Kako upravljati konfliktima? Ti nastavi.Il Karlin.Zejnep wrote:HAVANA wrote: Ti se ne znas ni posvadjat.Moras mi predavanje odrzat.
Na koju temu?
Do konflikata obično dolazi zbog:
Različitog viđenja stvarnosti – svi mi na svoj jedinstven način opažamo stvari i događaje u našem okružju i na temelju toga imamo svoje viđenje stvarnosti. Iz tog razloga svatko od nas vjeruje svom viđenju koje smatra jedinim ispravnim i ponekad ne želi vidjeti stvari «očima drugog»
Različitih vrijednosti – ono što je nama važno i značajno i što je naša životna filozofija ne mora biti i drugoj osobi
Određenih osobina ličnosti – osobe koje žele da ih drugi slijepo slijede i slušaju, te se nerado prilagođavaju drugima sklonije su konfliktima. Zapitajte se jeste li vi možda konfliktna ličnost i prihvaćate li teško tuđe mišljenje?
Nedostatka povjerenja – ako u drugu osobu nemamo povjerenja veća je vjerojatnost da ćemo sumnjati u čestitost njenih namjera i onog što nam govori
Projekcije – ponekad ono što nam se ne sviđa na nama prepoznajemo u drugome, napadamo kod drugoga, osuđujemo kod drugoga. Vjerojatno je svatko od nas iskusio situaciju u kojoj nas je neka osoba kritizirala primjerice zbog naše lijenosti, a ona je u tome gora od nas. Tuđu projekciju lakše prepoznajemo, ali vlastitu vrlo teško. Zato se idući put, kada druge budete kritizirali, zapitajte: Da li ja sada kritiziram drugu osobu ili samog sebe?
Predrasuda – ako unaprijed imamo oblikovano mišljenje o nekome ili nečemu (osobito ako je negativno) teško ćemo s tom osobom ili o nečemu voditi objektivni razgovor, već ćemo tražiti povod za konflikt i napad na tu osobu.