Jest al u klincu. To sto si ti napisao vazi samo za Sarajevo. Sinko otici u srednju Bosnu pa vidi gdje ljudi i za koliko rade.cadburry wrote:Vidim da se neki ibrete platama forumasa, kao da su visoke pravo. A statistika kaze sljedece: prosjecna plata u FBiH je haman 900 KM (881 KM u martu bila). I to je bez toplog obroka i prevoza, sto znaci da je realno u FBiH prosjecna plata cca. 1100 KM (sa TO i prevozom od 200 KM).
E sad, vecina raje je ovdje iz Sarajeva gdje je plata u prosjeku veca za 200 KM od federalnog prosjeka, sto znaci da sa TO i prevozom izadje cca. 1300 KM prosjecna plata u Sarajevu.
Cesto cujem neutemeljen argument da prosjecnu platu napuse javni sektor, sto uopste nije tacno. Ako se pogleda prosjecna plata i broj uposlenih po djelatnostima, sto je vidljivo iz mjesecnih biltena Zavoda za statistiku, te ukoliko se izuzmu zaposleni u javnoj upravi i njihove plate, prosjecna plata u FBiH padne za 50 KM. A i ne znam zasto bi se plata administracije izdvajala uopste iz statistike - masa ljudi tu radi, a plate su blago vece od prosjeka.
Sa druge strane, ono sto fiktivno umanjuje prosjecnu platu je masovna pojava isplate dijela plate "na ruke" kod malih privrednika. Skoro da ne znam nikoga ko radi u IT sektoru, racunovodstvenim agencijama, malim prodavnicama, knjizarama, koprinicama, restoranima, kaficima, frizerskim i kozmetickim salonima... da ne prima dio plate na ruke. A gdje su tek obrtnici. Sto znaci, da su primanja radnika zapravo jos veca nego sto to statistika pokazuje. Da to umanjuje statisticki prikazanu platu za samo 100 KM, ispadne da je prosjecna plata u FBiH 1200 KM, a u KS 1400 KM.
Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Moderator: anex
-
Puf
#901 Re: Kolika vam je plata?
- sefket_ramadani
#902 Re: Kolika vam je plata?
850 neto
1 dan u sedmici slobodan
da je ovu u eurima, taman bi se nesto i moglo.
1 dan u sedmici slobodan
da je ovu u eurima, taman bi se nesto i moglo.
- PeeJay
#903 Re: Kolika vam je plata?
Mislim, da si mnogo u pravu. I ako se osvrnemo na statistiku, je mnogo bitnije gdje se nalazi "tačka zgušćavanja" (neka me neko poduči o tome, kako se to kaže na našem jeziku - statistički: modus), znači oko koje plate zaradjuje najveća grupacija primalaca. Isto tako je uz projek bitno i znati, gdje se nalazi mediana (tačka odnosno visina plate, koja djeli sve primaoce na pola).Puf wrote:Jest al u klincu. To sto si ti napisao vazi samo za Sarajevo. Sinko otici u srednju Bosnu pa vidi gdje ljudi i za koliko rade.cadburry wrote:Vidim da se neki ibrete platama forumasa, kao da su visoke pravo. A statistika kaze sljedece: prosjecna plata u FBiH je haman 900 KM (881 KM u martu bila). I to je bez toplog obroka i prevoza, sto znaci da je realno u FBiH prosjecna plata cca. 1100 KM (sa TO i prevozom od 200 KM).
E sad, vecina raje je ovdje iz Sarajeva gdje je plata u prosjeku veca za 200 KM od federalnog prosjeka, sto znaci da sa TO i prevozom izadje cca. 1300 KM prosjecna plata u Sarajevu.
Cesto cujem neutemeljen argument da prosjecnu platu napuse javni sektor, sto uopste nije tacno. Ako se pogleda prosjecna plata i broj uposlenih po djelatnostima, sto je vidljivo iz mjesecnih biltena Zavoda za statistiku, te ukoliko se izuzmu zaposleni u javnoj upravi i njihove plate, prosjecna plata u FBiH padne za 50 KM. A i ne znam zasto bi se plata administracije izdvajala uopste iz statistike - masa ljudi tu radi, a plate su blago vece od prosjeka.
Sa druge strane, ono sto fiktivno umanjuje prosjecnu platu je masovna pojava isplate dijela plate "na ruke" kod malih privrednika. Skoro da ne znam nikoga ko radi u IT sektoru, racunovodstvenim agencijama, malim prodavnicama, knjizarama, koprinicama, restoranima, kaficima, frizerskim i kozmetickim salonima... da ne prima dio plate na ruke. A gdje su tek obrtnici. Sto znaci, da su primanja radnika zapravo jos veca nego sto to statistika pokazuje. Da to umanjuje statisticki prikazanu platu za samo 100 KM, ispadne da je prosjecna plata u FBiH 1200 KM, a u KS 1400 KM.
Primjera radi (na 10 ljudi):
- 1 čovjek prima platu oko 2.000 BAM
- 1 čovjek prima platu oko 1.200 BAM
- 3 čovjeka primaju platu oko 1.000 BAM
- 4 čovjeka primaju platu oko 750 BAM
- 1 čovjek prima platu 500 BAM
10 ljudi zajedno primal znači masu od oko 9.700 BAM.
- prosječna plata iznosi za ovaj primjer 970 BAM
- mediana nam na ovom primjeru kaže, da polovina ljudi u ovom primjeru da polovina ljudi zaradjuje do 750 BAM, a polovina 1.000 BAM ili više
- modus (tamo gdje se nalazi najviše ljudi) nam na ovom primjeru pokazuje, da najviše ljudi zarađuje oko 750 BAM (što je u našem primjeru dosta manje od prosjeka)
Kao što je moguće vidjet iz ovog jednostavnog primjera, sama prosječna vrijednost je samo orientacija. To je nekako onako, kad jedan jede kupus, drugi meso, a u prosjeku oba jedu segedin gulaš.
- fwh
#904 Re: Kolika vam je plata?
Možda da ubacite makar kantonalnu odrednicu...
Ja sam u TK, realni sektor - administracijski poslovi.
Start plata 850KM - porez na platu = 795KM, prekovremeno mi se plaća + 30%
TO - 8KM/dan
Maj: svaka subota bila radna, - 1200KM, sve je na banku - ništa koverta
Ja sam u TK, realni sektor - administracijski poslovi.
Start plata 850KM - porez na platu = 795KM, prekovremeno mi se plaća + 30%
TO - 8KM/dan
Maj: svaka subota bila radna, - 1200KM, sve je na banku - ništa koverta
-
Heller
#905 Re: Kolika vam je plata?
do 2026 biće mi plata jedno milju i dvjesto 
- Russki
#906 Re: Kolika vam je plata?
Ja se nadam da će mi se na 5 iljada popet.Heller wrote:do 2026 biće mi plata jedno milju i dvjesto
Teške su godine pred nama
Odakle si iz SBK-a?Puf wrote:Jest al u klincu. To sto si ti napisao vazi samo za Sarajevo. Sinko otici u srednju Bosnu pa vidi gdje ljudi i za koliko rade.cadburry wrote:Vidim da se neki ibrete platama forumasa, kao da su visoke pravo. A statistika kaze sljedece: prosjecna plata u FBiH je haman 900 KM (881 KM u martu bila). I to je bez toplog obroka i prevoza, sto znaci da je realno u FBiH prosjecna plata cca. 1100 KM (sa TO i prevozom od 200 KM).
- hekaton
#907 Re: Kolika vam je plata?
Pa da nije tako kako si napisao ljudi bi krepavali od gladi...koliko se zalimo nije nam ni losecadburry wrote:Vidim da se neki ibrete platama forumasa, kao da su visoke pravo. A statistika kaze sljedece: prosjecna plata u FBiH je haman 900 KM (881 KM u martu bila). I to je bez toplog obroka i prevoza, sto znaci da je realno u FBiH prosjecna plata cca. 1100 KM (sa TO i prevozom od 200 KM).
-
zrakomlat
#908 Re: Kolika vam je plata?
To jest tacno ali su opet manji i troškov u takvim mjestima. Ja nedavno bio u Ljubinju, dvije kafe i sok 3.5 marke. Slično bilo i u D.Vakufu doduše prije 3 godine. U Mostaru mi je to 6-7 maraka zavisi gdje sjednes. U Bugojnu dvije desetke ćevapa i dvije cole deset maraka bile kad sam bio u prolazu, u Mostaru je to cca 17 maraka. Kod nas solidan konobar naplati preko milje, neprijavljen. Prijatelj frizer, registrovan, uzme 2500 mjesečno, a sebi platu i ne pušta, ne mora po zakonu, samo doprinose. Njegova primanja uopšte ne ulaze u tu statistiku recimo.Puf wrote:Jest al u klincu. To sto si ti napisao vazi samo za Sarajevo. Sinko otici u srednju Bosnu pa vidi gdje ljudi i za koliko rade.cadburry wrote:Vidim da se neki ibrete platama forumasa, kao da su visoke pravo. A statistika kaze sljedece: prosjecna plata u FBiH je haman 900 KM (881 KM u martu bila). I to je bez toplog obroka i prevoza, sto znaci da je realno u FBiH prosjecna plata cca. 1100 KM (sa TO i prevozom od 200 KM).
- Ajatolah_
#909 Re: Kolika vam je plata?
To je prvo što svako primijeti i kaže kad se priča o troškovima života, "tamo je jeftino, kafa marka".
Ali s uslugama i nekretninama/kirijom otprilike i završava priča o jeftinoći, ostalo što čini većinu svakodnevnih troškova je tu negdje... Namirnice, gorivo, struja, isto to plaća taj u Bugojnu i onaj u centru Sarajeva.
-
Puf
#910 Re: Kolika vam je plata?
Gorivo, lijekovi, hljeb, brasno, ulje, gume za auto (cak skuplje nego u Sarajevu), obuca, majice, patike, jakne, carape, gel za kosu, stapici za uho, nivea krema, nes kafa, voda, struja, metar drva (tu i tamo kao i ovde oko 60+KM zavisi kakva su), ugalj, pvc stolarija (skuplja, jer nemas puno "konkurencije" kao u Sa), namjestaj, kompjuterska oprema, mobiteli (mnogo skuplji nego u Sa), racuni za internet (Telekom i Telemach) sve je to isto ako ne i skuplje nego u Sa.Ajatolah_ wrote:To je prvo što svako primijeti i kaže kad se priča o troškovima života, "tamo je jeftino, kafa marka".Ali s uslugama i nekretninama/kirijom otprilike i završava priča o jeftinoći, ostalo što čini većinu svakodnevnih troškova je tu negdje... Namirnice, gorivo, struja, isto to plaća taj u Bugojnu i onaj u centru Sarajeva.
Jedino sto je jeftinije je kafa koja je negdje 1KM, a negdje i 2KM, kisela, caj, piva, tj te gluposti sto se nude u kaficima, hrana jeftnija u restoranima i to je to. Eh sad posto je tamo teska situacija niko se naravno ne hrani u restoranima pa tako da to ljudima i ne igra preveliku ulogu.
Tako kad ovako svedes, teze je ljudima MNOGO tamo biti nego u Sa. A ko god zagovara da je tamo nesto lafo jeftinije ili sta ja znam, bujrum preseli tamo i placaj te jeftine kirije i ostale stvari. Hoces al u *****. Isto kad nasa dijaspora krene "ma joj nije ni ovamo kao sto je nekad bilo" samo kazes mrtav ozbiljan "Pa jadni i ne bili sto se ne vratite, nemojte se patiti", tu sva prica zavrsava. Eh tako ti je i ovde. Sarajevo je Munich za Bugojno, a npr Bugojno je .... pa Bugojno.
-
use your illusion
#911 Re: Kolika vam je plata?
.
Last edited by use your illusion on 27/05/2019 22:19, edited 1 time in total.
-
Puf
#912 Re: Kolika vam je plata?
Mene samo zanima sta bi bilo kada bi nazvao inspekciju i prijavio to da su ljudi prijavljeni na nize iznose, kakva je procedura dokazivanja toga, nesto kontam, nije to jednostavno ni dokazati... ali opet neke stvari nemaju veze sa mozgom, npr da IT firma zaposljava 50 ljudi, i kao programerima plata 400-500KM, to fakat nerealno zvuci i izgleda, ali ocigledno da to inspekcije mnogo i ne interesuje, kako se pravno boriti protiv ovih stvari?
-
[Emma]
#913 Re: Kolika vam je plata?
Nikako, prijateljica je kao inzinjer prijavljena u svojoj firmi na minimalac, vlasnik firme pije kafe s inspektorom, dobri drugovi
mada kakva nam je sudbina s ovom drzavom i penzijama, nekad mi bude zao sto i moja firma ne radi tako.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#914 Re: Kolika vam je plata?
Ja sam recimo prijavljen na minimalac i ne mislim da vlasnik firme tu grijsi. da je to normalna drzava u kojoj bi iznos koji se uplacuje za obaveze bio iskoristen na prvi nacin, ljudi bi onda opusteno sve radili regularno. Ovako bolje ti je dati taj kesu koverti svom radniku, pa nek sebi uplacuje privatno penziono osiguranje, nego dati preko racuna da bi nacelnik opstine zaposlio novog savjetnika. Ovdje najbolje pomazes drzavu ne davajuci joj pare, kako god ovo naopako zvucalo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#915 Re: Kolika vam je plata?
zato ćemo biti socijalni slučajevi u mirovini
- Thorgerson
#916 Re: Kolika vam je plata?
Pa to je i problem sto mi ne znamo uopste sta je drzava, kako se drzava pravi itd. Mi nemamo pojma o tome, ionako smo zadnjih 600 godina bili pod necijom sapom.Slo Burner wrote:Ja sam recimo prijavljen na minimalac i ne mislim da vlasnik firme tu grijsi. da je to normalna drzava u kojoj bi iznos koji se uplacuje za obaveze bio iskoristen na prvi nacin, ljudi bi onda opusteno sve radili regularno. Ovako bolje ti je dati taj kesu koverti svom radniku, pa nek sebi uplacuje privatno penziono osiguranje, nego dati preko racuna da bi nacelnik opstine zaposlio novog savjetnika. Ovdje najbolje pomazes drzavu ne davajuci joj pare, kako god ovo naopako zvucalo.
A kako mislis da onda drzava postane drzava, ako ces na takav nacin postupati? Pa to je jedan krug, ako ti ne dajes drzavi, sta ce onda drzava dati tebi? Od cega? Politicari kradu - ok, pa ajmo to promjeniti? Ajde da izadjemo nas 50.000 ljudi cim kupe novog audija, cim povecaju sebi plate itd. Evo zasto ne izadje 50.000 nezaposlenih (a ne mora toliko 10.000 ljudi da izadje, doslo bi do promjena) u sarajevu i traze snizenje plata ovih u skupistini kantona, ukidanje tih savjetnika itd itd...
Ide se linijom manjeg otpora. Zasto bih nesto uradio, aktivirao se i napravio drzavu. Kad mogu nista ne raditi i drzati se po strani.
I znas sta je onda problem, sto politicar uospte ne zavisi od tvog ili mog poreza. Jer ima fino uvijek MMF gdje samo zavuku ruku i uzmu kolko im treba. Nabit ce ti PDV, ubacit ce ti neke jos akcize na proizvode koje moras kupovati itd itd...nabrace oni sebi, ne boj se.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#917 Re: Kolika vam je plata?
Upravo ovo što kaže Thorgerson, linijom manjeg otpora, sistem prilagođen bogaćenju gazdi.
Pa dođe inspekcija i nađe 20 neprijavljenih radnika, napišu kaznu od 500 KM
Više mu se isplati kaznu platiti nego da im doprinose plaća
A to sa minimalcom je ustaljena praksa, legalna pljačka radnika, al dobro, šta ima veze, daju u koverti, ko će penziju i doživjeti.
Pa dođe inspekcija i nađe 20 neprijavljenih radnika, napišu kaznu od 500 KM
Više mu se isplati kaznu platiti nego da im doprinose plaća
A to sa minimalcom je ustaljena praksa, legalna pljačka radnika, al dobro, šta ima veze, daju u koverti, ko će penziju i doživjeti.
- p206
#918 Re: Kolika vam je plata?
Zbog toga treba uvesti sistem kao kod dodjele kredita, kad te banka obilježi kao napouzdanog niko ti neće dati kredit do kraja života... Ili ćeš se dobro napatiti da ga dobiješ.
OK, legalno je da isplacujes minimalac, ali sad si obilježen burazeru, a nešto će ti trebati nekad.
Ili što neko napisa da u Turskoj dobiješ povrat PDV-a 3 %, na kraju godine... Skupiš račune i doneseš... Svi bi tražili fiskalni, ovako nikoga nije briga jer taj novac ide uhljebima
Sistem ne valja, nista prosječan Švabo nije pametniji ali sistem ga tjera i zato su tu gdje jesu
OK, legalno je da isplacujes minimalac, ali sad si obilježen burazeru, a nešto će ti trebati nekad.
Ili što neko napisa da u Turskoj dobiješ povrat PDV-a 3 %, na kraju godine... Skupiš račune i doneseš... Svi bi tražili fiskalni, ovako nikoga nije briga jer taj novac ide uhljebima
Sistem ne valja, nista prosječan Švabo nije pametniji ali sistem ga tjera i zato su tu gdje jesu
-
sumirprimus
#919 Re: Kolika vam je plata?
vi minimalci zaista djelujete depresivno na ostatak populacije... 
- cendlerbing
#920 Re: Kolika vam je plata?
Tako je. Na mene puno pozitivnije djeluje neki forumaš, koji kaže da mu je plata 5 milja.sumirprimus wrote:vi minimalci zaista djelujete depresivno na ostatak populacije...
- JaneEyre
#921 Re: Kolika vam je plata?
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... ace/295087Thorgerson wrote:Pa to je i problem sto mi ne znamo uopste sta je drzava, kako se drzava pravi itd. Mi nemamo pojma o tome, ionako smo zadnjih 600 godina bili pod necijom sapom.Slo Burner wrote:Ja sam recimo prijavljen na minimalac i ne mislim da vlasnik firme tu grijsi. da je to normalna drzava u kojoj bi iznos koji se uplacuje za obaveze bio iskoristen na prvi nacin, ljudi bi onda opusteno sve radili regularno. Ovako bolje ti je dati taj kesu koverti svom radniku, pa nek sebi uplacuje privatno penziono osiguranje, nego dati preko racuna da bi nacelnik opstine zaposlio novog savjetnika. Ovdje najbolje pomazes drzavu ne davajuci joj pare, kako god ovo naopako zvucalo.
A kako mislis da onda drzava postane drzava, ako ces na takav nacin postupati? Pa to je jedan krug, ako ti ne dajes drzavi, sta ce onda drzava dati tebi? Od cega? Politicari kradu - ok, pa ajmo to promjeniti? Ajde da izadjemo nas 50.000 ljudi cim kupe novog audija, cim povecaju sebi plate itd. Evo zasto ne izadje 50.000 nezaposlenih (a ne mora toliko 10.000 ljudi da izadje, doslo bi do promjena) u sarajevu i traze snizenje plata ovih u skupistini kantona, ukidanje tih savjetnika itd itd...
Ide se linijom manjeg otpora. Zasto bih nesto uradio, aktivirao se i napravio drzavu. Kad mogu nista ne raditi i drzati se po strani.
I znas sta je onda problem, sto politicar uospte ne zavisi od tvog ili mog poreza. Jer ima fino uvijek MMF gdje samo zavuku ruku i uzmu kolko im treba. Nabit ce ti PDV, ubacit ce ti neke jos akcize na proizvode koje moras kupovati itd itd...nabrace oni sebi, ne boj se.
Nemam ništa protiv davanja državi, i pravljenja države, i podržavanja države...ali protiv pljačke moje plate imam.
Tako da ko god može da se spasi od pljačke plate - nek se spasi
on topic:
Plata između 1300- 1350 KM. VSS, radim u NVO sektoru. Sva plata liježe na račun, ali sam prijavljena na minimalac za VSS odnosno na 800,00 KM (dakle, na tu visinu mi se računaju obavezni doprinosi). Ostali iznos plate, primanja, whatever...se nadoknađuje naknadom za topli obrok i prevoz.
- kokikol
#922 Re: Kolika vam je plata?
laže ,samo budžetlije imaju tzv prosječnu platu svi ostali su daleko ispodPuf wrote:Jest al u klincu. To sto si ti napisao vazi samo za Sarajevo. Sinko otici u srednju Bosnu pa vidi gdje ljudi i za koliko rade.cadburry wrote:Vidim da se neki ibrete platama forumasa, kao da su visoke pravo. A statistika kaze sljedece: prosjecna plata u FBiH je haman 900 KM (881 KM u martu bila). I to je bez toplog obroka i prevoza, sto znaci da je realno u FBiH prosjecna plata cca. 1100 KM (sa TO i prevozom od 200 KM).
- kokikol
#923 Re: Kolika vam je plata?
koliko si školovana da ni ne znaš koliki je minimalac a to uopšte nie 800km nego 386 km --ko ti samo dade diplomu i toliku platu da mi je znatiJaneEyre wrote:https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... ace/295087Thorgerson wrote:Pa to je i problem sto mi ne znamo uopste sta je drzava, kako se drzava pravi itd. Mi nemamo pojma o tome, ionako smo zadnjih 600 godina bili pod necijom sapom.Slo Burner wrote:Ja sam recimo prijavljen na minimalac i ne mislim da vlasnik firme tu grijsi. da je to normalna drzava u kojoj bi iznos koji se uplacuje za obaveze bio iskoristen na prvi nacin, ljudi bi onda opusteno sve radili regularno. Ovako bolje ti je dati taj kesu koverti svom radniku, pa nek sebi uplacuje privatno penziono osiguranje, nego dati preko racuna da bi nacelnik opstine zaposlio novog savjetnika. Ovdje najbolje pomazes drzavu ne davajuci joj pare, kako god ovo naopako zvucalo.
Nemam ništa protiv davanja državi, i pravljenja države, i podržavanja države...ali protiv pljačke moje plate imam.
Tako da ko god može da se spasi od pljačke plate - nek se spasi
on topic:
Plata između 1300- 1350 KM. VSS, radim u NVO sektoru. Sva plata liježe na račun, ali sam prijavljena na minimalac za VSS odnosno na 800,00 KM (dakle, na tu visinu mi se računaju obavezni doprinosi). Ostali iznos plate, primanja, whatever...se nadoknađuje naknadom za topli obrok i prevoz.
-
blues.a
#924 Re: Kolika vam je plata?
Ma ne može se legalno isplatiti svaki mjesec na račun neoporezivo 500-700 BAM, tako da je vjerovatno neka fula. Jedino ako dnevnice dobija i ako je svaki dan na putu.
- cadburry
#925 Re: Kolika vam je plata?
Gotovo sam siguran da ako neko u Bugojnu radi za 500 KM u knjizari, pekari, prodavnici, kafani... da je prijavljen na 400 KM, a da 100 KM dobije na ruke. Ne kazem da je u SBK prosjek 1200 KM, ali ako ga statistika prikazuje kao 700 KM, onda je prosjecna plata u realnosti ( sa TO, prevozom i platom "na ruke") veca od 900 KM.Puf wrote:Jest al u klincu. To sto si ti napisao vazi samo za Sarajevo. Sinko otici u srednju Bosnu pa vidi gdje ljudi i za koliko rade.cadburry wrote:Vidim da se neki ibrete platama forumasa, kao da su visoke pravo. A statistika kaze sljedece: prosjecna plata u FBiH je haman 900 KM (881 KM u martu bila). I to je bez toplog obroka i prevoza, sto znaci da je realno u FBiH prosjecna plata cca. 1100 KM (sa TO i prevozom od 200 KM).