discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
saga

#901 Re: discus herniae

Post by saga »

^Bas bi trebao, mnogo je to :sad:

Mene su jutros bas prepala ledja, presjekla su me tako da sam mislila da je gotovo... Legla sam malo, pooolako ustala, bol je bila tu, ali ne toliko strasna. Sad je vec ok, ledja popustila, noga pomalo utrnuta... i ali me i dalje strah.
Uglavnom mi je kritican pocetak decembra, tad me sastavi da se ne mogu maci 10-15 dana... Ove godine sam dogurala skoro do kraja decembra, nadala sam se da cu biti 'slobodna' ove godine, i dalje se nadam

Ne znam sta da radim vise, pijem pronerv, D vitamin, kalij, kalcij, jednom sedmicno masaze, vjezbe lagane za ledja i plivanje. (nisam debela :mrgreen: ) Mislim da mi preostaje samo selidba u neke tople krajeve - ljeti budem super.
emmir1

#902 Re: discus herniae

Post by emmir1 »

saga wrote:^Bas bi trebao, mnogo je to :sad:

Mene su jutros bas prepala ledja, presjekla su me tako da sam mislila da je gotovo... Legla sam malo, pooolako ustala, bol je bila tu, ali ne toliko strasna. Sad je vec ok, ledja popustila, noga pomalo utrnuta... i ali me i dalje strah.
Uglavnom mi je kritican pocetak decembra, tad me sastavi da se ne mogu maci 10-15 dana... Ove godine sam dogurala skoro do kraja decembra, nadala sam se da cu biti 'slobodna' ove godine, i dalje se nadam

Ne znam sta da radim vise, pijem pronerv, D vitamin, kalij, kalcij, jednom sedmicno masaze, vjezbe lagane za ledja i plivanje. (nisam debela :mrgreen: ) Mislim da mi preostaje samo selidba u neke tople krajeve - ljeti budem super.

Meni su sinoć žarile i trnule noge ponajviše kako me krenulo od maja mjeseca

Ali unutrašnji dio stopala i palčevi.

Valjda ima veze sa promjenom vremena
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#903 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Sve sam probao, još ovaj mi je preostao: :D

Zejnep

#904 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

:shock: :lol: :-)
A sta je sa onim razvlacenjem? :hm:
stetoskop

#905 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Probao sam i to, zamal ne umrijeh. :D
Do torakalnog dijela nisu smjeli preko donjih leđa zbog operacije, pa vukli preko vrata, ali jačim silama.
Svaki tretman sve više mi zujalo u ušima, četvrti tretman skoro da se onesvijestim. Poslije toga lijeva strana glave od mliječnog zuba preko sinusa do iza vrata, užasno bolila i tako da sam morao prekinuti. Glava popustila nakon par dana, a zujanje nakon 20.

Sad zadnjih 20 dana radim novi program vježbi za dekompresiju torakalne DH, 5 puta na dan i ide mi super. Nakon dužeg perioda dosta bolje se osjećam. :sretan:
Zejnep

#906 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

stetoskop wrote:Probao sam i to, zamal ne umrijeh. :D
Do torakalnog dijela nisu smjeli preko donjih leđa zbog operacije, pa vukli preko vrata, ali jačim silama.
Svaki tretman sve više mi zujalo u ušima, četvrti tretman skoro da se onesvijestim. Poslije toga lijeva strana glave od mliječnog zuba preko sinusa do iza vrata, užasno bolila i tako da sam morao prekinuti. Glava popustila nakon par dana, a zujanje nakon 20.

Sad zadnjih 20 dana radim novi program vježbi za dekompresiju torakalne DH, 5 puta na dan i ide mi super. Nakon dužeg perioda dosta bolje se osjećam. :sretan:
Pa znaci ne mogu ni ja na onu spravu :-)
stetoskop

#907 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Ne znam sad za tebe, jer su meni trebale jake sile povlačenja da bi došli do Th dijela, a to operisani nivo ne bi mogao podnijeti.

Edit: Hiljaditi post :D
:sretan: :serbo:
Last edited by stetoskop on 24/12/2017 19:10, edited 1 time in total.
Zejnep

#908 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

stetoskop wrote:Ne znam sad za tebe, jer su meni trebale jake sile povlačenja da bi došli do Th dijela, a to operisani nivo ne bi mogao podnijeti.
Pa mogu li operisani uopste na te sprave, znas li?
stetoskop

#909 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Zejnep wrote:
stetoskop wrote:Ne znam sad za tebe, jer su meni trebale jake sile povlačenja da bi došli do Th dijela, a to operisani nivo ne bi mogao podnijeti.
Pa mogu li operisani uopste na te sprave, znas li?
Koje su indikacije za primenu dekompresije?

Diskus hernia,
bulging diskusa,
degeneracija diskusa,
polidiskopatija,
bol nakon operacije diskusa,
povreda kičme,
spondiloza i spondilartroza,
facet sindom,
lumbalni i cervikalni hronični bolni sindrom,
glavobolja,
vrtoglavica,
iskrivljena kičma kod dece,
sportske povrede
Zejnep

#910 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

E hvala. :thumbup: :D
Zejnep

#911 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

Hajmo osnovati svoje udruzenje :eh:
emmir1

#912 Re: discus herniae

Post by emmir1 »

Meni su već dva doktora predlagala tu dekompresiju kičme i oba puta nisam otišao.

Inače sam bio samo kod neurologa 10 tak bar.

Nisam otišao jer uopšte nisam siguran da je kod mene diskus hernia, ja sam bolove i to ne neizdržive imao 3 dana od kako su mi krenuli simptomi i uopšte ih nemam.

Pretrčim bez problema po 20 km svako malo.

Iako je dijagnoza protuzija diska nakon MRI ja sumnjam u to.

Bar da su moje tegobe vezane za tu diskus herniu.

A tegobe su trnci u nogama, titranje mišića najviše po nogama a i po cijelom tijelu, neko strujanje koje ide do palčeva, nekad žarenje i peckanje.

Nema šta nisam radio, 3 puta komplet nalaze, 4 puta emng u po godine, MRI glave i kičme i razne druge pretrage.
Nadavao se para i para.

Jedino što nije bilo dobro u nalazu jest bilirubin, da bi me doktor sad na zadnjem pregledu pitao da li mi je ten tako uvijek blijed i skoro žučkast, rekoh pojma nemam.

I dođem kući i da malo istražim i vidim da ako je bilirubin povišen ten je žučkast.

Naredno što vidim jeste da je uz povišen bilirubin tipičan nedostatak b12 vitamina u tijelu.
Rekoh da vidim simptome manjka b12, kada sve moji problemi.
Titranje mišića, trnci, žarenje u ekstremitetima, mravinjanje, neke osjete i po glavi zbog kojih sam radio i mri glave

E sada ja sam smršao 40 kg prošle godine i nisam godinu dana i više jeo meso tako da sve ima smisla, moguće da sam naprvio neki disbalans u tijelu.

A za godinu dana sam dobijao dijagnoze
Aniksiozni poremećaj
Panićni poremećaj
Diskus hernia

Vadio sam i minerale i imam manjak kalcija i magnezija

A sada ću da odem i vitamine da povadim, sada sumnjam na b12.

Mada zvanično je diskus hernia na L5 koju je pokazao MRI a EMNG oštećenje nerva na L5

Ali eto da napišem, možda nekom pomogne jer sam čitajući po forumima primjetio mnoogooo mladih ljudi sa istim problemima
Zejnep

#913 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

Uh, kako zanemarujemo taj b 12 :-)
emmir1

#914 Re: discus herniae

Post by emmir1 »

Zejnep wrote:Uh, kako zanemarujemo taj b 12 :-)

Evo ja danas malo čitam i čitao sam par slučajeva koje ljudi pišu da su do invalidskih kolica došli uz brojne preglede da bi se na kraju ispostavilo manjak b12.

Čitam i na stranim portalima i forumima.

Ja sam pio pronerv i mogu reći da su simptomi znatno smanjili u to vrijeme, međutim vratilo se prije 15 tak dana

Sada sam opet krenuo pronerv a danas sam uzeo i posebno b12 jer u pronervu ima malo b12
stetoskop

#915 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

emmir1 wrote:Meni su već dva doktora predlagala tu dekompresiju kičme i oba puta nisam otišao.

Nisam otišao jer uopšte nisam siguran da je kod mene diskus hernia, ja sam bolove i to ne neizdržive imao 3 dana od kako su mi krenuli simptomi i uopšte ih nemam.

A tegobe su trnci u nogama, titranje mišića najviše po nogama a i po cijelom tijelu, neko strujanje koje ide do palčeva, nekad žarenje i peckanje.

Nema šta nisam radio, 3 puta komplet nalaze, 4 puta emng u po godine, MRI glave i kičme i razne druge pretrage.
Nadavao se para i para.

Jedino što nije bilo dobro u nalazu jest bilirubin, da bi me doktor sad na zadnjem pregledu pitao da li mi je ten tako uvijek blijed i skoro žučkast, rekoh pojma nemam.

I dođem kući i da malo istražim i vidim da ako je bilirubin povišen ten je žučkast.

Naredno što vidim jeste da je uz povišen bilirubin tipičan nedostatak b12 vitamina u tijelu.
Titranje mišića, trnci, žarenje u ekstremitetima, mravinjanje, neke osjete i po glavi zbog kojih sam radio i mri glave

E sada ja sam smršao 40 kg prošle godine i nisam godinu dana i više jeo meso tako da sve ima smisla, moguće da sam naprvio neki disbalans u tijelu.

Aniksiozni poremećaj
Panićni poremećaj
Diskus hernia

Mada zvanično je diskus hernia na L5 koju je pokazao MRI a EMNG oštećenje nerva na L5

Ali eto da napišem, možda nekom pomogne jer sam čitajući po forumima primjetio mnoogooo mladih ljudi sa istim problemima
Mislim da bi trebao otići endokrinologu, neka te uputi na pretrage. Trebao bi izmjeriti koliki su ti kalcijevi joni. Za visok bilirubin dobre su jabuke.
Zejnep

#916 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

emmir1 wrote:

Evo ja danas malo čitam i čitao sam par slučajeva koje ljudi pišu da su do invalidskih kolica došli uz brojne preglede da bi se na kraju ispostavilo manjak b12.

Ja sam pio pronerv i mogu reći da su simptomi znatno smanjili u to vrijeme, međutim vratilo se prije 15 tak dana

Sada sam opet krenuo pronerv a danas sam uzeo i posebno b12 jer u pronervu ima malo b12
I ja sam pila b12, posebno. Mislim da me on digao na noge nakon godine lezanja. A nikada se bolje osjecala nisam kao u periodu kada sam imala visak b 12. Ja sa i sklona anemiji. Sve je to povezano.
emmir1

#917 Re: discus herniae

Post by emmir1 »

stetoskop wrote:
emmir1 wrote:Meni su već dva doktora predlagala tu dekompresiju kičme i oba puta nisam otišao.

Nadavao se para i para.

Aniksiozni poremećaj
Panićni poremećaj
Diskus hernia

Mislim da bi trebao otići endokrinologu, neka te uputi na pretrage. Trebao bi izmjeriti koliki su ti kalcijevi joni. Za visok bilirubin dobre su jabuke.

Doktor mi je rekao da uradim minerale, rtg pluća, uzv prostate i abdomena.

Kao uradi i to još.

A vadio sam nalaze 3 puta u godini plus hormone i plus tromjesećni šečer
Ako to radi endokrinolog
emmir1

#918 Re: discus herniae

Post by emmir1 »

Zejnep wrote:
emmir1 wrote:

I ja sam pila b12, posebno. Mislim da me on digao na noge nakon godine lezanja. A nikada se bolje osjecala nisam kao u periodu kada sam imala visak b 12. Ja sa i sklona anemiji. Sve je to povezano.

Koliko treba da b12 djeluje?

Znaš li otprilike.

Ili koliko treba vremena da se magnezij popravi
Zejnep

#919 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

Ne znam da li je sugestija ili ne ali meni je nakon par dana uzimanja b12.bilo puno bolje. Za magnezij ne znam. Mislim da se i to brzo popravlja.
emmir1

#920 Re: discus herniae

Post by emmir1 »

Zejnep wrote:Ne znam da li je sugestija ili ne ali meni je nakon par dana uzimanja b12.bilo puno bolje. Za magnezij ne znam. Mislim da se i to brzo popravlja.

Ima nekoliko dana kako pijem.magnezij, kalcij i pronerv i recimo titranja mišića se još javljaju u nogama, a smanjilo se jedno 80 posto
Zejnep

#921 Re: discus herniae

Post by Zejnep »

emmir1 wrote:
Zejnep wrote:Ne znam da li je sugestija ili ne ali meni je nakon par dana uzimanja b12.bilo puno bolje. Za magnezij ne znam. Mislim da se i to brzo popravlja.

Ima nekoliko dana kako pijem.magnezij, kalcij i pronerv i recimo titranja mišića se još javljaju u nogama, a smanjilo se jedno 80 posto
Odlicno :thumbup: ma ja, brzo se to pipravlja. Doduse brzo se i gubi. Mene si poddjetio da nisam odavno uzimala b12. Kolko sutra cu ga kupiti.
stetoskop

#922 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

emmir1 wrote: Doktor mi je rekao da uradim minerale, rtg pluća, uzv prostate i abdomena.

Kao uradi i to još.

Ako to radi endokrinolog
Ja sam davno ležao u bolnici na endokrinologiji. Imao sam nizak kalcij sa preniskim jonima, nizak fosfor, višak željeza, visok bilirubin, snimao glavu, pluća, abdomen, kičmu. U bolnici dva dana jeo samo jabuke i time spustio bilirubin. Kalcijumove jone sam naredne dvije godine liječio dok nismo uspostavili da neki b vitamin nedostaje.
Počeo piti pivu i sve prošlo. :D
emmir1

#923 Re: discus herniae

Post by emmir1 »

stetoskop wrote:
emmir1 wrote: Doktor mi je rekao da uradim minerale, rtg pluća, uzv prostate i abdomena.

Kao uradi i to još.

Ako to radi endokrinolog
Ja sam davno ležao u bolnici na endokrinologiji. Imao sam nizak kalcij sa preniskim jonima, nizak fosfor, višak željeza, visok bilirubin, snimao glavu, pluća, abdomen, kičmu. U bolnici dva dana jeo samo jabuke i time spustio bilirubin. Kalcijumove jone sam naredne dvije godine liječio dok nismo uspostavili da neki b vitamin nedostaje.
Počeo piti pivu i sve prošlo. :D

Eto vidiš zanimljivo da je i meni na drugim nalazima bilo povećano željezo.

Moguće da ima neka veza tu, eto kod tebe znači b vitamin.

Kažu tipično uz povećan bilirubin ide manjak b vitamina, posebno 12.

Kalcij referentne vrijednosti su kao 2.3 do 2.7

Meni 2.03
CherryLips

#924 Re: discus herniae

Post by CherryLips »

Pokusajte sa Fidivit b retard , odličan je. Svi vitamini grupe B u tableticama
bumerangss

#925 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

Nadavao se para i para.

Aniksiozni poremećaj
Panićni poremećaj
Diskus hernia

Ti si hipohondar! :D

Ozbiljno ti kažem. Uozbilji se dok nisi dobio jož neku F šifru npr F20 i da trajno završiš na Haldol ** No links **... a tad ces tesko naci posao ili ako ga imas da ces tesko ostati tu gdje jesi, razbježati ce se od tebe sva rodbina, prijatelji...

Diši punim plucima i živi život :kiss:
Post Reply