Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Hakiz

#901 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

W0rM wrote: 16/08/2023 22:00
Hakiz wrote: 16/08/2023 21:56

Dobro je kada si mizantrop.
A kad ti vidim postove i ne cudi me.
I zašto tebe ljuti to da sam mizantrop, pa treba takav komentar?
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#902 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Hakiz wrote: 16/08/2023 22:03
W0rM wrote: 16/08/2023 22:00

A kad ti vidim postove i ne cudi me.
Ne ljuti, samo zakljucujem da me ne cudi tj. da je ocekivano.
HelaS

#903 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

Ozimician wrote: 16/08/2023 21:18
NediM17 wrote: 16/08/2023 19:00 Vec sam pisao, moj brat radi u manjoj trgovini u jednom velikom trgovackom lancu. Radio je u smjenama 6 dana u sedmici po 7h i imao random slobodan dan.
Sad nemaju dovoljno ljudi da mogu tako raditi i menadzment je donio odluku da radnja ne radi nedjeljom.
Uglavnom, svi uposlenici nisu zadovoljni takvom odlukom, ni on kao jedino musko a ni ostatak zenske radne snage.
O ovome ja i pišem :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Pogoduje se nafnom lobiju i velikim lancima koji će imati isti prihod sa manje dnevnica i manje uposlenih, u pravilu - više posla za radnike, jer će manji broj radnika raditi obim posla predviđen ranije za 7 dana unutar 6 dana.

Svako ko misli da ovo ide radnicima u korist je dobro naivan, da ne kažem glup ili zlonamjeran.
Ne pogoduje se naftnom lobiju, ne pogoduje se trgovačkim lancima, niti slično, to su gluposti. Prvo je Miomirka Melank, jedna NS tuka slična onoj SDP-ovoj u Gradu Sarajevo, ona je "poletila" da obavi ideju, inicijativu, za neradnu nedjelju, poguranu kroz intervenciju hercegovačkih prijatelja NS (Barbarić i ostali) (sjetite se Falatarovog naguza), pa je tu populističku ideju slijepo, bez razmišljanja, prihvatio i Amir Hasičević, NS ministar trgovine u Federaciji, koji je već prije planirao određene izmjene Zakona o trgovini, što je svakako ok. Znači, neradna nedjelja je perfidno pogurana iz hercegovačke crkve, kroz parazite i lešinare NS, preko gusaka i gusana, i bit će ojačana sličnom podrškom kroz Trojku :-)

Bez referenduma nećemo dozvoliti uvođenje neradne nedjelje :D
Hakiz

#904 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

W0rM wrote: 16/08/2023 22:06
Hakiz wrote: 16/08/2023 22:03

Sama potreba da uopšte to prokomentarišeš otkriva dublji uzrok.

Nekoliko tvojih prethodnih postova upućenih meni (za druge me nije briga) pokazuju želju za konfliktom. Možda nisi ni sam svjestan da ih tako formulišeš.
W0rM

#905 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Hakiz wrote: 16/08/2023 22:11
W0rM wrote: 16/08/2023 22:06

Nekoliko tvojih prethodnih postova upućenih meni (za druge me nije briga) pokazuju želju za konfliktom. Možda nisi ni sam svjestan da ih tako formulišeš.
Moguce da tako izgleda, tekstualno oblik komunikacije se moze se svako tumaciti na svoj nacin. Izvinjavam se ako mislis da je tako.
Ozimician

#906 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

W0rM wrote: 16/08/2023 21:59
Ozimician wrote: 16/08/2023 21:56

Ne nude se u mojoj struci takvi poslovi.

A ispod struke ne želim da radim, nije mi potrebno da radim za manju satnicu nebenjob nego što imam na glavnom poslu.
Pa sto ti je bitno onda da neko van tvoje struke nedjelju radi? zasto tako? Odustao sam bio od ove teme, nmg da vjerujem da se jos na istoj raspravlja. Sta to fali da ljudi odmore nedjeljom i to samo trgovine, niko ne spominje kafice?
Zivis u zemlji koja se vodi kao uredjena i gdje trgovine nedjeljom ne rade, dobro ti, neka hvala Bogu i treba, ali to ne bi kopirao na svoju drzavu? Ne kontam, fakat...
Pa ne bih naravno, jer vidim koliko je to katastrofalno, ako se uvede neradna nedjelja u BIH, ja imam samo razlog manje da se ikad vratim u BiH.

Ja neradnu nedjelju ne vidim kao prednost, nego kao ograničenje slobode.

Pitaj svakoga ko je otišao zadnjih godina u DE ili AT koliko je neradna nedjelja nepraktična i loša za psihičko zdravlje, bukvalno imaš osjećaj kao da ti je neko ukrao jedan dan u sedmici, jer taj dan ništa ne možeš završiti od poslova, a subotom gužva katastrofa gdje god da odeš.
Hakiz

#907 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

W0rM wrote: 16/08/2023 22:34
Hakiz wrote: 16/08/2023 22:11

Moguce da tako izgleda, tekstualno oblik komunikacije se moze se svako tumaciti na svoj nacin. Izvinjavam se ako mislis da je tako.
Da, tačno.
W0rM

#908 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Ozimician wrote: 16/08/2023 22:38
W0rM wrote: 16/08/2023 21:59

Pa sto ti je bitno onda da neko van tvoje struke nedjelju radi? zasto tako? Odustao sam bio od ove teme, nmg da vjerujem da se jos na istoj raspravlja. Sta to fali da ljudi odmore nedjeljom i to samo trgovine, niko ne spominje kafice?
Zivis u zemlji koja se vodi kao uredjena i gdje trgovine nedjeljom ne rade, dobro ti, neka hvala Bogu i treba, ali to ne bi kopirao na svoju drzavu? Ne kontam, fakat...
Pa ne bih naravno, jer vidim koliko je to katastrofalno, ako se uvede neradna nedjelja u BIH, ja imam samo razlog manje da se ikad vratim u BiH.

Pitaj svakoga ko je otišao zadnjih godina u DE ili AT koliko je neradna nedjelja nepraktična i loša za psihičko zdravlje, bukvalno imaš osjećaj kao da ti je neko ukrao jedan dan u sedmici, jer taj dan ništa ne možeš završiti od poslova, a subotom gužva katastrofa gdje god da odeš.
Druze tu sam, bukvalno sam se navikao na sistem. Ne kontam STA se to tako bitno obavlja nedjeljom, kupovina? pa ko ti brani otici od pon-sub i namiriti se. Ja licno sub izbjegavam bas radi guzve iskljucivo u marketima. Losa za psihicko zdravlje, kako? Ljudi po kaficima jezerima, bukvalno svugdje samo ne u supermarketu, svaki kebab radi.
Ozimician

#909 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

W0rM wrote: 16/08/2023 22:43
Ozimician wrote: 16/08/2023 22:38

Druze tu sam, bukvalno sam se navikao na sistem. Ne kontam STA se to tako bitno obavlja nedjeljom, kupovina? pa ko ti brani otici od pon-sub i namiriti se. Ja licno sub izbjegavam bas radi guzve iskljucivo u marketima. Losa za psihicko zdravlje, kako? Ljudi po kaficima jezerima, bukvalno svugdje samo ne u supermarketu, svaki kebab radi.
Ne znam brate gdje ti živiš, ali ja sam u Bayernu, ovdje trgovine rade samo do 20h, tako da je jako knap poslije posla ići u kupovinu, OK, možeš prehranu i osnovno, ali neki ozbiljniji shopping, odjeću npr. - nema šanse.

Dakle da odvojiš dan za shopping, možeš samo subotom, a tad je gužva takva da mi se ne mili ulaziti, tako da npr. odjeću i obuću kupujem ili online ili u BIH kad dođem.

Ljudi jesu po jezerima samo kad je lijepo vrijeme, dakle max 3 mjeseca godišnje ukupno, eto odem u grad pojedem doner i popijem kafu i šta dalje ?
Mogu ispuniti max sat vremena tako.

A budimo realni, zimi po lošem vremenu u gradu nema žive duše. U BIH su tad shoppinzi puni.

Evo zamisli Sarajevo, nedjelja, magla, smog, živiš u stanu i nemaš gdje otići, da se ubiješ.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#910 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Hakiz wrote: 16/08/2023 21:43

Otkud ti ideja da će raditi svaku nedjelju?

Prave se rasporedi, jedne sedmice ja imam slobodnu subotu ti nedjelju, druge ti subotu ja nedjelju, treće imaš slobodan ponedjeljak, četvrte srijedu itd.

Nasilu navlačiš pseudo argumente da odbraniš svoju tezu.
A ko će garantovati da baš niko neće raditi svaku nedelju ?
To može garantovati samo zakon.

I ko će raditi nedeljom ako ne mora ?
Hakiz

#911 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 16/08/2023 22:54
Hakiz wrote: 16/08/2023 21:43

Otkud ti ideja da će raditi svaku nedjelju?

Prave se rasporedi, jedne sedmice ja imam slobodnu subotu ti nedjelju, druge ti subotu ja nedjelju, treće imaš slobodan ponedjeljak, četvrte srijedu itd.

Nasilu navlačiš pseudo argumente da odbraniš svoju tezu.
A ko će garantovati da baš niko neće raditi svaku nedelju ?
To može garantovati samo zakon.

I ko će raditi nedeljom ako ne mora ?
Niko ti neće garantovati. Daš otkaz.

Život ne dolazi sa garancijom i uputstvom za upotrebu. Rizik je uključen u cijenu
W0rM

#912 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Ozimician wrote: 16/08/2023 22:48
W0rM wrote: 16/08/2023 22:43

Ne znam brate gdje ti živiš, ali ja sam u Bayernu, ovdje trgovine rade samo do 20h, tako da je jako knap poslije posla ići u kupovinu, OK, možeš prehranu i osnovno, ali neki ozbiljniji shopping, odjeću npr. - nema šanse.

Dakle da odvojiš dan za shopping, možeš samo subotom, a tad je gužva takva da mi se ne mili ulaziti, tako da npr. odjeću i obuću kupujem ili online ili u BIH kad dođem.

Ljudi jesu po jezerima samo kad je lijepo vrijeme, dakle max 3 mjeseca godišnje ukupno, eto odem u grad pojedem doner i popijem kafu i šta dalje ?

A budimo realni, zimi po lošem vremenu u gradu nema žive duše. U BIH su tad shoppinzi puni.

Evo zamisli Sarajevo, nedjelja, magla, smog, živiš u stanu i nemaš gdje otići, da se ubiješ.
Ma znam da si u Bayernu, pricali smo, moja malenkost je isto, znam i istina je. Ne znam, ne treba mi toliko, odem sa suprugom srijedom ili cetvrtkom u kupovinu, kad su akciije, samo mogu reci taman. Odjecu iskljucivo kupujem u Bosni, rijetki su slucajevi da sta uzmem u De, korpulentniji sam malo, pa mi slabo sta moze od ovih svapskih "magneta za frizider". Subotom kao sto sam rekao ne idem iz tih razloga. Mislim ako ti je nedjelja toliko bitna za shopping, skoci do Ceske ili Poljske, relativno su blizu, mislim da kod njih radi, nisam siguran. Meni fakat odgovara taj mir nedjeljom setnjice, laganica, dan bez srkleta.
Ozimician

#913 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

W0rM wrote: 16/08/2023 23:01
Ozimician wrote: 16/08/2023 22:48

Ma znam da si u Bayernu, pricali smo, moja malenkost je isto, znam i istina je. Ne znam, ne treba mi toliko, odem sa suprugom srijedom ili cetvrtkom u kupovinu, kad su akciije, samo mogu reci taman. Odjecu iskljucivo kupujem u Bosni, rijetki su slucajevi da sta uzmem u De, korpulentniji sam malo, pa mi slabo sta moze od ovih svapskih "magneta za frizider". Subotom kao sto sam rekao ne idem iz tih razloga. Mislim ako ti je nedjelja toliko bitna za shopping, skoci do Ceske ili Poljske, relativno su blizu, mislim da kod njih radi, nisam siguran. Meni fakat odgovara taj mir nedjeljom setnjice, laganica, dan bez srkleta.
Ma nije da mi je prebitna, ali smatram da je loša praksa koju ne treba uvoditi i to je to, posebno za jednu BiH - koja ekonomski time gubi značajno, posebn gube radnici u malim trgovinama i buticima.

Češka i Poljska nisu baš blizu, treba mi bar 3h do Češke, do Poljske mnogo više, dakle morao bih na konak. Ali tamo sve radi nedjeljom, to sam vidio da iz ovih pograničnih dijelova Austrije i Njemačke svi idu nedjeljom u Češku u Shopping.
W0rM

#914 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Ozimician wrote: 16/08/2023 23:04
Ma nije da mi je prebitna, ali smatram da je loša praksa koju ne treba uvoditi i to je to, posebno za jednu BiH - koja ekonomski time gubi značajno, posebn gube radnici u malim trgovinama i buticima.

Češka i Poljska nisu baš blizu, treba mi bar 3h do Češke, do Poljske mnogo više, dakle morao bih na konak. Ali tamo sve radi nedjeljom, to sam vidio da iz ovih pograničnih dijelova Austrije i Njemačke svi idu nedjeljom u Češku u Shopping.
Mala ispravka, radnici ne gube nista, gazde "gube", a i to koliko, je upitno.
Ozimician

#915 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

W0rM wrote: 16/08/2023 23:06
Ozimician wrote: 16/08/2023 23:04

Gube i radnici, jedna žena koja radi u HR u butiku kaže - nas smo 3 radile u butiku samo zato da bi 2 uvijek bile tu kad jedna ima slobodan dan, a da 7 dana u sedmici bude pokriveno. Sad kad je nedjelja neradna - jedna otpada, ne trebaju istovremeno 3 radnice u tom butiku.

Također male trgovine i porodične radnje, posebno u manjim mjestima će itekako stradati ako im se nedjelja zabrani.

Veliki trgovački lanci i velike gazde mogu samo profitirati. - Jer ti ćeš se svakako u subotu podmiriti, kupovat ćeš jednako, a gazda ima 1 dan manje dnevnicu radnicima da isplati - ogromna ušteda !

Jesil primjetio da u Njemačkoj nema malih (njemačkih) trgovina, čak ni po malim mjestima ?

A bilo je nekad, tako Švabe pričaju.
W0rM

#916 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Ozimician wrote: 16/08/2023 23:10
W0rM wrote: 16/08/2023 23:06

Gube i radnici, jedna žena koja radi u HR u butiku kaže - nas smo 3 radile u butiku samo zato da bi 2 uvijek bile tu kad jedna ima slobodan dan, a da 7 dana u sedmici bude pokriveno. Sad kad je nedjelja neradna - jedna otpada, ne trebaju istovremeno 3 radnice u tom butiku.

Također male trgovine i porodične radnje, posebno u manjim mjestima će itekako stradati ako im se nedjelja zabrani.

Veliki trgovački lanci i velike gazde mogu samo profitirati. - Jer ti ćeš se svakako u subotu podmiriti, kupovat ćeš jednako, a gazda ima 1 dan manje dnevnicu radnicima da isplati - ogromna ušteda !

Jesil primjetio da u Njemačkoj nema malih (njemačkih) trgovina, čak ni po malim mjestima ?

Te 3 sto su u Butiku nek ne pricaju gluposti, imale 3 razlicita dana u semdici slobodna, sad ce imati nedjelju. Kolicina posla je ista, samo je isti dan slobodan. Kao jedna ne treba, sta ako jedna od dvije koje ostanu slobodne odu na bolovanje ili godisnji... Pa nisu ni privatnici telad.

Ma sumnjam iskreno, zato sto su u manjim mjestima, male trgovine vecinom i jedine.

Njemackih, ces tesko naci, ali zato ruskih, turskih, bugarskih pa i etipskih ko gljiva poslije kise.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#917 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Hakiz wrote: 16/08/2023 22:56

Niko ti neće garantovati. Daš otkaz.

Život ne dolazi sa garancijom i uputstvom za upotrebu. Rizik je uključen u cijenu
Mada je sve puno jednostavnije riješiti kotektnim zakonom u korist ljudi.
Ozimician

#918 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

W0rM wrote: 16/08/2023 23:17
Ozimician wrote: 16/08/2023 23:10

Te 3 sto su u Butiku nek ne pricaju gluposti, imale 3 razlicita dana u semdici slobodna, sad ce imati nedjelju. Kolicina posla je ista, samo je isti dan slobodan. Kao jedna ne treba, sta ako jedna od dvije koje ostanu slobodne odu na bolovanje ili godisnji... Pa nisu ni privatnici telad.

Ma sumnjam iskreno, zato sto su u manjim mjestima, male trgovine vecinom i jedine.

Njemackih, ces tesko naci, ali zato ruskih, turskih, bugarskih pa i etipskih ko gljiva poslije kise.
Pa zaposlit će nekog Teilzeit, kao i u Njemačkoj što rade. xD

Svako ko misli da će bilo koji gazda (posebno u BIH) tamo gdje ne mora, držati 3 radnika umjesto 2 - taj će tek da vidi.
I ne, butici u HR prijavljuju i do 25% pad prometa zbog neradne nedjelje.

Tako da prihod nije isti. Isti je u supermarketima jedino.
W0rM

#919 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Ozimician wrote: 16/08/2023 23:26
W0rM wrote: 16/08/2023 23:17

Pa zaposlit će nekog Teilzeit, kao i u Njemačkoj što rade. xD

Svako ko misli da će bilo koji gazda (posebno u BIH) tamo gdje ne mora, držati 3 radnika umjesto 2 - taj će tek da vidi.
Ja u svojoj dosadasnjem radnom stazu, dozivio da firma drzi 2 osobe na pola radnog vremena. Dvije i to obje studenti na zavrsnoj godini studija tehnickih fakulteta. Mislis da ce kod nas neka trgovka raditi na 4 sata... Da ako uvedu zakon da studenti mogu tako da rade i da penzioneri mogu tako da rade, inace od te ljubavi nista nema.
semsasuljakovic

#920 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by semsasuljakovic »

Ne znam gdje da pitam: kakav je status državnog praznika koji padne u subotu? Koliko znam, ne prenosi se na
ponedjeljak? Riječ je o 25. novembru.
Hajvan

#921 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hajvan »

Neradni petak, da
Radna nedelja, da
glockov kolac

#922 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by glockov kolac »

A jesam li ja dobro shvatio, u Sarajevu se nedjeljom ne radi pa će Bošnjo ići u Lukavicu u njihove centre da se namiruje?
akcija007

#923 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

U Lukavici je bolje trenutno uredjena nedjelja i praznik nego kod nas.
Danas Bingo, Tropic, Konzum u Lukavici rade od 8 do 13 h a kod nas rade do cak 22 h .
DM u Lukaviici u sklopu trznog centra uopste ne radi nedjeljom
nepass1

#924 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nepass1 »

semsasuljakovic wrote: 08/10/2023 17:45 Ne znam gdje da pitam: kakav je status državnog praznika koji padne u subotu? Koliko znam, ne prenosi se na
ponedjeljak? Riječ je o 25. novembru.
Ne prenosi
vjeshalica

#925 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by vjeshalica »

akcija007 wrote: 08/10/2023 19:30 U Lukavici je bolje trenutno uredjena nedjelja i praznik nego kod nas.
Danas Bingo, Tropic, Konzum u Lukavici rade od 8 do 13 h a kod nas rade do cak 22 h .
DM u Lukaviici u sklopu trznog centra uopste ne radi nedjeljom
Pola DMova i ne radi nikako nedeljom ni u SA. Tako da...
Konzum,Mercator veliki TC rade do 21 nedeljom kao i Bingo Stup to znam 100%.
Locked