Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#901 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by mk ultra »

DonieBrasco wrote: 08/03/2020 12:48 Najgori su ovi neodgovorni građani sto ce se vratiti sa puta negdje vani ne bitno kakvog poslovnog ili turistickog, a nece obaviti pregled prvo radi sebe a onda ostalih. A ima ih koji su mnogo pametni pa pored svega sto se desava idu putovati, pogtovo ovi avanturisti turisticki.

Samo nam jos to zlo treba, cuvajte se ljudi ako nista licna higijena i izbjegavajte vece skupove ili neke destinacije.
Maloprije i Bingu pola raje šmrca, ili se trese od temeprature, ili je promuklo, ali krcat binge, jeblo majku kako su ljudi blesavi

I ne nije neka "korona kupovina" već obična kupovina uz blago preseravanje i ubijanje vremena
zubi

#902 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zubi »

https://6yka.com/novosti/postoji-dobar- ... ronavirusa

Naglasimo odmah na početku da smrtnost nije sve. Analize WHO-a pokazale su da je postotak ljudi s teškom kliničkom slikom kod Covida-19 oko 20%, pri čemu oko 5% završava na aparatima za disanje koje mogu zauzeti na šest tjedana. To vrlo brzo svaki sustav može dovesti do kolapsa, osobito hrvatski koji je već i za žešćih epidemija gripe znao imao problema s nedostatkom respiratora i sličnih uređaja. Kada izbije epidemija, a sustav nema dovoljne kapacitete i opremu, smrtnost raste, a mnogi završavaju s teškim bolestima pluća, jetre ili bubrega koje mogu uzrokovati trajna oštećenja.

To je ono čega se treba posebno bojati. Sezonska gripa potvrđeno ne uzrokuje tako teške kliničke slike. Upravo zbog toga Kina je u početku reagirala prilično opušteno, da bi u relativno kratkom vremenu uvela drastične mjere jer je shvatila da će joj sustav kolabirati.

Covid-19 nije pametno podcjenjivati

Iz svega navedenog, uključujući i preporuke WHO-a, možemo zaključiti da je Covid-19 značajno teža bolest od gripe, sa značajno većom smrtnošću i težim kliničkim slikama te da je nije pametno podcjenjivati.

Stručnjaci WHO-a stoga ističu da u ovoj situaciji nije dobra ni opuštenost ni prevelika panika. Ovo nije ni vrijeme za kalkuliranje s mogućim štetama koje bi strah mogao imati za gospodarstvo, već je prije trenutak da se ljudi suoče s ozbiljnošću problema, kako za vlastito dobro tako i za dobrobit gospodarstva koje bi moglo imati neusporedivo veće štete ako se virus počne nekontrolirano širiti. Naime, važno je uskladiti ponašanje s činjenicom da de facto imamo pandemiju ozbiljne bolesti za koju nemamo cjepiva ni naročito efikasnih lijekova te da ćemo samo ako razumijemo njezinu ozbiljnost biti spremni promijeniti svoje ponašanje i navike kako bismo je suzbili.
Sanjarko

#903 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Sanjarko »

Pisao sam ja o tome. Ima ih 16%. Znaci sa ovim umrlima 20% skoro. Sto je puno. Naravno pod uslovom da ovo potraje. Najgore su ekonomske posljedice. Berza je u minusu danima prosjecno ako se gleda. Ja zjb-vao *pola gige* je li hajrovao s dionicama one farmaceutske kompanije.
Sanjarko

#904 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Sanjarko »

mk ultra wrote: 08/03/2020 15:17
DonieBrasco wrote: 08/03/2020 12:48 Najgori su ovi neodgovorni građani sto ce se vratiti sa puta negdje vani ne bitno kakvog poslovnog ili turistickog, a nece obaviti pregled prvo radi sebe a onda ostalih. A ima ih koji su mnogo pametni pa pored svega sto se desava idu putovati, pogtovo ovi avanturisti turisticki.

Samo nam jos to zlo treba, cuvajte se ljudi ako nista licna higijena i izbjegavajte vece skupove ili neke destinacije.
Maloprije i Bingu pola raje šmrca, ili se trese od temeprature, ili je promuklo, ali krcat binge, jeblo majku kako su ljudi blesavi

I ne nije neka "korona kupovina" već obična kupovina uz blago preseravanje i ubijanje vremena
Ma ovdje prehlade i nahlade pa i gripa je cesta pojava medzu narodom. Nece znati narod sta je sta. Spominjao sam o tome nesto.
neko_sa_strane

#905 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by neko_sa_strane »

Čitajući članak sa 6yke da se čovjek prestravi pogotovo ako uzmemo u obzir kvalitet našeg zdravstvenog sistema i navika ljudi da ne stavljaju ruku na usta dok kašlju, sekret iz nosa brišu rukom ili rukavom ili ne stavljaju ruku dok kišu. Pomenuti slučajevi su iz vozila javnog prevoza. Mogu od migranata na svakom ćošku kupiti maramice ako zaborave otići do trafike.
freelancerBIH

#906 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by freelancerBIH »

Sanjarko wrote: 08/03/2020 16:17 Pisao sam ja o tome. Ima ih 16%. Znaci sa ovim umrlima 20% skoro. Sto je puno. Naravno pod uslovom da ovo potraje. Najgore su ekonomske posljedice. Berza je u minusu danima prosjecno ako se gleda. Ja zjb-vao *pola gige* je li hajrovao s dionicama one farmaceutske kompanije.
Ma j...s brate ekonomiju ako ce od ukupnog broja zarazenih umrijeti ljudi koliko pise(3.4%). Ekonomija se uvijek moze oporaviti i vratiti - ljudski zivoti ne - i to bismo trebali cijeniti iznad svega u ovakvim situacijama.
muha_sa

#907 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by muha_sa »

Bodkin

#908 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Bodkin »

freelancerBIH wrote: 08/03/2020 20:31
Sanjarko wrote: 08/03/2020 16:17 Pisao sam ja o tome. Ima ih 16%. Znaci sa ovim umrlima 20% skoro. Sto je puno. Naravno pod uslovom da ovo potraje. Najgore su ekonomske posljedice. Berza je u minusu danima prosjecno ako se gleda. Ja zjb-vao *pola gige* je li hajrovao s dionicama one farmaceutske kompanije.
Ma j...s brate ekonomiju ako ce od ukupnog broja zarazenih umrijeti ljudi koliko pise(3.4%). Ekonomija se uvijek moze oporaviti i vratiti - ljudski zivoti ne - i to bismo trebali cijeniti iznad svega u ovakvim situacijama.
3.4% je sad ali je procjena da je oko 1% jer ima toliko ljudi bez dijagnoze koji ozdrave
saimidin

#909 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by saimidin »

Predlazem novu teoriju zavjere,

sa korona virusom su kinezi testirali rjesenje problema 4-2-1

:bih:

Test beta verzije

:run:
daddy-kool

#910 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by daddy-kool »

https://www.who.int/news-room/q-a-detai ... onaviruses
What are the symptoms of COVID-19?

The most common symptoms of COVID-19 are fever, tiredness, and dry cough. Some patients may have aches and pains, nasal congestion, runny nose, sore throat or diarrhea. These symptoms are usually mild and begin gradually. Some people become infected but don’t develop any symptoms and don't feel unwell. Most people (about 80%) recover from the disease without needing special treatment. Around 1 out of every 6 people who gets COVID-19 becomes seriously ill and develops difficulty breathing. Older people, and those with underlying medical problems like high blood pressure, heart problems or diabetes, are more likely to develop serious illness. People with fever, cough and difficulty breathing should seek medical attention.
zomri

#911 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zomri »

saimidin wrote: 08/03/2020 21:17 Predlazem novu teoriju zavjere,

sa korona virusom su kinezi testirali rjesenje problema 4-2-1

:bih:

Test beta verzije

:run:
SvE sU OvO MiGrAnTi smIsLiLi Da BoLJe iDu MaRaMiCe!!!
Jasna55

#912 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Jasna55 »

Bodkin wrote: 08/03/2020 21:10
freelancerBIH wrote: 08/03/2020 20:31
3.4% je sad ali je procjena da je oko 1% jer ima toliko ljudi bez dijagnoze koji ozdrave
isto kao što ima i kamara umrlih od SARS Cov 2 a nije se znalo
mislš da u Iranu sada onaj ko umre testiraju da nije slučajno od virusa
jašta nego, potrošiće test na mtrvu osobu
Bluemore

#913 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Bluemore »

neko_sa_strane wrote: 08/03/2020 19:19 Čitajući članak sa 6yke da se čovjek prestravi pogotovo ako uzmemo u obzir kvalitet našeg zdravstvenog sistema i navika ljudi da ne stavljaju ruku na usta dok kašlju, sekret iz nosa brišu rukom ili rukavom ili ne stavljaju ruku dok kišu. Pomenuti slučajevi su iz vozila javnog prevoza. Mogu od migranata na svakom ćošku kupiti maramice ako zaborave otići do trafike.
Da mnogi ne znaju da se Bas radi toga kise u lakat
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#914 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by mk ultra »

Pa kako su onda ovi nasi u BL otisli uopce doktoru? Imas blage simptome, prehlada fazoni, dođeš doktoru i još te testiraju na virus...
Bodkin

#915 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Bodkin »

Jasna55 wrote: 08/03/2020 21:44
Bodkin wrote: 08/03/2020 21:10

isto kao što ima i kamara umrlih od SARS Cov 2 a nije se znalo
mislš da u Iranu sada onaj ko umre testiraju da nije slučajno od virusa
jašta nego, potrošiće test na mtrvu osobu
Ima i tih slucajeva ali puno manje. Prvo test se ne “trosi”, drugo, smrtnost od sarsa je 10%
Filadendron96

#916 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Filadendron96 »

Može li mi neko reći da li se isplati kupiti onu ffp3 masku (koju su savjetovali prilikom zagađenja i smoga), jer kontam da ova obicna hirurska ne pomaže bas toliko dobro. Znam da se ne treba nikako kretati u vecim masama, ali je problem sto sam naravno zaposlen, kao i vecina, i koristim javni prevoz do posla, pa bih htio bar na neki način da se zaštitim tj. koliko je moguće. 23 godine imam, na imunitet pazim koliko mogu, nemam nikakvu bolest i prema tvrdnjama ne bih se trebao brinuti, ali opet ko zna, sve je moguće.
breba

#917 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by breba »

Filadendron96 wrote: 08/03/2020 23:00 Može li mi neko reći da li se isplati kupiti onu ffp3 masku (koju su savjetovali prilikom zagađenja i smoga), jer kontam da ova obicna hirurska ne pomaže bas toliko dobro. Znam da se ne treba nikako kretati u vecim masama, ali je problem sto sam naravno zaposlen, kao i vecina, i koristim javni prevoz do posla, pa bih htio bar na neki način da se zaštitim tj. koliko je moguće. 23 godine imam, na imunitet pazim koliko mogu, nemam nikakvu bolest i prema tvrdnjama ne bih se trebao brinuti, ali opet ko zna, sve je moguće.
U tvojoj situaciji ne bih brinuo. I ako te uhvati, a nece, malo smrcas, kasljes, nekoliko dana u kuci filmovi po citav dan i ko nov.
Jedino ako imas nekoga osjetljivog kuci pa nosis masku da ne preneses njima ako si ti vec zarazen. I u tom slucaju bolje da niste u istom prostoru.
A to, prevoz, posao nece ti pomoci bas. Nije problem samo udisanja cestica, nego diranja povrsina i onda lica. A sa maskom su pokazali da ljudi vise diraju lice namijestajuci masku non stop, skidajuci je, stavljajuci je nazad. Plus svi ti dodiri maske prenose i zadrzavaju virus blizu disajnih puteva. Tako ja razabirem, ali svako ima svoj razlog.
Edin H.

#919 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Edin H. »

zubi wrote: 08/03/2020 23:57 E cuj nekoliko dana...

https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... MkzwR7Nwfs
52 dana :shock:
zposao

#920 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zposao »

Mene samo interesuje kako je on izliječio zapaljenje pluća sa "Skuhaj vodu, dodaj tigrovu mast, stavi peškir na glavu"... ?

Voda, tigrova mast i peškir na glavi liječe (virusno) zapaljenje pluća?
Sanjarko

#921 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Sanjarko »

Bluemore wrote: 08/03/2020 21:50
neko_sa_strane wrote: 08/03/2020 19:19 Čitajući članak sa 6yke da se čovjek prestravi pogotovo ako uzmemo u obzir kvalitet našeg zdravstvenog sistema i navika ljudi da ne stavljaju ruku na usta dok kašlju, sekret iz nosa brišu rukom ili rukavom ili ne stavljaju ruku dok kišu. Pomenuti slučajevi su iz vozila javnog prevoza. Mogu od migranata na svakom ćošku kupiti maramice ako zaborave otići do trafike.
Da mnogi ne znaju da se Bas radi toga kise u lakat
Ja kisem u lakat. Naucio davno. Istina ne uvijek. Nekad i u ruke kisem.
zposao

#922 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zposao »

Edin H. wrote: 09/03/2020 00:26

Koliko se da naslutiti iz onog šturog "dnevnika" 52 dana je proteklo od početka simptoma do spoznaje da je imao taj novi korona virus... Ozdravio je i vratio se na posao puno prije.

Mene najviše interesuje kako je izliječio "zapaljenje pluća" sa viskijem, vodom, tigrovom masti i peškirom oko glave...

Prejebo sumamed...
Sanjarko

#923 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Sanjarko »

zposao wrote: 09/03/2020 01:00

Koliko se da naslutiti iz onog šturog "dnevnika" 52 dana je proteklo od početka simptoma do spoznaje da je imao taj novi korona virus... Ozdravio je i vratio se na posao puno prije.

Mene najviše interesuje kako je izliječio "zapaljenje pluća" sa viskijem, vodom, tigrovom masti i peškirom oko glave...

Prejebo sumamed...
Obloge na plucima i glavi, i mazanje pluca sa mascu. To je se prije ovdje radilo pri upali pluca i slicnom. Cak su se i zagrijavale krpe pa se tako zagrijane stavljale na pluca. Best guess?
breba

#924 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by breba »

zposao wrote: 09/03/2020 01:00

Prejebo sumamed...

Pa prelezo covjek upalu pluca bez pravih lijekova. Mlad je, nije prvi ni posljednji. Ali zato mu je i trebalo 52 dana i mogu da zamislim kakva mu je slika pluca. Iduci put kad ga uhvati dobra gripa ode u 40toj sa tri kile tigrove masti :)
Locked