USA - Izbori za predsjednika 2020
- jeza u ledja
#901 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
I hos da kazes da Buttigieg nije u stanju sastaviti tih par recenica? Daj ba.
Da je odgovor takav ti bi nasao nesto drugo da mu fali.
- madner
#902 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Mislim da ima jos bar pola toga kroz razne programe, tako da je ta cifra zapravo veca.
Ono sto je najsmjesnije je da je zadnji uspjesna platforma US army usvojena 1980te.
Kao i zadnji uspjeh US navija, dok je USAF jos duze u akciji spaljivanja budzetskih sredstava.
Sto se tice deficita sa Kinom, totalni brojevi su manje bitni od trenda. Jedini pad uvoza u Kine se desavao pri padu ekonomije, ovo je prvi put da se deficit smanjio organski.
Zato se nadam da ce i buduca administracija nastaviti sa istim planom i programom, najavili su novi alat da gledaju kurs valuta.
Ono sto je najsmjesnije je da je zadnji uspjesna platforma US army usvojena 1980te.
Kao i zadnji uspjeh US navija, dok je USAF jos duze u akciji spaljivanja budzetskih sredstava.
Sto se tice deficita sa Kinom, totalni brojevi su manje bitni od trenda. Jedini pad uvoza u Kine se desavao pri padu ekonomije, ovo je prvi put da se deficit smanjio organski.
Zato se nadam da ce i buduca administracija nastaviti sa istim planom i programom, najavili su novi alat da gledaju kurs valuta.
- GandalfSivi
#903 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
O ovome ti pricam cijelo vrijeme. Moj najveci problem sa njim (pored nedostatka iskustva) je taj sto je macak u vreci. Pojma nemam kakve su mu politike. Lik cijelo vrijeme luta, pokusava skontati sta najbolje prolazi, a nema svojih ideja. Slicna situacija je bila sa Harris, koja je na sve imala odgovor "we'll carefully consider that". Ne znam na osnovu cega se svidja ljudima, sto lijepo prica?jeza u ledja wrote: ↑11/02/2020 20:18 I hos da kazes da Buttigieg nije u stanju sastaviti tih par recenica? Daj ba.
- jeza u ledja
#904 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Kako nema?GandalfSivi wrote: ↑11/02/2020 21:14O ovome ti pricam cijelo vrijeme. Moj najveci problem sa njim (pored nedostatka iskustva) je taj sto je macak u vreci. Pojma nemam kakve su mu politike. Lik cijelo vrijeme luta, pokusava skontati sta najbolje prolazi, a nema svojih ideja. Slicna situacija je bila sa Harris, koja je na sve imala odgovor "we'll carefully consider that". Ne znam na osnovu cega se svidja ljudima, sto lijepo prica?jeza u ledja wrote: ↑11/02/2020 20:18 I hos da kazes da Buttigieg nije u stanju sastaviti tih par recenica? Daj ba.
Ima osnovnu ideju koju drugi nemaju, ili ne znaju artikulirati - da se maksimalistickim floskulama nece postici nista. Tvrdnja da hoce sluzi jedino ubiranju populistickih poena.
Ako mislis na ideje tipa povecanje broja sudaca Vrhovnog suda, Medicare for all who want it, ili ukidanje electoral college, ja ih ne uzimam za ozbiljno, jer - kao sto rekoh stranicu prije - njih ako stvarno dobijes vlast mozes u kantu bacit.
- GandalfSivi
#905 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Kako su jadni, prvi put su me iznervirali, sada im se vec smijem. Na CNN-u cijela debata, koji je put Amy do kandidature ako pobijedi veceras. Ocajni su, traze bilo koga ko nije progresivac, a puta nema. Pete je mrtav, zivjela Amy!!! 
- oaza85
#906 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Gledam ovo, i ne zna se koje je smotanije i hafifnije.
Nek’ poguraju onog Bloomberga, on je zajeban igrac.
Nek’ poguraju onog Bloomberga, on je zajeban igrac.
- GandalfSivi
#907 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Hajmo Ammmyyyyyyy!!!
Sada ozbiljno, najveca optuzba prema progresivcima je da dijele stranku, a oboje (Bernie i Elizabeth) pokusavaju sto vise mogu da ne idu na licne napade. S druge strane, najveci boost je dobila Klobuchar poslije zadnje debate, i to iz razloga sto je udarala i lijevo i desno. Ali niko nece spomenuti to na TV-u...
Sada ozbiljno, najveca optuzba prema progresivcima je da dijele stranku, a oboje (Bernie i Elizabeth) pokusavaju sto vise mogu da ne idu na licne napade. S druge strane, najveci boost je dobila Klobuchar poslije zadnje debate, i to iz razloga sto je udarala i lijevo i desno. Ali niko nece spomenuti to na TV-u...
- jeza u ledja
#908 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sjo Gandalfu rezona.
Klobuchar je definitivno glavna prica NH. Prva 2 su se ocekivala u ovom rasporedu, pitanje je bilo kako ce se 3 do 5 poredati. I ispalo je Klobuchar daleko ispred Biden i Warren, samo par boba iza Buttigiega.
Al sta sad, kandidat koji vodi je Sanders, ali je jasno da vodi zato sto su glasovi drugih podjeljeni. Drugih, kojima tesko da je Sanders drugi izbor. Znaci u NH Sanders i Warren zajedno tek trecinu poena uzimaju. Dodajmo mozda tome nekoliko boba Yanga i mozda Gabbard maksimum 45%. Isto je bilo u Iowi.
On mora dokazati da moze povecati svoju bazu. Jako bitna stavka tu je Warren. Ja ocekujem da ona nece jos dugonopstati jer ce se pare i podrska u narednim sedmicama konsolidovati. Koliki ce postotak njenih glasaca preci za Sandersa je kljucno. (vjerovatno vecina, ali kolika vecina je kljucno)
Inace cemo doci u situaciju da pobjednik na kraju uzme manje od 40%.
Ostaje jos pitanje Bidena i SC.
Klobuchar je definitivno glavna prica NH. Prva 2 su se ocekivala u ovom rasporedu, pitanje je bilo kako ce se 3 do 5 poredati. I ispalo je Klobuchar daleko ispred Biden i Warren, samo par boba iza Buttigiega.
Al sta sad, kandidat koji vodi je Sanders, ali je jasno da vodi zato sto su glasovi drugih podjeljeni. Drugih, kojima tesko da je Sanders drugi izbor. Znaci u NH Sanders i Warren zajedno tek trecinu poena uzimaju. Dodajmo mozda tome nekoliko boba Yanga i mozda Gabbard maksimum 45%. Isto je bilo u Iowi.
On mora dokazati da moze povecati svoju bazu. Jako bitna stavka tu je Warren. Ja ocekujem da ona nece jos dugonopstati jer ce se pare i podrska u narednim sedmicama konsolidovati. Koliki ce postotak njenih glasaca preci za Sandersa je kljucno. (vjerovatno vecina, ali kolika vecina je kljucno)
Inace cemo doci u situaciju da pobjednik na kraju uzme manje od 40%.
Ostaje jos pitanje Bidena i SC.
- karanana
#909 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
kakav krah bidena.
haj dobro nije ocekivo n.h. pobjego u s.c., ali dolazio je mnogo puta, kampanjovo je i nista. od cistog front runnera, ostade da mozda vec pocne razmisljati o odustajanju. dobro, mozda je prerano, ali jos jedan-dva debakla, i to je to.
da, bloomerg kad uleti s parama, nije za zapostavit.
haj dobro nije ocekivo n.h. pobjego u s.c., ali dolazio je mnogo puta, kampanjovo je i nista. od cistog front runnera, ostade da mozda vec pocne razmisljati o odustajanju. dobro, mozda je prerano, ali jos jedan-dva debakla, i to je to.
da, bloomerg kad uleti s parama, nije za zapostavit.
-
breba
#910 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Bloomberg je najozbiljniji protiv-kanditat Trumpu. Ima pare, iskustvo, umjereni demokrata, bivsi republikanac, pandan percepciji bogatog biznismena koju ljudi imaju o Trumpu. Jedino ako nema kakvu vezu sa Epsteinom 
- jeza u ledja
#911 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
a ja pisao nedavno bloomberg nema sanse
u nh trenutno sa 82% pobrijanih sanders 26%, buttigieg 24%, klobuchar 20%. razlika se smanjila. sad bih ja trebao ko gandalf danima pricat kako nije sve gotovo.
edit:
konkretno u bobama larry 9, butt 9, klobuk 6 (ostali kitica). meni sega kako na teve govore (rachel maddow) kako je bernie u iowi imao “virtual tie”, a u new hampshireu pobijedio, iako je u stvari u iowi dobio manje delegata od buttigiega, a u new hampshireu dobio isti broj delegata kao pete.
da je obratno, vec bi slusali traktate bernijevih proxyja o msm bias.
inace zajedno sa iowom, butti i dalje u vodjstvu
ps: a evo sad vidim na cnn naslov “sanders becomes new front runner for democratic nomination”, iako kao sto rekoh je u ukupnom broju delegata drugi.
u nh trenutno sa 82% pobrijanih sanders 26%, buttigieg 24%, klobuchar 20%. razlika se smanjila. sad bih ja trebao ko gandalf danima pricat kako nije sve gotovo.
edit:
konkretno u bobama larry 9, butt 9, klobuk 6 (ostali kitica). meni sega kako na teve govore (rachel maddow) kako je bernie u iowi imao “virtual tie”, a u new hampshireu pobijedio, iako je u stvari u iowi dobio manje delegata od buttigiega, a u new hampshireu dobio isti broj delegata kao pete.
inace zajedno sa iowom, butti i dalje u vodjstvu
ps: a evo sad vidim na cnn naslov “sanders becomes new front runner for democratic nomination”, iako kao sto rekoh je u ukupnom broju delegata drugi.
- sinuhe
#912 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Klobuchar prijatno iznenadjenje samo da izgura Warren i Bidena koji su vazili za jos neke favorite.
Ol' Joe Biden desetljecima igrao ulogu politicara iz naroda da bi postao predsjednik.
Ol' Joe Biden desetljecima igrao ulogu politicara iz naroda da bi postao predsjednik.
- nosara
#913 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Berni pravi ogromne probleme establismentu. Da sam on, pojacao bih licno osiguranje. Znacajno.
- GandalfSivi
#914 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Moram reci da sam razocaran, ocekivao sam da Bernie uzme ovo sa barem pet poena razlike, ali hajde, svakako su samo naslovi bitni. Puno vise sam razocaran kako je Amy poderala Warren. U ovako militantnom drustvu se ne isplati biti fin i ne napadati druge kandidate...
- madner
#915 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Bloomberg bi bio najbolji, poslje Trumpa Trump 
-
daddy-kool
#916 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Meni se Pete Buttigieg ne sviđa, nešto je "off" kod njega.
- cyprus
#917 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Haj da se i ja uključim... Ne znam puno o kandidatima, al daj da vidimo i to čudo od Sandersa... Go Bernie! 
- GandalfSivi
- jeza u ledja
#919 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Pa u broju delegata (onog sto se konkretno jedino pika), New Hampshire nije imao pobjednika, a Iowa jeste (Buttigieg), iako mediji govore obratno.
No dobro, idemo dalje za razlicite pare. Vrlo brzo ce kampanje poceti da presusuju u novcu, pogotovo Biden i Warren. Klobuchar nema nikakvu organizaciju iako ce vjerovatno dobiti nesto novca sada. Ni Buttigieg novcano ne moze prismrditi Sandersu.
Sljedeca je Nevada, opet caucus (sastanci po skolskim salama kao u Iowi), Sanders je obicno dobar u caucuses, ali ne kao second choice. Nemam pojma ko su tamo favoriti, NV je skroz drukcija drzava od prethodnih. Znam da ima dosta service industry mladjarije i radnicke klase. Znam da imaju i jake sindikate. Dosta svega i svacega sljeglo iz Californije. Znacajna Latino populacija, a i crnacka i azijska. Vidjecemo da li ce Mayo Pete bar malo poboljsati svoj status kod manjina, a i Klobuchar. Inace ni oni nemaju sta traziti dalje. Da li ce manjine masovno preci na progresivnu stranu, i ako ne, kome ce onda dati glasove, to ostaje veliko pitanje.
Procitah negdje ranije, Bidenu je ovo treci put da se kandiduje u zivotu - do sada niti jednom nije pobjedio ni jedan primary. Nigdje.
No dobro, idemo dalje za razlicite pare. Vrlo brzo ce kampanje poceti da presusuju u novcu, pogotovo Biden i Warren. Klobuchar nema nikakvu organizaciju iako ce vjerovatno dobiti nesto novca sada. Ni Buttigieg novcano ne moze prismrditi Sandersu.
Sljedeca je Nevada, opet caucus (sastanci po skolskim salama kao u Iowi), Sanders je obicno dobar u caucuses, ali ne kao second choice. Nemam pojma ko su tamo favoriti, NV je skroz drukcija drzava od prethodnih. Znam da ima dosta service industry mladjarije i radnicke klase. Znam da imaju i jake sindikate. Dosta svega i svacega sljeglo iz Californije. Znacajna Latino populacija, a i crnacka i azijska. Vidjecemo da li ce Mayo Pete bar malo poboljsati svoj status kod manjina, a i Klobuchar. Inace ni oni nemaju sta traziti dalje. Da li ce manjine masovno preci na progresivnu stranu, i ako ne, kome ce onda dati glasove, to ostaje veliko pitanje.
Procitah negdje ranije, Bidenu je ovo treci put da se kandiduje u zivotu - do sada niti jednom nije pobjedio ni jedan primary. Nigdje.
- GandalfSivi
#920 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Znaci logika. U Iowi Bernie pobjedi u popular voteu, ali Pete dobije 0.1 vise delegata i na kraju dobije cijelog delegata vise (mada mu CNN cijelo jutro daje 23 delegata, nemam pojma sto). S druge strane Bernie pobjedi u NH sa 1.5-2% razlike i dobiju isti broj delegata.
Ja demokratije i govana...
Ja demokratije i govana...
- oaza85
#921 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Bernie nema nikakve sanse protiv trumpa, americko drustvo je svjetlosnu godinu udaljeno od njegovih ideja.
Njima je dovoljno reci socijalizam, i kolektivno vade krst iz vitrine k’o da su ih vampiri napali.
Isprani mozgovi.
Ne bih se iznenadio da ovaj republikanski establishment ubaciva svoje igrace da glasaju na ovim izborima za demokratu i guraju onog za koga misle da je najtanja opcija. Ustvari, to im je donald preporucio neki dan na skupu u NH.
Bernie, koliko god bio ok lik, je grobar demokratske stranke.
Njima je dovoljno reci socijalizam, i kolektivno vade krst iz vitrine k’o da su ih vampiri napali.
Isprani mozgovi.
Ne bih se iznenadio da ovaj republikanski establishment ubaciva svoje igrace da glasaju na ovim izborima za demokratu i guraju onog za koga misle da je najtanja opcija. Ustvari, to im je donald preporucio neki dan na skupu u NH.
- jeza u ledja
#922 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
U Iowi je za Buttigiega bilo do sad 14 delegata, sad pise 13. Jedan negdje fali.
I Buttigieg i Sanders su u Iowi uzeli vise delegata nego sto bi procentualno trebalo. Zasto - jer su uzeli par boba od ovih sto su bili ispod izbornog praga. To je normalna stvar svugdje u svijetu. Fazon medjutim u Iowi je sto je Buttigieg pokupio vecinu tih ekstra glasova.
Slicno vazi i za New Hampshire. Ili ti imas drukciji prijedlog kako podijeliti te delegate?
Inace, u obje drzave razlika u popular vote-u je 1.4%.
I Buttigieg i Sanders su u Iowi uzeli vise delegata nego sto bi procentualno trebalo. Zasto - jer su uzeli par boba od ovih sto su bili ispod izbornog praga. To je normalna stvar svugdje u svijetu. Fazon medjutim u Iowi je sto je Buttigieg pokupio vecinu tih ekstra glasova.
Slicno vazi i za New Hampshire. Ili ti imas drukciji prijedlog kako podijeliti te delegate?
Inace, u obje drzave razlika u popular vote-u je 1.4%.
- jeza u ledja
#923 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
U New Hampshireu skoro 10% glasova glasalo za Bill Welda, kontra Trumpa u Republican Primary (da, formalno i to postoji). Ovako velik postotak kontra aktuelnog predsjednika nije dobar look.oaza85 wrote: ↑12/02/2020 15:13 Bernie nema nikakve sanse protiv trumpa, americko drustvo je svjetlosnu godinu udaljeno od njegovih ideja.
Isprani mozgovi.
- ultima_palabra
#924 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Bernie nije uopšte demokrata nego independent. A ne znam, na zadnjim izborima za Kongres je izabrano puno likova lijeve orijentacije, dešava se pomjeranje društva ulijevo kao odgovor na izbor Trumpa.oaza85 wrote: ↑12/02/2020 15:13 Bernie nema nikakve sanse protiv trumpa, americko drustvo je svjetlosnu godinu udaljeno od njegovih ideja.
Isprani mozgovi.
Trump se očigledno bojao Bidena, inače ne bi onakve stvari radio... i mislim da se boji Bloomberga i njegove finansijske moći.
- oaza85
#925 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Za koga nije dobar, za trumpa?jeza u ledja wrote: ↑12/02/2020 15:21U New Hampshireu skoro 10% glasova glasalo za Bill Welda, kontra Trumpa u Republican Primary (da, formalno i to postoji). Ovako velik postotak kontra aktuelnog predsjednika nije dobar look.oaza85 wrote: ↑12/02/2020 15:13 Bernie nema nikakve sanse protiv trumpa, americko drustvo je svjetlosnu godinu udaljeno od njegovih ideja.
Isprani mozgovi.
Pa NH vec sad mozes upisati demokrati, ne moras ni cekati novembar.