metal-keramika, od 160KM do 250KM,sve zavisi koliko je koji stomatolog pohlepanu_prolazu wrote:posto je vrijeme da mjenjam zubni most,
moze li mi neko reci od prilike koliko se sada krecu cijene po zubicu zubnog mosta???
Stomatolog - gdje, šta, kako...
Moderator: anex
-
karabeli
#901 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
-
AneriK.
#902 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Cijena zavisi od toga da li stavljas metal keramiku ili cirkonijum bezmetalne krune. Kod Pirovica je metal keramika 180KM po zubu a cirkonijum 250KM. Cijene su iste i za most. Znaci svaki nosac mosta se naplacuje tako i svaki zub clan mosta.karabeli wrote:metal-keramika, od 160KM do 250KM,sve zavisi koliko je koji stomatolog pohlepanu_prolazu wrote:posto je vrijeme da mjenjam zubni most,
moze li mi neko reci od prilike koliko se sada krecu cijene po zubicu zubnog mosta???
Ja sam trenutno u procesu stavljanja mosta i navlaka.
-
AneriK.
#903 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Meni zubar reko da su te fasete - viniri jako skupe, oko 400-450KM jednarogerthat wrote:Pozdrav za sve,
Molim Vas, treba mi jedna informacija(po mogućnosti nekog stomatologa) ,ali i svih ostalih koji imaju iskustva sa slijedećim zahvatima na zubima . Naime, u dilemi sam u vezi sa porculanskim navlakama, fasetama-vinirima i kompozitnim i keramičkim,. Zanimaju me cijene cijene faseta u Sarajevu( normalne cijene)- da mi preporuči stomatologa ? Ako je neko radio navlake ili faste da mi kaže kakva su iskustva, da li ste zadovoljni, jesu li se ispunila očekivanja?
Hvala puno !!!![]()
-
AneriK.
#904 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Zna li neko??
Da li je neophodno, kad stavljas vise navlaka (10-tak) da budu u bloku tj. zubi međusobno povezani? Zubar kaze da se to radi zbog toga sto su onda zubi stabilniji ali sta je onda sa ciscenjem zuba? Konac se ne moze zavuci između svakog zuba, a ciscenje koncem između je (kod navlaka pogotovo) jako bitno kako bi se ocistio plak da ne dođe do zavlacenja bakterija između izbrusenog zuba i navlake i onda kvarenja i cijelog procesa popravljanja i busenja navlake itd.
Znaci moje pitanje je ustvari - da li treba ici na pojedinacne navlake i "rizikovat" stabilnost ili ???
Da li je neophodno, kad stavljas vise navlaka (10-tak) da budu u bloku tj. zubi međusobno povezani? Zubar kaze da se to radi zbog toga sto su onda zubi stabilniji ali sta je onda sa ciscenjem zuba? Konac se ne moze zavuci između svakog zuba, a ciscenje koncem između je (kod navlaka pogotovo) jako bitno kako bi se ocistio plak da ne dođe do zavlacenja bakterija između izbrusenog zuba i navlake i onda kvarenja i cijelog procesa popravljanja i busenja navlake itd.
Znaci moje pitanje je ustvari - da li treba ici na pojedinacne navlake i "rizikovat" stabilnost ili ???
-
ortodhox
#905 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Konacno i ja skupih hrabrosti da odem kod tog stomatologa da popravim zube jer mi je 3-4 uhvatio karijes ( kec i dvica , u jednom ima rupa) pa me zanima kod kojeg je najbezbolnije i najbolje to napraviti , postaviti krunu ili sta vec .Citao sam po temi spominje se Prohic i Feginic(?) kao najbolji ali me zanima jel se to moze napraviti i u QuickSmileu jer sam cuo da tamo nista ne boli?
-
YankY
#906 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Moze da se napravi ali zato ima da ti glava zvoni od cijene cijelu godinu jer si za istu uslugu dao duplo vise para a ni kod jednog ne boli ako se da anestezija...ortodhox wrote:Konacno i ja skupih hrabrosti da odem kod tog stomatologa da popravim zube jer mi je 3-4 uhvatio karijes ( kec i dvica , u jednom ima rupa) pa me zanima kod kojeg je najbezbolnije i najbolje to napraviti , postaviti krunu ili sta vec .Citao sam po temi spominje se Prohic i Feginic(?) kao najbolji ali me zanima jel se to moze napraviti i u QuickSmileu jer sam cuo da tamo nista ne boli?
-
YankY
#907 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Raspored preostalih zuba ti diktira to dali ce biti povezani ili ne,a stomatolozima je lakse sve cementirati sve u bloku nego pojedinacno pa malo i zbog toga to rade sve u bloku,a sto se tice higijene bakterije nemogu nikako da se zavuku ako se navlake dobro urade jer one dolaze pod desni tako da se zatvara mogucnost u u suprotnom ako je navlaka kratka bila ona solo ili ne tu bakterije ulaze...sa radom kada je sve u bloku stabilnost jest veca ali je bolji i prorodniji osjecaj u kada se rade pojedinacno....i jos nesto za higijenu imas interdentalne cetkice koje ce ti pomoci oko ciscenja..HvalaAneriK. wrote:Zna li neko??
-
AneriK.
#908 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
OK, onda cemo se ja i zubar valjda naci negdje na pola puta s tim. Znam za interdentalne, nisu lose.
Tenkju
Tenkju
-
enidasara
#909 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Koliko kosta fiksna proteza da se uradi na stomatologiji
hvala
hvala
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#910 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
[email protected]MirtolaDas wrote:Zna li iko dobrog tehničara u Sarajevu koji radi kompletne proteze?
-
jasmina_sa
#911 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
eh procitala sam svih 39 stranica u nadi da cu naci prepopruku za dobrog stomatologa...izdvojilo se par imena Asceric, Pirovic, Prohic i Faginovic..i kome otici jedino eci peci pec pa da izaberem
eh trebam pomoc ....imam problem sa sesticom unazad 3-4 godine.. do sad sam je radila u domu zdravlja..prvo je kao bila gangrena zuba koju mi je doktorica lijecila pola godine i na kraju kao izlijecila s tim da je mene uvjek pomalo bolio taj zub poslije..i nakon 2 godine pukne plomba na toj sestici i ja opet u dom zdravlja s tim da nakon snimka se utvrdi da ustvari ta sestica nikad nije do kraja izlijecena nego samo do pola i da mi je od nje i petica otisla, i da na sestici imam upalni proces koji nikad nije izlijecen do kraja ..
(a prva doktorica koja mi je radila tu 6 vise nije tu nego je prebacena u drugi dom zdravlja tako da mi sad pocinje raditi druga ) ona mi sredi peticu ..a za sesticu mi nije nista mogla pomoci jer nije imala sredstava niti potrebne instrumente ( neke iglice ) niti lijek sto treba da uradi
i poslala me je kod privatnika da pokusa spasiti ...ona mi je preporucila dr sanju na socijalnom ne znam kako se preziva...pa ima li neko iskustva kod nje i kako radi ?
p.s. ja sam u medjuvremena otisla na stomatologiju..i imam lose iskustvo jako neljubazne i bezobrazne doktorice od one u prijemnoj ambulanti do one na odjelu bolesti zuba.. one su preporucile da se radi operacija da se vadi korijen zuba il tako nesto a da ostane ostalo
eh trebam pomoc ....imam problem sa sesticom unazad 3-4 godine.. do sad sam je radila u domu zdravlja..prvo je kao bila gangrena zuba koju mi je doktorica lijecila pola godine i na kraju kao izlijecila s tim da je mene uvjek pomalo bolio taj zub poslije..i nakon 2 godine pukne plomba na toj sestici i ja opet u dom zdravlja s tim da nakon snimka se utvrdi da ustvari ta sestica nikad nije do kraja izlijecena nego samo do pola i da mi je od nje i petica otisla, i da na sestici imam upalni proces koji nikad nije izlijecen do kraja ..
p.s. ja sam u medjuvremena otisla na stomatologiju..i imam lose iskustvo jako neljubazne i bezobrazne doktorice od one u prijemnoj ambulanti do one na odjelu bolesti zuba.. one su preporucile da se radi operacija da se vadi korijen zuba il tako nesto a da ostane ostalo
-
YankY
#912 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Preporucujem Dr.Pirovica jer za endodonciju(lijecenje zuba sa tim iglicama) nema bolji u sarajevu,specializirao endodonciju a uz to i predavao isto to na fakultetu tako da ces da se uvjeris da je sav zub dobro izlijecen jer sve prati i snima dok zub ne ocisti do vrha korijena.Hvalajasmina_sa wrote:eh procitala sam svih 39 stranica u nadi da cu naci prepopruku za dobrog stomatologa...izdvojilo se par imena Asceric, Pirovic, Prohic i Faginovic..i kome otici jedino eci peci pec pa da izaberem![]()
eh trebam pomoc ....imam problem sa sesticom unazad 3-4 godine.. do sad sam je radila u domu zdravlja..prvo je kao bila gangrena zuba koju mi je doktorica lijecila pola godine i na kraju kao izlijecila s tim da je mene uvjek pomalo bolio taj zub poslije..i nakon 2 godine pukne plomba na toj sestici i ja opet u dom zdravlja s tim da nakon snimka se utvrdi da ustvari ta sestica nikad nije do kraja izlijecena nego samo do pola i da mi je od nje i petica otisla, i da na sestici imam upalni proces koji nikad nije izlijecen do kraja ..(a prva doktorica koja mi je radila tu 6 vise nije tu nego je prebacena u drugi dom zdravlja tako da mi sad pocinje raditi druga ) ona mi sredi peticu ..a za sesticu mi nije nista mogla pomoci jer nije imala sredstava niti potrebne instrumente ( neke iglice ) niti lijek sto treba da uradi
i poslala me je kod privatnika da pokusa spasiti ...ona mi je preporucila dr sanju na socijalnom ne znam kako se preziva...pa ima li neko iskustva kod nje i kako radi ?
- Alfa159
#913 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Da ovo hocu dugo da pitam a vidim otprilike to je ta tema:)
Moram zubaru, ali fakat nemam 500-900KM za privatnika, kakva je situacija sa normalnim drzavnim prijeratnim nacinom popravljanja zuba. Kakva su iskustva koga bite mi preporucili i imam novac da placam inekcije protiv boli:)
ako kaze da fali taj dan:)
A procedura je koja, moram u ambulantu svoju pa me oni salju ili kako?
Jer ako su se zubi popravljali 40 godina u domovima zdravlja nie vala sad sva pamet kod privatnika(ok vecina je otvorila privatnu praksu)
Moram zubaru, ali fakat nemam 500-900KM za privatnika, kakva je situacija sa normalnim drzavnim prijeratnim nacinom popravljanja zuba. Kakva su iskustva koga bite mi preporucili i imam novac da placam inekcije protiv boli:)
Jer ako su se zubi popravljali 40 godina u domovima zdravlja nie vala sad sva pamet kod privatnika(ok vecina je otvorila privatnu praksu)
- Alfa159
#914 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Hahahaha isti sam i ja sepripremam godinama da odem zubaru jer imam panicni strah od istih, no uradio sam to da ce me sada popravak izaci pravo skupo, pase raspitujem za domove zdravlja:)ortodhox wrote:Konacno i ja skupih hrabrosti da odem kod tog stomatologa da popravim zube jer mi je 3-4 uhvatio karijes ( kec i dvica , u jednom ima rupa) pa me zanima kod kojeg je najbezbolnije i najbolje to napraviti , postaviti krunu ili sta vec .Citao sam po temi spominje se Prohic i Feginic(?) kao najbolji ali me zanima jel se to moze napraviti i u QuickSmileu jer sam cuo da tamo nista ne boli?
-
YankY
#915 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
E posto si se spremao godinama sada otidi u dom zdravlja pa ces za pola godine da se spremas da das sve te pare da bi imao ma koliko zuba u glavi....Nemogu da svatim da neko ide u dom zravlja...koliko jos treba zuba da vam vade jer je mrsko da rade dodite sebi pobogu,shvatite da se u dom zdravlja ne ide ako ne znas doktora licno i da radi kao svome a ako ne znate nemojte ici izvadice vam zub radi gluposti...Alfa159 wrote:Hahahaha isti sam i ja sepripremam godinama da odem zubaru jer imam panicni strah od istih, no uradio sam to da ce me sada popravak izaci pravo skupo, pase raspitujem za domove zdravlja:)ortodhox wrote:Konacno i ja skupih hrabrosti da odem kod tog stomatologa da popravim zube jer mi je 3-4 uhvatio karijes ( kec i dvica , u jednom ima rupa) pa me zanima kod kojeg je najbezbolnije i najbolje to napraviti , postaviti krunu ili sta vec .Citao sam po temi spominje se Prohic i Feginic(?) kao najbolji ali me zanima jel se to moze napraviti i u QuickSmileu jer sam cuo da tamo nista ne boli?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#916 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Sent from my GT-I9000
- Cabadahija
#917 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Zna li IKO zubara u SA, ali da radi na cisto ZDRAVSTVENOM temelju (znaci, bez amalgama, zive i ostalih jeftinih i otrovnih materijala)??
naravno, estetika je bitna, al kad mi neko kaze da se ZIVA iz amalgama "VEZE" (???) sa ostalim "derivatima" iz amalgamske smjese, dodje mi da povratim
Dakle, lova nije bitna, jer da li je jedna plomba 50, 100 ili 200 KM nije bitno, vec se poslije 1 godine isplati bez boli, gnoja, jakih otrova i ponovne posjete stomatolozima.......
Haj hvala, zivi i zdravi bili!
naravno, estetika je bitna, al kad mi neko kaze da se ZIVA iz amalgama "VEZE" (???) sa ostalim "derivatima" iz amalgamske smjese, dodje mi da povratim
Dakle, lova nije bitna, jer da li je jedna plomba 50, 100 ili 200 KM nije bitno, vec se poslije 1 godine isplati bez boli, gnoja, jakih otrova i ponovne posjete stomatolozima.......
-
stiklice
#918 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Pomagajteeeeeeeee
Treba mi hitnooooooooo.............Koja stomatoloska ordinacija u Sarajevu radi digitalno snimanje zuba tj.kompjutersko?????
Koja je cijena!!!!?????
Hitno mi je jer nisam iz Sarajeva a trebala bih da uradim taj snimak do cetvrtka,pa da se narucim ukoliko je potrebno!!!
Treba mi hitnooooooooo.............Koja stomatoloska ordinacija u Sarajevu radi digitalno snimanje zuba tj.kompjutersko?????
Koja je cijena!!!!?????
Hitno mi je jer nisam iz Sarajeva a trebala bih da uradim taj snimak do cetvrtka,pa da se narucim ukoliko je potrebno!!!
-
amla
-
YankY
#920 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
stiklice wrote:Pomagajteeeeeeeee
Koja je cijena!!!!?????
Obje imas u ordinaciji Pirovic.Snimak ortopanom a plombe takodje imas tu prosao sam dosta stomatologa a tu sam napokon dobio plombu onako po mom ukusu da se ne primjeti i da je sve na svom mjestu tako da ti preporucujem da odes i vidis.HvalaCabadahija wrote:Zna li IKO zubara u SA, ali da radi na cisto ZDRAVSTVENOM temelju (znaci, bez amalgama, zive i ostalih jeftinih i otrovnih materijala)??
naravno, estetika je bitna, al kad mi neko kaze da se ZIVA iz amalgama "VEZE" (???) sa ostalim "derivatima" iz amalgamske smjese, dodje mi da povratim![]()
-
posavina26
#921 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Odes na Stomatoloski fakultet u Sarajevu, rade te snimke do 12 sati, pa porani zbog guzve. Cijenu ne znam.stiklice wrote:Pomagajteeeeeeeee
Koja je cijena!!!!?????
- Nisrin
#922 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Zna li iko stomatologa u SA kojem nece BITI ZAO staviti anesteziju prilikom brusenja zuba i otklanjanja karijesa??
Mene je moja koljacica prosli put toliko prepala da se evo mjesecima spremam za ponovnu posjetu...Mrzim ono stomatolosko "nije duboko, moze bez anestezije" i onda dodje do zivca i ja ko luda skacem...uh...
I da li je u Vojnoj bolnici jos uvijek besplatno slikanje zuba, jer vidim pisete kako se po domovima zdravlja naplacuje?!
Mene je moja koljacica prosli put toliko prepala da se evo mjesecima spremam za ponovnu posjetu...Mrzim ono stomatolosko "nije duboko, moze bez anestezije" i onda dodje do zivca i ja ko luda skacem...uh...
I da li je u Vojnoj bolnici jos uvijek besplatno slikanje zuba, jer vidim pisete kako se po domovima zdravlja naplacuje?!
- Nisrin
#923 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Ja ne popravljam u domu zdravlja jer me strah, strah me cak i MOJE zubarke koju licno poznajem, ali srecom dosad nisam imala problema sa zubima (imam samo jednu plombu) ali iskustvo od prije 2 godine me stopiralo da odem da popravim 2 nova karijesa...Alfa159 wrote:Da ovo hocu dugo da pitam a vidim otprilike to je ta tema:)
Ukoliko mi ona ne bude htjela odmah dati anesteziju, onda cu definitivno otici u dom zdravlja STARI GRAD, jer rodica i jos neke poznanice su tu isle i zube su im savrseno uradili, bez da su vadili i 1 zub...cak su im besplatno radili i ultrazuvucno ciscenje kamenca...
Meni je bitno samo da me NE BOLI, jer imam panicni strah od zubara i onih instrumenata, prosli put sam tako naglo skocila da me brusilicom mogla povrijediti po licu :S
-
YankY
#924 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Definitivno ordinacija Pirovic...Oni radi sebe nece da te puste da ti rade bez anestezije da se ti nebi trzao a drugo oni ce ti slikati zub da vide u kakvom je stanju....Nisrin wrote:Zna li iko stomatologa u SA kojem nece BITI ZAO staviti anesteziju prilikom brusenja zuba i otklanjanja karijesa??
- kjafiraginica
#925 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?
Pozdrav, ljudi, trebala bi mi pomoc oko zubara... 
Ja sam malo potezak pacijent, a trazim normalnog zubara koji bi me posavjetovao i vodio moj "slucaj", jer su mi zubi poprilicno loseg kvaliteta...
Prvo me zanima postoji li kod nas (u Sa) na varijanta da ides privatnom zubaru, a da se to pokriva preko zdravstvenog osiguranja, tj da drzava plati. Cula sam da ima nekih koji imaju takvu vrstu ugovora sa drzavim. Jel to stvarno postoji i na koji se nacin ostvaruje?
Drugo, ukoliko je to nemoguce, imate li kakav savjet, preporuku, kome otici isl?
Hvala unaprijed...
Ja sam malo potezak pacijent, a trazim normalnog zubara koji bi me posavjetovao i vodio moj "slucaj", jer su mi zubi poprilicno loseg kvaliteta...
Prvo me zanima postoji li kod nas (u Sa) na varijanta da ides privatnom zubaru, a da se to pokriva preko zdravstvenog osiguranja, tj da drzava plati. Cula sam da ima nekih koji imaju takvu vrstu ugovora sa drzavim. Jel to stvarno postoji i na koji se nacin ostvaruje?
Drugo, ukoliko je to nemoguce, imate li kakav savjet, preporuku, kome otici isl?
Hvala unaprijed...