Re: Porijeklo porodica i prezimena
???Logovan wrote:Nesto o prezimenima: Hadzimusic, Ibrahimpasic, Mesanovic?
-
zlata
#905 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Pa nisu NASTALA, ali su u periodu post-1918-e, prezimena mnogih bosnjackih familija "srbizirana", dodavanjem onog "OVIC".CungaLunga wrote:A kakve veze ima bivša juga sa ovim?
Nisu prezimena nastajala za vrijeme juge...
Osim toga, Srbi bi "srbizirali" i makedonska i albanska prezimena.
U Sjevernoj Amer. sam upoznala Albance i Makednce koji su emigrirali prije 1941-e, koji se prezivaju na "ic", "ovic",
jer su im roditelji emigrirali u tom razdoblju izmedju 1918-1941,
kad su srpski nacionalisti smatrali Makedonce svojim juznim Srbima,
a Albance...masu za iseljavanje, trijebljenje ili pokrstavanje.
Sin tog Albanca koji se prezivao sa OVIC,
je bio moj obucar.
Mater mu Svabica, a zena sa Jamaike.
Djeca mu se i dalje prezivaju "Hasanovic".
Jedan stari Krajisnik emigrant, mi je pricao kako su predili ime njegovim stricevima,
jer se tamosnjim srpskim cinovnicima njihovo pravo prezime cinilo previse "orijentalno".
Dva strica su nad'ivena dva razlicita ali slicna prezimena,
a njegov caca na selu je bio zadrzao pravo prezime svoje familije.
Dva stricevica su post-1945-e pobjegli iz Juge,
obojica pozenili Slovenke u izbjeglickom lageru u Italiji,
odselili sa zenama u Tursku, i JOPE mjenjali prezime u Turskoj.
Politika je golema kurva, a mi njezine marionete.....
Sto se tice iseljenika iz BiH koji su emigrirali odmah nakon aneksije od strane AU, vecinom pamte svoja prezimena (prezimena im dodju kao osobni pecat BH porjekla),
neovisno od novih prezimena koja su im dodjeljena tijekom zadnjih 100 plus godina.
Imam poznanike i prijatelje iz tih redova, i oni su se donedavno, medjusobno postivali, cijenili i snobirali....po tim starinskim lozama.....iako su 100 plus godina daleko od BiH.
Recimo, familija jednog prijatelja je odselila iz BiH prije 140 godina.
Stotinama godina su bili poznati kao ucevni, skolovani, napredni. I bogatiji i mocniji su ih postivali.
I danas-dan su im potomci bas TAKVI.
Last edited by zlata on 23/09/2013 18:47, edited 1 time in total.
-
Hodidid
#906 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ko su ovi Omerbasici?? Cuj polazu pravo na krunu bosanskoga kraljevstva?? Svasta covjek nece procitati.
-
Hodidid
#907 Re: Porijeklo porodica i prezimena
O cemu ti majstore?lartop wrote:Ne kaže se bosanskogA. Kako misliš o ostalom diskutovati ako ne znaš pravopis?Hodidid wrote:Ko su ovi Omerbasici?? Cuj polazu pravo na krunu bosanskoga kraljevstva?? Svasta covjek nece procitati.
-
AHal
#908 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Pozdrav,
zna li neko nešto o porijeklu prezimena Imširović?
Hvala.
zna li neko nešto o porijeklu prezimena Imširović?
Hvala.
-
theTruePath
#909 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Mozel mi neko reci nesto o prezimenu BRKIC? jel muslimansko? gdje postoji?
- Zviz
#910 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Sigurno mala ima neutralno ime, a tvoji su "zaguljeni" po pitanju vjeretheTruePath wrote:Mozel mi neko reci nesto o prezimenu BRKIC? jel muslimansko? gdje postoji?
-
julisiz es grant
#911 Re: Porijeklo porodica i prezimena
A Hasan Brkić, narodni heroj? Daj, ne zajebaji, znam muslimana Brkića iz Prozora i iz Tešnja.Zviz wrote:Sigurno mala ima neutralno ime, a tvoji su "zaguljeni" po pitanju vjeretheTruePath wrote:Mozel mi neko reci nesto o prezimenu BRKIC? jel muslimansko? gdje postoji?pa te zanimaju Brkici, ne nije muslimansko, kao da ima neke veze. Mislim, znam nekoliko Brkica ali svi nose imena poput Joze, Zorana, Mirka i sl.
- Zviz
#912 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ja opet kazem da ja poznam podosta Brkica i niko nije muslim ako cemo suditi po imenima sto inace znatno popularno na tim prostorima. No meni se ne upusta u te debate, jer meni je to primitivizam, pa u BiH dobar dio zenskih imena su grcka imena ili imenice za neke zivotinje ali eto hajjulisiz es grant wrote:A Hasan Brkić, narodni heroj? Daj, ne zajebaji, znam muslimana Brkića iz Prozora i iz Tešnja.Zviz wrote:Sigurno mala ima neutralno ime, a tvoji su "zaguljeni" po pitanju vjeretheTruePath wrote:Mozel mi neko reci nesto o prezimenu BRKIC? jel muslimansko? gdje postoji?pa te zanimaju Brkici, ne nije muslimansko, kao da ima neke veze. Mislim, znam nekoliko Brkica ali svi nose imena poput Joze, Zorana, Mirka i sl.
- fortaleza
#913 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Prezime Brkić je vjerojatno nastalo po nadimku (Brko i slično) pa je karakteristično za sve narode, kao što je netko napisao ne može se vezati za samo jednu grupaciju.
Ima ih po Hercegovini, znam dosta Brkića, kod Hrvata je najčešće.
Ima ih po Hercegovini, znam dosta Brkića, kod Hrvata je najčešće.
-
theTruePath
#914 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Hvala vam na odgovoru,i ne nije taj razlog 
A prezime Jelačić u Bosni i Sarajevu?? jel bosnjacko,srpsko ili hrvatsko?
A prezime Jelačić u Bosni i Sarajevu?? jel bosnjacko,srpsko ili hrvatsko?
-
theTruePath
#915 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Istina,ali postoji i recimo Filipovic,bosnjacko a ne zvuci tako 
sta je s Jelačić ? znam da je cesto van BIH,ali u BIH,cije je?
sta je s Jelačić ? znam da je cesto van BIH,ali u BIH,cije je?
-
theTruePath
#916 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Uvijek je bilo i ne idi u oftopik kad imam pitanje 
-
Cybernetic
#917 Re: Porijeklo porodica i prezimena
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 21:48, edited 1 time in total.
- fortaleza
#918 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Znam da je prezime Jelačić najčešće u sjevernoj Hrvatskoj, kod Krapine, inače ne baš rašireno prezime.theTruePath wrote:Hvala vam na odgovoru,i ne nije taj razlog
A prezime Jelačić u Bosni i Sarajevu??
Čini mi se da je etnonim u pitanju (Jela kao ime), ali ne mora značiti dobrim dijelom ili nikako.
Vjerojatno si htio pitati kod koga je to prezime najčešće? Jer prezime se u dosta slučajeva ne može tek tako vezati za naciju.jel bosnjacko,srpsko ili hrvatsko?
Evo konkretno Filipovići potječu iz Like, za vrijeme turskih osvajanja Like i bosanske Krajine stanovništvo se pomjeralo pa vraćalo i mijenjalo religiju do uspostavljanja granice gdje su katolici ostali s jedne strane u Lici, a muslimansko stanovništvo s druge pa je prezime karakteristično i za jedne i druge. Pa i Muhamed Filipović je jedno vrijeme izjavljivao da mu je davni predak neki svećenik Filip iz Like po kojem su ih i nazvali. Nije sve tako crno bijelo.
-
theTruePath
#919 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Prezime je Jelacic,ime je onako neutralno ali vuce na krscansko,iz Sarajeva su,neugodno da pitam za porijeklo,pa sta mislite? zato pitam 
- Zviz
#920 Re: Porijeklo porodica i prezimena
theTruePath wrote:Prezime je Jelacic,ime je onako neutralno ali vuce na krscansko,iz Sarajeva su,neugodno da pitam za porijeklo,pa sta mislite? zato pitam
U sred Zagreba imas trg Bana Jelacica
-
nOkS 1987
#921 Re: Porijeklo porodica i prezimena
A prezime Aganović zna li ko sta vise ?!
-
theTruePath
#922 Re: Porijeklo porodica i prezimena
nOkS 1987 wrote:A prezime Aganović zna li ko sta vise ?!
Ili ti je predak bio neki aga,ili se zvao Agan(to ime postoji)
- 2AK-47
#923 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Prezime Kepeš, ako neko zna, dali je Mađarskog porijekla, i vrijeme dolaska u BiH?
-
maliq53
#924 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Pozdrav,
Zanima me ako iko išta zna o nastanku prezimena Trebo, gdje većina živi sa ovim prezimenom i slično.Ono što sam ja uspio naći jeste da ih ima određeni broj u Rijeci žive ,plus znam da ih iz BiH ima oko Breze i Visokog.Naime, dedo mi i njegov otac su onako brzo umrli i nikad nisam uspio da sazanam odakle potiče ovo prezime.Najviše što znam jeste da su govorili da je ovo prezime sa područja Trebinja što bi bilo i logično, ali eto ako ko zna više bio bih zahvalan
Zanima me ako iko išta zna o nastanku prezimena Trebo, gdje većina živi sa ovim prezimenom i slično.Ono što sam ja uspio naći jeste da ih ima određeni broj u Rijeci žive ,plus znam da ih iz BiH ima oko Breze i Visokog.Naime, dedo mi i njegov otac su onako brzo umrli i nikad nisam uspio da sazanam odakle potiče ovo prezime.Najviše što znam jeste da su govorili da je ovo prezime sa područja Trebinja što bi bilo i logično, ali eto ako ko zna više bio bih zahvalan
- Zviz
#925 Re: Porijeklo porodica i prezimena
2AK-47 wrote:Prezime Kepeš, ako neko zna, dali je Mađarskog porijekla, i vrijeme dolaska u BiH?
Képes je Madjarskog projekla i znaci mozes ... znaci pradjed je Madzar nebi trebalo biti straije od 1880