Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
exampLe.

#901 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

vatrogasac wrote:
exampLe. wrote:Ispucalo se sve jbg, vrtimo se u krug.

Svaka se rasprava završava sa "nije prijevod dobar", "ne znaš arapski", "to se mislilo figurativno", "hadis nije relevantan", "mi to ne možemo znati, Allah zna najbolje".

Na kraju kontaš što sam ja svoje vrijeme trošio, čitao, tražio kad druga strana nema ni "a" od argumenta. :D
Zavisi kakve si argumente tražio, pro ili contra. Razočarenje je proporcionalno očekivanjima. Ako si očekivao da ti neko Boga donese u epruveti naravno da si očekivao nerealno.
Očekivao sam argumente na postavljeni zaključak za neki ajet/hadis, a jedini "argument" je bio "ti ne znaš arapski taj prijevod ne valja". :)
vatrogasac

#902 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

exampLe. wrote:
vatrogasac wrote:
exampLe. wrote:Ispucalo se sve jbg, vrtimo se u krug.

Svaka se rasprava završava sa "nije prijevod dobar", "ne znaš arapski", "to se mislilo figurativno", "hadis nije relevantan", "mi to ne možemo znati, Allah zna najbolje".

Na kraju kontaš što sam ja svoje vrijeme trošio, čitao, tražio kad druga strana nema ni "a" od argumenta. :D
Zavisi kakve si argumente tražio, pro ili contra. Razočarenje je proporcionalno očekivanjima. Ako si očekivao da ti neko Boga donese u epruveti naravno da si očekivao nerealno.
Očekivao sam argumente na postavljeni zaključak za neki ajet/hadis, a jedini "argument" je bio "ti ne znaš arapski taj prijevod ne valja". :)
Zato što ne očekuješ nego objašnjavaš onako kako želiš da zvuči, a kada ne zazvuči kako želiš onda to objašnjenje je krnjavo.
exampLe. wrote:
Vizionar 1985 wrote:Kaba sa dva "a" ili jednim u Kuranu kojeg ja imam mislim ako se dobro sjecam se ni ne spominje. Spominje se Kibla ako se dobro sjecam i nakon toga a se spominje gdje god da si ti se okreni ka bogu tj., allahu.
Ta molitva prema Kibli opet dovodi do još jednog upitnika.
Ako je Zemlja okrugla, kako ćeš se okrenuti i moliti prema Kibli osim ako Muhammed nije mislio da je Zemlja ravna ploča?

Image
Image

Image

Više nego jednostavno.
exampLe.

#903 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Sta je jednostavno?

Kako ocekujes da se ja iz Bosne okrenem prema Kibli?
vatrogasac

#904 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

exampLe. wrote:Sta je jednostavno?

Okrećemo se prema jugoistoku. Uzmi kompas i kreni u tom pravcu i stići ćeš do Kabe.
exampLe.

#905 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

vatrogasac wrote:

Okrećemo se prema jugoistoku. Uzmi kompas i kreni u tom pravcu i stići ćeš do Kabe.
Opet kad klanjas teoretski se ne mozes okrenuti prema Kabi kao sto je to i prikazano na slici iznad.

Mozes ako je Zemlja ravna ploca.
vatrogasac

#906 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

exampLe. wrote:
vatrogasac wrote:

Opet kad klanjas teoretski se ne mozes okrenuti prema Kabi kao sto je to i prikazano na slici iznad.

Mozes ako je Zemlja ravna ploca.
Na ovom nivou razumijevanja i shvatanja ja ne diskutujem.
exampLe.

#907 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Poznato?

Image

Image

Image

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bahamut
https://wikiislam.net/wiki/The_Islamic_Whale
https://wikiislam.net/wiki/Flat_Earth_and_the_Quran

Kako to ustvari izgleda u praksi...

Image

Nadam se da je sad malo jasnije o cemu pricam...ali cisto sumnjam.
vatrogasac

#908 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

exampLe. wrote:Poznato?

Image

Image

Image

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bahamut
https://wikiislam.net/wiki/The_Islamic_Whale
https://wikiislam.net/wiki/Flat_Earth_and_the_Quran

Kako to ustvari izgleda u praksi...

Image

Nadam se da je sad malo jasnije o cemu pricam...ali cisto sumnjam.
Ide meni u prilog ako je ovo gore argument u prilog ateizma, a ti razmišljaj zašto. Kako će se musliman astronaut, a bilo ih je, okrenuti prema kibli? Da tako doživljavam vjeru i ja bih bio ateista.
exampLe.

#909 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Ne vjerujem da si to napisao. :-)
vatrogasac

#910 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

exampLe. wrote:Ne vjerujem da si to napisao. :-)
Tebe zadeveralo kako to musliman može okrećući se prema Kabi da je profula i eto razloga da se ne vjeruje u Boga ili u islamu ima pogreški kako se ovdje voli rijet'. Pa da nacrtam. Kaba ima svoju svetost što nije predmet rasprave, ali samo u toj mjeri dok ujedinjuje ummet i po vremenskoj vertikali i geografskoj horizontali. Okrećući se prema Kabi ja mogu fuliti 10 metara ili 3 kilometra ili 50, to moj namaz ne kvari jer se ne klanjam Kabi nego jednom Bogu svih ljudi. Kada klanjam okrećem misli ka Bogu, a ne Kabi i tada si i ti u mojim dovama, Bože, uputi kafira na Put istine i griješniku oprosti. :mrgreen: Danas hadžije klanjaju upravo ispred Kabe i ne misle o Kabi nego o Bogu kada klanjaju. Kaba je mjesto gdje se brišu razlike među ljudima i klasne i rasne i nacionalne i...i tako ujedinjeni u cikličnim krugovima šire jednu misao planetom kao kada baciš kamen u more što sam ti slikom pokazao. Naše je samo da se pridružimo jednom od tih krugova, bliže ili dalje.
exampLe.

#911 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Nije to razlog da se ne vjeruje u Boga, to je samo jos jedna dodatna greska u nizu logickih i naucnih failova svete, jasne i savrsene knjige.

Kad bi sad poceo pricu da su se prije Islama pagani molili upravo na tom mjestu gdje se sad odrzava hadzdz od 8000KM i prema kojem se muslimani “okrecu” kada klanjaju ne bi do sutra zavrsio.

Nema potrebe za daljom raspravom. :D
Bloo
Globalna šefica

#912 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

A ja ne mogu da vjerujem šta čitam.

Uozbiljite se.

Nije klanjanje lasersko nišanjenje prema Kabi i ako fulaš, ne vrijedi molitva....ffs.
exampLe.

#913 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

“Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada ustaneš da klanjaš, uzmi abdest kako treba, potom se okreni prema Kibli i izgovori tekbir,..." (Buhari, br. 757; i Muslim, br. 397)

Iz spomenutih i drugih dokaza, možemo zaključiti da je neispravno okretati se na bilo koju stranu mimo Kible, tj. Mekke u Saudijskoj Arabiji, i da je neispravan namaz onome koji se svjesno i namjerno ne okreće prema Kibli, te da ga je obavezan ponovo klanjati.”

Takodjer, dobro je poznato da su se muslimani prvo molili prema Jerusalemu, ali posto su to radili i jevreji Muhammed je odjednom promijenio smijer molitve ka Kibli.

Dosta od mene, nemam volje vise za ovu temu, baj baj.
allem_77

#914 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:

Vidjet će mo hoćeš li održati obećanje? :D

A dok se ponovo ne javiš, evo ti ajeti za razmišljanje.

„U stvaranju nebesa i Zemlje, i u izmjeni noći i dana su, zaista, znakovi za razumom obdarene. Za one koji stojeći i sjedeći i ležeći Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmišljaju.” (Kur’an, Alu Imran, 190, 191).
exampLe.

#915 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

allem_77 wrote:
exampLe. wrote:

Vidjet će mo hoćeš li održati obećanje? :D

A dok se ponovo ne javiš, evo ti ajeti za razmišljanje.

„U stvaranju nebesa i Zemlje, i u izmjeni noći i dana su, zaista, znakovi za razumom obdarene. Za one koji stojeći i sjedeći i ležeći Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmišljaju.” (Kur’an, Alu Imran, 190, 191).
Cemo*

Kad kazem “za ovu temu” mislim na tematiku i raspravu oko Kible. :D
allem_77

#916 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote: Cemo*

Kad kazem “za ovu temu” mislim na tematiku i raspravu oko Kible. :D
Ja pomislih ti sebe banovao? :D
Ćemo, tastatura to razvali.
Najbitnija osobina pamethih tastatura je "predviđanje" (prediction).
planamac

#917 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by planamac »

allem_77 wrote: ...

Prema literaturi kojom raspolažemo, uočavamo da je do danas postojalo mnoštvo metoda u tumačenju Kurana i da su se posebno izdiferencirala ova tumačenja:
1.tumačenje Kur'ana Kur'anom
2.tumačenje Kur'ana Tradicijom
3.racionalno tumačenje Kur'ana
4.lingvističko tumačenje
5.stilističko tumačenje
6.sufijsko ili ezoteričko tumačenje
7.znanstveno tumačenje
8.historijsko tumačenje
9.tematsko tumačenje
10.ostala tumačenja

...

Svi metodi u tumačenju Kur'ana pokazuju da je Kur'an neiscrpna Božija Riječ koja će se uvijek prevoditi kroz tefsire, ali neće nikada biti iscrpljena. Otuda su klasični komentatori Kur'ana govorili da nakon svega, nakon bilo kojeg tumačenja, ostaje čovjekova dužnost da kaže da "Bog najbolje zna" (Allahu ´alemu) šta je rekao.

Gdje je puno tumačenja, objašnjenja su (u najmanju ruku) nejasna, da ne kažem 'kilava' :D - što, evo, na kraju i sami "tumači" izjaviše.

I na ovoj temi se očigledno potvrđuje da je najdublja podjela između ljudskih bića koja je meni poznata, podjela na one čiji je odgovor na pitanje kako su stvorena živa bića – slučajno, one koji na isto pitanje odgovaraju sa – pitaj Boga, i one koji – ne razumiju šta je tu nejasno.
allem_77

#918 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

planamac wrote:

Prema literaturi kojom raspolažemo, uočavamo da je do danas postojalo mnoštvo metoda u tumačenju Kurana i da su se posebno izdiferencirala ova tumačenja:
4.lingvističko tumačenje
5.stilističko tumačenje
7.znanstveno tumačenje
8.historijsko tumačenje
9.tematsko tumačenje
10.ostala tumačenja

...

Svi metodi u tumačenju Kur'ana pokazuju da je Kur'an neiscrpna Božija Riječ koja će se uvijek prevoditi kroz tefsire, ali neće nikada biti iscrpljena. Otuda su klasični komentatori Kur'ana govorili da nakon svega, nakon bilo kojeg tumačenja, ostaje čovjekova dužnost da kaže da "Bog najbolje zna" (Allahu ´alemu) šta je rekao.

Gdje je puno tumačenja, objašnjenja su (u najmanju ruku) nejasna, da ne kažem 'kilava' :D - što, evo, na kraju i sami "tumači" izjaviše.

I na ovoj temi se očigledno potvrđuje da je najdublja podjela između ljudskih bića koja je meni poznata, podjela na one čiji je odgovor na pitanje kako su stvorena živa bića – slučajno, one koji na isto pitanje odgovaraju sa – pitaj Boga, i one koji – ne razumiju šta je tu nejasno.

Danas postoje brojni komentari (tefsiri) pisani unutar različitih koncepcija pristupa kur’anskom tekstu, od dominantno lingvističkih, zatim racionalističkih, tradicionalističkih, znanstvenih, pravnih, pa do mističnih/sufijskih i sl. Sve u svemu, možemo ustvrditi da su iz različitih aspekata islamski učenjaci tijekom 14. stoljeća pokušavali približiti smisao i značenje Božjih Riječi i smjestiti ih u kontekst svoga vremena.

Kur’an o Kur’anu (izabrani ajeti)

Kur’an – prvo i najpoznatije vlastito ime posljednje Allahove Objave namijenjene cijelom čovječanstvu. „Ovaj Kur´an vodi jedinom ispravnom putu i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika.“ (El-Isra´, 9)

Kitab – u značenju Knjiga (zapisana Objava, sakupljena u jednu zbirku – Mushaf). „Mi vam Knjigu objavljujemo u kojoj je slava vaša, pa zašto se ne opametite?“ (El– Enbija, 10)

Furkan – Ono (Knjiga) što rastavlja istinu od neistine, pravi put od zablude, svjetlo od tmine, dobro od lošeg, dopušteno od nedopuštenog. „Neka je uzvišen Onaj Koji robu Svome objavljuje Furkan da bi svjetovima bio opomena.“ (El-Furkan, 1)

Tenzil – Spuštanje, Objava. Knjiga koja je postepeno objavljivana. Knjiga koja je spuštena od višeg ka nižem. „I Ku´ran je sigurno objava Gospodara svjetova.“ (Eš– Šu´ara´, 192)

Zikr – Opomena, Knjiga koja opominje i budi svijest. „Mi uistinu Opomenu objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njom bdjeti!“ (El– Hidžr, 9)

Huda, Bejjinat, Furkan – Uputa, Jasan dokaz, Putokaz svim ljudima, Knjiga koja sadrži neoborive argumente. „U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla…“ (El-Bekara, 185)

Nur – Svjetlo, svjetlo upute i jasnoga puta nasuprot tminama i mraku zabluda. „O ljudi, dokaz vam je stigao od Gospodara vašeg i mi vam objavljujemo jasnu svjetlost.“ (En– Nisa´, 174)

Mev’iza – Knjiga savjeta i preporuka. „To je objašnjenje svim ljudima i putokaz i pouka onima koji se Allaha boje.“ (Ali Imran, 139)

Tezkiret – Knjiga koja stalno podsjeća čovjeka na istine i vrijednosti i drži mu svijest stalno budnom prema istinama. „Ovo je pouka, po ko hoće držat će se puta koji Gospodaru Njegovu vodi.“ (El-Insan, 29)

Belag – Knjiga saopćenja, obavještavanja. „Ovo je obznana ljudima i da njome budu opomenuti i da znaju da je samo On jedan Bog, i da razumom obdareni prime pouku.“ (Ibrahim, 52)

Nezir – Knjiga opomena. „Vjesnik radosnih vijesti i opomena – pa opet većina njih glavu okreće, neće ni da čuje.“ (Fussilet, 4)

Bušra – Knjiga radosnih nagovještaja. „Upute i radosne vijesti onima koji vjeruju.“ (En-Neml, 2)

Milost – Knjiga u kojoj je nagoviještena i ukazana Allahova milost čovjeku. „Ovaj Ku´ran je putokaz ljudima i uputstvo i milost onima koji čvrsto vjeruju.“ (El-Džasije, 20)

Blagoslovljena – mubarek knjiga. „Knjiga koju ti objavljujemo blagoslovljena je, da bi oni o riječima njezinim razmislili i da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili.“

Šifa´ – Lijek za ono što je u grudima ljudi. „Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast.“ (El-Isra´,82)

„A objavljuje mi se ovaj Kur’an da upozorim vas i svakog do koga dopre.“ (El-En´am, 19)

„Osim Allaha niko nikada ne bi mogao sačiniti ovaj Kur’an.“ (Junus, 37)

„Reci: ‘Kad bi se svi ljudi i džini udružili da sačine jedan ovakav Kur’an, oni, takav kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali.’ Mi u ovom Kur’anu objašnjavamo ljudima svakojake primjere, ali većina ljudi nikako neće da vjeruje.“ (El-Isra´, 88-89)

„U ovom Kur’anu smo čovječanstvu precizno naveli od svega primjer.“ (El– Kehf, 54)

„Oni kojima smo dali Knjigu, istinski je iščitavaju i uče, oni vjeruju u nju.“ (El– Bekare, 121)

„U Knjizi nismo ništa propustili niti pretjerali.“ (El-En´am, 38)

„I spustili smo ti Knjigu kao objašnjenje svih stvari.“ (En-Nahl, 89)

„Ovaj Kur’an nije izmišljen, od Allaha je – on potvrđuje istinitost prijašnjih objava i objašnjava propise; u njega nema sumnje, od Gospodara svjetova je!“ (Junus, 37)

„Allah objavljuje najljepši govor, Knjigu sličnu po smislu, čije se poruke ponavljaju, zbog kojih podilazi jeza one koji se Gospodara svoga boje, a kada spomene ime Allahovo, kože njihove i srca njihova se smiruju. Ona je Allahov Pravi put na koji On ukazuje onome kome On hoće; a onoga koga Allah ostavi u zabludi niko na Pravi put neće moći uputiti.“ (Ez-Zumer, 23)

„Reci: ‘Šta mislite, ako je Kur’an od Allaha, a vi u nj nećete da vjerujete – ko je onda u većoj zabludi od onoga koji je u protivrječju dalekom od istine?’ Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?“ (El-Fusilet, 52-53)
planamac

#919 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by planamac »

Činjenica je da čak ni oni koji ne vjeruju da su Kuran i Biblija istinite Božije Objave ne mogu negirati činjenicu da ove dvije Svete knjige u sebi sadrže puno toga što ih čini bitno različitim od svih knjiga koje je napisao čovjek. S druge strane, čak ni oni koji su svoj život posvetili Bogu i koji čvrsto vjeruju da je Knjiga koju slijede Njegovo djelo ne mogu negirati činjenicu da ljudska bića ne razumiju ono što je u njoj napisano.
Svima onima koji pokušavaju shvatiti šta zaista „kažu“ Svete knjige, veliku prepreku zasigurno predstavlja činjenica da su svoje istraživanje sveli na samo jednu Svetu knjigu, onu koja im je, u većini slučajeva, već od rođenja bila nametnuta kao jedina korektna Božija Objava.
U to da su i Biblija i Kuran Božije Objave i da te Svete knjige u sebi sadrže ne samo dokaze za ovu tvrdnju, nego i konkretna uputstva za dekodiranje onoga što je u njima napisano, moguće se uvjeriti na osnovu dokaza koji će biti prezentovani, a onima koji i nakon toga budu sumnjali u nadnaravno porijeklo ovih Knjiga i u tvrdnju da ih je njihov „autor“ znao zaštititi od ljudskog nemara i od loših namjera nekih pripadnika tog roda – neka je Bog na pomoći!

"Ova Knjiga (Kuran), u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je onima koji u Nevidljivi svijet budu vjerovali."

"Vjernici su oni koji vjeruju u Alaha i koji razmišljaju o stvaranju nebesa i Zemlje."

"U stvaranju Nebesa i Zemlje su zaista znamenja za razumom obdarene, za one koji i stojeći i sjedeći i ležeći Boga spominju i o stvaranju Nebesa i Zemlje razmišljaju."

Prema tvrdnjama vjerskih vođa, na Zemlji trenutno živi više od milijardu onih koji slijede Objavu u kojoj su zapisani navedeni citati. Ne vjerujem da se među tim ljudima nalazi puno onih koji „i stojeći i sjedeći i ležeći Boga spominju i o stvaranju Nebesa i Zemlje razmišljaju“.

Pažljivom čitaču Kurana, ili, što je isto, riječi Božijih, trebao bi „upasti u oči“ naizgled nelogičan izbor vremena koje je upotrijebljeno u prvom od tri predhodna citata. Šta može značiti „... onima koji u Nevidljivi svijet budu vjerovali“ ako ne to da će doći vrijeme u kojem će predstava o nevidljivim Svjetovima koju su vjernicima nametnuli njihovi vjeroučitelji biti zamijenjena njihovom sviješću o tome gdje se ti Svjetovi nalaze, kako izgledaju i na koji su način fizikalno povezani sa svijetom u kojem oni žive i njima samima. U protivnom, navedeni citat bi trebao glasiti „... onima koji u Nevidljivi svijet vjeruju“, i trebao bi se odnositi na sve vjernike kroz sva vremena.

Zašto su vjerovanje u Nevidljivi svijet i razmišljanje o stvaranju Nebesa i Zemlje predstavljeni kao temeljni uslovi koje je potrebno ispuniti da bi se postalo vjernikom i zašto bi od tog razmišljanja korist mogli imati samo oni koji su obdareni razumom i koji slijede uputstvo - moguće je shvatiti nakon što se razumiju osnovne postavke "Modela"v :arrow:
:arrow: http://planame.blogger.ba/arhiva/2008/03/14/1430604.

Vjerujem da će nakon toga biti jasnije na šta je Muhamed mislio kada je rekao:
"Na dvije stvari se grozim: na neznalicu koji je pobožan i na učenjaka koji ne vjeruje.".

. . .
Dope_Man

#920 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

planamac wrote:Činjenica je da čak ni oni koji ne vjeruju da su Kuran i Biblija istinite Božije Objave ne mogu negirati činjenicu da ove dvije Svete knjige u sebi sadrže puno toga što ih čini bitno različitim od svih knjiga koje je napisao čovjek.
Zao mi je sto cu te razocarati, ali ovo nije cinjenica. Ovo je nesto u sta oni koji vjeruju da je neka od tih knjiga (ili obje) sveta zele da vjeruju. Ja citajuci te knjige ne vidim apsolutno nista posebno, stavise, napisane su na nacin koji ne smatram nimalo zanimljivim, i smatram smarajucim za citati. A same price, njihov sadrzaj, poenta itd takodjer nisu nista pretjerano drugacije od recimo mitova anticke Grcke. A ti su mi, bez imalo omalovazavanja ovih knjiga, jednostavno daleko zanimljiviji za citati, likovi su mi zabavniji, a isto vrijedi i za mnoge druge knjige koje su razni ljudi pisali.

Za mene je vrijednost te dvije knjige apsolutno nikakva. Da se za njih ne veze religija ne bi procitalo ni pet ljudi. Ali ako prvo uvjeris ljude da im donosis religiju direktno od bozanskog bica, pa im je onda jos i lijepo serviras u jednu knjigu.. lako je tu knjigu prodati u vise primjeraka od 50 nijansi sarene laze.

Sva ta prica kako su Biblija ili Kur'an nesto posebni dolazi iskljucivo iz pozicije vjere da su nesto posebni... i u nekim glavama iz izmisljenih poveznica medju brojem razmaka i svakog petog slova sure i slicne traljave fore da se ucini posebnom.
vatrogasac

#921 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Dope_Man wrote: Zao mi je sto cu te razocarati, ali ovo nije cinjenica.....Ja citajuci te knjige ne vidim apsolutno nista posebno, stavise, napisane su na nacin koji ne smatram nimalo zanimljivim, i smatram smarajucim za citati.
Muhammed Ikbal je svako jutro nakon sabah namaza učio Kur'an i jedno jutro ga otac upita da li zna čitati Kur'an i on mu je odgovorio da ga čita kao i svaku drugu knjigu. Otac ga onda poduči da se tako Kur'an ne čita nego da traži ajete u kojima se Bog njemu obraća i krene Muhammed I. ispočetka i naiđe na ajet u kojem se Bog obraća nevjernicima i kaže nije ovo za mene pa onda griješnicima pa se ni tu ne prepozna dok nije došao do ajeta u kome se prepoznao i zamislio.
allem_77

#922 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Sura El-Enbija - Vjerovjesnici
104
Onoga Dana, kad smotamo nebesa kao što se smota list papira za pisanje, onako kako smo prvi put iz ništa stvorili, tako ćemo ponovo iz ništa stvoriti, to je obećanje Naše, Mi smo doista kadri to učiniti.

https://www.tportal.hr/tehno/clanak/nak ... o-20190812

Masterplan ima četiri osnovna elementa
'Svemir možete rastaviti u klastere, vlakna, ploče i praznine', kaže Tully. Klasteri, vlaknaste niti i ploče guste su regije u kojima su galaksije česte. Riječ je o nakupinama galaksija u obliku čvorova, niti i ploha nalika na palačinke. listovi nalik na palačinke.
apsidejzi

#923 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

4.lingvističko tumačenje
5.stilističko tumačenje
7.znanstveno tumačenje
8.historijsko tumačenje
9.tematsko tumačenje
10.ostala tumačenja

...

Problem u ovoj tvrdnji je taj sto je rezultat ovih metoda uglavnom u suprotnosti jedan s drugim.
zagortenej

#924 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zagortenej »

vatrogasac wrote:
Dope_Man wrote: Zao mi je sto cu te razocarati, ali ovo nije cinjenica.....Ja citajuci te knjige ne vidim apsolutno nista posebno, stavise, napisane su na nacin koji ne smatram nimalo zanimljivim, i smatram smarajucim za citati.
Muhammed Ikbal je svako jutro nakon sabah namaza učio Kur'an i jedno jutro ga otac upita da li zna čitati Kur'an i on mu je odgovorio da ga čita kao i svaku drugu knjigu. Otac ga onda poduči da se tako Kur'an ne čita nego da traži ajete u kojima se Bog njemu obraća i krene Muhammed I. ispočetka i naiđe na ajet u kojem se Bog obraća nevjernicima i kaže nije ovo za mene pa onda griješnicima pa se ni tu ne prepozna dok nije došao do ajeta u kome se prepoznao i zamislio.
Sreća njegova pa se zvao Muhamed.
allem_77

#925 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

apsidejzi wrote:

4.lingvističko tumačenje
5.stilističko tumačenje
7.znanstveno tumačenje
8.historijsko tumačenje
9.tematsko tumačenje
10.ostala tumačenja

...

Problem u ovoj tvrdnji je taj sto je rezultat ovih metoda uglavnom u suprotnosti jedan s drugim.

Sve u svemu, možemo ustvrditi da su iz različitih aspekata islamski učenjaci tijekom 14. stoljeća pokušavali približiti smisao i značenje Božjih Riječi i smjestiti ih u kontekst svoga vremena.

Mislim da će pozornost u budućnosti biti na znanstvenom tumačenju.
Tako i ja slučajno naletih na taj članak u postu iznad, koji je preveden prije dva dana. :D A kada je objavljen, ne bih znao. Članak me podsjeti na ajet iz Kur'ana koje sam naveo.
Post Reply