Jala Brat & Buba Corelli

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#901 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote: Koristi. Avangarda može označavati prethodicu bilo čemu pa i trendova regionalnoj pop muzici ako tako postavimo okvir. U njemu su oni bili opozicija postojećem mainstreamu za regionalni pop.

Hoćeš li prihvatiti da su regionalni pioniri takvog zvuka da ne širimo opet dalje?
Ne može. Ne možeš čovječe koristiti pojmove kako ti se kurcu digne čejf. Avangarda ima svoju istoriju i da si se malo potrudio, pa makar
i pročitao jebeni wiki upis, znao bi na šta se odnosi. Bukvalni prijevod te riječi ne znači ništa bez istorijskog konteksta i u koje se svrhe
koristio i koju vrstu umjetnika da opiše.

Neću, jer opet kažem, muzika nigdje ne postoji u vakumu. Da budeš pionir potrebno je više od prisvajanja nečega što već postoji.
Znaš ko su pioniri? Britanski grime izvođači. Oni su recimo iskombinovali taj američki hip hop uticaj sa domaćom underground klupskom
muzikom. Čak bi se na neki način mogli svrstati i u avangardu jer osim par izvođača (Dizzee, Stormzy, Wiley) grime se nikada nije isprofilirao
u mainstream silu. Čak ni u samoj Engleskoj, a da ne govorimo šire. Čak i ovi koji su imali određenog uspjeha (opet uglavnom u Engleskoj)
su morali praviti ustupke komercijalizaciji i razblažiti originalni zvuk koji je pretvrd za mainstema. Ali ipak grime nastavlja da bude uticajan
unutar britanskog undergrounda i klupske muzike.
zomri

#902 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:
zomri wrote: Koristi. Avangarda može označavati prethodicu bilo čemu pa i trendova regionalnoj pop muzici ako tako postavimo okvir. U njemu su oni bili opozicija postojećem mainstreamu za regionalni pop.

Hoćeš li prihvatiti da su regionalni pioniri takvog zvuka da ne širimo opet dalje?
Ne može. Ne možeš čovječe koristiti pojmove kako ti se kurcu digne čejf. Avangarda ima svoju istoriju i da si se malo potrudio, pa makar
i pročitao jebeni wiki upis, znao bi na šta se odnosi. Bukvalni prijevod te riječi ne znači ništa bez istorijskog konteksta i u koje se svrhe

Neću, jer opet kažem, muzika nigdje ne postoji u vakumu. Da budeš pionir potrebno je više od prisvajanja nečega što već postoji.
Znaš ko su pioniri? Britanski grime izvođači. Oni su recimo iskombinovali taj američki hip hop uticaj sa domaćom underground klupskom
muzikom. Čak bi se na neki način mogli svrstati i u avangardu jer osim par izvođača (Dizzee, Stormzy, Wiley) grime se nikada nije isprofilirao
u mainstream silu. Čak ni u samoj Engleskoj, a da ne govorimo šire. Čak i ovi koji su imali određenog uspjeha (opet uglavnom u Engleskoj)
su morali praviti ustupke komercijalizaciji i razblažiti originalni zvuk koji je pretvrd za mainstema. Ali ipak grime nastavlja da bude uticajan
Mogu po analogiji, što vrijedi u kontekstu cjelokupnog spektra muzike vrijedi i za njegov zumirani dio.
Striktno govoreći nije riječ o pukom prisvajanju, nego o uticaju. Nijedna stvar reggaetona, trapa, soce, dancehalla... ne zvuči kao njihove stvari jer u sebi imaju dašak lokalnog.

A ti si stručnjak za wiki, ne bih da se miješam :oops:
Ommadawn

#903 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Ommadawn »

CPT wrote:
zomri wrote:1. pola ovoga nije bubin tekst, ako ne i više get your facts straight.
2. pjesma ima nekih 200k pregleda što je smijurija za njih (što će reći da je srazmjerno nepopularna) pa bilo kakva zarada na konto ove pjesme je smiješan argument.
3. oni su po meni avangarda *u okvirima regionalne muzike* u smislu da su prvi krenuli sa tim zvukom, da danas najveće regionalne zvijezde rade (Severina) ili žele raditi sa njima(Merlin). ma šta vi mislili o tome, okretanje melosa sa orijentalnog i arhaične produkcije na modernu sa karipskim melosima *jest* OGROMAN GAMECHANGER.

wtf :run: :) :-)
Pa sta je ovo jebem ti drzavu???

Moram sad 20 puta pustati ovo da se oporavim:

Ipak smo negdje spominjali avantgardu, pionire...
CPT

#904 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by CPT »

porediti Laibach i ove pajace je ... :-)
Logovan

#905 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Logovan »

Ommadawn wrote: Pa sta je ovo jebem ti drzavu???
Čuj šta, pa muzika. :mrgreen: Al' ona moderna. :D
dale cooper

#906 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:

Mogu po analogiji, što vrijedi u kontekstu cjelokupnog spektra muzike vrijedi i za njegov zumirani dio.
Striktno govoreći nije riječ o pukom prisvajanju, nego o uticaju. Nijedna stvar reggaetona, trapa, soce, dancehalla... ne zvuči kao njihove stvari jer u sebi imaju dašak lokalnog.
Ne mogu. Tito dragi. :facepalm:

Dašak lokalnog? Misliš na bastardizaciju sa turbo folkom, koji je opet bastardizacija gomile drugih orijentalnih elemenata. :| :D
zomri

#907 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Pa isto što i grime radi. Koja je razlika? Historija muzike je historija posuđivanja.
Ok je kad Wiley i Dizzee posuđuju, ali nije ok kad to rade Jala i Buba, how yes no :facepalm:
Last edited by zomri on 16/08/2018 23:14, edited 1 time in total.
dale cooper

#908 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
Ti si taj koji je ranije postavljao definicije sa wikija, pa sam se nadao da si makar pročitao upis za avangardu, ako si previše lijen
da pročitaš šta konkretno vezano za to. Opet kažem, na usluzi sam ako treba kakvog materijala. :kakoste:
pussysmoke

#909 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 22:32, edited 1 time in total.
zomri

#910 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:
zomri wrote:
Ti si taj koji je ranije postavljao definicije sa wikija, pa sam se nadao da si makar pročitao upis za avangardu, ako si previše lijen
da pročitaš šta konkretno vezano za to. Opet kažem, na usluzi sam ako treba kakvog materijala. :kakoste:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
dale cooper

#911 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:Pa isto što i grime radi. Koja je razlika? Historija muzike je historija posuđivanja.
Osnove grimea su u domaćoj, britanskoj klupskoj muzici. Na to je dodat hip-hop uticaj. Krajnji rezultat (i vokalno, ali posebice muzički)
je distinktivno britanski. Kod Jale & Bube osnova je američki rap pop pomiješan sa kako ti reče daškom lokalnog odnosno turbo folka, koji
opet nije naš (mislim bosanski) izum.
dale cooper

#912 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:
zomri wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ozbiljno mislim, džaba što se prepiremo, opet smo mi jarani iz Twin Peaksa. :pasamoj: :D
zomri

#913 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:
zomri wrote:Pa isto što i grime radi. Koja je razlika? Historija muzike je historija posuđivanja.
Osnove grimea su u domaćoj, britanskoj klupskoj muzici. Na to je dodat hip-hop uticaj. Krajnji rezultat (i vokalno, ali posebice muzički)
je distinktivno britanski. Kod Jale & Bube osnova je američki rap pop pomiješan sa kako ti reče daškom lokalnog odnosno turbo folka, koji
Osnove grimea su u klupskoj muzici čiji korijeni sežu iz acid house-a (sve putanjom Ardkore kontinuuma kako ga Simon Reynolds definira) a koji opet korijene vuče iz Chicago house-a tako da je to autohtono koliko i ovo na osnovama turbofolka :lol:
Ako ti treba literature za ovo tu sam ;-)
dale cooper

#914 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:
Osnove grimea su u klupskoj muzici čiji korijeni sežu iz acid house-a (sve putanjom Ardkore kontinuuma kako ga Simon Reynolds definira) a koji opet korijene vuče iz Chicago house-a tako da je to autohtono koliko i ovo na osnovama turbofolka :lol:
Ako ti treba literature za ovo tu sam ;-)
Da, korijeni sežu dalje, ali kroz godine se isprofilisala tipično britanska klupska scena. Uk garage, jungle, drum'n'bass između ostalih.

Čitao sam Energy Flash. A imam i onu njegovu o post punku Rip It Up And Start Again. :-D Ako ima još šta pošalji, Reynoldsa je uvijek
zadovoljstvo čitati. :-D
zomri

#915 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

slično kao što se isprofilisao i turbofolk :mrgreen: :mrgreen:

energy flash je dovoljan za ovo. čudi me da si čitao, onda mora da si išao naslijepo :mrgreen: ima on još pokoju dobru o pop kulturi, recimo Retromania o opsjednutosti pop kulture sopstvenom historijom.
dale cooper

#916 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:slično kao što se isprofilisao i turbofolk :mrgreen: :mrgreen:

energy flash je dovoljan za ovo. čudi me da si čitao, onda mora da si išao naslijepo :mrgreen: ima on još pokoju dobru o pop kulturi, recimo Retromania o opsjednutosti pop kulture sopstvenom historijom.
Turbo folk je nastao u specifičnim, prije svega političkim okolnostima. To nije nešto što je imalo taj prirodni, organski rast. Jedino što
se može za njega reći da je prilagodljiv.

Problem sa nama, Bosnom ponajprije, je što je nas rat toliko uništio i uništio nam muzičke scene i industriju da mi jednostavno nismo
imali prilike da na prirodan način stvorimo scene, nebitno da li govorimo o pop, rap, rock ili undergroundu. U nas je sve po pravilu iznimka
i izolovani slučajevi.

Za Retromaniu sam čuo, ali nisam čitao. :)
Ommadawn

#917 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Ommadawn »

CPT wrote:porediti Laibach i ove pajace je ... :-)
Ne poredim. Oporavljam se.
zomri

#918 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:

Turbo folk je nastao u specifičnim, prije svega političkim okolnostima. To nije nešto što je imalo taj prirodni, organski rast. Jedino što

Problem sa nama, Bosnom ponajprije, je što je nas rat toliko uništio i uništio nam muzičke scene i industriju da mi jednostavno nismo
imali prilike da na prirodan način stvorimo scene, nebitno da li govorimo o pop, rap, rock ili undergroundu. U nas je sve po pravilu iznimka
i izolovani slučajevi.

Ne bih rekao da je tu nastao, ali jeste došao na površinu putem rata i politike. Njegov rast i pad se po meni i nekim drugima odigrao još u 90tima, a ovo poslije su forme koje su samo njegov nastavak koji nema svoje ime jer nema ko da im da. Uglavnom se radi o varijantama pop-folka, folka sa raznim vanjskim uticajima. Kod turbo folka to je bio euro-dance kod ovih kasnijih šta god je tada bilo moderno od rnb do edm-folka pa evo sada i do trap-folka i (reggae)ton-folka.

Imam negdje Retromaniu u e-formatu, treba?
dale cooper

#919 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:

i izolovani slučajevi.

Ne bih rekao da je tu nastao, ali jeste došao na površinu putem rata i politike. Njegov rast i pad se po meni i nekim drugima odigrao još u 90tima, a ovo poslije su forme koje su samo njegov nastavak koji nema svoje ime jer nema ko da im da. Uglavnom se radi o varijantama pop-folka, folka sa raznim vanjskim uticajima. Kod turbo folka to je bio euro-dance kod ovih kasnijih šta god je tada bilo moderno od rnb do edm-folka pa evo sada i do trap-folka i (reggae)ton-folka.

Imam negdje Retromaniu u e-formatu, treba?
Ne znam, ti njegovi korijeni su po meni još uvijek prisutni u toj muzici. Ne možda na površini, ali ako bi zagrebao ispod površine ili pitao
ove koji su danas na sceni, bojim se da bi mentalitet bio isti (mislim na ove u Srbiji). Osim toga i sa estetskog stajališta mi se to gadi,
vokali posebno.

Može. :) Imaš li i ovu slučajno:

Image
zomri

#920 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote: Ne znam, ti njegovi korijeni su po meni još uvijek prisutni u toj muzici. Ne možda na površini, ali ako bi zagrebao ispod površine ili pitao
ove koji su danas na sceni, bojim se da bi mentalitet bio isti (mislim na ove u Srbiji). Osim toga i sa estetskog stajališta mi se to gadi,
vokali posebno.

Može. :) Imaš li i ovu slučajno:

Image
Evo Retromania u pdf http://tle.li/texts/Reynolds%2C%20Simon ... 011%29.pdf

Ovu drugu nemam, samo ovu :oops:

Image
dale cooper

#921 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Hvala! :thumbup: :) Pronašao sam ovu drugu na soulseeku, ako si zainteresovan mogu ti uploadovati. :)

A za Kloppa, ne znam šta bih ti rekao. :D Sjajan je? :D Ali me nešto generalno ne interesuju knjige o sportistima. :D
dale cooper

#922 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

I ako ti treba Wire Primers da malo čitaš o pravim avangardistima? :D
zomri

#923 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Ma dobro, znam da se Wire bavi time i znam šta je avangarda generalno u muzici ali ovo je suženi teritorij koji mi je sasvim dovoljan ovdje :D
dale cooper

#924 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:Ma dobro, znam da se Wire bavi time i znam šta je avangarda generalno u muzici ali ovo je suženi teritorij koji mi je sasvim dovoljan ovdje :D
Hajde dobro neću te peglati dalje, ali i dalje se ne slažem po ovom pitanju. :D :kakoste: Još jednom hvala na knjizi. :)
cyprus

#925 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by cyprus »

Po meni - nije ovdje toliko problem odsustvo kvalitete... Nego odsustvo bilo čega... U ovom mumljanju Jale i Bube nema ničega što bi izazvalo neku emociju, ili natjeralo da se razdrmam, ili izazvalo želju da ponovo pustim pjesmu, ili mi se uvuklo u uši tek onako, ili me podstaklo na razmišljanje, ili me zabavilo, ili me nasmijalo, ili me opustilo... Ma ništa, apsolutno ništa, i zato se ne mogu dovoljno naibretiti popularnosti navedenog dvojca...

Ponavljam - ovo kažem kao neko kome turbofolk generalno nije mrzak...
Post Reply