cime si pobio komentar oosim sto si ponovio sto ti kaze i rekao da je to nebulozaPeppermintSA wrote:Strašno mnogo nebulozahAZNADAR wrote:
Naravno da ima. Znaju se ustavi i ko je ko.
Jugoslovenstvo jeste super ideja u onom svom izvornom obliku prije nego sto su predstavnici Jugoslovenskog odbora ipak napravili deal sa Srbijom. U praksi je to bila diktatura od pocetka do kraja - a ne referendumi i izbor. Nacin kako se raspala dovoljno pokazuje koliko je u praksi valjala.
Zal za Jugom je zal za vladarem koji nam je pruzio solidne uslove za zivot. Nije to bila zajednica ravnopravnih naroda koji su imali svi ista prava, svojom voljom u to usli isvojom voljom tu sve vrijeme bili.
To je bila samo vlast Beograda koji ti je davao posao, penziju, solidnu platu,... ali da prihvatis mjesto i ulogu koju ti Beograd odredi.
Postujem misljenja da je to bolje od nezavisnosti i to je slobodan izbor. Ali red je da se zna da jugonostaglicarima moze bilo koji stranac da zavlada, silom okupira zemlju, ukine drzavu i demokratiju,... i sa malo ulaganja i organizacije pruzi ponovo tu idilu.
Beograd mi dao posao i time mi odredio ulogu?
Opet kažem, jugoslovenstvo, pa čak i ono iz kraljevine, je bilo 100 puta bolje nego ovo što imamo danas. Da se razumijemo, ja nisam nostalgičan za komunizmom, iako je onaj sistem bio mila majka za ovo. Ja ovdje pričam o jugoslovenstvu - kako o ideji, tako i o praksi.
Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
- sadie_forever
#901 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
- kmirsad
#902 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
insomnia78 wrote:Ibn sin
Za sina... Ibd ćera za će ćeru...Edin H. wrote:Lijepo ime
- kmirsad
#903 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Fudo387 wrote:insomnia78 wrote:Meni vrancuzi ono Ć pretvore u C pa ga onda još pročitaju ko K
A reko ibrahimović vam ne smeta? To izgovorite bez problema majku vam kapitalisticku
- Sanjarko
-
isx
#905 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Kakve neistine se ovdje lupaju. Znam xy primjera da to nije tako. Školovani ljudi su mogli biti na čelu javnih preduzeća, u bankama, u državnoj službi.commendatore wrote:otprilike - srbi i hrvati su ljepo u banke policije armije drzavne sluzbe na visoke pozicije a bosnji nagrada za udarnicki rad u Rudniku Mrkog uglja veca lopata..... a o silnim organizovanim pljackama preduzeca i drzavnih sluzbi da ne pricamDr. Kuca wrote:Bosnjaci u Jugoslaviji su bili ko crnci u americi.![]()
- commendatore
#906 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Mogli su kurac - zbog nedostatka partijske knjizice i 2x odlaska u dzamiju na bajram prije rata VKV otac nije nikad mogo bit poslovodja.... a sposobniji od citavog pogona bio.... To je primjer iz moje okoline...isx wrote:Kakve neistine se ovdje lupaju. Znam xy primjera da to nije tako. Školovani ljudi su mogli biti na čelu javnih preduzeća, u bankama, u državnoj službi.commendatore wrote:otprilike - srbi i hrvati su ljepo u banke policije armije drzavne sluzbe na visoke pozicije a bosnji nagrada za udarnicki rad u Rudniku Mrkog uglja veca lopata..... a o silnim organizovanim pljackama preduzeca i drzavnih sluzbi da ne pricamDr. Kuca wrote:Bosnjaci u Jugoslaviji su bili ko crnci u americi.![]()
o da - stan kao 4clana porodica nam je bio 20+ kvadrata dok nekad nije doso coek na ranglisti za 1,5soban stan....
isti je kurac bio i taj kvazikomunizam samo se eto zivjelo malo bolje, krali su kapom i sakom - ali su nesto davali i marvi.... a eto od ovog zla i od onog - odabrao bih "ono" jer je bilo prihvatljivije..... i ovaj zeleni i onaj crveni sistem je bio smetlje....
-
isx
#907 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Imam dva primjera u u bliskoj familiji da to nije tako. VSS je u pitanju i rukovodeća radna mjesta u državnoj firmi. Mladi ljudi. Tako da tvoje teze ne piju vode. Društveni stan, kredit od firme ... šta još treba.
- commendatore
#908 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
to su tvoji primjeri - i za njih me boli djon isto kao sto tebe boli djon za moj primjer i kraj price. nije tvoj primjer pravilo - doduse nije niti moj tako da zajebi....isx wrote:Imam dva primjera u u bliskoj familiji da to nije tako. VSS je u pitanju i rukovodeća radna mjesta u državnoj firmi. Mladi ljudi. Tako da tvoje teze ne piju vode. Društveni stan, kredit od firme ... šta još treba.
-
hAZNADAR
#909 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Nisu ni komunizam ni Jugoslavija bili isto u teoriji i praksi. A Jugoslavija je bila vise srpska nego komunisticka.PeppermintSA wrote:Strašno mnogo nebulozahAZNADAR wrote:
Naravno da ima. Znaju se ustavi i ko je ko.
Jugoslovenstvo jeste super ideja u onom svom izvornom obliku prije nego sto su predstavnici Jugoslovenskog odbora ipak napravili deal sa Srbijom. U praksi je to bila diktatura od pocetka do kraja - a ne referendumi i izbor. Nacin kako se raspala dovoljno pokazuje koliko je u praksi valjala.
Zal za Jugom je zal za vladarem koji nam je pruzio solidne uslove za zivot. Nije to bila zajednica ravnopravnih naroda koji su imali svi ista prava, svojom voljom u to usli isvojom voljom tu sve vrijeme bili.
To je bila samo vlast Beograda koji ti je davao posao, penziju, solidnu platu,... ali da prihvatis mjesto i ulogu koju ti Beograd odredi.
Postujem misljenja da je to bolje od nezavisnosti i to je slobodan izbor. Ali red je da se zna da jugonostaglicarima moze bilo koji stranac da zavlada, silom okupira zemlju, ukine drzavu i demokratiju,... i sa malo ulaganja i organizacije pruzi ponovo tu idilu.
Beograd mi dao posao i time mi odredio ulogu?
Opet kažem, jugoslovenstvo, pa čak i ono iz kraljevine, je bilo 100 puta bolje nego ovo što imamo danas. Da se razumijemo, ja nisam nostalgičan za komunizmom, iako je onaj sistem bio mila majka za ovo. Ja ovdje pričam o jugoslovenstvu - kako o ideji, tako i o praksi.
Imam i u familiji i prijateljima ljudi koji bi radije izabrali diktaturu, pravednog vladara nego demokratiju. Hebe im se i za nacijom i slobodom govora,... jer je kruh na stolu nesto vaznije i to je sasvim OK. Ovaj sistem danas je sranje ali zato sto mi nismo dovoljno politicki i nacionalno zreli da se organizujemo i imamo osjecaj neceg zajednickog. Tako da je bezveze kuditi sve vlasti i vlade koje smo sami izabrali jer su isti kao mi i samo imaju mogucnost da jame malo vise od nas. A i mi po pitanju postenja, korupcije,.... nismo nista bolji od bilo kojeg politicara na vlasti. Imamo podanicki mentalitet i znamo dobro slusati sta nam se kaze, prilagoditi se volji vladara,... ako za to ima nagrade i tapsanja. I to je manje ili vise iskustvo svakog naroda koji je imao iskustva sa tranzicijom. Ne mozes porediti razvijena drustva koja imaju vise od vijeka iskustva sa demokratijom i kolektivnom svijescu sa nama koji smo pocetnici u tome. Bosnjaci i Bosanci su jedini koji vecinom prizivaju i danas stranca da zavlada, kojima se i danas shvatanje politike svodi na poslusnost prema MZ i ocekivanje da te MZ potapsa a neposlusne kazni.
Jugoslavija je bila isto kao svi drugi nametnuti vladari. Zalili su ljudi i za Stambolom, Becom,.. u svoje vrijeme - pa tako i danas za Beogradom. Bolje smo zivjeli pod vlascu Beograda dok nam je udarao dnevni red i dok je omogucavao osnovno za zivot. Tako da nema svrhe vise gajiti mit o ravnopravnoj zajednici, toleranciji,... koje nije bilo. To je bila strana vlast i ideologija u koju smo se integrisali - mi malo vise od drugih buduci da nam je kulturni background bio malo udaljeniji od jugo standarda.
Jugosloveni nisu bili to sto jesu priblizavanjem komunizmu - vec priblizavanjem srpstvu. Sto isto postujem, slobodan izbor,... - ali je red da se zna sta to ustvari nostalgisemo. Nikakvu ravnopravnu zajednicu, komunisticku utopiju,.... samo vlast Beograda i nista vise.
-
isx
#910 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
I znam da su kvalitetni VKV radnici u proizvodnji imali vece plate od generalnog direktora, da se moglo raditi koliko hoces, da je sav prekovremeni rad je bio izuzetno placen. Imali su sve beneficije ako ne i vece od VSS-a.commendatore wrote:to su tvoji primjeri - i za njih me boli djon isto kao sto tebe boli djon za moj primjer i kraj price. nije tvoj primjer pravilo - doduse nije niti moj tako da zajebi....isx wrote:Imam dva primjera u u bliskoj familiji da to nije tako. VSS je u pitanju i rukovodeća radna mjesta u državnoj firmi. Mladi ljudi. Tako da tvoje teze ne piju vode. Društveni stan, kredit od firme ... šta još treba.
- Dr. Kuca
#911 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ma bilo je ljudi na pozicijama ali su to bili incidenti, nije bila praksa, uglavnom ljudi koju su bili hardcore komunisti. Mjesani brakovi itd itd.
- commendatore
#912 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
hardcore komunisti nisu nikad bili karijeristi niti su htjeli partijske knjizice da dokazu svoju pripadnosti ideologiji.... hardcore komunisti su ginuli, radili za opce dobro i bivali potkazivani da su neprijateljski saradnici.....Dr. Kuca wrote:Ma bilo je ljudi na pozicijama ali su to bili incidenti, nije bila praksa, uglavnom ljudi koju su bili hardcore komunisti. Mjesani brakovi itd itd.
rezolucija Informbiroa je to davno pokazala.....
.... a Seselj demantirao....
-
isx
#913 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Nit' su bili hardcore konunisti (clanovi partije jesu, ko nije), nit' su bili mjesani brakovi. Dakle, nema pravila ...
- commendatore
#914 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
nisu moji niti iko od mojih bili clanovi partije.....isx wrote:Nit' su bili hardcore konunisti (clanovi partije jesu, ko nije), nit' su bili mjesani brakovi. Dakle, nema pravila ...
- Dr. Kuca
- Edin H.
#916 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ako nisi bio u Partiji, makar fiktivno, nisi mogao biti na rukovodecoj funkciji, pogotovo ako si prakticirao religiju.commendatore wrote:nisu moji niti iko od mojih bili clanovi partije.....isx wrote:Nit' su bili hardcore konunisti (clanovi partije jesu, ko nije), nit' su bili mjesani brakovi. Dakle, nema pravila ...
Ali da nije bilo Muslimana na rukovodecim pozicijama naravno da nije istina.
- kmirsad
#917 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Na ovoj temi trebali imati pravo diskotovati samo oni koji su 92.-e napunili minimalno 25 godina života...
- Edin H.
#918 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
I koji nisu bili u partiji. 
-
kockakockica
#919 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Edin H. wrote:Ako nisi bio u Partiji, makar fiktivno, nisi mogao biti na rukovodecoj funkciji, pogotovo ako si prakticirao religiju.commendatore wrote:nisu moji niti iko od mojih bili clanovi partije.....isx wrote:Nit' su bili hardcore konunisti (clanovi partije jesu, ko nije), nit' su bili mjesani brakovi. Dakle, nema pravila ...
Ali da nije bilo Muslimana na rukovodecim pozicijama naravno da nije istina.
Naravno da je bilo mUSLIMANA na rukovodecim pozicijama. Sve muslimani kao sto su Abdic, Kusturica, Galijasevic i ostali. Muslimani kao sto je Dzemal Bijedic su brzo zavrsili svoje pozicioniranje
- Edin H.
#920 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Mijesas stvari, ja govorim o onima koji su se nacionalno izjasnjavali kao Muslimani, a ne onima koji su prakticiriali vjeru.kockakockica wrote: Naravno da je bilo mUSLIMANA na rukovodecim pozicijama. Sve muslimani kao sto su Abdic, Kusturica, Galijasevic i ostali. Muslimani kao sto je Dzemal Bijedic su brzo zavrsili svoje pozicioniranje
Dzemal je by the way bio veliki komunista.
Nisi mogao biti u partiji i nosati krst npr., odmah bi te izbacili.
Ne kontate vi taj sistem nikako.
- General War
#921 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Sjoooocommendatore wrote:Mogli su kurac - zbog nedostatka partijske knjizice i 2x odlaska u dzamiju na bajram prije rata VKV otac nije nikad mogo bit poslovodja.... a sposobniji od citavog pogona bio.... To je primjer iz moje okoline...isx wrote:Kakve neistine se ovdje lupaju. Znam xy primjera da to nije tako. Školovani ljudi su mogli biti na čelu javnih preduzeća, u bankama, u državnoj službi.commendatore wrote:
otprilike - srbi i hrvati su ljepo u banke policije armije drzavne sluzbe na visoke pozicije a bosnji nagrada za udarnicki rad u Rudniku Mrkog uglja veca lopata..... a o silnim organizovanim pljackama preduzeca i drzavnih sluzbi da ne pricam![]()
o da - stan kao 4clana porodica nam je bio 20+ kvadrata dok nekad nije doso coek na ranglisti za 1,5soban stan....
isti je kurac bio i taj kvazikomunizam samo se eto zivjelo malo bolje, krali su kapom i sakom - ali su nesto davali i marvi.... a eto od ovog zla i od onog - odabrao bih "ono" jer je bilo prihvatljivije..... i ovaj zeleni i onaj crveni sistem je bio smetlje....
Emerik Blum je inace bio komunjara par exelans
- insomnia78
#922 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Pa nije bas bio ni Musliman
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#923 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Kemal Kapetanovic 
- Edin H.
#924 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Emerik Blum je bio u Jasenovcu, pobjegao i prezivio.General War wrote: Sjoooo![]()
Emerik Blum je inace bio komunjara par exelans
Normalno da je podrzavao sistem koji je porazio one koji su mu to napravili.
-
isx
#925 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Dzemal Bijedic bio veliki praktikant islama, klanajao 5 vakata, isao na dzume ... ma daj. Ovdje se ide iz krajnosti u krajnost.kockakockica wrote:
Naravno da je bilo mUSLIMANA na rukovodecim pozicijama. Sve muslimani kao sto su Abdic, Kusturica, Galijasevic i ostali. Muslimani kao sto je Dzemal Bijedic su brzo zavrsili svoje pozicioniranje