200g cokolade za kuhanje (ili one lindt 70% kakao, svejedno je)
150g putera ili margarina
200g secera u prahu (smedjeg po mogucnosti)
kakao-a (nezasladjenog) po zelji
4 jaja (razdvojena)
--------------------------
rerna treba bit zagrijana na 190 stepeni
prvo na kljucaloj vodi rastopiti cokoladu i puter (ja stavim manje cokolade, vise kakao-a)
u jednoj zdjeli umutite zumance i secer. u drugoj bjelance dok se ne napravi ona cvrsta pjena.
u zdjelu sa zumancetom se naspe rastopljena cokolada, i onda ja dodam jos kakao-a. pa se umuti i to.
i na kraju dodate bjelance u sve to i lagano umutite (ne mikserom! nego ono sto se kaze slozite bjelance sa ostatkom smjese, znaci naspe se bjelance malo po malo u smjesu i onda se sa strana kasikom ili necim uzima smjese i stavlja na to i tako redom. da se ne izgubi ona napuhanost i lakoca bjelanceta. a ovom receptu treba da torta se lijepo digne i popuca po povrsini. ugl proguglajte ili na youtube "fold in egg whites"
onda sve to fino u tepsiju oblozenu papirom za pecenje - ovaj recept ce dat manju torticu pa sto je uza a visa tepsija, to bolje
nakon jedno 40 min izvadite i ostavite da se bas bas ohladi - ja nikad ne mogu da izdrzim. izvadite iz tepsije i eto torte bez brasna.
ovaj sastav je poprilicno proizvoljan, moze se mjenjati, ono sto se ne treba mjenjati je kolicina jaja, to jeste, ako stavite vise jaja dobicete vecu tortu, ako stavite manje dobicete manju, a sve ostalo se moze mjenjati. tak ja napravim sa manje secera i cokolade a puno vise kakao-a
na kraju posuti vanilin secerom u prahu
et, valjda kome bude valjalo.