Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

HAVANA

#901 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Zejnep wrote:
HAVANA wrote: Ti se ne znas ni posvadjat.Moras mi predavanje odrzat. :mastakazes:

Na koju temu? :mrgreen:
Kako upravljati konfliktima? Ti nastavi.Il Karlin. :D

Do konflikata obično dolazi zbog:

Različitog viđenja stvarnosti – svi mi na svoj jedinstven način opažamo stvari i događaje u našem okružju i na temelju toga imamo svoje viđenje stvarnosti. Iz tog razloga svatko od nas vjeruje svom viđenju koje smatra jedinim ispravnim i ponekad ne želi vidjeti stvari «očima drugog»
Različitih vrijednosti – ono što je nama važno i značajno i što je naša životna filozofija ne mora biti i drugoj osobi
Određenih osobina ličnosti – osobe koje žele da ih drugi slijepo slijede i slušaju, te se nerado prilagođavaju drugima sklonije su konfliktima. Zapitajte se jeste li vi možda konfliktna ličnost i prihvaćate li teško tuđe mišljenje?
Nedostatka povjerenja – ako u drugu osobu nemamo povjerenja veća je vjerojatnost da ćemo sumnjati u čestitost njenih namjera i onog što nam govori
Projekcije – ponekad ono što nam se ne sviđa na nama prepoznajemo u drugome, napadamo kod drugoga, osuđujemo kod drugoga. Vjerojatno je svatko od nas iskusio situaciju u kojoj nas je neka osoba kritizirala primjerice zbog naše lijenosti, a ona je u tome gora od nas. Tuđu projekciju lakše prepoznajemo, ali vlastitu vrlo teško. Zato se idući put, kada druge budete kritizirali, zapitajte: Da li ja sada kritiziram drugu osobu ili samog sebe?
Predrasuda – ako unaprijed imamo oblikovano mišljenje o nekome ili nečemu (osobito ako je negativno) teško ćemo s tom osobom ili o nečemu voditi objektivni razgovor, već ćemo tražiti povod za konflikt i napad na tu osobu.
Connaisseur Karlin

#902 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
HAVANA wrote:Kuku karlin jel pms,sta je..? Ja dje god kliknem nake govore drzis i rasprave,zene vako,zene nako... :cry:
Kod nas muslimana postoji još jedan ružan običaj kojeg neki mogu s pravom smatrati određenim oblikom ponižavanja: pođahkad ignorišemo neke žene :mrgreen:
ma vama se ignorisu greske i gluposti, pa ste sebi umislili da ste visa bica :D

ovaj komentar nije upucen HAVANI, on je modran muskarac :P
Zejnep

#903 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

:unesvijest:

Saće ljubav, saće :mrgreen:

:run:
HAVANA

#904 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:
HAVANA wrote:Kuku karlin jel pms,sta je..? Ja dje god kliknem nake govore drzis i rasprave,zene vako,zene nako... :cry:
Kod nas muslimana postoji još jedan ružan običaj kojeg neki mogu s pravom smatrati određenim oblikom ponižavanja: pođahkad ignorišemo neke žene :mrgreen:
ma vama se ignorisu greske i gluposti, pa ste sebi umislili da ste visa bica :D

Sjoo dede mi :kakoste: :kakoste:
HAVANA

#905 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Zejnep wrote::unesvijest:

Konto sam reces mi ma mrs. :lol:
Zejnep

#906 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

HAVANA wrote:
Zejnep wrote::unesvijest:

Konto sam reces mi ma mrs. :lol:

ja se ne ponavljam :diva:

haj mrš, odo kafu đe pit, smorilo me ovo tvoje predavanje :lol:
arzuhal

#907 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

HAVANA wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Sjoo dede mi :kakoste: :kakoste:
Modar ili oderan? Il' oboje? Zato se ti samo slažeš, klimoglavi i ti momenti :wink: Mudro, mudro... :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#908 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

harač wrote:
Bloo wrote:
harač wrote:
pazi na te enklitike :oops:

* grammar Nazi intensifies *
hebo te Wackernagel :mrgreen:

Freestyle all the way!
Teško jeste, kad razmišljam na drugom jeziku.
udaram na ad hominem :D ocito pali

p.s. cemu opsesija sa praksom? naravno da se primjenjuje
Znači jedna žena prihvati da mora dovesti još jednu ženu i da samo njih dvije zajedno čine jednog validnog svjedoka iz tih i tih razloga?
Odnosno, ne prihvata samo kao običajno (tradicijski), ne postavljajući pitanja zašto je to tako, već serbez zna pozadinu te prakse i pristaje na to bezuslovno prihvaćajući?

To me interesovalo.

Da me je neko zovnuo na šerijatsko, postavila bih tamo pitanje svjedokinji (poslije ceremonije, nisam partypooper). S obzirom da nisam nikada bila, lakše mi je ovdje postaviti pitanje da li postoji odstupanje između propisa i prakse, a kada se propis bavi običajima, jedinkama i njihovim spolom etc.
insomnia78

#909 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by insomnia78 »

Pa to je isto. Moderan i oderan.
sekerbay

#910 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

Bloo wrote:2 žene kao jedan validan svjedok etc.
U šerijatskoj državi - da.
Ali, ako ćemo iskreno, ti možeš mirno da spavaš, tvoje se nikako ne pika.
HAVANA

#911 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by HAVANA »

Ko je njoj ikako dozvolio da nam se obraca? :twisted: U cosak.
Bloo
Globalna šefica

#912 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

sekerbay wrote:
Bloo wrote:2 žene kao jedan validan svjedok etc.
U šerijatskoj državi - da.
Ali, ako ćemo iskreno, ti možeš mirno da spavaš, tvoje se nikako ne pika.
Naravno, svjesna sam toga, arbenijski slastičaru.
Connaisseur Karlin

#913 Re: da li je žena u islamu ponižena?

harač wrote:
Bloo wrote: hebo te Wackernagel :mrgreen:

Freestyle all the way!
Teško jeste, kad razmišljam na drugom jeziku.

udaram na ad hominem :D ocito pali

p.s. cemu opsesija sa praksom? naravno da se primjenjuje
meni je da hominem uvijek bio misterija , WTF :D :lol: kako to mozes prakticirati ako je osoba naonimna na forumu :lol:

ad hominem je debilizam i u RL :-D
harač

#914 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

Bloo wrote: Znači jedna žena prihvati da mora dovesti još jednu ženu i da samo njih dvije zajedno čine jednog validnog svjedoka iz tih i tih razloga?
Odnosno, ne prihvata samo kao običajno (tradicijski), ne postavljajući pitanja zašto je to tako, već serbez zna pozadinu te prakse i pristaje na to bezuslovno prihvaćajući?

To me interesovalo.

Da me je neko zovnuo na šerijatsko, postavila bih tamo pitanje svjedokinji (poslije ceremonije, nisam partypooper). S obzirom da nisam nikada bila, lakše mi je ovdje postaviti pitanje da li postoji odstupanje između propisa i prakse, a kada se propis bavi običajima, jedinkama i njihovim spolom etc.
gore je kad cujes zene koje brane pravo muza da i udari kad zatreba (tim gore sto se isti ajet moze tumaciti i drugacije - ali haman je i njima takvo tumacenje neuvjerljivo). u jednu ruku to je pravo, a ne vanilla vjerovanje, ali u nasem kontekstu dosta tragicna stvar. indoktrinacijom do internaliziranja

sto se tice svjedocenja po serijatskim vjencanjima, moj je utisak da je to zenama cesto i simpaticno, jer ne moraju birati medju prijateljicama koja ce biti "kuma"
sekerbay

#915 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

Bloo wrote:svjesna sam toga
Ne, nisi. U islamu se ne prihvata svjedočenje od onih od kojih su podignuta pera :mrgreen:
Nek ti arzuhal objasni detalje.
Connaisseur Karlin

#916 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Bloo wrote:
sekerbay wrote: Pa jbt šta očekuješ kad postaviš najgluplje pitanje koje sam ikad pročito a vezano je za islam.
I samo mojne one šuplje da ne postoje glupa pitanja.
Čuj, traži dokaz...
Šta treba, ići od kuće do kuće i gledati da li se raja pridržava propisa koji su određeni kur'anom i hadisima :-)
Kur'an kaže da su jednaki osim u nagradi i to pod uslovom da on rinta, izdržava, izdvaja zekat i daje sadaku. Tek tad ima stepen više... U nagradi.
Ali avaj, ako hamša zatrudni, namah prestige.
A ako već hoćeš dokaz osim obilaska kuća i traženja lučom, pogledaj hadz.
Pred Allahom u jednom safu, jedno pored drugog.
Odoh upaliti lampu u potrazi za ....nekim ko zna čitati.
Da li si uopšte pročitao šta sam pitala? Ako nisi razumio mogu opet ponoviti u najboljoj namjeri. Lijepo sam pitala jer očito nisam imala prilike da se susretnem sa tim irl, da li stvari koje npr. Smrcak ovdje postira imaju primjenu u stvarnom životu, odnosno da li se STVARNO prakticiraju - 2 žene kao jedan validan svjedok etc.
Zašto si ofanzivan?
ajajajaj Bloo se osjaca kao Toma Akvinski :D :kiss:

pa ofanziva reakcija je tako tipicna jer vjernik nema odgovor kojim moze potvrditi da je zena ravnopravno tretirana u Islamu ( i ostatku religija)
Connaisseur Karlin

#917 Re: da li je žena u islamu ponižena?

harač wrote:
sto se tice svjedocenja po serijatskim vjencanjima, moj je utisak da je to zenama cesto i simpaticno, jer ne moraju birati medju prijateljicama koja ce biti "kuma"

:-) :lol:
Connaisseur Karlin

#918 Re: da li je žena u islamu ponižena?

sekerbay wrote:
Bloo wrote:svjesna sam toga
Ne, nisi. U islamu se ne prihvata svjedočenje od onih od kojih su podignuta pera :mrgreen:
Nek ti arzuhal objasni detalje.
Jednom prilikom Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je Ebu Hurejri: “O Ebu Hurejra, pera su se osušila za ono što će ti se desiti.”
tipican izgovor :lol: :lol: :lol: ovo smao djete moze povjerovati :)
sekerbay

#919 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

harač wrote:gore je kad cujes zene koje brane pravo muza da i udari kad zatreba
Treba da se ispune uvjeti da bi udario ženu i to ni manje ni više nego četkicom za zube.
I to samo jednom i opet ne po licu.
Dakle, kad udata žena zanemari porodicu i počne da hoda, onda ide razgovor(dugotrajni proces), pa onda odvajanje u postelji(opet dugotrajni proces), pa tek onda to treće.
Ovo će ti potvrditi svako ko dobro vlada arapskim jezikom.
Connaisseur Karlin wrote:tipican izgovor
Haahahaaaaa
Koja nemačica pojma. Čekaj bona dok dođe pojašnjenje pa onda lupaj.
Connaisseur Karlin

#920 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Bloo wrote: Naravno, svjesna sam toga, arbenijski slastičaru.
tko je doticni Bloo :shock:
Bloo
Globalna šefica

#921 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

harač wrote:
Bloo wrote: Znači jedna žena prihvati da mora dovesti još jednu ženu i da samo njih dvije zajedno čine jednog validnog svjedoka iz tih i tih razloga?

To me interesovalo.

gore je kad cujes zene koje brane pravo muza da i udari kad zatreba (tim gore sto se isti ajet moze tumaciti i drugacije - ali haman je i njima takvo tumacenje neuvjerljivo). u jednu ruku to je pravo, a ne vanilla vjerovanje, ali u nasem kontekstu dosta tragicna stvar. indoktrinacijom do internaliziranja

Prirodno, postavlja se pitanje da li dolazi do prelijevanja takvog vjerovanja u inferiornost iz pobrojanih razloga (mozak drugacije funkcionise kad ima menstruaciju...etc) i u druge sfere, te općenito odnos prema ženama?

Pretpostavljam da ćeš ti reći da.
Vjernici će reći ne i navesti propise koji obavezuju muškarca da tretira ženu sa poštovanjem.
Ali na kraju, sve se destilira na te dvije svjedokinje.
Hoću li se prepustiti odbacivanju vjernika na osnovu pretpostavke da moje bilo kakvo iznošenje mišljenja, zaključaka, bilo kakvog intelektualnog rada, zapravo uzimaju sa rezervom jer je "polovično"...

Ja kao žena nisam devijacija od normalnog, ja sam normalnost.
nisam mogla da izdržim :D
harač

#922 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

sekerbay wrote:
harač wrote:gore je kad cujes zene koje brane pravo muza da i udari kad zatreba
Treba da se ispune uvjeti da bi udario ženu i to ni manje ni više nego četkicom za zube.
I to samo jednom i opet ne po licu.
Dakle, kad udata žena zanemari porodicu i počne da hoda, onda ide razgovor(dugotrajni proces), pa onda odvajanje u postelji(opet dugotrajni proces), pa tek onda to treće.
Ovo će ti potvrditi svako ko dobro vlada arapskim jezikom.
misvak je interpolacija u tekst koji je sasim jasan (te je ovo pobrojavanje koraka prije "udarca" bilo nepotrebno :lol: ); to dodatak koji je tek nekima uvjerljiv (samo na youtube-u imas stotine klipova, ukljucujuci i profesora sa al-azhara koji "udariti" tumace upravo onako kako i pise...)
Connaisseur Karlin

#923 Re: da li je žena u islamu ponižena?

sekerbay wrote:
Connaisseur Karlin wrote:tipican izgovor
Haahahaaaaa
Koja nemačica pojma. Čekaj bona dok dođe pojašnjenje pa onda lupaj.
ja znam o cemu je rijec, a ti cekaj druge da ti objasnajavaju kompletnu religiju :D
Connaisseur Karlin

#924 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Bloo wrote:
i ne treba da cutis i trpis :thumbup:

ovo si odlicno srocila :thumbup:
harač

#925 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by harač »

Bloo wrote:
** ulema intensifies **
Post Reply