Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
alica.k

#901 Re: Recepti

Post by alica.k »

za butterfly01
Image

200g cokolade za kuhanje (ili one lindt 70% kakao, svejedno je)
150g putera ili margarina
200g secera u prahu (smedjeg po mogucnosti)
kakao-a (nezasladjenog) po zelji
4 jaja (razdvojena)
--------------------------
rerna treba bit zagrijana na 190 stepeni :).
prvo na kljucaloj vodi rastopiti cokoladu i puter (ja stavim manje cokolade, vise kakao-a)
u jednoj zdjeli umutite zumance i secer. u drugoj bjelance dok se ne napravi ona cvrsta pjena.
u zdjelu sa zumancetom se naspe rastopljena cokolada, i onda ja dodam jos kakao-a. pa se umuti i to.
i na kraju dodate bjelance u sve to i lagano umutite (ne mikserom! nego ono sto se kaze slozite bjelance sa ostatkom smjese, znaci naspe se bjelance malo po malo u smjesu i onda se sa strana kasikom ili necim uzima smjese i stavlja na to i tako redom. da se ne izgubi ona napuhanost i lakoca bjelanceta. a ovom receptu treba da torta se lijepo digne i popuca po povrsini. ugl proguglajte ili na youtube "fold in egg whites" :D).
onda sve to fino u tepsiju oblozenu papirom za pecenje - ovaj recept ce dat manju torticu pa sto je uza a visa tepsija, to bolje :). ja nisam imala :( i u rernu (sredinu).

nakon jedno 40 min izvadite i ostavite da se bas bas ohladi - ja nikad ne mogu da izdrzim. izvadite iz tepsije i eto torte bez brasna.

ovaj sastav je poprilicno proizvoljan, moze se mjenjati, ono sto se ne treba mjenjati je kolicina jaja, to jeste, ako stavite vise jaja dobicete vecu tortu, ako stavite manje dobicete manju, a sve ostalo se moze mjenjati. tak ja napravim sa manje secera i cokolade a puno vise kakao-a :D. men ljepsa kad nije pre preslatka. cak je i vrijeme pecenja proizvoljno, jer ona se lijepo stvrdne dok se hladi :)
na kraju posuti vanilin secerom u prahu :) njami.

et, valjda kome bude valjalo.
butterfly_01

#902 Re: Recepti

Post by butterfly_01 »

hvala puno...
sutra sma planirala praviti tulumbe.. na odmoru sam pa imam vremena..
poslije tulumbi slijedi ova cokoladna torta... mmm... vec se radujem...
butterfly_01

#903 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by butterfly_01 »

Partizzanka wrote:recept za pekmeznicu (tako to mi zovemo)

3jajaeta
casa od pavlake ulja,
takva casa secra,
i ista pekmeza.
Dvije solje od bijele kafe brasna prosijati sa 1-dnim praskom za pecivo,i to dodati umucenoj smijesi,ja dodam i fildan vrele vode.Ako je pekmez gust previse,ja casi pekmeza dodam tople vode,i pravo razrijedim pekmez.Staviti u zagrijanu pecnicu na 200,i dovoljno je pola sata peci (ovo garant ovisi o dubini posude tj tepsije ili cega vec)

.Prijatno.

P.S
recept pisem ovdje jer
1. ne znam prati li leptiric i onu temu
2. vidim da neki stavljaju samo slike hrane (bez opisa) u recepte pa mogu i ja malo krsiti pravila :)
HVALA...HVALA..
pravila... super je....
mmmmmm....
sve se pojelo... slijedeci put .. stavim slike...
alica.k

#904 Re: Recepti

Post by alica.k »

Image
Popoversi (zna li neko kako se zove ovo na nasem).

Recept je jednostavan. Solja brasna (integralnog), prstohvat soli, solja mlijeka, dva jajeta.
u jednu zdjelu pomijesati zumancad i mlijeko, u drugu bjelance da se stvori "slag". onda brasno i so umijesati u zumance, i na kraju dodati, ono moje "sloziti", bjelancad u smjesu.
nasuti u muffin pan (postoji i popovers pan al ja to neam. uglavnom bitno je da se ima gdje penjati iliti popati :)), malo vise od pola svake one...
u vec zagrijanu pec (na 220 stepeni) staviti i peci 30tak minuta, onda smanjiti na 180 i peci jos 30tak minuta. ako pravite sa nemasnim mlijekom onda skratite vrijeme pecenja :D. ja stavim samo jedno zumance, i dva bjelanca.
i jos nesto, prvih par puta dok se ne ustelite mozda se i ne dignu i ne napusu...nema veze, jos uvijek budu jaaaako ukusni. meni npr ne uspijevaju ako prethodno stavim muffin pan da zagrijem..iako je to standardno za popoverse. isto tako nekad mi budu bolji ako stavim u hladnu pec nego u zagrijanu itd itd. treba malo vremena dok se ustelite da napravite da bas onako popnu :).

i

Image
americke palacinke (low carb, low fat itd itd)
u jednu zdjelu umutite dva bjelanca do "slaga".
u drugu zdjelu stavite 3/4 solje integralnog/heljdinog/kokosovog/bademovog/bilo kojeg brasna, i 2 cajne kasike (ravne) praska za pecivo. u to umutite 3/4 solje nemasnog mlijeka. onda ovo umuceno bjelance ponovo "slozite" u smjesu sa brasnom i mlijekom, ni slucajno nemojte mutiti mikserom jer nece biti onako fluffy.

to sve na tavu za palacinke (onu sto se ne lijepi na nju) i onda s jedne strane pecete na maaalom plamenu (ko ima plin, a ko nema, ne znam :D) dok se ne pojave baloncici odozgo, a s druge strane samo malkice da dopecete tu stranu :). i to je to.
Irm@

#905 Re: Recepti

Post by Irm@ »

yellow cat wrote:
Irm@ wrote:evo sta sam ja kuhala jucer i danas :)

i najdivnije pletenice
Image

inace sam na sajmu pazarila dvije kuharice pa sam u kreativnoj fazi :D
može recept, baš su mi slatke:)))
4 i 1/2 solja (200 ml) brasna
2 supene kasike secera
1 paketic kvasca
1 kafena kasika soli
1/2 solje vode
1 i 1/2 solja jogurta
100 g putera

-pomijesati 1 i 1/2 solja brasna, secer, kvasac i so u zdjelu;
-u serpu staviti jogurt, vodu i puter da se zagrije (ne da provri); dodati u zdjelu sa kvascem i brasnom i zamijesiti tijesto (po potrebi dodati jos jogurta ili brasna)
-ostaviti da odstoji najmanje 3 sata;
- naraslo tijesto podijeliti na dva dijela, svaku polovinu razviti u pravougaonik od kog ce nastati 3 pletenice, svaku razvuci i presaviti i uvrnuti nekoliko puta; ostaviti napravljene pletenice da odstoje 30 minuta;
- pletenice premazati umucenim bjelancem i nanijeti curekot (susam, morsku so...)
-peci 25 minuta na 180°C

enjoy! :)
yellow cat

#906 Re: Recepti

Post by yellow cat »

tnx irm@ volim peciva, pa svaki recept dobro dođe. :-D
XOptimisticna

#907 Re: Recepti

Post by XOptimisticna »

Zna li neko kako se prave Engleski mufini ili se tako nesto zove.Stavljaju se neke grozdjice,cokoladice u brasno....Jednom sam gledala na TV.Ako iko zna dam mu da proba kad napravim? :D
alica.k

#908 Re: Recepti

Post by alica.k »

imam ti ja recept za engleske mafine, odoh ih sad probat napravit da vidim jel to to :D

edit: sestra oce nesto drugo da jedemo :D pa cu ti ga samo napisati, valjda se dobro sjecam sastojaka.

znaci, engleski mafini se prave u tavi a ne u pecnici. cisto da znas.

ide
jedna solje tople vode
pola solje toplog mlijeka
4 i po solje brasna (ja bih stavila tri solje integralnog i jednu i po bijelog da se drze)
1 cajna kasika soli
1 cajna kasika secera
2 cajne kasike suhog kvasca
kukuruzno brasno

e sad, prvo za kvasac.
stavis kasiku secera, kasiku brasna i ove dvije kasike kvasca i pomijesas sve sa malo ove tople vode i ostavis da se digne jedno 5 minuta. onda dodas ostatak vode i mlijeko u to, i ponovo ostavis da se dize.

u drugoj zdjeli pomijesas brasno i so. uspes ovu prvu mjesavinu kvasca i zamijesis lijepo tijesto, kako god ti volis (mikserom, rukama, multipraktik...svejedno je). ostavi da se dize baaaarem sat vremena.

onda na prethodno nabrasnjenu povrsinu stavis tijesto i podijelis ga na jedno 8 komada. svaki komad napravis loptu i stavljas u kukuruzno brasno. kad zavrsis sve, ostavis ponovo da se dize jedno pola sata - pokrij ih necim ravnim da narastu u stranu a ne u visinu jer ce se napuhati i onda nisu pravi engleski mafini. ja stavim onaj papir za pecenje preko, pa onda tepsiju il nesto :D.

kad se dignu ponovo peces ih u tavi na ringli ili plinu, svejedno je, peces sa jedne strane dok bude dno tamno smedje (ne izgoreno!) na malkice slabijoj vatri da ne izgore. onda ih okrenes i peces na drugoj strani isto toliko.
ako imas teflonsku tavu, tim bolje, da ne moras koristiti ulje. ako nemas onda je dovoljno skroooooz lagano da pouljis, cisto da ne bude suha podloga. i to je to.
i jos nesto, kad ih krenes peci, opet ce narasti u visinu. ja ih ne volim pritiskati onom spatulom vec ih odma na pocetku pokrijem onom mrezom za przenje, i tako mi ostanu ravni :).

gotov mafin bi trebao da ima puno rupica unutra :).
XOptimisticna

#909 Re: Recepti

Post by XOptimisticna »

Hvala puno.Cim napravim zovem te da probas :)
Samo me zanima gdje se stavljaju cokoladice,grozdjice i tako to?
alica.k

#910 Re: Recepti

Post by alica.k »

u engleske mafine ja nikad nisam cula da se to stavlja :S barem ne prave
al mozes staviti vjerovatno najnormalnije u tijesto :S znaci kad se sjedini sve, onda grozdjice umijesas, ili tu cokoladu il sta vec...

engleski mafini se ne rezu nozem, vec viljuskom izbodes okolo i onda otvoris rukama, i onda se od njih pravi il tost i stavi se puter da se istopi na njima :D, ili se pravi eggs benedict

imas brijose u koji idu grozdjice, cokoladice i tako... i isto tako uz cajeve englezi daju tzv tea cake u kojem znaju bit ove zezalice.

ove mafine cu i ja pravit sutra ujutro pa da vidim jesam ti dobro recept napisala sto se sastojaka tice :) potkuhacu veceras, pa nek stoji do ujutro.
XOptimisticna

#911 Re: Recepti

Post by XOptimisticna »

Javi molim te :)
alica.k

#912 Re: Recepti

Post by alica.k »

pravila...znaci mjesto 8 pravi vise ako hoces manje, jer ovi su bas veliki kad narastu...i peci ih na maaaloj vatri, a zagrijanoj tavi, inace ce odma izgorit a unutra se nece ispeci.
i da, ja sam drugu turu pekla 13-15 min umjesto 10 na svakoj strani. bolje se unutra ispeku :D

Image
XOptimisticna

#913 Re: Recepti

Post by XOptimisticna »

Hvala hvala :)
kween

#914 Re: Recepti

Post by kween »

ovo izgleda fenomenalno morat cu da probam
a kad ih ostaviis da se dize, tih 8 loptica prekrijes papirom pa onda direkt na njih tepsiju il su u nekoj posudi pa tepsija preko,onda budu skroz tanki kad idu na tavu?
alica.k

#915 Re: Recepti

Post by alica.k »

kween wrote:ovo izgleda fenomenalno morat cu da probam
a kad ih ostaviis da se dize, tih 8 loptica prekrijes papirom pa onda direkt na njih tepsiju il su u nekoj posudi pa tepsija preko,onda budu skroz tanki kad idu na tavu?
ma jutros nisam ni to jer mi je bilo lijeno...i ispali su svejedno ravni i gore i dole, nije fazon da budu tanki :) vec ravni.
i ovaj put sam ih pokrila onom saran folijom i preko nekakva krpa i to je to... pola sata je ipak bilo puno da se dignu...i 100 puta su se digle u 15 min pa sam ih toliko dugo i ostavila. a prvo dizanje sam ipak sat vremena odradila.

bas su ukusni..i jedva sam jedan i po pojela. malo manje brasna bi isto bilo ok, ja inace brasno stavljam pomalo dok se ne umijesi lijepo i kad vidim da mi odgovara tekstura onda je to to. jutros stavila malkice manje od 4.
nova_korisnica

#916 Re: Recepti

Post by nova_korisnica »

alica.k wrote:imam ti ja recept za engleske mafine, odoh ih sad probat napravit da vidim jel to to :D

edit: sestra oce nesto drugo da jedemo :D pa cu ti ga samo napisati, valjda se dobro sjecam sastojaka.

znaci, engleski mafini se prave u tavi a ne u pecnici. cisto da znas.

ide
jedna solje tople vode
pola solje toplog mlijeka
4 i po solje brasna (ja bih stavila tri solje integralnog i jednu i po bijelog da se drze)
1 cajna kasika soli
1 cajna kasika secera
2 cajne kasike suhog kvasca
kukuruzno brasno

e sad, prvo za kvasac.
stavis kasiku secera, kasiku brasna i ove dvije kasike kvasca i pomijesas sve sa malo ove tople vode i ostavis da se digne jedno 5 minuta. onda dodas ostatak vode i mlijeko u to, i ponovo ostavis da se dize.

u drugoj zdjeli pomijesas brasno i so. uspes ovu prvu mjesavinu kvasca i zamijesis lijepo tijesto, kako god ti volis (mikserom, rukama, multipraktik...svejedno je). ostavi da se dize baaaarem sat vremena.

onda na prethodno nabrasnjenu povrsinu stavis tijesto i podijelis ga na jedno 8 komada. svaki komad napravis loptu i stavljas u kukuruzno brasno. kad zavrsis sve, ostavis ponovo da se dize jedno pola sata - pokrij ih necim ravnim da narastu u stranu a ne u visinu jer ce se napuhati i onda nisu pravi engleski mafini. ja stavim onaj papir za pecenje preko, pa onda tepsiju il nesto :D.

kad se dignu ponovo peces ih u tavi na ringli ili plinu, svejedno je, peces sa jedne strane dok bude dno tamno smedje (ne izgoreno!) na malkice slabijoj vatri da ne izgore. onda ih okrenes i peces na drugoj strani isto toliko.
ako imas teflonsku tavu, tim bolje, da ne moras koristiti ulje. ako nemas onda je dovoljno skroooooz lagano da pouljis, cisto da ne bude suha podloga. i to je to.
i jos nesto, kad ih krenes peci, opet ce narasti u visinu. ja ih ne volim pritiskati onom spatulom vec ih odma na pocetku pokrijem onom mrezom za przenje, i tako mi ostanu ravni :).

gotov mafin bi trebao da ima puno rupica unutra :).

vdiim recetp :D tnx :)
eluna

#917 Re: Recepti

Post by eluna »

joj žene moram počet više da se družim sa svima vama :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

njam njam klooooooooooooopaaaaaaaaaaaaaaaaaa

(sad ogladnih odmah) :D
AdnaZ

#918 Re: Recepti

Post by AdnaZ »

MUFFINS
ručno umutiti:
1. jedno jaje,
2.100 gr šećera,
3. 200 ml jogurta,
4. 2-3 supene kašike ulja;
u to dodati :
5. brašno 150-160 gr
6. 1 kesica praška za pec;
eh sad idu varijacije;
varijacija 1.- čokoladni muffini:
u prethodnu smjesu dodati
7. 2 supene kašike kakaa,
8.jednu izlomljenu čokoladu(bilo koju-mliječnu, s keksom, za kuhanje....)a količina je prizvoljna, cijela ili samo malo;
9. po želji uz čokoladu može se dodati na vrh noža cimeta, ili džumbira, grožđice ili strugana kora narandže
varijacija 2.-rafaelo muffini
7. dodati 2 supene kašike mlijeka u prahu,
8. kokos-količina po želji,
9. izlomljenu bijelu čokoladu.
varijacija 3.-voćni muffini
7. dodati usitnjeno voće ili
8. dodati 2 supene kašike marmelade ili pekmeza.
Bilo koju varijaciju da izaberete pecite ih u rerni, prethodno zagrijanoj na 200°(5 min) a zatim smanjiti temp na 180°, 20-25 minuta.
Lično koristim kalupe za muffine u koje stavim papirne korpice. U tom slučaju rub svakog kalupa premažem masnoćom jer oni nadođu i tako se ne lijepe uz rub. Veličina muffina je također proizvoljna. Ako želite manje onda se kalupi pune do pola, a ako želite onaj oblik pečurke onda kalupe napunite sa 2/3 smjese. Prijatno :)
Last edited by AdnaZ on 11/05/2011 12:23, edited 1 time in total.
AdnaZ

#919 Re: Recepti

Post by AdnaZ »

Što se tiče onoga što tamo nazvaše zeljanik, a lično nemam ništa protiv. Zavisi čime raspolažem ali ovo su neki osnovni sastojci:
prvo, ručno, umutim
3-4 jajeta,
jedna čaša(200ml) jogurta,
100ml ulja,
supena kašika(+-) soli,
brašno+p.p. ili soda bikarbona(1 kašičica)-brašno stavljam odokativno, onako da smjesa bude gušča od smjese za palačinke ali još uvijek tečna.
Kad pravim s koprivom ili špinatom dodam malo kukuruznog brašna, malo malo, možda 1-2 supene kašike.
To bi bila neka osnovna smjesa za kljukuše, onda se dodaje povrće po želji(kropir+biber, narendana tikva+kašika pavlake, prasa+komadići suhog mesa, usitnjen špinat ili kopriva prethodno namočena 5 minuta u provreloj vodi potom sitno sitno narezana).
Pomastim tepsiju(puterom ili margarinom) i pospem je brašnom. Pečem na 200° dok ne porumeni-oko pola sata. Kada porumeni premažem tankim slojem putera i vratim u rernu da se taj puter 'ucvrca' :D Prije serviranja premažem pavlakom da odmekša i to je to :)
Izvinjavam se ako sam preopširna ali trenutno sam jako gladna nisam se mogla oteti 'uživljavanju'.
wewa

#920 Re: Recepti

Post by wewa »

meni nije bez razloga muffin u avataru - a evo i recepta po kojem ih pravim, uz modifikacije prema raspolozenju:

MUFFINS

1 šolja brašna
1/4 šolje sećera
1/2 kasicice praška za pecivo
1/2 kasicice soli
1/4 kasicice sode bikarbone
3/4 šolje zobenih pahuljica
1 jaje, razmućeno
3 kasike ulja
1/2 šolje mlijeka (ili buttermilka = kiselog mlijeka ili...)
1/2-3/4 šolje cokoladnih kapljica (chocolate chips)
1/2 šolje zgnjecene banane (ili sta vec ima u frizideru)

Priprema:
Pomijesaj sve suhe sastojke (bez zobi i kostunjavog voca) u vecoj zdjeli. Umijesaj zob.
U posebnoj zdjeli pomijesaj sve mokre sastojke.
Ulij u suhu smjesu, dodaj kostunjavo voce i promijesaj viljuskom tek toliko da je suha smjesa namocena.
Napuni dobro namascene kalupe za muffine tri-cetvrt do vrha.
Peci na 180C-200C 18-20 min.
AdnaZ

#921 Re: Recepti

Post by AdnaZ »

Evo postavila sam i na Coolinarci, tamo sam bila malo preciznija i pedantnija s pisanjem recepta :)
http://www.coolinarika.com/recept/muffi ... i-nacina-/
wewa wrote:meni nije bez razloga muffin u avataru - a evo i recepta po kojem ih pravim, uz modifikacije prema raspolozenju:

MUFFINS

1 šolja brašna
1/4 šolje sećera
1/2 kasicice praška za pecivo
1/2 kasicice soli
1/4 kasicice sode bikarbone
3/4 šolje zobenih pahuljica
1 jaje, razmućeno
3 kasike ulja
1/2 šolje mlijeka (ili buttermilka = kiselog mlijeka ili...)
1/2-3/4 šolje cokoladnih kapljica (chocolate chips)
1/2 šolje zgnjecene banane (ili sta vec ima u frizideru)

Priprema:
Pomijesaj sve suhe sastojke (bez zobi i kostunjavog voca) u vecoj zdjeli. Umijesaj zob.
U posebnoj zdjeli pomijesaj sve mokre sastojke.
Ulij u suhu smjesu, dodaj kostunjavo voce i promijesaj viljuskom tek toliko da je suha smjesa namocena.
Napuni dobro namascene kalupe za muffine tri-cetvrt do vrha.
Peci na 180C-200C 18-20 min.
@wewa kako vidim recepti su nam tu negdje, što b' se reklo u 5 deka. sviđa mi se ova tvoja ideja o krispi varijanti, i to ću uskoro da probam :)
wewa

#922 Re: Recepti

Post by wewa »

razlika je u zobenim pahuljicama - one daju rastresitost koja se inace mora postici vecim kolicinama praska za pecivo, a ja ga ne volim osjetiti... a gnjecena banana daje vlaznost muffinima i ako se kojim slucajem ne pojedu prvih dan-dva, da ne velim sat-dva :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#923 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

immuno

#924 Re: Recepti

Post by immuno »

eh evo od mene kako ja pravim klepe ( nemam nista protiv drugih recepata)
1 jaje,jedno zumance ,brasno,so,voda.Uzeti otprilike 300-400gr brasna napraviti u sredini udubljenje i u njega staviti jaje i zumance ,so i to polako zakuhavati sa vodom - oprez ne puno vode-.Umijesiti jednu vecu "jufku" znaci onaj okrugli kolac kako ga zovu al mora biti dobro tvrdo znaci dobro nakuhas na brasnu.Ja onda ostavim da tijesto malo stane ( inace praktikujem sva tijesta koja ja mijesim da se malo odmore).Razvijem jufku mozes i tankom a mozes i onom za kolace oklagijom.Posto je tvrdje tijesto ide malo teze nego recimo jufka za pitu.Jufku neMoj tanjiti plaho jer velika je razlika izmedju jufke za klepe i recimo za pitu.Jufku isjeces na "kaise" i onda sijeces kockice koje filujes po zelji od fasiranog mesa,gljiva,spinata,sira,ribe ....sta volis ja najcesce pravim brate one moje sarajevske ...jooooj znam sad cete navaliti sa kritikom sto bas mora biti to sarajevske eh eto mora jer samo su u Sarajevu klepe i jako male a ja ih naucih jesti i praviti u Sarajevu....pozdrav za sviju od klepe :lol:
Bihnela

#925 Re: Recepti

Post by Bihnela »

Gdje mogu kupiti malo vece papirne korpice za muffine?
Post Reply