Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#901 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

seljak_cojek wrote: Neka vam Onaj Koji molbe prima ispuni vaše želje (samo pazite šta želite :D :run: ). Amin!
Naš_čojek me podsjeti na onu hikaju :)

Nakav derviš putovao dok nije pod jedno brdo doš'o. Iscrpljen gladovanjem i putovanjem, digne ruke pa zamoli: Allahu moj, de mi pošalji kakvog magarca da se sa njim popnem uz ovo brdo!
Istog trena ču kako u obližnjem grmlju njače magare. Priđe i vidi mlado, malo magare. Tamam kako ga je izveo na čistinu, naiđe neki harambaša na konju, opasan sabljom. Vidi derviša i drekne: Ha, eno derviša! Uh, što ja vas plaho volim! Jesil to ti htio uzjahat to malo i nejako magare!? Haj sad, na leđa magare i uzbrdo!
Derviš se zbuni, htjede da nešto kaže, al' onaj se uhvati namah za sablju. Šta će, uprti ono magare na leđa i uzbrdo sa njim. Za njim je jahao razbojnik.
Kada se konačno uspeo na vrh brda i spustio magare na zemlju, derviš podiže pogled i reče: Bože moj, Ti si mene drukčije razumio...

Tobe jarabi :D Treba tačno pazit šta išćeš ;-)
arzuhal

#902 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

istocnjak wrote:Hocel' neko kiki-rikija neljustenog ... :D
Daj, crnogorac, da oljuštimo :D
arzuhal

#903 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

zvjezdica_7 wrote:arzuhal is in the house :D :D :thumbup:
Nudžejma Seb'a, hvala za boju :) :thumbup:
istocnjak

#904 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

arzuhal wrote:
Imal' jos koja hikaja ... :)
zvjezdica_7

#905 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

arzuhal wrote:
seljak_cojek wrote: Neka vam Onaj Koji molbe prima ispuni vaše želje (samo pazite šta želite :D :run: ). Amin!
Naš_čojek me podsjeti na onu hikaju :)

Nakav derviš putovao dok nije pod jedno brdo doš'o. Iscrpljen gladovanjem i putovanjem, digne ruke pa zamoli: Allahu moj, de mi pošalji kakvog magarca da se sa njim popnem uz ovo brdo!
Istog trena ču kako u obližnjem grmlju njače magare. Priđe i vidi mlado, malo magare. Tamam kako ga je izveo na čistinu, naiđe neki harambaša na konju, opasan sabljom. Vidi derviša i drekne: Ha, eno derviša! Uh, što ja vas plaho volim! Jesil to ti htio uzjahat to malo i nejako magare!? Haj sad, na leđa magare i uzbrdo!
Derviš se zbuni, htjede da nešto kaže, al' onaj se uhvati namah za sablju. Šta će, uprti ono magare na leđa i uzbrdo sa njim. Za njim je jahao razbojnik.
Kada se konačno uspeo na vrh brda i spustio magare na zemlju, derviš podiže pogled i reče: Bože moj, Ti si mene drukčije razumio...

Tobe jarabi :D Treba tačno pazit šta išćeš ;-)
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :lol:
arzuhal

#906 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

istocnjak wrote:
arzuhal wrote:
Imal' jos koja hikaja ... :)
Ima sepet, dobri moj. To se u mojoj raji dosta ganja ;-)
zvjezdica_7

#907 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

Sultan jednom pozva mudre ljude carevine te im reče: ‘’Smislite za mene izreku koja će me smiriti i uravnotežiti moje unutarnje stanje. Kada sam nesretan, donijeće mi radost, a kada sam radostan, opominjaće me da postoji i tuga. Ne smije biti preduga jer bih je uvijek želio nositi u svome srcu.’’

Mudri ljudi počeše se dogovarati i duboko razmišljati o sultanovom zahtjevu. Naposlijetku, pojaviše se pred njim sa malom kutijcom. U njoj bijaše prsten a na njemu ugravirane sljedeće riječi: ‘’I to će proći.’’

Attar Nišapuri
BHF_Manijak

#908 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

eh imam ja jednu,dervisku ali nisam ja od tog posla,no cuh je :D

Isli dvojica dervisa obalom rijeke..mladji i stariji sejh,iskusniji...idu oni tako,kad naidjose na zenu...zena hoce da predje rijeku,ali duboak rijeka,ne moze nikako,krene,zadigne haljinu,ali jok.,ne ide pa haj`...kad sejh uze zenu u narcuje,prenese preko rijeke i spusti je na drugu obalu...
Glead mladji,zbunjen,konta,tobe ja rabbi,pa mi ne smijemo zenu ni dirnuti a kamo li nositi u narcuju,subhanallah,sta mi ovo sejh radi...no da ne bi se suprostavljao starijem,samo nastavise u tisini da setaju obalom...
Isli oni tako,kad sejh prozbori:"o sinko moj,ja sam uzeo zenu,prenio je preko obale i spustio,a ti je jos i dalje "nosas!"

:lol:
dobra pouka za razumom obdarene,innemel e`amalu bin-nijaat! 8-)
Altuna

#909 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Altuna »

zvjezdica_7 wrote:Sultan jednom pozva mudre ljude carevine te im reče: ‘’Smislite za mene izreku koja će me smiriti i uravnotežiti moje unutarnje stanje. Kada sam nesretan, donijeće mi radost, a kada sam radostan, opominjaće me da postoji i tuga. Ne smije biti preduga jer bih je uvijek želio nositi u svome srcu.’’

Mudri ljudi počeše se dogovarati i duboko razmišljati o sultanovom zahtjevu. Naposlijetku, pojaviše se pred njim sa malom kutijcom. U njoj bijaše prsten a na njemu ugravirane sljedeće riječi: ‘’I to će proći.’’

Attar Nišapuri
odoh ovo sebi u svesku prepisati :) samo nastavite, pravi je uzitak citati vas :)
arzuhal

#910 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Attar je zlatar, veli jedan :thumbup:

Evo malo šege :D . Vjerovatno su neki čuli ovu :lol:

Doš'o, veli, Nasrudin-hodža da stanuje kod nekog čovjeka pod kiriju, kao podstanar. Međutim, naveče sluša kako sve u kući škripi od vjetra, propuh na sve strane, rupe odsvakle, stari zidovi, kuća se trese i povija...
Ujutro se Nasrudin požali gazdi na to. Veli gazda:
- Pa bolan, hodža, bar ti znaš da sve u svemiru na neki način veliča, slavi i zikir čini Stvoritelju! I kiša svjoim spuštanjem, i gromovi, i cvijet kad raste, i vjetar kad šumi...tako i ova kuća zikir čini Gospodaru svojom škripom i pucketanjem...
Ka'e Nasrudin: Bogami, kako je ona pošla sa ibadetom, još malo pa će i na sedždu past...
istocnjak

#911 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

Imate li neku Sarajevsku? :D
Kwaheri

#912 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Kwaheri »

Altuna wrote:
zvjezdica_7 wrote:Sultan jednom pozva mudre ljude carevine te im reče: ‘’Smislite za mene izreku koja će me smiriti i uravnotežiti moje unutarnje stanje. Kada sam nesretan, donijeće mi radost, a kada sam radostan, opominjaće me da postoji i tuga. Ne smije biti preduga jer bih je uvijek želio nositi u svome srcu.’’

Attar Nišapuri
odoh ovo sebi u svesku prepisati :) samo nastavite, pravi je uzitak citati vas :)
dobra nam ova kahva, jel da? bujrum lokuma ;) selam, selamk
zvjezdica_7

#913 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

arzuhal wrote:Attar je zlatar, veli jedan :thumbup:

Evo malo šege :D . Vjerovatno su neki čuli ovu :lol:

Doš'o, veli, Nasrudin-hodža da stanuje kod nekog čovjeka pod kiriju, kao podstanar. Međutim, naveče sluša kako sve u kući škripi od vjetra, propuh na sve strane, rupe odsvakle, stari zidovi, kuća se trese i povija...
Ujutro se Nasrudin požali gazdi na to. Veli gazda:
- Pa bolan, hodža, bar ti znaš da sve u svemiru na neki način veliča, slavi i zikir čini Stvoritelju! I kiša svjoim spuštanjem, i gromovi, i cvijet kad raste, i vjetar kad šumi...tako i ova kuća zikir čini Gospodaru svojom škripom i pucketanjem...
Ka'e Nasrudin: Bogami, kako je ona pošla sa ibadetom, još malo pa će i na sedždu past...
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Sve što imate u vašoj pameti - slobodno zaboravite; sve što imate u vašim rukama - odmah podijelite; a sve što vam po sudbini dođe - ne izbjegavajte.

Ebu Seid
istocnjak

#914 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

BHF_Manijak wrote:eh imam ja jednu,dervisku ali nisam ja od tog posla,no cuh je :D

Isli dvojica dervisa obalom rijeke..mladji i stariji sejh,iskusniji...idu oni tako,kad naidjose na zenu...zena hoce da predje rijeku,ali duboak rijeka,ne moze nikako,krene,zadigne haljinu,ali jok.,ne ide pa haj`...kad sejh uze zenu u narcuje,prenese preko rijeke i spusti je na drugu obalu...
Glead mladji,zbunjen,konta,tobe ja rabbi,pa mi ne smijemo zenu ni dirnuti a kamo li nositi u narcuju,subhanallah,sta mi ovo sejh radi...no da ne bi se suprostavljao starijem,samo nastavise u tisini da setaju obalom...
Isli oni tako,kad sejh prozbori:"o sinko moj,ja sam uzeo zenu,prenio je preko obale i spustio,a ti je jos i dalje "nosas!"

:lol:
dobra pouka za razumom obdarene,innemel e`amalu bin-nijaat! 8-)
De haj'te jednu sarajevsku onu tipa "Bio jednom jedan kazadzija .... ihhh ima toga dosta ne mogu da se sjetim ali sam ih se naslusao ... moze i iz nekog drugog grada ... samo neka su nase bosanske ...
BHF_Manijak

#915 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Ne znam brate,ova meni sega bila pa sam je ispricao,ako se sjetim kakve ispricam je rado braci i sestrama! :D
moze li nasrudinov materijal,iako to vecina zna ali ima poucnih stvari,pa se vrijedi podsjetiti... :thumbup:
Altuna

#916 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Altuna »

Kwaheri wrote: dobra nam ova kahva, jel da? bujrum lokuma ;) selam, selamk
ovdje maksuz dodjem dusu da odmorim :)
bujrum vam slatka i lokuma i od mene :) ima svega samo suhog mesa nema :D ...ne mogu sa zedji na kraj da izadjem nikako :-)
istocnjak

#917 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

BHF_Manijak wrote:Ne znam brate,ova meni sega bila pa sam je ispricao,ako se sjetim kakve ispricam je rado braci i sestrama! :D
moze li nasrudinov materijal,iako to vecina zna ali ima poucnih stvari,pa se vrijedi podsjetiti... :thumbup:
Ma moze ... :-D
arzuhal

#918 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Ihaj...koliko ima anegdota o hadži-Aliji sa Vratnika (punac hafiza Bugarija), rahmetullahi 'alejhi...Imo je poseban način odgajanja, Allah mu se smilovao i svako dobro dao :)
Jednom priča: Ah, ove omladine...sve golo hoda po čaršiji..ne možeš abdesta uščuvat..
Veli jedan momak: Jes, vala, tačno...
Hadži-Alija: A ti to gledaš, jel?
istocnjak

#919 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

arzuhal wrote:Ihaj...koliko ima anegdota o hadži-Aliji sa Vratnika (punac hafiza Bugarija), rahmetullahi 'alejhi...Imo je poseban način odgajanja, Allah mu se smilovao i svako dobro dao :)
Jednom priča: Ah, ove omladine...sve golo hoda po čaršiji..ne možeš abdesta uščuvat..
Allahrahmetile ...

E to je to ... haj' jos neku ... te volim ... :-D
zvjezdica_7

#920 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

arzuhal wrote:Ihaj...koliko ima anegdota o hadži-Aliji sa Vratnika (punac hafiza Bugarija), rahmetullahi 'alejhi...Imo je poseban način odgajanja, Allah mu se smilovao i svako dobro dao :)
:D :thumbup:
BHF_Manijak

#921 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Altuna wrote:
Kwaheri wrote: dobra nam ova kahva, jel da? bujrum lokuma ;) selam, selamk
ovdje maksuz dodjem dusu da odmorim :)
bujrum vam slatka i lokuma i od mene :) ima svega samo suhog mesa nema :D ...ne mogu sa zedji na kraj da izadjem nikako :-)
Zato se obrati gospon hadzi Arzuhalu,on ti voli nakositi pod "ceterest i pet" :lol: :D

Evo jedna kratka hikaja,neki su culi neki nisu...
Bio jedan hodza u vrijeme turaka...i sad dosao neki ferman iz turske,medjutim,hodza ne znade turskog ni rijeci,okupili se ljudi,gledaju,sta ce,niko ne zna...kad u po frke,javlaj se covjek,ih moj hodza,sto ce ta ahmedija na glavi,a ne znas prevesti obican dokument..skide hodza ahmediju,stavi covjeku na glavu,i rece :"Eh evo brate tebi ahmedija,de ti sad prevedi!!" :lol:
arzuhal

#922 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

BHF_Manijak wrote:Zato se obrati gospon hadzi Arzuhalu,on ti voli nakositi pod "ceterest i pet" :lol: :D

Evo jedna kratka hikaja,neki su culi neki nisu...
Bio jedan hodza u vrijeme turaka...i sad dosao neki ferman iz turske,medjutim,hodza ne znade turskog ni rijeci,okupili se ljudi,gledaju,sta ce,niko ne zna...kad u po frke,javlaj se covjek,ih moj hodza,sto ce ta ahmedija na glavi,a ne znas prevesti obican dokument..skide hodza ahmediju,stavi covjeku na glavu,i rece :"Eh evo brate tebi ahmedija,de ti sad prevedi!!" :lol:
:lol: jes, jes
pure_love

#923 Re: Ramazan, opet ;)

Post by pure_love »

hadzinica wrote:
:thumbup:

el -Fatiha

:thumbup:
arzuhal

#924 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

hadzinica wrote:ima li sta sladje od somuna, sira i domaceg (posoljenog) paradajza? :D
Utrefi me ublizu: ja ću popare i paradajza za sehur :D , aškile, ja Hu...elhamdulillahi daimen :)
istocnjak

#925 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

Necu vise tope ni pod razno ...
Locked