Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
plucna mahramica

#901 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by plucna mahramica »

Pa isto kao sto moze za auspuh koji si stavio kod mehe, sajbu kod neleta itd. Ali strani drot ima pametnija posla nego da gleda imas li ti atest od svakog naknadnog dijela ugradjenog u svoje auto, samo sam to rekao, tako da ako ce te peglati, naci ce on vec nesto, imao plin ili ne.
A evo i tebi postavljam pitanje, sta je bilo do 2012 kada nisi ni imao mogucnost da izvadis atest i upises u saobracajnu, nije se izlazilo iz zemlje?
Mislim da ne treba naglasavati kako je taj atest samo uzimanje para, nista oni tebi posebno ne pregledaju.. Da je to kako treba, ne bi ti smjela goriti check engine lampica, moralo bi se testirati auto da li pri voznji u visokim obrtajima prebacuje na benzin zbog nekog eventualnog zacepljenja, da li je isparivac adekvatan za snagu motora, da li povratni ventil funkcionise (iskopcaju se crijeva dotoka, provjerava se curenje plina prije i poslije isparivaca) itd. Ali jok, oni pregledaju jel sve 'dobro' skopcano i imas li papir, pecat i ti si atestiran..ma kako nisi. Doduse, nekoga mozda i peglaju, ako je bas anonimus, ali ako znas bar nekoga, i to traje 3min kao i svaki 'pregled' u ovoj drzavi.
drug_profi

#902 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Zasto je bitno sta je bilo prije? Znas da prije nisi morao ni pojas imati, pa ni zmigavce. Nekad su i brisaci bili dodatna oprema.
Valjda je bitno sta kazu propisi sada?
Samo sto zaista ne pricamo istim jezikom. Ja sam legalista i postujem propise i kad su glupi.
Danas se vise ni crveno na semaforu ne postuje pa me ne cudi tvoje razmisljanje.
Sodom1

#903 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Sodom1 »

plucna mahramica wrote:Pa isto kao sto moze za auspuh koji si stavio kod mehe, sajbu kod neleta itd. Ali strani drot ima pametnija posla nego da gleda imas li ti atest od svakog naknadnog dijela ugradjenog u svoje auto, samo sam to rekao, tako da ako ce te peglati, naci ce on vec nesto, imao plin ili ne.
A evo i tebi postavljam pitanje, sta je bilo do 2012 kada nisi ni imao mogucnost da izvadis atest i upises u saobracajnu, nije se izlazilo iz zemlje?
Mislim da ne treba naglasavati kako je taj atest samo uzimanje para, nista oni tebi posebno ne pregledaju.. Da je to kako treba, ne bi ti smjela goriti check engine lampica, moralo bi se testirati auto da li pri voznji u visokim obrtajima prebacuje na benzin zbog nekog eventualnog zacepljenja, da li je isparivac adekvatan za snagu motora, da li povratni ventil funkcionise (iskopcaju se crijeva dotoka, provjerava se curenje plina prije i poslije isparivaca) itd. Ali jok, oni pregledaju jel sve 'dobro' skopcano i imas li papir, pecat i ti si atestiran..ma kako nisi. Doduse, nekoga mozda i peglaju, ako je bas anonimus, ali ako znas bar nekoga, i to traje 3min kao i svaki 'pregled' u ovoj drzavi.
Nista oni drug ne gledaju ,samo uplatis 170 km koliko treba i to je to. Znaci apsolutno nista
Bakir1

#904 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Bakir1 »

Dajte brojeve atesta da vidimo šta je to ništa
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#905 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Romeo 80 »

Bogami, meni su sve živo pregledali. Uslikali čiatv auto. Pregledali kompletnu instalaciju, pa i na kanalu odozdo gledali crijeva. Mjerili sa onom sondom da li negdje pušta plin. Nije baš da su samo "udarili pečat"...
muha_sa

#906 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by muha_sa »

Romeo 80 wrote:Bogami, meni su sve živo pregledali. Uslikali čiatv auto. Pregledali kompletnu instalaciju, pa i na kanalu odozdo gledali crijeva. Mjerili sa onom sondom da li negdje pušta plin. Nije baš da su samo "udarili pečat"...
:thumbup:

ne bih im dozvolio drugacije :-) isto tražim i na tehnickom--da mi sve živo pregledaju pa ako šta ne valja nek me vrate da popravim pa ponovo dodjem.
Bakir1

#907 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Bakir1 »

Reci muha još da si morao i novu bocu kupiti
muha_sa

#908 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by muha_sa »

Bakir1 wrote:Reci muha još da si morao i novu bocu kupiti
nisam novu kupio al su mi onu pregledali--kao i komplet instalaciju i sve bilo :thumbup:

sve su prilike da cu prilikom sljedeceg atesta morat bocu mjenjat, al jebo to--isplati se :)
Sodom1

#909 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Sodom1 »

Pa eto gledali su te neke brojeve,kao da ce me brojevi i papiri spasiti havarije.
Al dobro na jednoj temi se prica da na tehnickom svak prolazi a sto cinjenicno stanje pokazuje na terenu.
Na ovoj temi je izgleda perfekcija.Tehnicki rade kao da smo u Njemackoj,nema lale mile :-)
muha_sa

#910 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by muha_sa »

Sodom1 wrote:Pa eto gledali su te neke brojeve,kao da ce me brojevi i papiri spasiti havarije.
Al dobro na jednoj temi se prica da na tehnickom svak prolazi a sto cinjenicno stanje pokazuje na terenu.
Na ovoj temi je izgleda perfekcija.Tehnicki rade kao da smo u Njemackoj,nema lale mile :-)
rade klinac :-) dovoljno vidjet kakvi se krševi voze a prošli tehnicki :-) ni jedan ih otpad otkupio ne bi
plucna mahramica

#911 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Sodom1 wrote:Pa eto gledali su te neke brojeve,kao da ce me brojevi i papiri spasiti havarije.
To i pricam, u vecini slucajeva trazi se samo nacin da te zajebaje i izbije jos para, a to sto gori check engine, to nema veze, to tako treba na plin, bitno je da si atestiran pa mozes u eu... :-)

Evo jos jedna tema, kupim auto u njemackoj sa ugradjenim lpg-om, vozilo jos ima TUV, dodjem ovdje i ne da mi bosnjo atest, fali mi papir, da li da ugradim ponovo plin ili da mi njegov 'jaran' sredi papir da ih pocastim?
Sta misle ovi legalisti, sta je pametnije uraditi, ugraditi losiji plin od strane nestrucnije osobe a izvaditi bolji i sigurno kvalitetnije ugradjen i pregledan ili nekako smoci snage i popustiti mitu i korupciji?
Ili mozda treca varijanta, poslati ovoga atestliju i jarana mu u pm i ne praviti atest?
drug_profi

#912 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Evo ja cu ti reci sta ne bih uradio. Ne bih uvezao auto ako ne mogu uz njega dobiti sve papire koji mi trebaju.
Inace nas mentalitet je: haj ba sa ima veze...
plucna mahramica

#913 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Izvlaics iz konteksta i izvrces na ono sto tebi odgovara. Auto je regularno uvezeno, plin nema veze s tim, niti je bilo tamo puno skuplje zato sto ima plin, to je samo jedan bonus koji ja ne mogu da iskoristim u ovoj drzavi jer mi ne priznaju njemacki atest.
Upravo tako, mentalitet je haj ba sta ima veze, nek nas guze, neka poskupe gorivo 0.20KM, platicemo sto da ne, platicemo i 0.5, nije frka, samo da mi imamo atest da mozemo u eu. :-)
drug_profi

#914 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Neznam brate koji je tvoj problem. Ne dajes pare meni. Imas vazeci propis koji odbijas da postujes.
Tvoj izbor-tvoj problem. Nemoj sad da to pravdas usranom drzavom. Koji propis onda trebamo postovati?
plucna mahramica

#915 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Nemam ja nikakvih problema, upravo tako - svakome njegov izbor.
Ja sam pisao repliku na price o tome da ne mozes u eu ako nemas atest, a mozes, odnosno da nemaju praksu provjeravati tehnicku ispravnost vozila bez vidljivog razloga. Ako strani drot zeli da ti napravi problem, mozes imati pozlaceni atest, ali ti ne pomaze.
drug_profi

#916 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Mislim da izbor postivanje/nepostivanje propisa ne spada pod gradjanske slobode.
Mozes birati stosta drugo ali bi propise trebali postovati upravo zato sto bi slobodni odabir u tom segmentu doveo do nefunkcionalne i neuredjene drzave....
Ups....
plucna mahramica

#917 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Jeste, ti postujes, ali kada puknu akcize, ti ces galamiti na forumu, a ja cu ako budu protesti izaci na iste, mada sumnjam da ce ih biti jer je vas stav, haj ba sta ima veze, nek se ne puca.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#918 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by mali_milojica »

Prijatelj ima Clio 3 sa 1.2 TCe motorom i kakva je situacija sa tim motorom i lpg kombinacijom.
drug_profi

#919 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

plucna mahramica wrote:Jeste, ti postujes, ali kada puknu akcize, ti ces galamiti na forumu, a ja cu ako budu protesti izaci na iste, mada sumnjam da ce ih biti jer je vas stav, haj ba sta ima veze, nek se ne puca.
Ti ne znas sta cu ja raditi. Protesta nece biti sve kad bi vam gace skidali. Kad do sad niste/nismo povjesali bagru necemo ni odsad. Previse smo potonuli u letargiju. Mozda par dana 50-100 penzionera i besposlenih. Na kraju protvi koga protestujes? Protiv vlasti. A konkretno sta ces ucinit na izborima? Neces glasati ili ces glasati za iste. Prema rezultatima izbora u ovoj zemlji tece med i mlijeko vec 25 godina. Tako da proteste nemoj da sanjas, uzalud ces se zanositi.
Sto se tice akciza ja sam ZA akcize. Necu da elaboriram ovdje zasto, jer nije tema.
Postujem propise, upravo sto znam da SVE ima veze, samo se moze desiti da ti/ja nisi u stanju da shvatis kakve.
plucna mahramica

#920 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Ma znam sta ces, vidim po broju postova. Nam? Ako ne zivis ovdje, onda tek nemas pravo da pises ista na ovu temu.
Glasacu za opoziciju, ali moj glas ne vrijedi kada ima vasih milion, nek je nas samo - nek nije njihov, pa neka me i guzi, samo nek se ne puca. :D

Niska cijena goriva treba da se iskoristi za ekonomski rast, to potice konkurenciju i nize cijene, veci obrt novca, investicije, ali fali para trenutno pa daj da se namiri dok sam ja na vlasti, ko hebe sutra, samo neki nisu u stanju da to shvate..
drug_profi

#921 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

plucna mahramica wrote:Ma znam sta ces, vidim po broju postova. Nam? Ako ne zivis ovdje, onda tek nemas pravo da pises ista na ovu temu.
Glasacu za opoziciju, ali moj glas ne vrijedi kada ima vasih milion, nek je nas samo - nek nije njihov, pa neka me i guzi, samo nek se ne puca. :D

Niska cijena goriva treba da se iskoristi za ekonomski rast, to potice konkurenciju i nize cijene, veci obrt novca, investicije, ali fali para trenutno pa daj da se namiri dok sam ja na vlasti, ko hebe sutra, samo neki nisu u stanju da to shvate..
Fula. Sve.
Koju ba opoziciju? De mi reci ko je opozicija ovdje? Jesi ti svjestan u kakvom sistemu zivis? Jel tebi jasno kako ovo funkcionise?
Ovo je ba tema o plinu, idi frustracije lijeci negdje. Hoces nazor da si u pravu, a nisi ,jer kako ces biti u pravu kad kazes da neces da postujes propise?
Gorivo je jeftinije za 80 feninga od prije godinu dana i kad je privreda mogla podnositi (i navodno rasti) tu cijenu, onda moze jos bolje sa nizom od te, cak i sa akcizama.
Ispada kao da smo svi autoprveoznici pa nam gorivo cini glavni rashod.
Ne nego je stanje ovakvo. U svim planovima je ukalkulisana cijena goriva preko 2 KM. Sve ostalo je samo usteda koja ce se pretvoriti u derneke, regrese, i slicna sranja, ali ne u radna mjesta jer se radna mjesta otvaraju kad ti treba covjek, a ne kad ti ostane para.
Akciza je pretakanje te ustede u investiciju koja donosi trajno dobro. Nafta nece nikad vise biti onako skupa i nema brige za to.
Ja bih sad zavrsio ovu glupu pricu. Nemoj ni ti raditi atest, govori da je to glupost. To je tvoja odluka i mozda ces proci jeftinije od mene 175 maraka za 5 godina, a mozda neces. Aferim, ja nisam taj tip.
plucna mahramica

#922 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Ne znam ja ko je ovdje frustriran. :D
Malo je to vremena da se pokaze efekat. Komunikacije su osnov, ne moras biti autoprevoznik da od povoljnog prevoza profitiras. :-)
Mi smo za puteve dobili i donacije i kredite, ali je to pokradeno pa se finansira od ljudi (od kojih opet pola bude pokradeno).
FIno si ti opisao taj proces, ali to je samo pogled frustriranog covjeka, iza kojeg nikako ne stoji potkovanost iz ekonomije.
Hajde samo ti placaj sve i uzivaj raditi kako ti se kaze. :D
drug_profi

#923 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

plucna mahramica wrote:Ne znam ja ko je ovdje frustriran. :D
Malo je to vremena da se pokaze efekat. Komunikacije su osnov, ne moras biti autoprevoznik da od povoljnog prevoza profitiras. :-)
Mi smo za puteve dobili i donacije i kredite, ali je to pokradeno pa se finansira od ljudi (od kojih opet pola bude pokradeno).
FIno si ti opisao taj proces, ali to je samo pogled frustriranog covjeka, iza kojeg nikako ne stoji potkovanost iz ekonomije.
Hajde samo ti placaj sve i uzivaj raditi kako ti se kaze. :D
Gdje je ovdje jedan argument za sve sto pricas?
Sve se svodi na to da si ti wannabe rebel i da neces da placas atest.
Iz nekih geopolitickih razloga, kako sam shvatio.
A ne bio frustriran kad moram vas balavce uciti redu cijeli zivot.
plucna mahramica

#924 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Samo opusteno, proslo titno vrijeme.. Sada mi je i jasniji tvoj pogled, kada se od tih nekih akciza nesto korisno i vidjelo, ali na mladjima sijet ostaje pa se ili prilagodi ili zivi kako si zivio i suti. :P
Necu da platim atest jer ne mogu da ga platim sve i da hocu; jer veliki bosanski atestiraci ne priznaju njemacke, fino sam objasnio, ne znam kako si mogao pogresno shvatiti. :D
drug_profi

#925 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

plucna mahramica wrote:Samo opusteno, proslo titno vrijeme.. Sada mi je i jasniji tvoj pogled, kada se od tih nekih akciza nesto korisno i vidjelo, ali na mladjima sijet ostaje pa se ili prilagodi ili zivi kako si zivio i suti. :P
Necu da platim atest jer ne mogu da ga platim sve i da hocu; jer veliki bosanski atestiraci ne priznaju njemacke, fino sam objasnio, ne znam kako si mogao pogresno shvatiti. :D
Ma dobro, sve je tako kako ti kazes.
Post Reply