Slike starog Sarajeva
-
MAN-lion's coach
#901 Re: Slike starog Sarajeva
Nažalost imam samo sliku sa ulicama ali ne i mapu sa druge strane.
-
dragan986
#903 Re: Slike starog Sarajeva
Da li mi samo mozes potvrditi da je ta ulica na mapi http://www.navigator.ba/maps/sarajevo/dispmap.php definisana kao Envera Sehovica, pa cu se ja lako orjentisati kada budem dosao...Evo sad nesto gledam i u licnoj karti mi pise Sarajevo Centar. Hvala na pomocidzemmo wrote:dragan986 wrote:Ljudi treba mi pomoc. Da li mi neko moze reci kako je preimenovana nekadasnja ulica Omera Maslica i da li znate jel su brojevi ostali isti ili su promenjeni kao i da li su one stare vojne zgrade jos uvek tamo. Nasao sam bas na forumu da se spominje ulica Envera Sehovica, ali bih volio da mi neko ovo potvrdi. Jako mi je bitno jer planiram da ga posetim posto mi roditelji od kad znam za sebe o Sarajevu pricaju iskljucivo u superlativu....Ja se slabo secam jer sam imao 4-5 godina kada sam otisao, mada se verovatno za 20ak godina dosta toga promenilo tako da ne verujem da mi je secanje od velike pomoci
Ne znam koliko ti ovo moze pomoci: http://www.centar.ba/images/pdf/Ostalo/ ... rajevu.pdf
a ovdje imas mapu: http://www.navigator.ba/maps/sarajevo/dispmap.php
zanimljivo da na popisu kaze da je Dzemala Celica a na mapi Envera Sehovica
vjerujem da ce se neko naci da ti pomogne oko broja i zgrade
-
MAN-lion's coach
#904 Re: Slike starog Sarajeva
Envera Šehovića je nekadašnja Omera Maslićadragan986 wrote:Da li mi samo mozes potvrditi da je ta ulica na mapi http://www.navigator.ba/maps/sarajevo/dispmap.php definisana kao Envera Sehovica, pa cu se ja lako orjentisati kada budem dosao...Evo sad nesto gledam i u licnoj karti mi pise Sarajevo Centar. Hvala na pomocidzemmo wrote:dragan986 wrote:Ljudi treba mi pomoc. Da li mi neko moze reci kako je preimenovana nekadasnja ulica Omera Maslica i da li znate jel su brojevi ostali isti ili su promenjeni kao i da li su one stare vojne zgrade jos uvek tamo. Nasao sam bas na forumu da se spominje ulica Envera Sehovica, ali bih volio da mi neko ovo potvrdi. Jako mi je bitno jer planiram da ga posetim posto mi roditelji od kad znam za sebe o Sarajevu pricaju iskljucivo u superlativu....Ja se slabo secam jer sam imao 4-5 godina kada sam otisao, mada se verovatno za 20ak godina dosta toga promenilo tako da ne verujem da mi je secanje od velike pomoci
Ne znam koliko ti ovo moze pomoci: http://www.centar.ba/images/pdf/Ostalo/ ... rajevu.pdf
a ovdje imas mapu: http://www.navigator.ba/maps/sarajevo/dispmap.php
zanimljivo da na popisu kaze da je Dzemala Celica a na mapi Envera Sehovica
vjerujem da ce se neko naci da ti pomogne oko broja i zgrade
A Džemala Čelića je nekadašnja Stevana Sindželića.
Ako je sadašnja Džemala Čelića u Općini Stari Grad,nema logike da je bila Omera Maslića u Starom Gradu.
Ako ti piše u ličnoj karti mjesto rođenja Sarajevo Centar,to nema veze sa tvojim prebivalištem.
- Hamzinho
- Banksy
- Hamzinho
-
Hadzi Lojo
#908 Re: Slike starog Sarajeva
Joj moram pronaci staru fotografiju onog drvenog mosta sto ide na babica Bascu tamo prije bazena, a imam i zgradu Varteksa preko puta katedrale- Borova gdje se nalazila nekad konjusnica za konje sto su vukli prve tramvaje. sad je Turska Zirat banka tamo.
Ja mislim da cu pronaci, imam to negdje u kutijama.
- muha_sa
#909 Re: Slike starog Sarajeva
Hadzi Lojo wrote:Joj moram pronaci staru fotografiju onog drvenog mosta sto ide na babica Bascu tamo prije bazena, a imam i zgradu Varteksa preko puta katedrale- Borova gdje se nalazila nekad konjusnica za konje sto su vukli prve tramvaje. sad je Turska Zirat banka tamo.

-
Hadzi Lojo
#910 Re: Slike starog Sarajeva
To maestro, samo ja imam onaj stari, ovo je slika ovog sdasnjeg koliko ja vidim. Ja sam ti ovu staru sliku skino sa naslona u autobusu kad sam se nekad davno vozio za Herceg Novi. Sjecas se da su nekad autobusi bili ukraseni znamenitostima i prirodnim ljepotama domovine.
- valterbranisarajevo
- stochar
#914 Re: Slike starog Sarajeva
zaista, svaka cast na fantasticnim fotkama, ova tema treba dobiti status muzeja! ono sto me nervira u svemu, i zbog cega gledam ove fotke i placem, jeste cinjenica da umjesto da 2011. gledamo fotke grada s nostalgijom i mozda blagim podsmijehom kako je nekada sve bilo losije nego danas, mi gledamo fotke samo s nostalgijom, i bolom u dusi jer je sada sve gore! gledam fotke od prije, i milina! sve sredjeno, grad cistiji, pa i parking pred Narodnim pozoristem nekako lijep, uredjen, zna se neki red. covjece, kada bi poredili sarajevo od prije 30-ak godina sa danasnjim Sarajevom, i kada bi ih 'suocili' po nekoliko kategorija (urbanizam, saobracaj, komunalna infrastruktura, stanovnistvo...) to nekadasnje Sarajevo bi do nogu potuklo ovo danasnje, 'moderno' Sarajevo, sto je u normalnim sredinama suludo!
-
MAN-lion's coach
#915 Re: Slike starog Sarajeva
Meni modernije i ljepše ono staro.Nekako mi sve ovo nabacano,skučeno ne znam ni ja.... 
-
dragonz
#916 Re: Slike starog Sarajeva
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... -City.html
i new york je prije 70 godina ljepše izgledao nego sad
i new york je prije 70 godina ljepše izgledao nego sad
- valterbranisarajevo
#917 Re: Slike starog Sarajeva
Baš...
Pogledajte samo koliki je park i koliko je zelenila bilo pored Ali pašine džamije.. a danas......cesta ide uz samu džamiju....Za koju godinu putovaćemo kilometrima da vidimo drvo, ako ovako nastave...
Pogledajte samo koliki je park i koliko je zelenila bilo pored Ali pašine džamije.. a danas......cesta ide uz samu džamiju....Za koju godinu putovaćemo kilometrima da vidimo drvo, ako ovako nastave...
- valterbranisarajevo
- muha_sa
#919 Re: Slike starog Sarajeva
MAN-lion's coach wrote:
jesam star bogo dragi
-
PalaSa Marsa
-
PalaSa Marsa
#923 Re: Slike starog Sarajeva
breuer wrote:Jevrejsko
- Elzana
#924 Re: Slike starog Sarajeva
-
xDenisx
#925 Re: Slike starog Sarajeva
Bilo je vise zelenila i manje kuca po brdima, ali daleko, daleko od toga da je Sarajevo ikada bio cist i (urbanisticki) sredjen grad. Pa pobogu, cak i Strosmajerova i Titova su bile asfaltirane a ne poplocane.stochar wrote:sve sredjeno, grad cistiji, pa i parking pred Narodnim pozoristem nekako lijep, uredjen, zna se neki red. covjece, kada bi poredili sarajevo od prije 30-ak godina sa danasnjim Sarajevom, i kada bi ih 'suocili' po nekoliko kategorija (urbanizam, saobracaj, komunalna infrastruktura, stanovnistvo...) to nekadasnje Sarajevo bi do nogu potuklo ovo danasnje, 'moderno' Sarajevo, sto je u normalnim sredinama suludo!

Razumijem nostalgiju, i da postoji zal za starim vremenima i starom rajom ali reci da je u Sarajevu tada sve bilo cisto i sredjeno na osnovu fotki je prilicno neozbiljno.