Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kod65

#901 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kod65 »

udrch wrote:U petak 16.7. sam zapalio posljednju cigaretu oko 17h..
Sedmicu ranije sam se pripremao i za sedam dana popušio svega 10-tak komada..
Dobro se nosim trenutno, iako mi nedostaje jako puno..
Mislim da čovjek osim želje da prestane treba sebi naći nekoliko dobrih razloga zašto to želi..nekako bude lakše predeverati..
Jednom nisam pušio 14 mjeseci..prestajao sam najmanje 20 puta, ali nikad nisam izdržo 7 dana..nadam se da ću ovaj put uspjeti..
Više ni finansijski nema smisla, dvije kutije Aure su 5,6 KM..puno brate za naše uslove..
Jest vala puno para se trosi na cigare. Puno srece, nemoj da te prevari.
emirchata

#902 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by emirchata »

pa pusimo ljudi,mora se od necega umrijeti..ne znam sto hocete da prestanete..kako je lijepo mmmm..evo ja sada pusim..hocel' ko? :lol:
Apocalypto

#903 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Apocalypto »

Prestao sam pušiti prije 15 godina i od tada se ne osjećam dobro.Mada moram reći da sam rano počeo sa pušenjem tako da ne pomislite da sam Metuzalem i da pamtim događaje iz vremena Franje Josifa i njegove žene Sofije pokojne.
Ono što me odbija od pomisli da ponovo zapalim cigaretu je smrad.
Smrad usta,prstiju,kose,trepavica,nosnica,odjeće,zavjesa,namještaja,smrad koji nad pušačima i pušačicama lebdi kao neka smrdljva aura za koju postoji samo jedan način da je se oslobodiš.Prestati dimiti u samoga sebe.I naravno...taj gadni i uznemiravajući,neprirodni smrad je razlog što je moja odluka da više nikad ne zapalim cigaretu definitivna i nepokolebljiva.
baustelac

#904 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by baustelac »

proslo vise od dva mjeseca, od toga tri sedmice bio kuci u Bosni, bez ikakvih problema. Naumpadne nekada ali nista tragicno i da dugo traje. E, kako sam se vratio ovih par dana, isto kao prvih par dana bez cigarete. Mada ja mislim da je to kriza zbog samog povratka a ne zbog cigarete, samo se isto manifestuje. Mislim da se cesto i pocne ponovo pusiti zato sto se to neko trenutno zivotno stanje povezuje sa "duhanskom krizom" pa se "smiri" s cigaretom. Ja vala necu :dance:
njonjica

#905 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

baustelac wrote:proslo vise od dva mjeseca, od toga tri sedmice bio kuci u Bosni, bez ikakvih problema. Naumpadne nekada ali nista tragicno i da dugo traje. E, kako sam se vratio ovih par dana, isto kao prvih par dana bez cigarete. Mada ja mislim da je to kriza zbog samog povratka a ne zbog cigarete, samo se isto manifestuje. Mislim da se cesto i pocne ponovo pusiti zato sto se to neko trenutno zivotno stanje povezuje sa "duhanskom krizom" pa se "smiri" s cigaretom. Ja vala necu :dance:
Svaka cast @baustelac.....evo i ja se drzim od novembra prosle godine...
Nije smiraj u cigareti nego u glavi ;-)
fczeljo

#906 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by fczeljo »

Želite prestati pušiti?
Studenti, dođite po svoje besplatne Nicorette

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje organizovalo je akciju besplatne podjele žvakaćih guma i flastera "Nicorette" studentima koji su zainteresovani da prestanu pušiti, a nemaju novca za ove skupe proizvode.

Ukoliko spadate u ovu grupu i iz Sarajeva ste, javite se na telefon 033/223-542 (radnim danom od 9 do 16 sati) ili na e-mail udruženja [email protected].

Ova akcija organizuje se u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje FBiH, pri čemu su kreirane i brošure o efektivnim načinima odvikavanja od pušenja namijenjene studentima.

Partnerstvo za javno zdravlje već tri godine radi na promociji zdravlja, sa naglaskom na životu bez duhanskog dima.

Samo u FBiH 49 posto muškaraca i 30 posto žena su stalni pušači. Nažalost, oko 50 posto zdravstvenih radnika također imaju ovu lošu naviku. Za razliku od razvijenih zemalja, npr. Velike Britanije, gdje puši nešto više od sedam posto zdravstvenih radnika, ovaj broj je zaista alarmantan.

http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/100812073
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#907 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Priorat »

fczeljo wrote:Želite prestati pušiti?
Studenti, dođite po svoje besplatne Nicorette

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje organizovalo je akciju besplatne podjele žvakaćih guma i flastera "Nicorette" studentima koji su zainteresovani da prestanu pušiti, a nemaju novca za ove skupe proizvode.

Ukoliko spadate u ovu grupu i iz Sarajeva ste, javite se na telefon 033/223-542 (radnim danom od 9 do 16 sati) ili na e-mail udruženja [email protected].

Ova akcija organizuje se u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje FBiH, pri čemu su kreirane i brošure o efektivnim načinima odvikavanja od pušenja namijenjene studentima.

Partnerstvo za javno zdravlje već tri godine radi na promociji zdravlja, sa naglaskom na životu bez duhanskog dima.

Samo u FBiH 49 posto muškaraca i 30 posto žena su stalni pušači. Nažalost, oko 50 posto zdravstvenih radnika također imaju ovu lošu naviku. Za razliku od razvijenih zemalja, npr. Velike Britanije, gdje puši nešto više od sedam posto zdravstvenih radnika, ovaj broj je zaista alarmantan.

http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/100812073

napokon nesto pametno i dzabe u ovoj drzavi..... :thumbup: :bih:

P.S. jeste da nisam nista odvratnije probao od ovih zvaka ali vrijedi pokusati...
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#908 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by UnscarD »

Sta je tu pametno...to je nova industrija u usponu koja sada profitira od silnih ljudi koji (pokusavaju) prestati pusiti.
Lijeciti ovisnost o nikotinu (jer to je ono sto je pusenje) sa novom dozom nikotina samo u drugoj formi? Genijalno.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#909 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Priorat »

UnscarD wrote:Sta je tu pametno...to je nova industrija u usponu koja sada profitira od silnih ljudi koji (pokusavaju) prestati pusiti.
Lijeciti ovisnost o nikotinu (jer to je ono sto je pusenje) sa novom dozom nikotina samo u drugoj formi? Genijalno.

koja glupost!!! uhhhh, radit cu nesto sa prstima da nebi slucajno dosao na ideju da ti dalje komentarisem (pisem) na ovu glupost koju si napisao.......
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#910 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by UnscarD »

To ti je i najbolje...radi nesto sa prstima ;-)
ganjeta

#911 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ganjeta »

meni je danas 3,5 mjeseca kako sam prestao i bas ovih nekoliko dana puca me takva kriza da je to nepovjerovati...danas sam htio zapaliti ali me djevojka na poslu nagovorila da ne radim :D sta radi to zensko :dance: inace sam pusio od 5 osnovne a sad mi je 27 pa tako da se sjebem kad skontam koliko sam vremena ovisnik bio...dok sam po malo siljijo dobro je islo a sad prestao i vutru pa onda kriza prava...ali rekao sam da necu poceti makar morao pusiti vutru
p.s kontam bolje siljiti vutru nego cigare :D
aladin

#912 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by aladin »

Zelite prestati pusiti kupite tablete Zyban. U svakom slucaju bolje od cigareta.
Ja sam probao sve moguce nacine u zadnjih pet godina, ali nikad nisam dogurao dalje od 13 dana. Sa ovim tabletama vec treci mjesec ne pusim. :D :D :D
Ako vas vise interesuje evo vam link :
http://www.quitsmoking.com/zyban/index.htm
Meni su smanjile zelju za cigaretama 80 %. Znaci opet treba zelja da prestanes , ali ide mogo lakse :D
Pikaboo

#913 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pikaboo »

aladin wrote:Zelite prestati pusiti kupite tablete Zyban. U svakom slucaju bolje od cigareta.
Ja sam probao sve moguce nacine u zadnjih pet godina, ali nikad nisam dogurao dalje od 13 dana. Sa ovim tabletama vec treci mjesec ne pusim. :D :D :D
Ako vas vise interesuje evo vam link :
http://www.quitsmoking.com/zyban/index.htm
Meni su smanjile zelju za cigaretama 80 %. Znaci opet treba zelja da prestanes , ali ide mogo lakse :D
A sad si ovisan o tim tabletama
aladin

#914 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by aladin »

1.Koristio tablete prvih 15 dana. Nakon toga prestao.
2 Da si procitao link saznao bih da ne izazivaju zavisnost.
3 To je jedan od najprodavanijih lijekova u svijetu - zasto. Opet mi najpametniji pa se odvikavamo na suho, a ostatak svijeta lud pa koristi tablete.
4 sve je bolje od cigareta i raka na plucima.Evo vam jedna slikica kako izgledaju nasa pluca :
Image
Gadno izgleda ali se nadam se da sam vam dao jedan razlog vise da ne zapalite :D
Pikaboo

#915 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pikaboo »

Netreba mi nikakav link,odvikla sam se bez ikakvih pomagala i uskoro ce biti 6 mjeseci :-D Ali naravno,kome tablete ili zvake pomazu,nek ih koriste,sve je bolje od cigarete
Gospoda Ministarka

#916 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Gospoda Ministarka »

Samo da se tuspasnem sa 1god i 15ak dana :)
Nista lakse i nista bolje za sebe nisam ucinila.
udrch

#917 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by udrch »

Ja sam već nepušač..onaj ko nije pušio pa prestao ne zna šta je merak :D ..
Pušiti je prestati lako..samo kažeš neću više..
(ne)forumas

#918 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by (ne)forumas »

"Za sada" ne pusim pet godina. Mogu reci da sam bio strastveni pusac - 3 kutije dnevno sam pusio godinama, probao sam sa flasterima sa zvakama i sa onim cigarama za odvikavanje od pusenja itd itd nadajuci se cudotvornom nacinu odvikavanja i prestanka pusenja. Prekretnica je bila to da sam vrativsi se iz kafane otvorio 4 kutiju u istom danu zapalio cigaru i kontam... vidi me sto sam kapacitet, znaci dosao sam dotle da mogu pusiti i 4 kutije dnevno... i fino ugasim na pola ispusenu cigaru i okrenem prekidac u glavi i od tada vise ne zapalim ni jednu jedinu, da kazem da nisam krizirao lagao bih ali volja je bila jaca. Napominjem da u kancelariji sjedim sa dvojicom ljudi koji puse ali da me to nikada nije povuklo niti vuce da zapalim jer znam da bi da ispusim jednu jedinu cigaru istog dana kupio kutiju i za sedam dana se vratio na staro... Naravno ne treba napominjati da je prestanak pusenja dobar za zdravlje, ali nakon odredjenog perioda pocnes osjecati mirise za koje si zaboravio da postoje, da hrana odjednom ima sasvim drugaciji okus..
Pikaboo

#919 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pikaboo »

Neznam dali mi se okus poboljsao,meni je uvjek super ukusno, ali imam njuh ko Posavski gonič.
joeaziz

#920 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by joeaziz »

pusio dugo, ali uglavnom oko kutije ili manje. skin'o se prije tri sedmice. bez tableta, bez flastera...
nemam nikakvih kriza niti nagona za pusenjem. dobio sam nesto na tezini, vracaju se mirisi. jedino jos uvjek osjetim ukus "pepeljare" iz pluca. nadam se da ce uskoro i to nestati..
The Nightwatchman

#921 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by The Nightwatchman »

joeaziz wrote:pusio dugo, ali uglavnom oko kutije ili manje. skin'o se prije tri sedmice. bez tableta, bez flastera...
nemam nikakvih kriza niti nagona za pusenjem. dobio sam nesto na tezini, vracaju se mirisi. jedino jos uvjek osjetim ukus "pepeljare" iz pluca. nadam se da ce uskoro i to nestati..
nestat ce brzo.

ja sam godinama pusio dvije kutije dnevno i otvarao trecu prije spavanja za dobar san. sretno prestao pusiti i nikada se bolje i sretnije nisam osjecao u zivotu. okusi i mirisi su nevjerovatni bez cigara. takav osjecaj je fenomenalan.

uglavnom, udebljao sam se mašala otkad ne pušim. :D i svaki godišnji odmor se propušim na 15 dana. :shock: da, ja to radim. znaci, ono, totalno se opustim i konzumiram cigarete kao i onda kad sam fumario po 3 kutije. ufffffffffff, jest dobar filing kad onaj dim povuces, pa ti se cijeli organizam uzdrhti lagano.... (sta cu kad sam addict)

zadnji dan godisnjeg prestajem sa cigarama i cijelu godinu ne pusim. ne znam kako ali to mi je neki ritam godisnji koji traje poprilicno i koji je uhodan.

ovo gore receno je dokaz da je jednom pusac uvijek pusac, samo sto apstiniramo.
baustelac

#922 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by baustelac »

joeaziz wrote:pusio dugo, ali uglavnom oko kutije ili manje. skin'o se prije tri sedmice. bez tableta, bez flastera...
Samo naprijed i naumpasti ce ti cigareta siguran sam. Upamti samo da je ovisnost prosla i da je ostala samo mentalana.
Nadji sebi motivaciju na konkretnom primjeru a ne ono opste - nije zdravo. Ja sam evo i preko 3 mjeseca pregurao. Sve rjedje naumpada i mislim da to nije zelja za cigaretom nego samo trenutno stanje, nervoza koja brzo prodje. Jedna velika motivacija za mene, kad prodje pored mene kolega koji je pusac, smrdi ko pepeljara a takav sam sigurno i ja bio. Ruzno brate sto jest jest :sax:
joeaziz

#923 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by joeaziz »

koliko moze trajati taj pepeljara okus u ustima?
Pikaboo

#924 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pikaboo »

Ma traje dan dva.Odes kod zubara da ti ocisti zube od naslaga nikotina i to je to.

Zaboravih dodati....6 mjeseci i 7 dana bez dima
joeaziz

#925 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by joeaziz »

Pikaboo wrote:Ma traje dan dva.Odes kod zubara da ti ocisti zube od naslaga nikotina i to je to.

Zaboravih dodati....6 mjeseci i 7 dana bez dima

tesko... ovo dolazi iz pluca.
Post Reply