Institucija braka i današnji vakat

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
superiska

#901 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by superiska »

triconja wrote:
superiska wrote:Joj trice legende :pisnula:
To ti je bona od osobe koja nema mogucnost vezivanja i koja tezi aseksualizmu, vidjenje braka kao obaveze, znaci isto ko sto je voznja i postovanje pravila saobracaja za tebe, tako je isto i brak za mene. :thumbup:
Bome ćeš izvinuti, ja sam aktivan vozač od 16-te godine. Dakle opuštena vožnja i opušteno poštovanje pravila :lol:
zoomba

#902 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

superiska wrote:Za dobar i uspješan brak je potrebna samo puka sreća. Nema tu recepta, smjernica, sigurnosti...
A zato su se zene zadale po horoskopu :lol: :lol: :lol:
Ko davljenik za slamku.. :D

Nije sreca, vec pamet i trud, a drugo je sto vecina ulazi iz pogresnih razloga u brak.. pogotovo one sto misle da ce nesto promjeniti kod druge osobe i nametati svoje ciljeve.. jos kad sebe stavljaju ispred il iznad a pricaju o nekoj ljubavi i postovanju..
medvjed23

#903 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by medvjed23 »

sreća je potreban ali ne i dovoljan uslov za haman sve dobro u životu
moonca

#904 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by moonca »

Razlog da ce nekoga promjeniti, umisljajuci da su to i sposobne.provesti je najveca glupost i nepromisljenost. Moze se nadati da ce neki interesi splasnuti, no ako neko ima tj ona vidi moguci problem u braku zbog te osobine, najvjerovatnije da se nece ni.udati.
duminjo

#905 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by duminjo »

Dzaba ti sva sreca ako si govno od čovjeka, ako si razmazen i Peksin. Danas roditelji djeci ne popustaju poslije odredenog vremena a kamo li da vas trpi neka normalna zena.
Ramzess Veliki

#906 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Ramzess Veliki »

moonca wrote:
zoomba wrote:Dana ima dosta zena koje zele samo dijete i ne mare toliko za muzevima..
To sam i ja cula, i imam ih nekoliko koje su to i ostvarile, sto u zakonodavnom braku od par mjeseci sto van istog.
Nije mi jasan taj 'sklop u glavi' kod zena.

Kada su djeca odrasla, panicno traze muza, ne partnra vec muza-hoce vjencanje. :-) :?
To su one sto vole da se provode i misle da mogu da se udaju kad one hoce.
Euridika
Globalna šefica

#907 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Euridika »

Ramzess Veliki wrote:
moonca wrote:
zoomba wrote:Dana ima dosta zena koje zele samo dijete i ne mare toliko za muzevima..
To sam i ja cula, i imam ih nekoliko koje su to i ostvarile, sto u zakonodavnom braku od par mjeseci sto van istog.
Nije mi jasan taj 'sklop u glavi' kod zena.

Kada su djeca odrasla, panicno traze muza, ne partnra vec muza-hoce vjencanje. :-) :?
To su one sto vole da se provode i misle da mogu da se udaju kad one hoce.
Kako se žena s djetetom provodi - imala ili nemala muža?
I što bi uostalom bio problem, ako je nekoj ženi namjera da ima potomstvo, ali neće brak i vanbračnu zajednicu? Ili da se npr. žena nije udala do nekih godina, nema stalnu vezu, a želi potomstvo - i stoga se ostvari kao majka, a kao supruga ne? Možda ostane neudata do kraja života, a možda se nekad i uda.

Rekla bih da isto vrijedi i za muškarce, samo je malo teže za muškarce dobiti potomstvo i zadržati ga, bez prethodnog postojanja stalne veze i/ili braka.
MarlboroGold

#908 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by MarlboroGold »

Euridika wrote: I što bi uostalom bio problem, ako je nekoj ženi namjera da ima potomstvo, ali neće brak i vanbračnu zajednicu? Ili da se npr. žena nije udala do nekih godina, nema stalnu vezu, a želi potomstvo - i stoga se ostvari kao majka, a kao supruga ne? Možda ostane neudata do kraja života, a možda se nekad i uda.

Rekla bih da isto vrijedi i za muškarce, samo je malo teže za muškarce dobiti potomstvo i zadržati ga, bez prethodnog postojanja stalne veze i/ili braka.
Neka onda žene zatrudne vanjskom/umjetnom oplodnjom i neka nikog ne zezaju - osim ako su muškarci spremni da se odreknu svega, to prihvate i da samo služe za oplodnju.
To baš i ne vrijedi za muškarce... kako će dobiti potomstvo? Šta ako se mati predomisli? Mislim da tu ni neki ugovor/pisani dokument ne pomaže s obzirom da se zna šta mati predstavlja za bebu. Tek tad je obrao bostan.
male_okice

#909 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by male_okice »

Euridika wrote: Kako se žena s djetetom provodi - imala ili nemala muža?
I što bi uostalom bio problem, ako je nekoj ženi namjera da ima potomstvo, ali neće brak i vanbračnu zajednicu? Ili da se npr. žena nije udala do nekih godina, nema stalnu vezu, a želi potomstvo - i stoga se ostvari kao majka, a kao supruga ne? Možda ostane neudata do kraja života, a možda se nekad i uda.

meni je ovdje problematicno da se previse insistira na tome sta ona zeli...jer dijete nije igracka, a nije ni kucni ljubimac...dijete ima pravo i na oca koliko god na majku, tako da mi je takva odluka eto ja hocu sad potomstvo jer sam ja tako odlucila poprilicno bezobrazna. Na kraju krajeva ko ce biti barem sperm donor tog djeteta? da li on zeli to dijete na kraju krajeva ili ce ona spavati sa njim pa mu poslije precutati da nosi njegovo dijete. sta kad to dijete odraste i kaze mama ko mi je otac, ko mi je ta strana porodice?
to je dijete, drugo ljudsko bice koje ima svoju osobnost i osjecanja i nije to hir.

mislim da se pogresno ne razumijemo nemam nista protiv tvog posta generalno, ali mi ide na zivce to potenciranje majke kao boga a otac je kao nesto manje bitan za dijete i moze se i bez njega.
Tomahawk11
Globalni moderator

#910 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

Pa dobro, imate primjer i samohoranog :mrgreen: oca današnjice, Cristiano Ronaldo, doduše ima sad djevojku s kojom ima i dijete, ali je prije toga dobio 2 sina koji imaju anonimnu majku/majke, tj. nemaju ništa s njima.
Sigurno trend koji će u budućnosti sve više uzimati maha.
MarlboroGold

#911 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by MarlboroGold »

Tomahawk11 wrote:Pa dobro, imate primjer i samohoranog :mrgreen: oca današnjice, Cristiano Ronaldo, doduše ima sad djevojku s kojom ima i dijete, ali je prije toga dobio 2 sina koji imaju anonimnu majku/majke, tj. nemaju ništa s njima.
Sigurno trend koji će u budućnosti sve više uzimati maha.
Ronaldo ima lovu pa sve može i sve se može dogovoriti...
Tomahawk11
Globalni moderator

#912 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

MarlboroGold wrote: Ronaldo ima lovu pa sve može i sve se može dogovoriti...
Ok, naravno da je potrebna lova, što bi njemu neka žena rodila djecu?!
Ma svijet je pun truhlih bogataša koji će ovako nešto radije nego se sutra ganjati oko razvoda, podjele, troškova.
male_okice

#913 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by male_okice »

imas ti i surogat majke koje rode komplet tudju djecu, znaci od supruznika bude plod ali neka tamo zena ga rodi jer ova ne moze iz nekih npr zdravstvenih razloga, ili nece da joj se kvari figura a imaju pare...ali kad je dijete njihovo biolosko...

s druge strane pitanje je kakva ce biti i ta Ronaldova djeca...hoce li ga sutra mrziti sto odrastaju bez majke npr...pare ne mogu uvijek kupiti sve niti ce moci.
Euridika
Globalna šefica

#914 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Euridika »

MarlboroGold wrote:
Euridika wrote: I što bi uostalom bio problem, ako je nekoj ženi namjera da ima potomstvo, ali neće brak i vanbračnu zajednicu? Ili da se npr. žena nije udala do nekih godina, nema stalnu vezu, a želi potomstvo - i stoga se ostvari kao majka, a kao supruga ne? Možda ostane neudata do kraja života, a možda se nekad i uda.

Neka onda žene zatrudne vanjskom/umjetnom oplodnjom i neka nikog ne zezaju - osim ako su muškarci spremni da se odreknu svega, to prihvate i da samo služe za oplodnju.
To baš i ne vrijedi za muškarce... kako će dobiti potomstvo? Šta ako se mati predomisli? Mislim da tu ni neki ugovor/pisani dokument ne pomaže s obzirom da se zna šta mati predstavlja za bebu. Tek tad je obrao bostan.
Pa ja i jesam mislila na tu opciju umjetne oplodnje, odnosno doniranja sjemena (ako je neki muškarac voljan da bude donator prirodnim ili umjetnim putem, bez obaveza).

Svjesna sam i ja da je za muškarce to teže ostvariti, ali ne bi bilo fer da nisam navela da trebaju imati ista prava. Danas postoje i surogat majke, samo skupa je ta opcija. Doduše i umjetna oplodnja je skupa.
Tomahawk11
Globalni moderator

#915 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

male_okice wrote:imas ti i surogat majke koje rode komplet tudju djecu, znaci od supruznika bude plod ali neka tamo zena ga rodi jer ova ne moze iz nekih npr zdravstvenih razloga, ili nece da joj se kvari figura a imaju pare...ali kad je dijete njihovo biolosko...

s druge strane pitanje je kakva ce biti i ta Ronaldova djeca...hoce li ga sutra mrziti sto odrastaju bez majke npr...pare ne mogu uvijek kupiti sve niti ce moci.
Ja sam u svakom slučaju za idealiziranu verziju, dakle da djeca imaju oba roditelja.
Nego pričamo o trendovima koji sigurno sve više uzimaju maha, a to je svakako još jedan od dokaza za krizu institucije braka i pojačanu marginalizaciju iste.
MarlboroGold

#916 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by MarlboroGold »

Euridika wrote: Pa ja i jesam mislila na tu opciju umjetne oplodnje, odnosno doniranja sjemena (ako je neki muškarac voljan da bude donator prirodnim ili umjetnim putem, bez obaveza).

Svjesna sam i ja da je za muškarce to teže ostvariti, ali ne bi bilo fer da nisam navela da trebaju imati ista prava. Danas postoje i surogat majke, samo skupa je ta opcija. Doduše i umjetna oplodnja je skupa.
Surogat majke su različito tretirane zakonima država. Negdje je dozvoljeno, negdje ne ili je djelimično dozvoljeno sa mnogim ograničenjima.
Npr. različiti su zakoni u zemljama EU. Njemci skroz zabranjuju, dok recimo belgijanci dopuštaju altruistično surogatstvo.
Euridika
Globalna šefica

#917 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Euridika »

male_okice wrote:
Euridika wrote: Kako se žena s djetetom provodi - imala ili nemala muža?

meni je ovdje problematicno da se previse insistira na tome sta ona zeli...jer dijete nije igracka, a nije ni kucni ljubimac...dijete ima pravo i na oca koliko god na majku, tako da mi je takva odluka eto ja hocu sad potomstvo jer sam ja tako odlucila poprilicno bezobrazna. Na kraju krajeva ko ce biti barem sperm donor tog djeteta? da li on zeli to dijete na kraju krajeva ili ce ona spavati sa njim pa mu poslije precutati da nosi njegovo dijete. sta kad to dijete odraste i kaze mama ko mi je otac, ko mi je ta strana porodice?
to je dijete, drugo ljudsko bice koje ima svoju osobnost i osjecanja i nije to hir.

mislim da se pogresno ne razumijemo nemam nista protiv tvog posta generalno, ali mi ide na zivce to potenciranje majke kao boga a otac je kao nesto manje bitan za dijete i moze se i bez njega.
Pročitaj moj post ponovo, ja sam navela jednaka prava i mogućnosti i za žene i za muškarce. Uopće mi nije jasno odakle si zaključila da ja podržavam egoizam žena ili da mi je svejedno kakav će odgoj dijete imati? Ja o tom nisam pričala, već samo replicirala prethodnim forumašima da ne osuđuju pojavu porodica s jednim roditeljem. Uostalom, slična stvar je i u slučaju razvedenih roditelja koji djecu odgajaju ili u slučaju kad jedan od roditelja umre.

Moraš shvatiti da nije svima suđeno da imaju brak, odnosno stalnu izvanbračnu zajednicu. Zašto bi ti ljudi ostali uskraćeni za potomstvo, ako imaju mogućnosti i želje/volje i ljubavi da dobiju i odgajaju to potomstvo? Odakle nama pravo da drugima negiramo pravo na potomstvo? To je nehumano.
MarlboroGold

#918 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by MarlboroGold »

Euridika wrote:Odakle nama pravo da drugima negiramo pravo na potomstvo? To je nehumano.
Nehumano je i etiketirati dijete do kraja života, bez njegovog pitanja (ludo zvuči, ali tako je), da nikad neće znati ko je otac.
duminjo

#919 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by duminjo »

Život je kurva. Neko mora biti donji. Jbg :mrgreen:

Male_okice :thumbup:
Euridika
Globalna šefica

#920 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Euridika »

MarlboroGold wrote:
Euridika wrote:Odakle nama pravo da drugima negiramo pravo na potomstvo? To je nehumano.
Nehumano je i etiketirati dijete do kraja života, bez njegovog pitanja (ludo zvuči, ali tako je), da nikad neće znati ko je otac.
A šta će djeca nastala kao plod silovanja? Ili djeca nastala kao plod neobaveznog odnosa (neplanske trudnoće)?
Nehumano je djetetu uskratiti informacije svjesno. Ali, ako ih ni sama majka ne zna? Ili otac, ako ne zna identitet surogat majke? :|

I opet ću ponoviti, ja sam govorila o varijanti kad su prethodni pokušaji za ostvarivanje stabilne veze i braka propali, a pojedinci time ostali uskraćeni za opciju stvaranja porodice prirodnim putem, zašto im nužno zabranjivati alternativne načine zasnivanja porodica, tj. stjecanja potomstva?
Tomahawk11
Globalni moderator

#921 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

Euridika wrote:
MarlboroGold wrote:
A šta će djeca nastala kao plod silovanja? Ili djeca nastala kao plod neobaveznog odnosa (neplanske trudnoće)?
Nehumano je djetetu uskratiti informacije svjesno. Ali, ako ih ni sama majka ne zna? Ili otac, ako ne zna identitet surogat majke? :|

I opet ću ponoviti, ja sam govorila o varijanti kad su prethodni pokušaji za ostvarivanje stabilne veze i braka propali, a pojedinci time ostali uskraćeni za opciju stvaranja porodice prirodnim putem, zašto ih nužno ograničavati na alternativne načine zasnivanja porodica, tj. stjecanja potomstva?
Uh, to je već viša sila.
Ovo o čemu pričamo, ipak se ima mogućnost izbora.
Htjeli mi ili ne priznati, isključivanje majke/oca iz života djeteta (ne brojim razvod) je sebičan potez.
Ipak se tu više misli na sebe nego na djecu.
A vidi, to što je nekom propala veza/brak ne može biti izgovor za odgajanje djece bez jednog roditelja.
Jedna lasta ne čini proljeće, jedna žena, jedan muškarac....
Last edited by Tomahawk11 on 10/04/2018 11:05, edited 1 time in total.
annoy

#922 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by annoy »

Slazem se sa male okice
Po meni dijete nije nekakvo "pravo", koje se mora omoguciti svakome tko ga pozeli, kao da se radi o nekoj stvari. Za napravit dijete je potrebno dvoje, i to je s razlogom tako. Dijete treba majku i oca, obitelj
(nista protiv samohranih roditelja koji su ostali u toj situaciji spletom okolnosti, neki od njih naprave bolji posao nego sto ga napravi dvoje) ali svjesno lisiti dijete jednog roditelja po meni je prilicno problematicno.
Ja bih u takvoj situaciji radije posvojila, ako bi bilo moguce
male_okice

#923 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by male_okice »

shvatam ja nije svima sudjeno ni da budu u braku, niti vezi ili sta vec, neki ljudi se razvedu, i sve je to opet za ljude, ali opet treba dobro sjesti i razmisliti da li je optimalno rijesenje biti samohrani roditelj. na stranu sad bogatase koji imaju pare da kupe matericu, spermu ili sta vec i placaju i dadilje i ove i one...kad govorimo o prosjecnoj zeni/muskarcu koji je samohran pa bogami ove sto ja znam, a sto su samohrani,da li zbog toga sto je jedan partner umro ili su razvedeni pa se 1 strana neodgovorno ponasa, nije im lako nimalo.

oni su i otac i majka i moraju se postarati oko svega sto se tice djeteta (i naravno moraju uz to jos i raditi puno radno vrijeme jer treba placati racune i voditi i tu brigu), iscrpi to, i necu sad reci da to nije toga vrijedno, ali treba dobro razmisliti o tome da sam izaberes da budes samohrani roditelj samo zato sto imas zelju za potomstvom.
i nisam sigurna da li sama ta zelja moze opravdati radjanje jednog djeteta pa onda ce valjda biti nekako....instinkt nam kaze da se razmnozavamo ali valja i pamet ukljuciti u to sve.
duminjo

#924 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by duminjo »

Jedna od opcija o kojima razmišljam (ako se desi da ne budem imao dijete Normalno pu Pu pu) je usvajanje.
Ovo da ja sebi neko pravo Dajem da Se ostvarujem preko djece... Nesto mi ne ide. Što toma kaže, Malo mi sebicno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#925 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

Razvod ne bih brojao u to. Nekad je porodica nezdrava sredina za djecu i bolje je da pukne ta veza.
Locked