(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Elims

#901 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Elims »

Arsenal Royal wrote: Etničko čišćenje itekako ima veze i sa Bošnjacima.

http://en.wikipedia.org/wiki/La%C5%A1va ... _cleansing

Kao i činjenica da ste za dan protjerali skoro sve Bošnjake sa desne obale na ljevu,jer bi vam oni kvarili ljepotu čistohrvatske HZHB,isti recept ko bratija iz PC-a.Nigdje nisam spominjao nikakav Hrvatski narod ne izvrći mi riječi.Ne mrzim nikoga,ali također ne oslobađam nikoga ni krivnje ako je kriv.Prepostavka ili ne to ne mjenja činjenicu da bi se 80 000 vojnika vezanih za rat sa HVO-om moglo iskoristiti negdje drugdje te da bi se armija mogla već početkom 93 opremiti onako kakva je bila početkom 95.A svim čitaocima zdravog razuma prepuštam da sami iz ovog zadnjeg napisanog zaključe kakva bi onda bila ratna situacija glede opsade Sarajeva i Srebrenice.
Da,ali nije to uradila Hrvatska kao država,a tema je Oluja i Hrvatska,a ne Hrvati iz Bosne.

Generliziraš i to loše,zna se tko je protjerao i tko je izdao naređenje,te osobe su osuđene.

Spominjao si itekako:
Arsenal Royal wrote:Samo ne znam kako se možete simpatisati sa Hrvatskom koja je pokušala da podjeli našu zemlju sa Srbijom fifty fifty samo što je to radila hinjski i iza leđa. :shock: Za mene se oni nimalo razlikuju od ovih preko drine.
To da nije bilo sukoba,možda,a možda bi i Srbi da su imali pametnije vodstvo za jednu godinu riješili "problem".Pretpostavke,tako možemo dovijeka.

Uostalom zašto bi Hrvatska slala to oružije kad se između ostalog koristilo i za ubijanje Hrvata u Bosni...Armija BiH je ratovala protiv HVO-a,a valjda je jasno za koga je bila Hrvatska,a jedini način da ABiH dobije naoružanje je preko Hrvatske i šta sad Hrvatska do zuba treba naoružat protivnike svoga naroda?Kakva ti je to logika?
Elims

#902 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Elims »

.
Last edited by Elims on 17/04/2014 22:51, edited 1 time in total.
Arsenal Royal

#903 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Arsenal Royal »

Elims wrote:Da,ali nije to uradila Hrvatska kao država,a tema je Oluja i Hrvatska,a ne Hrvati iz Bosne.

Generliziraš i to loše,zna se tko je protjerao i tko je izdao naređenje,te osobe su osuđene.
Jok nije šija veće je vrat!To su uradili bos.hrvati tako da su počeli iz džepova vaditi tenkove i topove... ne vrijeđaj mi inteligenciju.Da ne pričam o HR vojnicima iz varaždina i vinkovaca koji su se eto tek nako našli u Mostaru slučajno došli da beru jagode

Spominjao si itekako:
Arsenal Royal wrote:Samo ne znam kako se možete simpatisati sa Hrvatskom koja je pokušala da podjeli našu zemlju sa Srbijom fifty fifty samo što je to radila hinjski i iza leđa. :shock: Za mene se oni nimalo razlikuju od ovih preko drine.
Elims wrote:To da nije bilo sukoba,možda,a možda bi i Srbi da su imali pametnije vodstvo za jednu godinu riješili "problem".Pretpostavke,tako možemo dovijeka.

Uostalom zašto bi Hrvatska slala to oružije kad se između ostalog koristilo i za ubijanje Hrvata u Bosni...Armija BiH je ratovala protiv HVO-a,a valjda je jasno za koga je bila Hrvatska,a jedini način da ABiH dobije naoružanje je preko Hrvatske i šta sad Hrvatska do zuba treba naoružat protivnike svoga naroda?Kakva ti je to logika?
K...ste vi davali oružje.NISI TI NIŠTA DAO! To je sve bilo PREPLAĆENO! 3 puta smo morali plaćati da nam stigne jedna te ista roba.Da Clinton nije Njofri zaprijetio da prekine embargo i pljenidbu vi bi nam na kraju blokirali humanitarnu pomoć.Logika je da ste perfidni i da vam niko više ne vjeruje pogotovo Bošnjaci.
Elims

#904 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Elims »

Arsenal Royal wrote:
K...ste vi davali oružje.NISI TI NIŠTA DAO! To je sve bilo PREPLAĆENO! 3 puta smo morali plaćati da nam stigne jedna te ista roba.Da Clinton nije Njofri zaprijetio da prekine embargo i pljenidbu vi bi nam na kraju blokirali humanitarnu pomoć.Logika je da ste perfidni i da vam niko više ne vjeruje pogotovo Bošnjaci.
Kupio si oružije,ali ono mora preći preko hrvatskog teritorija.Vidiš li ti tu problem?Kupio,netko ti poklonio,ukrao nije važno jer ide preko Hrvatske,a oni odlučuju hoće li ga oni zadržati ili će ga proslijediti.Šta tebi nije jasno tu?
Nije Hrvatska dala(proslijedila) jer je morala nego je davala jer joj je odgovaralo.U interesu Hrvatske je bilo da ABiH bude oslabljena,ali i dalje dovoljno vojno sposobna da se može suprostaviti Srbima i tako zadržati glavno žarište rata u BiH.Valjda to možeš shvatiti.

Tko ne vjeruje osim Bošnjaka?Hrvatska je članica EU-a i NATO-a,Hrvatsku Bošnjaci ne zanimaju niti sekunde.

Bilo je vojnika iz hrvatskih brigada po čitavoj Bosni,no i tu je Hrvatska igrala pametno,birani su vojnici koji su porijeklom iz BiH.Bilo da su rođeni u BiH ili su im roditelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine,a takvi imaju legitimno pravo da "brane" zemlju svog porijekla.Budi sretan što je ABiH imala puno razumnije vodstvo nego što si ti,koje je se vodilo razumom i ulazilo u donošenje svake odluke hladne glave,a nije bilo zaslijepljeno emocijama.Bošnjaci su iz gotovo bezizlazne situacije do kraja rata sebi stvorili jako povoljnu situaciju prije svega zahvaljujući tim ljudima.Ugledaj se malo.
Arsenal Royal

#905 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Arsenal Royal »

Elims wrote:U interesu Hrvatske je bilo da ABiH bude oslabljena,ali i dalje dovoljno vojno sposobna da se može suprostaviti Srbima i tako zadržati glavno žarište rata u BiH.
Tako brate reci odma na startu...zbog takvih ko ti i pogubne HR politike se Sarajevo nije mogli ni deblokirati.
http://en.wikipedia.org/wiki/Croat%E2%80%93Bosniak_War

Evo i tvoj se predsjednik javno izvinjava što je HR sudjelovala u djeljenju Bosne.Pametnom dosta a ti i dalje mali praznu slamu.
Elims

#906 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Elims »

Arsenal Royal wrote: Tako brate reci odma na startu...zbog takvih ko ti i pogubne HR politike se Sarajevo nije mogli ni deblokirati.
http://en.wikipedia.org/wiki/Croat%E2%80%93Bosniak_War

Evo i tvoj se predsjednik javno izvinjava što je HR sudjelovala u djeljenju Bosne.Pametnom dosta a ti i dalje mali praznu slamu.
Otvorila je se prilika,pojedinci su dijelovali kako su dijelovali.Na kraju ništa od toga nije bilo i ti ljudi su osuđeni i kraj priče.
Šta kaže koji predsjednik je nevažno,jer on nema nikakav veći utjecaj na hrvatsku politiku,a mora se reći radi reda.
Kojih kao ja?Gdje sam ja naveo išta kompromitirajuće?Objašnjavam ti poziciju Hrvatske,kako su oni gledali na situaciju.
bezbelin

#907 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by bezbelin »

Naj svetlija vojna akcija u Evropi još od drugog svjetskog rata.Šteta što se nije završila drugaćije.
karanana

#908 Re: Heroji Vukovara

Post by karanana »

zagreb je izdao vukovar, mogao se braniti.

ali interesantno je to tada bilo. ja sam bio osnovac i pratio sam ta desavanja i navijao za jna. za mene je tudjman bio bad guy, mislim i jeste on bad guy, ali u konfliktu u vukovaru to mi i jesu bile ustase i secesionisti. ali onda ni meni nije bilo jasno kad sam vidjao nekakve bradonje sa chetnichkim subarama i kokardama. ako sam ja kao dijete na kraju bitke za vukovar vidio da to bas nije jna koja brani jugoslaviju nego da je to hrpa nekakvih pijanih i prljavih chetnika, mislim da je vecini odraslih nesrba u tadasnjoj jugoslaviji nakon vukovara bilo jasno sta se desava. pazite kako su oni koji su i bili u toj nekoj nazovi-regularnoj jna vec tada lagano skinuli zvijezdu sa uniformi i sljemova i ostavili samo plavo, bijelo, crveno.
seldzuk

#909 Re: Heroji Vukovara

Post by seldzuk »

PM72 wrote:Branitelji Vukovara i jesu bili heroji. :thumbup: Slupali su im tenkova koliko mi u kompletnoj Bosni.Inače,Hrvati su jako dobri borci koliko god Bošnje ili Srbi mislili suprotno.Imaju rezultate iza sebe a mi naprđujemo.Odbranili Dubrovnik,u Vukovaru se krpili par mjeseci sa elitnim jedinicama JNA,oslobodili Maslenički most i medački džep,okolinu Dubrovnika i Cavtat,došli im pod Trebinje ,a da ne pominjem akcije Bljesak i Oluja kad su srušili svaki san o Vojinoj crti "Kavlovac-Kavlobag-Vivovitica".

Imaju državu,imaju vojsku,policiju.Imaju sve za razliku od nas a da ne pominjem ove istočno.

P.S.A HVO je bio smeće od vojne formacije.Hrvati u Hrvatskoj su se branili i oslobađali vlastitu državu dok su bosanski Hrvati (veći dio) učestvovali u agresiji na vlastitu zemlju u talu sa četnicima.
vukovarskim herojima svaka čast. a što se tiče odbrane dubrovnika, ne treba zaboraviti ni činjenicu da su pola odbrane dubrovnika iznijeli bošnjaci kojih je i tada a i sada tamo samo 4%.
http://preporod.com/index.php/misljenja ... e-uzaludne
dr_Fenix

#910 Re: Heroji Vukovara

Post by dr_Fenix »

ako se vec prica o herojima Vukovara, nemoguce je ne spomenuti i pok.Sinisu Glavasevica
novinara Radio Vukovara (mucki ubijen na Ovcari), i njegovu ... "optuznicu" ...

https://www.youtube.com/watch?v=3e9zHmuUJ8I
seldzuk

#911 Re: Heroji Vukovara

Post by seldzuk »

dr_Fenix wrote:ako se vec prica o herojima Vukovara, nemoguce je ne spomenuti i pok.Sinisu Glavasevica

ima tekst u slobodnoj bosni od četvrtka, 13.11.2014.
karanana

#912 Re: Heroji Vukovara

Post by karanana »

bio je vrlo dobar novi film sinoc o dogadjanjima sa velikim fokusom i na sinisu.
seldzuk

#913 Re: Heroji Vukovara

Post by seldzuk »

5 infografika o bici za Vukovar(jutarnji):
http://www.jutarnji.hr/inografika--bitk ... 64/?foto=1
Image
Image
Image
Image
Image
seldzuk

#914 Re: Heroji Vukovara

Post by seldzuk »

dežulovićeva reportaža iz okupiranog vukovara
http://www.jutarnji.hr/boris-dezulovic- ... --/988018/
dječak sa šibicama

#916 Re: Heroji Vukovara

Post by dječak sa šibicama »

dr_Fenix wrote:ako se vec prica o herojima Vukovara, nemoguce je ne spomenuti i pok.Sinisu Glavasevica

KOS nije mirovao

Istina o "Optuznici".
nocnaptica986

#917 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by nocnaptica986 »

....
mudrac2

#918 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by mudrac2 »

kutarisaše se jada. sad bi i njih neki dodik ucjenjivao i vukao ka rusiji.

kamo puste sreće da se nastavilo do drine.
llull

#919 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by llull »

Sa vojne tacke gledista potucena do nogu vojska RSK i to je odradjeno perfektno, zlocini nakon toga i progon 200 000 srba iz podrucja krajine se ipak mora posmatrati kao zlocin i klasicno etnicko ciscenje.

Bez obzira sta su srbi radili ili kako se ponasali protjerivanje 200 000 gradjana RH je zlocin.
kritichar

#920 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by kritichar »

Da su i nama dopustili da završimo svoju Oluju, sad bi mi bili zločinci jer smo kao protjerali Srbe.
Klavikula

#921 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Klavikula »

malo se pretjeruje. etnicko ciscenje je genocid. genocida u Oluji nije bilo, zlocina svakako jeste.
GAU8

#922 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by GAU8 »

Ovdje mnogi miješaju srbe i četnike.
Sa četnicima nema dogovaranja, i to su hrvati znali najbolje.
sinuhe

#923 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by sinuhe »

GAU8 wrote:
Ovdje mnogi miješaju srbe i četnike.
Sto su se onda dogovarali. Ljudi uspostavili diplomatske odnose sa Srbijom 1994 :-)
zenit dozic

#924 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by zenit dozic »

GAU8 wrote:Ovdje mnogi miješaju srbe i četnike.
Ma ja udruženi zločinački poduhvat, primirije od 92 da bi zajedno dijelili Bosnu, karađorđevo... :zzzz:
Post Reply