Identitet Bosnjaka

Post Reply
wowausername

#901 Re: Identitet Bosnjaka

Post by wowausername »

hAZNADAR wrote:
wowausername wrote:
hAZNADAR wrote:Ali cinjenica je da je glavni motiv ovakvih besmislenih rasprava - upravo antibosnjastvo fgr ekipe.
Znaci koga boli neka stvar za onim sto nisu Bosnjaci, Srbi ili Hrvati, jelde? :lol:

Da je neko rekao nesto protiv Bosnjastva, pa i nekako...
Stalno i kontinuirano,... a o predrasudama da ne govorimo. Slabo nesto citam Bosance koji su samo to i nista drugo da pljuju po srpstvu i hrvatstvu. Jednostavo ne mogu prezalit, progutat, sagorit,... da je sve sto je probosansko - najvecim dijelom na Bosnjacima. Halo ba, znamo se,.. nije fgr na Tasmaniji. To je dio svima nam znanog mentaliteta i kulture.

Ono ko biva nacionalni identitet nesto plemenitije, superiornije,... od etnickog i podijelis uloge sta moze biti Bosanac a sta Bosnjak. wow imamo elitu ovdje hebote. Nedaj Bosnjacima da se uvale u raju i pokvare prosjek. :lol:

Ja sam i Bosnjak i Bosanac i ako me zacim zaboli je upravo terminologija.
Necu reci da nema malicioznih ljudi koji prvenstveno radi islamofobije imaju predrasude prema ljudima koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci, ali smo iskljucivo pricali o nacionalnosti.

Evo primjera.

MILJKAN DOSEN, age 23, a naturalized U.S. citizen originally from Bosnia, whose last known address was 1104 West Taylor Street in Chicago; DOMENIKO ELIZI, age 22, an Albanian national who resides at 2 North 444 Pearl Street in Glen Ellyn; and SINISA MURATOVIC, age 24, a Bosnian national whose last known address was 2431 West Lunt in Chicago, were all arrested last week, without incident, by FBI special agents at their respective residences. (Izvor: FBI.gov)

Nikad, ama bas nikad, nece napisati po etnickoj pripadnosti osobe, jer uostalom to je diskriminacija...
512MB

#902 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

hAZNADAR wrote:Zasto je tebi i slicnima terminologija nacija vs etnikum toliko bitna da se istakne i da se metne okean izmedju?
Razvodnjavas i polemises bezveze, "Nacionalitet" je tacan, dokumentovan i zakonom propisan pojam, tu nema mjesta interpretacijama. Nacionalitet je vezano za drzavljanstvo i tacka. To sto neko sanjari i zamislja jednostavno nema nikakvog smisla. Kad dodjes bilo gdje na svijetu na salter i pitaju te za NATIONALITY, tu nema prostora za kojekakve nebuloze, tu moras reci nacionalnost mi je "BiH" ili "Bosanskohercegovacka", ili ce te ljudi ismijatu i poslat nazad odakle si i dosao. Civilizovani zapadni svijet ne trpi ta fasisticka balkanska orgijanja.

Ja naravno nemam nista protiv Bosnjaka kao etnicke skuoine, nasuprot to su moji korjeni i citav zivot sam se i izjasnjavao kao Bosnjak. Ali nacionalnost mi je (trenutno) Austrijska. Dok ne zbrisem u USA, onda mi je nacionalnost naravno US.
hAZNADAR

#903 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

wowausername wrote:
Evo primjera.
.
I navodis Ameriku, ovaj drugi Njemacku, neko treci Britaniju,.... vrtenje u krug da se definise nesto sto nema definiciju i za sto imas raznih primejra u svijetu.

Postujem ljude koji su samo Bosanci vezano za drzavljanstvo i koji nemaju, ne zele,... etnicku odrednicu. Pa nek je Bosanac Mehmed Omerbegovic, sin Abdulaha i Selime,... njegovo pravo i ima da se postuje.

Ali se mora postovati i cinjenica da se Bosnjastvo koristi i u etickom i nacionalnom smislu. To ne dolazi nikako u sukob sa bosanstvom.

Vidi mene i ja poceo pametovati o ovome,... :roll: pu pu pu,...

Halo ljudi, tema je jasna u naslovu. Identitet Bosnjaka koji je mnogo vise od odabira ispravnog termina i valjda su tu relevantniji dati sud oni koji se tako oslovljavaju.
General War

#904 Re: Identitet Bosnjaka

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
wowausername wrote:
Evo primjera.
.
I navodis Ameriku, ovaj drugi Njemacku, neko treci Britaniju,.... vrtenje u krug da se definise nesto sto nema definiciju i za sto imas raznih primejra u svijetu.

Postujem ljude koji su samo Bosanci vezano za drzavljanstvo i koji nemaju, ne zele,... etnicku odrednicu. Pa nek je Bosanac Mehmed Omerbegovic, sin Abdulaha i Selime,... njegovo pravo i ima da se postuje.

Ali se mora postovati i cinjenica da se Bosnjastvo koristi i u etickom i nacionalnom smislu. To ne dolazi nikako u sukob sa bosanstvom.

Vidi mene i ja poceo pametovati o ovome,... :roll: pu pu pu,...

Halo ljudi, tema je jasna u naslovu. Identitet Bosnjaka koji je mnogo vise od odabira ispravnog termina i valjda su tu relevantniji dati sud oni koji se tako oslovljavaju.
Onda je i cinjenica po tom istom principu da su svi srbi i hrvati dio jedne nacije nevezano gdje se nalaze...i sta onda ispadne Bosna? Srpski i Hrvatski mitomani jedva cekaju takve sagovornike. :zzzz:
sadie_forever

#905 Re: Identitet Bosnjaka

Post by sadie_forever »

pogledaj onaj skup u Sarajevu,pa ne mogu da vjerujem koliko su glupi

to je kao da zajedno uz potocare obiljezimo bratunacki pokolj desetine srba ,znaci genocid zajedno sa manjim zlocinima...to nije ok nikako.i ne ne pravdam zlocine ali ne poredite ovo dvoje jer se salje poruka izjednacavanja

cccc :roll:
jeza u ledja

#906 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

Haha vidim ne mijenjaju se teme na forumu vec 20 godina. :lol:

Prvo i osnovno: prijevod rijeci "nationality" na bosanski, srpski, hrvatski, i vecinu slavenskih jezika nije "nacionalnost". Isto vazi za tu rijec na drugim germanskim ili romanskim jezicima. Jezik je fluidna stvar, i razliciti korijeni rijeci preuzeti iz drugih jezika poprimaju drukcije znacenje, cesto vrlo slicno, ali ne 1/1 identicno. U tom smislu, proponenti ideje da je rijec "nacionalnost" na nasem jeziku vezana za drzavu, a ne za narod - jednostavno grijese. Nedostatak obrazovanja, nepoznavanje jezika, tvrdoglavost, politicka motivacija, ne znam sta je posrijedi...ali uvijek vrijedi ponoviti.

Tema je sazvakana ima 10 barem godina.
palermo

#907 Re: Identitet Bosnjaka

Post by palermo »

General War wrote: Onda je i cinjenica po tom istom principu da su svi srbi i hrvati dio jedne nacije nevezano gdje se nalaze...i sta onda ispadne Bosna? Srpski i Hrvatski mitomani jedva cekaju takve sagovornike. :zzzz:
Pa Srbi i Hrvati jesu dio jedne nacije (dakle srpske ili hrvatske) nevezano gdje se nalaze. Prevashodno zato što se tako osjećaju i tako se izjašnjavaju.
A na pitanje šta je Bosna i Hercegovina odgovor je vrlo jednostavan, država u kojoj žive i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i svi ostali koji imaju svoje posebne identitete.

Ne vidim na koji se način ovdje daje neki argumnet srpskim i hrvatskim mitomanima.
palermo

#908 Re: Identitet Bosnjaka

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:Haha vidim ne mijenjaju se teme na forumu vec 20 godina. :lol: .

Ali ne što se tema ne mijenja, nego se ne mijenjaju i učesnici ove dugogodišnje diskusije :D

P.S da se ipak malo ispravim, tema kako naslov sugerira i nije prežvakana, ali ova priča koja se vrti na ovoj temi je ...auuuuuuuuuuu
zposao

#909 Re: Identitet Bosnjaka

Post by zposao »

Kako se ovo uklapa?
"Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Armin Hodžić istaknuo je kako je ova izložba svojevrsna promocija novoosnovanog Vijeća koje će u budućnosti raditi, najavio je, na promjeni paradigme predstavljanja Bošnjaka u Hrvatskoj.

- Želimo istaći da je jedan od najprepoznatljivijih simbola u savremenosti Bošnjaka lik i djelo Alije Izetbegovića - kazao je Hodžić te dodao kako
Bošnjaci u Hrvatskoj Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao domovinu i neodvojivi dio sebe."
https://www.faktor.ba/vijest/predsjedni ... vicu/27089
General War

#910 Re: Identitet Bosnjaka

Post by General War »

palermo wrote:
General War wrote: Onda je i cinjenica po tom istom principu da su svi srbi i hrvati dio jedne nacije nevezano gdje se nalaze...i sta onda ispadne Bosna? Srpski i Hrvatski mitomani jedva cekaju takve sagovornike. :zzzz:
Pa Srbi i Hrvati jesu dio jedne nacije (dakle srpske ili hrvatske) nevezano gdje se nalaze. Prevashodno zato što se tako osjećaju i tako se izjašnjavaju.
A na pitanje šta je Bosna i Hercegovina odgovor je vrlo jednostavan, država u kojoj žive i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i svi ostali koji imaju svoje posebne identitete.

Ne vidim na koji se način ovdje daje neki argumnet srpskim i hrvatskim mitomanima.
Ako se ja osjecam i izjasnjavam Novozelandzaninom, da li ja po istom kriteriju imam paravo na to?
Ako su srbi hrvati bosnjaci nacija...sta su onda etnije?
palermo

#911 Re: Identitet Bosnjaka

Post by palermo »

General War wrote: Ako se ja osjecam i izjasnjavam Novozelandzaninom, da li ja po istom kriteriju imam paravo na to?
Ne vidim što ne bi imao.

Samo taj argumenat je, bez ljutnje, pomalo dječiji. Jer ti se nećeš izjasniti novozelanđaninom ako ne osjećaš to kao svoj istinski identitet odnosno ako ne osjećaš istinsku pripadnost i poveaznost sa tom grupom ljudi. Ako je istinski osjećaš i imaš tu povezanost, onda si novozelanđanin i ne znam zašto bi ti to trebao netko uskratiti, ako ne osjećaš a tako se izjašnjavaš onda to radiš ili zbog nekog protesta ili iz zajebancije. A to nije za neke ozbiljne diskusije
Novi_Nick

#912 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Novi_Nick »

hAZNADAR wrote:
512MB wrote:
hAZNADAR wrote: Ma vala i jedna i druga strana ovdje smara. Ne postoji jednostavno jasna definicija gdje prestaje etnicko a postaje nacionalno. Svijet je prepun raznih i razlicitih primjera koja grupa je nacija a koja etnikum ili i jedno i drugo. Cesto se i nacina tuamci kao alternativa za etnikum i sl, Gdje god da trazis definiciju - neces je naci. Kako vam vise ne dosadi to cjepidlacenje i smaranje oko trazenja nepostojece definicije? :roll:

Ali cinjenica je da je glavni motiv ovakvih besmislenih rasprava - upravo antibosnjastvo fgr ekipe.
Cuj ne postoji jasna definicija :-) nije ti dovoljna definicija koja stoji u zakonu jedne Njemacke, ili svake druge clanice EU?
Kao sto rekoh - primjera raznih, razicitih mnogo. Neko je nacija ako ima drzavu - neko je nacija i kada nema drzavu. U enciklopedijama nalazis da su oba termina nacija i etnikum jedan drugome alternativa. Hebena terminologija koja apsolutno nista ne mjenja. Zapeli svi ovdje ko mutavi.
Dozer wrote:
I neka si i Bosnjak i Bosanac. Tako i treba.
Jos nam samo reci - sta ti je Bosnjak, a sta Bosanac? :D

Bosnjak je i nacionalnost i etnicka odrednica - i jedno i drugo se koristi,.. a takodjer je i kulturoloska odrednica. Bosanac je i nacionalnost ako to mozemo uzeti kao skracenicu imena drzave, takodjer i geografska odrednica koja zavrsava na Ivan sedlu i naravno kulturoloska sa mnogim crtama koje nose bosanski prefiks.
I Bosnjak i Bosanac nemaju uvijek isto znacenje u kontekstima. Opca navika vecine je da su vani i na medjunarodnom planu Bosanci/Bosnien/Bosnier,... a na nasim prostorima Bosnjaci i to upotrebljavaju u kontekstu nacionalnosti. Po meni nista pogresno buduci da i jedno i drugo imaju istu imenicu u osnovi a to je Bosna. Zasto je tebi i slicnima terminologija nacija vs etnikum toliko bitna da se istakne i da se metne okean izmedju?
Laz odnosno netacno. Bosnjaci kao Narod iz drzave Bosne i Hercegovine jesu Narod a Nacija Bosnjaci nisu. To zagovaraju, da su Bosnjaci i narod i nacija, Bosnjaci sa Balkana (Sandzak Srbija) i (Sandzak CG), kao i drzave Srbija i Hrvatska kao i njihovi sateliti iz jednog dijela srpskog i hrvatskog naroda iz drzave BiH.

Bosnjaci iz drzave Bosne i Hercegovine su u etnickonarodnom smislu Bosnjaci a u drzavnonacionalnom smislu su Bosanci i Hercegovci koji pricaju i pisu Bosanskim jezikom.
jeza u ledja

#913 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

Novi_Nick wrote: Laz odnosno netacno. Bosnjaci kao Narod iz drzave Bosne i Hercegovine jesu Narod a Nacija Bosnjaci nisu. To zagovaraju, da su Bosnjaci i narod i nacija, Bosnjaci sa Balkana (Sandzak Srbija) i (Sandzak CG), kao i drzave Srbija i Hrvatska kao i njihovi sateliti iz jednog dijela srpskog i hrvatskog naroda iz drzave BiH.

Bosnjaci iz drzave Bosne i Hercegovine su u etnickonarodnom smislu Bosnjaci a u drzavnonacionalnom smislu su Bosanci i Hercegovci koji pricaju i pisu Bosanskim jezikom.
Jesi li ikad otvorio rjecnik bosanskog (ili nekog BHS) jezika i pogledao sta tamo pise pod objasnjenjem pojma "nacionalnost"?
- Bosniak -

#914 Re: Identitet Bosnjaka

Post by - Bosniak - »

Igrom slučaja imamo takvu kakvu imamo situaciju u državi i prisiljeni smo da živimo sa Srbima i Hrvatima. Međutim to nije razlog da pristanemo (a čini mi se da smo već pristali) na podjelu države i svega onoga što ima veze sa državom po liniji bosansko/"bošnjačko" gdje "bosansko" (po riječima određenog kruga ljudi) predstavlja i Bošnjake i Hrvate i Srbe dok "bošnjačko" predstavlja samo Bošnjake.

Gospodo, kome god da kažete vani da ste pripadnik "bosanskog naroda" taj će vam odmah kazati znam, vi ste Bošnjak! Kome god kažete da je "bosanska historija" jako bogata taj će vam odmah reći znam, Bošnjaci imaju bogatu historiju! Bosanska pjesma, bosanska nošnja, bosanski konj, bosanski tornjak i još hiljadu stvari - sve to pripada Bošnjacima.

Bosna je nacionalna država bosanskog naroda to jest Bošnjaka a bosanski jezik je nacionalni jezik Bošnjaka.

Ne postoji "bošnjački" narod! Nikad nije postojao niti će! To je podvala Bošnjacima u nadi da će se međusobno zavaditi i poklati.

Nemojte im dozvoliti da to naprave.

Bosanski narod = Bošnjaci.

Hrvatski narod = Hrvati.

Srpski narod = Srbi.

I tako dalje i tako dalje.
wowausername

#915 Re: Identitet Bosnjaka

Post by wowausername »

- Bosniak - wrote:Igrom slučaja imamo takvu kakvu imamo situaciju u državi i prisiljeni smo da živimo sa Srbima i Hrvatima. Međutim to nije razlog da pristanemo (a čini mi se da smo već pristali) na podjelu države i svega onoga što ima veze sa državom po liniji bosansko/"bošnjačko" gdje "bosansko" (po riječima određenog kruga ljudi) predstavlja i Bošnjake i Hrvate i Srbe dok "bošnjačko" predstavlja samo Bošnjake.

Gospodo, kome god da kažete vani da ste pripadnik "bosanskog naroda" taj će vam odmah kazati znam, vi ste Bošnjak! Kome god kažete da je "bosanska historija" jako bogata taj će vam odmah reći znam, Bošnjaci imaju bogatu historiju! Bosanska pjesma, bosanska nošnja, bosanski konj, bosanski tornjak i još hiljadu stvari - sve to pripada Bošnjacima.

Bosna je nacionalna država bosanskog naroda to jest Bošnjaka a bosanski jezik je nacionalni jezik Bošnjaka.

Ne postoji "bošnjački" narod! Nikad nije postojao niti će! To je podvala Bošnjacima u nadi da će se međusobno zavaditi i poklati.

Hrvatski narod = Hrvati.

Srpski narod = Srbi.

:lol: :kiss:
zposao

#916 Re: Identitet Bosnjaka

Post by zposao »

Haj nek mi neko objasni ovu izjavu prvog SDAovca u Hrvatskoj u svjetlu ove priče nacionalih identiteta u Bosni i Hercegovini.
"Želimo istaći da je jedan od najprepoznatljivijih simbola u savremenosti Bošnjaka lik i djelo Alije Izetbegovića - kazao je Hodžić te dodao kako Bošnjaci u Hrvatskoj Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao domovinu i neodvojivi dio sebe."
- Bosniak -

#917 Re: Identitet Bosnjaka

Post by - Bosniak - »

wowausername wrote:
- Bosniak - wrote:Igrom slučaja imamo takvu kakvu imamo situaciju u državi i prisiljeni smo da živimo sa Srbima i Hrvatima. Međutim to nije razlog da pristanemo (a čini mi se da smo već pristali) na podjelu države i svega onoga što ima veze sa državom po liniji bosansko/"bošnjačko" gdje "bosansko" (po riječima određenog kruga ljudi) predstavlja i Bošnjake i Hrvate i Srbe dok "bošnjačko" predstavlja samo Bošnjake.

Hrvatski narod = Hrvati.

Srpski narod = Srbi.

:lol: :kiss:
I tebi kiss.
512MB

#918 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Hrvatski narod = Hrvati.

Srpski narod = Srbi.

Ti si se totalno pogubio :-)
512MB

#919 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

jeza u ledja wrote:Haha vidim ne mijenjaju se teme na forumu vec 20 godina. :lol:

Prvo i osnovno: prijevod rijeci "nationality" na bosanski, srpski, hrvatski, i vecinu slavenskih jezika nije "nacionalnost". Isto vazi za tu rijec na drugim germanskim ili romanskim jezicima. Jezik je fluidna stvar, i razliciti korijeni rijeci preuzeti iz drugih jezika poprimaju drukcije znacenje, cesto vrlo slicno, ali ne 1/1 identicno. U tom smislu, proponenti ideje da je rijec "nacionalnost" na nasem jeziku vezana za drzavu, a ne za narod - jednostavno grijese. Nedostatak obrazovanja, nepoznavanje jezika, tvrdoglavost, politicka motivacija, ne znam sta je posrijedi...ali uvijek vrijedi ponoviti.

Naprdi se ti a zaboravi nam reci sta pojam NATIONALITY znaci na Bosanskom?
512MB

#920 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

palermo wrote:

Pripadnici etnickih skupina Srba i Hrvata koji posjeduju BiH drzavljanstvo NISU dio srpske niti hrvatske nacije, nego Bosanskohervegovacke nacije. Izjasnjavat se mozes po etnickoj osnovi, po nacionalnoj pripadas zemlji cije drzavljanstvo posjedujes.

Postajete pomalo iritantni..
512MB

#921 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

zposao wrote:Kako se ovo uklapa?
"Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Armin Hodžić istaknuo je kako je ova izložba svojevrsna promocija novoosnovanog Vijeća koje će u budućnosti raditi, najavio je, na promjeni paradigme predstavljanja Bošnjaka u Hrvatskoj.

- Želimo istaći da je jedan od najprepoznatljivijih simbola u savremenosti Bošnjaka lik i djelo Alije Izetbegovića - kazao je Hodžić te dodao kako
Bošnjaci u Hrvatskoj Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao domovinu i neodvojivi dio sebe."
https://www.faktor.ba/vijest/predsjedni ... vicu/27089
Jeftina polemika za ovce. Na koje Bosnjake misli, na one sa Hrv. il one sa BiH drzavljanstvom? Jer onima sa Hrv. drzavljanstvom nije BiH domovina.

A i ja dozivljavam Selmu Hayek kao moju osobnu seksualnu igracku, a stacu kad nije...
512MB

#922 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Novi_Nick wrote: Bosnjaci iz drzave Bosne i Hercegovine su u etnickonarodnom smislu Bosnjaci a u drzavnonacionalnom smislu su Bosanci i Hercegovci koji pricaju i pisu Bosanskim jezikom.
Bravo. Jedini uz Dozera koji se razumije u tematiku, a to je alarmantno...
palermo

#923 Re: Identitet Bosnjaka

Post by palermo »

512MB wrote:
Novi_Nick wrote: Bosnjaci iz drzave Bosne i Hercegovine su u etnickonarodnom smislu Bosnjaci a u drzavnonacionalnom smislu su Bosanci i Hercegovci koji pricaju i pisu Bosanskim jezikom.
Bravo. Jedini uz Dozera koji se razumije u tematiku, a to je alarmantno...
trio fantastikus :izet:

bjež, misli šta hoćeš
jeza u ledja

#924 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

512MB wrote:
jeza u ledja wrote:Haha vidim ne mijenjaju se teme na forumu vec 20 godina. :lol:

Naprdi se ti a zaboravi nam reci sta pojam NATIONALITY znaci na Bosanskom?
Lupas o necemu sto ne znas, a jos si i drzak.

JEDNOSTAVNO OTVORI JEBENI RJECNIK I POGLEDAJ STA TAMO PISE!!! ONO STO TAMO PISE - TO JE ZNACENJE JEBENE RIJECI.

I ti i Novi_Nick i Dozer. Smoriste forum sa glupostima. Niko ovdje nije duzan da vas poducava. Necete da citate, ali cete zato na glavu nasaditi da palamudite iste gluposti iz godine u godinu.
512MB

#925 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Sta znaci pojam NATIONALITY na Bosanskom?
Post Reply