Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

bez_ideje

#901 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

Ostale su mi jos 3 diane u tabli ,par dana unazad izgledam ko vampir,koza mi je bijela,pa mi se sve vene vide....ko plavi reljef.....nisu prosirene,otecene ,vec se samo vide jako
Eh da,i ruke su mi "tupe" nekako...........nista dramaticno,al postoji taj osjecaj
Posto su me uspanicili oko Diana i tromboze....zanima me jel ovo moze bit sta opasno ? Ili je neka propratna glupost.....sem ovog nikakvih nuspojava ne imadoh!
U pon svakako zovem dr....al se sad bavim mislju,popit ove 3 il ne popit :(
p.S-na polju tena,nikakvih poboljsanja jos
ljubav_aha

#902 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

bez_ideje wrote:Ostale su mi jos 3 diane u tabli ,par dana unazad izgledam ko vampir,koza mi je bijela,pa mi se sve vene vide....ko plavi reljef.....nisu prosirene,otecene ,vec se samo vide jako
Eh da,i ruke su mi "tupe" nekako...........nista dramaticno,al postoji taj osjecaj
Posto su me uspanicili oko Diana i tromboze....zanima me jel ovo moze bit sta opasno ? Ili je neka propratna glupost.....sem ovog nikakvih nuspojava ne imadoh!
davno sma pisala,sve takve tabletice su obicno smece
bez_ideje

#903 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

ne pijem ih sto mi se govna jedu,sigurno :roll:
ljubav_aha

#904 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

bez_ideje wrote:ne pijem ih sto mi se govna jedu,sigurno :roll:
to sam naslutila :| nadam se da ces proanci bolju soluciju,ne znam sto je tvoj konkretan zdrastveni problem,ali mislim da je takva solucija smece i da postoje bolje opcije ,ali je mnogim doktorima lakse rijesiti problem na takav nacin

evo ti jedna interesatnan link
http://www.obgyn.net/
bez_ideje

#905 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

PCOS,ciklus od 60-90 dana,hormonski disbalans i problemi s kozom :-) Od cega me tangira jedino problem s kozom :mrgreen:
Meni je svakako prepisano na 3 mj. koristenje Diana,pa poslije drugo nesta....
zelenashica

#906 Re: Ginekologija i vagine....

Post by zelenashica »

bez_ideje wrote:Ostale su mi jos 3 diane u tabli ,par dana unazad izgledam ko vampir,koza mi je bijela,pa mi se sve vene vide....ko plavi reljef.....nisu prosirene,otecene ,vec se samo vide jako
Ne moras ih popiti,ja koliko znam samo ce ti menstrucija poraniti u ovom slucaju 3 dana.....
ljubav_aha

#907 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

bez_ideje wrote:PCOS,ciklus od 60-90 dana,hormonski disbalans i problemi s kozom :-) Od cega me tangira jedino problem s kozom :mrgreen:
Meni je svakako prepisano na 3 mj. koristenje Diana,pa poslije drugo nesta....
imala sma i ja PCOS :D i rekla sma hecimu neka hvala,a bas ove sedmice sma uraidlamoju godisnju analizu krvi,formlanost,sve normalno,to nije bolest ,samo simptom

takodje sam imala problem sa kozom,bubuljice,sad je mnogo bolje

eh,hormosnki NE-balans nisam niakd imala,ne znam u kojem omjeru je kod tebe bio nakon analize krvi,visak hormona i sl.

ali zato imas dobru kosu,joj ,jesam ljubormona ;-) :D :lol:
ja2

#908 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ja2 »

Bihnela wrote:Kakva su vam iskustva sa doktorima u Skerlicevoj,,,da li bi nekoga preporucili, osim dr. Rakic?
Meni je jedina od njih dobara upravo Rakička, bila je i dr. Boloban super, ali nazalost nje vise nema.
Zanji put su me narucili kod nekog doktora Nasera, jer mi se zurilo a kod njega uvijek slobodni termini. I ja se pitala sto li on nema posla....uh....taj covjek je njezan ko traktor....traumu sam dozivjela. osim toga jako je pristupacan i lijepo objasni sve sto ga pitas, za razliku od drugih doktora i prilicno je strucan. ETo jedina mu je mana ta grubost a i sandzokan je pa morate mu malo razgovjetnije govoriti da vas razumije.
semmy

#909 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

ja2 wrote:
Bihnela wrote:Kakva su vam iskustva sa doktorima u Skerlicevoj,,,da li bi nekoga preporucili, osim dr. Rakic?
Meni je jedina od njih dobara upravo Rakička, bila je i dr. Boloban super, ali nazalost nje vise nema.
Zanji put su me narucili kod nekog doktora Nasera, jer mi se zurilo a kod njega uvijek slobodni termini. I ja se pitala sto li on nema posla....uh....taj covjek je njezan ko traktor....traumu sam dozivjela. osim toga jako je pristupacan i lijepo objasni sve sto ga pitas, za razliku od drugih doktora i prilicno je strucan. ETo jedina mu je mana ta grubost a i sandzokan je pa morate mu malo razgovjetnije govoriti da vas razumije.
dr.naser redzepi,da te ispravim nije sandzokan kako ti rece nego je albanac ali to neigra nikakvu ulogu jer je strucan. radio je u kumrovcu i isla sam kod njega na uz cesto puta. meni se svidio kako dr bas iz razloga sto mu nijedno moje pitanje nije bilo mrsko i dao mi je dosta savjeta..imam par prijateljica koje idu kod njega i one su prezadovoljne njegovom strucnoscu..
ja2

#910 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ja2 »

semmy wrote:
ja2 wrote:
dr.naser redzepi,da te ispravim nije sandzokan kako ti rece nego je albanac ali to neigra nikakvu ulogu jer je strucan. radio je u kumrovcu i isla sam kod njega na uz cesto puta. meni se svidio kako dr bas iz razloga sto mu nijedno moje pitanje nije bilo mrsko i dao mi je dosta savjeta..imam par prijateljica koje idu kod njega i one su prezadovoljne njegovom strucnoscu..

Da, da, veoma je strucan i stvarno hoce objasniti sve sto se pita. ALi jedina mu je mana sto je prilicno grub. Nikada me papa test nije bolio, kao ni obicni pregled, kod njega mi je to bilo veoma traumaticno.
swirl

#911 Re: Ginekologija i vagine....

Post by swirl »

Super je i dr Kokorovic u Skerlicevoj, nedavno sam bila kod nje na pregledu, i prezadovoljna sam.
emmmy

#912 Re: Ginekologija i vagine....

Post by emmmy »

Pozz svima. Nova sam na forumu i ocajno mi trebaju vasi savjeti. Sad se psihicki pripremite na dugi tekst. Imam puuunoo pitanja i nadam se da ce neko moci da mi pomogne u pronalazenju odgovora. :)
Prije 2 mjeseca sam bila kod doktora Nasera Redzepija u Skerlicevoj. Na pregled sam dosla jer sam dobila 14-og pa 30-og istog mejseca. Inace sam bila u studentskoj ali sam malo bila nezadovljna doktoricom kojoj su velike kolicine bijelog pranja bile normalne i koja sve u svemu nije bila ljubazna pa sam se prebacila u Skerlicevu. Doktor Naser mi je rekao da imam kondilome i ranicu na grlicu, nekako je zakljucio da imam duge i bolne menstruacije sto sam potvrdila. Prestravio me. 4 godine sam u vezi i samo sam s njim i imala odnose i bilo mi je cudno kako sam bas ja mogla to da dodbijem. Moj momak je bio kod dermtologa koji je potvrdio da je rijec o kondilomima jer je njemu na penisu nesto poput malog bena. On je imao kondilome od puberteta, prije nego je imao odnos uopste. Da se ja vratim pregledu. Dr. Naser mi je propisao vaginalete betadine koje sam koristila 14 dana, i za mjesec dana sam bila na kontroli i rekao je da je zadovoljan kako ranica izgleda, uradio papa test koji ce biti gotov tek poslije nove godine. Jako sam zabrinuta. Ne prestajem o tome da mislim. Narucena sam na ultrazvuk 30-og, ali ce me ponovo vratiti jer ce tad ponovo biti menstruacija. Vratili su me 3 puta jer kako kazu ne mogu da urade ultrazvuk u toku mentruacije sto mi i nije bas jasno ali eto. Imam pulzirajuce bolove u predjelu desnoj jajnika, isto tako me boli i vagina a i svrbi. Vrlo cesto imam obilno bijelo pranje sto je vjerovatno od pada imuniteta ili sta vec. Dok dodjem na red na ultrazvuk crknut cu. :) Znaci, totalni sam laik, nemam bas iskustva sa ginekoloskim pregledima niti ovim tegobama pa bi mi puno znacilo da mi malo pojasnite ako ste imale slicne probleme. Receno mi je da ce mi kondilome leserski skidati a momak je dobio kremu pa me zanima je li kome radjena ta operacija i kako to sve ide i sta zapravo taj papa test pokazuje? Unaprijed hvala :) :?: :sad:
ja2

#913 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ja2 »

Imas srecu u nesreci sto bi se reklo sto imas kondilome. Naime oni su uzrokovani HPV virusom kojeg ima vise vrsta a on je glavni krivac za rakove zenskih organa. Ovaj HPV koji izaziva bradavice je najblaza i naj manje opasna varijanta.
Sto se tice bijelog pranja, svraba i peckanja moguce je da pored HPV imas i neku upalicu koju treba sanirati antibioticima, ali tvoj ginekolog ce vec znati sta da ti propise.
UVZ se ne moze raditi dok imas krvarenje, nemoj da te panika hvata, polako uradit ce ti ga, a najbolje je cini mi se sedmicu nakon menzisa.

Uglavno, jako je bitno da redovno radis papu, u tvom slucaju bar jednom u pola godina i da pratis sta se desava. Kod nekih zena se HPV s vremenom i povuce, ali moras poraditi i na svom imunitetu.
papa test je analiza stanica sa vrata maternice i pokazuje svaku promjenu koja se desi na tim stanicama od upale do nedo Bog kakvih gorih stvari (karcinoma, tumora i sl.)
Sto se tice tvog decka, cini mi se da on ne moze imati neke vece posljedice, oni su uglavnom samo prenosnici. A ja koliko znam HPV se prenosi iskljucivo polnim putem tako da ne znam ba koji ga je on nacin mogao pokupiti u pubertetu kada jos nije imao odnose.
I nemoj da te panika hvata cak oko 70% spolno aktivnih zena ima HPV, bitno je samo redovno ici na preglede.
Sretno.
petunija

#914 Re: Ginekologija i vagine....

Post by petunija »

Ko kaže da se UZ ne može raditi za vrijeme krvarenja?
Meni je rađen upravo tada jer je bila situacija da se mora baš tada. Samo, kod mene su bili problemi druge vrste...
jaca-maca

#915 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jaca-maca »

neki kritikuju, a neki hvale dr Nerju Pasic. Ja vjerujem samo svojim ocima a ne tudjim rijecima, tak da sam se narucila kod nje, pa cemo vidjeti :lol:
zvrzgana

#916 Re: Ginekologija i vagine....

Post by zvrzgana »

Dakle, nakon 4 mjeseca jos nisam dobila mens. Razlog tome su PCO i stres. Dobila sam ponovo Diane 35 da pijem kao i Dobroston 2x1 10 dana. Intresuje me da li neko ima iskustva sa ovim lijekom??? Malo sam googlala, misljenja i iskustva su razlicita, ono sto je sigurno da cu se udebljati kao gica... :sad:
jaca-maca

#917 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jaca-maca »

zvrzgana wrote:Dakle, nakon 4 mjeseca jos nisam dobila mens. Razlog tome su PCO i stres. Dobila sam ponovo Diane 35 da pijem kao i Dobroston 2x1 10 dana. Intresuje me da li neko ima iskustva sa ovim lijekom??? Malo sam googlala, misljenja i iskustva su razlicita, ono sto je sigurno da cu se udebljati kao gica... :sad:
ja sam pila Dobroston 2x1 10 dana i sad su mi redovne menstruacije :) i nisam se udebljala
Sumnjiva__

#918 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Sumnjiva__ »

Mene zanima Vase misljenje...dobila sam prvu menstruaciju u drugom srednje, jer sam se i kasno pocela razvijati i njeznije sam gradje.Od tada mi je bila neredovna menstruacija par godina,znala sam cak da ne dobijem po pola godine.Doktorica mi je rekla da imam policisticne jajnike i dala mi tablete da pijem, sto ja nisam uradila jer me bilo strah debljanja i ostalih popratnih pojava.Nakon toga stupila sam u spolne odnose i to mi je dosta pomoglo da bude redovnija, i uz to, sam pocela trenirati aerobik, tako da mi je sve bilo redovno.Medjutim, i tada bi nekad kasnilo, zbog stresa ili nervoze ili bilo cega, jer sam jako osjetljiva i svakodnevno sam izlozena stresu.Zadnju menstruaicju sam trebala dobiti juce, grudi me inace bole ali ovog mjeseca nisu,imala sam spolni odnos sa momkom prije 20 - 25 dana i sve je bilo normalno, nismo koristili zastitu ali smo imali tzv.prekinuti snosaj, kao i obicno!Ovaj mjesec nisam puno trenirala, skoro nikako i puno sam pila nevenovog caja, a citala sam da on smanjuje simptome pms - a.Ja sam za svaki slucaj uradila i test na trudnocu i bio je negativan.Jajnici su mi u grcu i bole me nekad, a nije mi prvi put da mi ovako kasni.Imam li razliga za brigu?i da li se ultrazvukom moze vidjeti da li je neko spavao sa momkom?Znam da je primitivno pitanje pomalo ali ako moze da mi odgovorite.Inace mi je zivot pun stresa i jako sam osjetljiva.Imam i ceste modrice po tijelu, i kad trebam dobiti,, znaju se pojaviti pa vise ne znam ni sta mi nije.I jos da kazem, da hormone nisam htjela piti i zbog osjetljivosti na lijekove, jer sam alergicna na andol i sve lijekove koje sadrzi acetilsalicilnu kiselinu, jer mogu dobiti unutrasnje krvarenje.Nisam htjela rizikovati da budem osjetjiva i na neke te tablete hormonske.Eto , ako moze odgovor i vase misljenje.HVala Vam!
bez_ideje

#919 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

Ocito si u grcu i strahu od trudnoce...(ako je test negativan u 99% slucajeva nema razloga).....pa zbog toga i kasni.....Cim zaboravis na nju..doci se ,garantovano!
A za ultrazvuk....pa zavisi,ako radis ultrazvuk preko stomaka,valjda se ne vidi,a vaginalni se ni ne radi djevicama...mislim preduslov je da si spavala sa momkom :mrgreen:
Mada ne razumijem zbog cega sakrivanje bilo cega od doktora....on je obavezan da cuva sve sto mu kazes u tajnosti
PalaSa Marsa

#920 Re: Ginekologija i vagine....

Post by PalaSa Marsa »

emmmy wrote:Pozz svima. Nova sam na forumu i ocajno mi trebaju vasi savjeti. Sad se psihicki pripremite na dugi tekst. Imam puuunoo pitanja i nadam se da ce neko moci da mi pomogne u pronalazenju odgovora. :)
Prije 2 mjeseca sam bila kod doktora Nasera Redzepija u Skerlicevoj. Na pregled sam dosla jer sam dobila 14-og pa 30-og istog mejseca. Inace sam bila u studentskoj ali sam malo bila nezadovljna doktoricom kojoj su velike kolicine bijelog pranja bile normalne i koja sve u svemu nije bila ljubazna pa sam se prebacila u Skerlicevu. Doktor Naser mi je rekao da imam kondilome i ranicu na grlicu, nekako je zakljucio da imam duge i bolne menstruacije sto sam potvrdila. Prestravio me. 4 godine sam u vezi i samo sam s njim i imala odnose i bilo mi je cudno kako sam bas ja mogla to da dodbijem. Moj momak je bio kod dermtologa koji je potvrdio da je rijec o kondilomima jer je njemu na penisu nesto poput malog bena. On je imao kondilome od puberteta, prije nego je imao odnos uopste. Da se ja vratim pregledu. Dr. Naser mi je propisao vaginalete betadine koje sam koristila 14 dana, i za mjesec dana sam bila na kontroli i rekao je da je zadovoljan kako ranica izgleda, uradio papa test koji ce biti gotov tek poslije nove godine. Jako sam zabrinuta. Ne prestajem o tome da mislim. Narucena sam na ultrazvuk 30-og, ali ce me ponovo vratiti jer ce tad ponovo biti menstruacija. Vratili su me 3 puta jer kako kazu ne mogu da urade ultrazvuk u toku mentruacije sto mi i nije bas jasno ali eto. Imam pulzirajuce bolove u predjelu desnoj jajnika, isto tako me boli i vagina a i svrbi. Vrlo cesto imam obilno bijelo pranje sto je vjerovatno od pada imuniteta ili sta vec. Dok dodjem na red na ultrazvuk crknut cu. :) Znaci, totalni sam laik, nemam bas iskustva sa ginekoloskim pregledima niti ovim tegobama pa bi mi puno znacilo da mi malo pojasnite ako ste imale slicne probleme. Receno mi je da ce mi kondilome leserski skidati a momak je dobio kremu pa me zanima je li kome radjena ta operacija i kako to sve ide i sta zapravo taj papa test pokazuje? Unaprijed hvala :) :?: :sad:
Papa - test mislim da otkriva eventualno postojanje raka na grlicu maternice. Naravno ako se pokaze da je test pozitivan i ako se otkrije u ranoj fazi onda za sigurno mu ima lijeka. :) Sretno i ziv'la! :-D
black_moon

#921 Re: Ginekologija i vagine....

Post by black_moon »

zvrzgana wrote:Dakle, nakon 4 mjeseca jos nisam dobila mens. Razlog tome su PCO i stres. Dobila sam ponovo Diane 35 da pijem kao i Dobroston 2x1 10 dana. Intresuje me da li neko ima iskustva sa ovim lijekom??? Malo sam googlala, misljenja i iskustva su razlicita, ono sto je sigurno da cu se udebljati kao gica... :sad:
i ja pila Dabroston 2x1, 4 mjeseca bez ikakve nus pojave :)
zvrzgana

#922 Re: Ginekologija i vagine....

Post by zvrzgana »

Pijem Dabroston vec 5 dana, jos imam 5 i onda prelazim na Diane ponovo. Nisam prijetila da sam se nesto udebljala, doduse jesam koju kilu ali za to krivim sarmu, hurmasice i Novu Godinu :)
Jedina nuspojava su bubuljice. Pojavile su mi se velike, bolne, podkozne bubuljice i izludise me :( ajd' da je jedna-dvije bilo bi ok, nego ih je 10ak i uzasno me bole.... ali sta je tu je, nadam se samo da ce proci brzo :roll:
ja2

#923 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ja2 »

Sumnjiva__ wrote:Mene zanima Vase misljenje...dobila sam prvu menstruaciju u drugom srednje, jer sam se i kasno pocela razvijati i njeznije sam gradje.Od tada mi je bila neredovna menstruacija par godina,znala sam cak da ne dobijem po pola godine.Doktorica mi je rekla da imam policisticne jajnike i dala mi tablete da pijem, sto ja nisam uradila jer me bilo strah debljanja i ostalih popratnih pojava.Nakon toga stupila sam u spolne odnose i to mi je dosta pomoglo da bude redovnija, i uz to, sam pocela trenirati aerobik, tako da mi je sve bilo redovno.Medjutim, i tada bi nekad kasnilo, zbog stresa ili nervoze ili bilo cega, jer sam jako osjetljiva i svakodnevno sam izlozena stresu.Zadnju menstruaicju sam trebala dobiti juce, grudi me inace bole ali ovog mjeseca nisu,imala sam spolni odnos sa momkom prije 20 - 25 dana i sve je bilo normalno, nismo koristili zastitu ali smo imali tzv.prekinuti snosaj, kao i obicno!Ovaj mjesec nisam puno trenirala, skoro nikako i puno sam pila nevenovog caja, a citala sam da on smanjuje simptome pms - a.Ja sam za svaki slucaj uradila i test na trudnocu i bio je negativan.Jajnici su mi u grcu i bole me nekad, a nije mi prvi put da mi ovako kasni.Imam li razliga za brigu?i da li se ultrazvukom moze vidjeti da li je neko spavao sa momkom?Znam da je primitivno pitanje pomalo ali ako moze da mi odgovorite.Inace mi je zivot pun stresa i jako sam osjetljiva.Imam i ceste modrice po tijelu, i kad trebam dobiti,, znaju se pojaviti pa vise ne znam ni sta mi nije.I jos da kazem, da hormone nisam htjela piti i zbog osjetljivosti na lijekove, jer sam alergicna na andol i sve lijekove koje sadrzi acetilsalicilnu kiselinu, jer mogu dobiti unutrasnje krvarenje.Nisam htjela rizikovati da budem osjetjiva i na neke te tablete hormonske.Eto , ako moze odgovor i vase misljenje.HVala Vam!

Navodis da si alergincna na andol i ostalo i da ti cesto izlaze modrice, moguce je da to ima veze i sa kasnjenjem mezisa, mogla bi otici na neki sistematski pregled.
Ali prije svega ako si vec stupila u intimne odnose obavezno odi do ginekologa od njega ne moras kriti da nisi vise nevina jer njega to ne interesira ! Prekinuti snosaj nije nikako sigurna vrsta kontracepcije!!!
Kazes da si jucer trebala dobiti, po meni jedan dan kasnjenja nije razlog za nikakvu brigu. Zabrini se ako ti kasni 15 i vise dana, sve ostalo je u granicama normale.
Sumnjiva__

#924 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Sumnjiva__ »

Znam da prekinuti snosaj nije nikakav vid zastite, tu sam bila dosta neodgovorna.Imam sve simptome da cu dobiti,i nije prvi put da mi je ovako.Trebala bih svakako otici i ispitati te modrice silne,ali kako sam stalno u bolnici zbog tate, onda mi je vise muka od bolnica i doktora.U zadnje vrijeme sam i smrsala, pa moze i to uticati na mjesecnicu, mislim da je sve to povezano.Hvala na pomoci!Nadam se da ce sve biti ok...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#925 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Truba »

hm... kad vas čitam stvarno mi bude žao :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Post Reply