Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MAN-lion's coach

#901 Re: Slike starog Sarajeva

Post by MAN-lion's coach »

Nažalost imam samo sliku sa ulicama ali ne i mapu sa druge strane.
MAN-lion's coach

#902 Re: Slike starog Sarajeva

Image
dragan986

#903 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragan986 »

dzemmo wrote:
dragan986 wrote:Ljudi treba mi pomoc. Da li mi neko moze reci kako je preimenovana nekadasnja ulica Omera Maslica i da li znate jel su brojevi ostali isti ili su promenjeni kao i da li su one stare vojne zgrade jos uvek tamo. Nasao sam bas na forumu da se spominje ulica Envera Sehovica, ali bih volio da mi neko ovo potvrdi. Jako mi je bitno jer planiram da ga posetim posto mi roditelji od kad znam za sebe o Sarajevu pricaju iskljucivo u superlativu....Ja se slabo secam jer sam imao 4-5 godina kada sam otisao, mada se verovatno za 20ak godina dosta toga promenilo tako da ne verujem da mi je secanje od velike pomoci :)

Ne znam koliko ti ovo moze pomoci: http://www.centar.ba/images/pdf/Ostalo/ ... rajevu.pdf
a ovdje imas mapu: http://www.navigator.ba/maps/sarajevo/dispmap.php

zanimljivo da na popisu kaze da je Dzemala Celica a na mapi Envera Sehovica
vjerujem da ce se neko naci da ti pomogne oko broja i zgrade
Da li mi samo mozes potvrditi da je ta ulica na mapi http://www.navigator.ba/maps/sarajevo/dispmap.php definisana kao Envera Sehovica, pa cu se ja lako orjentisati kada budem dosao...Evo sad nesto gledam i u licnoj karti mi pise Sarajevo Centar. Hvala na pomoci ;-)
MAN-lion's coach

#904 Re: Slike starog Sarajeva

dragan986 wrote:
dzemmo wrote:
dragan986 wrote:Ljudi treba mi pomoc. Da li mi neko moze reci kako je preimenovana nekadasnja ulica Omera Maslica i da li znate jel su brojevi ostali isti ili su promenjeni kao i da li su one stare vojne zgrade jos uvek tamo. Nasao sam bas na forumu da se spominje ulica Envera Sehovica, ali bih volio da mi neko ovo potvrdi. Jako mi je bitno jer planiram da ga posetim posto mi roditelji od kad znam za sebe o Sarajevu pricaju iskljucivo u superlativu....Ja se slabo secam jer sam imao 4-5 godina kada sam otisao, mada se verovatno za 20ak godina dosta toga promenilo tako da ne verujem da mi je secanje od velike pomoci :)

Ne znam koliko ti ovo moze pomoci: http://www.centar.ba/images/pdf/Ostalo/ ... rajevu.pdf
a ovdje imas mapu: http://www.navigator.ba/maps/sarajevo/dispmap.php

zanimljivo da na popisu kaze da je Dzemala Celica a na mapi Envera Sehovica
vjerujem da ce se neko naci da ti pomogne oko broja i zgrade
Da li mi samo mozes potvrditi da je ta ulica na mapi http://www.navigator.ba/maps/sarajevo/dispmap.php definisana kao Envera Sehovica, pa cu se ja lako orjentisati kada budem dosao...Evo sad nesto gledam i u licnoj karti mi pise Sarajevo Centar. Hvala na pomoci ;-)
Envera Šehovića je nekadašnja Omera Maslića
A Džemala Čelića je nekadašnja Stevana Sindželića.

Ako je sadašnja Džemala Čelića u Općini Stari Grad,nema logike da je bila Omera Maslića u Starom Gradu.

Ako ti piše u ličnoj karti mjesto rođenja Sarajevo Centar,to nema veze sa tvojim prebivalištem.
Hamzinho

#905 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Hamzinho »

roki wrote:Image
Sjajno! Ima li informacija iz koje godine je slika?

Marin Dvor dio prema kasarni livada, Crni Vrh brdo sa par kuća u izgradnji u sadašnjoj Kranjčevićevoj. U desnom uglu dodatni objekat u krugu Vojne bolnice.
Banksy

#906 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

MAN-lion's coach wrote:Image

Image
Druga je preko puta Predsjedništva(?), a prva?
Hamzinho

#907 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Hamzinho »

roki wrote:Image
Na ovoj slici cesta je bliža zgradi nego što je sada, jer su ispred ove zgrade bila mjesta za parkiranje, a sada su po novom običaju tu nikle bašte i zatvorile prolaz... Takođe i zgrada ima više spratova nego što je prikazano na slici, vjerovatno nekada dograđena.
Hadzi Lojo

#908 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Hadzi Lojo »

Joj moram pronaci staru fotografiju onog drvenog mosta sto ide na babica Bascu tamo prije bazena, a imam i zgradu Varteksa preko puta katedrale- Borova gdje se nalazila nekad konjusnica za konje sto su vukli prve tramvaje. sad je Turska Zirat banka tamo.
Ja mislim da cu pronaci, imam to negdje u kutijama.
muha_sa

#909 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Hadzi Lojo wrote:Joj moram pronaci staru fotografiju onog drvenog mosta sto ide na babica Bascu tamo prije bazena, a imam i zgradu Varteksa preko puta katedrale- Borova gdje se nalazila nekad konjusnica za konje sto su vukli prve tramvaje. sad je Turska Zirat banka tamo.
Ja mislim da cu pronaci, imam to negdje u kutijama.
Image
Hadzi Lojo

#910 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Hadzi Lojo »

To maestro, samo ja imam onaj stari, ovo je slika ovog sdasnjeg koliko ja vidim. Ja sam ti ovu staru sliku skino sa naslona u autobusu kad sam se nekad davno vozio za Herceg Novi. Sjecas se da su nekad autobusi bili ukraseni znamenitostima i prirodnim ljepotama domovine.
MAN-lion's coach

#911 Re: Slike starog Sarajeva

Image

Image

Image

Image
valterbranisarajevo

#912 Re: Slike starog Sarajeva

Post by valterbranisarajevo »

Image

Image

Image
MAN-lion's coach

#913 Re: Slike starog Sarajeva

Image

Image

Image
stochar

#914 Re: Slike starog Sarajeva

Post by stochar »

zaista, svaka cast na fantasticnim fotkama, ova tema treba dobiti status muzeja! ono sto me nervira u svemu, i zbog cega gledam ove fotke i placem, jeste cinjenica da umjesto da 2011. gledamo fotke grada s nostalgijom i mozda blagim podsmijehom kako je nekada sve bilo losije nego danas, mi gledamo fotke samo s nostalgijom, i bolom u dusi jer je sada sve gore! gledam fotke od prije, i milina! sve sredjeno, grad cistiji, pa i parking pred Narodnim pozoristem nekako lijep, uredjen, zna se neki red. covjece, kada bi poredili sarajevo od prije 30-ak godina sa danasnjim Sarajevom, i kada bi ih 'suocili' po nekoliko kategorija (urbanizam, saobracaj, komunalna infrastruktura, stanovnistvo...) to nekadasnje Sarajevo bi do nogu potuklo ovo danasnje, 'moderno' Sarajevo, sto je u normalnim sredinama suludo!
MAN-lion's coach

#915 Re: Slike starog Sarajeva

Meni modernije i ljepše ono staro.Nekako mi sve ovo nabacano,skučeno ne znam ni ja.... :(
dragonz

#916 Re: Slike starog Sarajeva

Post by dragonz »

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... -City.html

i new york je prije 70 godina ljepše izgledao nego sad :D
valterbranisarajevo

#917 Re: Slike starog Sarajeva

Baš... :(

Pogledajte samo koliki je park i koliko je zelenila bilo pored Ali pašine džamije.. a danas......cesta ide uz samu džamiju....Za koju godinu putovaćemo kilometrima da vidimo drvo, ako ovako nastave... :oops:
valterbranisarajevo

#918 Re: Slike starog Sarajeva

Image

Image
muha_sa

#919 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

:thumbup: :thumbup:

jesam star bogo dragi :-) pa na ovoj pijaci sam lubenice i kupus krao iduci od kuce do škole :lol:
MAN-lion's coach

#920 Re: Slike starog Sarajeva

Image

Image

Image

Image
PalaSa Marsa

#921 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PalaSa Marsa »

Image

Image

Kojeeee slikeeee :thumbup: :thumbup: :-D , a gdje je sad ovo groblje sa slike gore?
breuer

#922 Re: Slike starog Sarajeva

Post by breuer »

Jevrejsko :)
PalaSa Marsa

#923 Re: Slike starog Sarajeva

Post by PalaSa Marsa »

breuer wrote:Jevrejsko :)
:-D Hvala
Elzana

#924 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Elzana »

:sax: super slike!!
xDenisx

#925 Re: Slike starog Sarajeva

Post by xDenisx »

stochar wrote:sve sredjeno, grad cistiji, pa i parking pred Narodnim pozoristem nekako lijep, uredjen, zna se neki red. covjece, kada bi poredili sarajevo od prije 30-ak godina sa danasnjim Sarajevom, i kada bi ih 'suocili' po nekoliko kategorija (urbanizam, saobracaj, komunalna infrastruktura, stanovnistvo...) to nekadasnje Sarajevo bi do nogu potuklo ovo danasnje, 'moderno' Sarajevo, sto je u normalnim sredinama suludo!
Bilo je vise zelenila i manje kuca po brdima, ali daleko, daleko od toga da je Sarajevo ikada bio cist i (urbanisticki) sredjen grad. Pa pobogu, cak i Strosmajerova i Titova su bile asfaltirane a ne poplocane.

Image

Razumijem nostalgiju, i da postoji zal za starim vremenima i starom rajom ali reci da je u Sarajevu tada sve bilo cisto i sredjeno na osnovu fotki je prilicno neozbiljno.
Post Reply