Lijep pozdrav Bugojanac.TVRDOGLAVI BUGOJANAC wrote:Nikola Korać iz Trebinja ima dvovrsan lijek protiv varoe, a pod jednim imenom "Varonikol". Jedan je u vidu trske i koristi se kao sve druge "letvice" protiv varoe, a drugi je u vidu kolutova koji se stavljaju u veliku dimilicu na žar i svako društvo se nadimi 4 puta sa po 10 dimova. Koristio sam oba - dobri su sigurno. Nisam znao za ovo što Pčelar reče, no svi znaju šta je Varolik (glavni sastojak amitraz) i iako je i štetan i zabranjen, mnogi ga još uvijek koriste, a tamo gdje je zabranjen, pčelari ga masno plaćaju ispod ruke jer zaista najbolje obara varou, što je jednostavno utvrditi.
Pozdrav!
Ja o varoliku uopće neću da pričam jer ga lično ne koristim već nekoliko godina iz poznatih razloga, a što se tiče tog koraćevog koluta lično moje mišljenje je da je bespotrebno o njemu pričati. Nema mjerodavne institucije koja ga je registrovala. Lično sam bio kod jednog pčelara kad ga je palio pa to je bilo strašno kako su pčele bježale iz košnice, kakav su šok dobile, pa taj dim bi ubio i bika a nekamo li majušnu varou. Ja samo dva puta tretiram pčele kraj ljeta i zima kombinacija kiselina i timovara. Tokom godine koristim samo građevnjake i zadnjih godina u dimilicu stavljam majčinu dušicu (Thymus serpyllum). Slažem se da varolik obara varou ali na žalost pčelari koriste i razne antibiotike čije rezidue ostaju u medu i vosku i kad bi narod znao šta sve kupuje od pčelara bilo bi frke. Kad se i kod nas donese bilo kakav zakon vidjećemo ko je ko u pčelara. Dokazano je da razni stresovi a među nih spada i korištenje varolika ostavljaju traga ne samo na vosku i medu već i na pčelama, a kako će u budućnosti biti bog dragi zna.
Svako dobro.
Pčelar