Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
korisnik101

#901 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by korisnik101 »

Black111 wrote:Pa zar ti nisi do maloprije spominjao Noela M., Nedu Klaic itd... I sta je sad problem odjednom? :-)

Ne svidja ti se sto pise? A to je vec tvoj problem.
Bez obzira ko sta pisao, sve se svodi na kraju da je katolicka crkva u 13 i 14 stoljecu slala svoju vojsku da prisili Bosnjake pod plast Pape.
Komsije sa istocne i zapadne strane propagiraju da "Crkva Bosanska:
1.) nije postojala
2.) postojala ali je bila katolicka
3.) postojala ali je bila pravoslavna.

I bez obzira kojim argumentima se vodilo, na kraju je samo jedno tacno. Papa je slao katolicku vojsku da silom (macem i kamom) natjera Bosnjake da prihvate Vatikan kao vrhovno vjersko tijelo.
A poznavajuci Bosnjake,kad proradi inat ? Hmm/.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#902 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Woody »

Auuuu, braćo mila, kakvih se ja baleganja načitah na ovoj temi... A, da sam znao da će se ovoliko fekalija izliti, ne bi sreće mi ;-)

Hajdemo, ovako sdesna na lijevo (muslimanski) pa da počnem polako replicirati. Mogu? Hvala.

Zadnji je predao knjižicu @korisnik101, pa ćemo njega prvog (nije preko štele... šta ste odmah zagalamili):
Bez obzira ko sta pisao, sve se svodi na kraju da je katolicka crkva u 13 i 14 stoljecu slala svoju vojsku da prisili Bosnjake pod plast Pape.
1.) nije postojala

I bez obzira kojim argumentima se vodilo, na kraju je samo jedno tacno. Papa je slao katolicku vojsku da silom (macem i kamom) natjera Bosnjake da prihvate Vatikan kao vrhovno vjersko tijelo.
Kako to sreće ti, "komšije" i "susjedi" propagiraju da Crkva Bosanska (nemoj više nikada stavljati navodnike za ovo, jesi li me čuo - NIKAD VIŠE), kada je u svim svojim spisima i Rim i Konstantinopolj navode kao fakat?

Dobro, hajde. Neke komšije i susjedi stvarno "propagiraju"... Ai i ti u svojoj vlastitoj kući (da ne kažem avliji) imaš isto takve budaletine koje izjednačavaju Islam sa Crkvom Bosanskom. A oni nisu ništa manje opasni, jelde?

Papa nije slao samo u Bosnu katoličku vojsku da silom (mačem i kamom - doduše kama se pojavila tek dolaskom Turaka na ekskurziju u nove naše krajeve). On je te iste "pakete" slao i u: Konstatinopolj, Granadu, Siciliju, Englesku (doduše nešto kasnije - ali ne puno kasnije) i u Francusku, pa bogami i Srbiju (što nas sve veoma raduje ;-) ), a po teritoriji današnje Italije nisu mogli dahnuti od posla. Znači, Papa je bio prilično zauzet dispečerskim poslom u to vrijeme. Bosna nije bila nikakav izuzetak.

Što se tiče @scooby_dooby_doo i @saead01 - @Chmoljo mi je uzeo riječ iz usta (@Chmoljo, kad god ti zatreba samo me zovni - znam ja kako treba sa djecom)

Ali, @janko_007, ti si me grdno razočarao... Ne, ne... Nisam se to nadao od tebe. Hajde da nategnem na nekakvu dvicu, da te ne šaljem na popravni, nisi ti za toga... I to samo zbog onog tvog referata o 13-oj Handschar koji sam objesio i na školski pano.

Pa što napade čovjeka što koristi Hrvatsku Wikipediu? Bolje ti je da je TI (tu istu CRO wikipediu) rediguješ, a možeš - to može svako - zato i jeste "Wikipedia - Open Source", a ne Encycolpedia Britannica - pa šta je napisano-napisano je i kapak (nedaj ti bože da pročitaš šta tamo piše o Bosni... bolje ti je nemoj). Ili još bolje, napiši TI članak na Bosanskoj wikipediji, pa da vidimo čija baba crnu vunu... Nemoj, bolan, biti lijen ovako k'o ja ;-)

Nejse. moram priznati da sam malom ljut na vas forumaši. Tema je bila rušenje katoličkih crkava od strane Osmanlija. Znači, niti o Bošnjacima, niti o Hrvatima, niti o džamijama, niti o genetskim kodovima, a ne d'o Bog o ovome zadnjem ratu. Riječ je o članku objavljenom u Katoličkom Tjedniku, objavljenom od strane respektabilnog stručnjaka za tu temu (e, hajde sad što je to svešteno lice... to izgleda mnogima smeta, pa ću sljedeći put tražiti tu istu temu iz pera uglednih islamskih teologa).

Eto, ja toliko, drugovi :thumbup: A još sam ljut, da znate... ;-)
korisnik101

#903 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by korisnik101 »

Woody wrote:
Kako to sreće ti, "komšije" i "susjedi" propagiraju da Crkva Bosanska (nemoj više nikada stavljati navodnike za ovo, jesi li me čuo - NIKAD VIŠE), kada je u svim svojim spisima i Rim i Konstantinopolj navode kao fakat?

Dobro, hajde. Neke komšije i susjedi stvarno "propagiraju"... Ai i ti u svojoj vlastitoj kući (da ne kažem avliji) imaš isto takve budaletine koje izjednačavaju Islam sa Crkvom Bosanskom. A oni nisu ništa manje opasni, jelde?
Pa hajde da podvucemo sta znamo o Crkvi Bosanskoj?
-Imali su vecinom visoko mobilne, drvene bogomolje.
-Nisu vrijednovali kich i spomenobiljezja
-Nije bilo raskosi, srebrnih poluga i zlatnih lancica.
-"Djed" je bio vrhovni poglavar, i za njim svi muski svecenici, koji su imali pravo da se zene i osnuju porodice.

Po svim gornjim kategorijama, oni su izuzetno slicni Islamu.
madner

#904 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by madner »

Bosanski kraljevi nisu smatrali da je potrebno istu iskorijeniti, koliko je bila blizu katolickim stavovima.
korisnik101

#905 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by korisnik101 »

madner wrote:Bosanski kraljevi nisu smatrali da je potrebno istu iskorijeniti, koliko je bila blizu katolickim stavovima.
Nemas blage veze o ovome. Nazalost.
madner

#906 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by madner »

Nazalost :D
janko_007

#907 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by janko_007 »

Woody wrote:Auuuu, braćo mila, kakvih se ja baleganja načitah na ovoj temi... A, da sam znao da će se ovoliko fekalija izliti, ne bi sreće mi ;-)

Hajdemo, ovako sdesna na lijevo (muslimanski) pa da počnem polako replicirati. Mogu? Hvala.

Zadnji je predao knjižicu @korisnik101, pa ćemo njega prvog (nije preko štele... šta ste odmah zagalamili):
1.) nije postojala

Papa nije slao samo u Bosnu katoličku vojsku da silom (mačem i kamom - doduše kama se pojavila tek dolaskom Turaka na ekskurziju u nove naše krajeve). On je te iste "pakete" slao i u: Konstatinopolj, Granadu, Siciliju, Englesku (doduše nešto kasnije - ali ne puno kasnije) i u Francusku, pa bogami i Srbiju (što nas sve veoma raduje ;-) ), a po teritoriji današnje Italije nisu mogli dahnuti od posla. Znači, Papa je bio prilično zauzet dispečerskim poslom u to vrijeme. Bosna nije bila nikakav izuzetak.

Što se tiče @scooby_dooby_doo i @saead01 - @Chmoljo mi je uzeo riječ iz usta (@Chmoljo, kad god ti zatreba samo me zovni - znam ja kako treba sa djecom)

Ali, @janko_007, ti si me grdno razočarao... Ne, ne... Nisam se to nadao od tebe. Hajde da nategnem na nekakvu dvicu, da te ne šaljem na popravni, nisi ti za toga... I to samo zbog onog tvog referata o 13-oj Handschar koji sam objesio i na školski pano.

Pa što napade čovjeka što koristi Hrvatsku Wikipediu? Bolje ti je da je TI (tu istu CRO wikipediu) rediguješ, a možeš - to može svako - zato i jeste "Wikipedia - Open Source", a ne Encycolpedia Britannica - pa šta je napisano-napisano je i kapak (nedaj ti bože da pročitaš šta tamo piše o Bosni... bolje ti je nemoj). Ili još bolje, napiši TI članak na Bosanskoj wikipediji, pa da vidimo čija baba crnu vunu... Nemoj, bolan, biti lijen ovako k'o ja ;-)

Nejse. moram priznati da sam malom ljut na vas forumaši. Tema je bila rušenje katoličkih crkava od strane Osmanlija. Znači, niti o Bošnjacima, niti o Hrvatima, niti o džamijama, niti o genetskim kodovima, a ne d'o Bog o ovome zadnjem ratu. Riječ je o članku objavljenom u Katoličkom Tjedniku, objavljenom od strane respektabilnog stručnjaka za tu temu (e, hajde sad što je to svešteno lice... to izgleda mnogima smeta, pa ću sljedeći put tražiti tu istu temu iz pera uglednih islamskih teologa).

Eto, ja toliko, drugovi :thumbup: A još sam ljut, da znate... ;-)
Woody,mozda sam jedini na ovoj temi procitao sta je sve ovaj tvoj fratar lupao, a nalupao se svasta. Ne spominje tvoj fratar Hrvate , Srbe, Bosnjake, ali pominje cifru od 464 crkve Koje su Turci izjelice srusili. Ne spominje tvoj fratar da su Turci do temelja spalili sve srpske manastire, od Ravanice, Mileseva do Ravnih Decana, te da su franjevacku biskupiju do temelja srusili i potom brazdu preorali preko rusevina. Ne spominje zato, jer to oni nisu uradili.Ne spominje da su ti isti Turci i materijalno i na sve nacine pomogli da se podigne Pecka patrijarsija. A pominje cifru od 464 srusene crkve u Bosni. Hej Neise, 464 crkve. Naravno da je to gnusna laz i jasno je da to u istorijskoj nauci nema ama bas nikakvo uporiste. Clanak iz Katolickog tjednika je ustvari jedan pamflet i pokusaj laziranja povjesti, a fratar je to tako uradio da bi mu i Jovan Djeretic i Dobrica Cosic i vas cijela novokomponovana srpska historiografija pozavidjeli na njegovoj "objektivnosti ". Eto to me izazvalo. A onda je uskocio onaj balavac, @black 111, kome je vjerojatno taj isti fratar svaki dan na vjeronauci usi izvlacio i ko zna sta jos radio, da mu utjera u glavu ono sto CRO-Wikipedia(citaj sto je hrvatskoj katolickoj babi milo) napisala o bosanskoj povjesti i bosanskim Bogumilima .Isto kao tvoj fratar(prije svega zbog nedostatka materijalnih dokaza), Wikipedija na samo sebi svojstven nacin namjerno pogresno interpretira istrazivanja John Fine-a kojeg poznajem jos iz vremena dok je skupljao materijal za svoju knjigu "The Bosnian church-new Interpretation), zatim takodje u pogresnom kontekstu koriste i Malcolma Neoela, da dokazu ono nedokazivo. Da se Crkva bosanska iznjedrila iz katolicke crkve i da u stvari to nije jeres. Kao i tu gnusnu laz da Bogumili nikada ni nisu bili u Bosni. Vrhunac svega je ta laz o toliko srusenih crkvi. Pa u Bosni u koju god bastu zadjes sapletes se o neki stecak. A nigdje zidina . Pa ja stavio i kartu od prije dolaska Turakaa a. tamo ucrtane crkve i Manastiri koji i danas postoje. A ne moze neko nesto rusiti , pa makar to bili i Turci izjelice,a da to nesto nije ni gradjeno. Eto zato sam ja ljut na tvog fratra, kvazi hobi povjesnicara, koji toliko mrzi sve Bosansko da bi to najradje mjenjao pa makar to bila i povjest
PS. A to sto si mi iz povjesti dao mrsavu dvojku , nek je tebi na cast. Ja ni u jednom kontekstu nisam pomenuo nijednu naciju , jer tada u Bosni nije ni bilo nacija. A tvoj fratar i Katolicki tjednik to namjerno presucuju
ivannn

#908 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by ivannn »

korisnik101 wrote:
Woody wrote:

Pa hajde da podvucemo sta znamo o Crkvi Bosanskoj?
-Imali su vecinom visoko mobilne, drvene bogomolje.
-Nisu vrijednovali kich i spomenobiljezja
-Nije bilo raskosi, srebrnih poluga i zlatnih lancica.
-"Djed" je bio vrhovni poglavar, i za njim svi muski svecenici, koji su imali pravo da se zene i osnuju porodice.

Po svim gornjim kategorijama, oni su izuzetno slicni Islamu.
to sve znamo?
upravo suprotno to sve je jedna velika šarena laž

-mobilne, drvene bogomolje? imali su hospicije, "hiže", samostane, crkve uz samostane, iste su bile i mjesta gdje su dolazili trgovci, gosti, unesrećeni, a na djedovom dvoru (kako raskošno zvuči? jel'?) boravili su bosanski velikaši, pisale se povelje i sl.
-kič? obilježja? definiraj to, ako se religijski kič može objasniti jedinim ostacima koji su ostali iza Crkve bosanske, a to su bogoštovačke knjige, spisi i sl., a bome oni nisu zaostajali za modom tog vremena - ukrašene gotičkim minijaturama, ukrasnim slovima te uzor je tražen kod talijanskih i dalmatinskih škola minijature, a velikodostojnici crkve bosanske posjedovali su "dvorove", vinograde, imali bogate mecene i zaštitnike koji su ih sponzorirali u svemu
-raskoš, zlatne poluge? pa je li ovo podforum povijesti ili science-fiction podforum?, ono što je baš bila ogromna značajka Bosanske crkve je ta da je bila bliska s vlašću kako je god bilo moguće tada. uz to imala je moć, bogatstvo, da u toj svojoj vladajućoj ulozi uopće nije imala (odnosno, sumnja se) svoj misijski karakter, koji su imali franjevci, odnosno "božji siromašci" kako su se zvali
-ovo zadnje ne želim ni komentirati
Ajant

#909 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Ajant »

Black111 wrote:Pa zar ti nisi do maloprije spominjao Noela M., Nedu Klaic itd... I sta je sad problem odjednom? :-)

Ne svidja ti se sto pise? A to je vec tvoj problem.
Ti ako ne razumiješ razliku između citiranja akademika i eksperata u oblasti srednjovjekovne Bosne i citiranja wiki (i to hrvatske, ideološki obojene), ti si zalutao na ovu temu, i na bilo koju drugu temu usko vezanu uz historiju.
Još ranije baljezgaš o tome kako je Crkva tolerantnija, pa pogledaj evo ove prostore, da su Turci na Balkanu bili tolerantni kao Španci tokom rekonkviste ili kao Francuzi prema hugenotima, ne bi nijedne druge bogomolje do džamije nigdje bilo. Crkva je kroz veći dio svog postojanja sinonim za potlačivanje svih drugih i drukčijih, dok su islamske države kroz srednji vijek bile zadnje utočište kulturnog i naučnog razvoja, od medicine do filozofije.
Evo i jedan lijep tekst na tu temu:
http://radiosarajevo.ba/novost/129523/d ... olici-nisu
A sama tema je klasična propaganda stvorena da potpiruje međureligijsku mržnju, ali eto mućnite glavom, 500 godina Turci na ovim prostorima okupatori, a katolici i pravoslavci preživiše, da su Turci htjeli ne bi nijedan ostao.
VjecitiStudent

#910 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by VjecitiStudent »

Da se malo vratimo na teren istorije:
Gdje sve u BiH imamo materijalne dokaze o postojanju crkava izgrađenih prije otomanskog osvajanja?
Gdje sve u BiH imamo pisane dokaze o postojanju crkava izgrađenih prije otomanskog osvajanja?
Kome su one pripadale, katoličkoj, pravoslavnoj ili bosanskoj crkvi?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#911 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» Black111

mjesec :)

@hrastov žižak, imaš opomenu.
korisnik101

#912 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by korisnik101 »

ivannn wrote:
-mobilne, drvene bogomolje? imali su hospicije, "hiže", samostane, crkve uz samostane, iste su bile i mjesta gdje su dolazili trgovci, gosti, unesrećeni, a na djedovom dvoru (kako raskošno zvuči? jel'?) boravili su bosanski velikaši, pisale se povelje i sl.
-kič? obilježja? definiraj to, ako se religijski kič može objasniti jedinim ostacima koji su ostali iza Crkve bosanske, a to su bogoštovačke knjige, spisi i sl., a bome oni nisu zaostajali za modom tog vremena - ukrašene gotičkim minijaturama, ukrasnim slovima te uzor je tražen kod talijanskih i dalmatinskih škola minijature, a velikodostojnici crkve bosanske posjedovali su "dvorove", vinograde, imali bogate mecene i zaštitnike koji su ih sponzorirali u svemu
-raskoš, zlatne poluge? pa je li ovo podforum povijesti ili science-fiction podforum?, ono što je baš bila ogromna značajka Bosanske crkve je ta da je bila bliska s vlašću kako je god bilo moguće tada. uz to imala je moć, bogatstvo, da u toj svojoj vladajućoj ulozi uopće nije imala (odnosno, sumnja se) svoj misijski karakter, koji su imali franjevci, odnosno "božji siromašci" kako su se zvali
Kic, obiljezja su na primjer veliki simboli crkve, pompozne odore, (pogledaj papu ili pravoslavnog popa) , veliki natpisi, raskosne gradjevine. Gdje je sve to o Bosanskoj Crkvi ? Ne postoji. Ako postoji, molim da navedes, jer je meni cilj da svaki dan nesto novo naucim. :thumbup:

Kazes:
ivannn wrote:
imali su hospicije, "hiže", samostane, crkve uz samostane, iste su bile i mjesta gdje su dolazili trgovci, gosti, unesrećeni, a na djedovom dvoru (kako raskošno zvuči? jel'?) boravili su bosanski velikaši, pisale se povelje i sl. ti
Gdje su te hize ? Gdje je djedov dvor ? Navedi na karti. Opisi. (imam osjecaj da si se zaletio ).
ivannn wrote: ono što je baš bila ogromna značajka Bosanske crkve je ta da je bila bliska s vlašću kako je god bilo moguće tada. uz to imala je moć, bogatstvo, da u toj svojoj vladajućoj ulozi uopće nije imala (odnosno, sumnja se) svoj misijski karakter, koji su imali franjevci, odnosno "božji siromašci" kako su se zvali
Gdje je to bogastvo Bosanske Crkve ? Gdje su vile i dvorovi ?
Tvoji "skromni" franjevci su imali crkve i manastire, koje i danas postoje. Zna im se temelj, tacna lokacija.
Navedi jednu tacnu lokaciju temelja Bosanske Crkve, i mislim da ces otici u anale istorije. ?

PS. Slobodno komentiraj i taj fakt da su svecenici mogli da se zene i imaju djecu.
korisnik101

#913 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by korisnik101 »

VjecitiStudent wrote:Da se malo vratimo na teren istorije:
Gdje sve u BiH imamo materijalne dokaze o postojanju crkava izgrađenih prije otomanskog osvajanja?
Gdje sve u BiH imamo pisane dokaze o postojanju crkava izgrađenih prije otomanskog osvajanja?
Kome su one pripadale, katoličkoj, pravoslavnoj ili bosanskoj crkvi?

Tacno to i mene interesuje.
janko_007

#914 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by janko_007 »

Evo sta pise o tome (djelimimicno) Malcolm Noel
"Dosad nije ovdje bilo mnogo rijeci o Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Razlog je tome jednostavan -

Pravoslavna crkva jedva da je bila prisutna na teritoriju same Bosne prije dolaska Turaka, samo je u Hercegovini igrala vazniju ulogu.

U svojoj ranoj srednjovjekovnoj historije Hercegovina (Hum) bijase dio kulturnog i politickog svijeta srpskih zupa i knezevina, zajedno sa Zetom (Crna Gora) i Raskom (jugozapadna Srbija). Veci dio hercegovackog plemstva bio je u 14. i 15. stoljecu pravoslavne vjere, a vjerojatno je tako bilo i sa samim stanovnistvom.’ U stoljecu katolicke intenzivne djelatnosti prije dolaska Turaka, Katolicka je crkva i u Hercegovini postigla znacajne uspjehe u radu osnovavsi ondje cetiri franjevacka samostana, ali je u 16. i 17. stoljecu doslo do velikog nazadovanja, pogotovo u istocnoj Hercegovini. Godine 1624. bilo je jos 14 katolickih zupnih crkava u istocnoj Hercegovini, a nakon petnaestak godina ostalo ih je jos svega 11, od kojih su cetiri navodno bile u rusevnom stanju." Malcolm Noel-Povijest Bosne (str.61)
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#916 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by japin_mutapi »

porušili crkve i genocidisali a primili jevreje iz španije i pružili im utočište

nešto ovdje ne štima
ioannes

#917 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by ioannes »

tim cinicnim crno-bijelim prilazom temi primas osobine trola.
Osmanlije nisu bili prijatelji ljudi kao ni ostale sile tog doba,sve je se radilo zbog interesa.
zidovi su bili naseljavani iz razlicitih razloga....i to ne samo zidovi nego razliciti ljudi...
opustoseni gradovi su se morali naseljavati,obrt i trgovina su se morali razvijati itd.
zbog razni ratova i pohoda uvijek je bilo manjka ljudi i Osmanlije su davali razne poticaje da bi naselili ta mjesta.
Pravoslavna Crkva je u za vrijeme osmanskog carstva bila pustena na miru i vrlo dobro je ocuvala svoju strukturu i time je se najvise razvila,dok je katolicka crkva imala vrlo tezak i problematican polozaj jer je to bila crkva tadasnji protivnika carstva.
elma89_

#918 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by elma89_ »

Da su katolici i najmanje smetali turcima nebi ih bilo niti u BIH niti u Albaniji,niti bilo gdje drugo gdje su oni vladali.Albanija je gotovo 600 godina pod osmanlijama,preko 100 godina duze od BIH,i opet su tamo katolici zivjeli i zive,danas cine oko 20% stanovnistva,moze se reci cak napredovali za vrijeme osmanlija
elma89_

#919 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by elma89_ »

Moze biti da ih nisu bas favorizirali ali ih nisu ni ubijali/ukidali
Cybernetic

#920 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:37, edited 1 time in total.
janko_007

#921 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by janko_007 »

woody,
da svi franjevacki fratri ne misle kao onaj tvoj hobi kvazi istoricar fra Andrija, dajem ti na uvid ovaj tekst. U njemu se objasnjava na najbolji nacin geneza franjevackog reda u Bosni Srebrenoj od njihovog nastanka do danas. Neise, ponekad se i sam postidim, da ima neko ko voli ovu zemlju Bosnu vise od mene samog. Evo pa uzivajte u citanju.
http://** No links **.ba/front/zasto-uopce-postoj ... e-bosansko
korisnik101

#922 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by korisnik101 »

Cybernetic wrote:Osmanlijama nitko nije smetao dok je prihvatao da bude covjek drugog reda.
Ma jasta.
Svi oni pravoslavni vladari tipa Brankovici, Obrenovici, Karadozerdzevici, su imali izuzetno "tezak" zivot pod Osmanskom vlasti. :lol: :lol:
Njihovo bogastvo se bas pod Turcima hiljadustruko prosirilo. A gle cuda, nisu morali promjeniti vjeru :D
Pravoslavna crkva je pod Osmanlijama dozivjela svoju renesansu.
90% svih pravoslavnih manastira u Srbiji je izgradjeno sa vrijeme Turske vlasti.
Toliko su ugnjetavani, da se prije Osmanlija nije znalo za pravoslavno uho u Bosni. A vidi koliko ih je danas?
Cybernetic

#923 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:38, edited 1 time in total.
korisnik101

#924 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by korisnik101 »

Cybernetic wrote:
Pricamo o katolicima. Ioannes je fino ukratko objasnio polozaj pravoslavaca.
Vi ste rekli .. " Osmanlijama nitko nije smetao dok je prihvatao da bude covjek drugog reda ".
Samo sam dokazao da to nije tacno. :D

Normalno da su se Osmanlije drugacije ponasale prema katolicima. Iz jednog 'logicnog razloga'. Mnogo katolika u BiH je igralo za suprotan tim.

Vidim da vam je Eugen Savoyski poseban interesantan (cesto ga spominjete).
Pa , recimo ovo: Savoyski nikad ne bi dobio priliku da osvoji Sarajevo da nije imao katolicke dousnike u Bosni koji su mu govorili o kretanju Turske vojsku.
ON je napao Sarajevo jer je znao da Turske vojske nema u blizini.
Gojeni H

#925 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Gojeni H »

Woody wrote: Moram priznati da sam malom ljut na vas forumaši. Tema je bila rušenje katoličkih crkava od strane Osmanlija.
Sad kad je Chmoljo legenda malo smirio strasti ...

@woody
Bas mi je drago da si nam objasnio sta je tema. Citavo vrijeme kontam da su ljudi fakat pametniji od mene jer komentarisu, a ja ne mogu da skontam da li se prica o relevantnosti izjave, licnosti intervjuisane osobe, ili o gomili gluposti koje je spomenuti istresao kao iz rukava.

Uradio si copy-paste i tako postavio kao uvodnu temu. Davno sam shvatio da si "misionar bez religije", ali ti ovo nije bilo fer i mislim da si smisljeno postavio temu nadajuci se da ce se mnogi uhvatiti za udicu i poceti raspravljati o kojecemu.

Nadam se da nisam u pravu, jer mi "porusene 464 crkve" 'nako iz voleja zvuci samo kao provokacija.
Post Reply