Ima li dezertera sa onih područja koja su 1992. bila po šapom JNA i vojske RS: Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Trebinje ...?nepoznati988 wrote:Ono sto ja govorim odnosi se iskljucivo na dezertere. Svi ostali su vise nego dobrodosli.tandmand wrote:Ja bih se zabrinuo kada bi razmisljao kao neki cetnik iz Bijeljine, koji je protiv povratka u RS.nepoznati988 wrote:Onda se nisu trebali ni vracati imirna bosna.
Tvoje i njegovo misljenje svodi se na isto.
"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
- tandmand
#901 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
-
nepoznati988
#902 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Postavio sam definiciju krivicnog djela pa izvoli educiraj se sam.tandmand wrote:Ima li dezertera sa onih područja koja su 1992. bila po šapom JNA i vojske RS: Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Trebinje ...?nepoznati988 wrote:Ono sto ja govorim odnosi se iskljucivo na dezertere. Svi ostali su vise nego dobrodosli.tandmand wrote:[quot
Ja bih se zabrinuo kada bi razmisljao kao neki cetnik iz Bijeljine, koji je protiv povratka u RS.
Tvoje i njegovo misljenje svodi se na isto.
-
aratet
#903 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
S obzirom da se rat zavrsio dejtonskim sporazumom tri strane.
Kako uopste mislite "dezerter"?
Zasto se uopste raspravlja na ovu temu, samo dno smo Evrope po ekonomskim parametrima, a to treba da je najbitnije.
Zasto se uopste raspravlja na ovu temu, samo dno smo Evrope po ekonomskim parametrima, a to treba da je najbitnije.
- tandmand
#904 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
zanima me tvoje mišljenje, jer ti bi zabranio povrataknepoznati988 wrote:Postavio sam definiciju krivicnog djela pa izvoli educiraj se sam.tandmand wrote: Ima li dezertera sa onih područja koja su 1992. bila po šapom JNA i vojske RS: Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Trebinje ...?
1. Da li 1992. na području RS ima dezertera?
2. Ako ima, da li bi im ti zabranio povrat na teritorij RS?
-
detroit-mercy
#905 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Koga briga sto u po zimske turisticke sestosjed na Bjelasnici ne radiaratet wrote:S obzirom da se rat zavrsio dejtonskim sporazumom tri strane.
-
Bodkin
#906 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ja fakat ne znam sta tj argumentujes ovdje. Sta god ti neko napise tebi neodgovara i svodi se na “pobjegulje, dezerteri, izdajnici bla bla, a ja bila tu”. Mozes li definisati za sta je relevantno “gdje si bio 92” osim za tvoje licno poimanje nekoga, a npr mene ni sekunde ne tangira sta ti licno mislis o meniKatarinaKosaca wrote:Boze, Boze... jada od rasprave, lazi, infantilnog ponasanja i primitivnog podbadanja... gadi mi se. To naucite u tim visokim skolama vani... onajkojipovraca
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#907 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Netko mi je spominjao damiliju i napisala to. Da tebi spominju najuze clanove porodice?Bodkin wrote:Ja fakat ne znam sta tj argumentujes ovdje. Sta god ti neko napise tebi neodgovara i svodi se na “pobjegulje, dezerteri, izdajnici bla bla, a ja bila tu”. Mozes li definisati za sta je relevantno “gdje si bio 9y2” osim za tvoje licno poimanje nekoga, a npr mene ni sekunde ne tangira sta ti licno mislis o meniKatarinaKosaca wrote:Boze, Boze... jada od rasprave, lazi, infantilnog ponasanja i primitivnog podbadanja... gadi mi se. To naucite u tim visokim skolama vani... onajkojipovraca
- vivaldi
#908 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
muha_sa wrote:mi smo bili zanesenjaci i latili se puške--sad foliramo da smo ko eto neke patrioteKatarinaKosaca wrote:Totalno lazna teza. Izmisljotina...vivaldi wrote:
u ratu ostaje onaj ko mora, ko nije pobjego na vrijeme, nije imao nikakvog izbora, poneki zanesenjak te poneki dobrovoljac, a onda kad na kraju vidi kako je prosao to umotava u zakon, patriozizm, drzavu...
muha_sa wrote:osoba koja je mrzila oružje ma koje vrste uzeh pušku i u odbranu porodice, grada a bogme i brutalno napadnute medjunarodno priznate jedne mi jedineostadoh do kraja
sekunde se ne kajem
libo me racku za Bakira, Sebiju i ostalu vladajucu bulumentu
ehkad bi kojim slucajem neko sranje krenulo prvi bi oborio osigurace u stanu, zavrno vodovodni ventil, zakljuco obje brave i put pod noge---zato vazda imam pun rezervoar goriva, pasoši ispravni a i papiri od stana u fascikli
-
Bodkin
#909 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ok zaboravi taj post. Odgovara li ti se na pitanje?KatarinaKosaca wrote:Netko mi je spominjao damiliju i napisala to. Da tebi spominju najuze clanove porodice?Bodkin wrote:Ja fakat ne znam sta tj argumentujes ovdje. Sta god ti neko napise tebi neodgovara i svodi se na “pobjegulje, dezerteri, izdajnici bla bla, a ja bila tu”. Mozes li definisati za sta je relevantno “gdje si bio 9y2” osim za tvoje licno poimanje nekoga, a npr mene ni sekunde ne tangira sta ti licno mislis o meniKatarinaKosaca wrote:Boze, Boze... jada od rasprave, lazi, infantilnog ponasanja i primitivnog podbadanja... gadi mi se. To naucite u tim visokim skolama vani... onajkojipovraca
- DrugaGimnazija
#910 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Nemoj ti nas ovdje zapricavati sa Evropom, zagadjenjem, propalom infrastrukturom, nezaposlenoscu i sl. Najbitnije je ovdje gdje je Forto bio 92? Ako nije bio u rovu, 'ta ce on nama sprovoditi Evropske reforme. Vratite nam Zolja, to je dokazani borac, patriot, veteran!aratet wrote:S obzirom da se rat zavrsio dejtonskim sporazumom tri strane.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#911 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Pa i jesmo u qrcu zato sto nam nista vise nije sveto.
Niti drzava, niti grad, ni zvanje, ni obraz, ni ona starija gospođa u tramvaju kojoj treba ustupiti mjesto...
Ništa, osim vlastite guzice.
Niti drzava, niti grad, ni zvanje, ni obraz, ni ona starija gospođa u tramvaju kojoj treba ustupiti mjesto...
Ništa, osim vlastite guzice.
-
1GB
#912 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
I zasto je puko brak? Una coincidencia 
-
il dottore
#913 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Dzaba zivot na naprednom zapadu i americi, ne mozes primitivizam istjerati ni sakritiConnaisseur Karlin wrote:Lijepa Kata bi ostala u Spanjolskoj , al' nije , puk'o brak sa spanjolcem unproforcemKatarinaKosaca wrote:detroit-mercy wrote: Ili eto ja kao ucesnik rata u BiH treba nosam transparent okolo, da molim da mi se neko klanja, da budem vrednovan vise za neki posao samo na osnovu mogu ucesca. No thank you, evo ja se odricem te privilegije .![]()
.. Ne provaljuj se ba... vidimo svi da ti rata nisi vidio. Ne sto te netko poznaje. Nego zato sto NEMA tog ucesnika koji ce reci za svoje suborce mrtve ili zive da su "nesnadjeni", ismijavati se sa borbom, potcjenjivati zadluge itd. A to i gore radis na svakom upisu na temi. Koliko god bili razocarani situacijom sad, to NIJEDAN nece reci. Utoliko se po tom mentalnom stanju tvoje svijesti oslikava... rekoh..ako si ti borac, ja sam kraljixa Letizia. I ne brini. Nemaju borci ni posao ni privilegije. Mislis da si preko neta sve o BIH naucio, a odaju te banalne stvari.
![]()
dze ces covjeku reci da nije bio brac u ratu![]()
![]()
Da tebe hoce kakav spanjolac/meksikanac manje bi gluposti ovdje pisala, ali nece nijedan majku mu
-
nenadivan
#914 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Može jedno pitanje, za vas koji ste bili s te strane linije 92-95. Ja sam u RS bio do 94, poslije sam otišao vani jer sam postao punoljetan i moji su ispravno odlučili da se sklonimo. Stari je bio od 92-94 na ratištu i po njegovoj priči tada (i sada) otprilike su svi morali ići na ratište, osim ako nisu imali debelu vezu da imaju kao nekku radnu obavezu ili su bili "donatori". To drugo je bilo bukvalno legalno, da se vodiš u nekoj jedinici ali ne ideš na liniju nego plaćaš recimo sedmično 100KM - kupuješ gorivo, prasiće za hranu, rezervne dijelove za vozila itd. Vjerovatno je tu bilo prillično "korupcije" ali nebitno za temu.
E sad, dosta moje rodbine je ostalo u Federaciji, i znam da nisu išli na ratište uopšte. Jedan rođak je '72 godište i izašao je početkom '94 jer je se plašio da će biti regrutovan, mada on nije ni vojsku služio - izbjegavao je od '91 još. Imam drugog rođaka, koji je '75 i takođe nije išao na liniju. Ostao je cijeli rat u Tuzli. Znam još dosta primjera - isto sve Srbi - mada često kada sa Srbima s ove strane o tome pričaš kažu da je to nemoguće itd, mada lično znam dosta ljudi. Valjda im lakše da misli da su svi ti Srbi što su ostali išli na ratište, ali sad, kao, neće to da priznaju.
Kako su ljudi u tom periodu (92-95) uopšte išli na liniju? Da li su svi morali ići, ili je bilo neko pravilo? Znam da su u RS bukvalno samo bogati i ljudi s debelim vezama bili kući - dok moji rođaci su bili bukvalno niko i ništa. Koji kriterijum je postojao da bi se išlo u rat?
Možda postavaljam glupa pitanja, izvinjavam se unaprijed.
E sad, dosta moje rodbine je ostalo u Federaciji, i znam da nisu išli na ratište uopšte. Jedan rođak je '72 godište i izašao je početkom '94 jer je se plašio da će biti regrutovan, mada on nije ni vojsku služio - izbjegavao je od '91 još. Imam drugog rođaka, koji je '75 i takođe nije išao na liniju. Ostao je cijeli rat u Tuzli. Znam još dosta primjera - isto sve Srbi - mada često kada sa Srbima s ove strane o tome pričaš kažu da je to nemoguće itd, mada lično znam dosta ljudi. Valjda im lakše da misli da su svi ti Srbi što su ostali išli na ratište, ali sad, kao, neće to da priznaju.
Kako su ljudi u tom periodu (92-95) uopšte išli na liniju? Da li su svi morali ići, ili je bilo neko pravilo? Znam da su u RS bukvalno samo bogati i ljudi s debelim vezama bili kući - dok moji rođaci su bili bukvalno niko i ništa. Koji kriterijum je postojao da bi se išlo u rat?
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#915 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Isto je bilo i ovdje od proglasenja ratnog stanja i opšte mobilizacije.
Mor(g)ao si biti angazovan ( A RBiH, MUP, CZ, radna obaveza, vojno nesposoban) ili se jednostavno kriti.
Ili se ispaliti, k`o Forto!
Mor(g)ao si biti angazovan ( A RBiH, MUP, CZ, radna obaveza, vojno nesposoban) ili se jednostavno kriti.
- Nadzornik
#916 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Zaboravljas napomenuti da smo i mi koji smo bili vani placali ratni porez.nenadivan wrote:Može jedno pitanje, za vas koji ste bili s te strane linije 92-95. Ja sam u RS bio do 94, poslije sam otišao vani jer sam postao punoljetan i moji su ispravno odlučili da se sklonimo. Stari je bio od 92-94 na ratištu i po njegovoj priči tada (i sada) otprilike su svi morali ići na ratište, osim ako nisu imali debelu vezu da imaju kao nekku radnu obavezu ili su bili "donatori". To drugo je bilo bukvalno legalno, da se vodiš u nekoj jedinici ali ne ideš na liniju nego plaćaš recimo sedmično 100KM - kupuješ gorivo, prasiće za hranu, rezervne dijelove za vozila itd. Vjerovatno je tu bilo prillično "korupcije" ali nebitno za temu.
Onaj ko nije placao,nije se mogao ni vratiti u zapadne zemlje ili ako nije dolazio i placao kuca mu je bila ustupljena izbjeglicama
koji su po pravilu te kuce devastirali.
- Nadzornik
#917 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
A umjetnicka ceta Armije BiH...Pitar sa Kariba wrote:Isto je bilo i ovdje od proglasenja ratnog stanja i opšte mobilizacije.
- KatarinaKosaca
#918 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Sigurno vise doprinijelo imidzu zemlje da su Dino, Davor, Kemo i Hanka u Sarajevu, nego ovi sto su se jadni slomili da pare tetki nekako dostave i tako dali svoj nemjerjljivi doprinos.Nadzornik wrote:A umjetnicka ceta Armije BiH...Pitar sa Kariba wrote:Isto je bilo i ovdje od proglasenja ratnog stanja i opšte mobilizacije.
- alijagoro
#919 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Pa jel taj Dino bio u nekoj brigadi ili je pjevo za pare i jos se ispalio ko picka.
- KatarinaKosaca
#920 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
za koje pare? Kome? Nije se ispalio k'o pi nego otisao na Eurosing. Bio sa Hankom u toj umjetnickoj ceti koju spominju. Moze se za Dinu oricati i reci da je dinar efendija, supak, los covjek ali se ne moze reci da je izdao zemlju ni u ludilu. Samo njegovo prisustvo u Sarajevu znacilo je puno. Pjesme. Moral. Nama je moral padao. To je normalno. A sad iz daleke Amerike Dinu ismijavaju. Sta reci?alijagoro wrote:Pa jel taj Dino bio u nekoj brigadi ili je pjevo za pare i jos se ispalio ko picka.
- alijagoro
#921 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Pa jel bio borac ili je bio picka ovaj pjevac.KatarinaKosaca wrote:za koje pare? Kome? Nije se ispalio k'o pi nego otisao na Eurosing. Bio sa Hankom u toj umjetnickoj ceti koju spominju. Moze se za Dinu oricati i reci da je dinar efendija, supak, los covjek ali se ne moze reci da je izdao zemlju ni u ludilu. Samo njegovo prisustvo u Sarajevu znacilo je puno. Pjesme. Moral. Nama je moral padao. To je normalno. A sad iz daleke Amerike Dinu ismijavaju. Sta reci?alijagoro wrote:Pa jel taj Dino bio u nekoj brigadi ili je pjevo za pare i jos se ispalio ko picka.
- Kikibombona
#922 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Sta fali zeni da uzme pusku?Cherry-Cherry wrote:Ma realno, jebeš muško koje nije u stanju / neće / ne želi, da brani sebe i svoju porodicu.Naravno, pod uslovom da je zdrav.
Šta od njega očekivati u životu, ni sigurnost ni zaštitu.Muškarčine
![]()
Jednom pizda, uvijek pizda.
U mnogim vojskama zene ravnopravno ucestvuju u borbama sa muskarcima.
Cak se pokazalo da u tom slucaju muskarci bivaju odvazniji, ne bjeze sa linije, zele se dokazati pred zenama itd.
Sto se tice odgovornog muskarca, u mom slucaju, zena i djeca za rukicu, pa pedala tamo gdje ne puca. Dijete zasluzuje da zivi u normalnoj sredini a rat je izrazito nenormalna. Da ne pricam o tome da dijete moze izgubiti oca ili majku. Da ne govorim o tome da dijete moze biti ubijeno ili ranjeno. Za jednu porodicu, narocito dijete, nema nista gore od zivota u ratom zahvacenom podrucuju.
Vecina muskaraca ili zena ce poginuti da odbrani porodicu, ako drugog izbora nema. U ratu ima izbora -da se izvuces sa porodicom na sigurno.
Dezerterstvo je za mene izrazito pozitivno. Ne bih mogao prihvatiti da mi neki guzonja utrpa pusku u ruku, da neki general drzi motivacioni govor, da me elita iz bunkera usmjerava i koristi kao broj. I ne bih mogao podnijeti da me nakon rata tretiraju kao teret i nistariju.
Elita u bunkeru, sirotinja u rovu. I nakon rata, elita suta sirotinju iz rova.
Iznimno postujem borce, ali ja ne bih mogao..."Bogataši su u rat poslali volove, a sirotinja svoje sinove; kapitalista je odvojio kakvu ragu , a sirotinjska majka jedinca sina."
- Kikibombona
#923 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
detroit-mercy wrote:Ili sto bi nas narod reko "lahko je tudjim kurcem gloginje mlatiti"Cherry-Cherry wrote:Ma realno, jebeš muško koje nije u stanju / neće / ne želi, da brani sebe i svoju porodicu.Naravno, pod uslovom da je zdrav.
Šta od njega očekivati u životu, ni sigurnost ni zaštitu.Muškarčine
![]()
Jednom pizda, uvijek pizda.![]()
Poslije kad se vrati poderan sa fronta, bez ruke, noge, jeban u glavu niti jedna od ovih treba ne leti za takvim sto se je dokazao.
Nego sigurnica
Bjeze zene od boraca kao od kuge. Invalid u tijelo i mozak, svima nepozeljan.
Bas otimacina za muskarcinama koji su ostali bez ruke, izranjavani, sa xy bolesti i PTSP.
Hajte...
- Kikibombona
#924 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Druze Seln, ovo su zene, a ne kao ove nase, sto navijaju iz pozadineseln wrote:Oduvijek su me uzbudjivale zene koje iz pozadine halakanjem i pjevanjem borbenih ohrabruju muskarce koji idu na noz.
Ima u tome neceg arhaicnog, tribalnog... ubilo se za Bosne.
Inace, ne sjecam se ni jedne zene iz rata koja je vikala "naprijed, muskarcine... borite se i ginite".
To je valjda ostalo za curice ciji je tata bio na liniji.

- cyprus
#925 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Rizikujem da me se krivo shvati, ali moram reći... Uzimanje puške u ruke nije jedini, pa čak ni najefikasniji način odbrane i zaštite vlastite porodice...Cherry-Cherry wrote:Ma realno, jebeš muško koje nije u stanju / neće / ne želi, da brani sebe i svoju porodicu.![]()