ExNihilo wrote:
Ženski glas je avret
ExNihilo wrote:
*vadi 3 toma Tabarija*ExNihilo wrote:Ti bi odmah reis ulemu. Polako, krenimo od mujezina...
Stani ba nemoj mi sad bjezat'.Bloo wrote: Možemo li ovu diskusiju prebaciti na temu položaj žene u religijama?
Zapravo je status i put Jeanne d'Arc puno kompleksniji od tog predstavljenog
Koja je osnova Luterove reformeGojeni H wrote:
Zasto govoris da reforma nije moguca? Martin Luter je reformu zapoceo u mrskom srednjem vijeku. Da protestantizam nije malo?
Moji osjecaji su povrijedjeni. Sad se vec zezas i udovoljavas ovim k'o sto su @ex, @secer i @medo ... sve muslimani a najvise vole o zenama.Bloo wrote:Koja je osnova Luterove reformeGojeni H wrote:
Zasto govoris da reforma nije moguca? Martin Luter je reformu zapoceo u mrskom srednjem vijeku. Da protestantizam nije malo??
Gojeni H wrote:Moji osjecaji su povrijedjeni. Sad se vec zezas i udovoljavas ovim k'o sto su @ex, @secer i @medo ... sve muslimani a najvise vole o zenama.Bloo wrote:Koja je osnova Luterove reformeGojeni H wrote:
Zasto govoris da reforma nije moguca? Martin Luter je reformu zapoceo u mrskom srednjem vijeku. Da protestantizam nije malo??
![]()
Ko u-mene-mi-jedan-'vamo-ne-znas-ga-ti, prvo pitanje koje je postavio sufijskom sejhu je zasto se ne moze klanjat' iza zena.
Svi na njega k'o nuto budale, a sejh ga pita zasto ga to interesuje. Ovaj ko iz topa da bi mu najveci ceif bio "da kad se svi savijemo na ruk'u (u pojasu, tokom zajednicke molitve) da izvucem nevjesti ispred mene dimije kad se uvuku izmedju guzova".![]()
Naravno, odmah postao dervis.
Misliš u slobodnom padu nakon tvog posta ili?ExNihilo wrote:Tema je od jutros u slobodnom padu. Ponedjeljak, šta li?
ExNihilo wrote:O materijalizmu neki drugi put, a sad malo o Gazaliju.
Gojeni je već postavio dobre citate, dodao bih nekoliko rečenica. Ideja da je filozofija zabranjena u islamu, a koja će se kasnije iskristalisati kod Ibn Tejmije i Ibnul Kajjima, koji su danas selefijske perjanice, zapravo ima svoje temelje u Gazalijevom odmaku od metafizike. Ono što se kod Gazalija javilo kao strah od lutanja i zagađenja izvorne islamske misli usljed beskrajnih rasprava o božanskoj prirodi kasnije će se pretvoriti u čisti redukcionizam i zabranu razmišljanja.
Ključno je, pak, to što Gazali radikalno mijenja filozofiju kauzalnosti u odnosu na mu'tezille i rane e'šarije. Prema Gazaliju, pretplatiti se na racionalistička objašnjenja znači suštinski negirati kur'anski tekst. Primjerice, ako kažemo da mudžiza ima uzrok-posljedica kauzalnost, recimo ako Musaovo rastavljanje mora objasnimo osekom, onda to i nije mudžiza, odnosno božanska intervencija, pa bi negiranje posebnosti mudžize, njeno racionaliziranje i svođenje na prirodnu pojavu, ili još gore - na metaforu, što su mu'tezille često radile, zapravo predstavljalo negiranje Kur'ana.
To Gazalija dovodi do determinizma. Negdje deep down u kodu stvarnosti, ne sagorijeva drvo jer mu vatra mijenja fizičko-hemijska svojstva već zato što Allah određuje tako. Vatra je tu tek izvršilac, a stvarni uzrok, svojevrstan nepokretni pokretač, nalogodavac je Allah. Ne pada list sa drveta usljed gravitacionog pritiska već Allah želi da padne. Ne niče bilje jer je sjeme u vlažnoj zemlji već zato što je Allah dopustio da nikne. Ne čitate vi ovo jer su paketi nula i jedinica mrežnim protokolom našli put od mog računara do servera Klixa već je Allah tolerantan cenzor.
To što muslimani danas imaju tek jednog nobelovca, negdje duboko down the rabbit hole, ima dodirnih tačaka i sa ovakvim viđenjem stvari, iako bi pogreška bila taj historijski proces reducirati na Gazalija i njegov determinizam. U određenoj mjeri, Gazalijevo "oživljavanje vjerskih znanosti" bilo je ubijanje znanosti, tačnije ubijanje jednog metoda razmišljanja o pojavama i svijetu oko sebe, koji je krasio islamsko društvo, i postavljao temelje za ono što ćemo kasnije nazvati naučnim metodom, makar Gazali nije imao, načelno, ništa protiv znanosti, uostalom kao ni muslimani danas.
Gazalijev determinizam, mongolska spaljivanja čitavih dolina klasične grčke, perzijske i arapske filozofije, stupanje ratobornih Osmanlija na historijsku scenu i njihovo koketiranje sa misticizmom - svi zajedno su jebali nanu naninu onome što danas nostalgično nazivamo zlatnim dobom islamske civilizacije.
Ali to nije najgore. Najgore je to što se danas naftaši ogrču i gizdaju ovim periodom, citiraju ga uz kur'ansko ikre, kontrastiraju kršćanskom mraku i bezumlju tog vremena, mnogo su ponosni, a sve to dok mu'tezilska i rana e'šarijska učenja proglašavaju herezom i širkom. Najgore je to što će prosječan musliman reći, poput Irsara neki dan, kako je evolucija laž i da to već jednom rasčistimo, a onda će se uredno pozivati na velikane islamske misli, poput el-Džahiza, koji je u 9. vijeku pisao o evoluciji i kontao ono što ovi ne kontaju ni danas.
da ne stavljas pod navodnike predlazem za tvoju vjeru, ideju ili vec kako kazes neki novi naziv recimo gojenizam...mozes bazirati na izmisljotinama ako bolje pogledas gore iz povijesti, usput to je svakako vidjenje iz svog kuta pa onda tu istu natezu u svoju korist...kolko je to ubleha vidljivo je iz povrsnih kontradiktornosti..ratuju oko vlasti, a drustvo im se siri u svakolikom napredku nauke, umjetnosti i drugog spektra opceg dobra?!...interesantno sto se tice islama ili preciznije njegovog izvora Qur'ana i kao pojma, a i kao ucenja da upravo korupciju stavlja na prvu ljestvicu u opisu destrukcije drustva i kao osobinu nevjernika ili ti licemjera odnosno ciniocima opceg nereda...upravo na isti nacin kako se klasificira u suvremenom drustvu pod pojmom korupcija...s obzirom da je korupcija predmet izucavanja velikog broja socioloskih grana znanosti jer se tice svih djelova drustva i opcenito nije definisana samo u pravnom smislu, nego i u etickom, privrednom, obrazovnom etc...imas veliki broj referenci na svaku posebnu stavku unutar opceg pojma...Gojeni H wrote:Islam je imao korumpiranost od samog svog pocetka. Muavija je nasilno preuzeo vlast od demokratski izabranog halife, a onda uveo monarhijski nacin vladavine. Ovo nije sprijecilo "islam" da dovede ekspanziju do samog vrhunca. Pojedini vladari "islama" su kasnije postali mecene, podrzavajuci nauku i umjetnost.HardcoreMX wrote:..strastveno i nerazumski slijede izmisljotine, povijest, hadise cak i kad se direktno suprostavljaju samoj Objavi...
*Islam namjerno stavljam pod navodnike, jer imam svoju verziju sta je islam kao vjera i ideja, nasuprot onome kako se ponekad pod islam stavlja drustveno-politicki zivot kao nuznost.
Ti da, ali to Evropi nije OK.Gojeni H wrote:Ja sam prilicno okej da zivim u drustvu koje je kulturoloski vuk samotnjak u Evropi.
Društvena organizacija. Daleko od toga da ne može bolje... zapravo, možda i ne može bolje, možda Zapad ne bi ni dopustio bolje, a kako isti prednjače materijalno onda na kraju imaš situaciju da ćeš ih ili slijediti koliko možeš ili biti pregažen. No i to (malo) slijeđenje će rezultirati konfliktom, jer ne može se od Islama uzimati kako kome odgovara, to onda i nije Islam već licemjerje. Smatram da je konflikt neizbježan, ali istovremeno i znak da Islam još živi.Bas zbog te potrebe da covjek vise bude covjekom, nikako se ne mogu sloziti s tim da je "takav" islam bolji od svega sto se nudi u svijetu.
Sta je "takav" islam? Drustvena kategorija?
Možda, ili je to možda samo neka samoobmana koju si ljudi govore da bi se osjećali bolje. Usput, ne smatram SA nešto posebno dobrom u bilo kom smislu, iako istina smatram ih boljim od primjerice Zapada.Vjerujem da mnogi na ovom forumu ne bi izdrzali godinu dana u Saudiji npr., jedino ako nema mazohista zeljnih lobotomije.
Nisam dovoljno informisan o Dubaiu da bih mogao o istom pričati.Ili, Dubai. Zasto bi zelio zivjeti kao preparirana lutka; jedi, pij, kupuj, suti-ne talasaj, jedi, pij, kupuj ... Ili ovo ne bi bilo dovoljno materijalisticki?
Srednjovjekovna Kršćanska Evropa nije imala tih "sloboda" i "prava" koja spominješ (a koja namjerno stavljam pod navodne znake), no svaki iole svjestan Kršćanin će reći kako je tadašnja Evropa bila bolja od ove sekularne koja je danas prisutna.Ukoliko uzmemo u obzir zastitu starih, mladih, zena, ljudi s posebnim potrebama, zastitu okolisa, slobodu govora, vladavinu prava, itd. itd., drustva Skandinavije, Novog Zelanda, Kanade, prednjace u odnosu na bilo koju islamsku zemlju. Ekonomski progres moze biti dijelom barem rezultat pljacke djedova im, drustvena briga zahtijeva ipak nesto drugo.
Bloo wrote:Tvoje shvaćanje pravde je veoma simplicističko, moram primjetiti.
Pravda nije neodvojiva od dobra, jer tvoje poimanje dobra i moje ne moraju pokrivati isti opseg, a u zavisnosti od ličnih ubjeđenja. NE postoji neko univerzalno platonsko dobro.
Niti pravda.
Pravda je povremeno i solomonsko rješenje, koje nije dobro, ali je pravedno.
Ne razumijem kako si došao do korelacije između toga da jezik sugeriše išta o toj vezi.
Mislim da ti nisi u stanju shvatiti ove stvari, i da se odmah ogradim - ništa lično, najozbiljnije (vjerovatno džaba govorim, ali eto...). Ti moraš krenuti od nekih osnova, a ove diskusije to ipak nisu. Savjetujem ti da otvorenog srca uzmeš Kur'an i pročitaš prevod istog do kraja, možda i više puta.u zavisnosti od ličnih ubjeđenja
To možeš samo reći ako ništa od onog što sam napisao nisi ni pročitala. Ili razumjela.Bloo wrote:![]()
Irsarov islam je idealizirani islam koji nema previše doticaja sa stvarnim svijetom. Islam koji možda boravi u knjigama, člancima.. kao neka atipod živom islamu vjernika.
I upravo taj idealizirani nestvarni islam od kontrastira sa stvarnim svijetom oko sebe ("Zapadom"), te izvlači zaključke o gomorama, dekadenciji, apsolutnoj propasti civilizacije...doom..horror...
Irsar wrote: Mislim da ti nisi u stanju shvatiti ove stvari, i da se odmah ogradim - ništa lično, najozbiljnije (vjerovatno džaba govorim, ali eto...). Ti moraš krenuti od nekih osnova, a ove diskusije to ipak nisu. Savjetujem ti da otvorenog srca uzmeš Kur'an i pročitaš prevod istog do kraja, možda i više puta.
Evo, samo tebi za potencijalno zadovoljstvo, i sam nisam shvatao mnoštvo stvari prije nego sam odlučio da pročitam Kur'an na način da ga "pustim" da mi ispriča svoju priču. Nebitno kakva je to priča, možda je to horor, možda drama, možda (loša) komedija; ali je neka priča. Kasnije sam "nadošao" na to zašto je isti istina, ne odmah.
Nema te diskusije koja će zamijeniti tvoju direktnu interakciju sa Allahom, a ponajbolje je uzeti Kur'an za početak i način na koji sam ti sugerisao.
Nemajući pojma o vašoj komunikaciji, ovdje vidim jedno realno i britko samurajsko zapažanje. Like.Bloo wrote:Irsar wrote: Mislim da ti nisi u stanju shvatiti ove stvari, i da se odmah ogradim - ništa lično, najozbiljnije (vjerovatno džaba govorim, ali eto...). Ti moraš krenuti od nekih osnova, a ove diskusije to ipak nisu. Savjetujem ti da otvorenog srca uzmeš Kur'an i pročitaš prevod istog do kraja, možda i više puta.
Evo, samo tebi za potencijalno zadovoljstvo, i sam nisam shvatao mnoštvo stvari prije nego sam odlučio da pročitam Kur'an na način da ga "pustim" da mi ispriča svoju priču. Nebitno kakva je to priča, možda je to horor, možda drama, možda (loša) komedija; ali je neka priča. Kasnije sam "nadošao" na to zašto je isti istina, ne odmah.
Nema te diskusije koja će zamijeniti tvoju direktnu interakciju sa Allahom, a ponajbolje je uzeti Kur'an za početak i način na koji sam ti sugerisao.
Dušo, kao šo ti više putah rekoh, tvoje islamsko dociranje sa visine nema utjecaja na mene, a i živo me zaboli šta ti misliš šta ja mogu shvatiti ili ne.
Ja kada napišem da se povlačim iz neke diskusije, to radim zbog vlastitog osjećaja časti, jer su u pitanju teme o kojima bih možda i mogla nešto reći na osnovu nekog zdravrazumskog promišljanja, ali smatram da moj obol ne bi bio kvalitetan jer nemam znanja o nekim specifičnostima i "dubljem" znanju koje je zahtijevano da bi se odgovorilo.
Tvoj problem je što koristiš jezik, definicije i institute koje ne razumiješ IZVAN ograničenog svijeta svoje religije, te je uzevši to u obzir bilo kakva interakcija sa tobom ograničena. Možda naizgled pišeš "kompleksnije" i "slojevitije" od Smrčka, ali to je taj nivo spoznaje svijeta. Nema ništa osim vašeg Boga.
Što zapravo nije ni problem jer ja problem sa vašom religijom nemam.
Problem je što pokušavaš da obitavaš u metasvijetu epistemologije, ontologije i ostalih logija koji ne poznaješ dovoljno, te da koristiš te izraze koje si pokupio negdje usput, a vjerovatno čitajući samo određenu literaturu, te spoznao samo kroz uski prozor vlastitog vjerskog promišljanja izvan kojeg ne postoji ništa. To sam spoznala davno na drugoj temi gdje si se upleo kao pile u kučine u određene termine, jer ti dalje od islama i ne možeš da spoznaš - da od specifičnog ideš ka generalnijim istinama.
I kada te se upita da razmotriš da možda TVOJA definicija nečega, a koja počiva samo na jednom sistemu vrijednosti, možda nije ista za sve, a eventualno je možda odraz neke platonske ideje, dobije se ovakav odgovor. Prizeman, ograničen, totalitaran, dogmatičan, jednouman i jednosmjeran - baš i kakve su religije (mada ne i vjere - ali tebi je to isto).![]()
Tako da i ja tebi nudim savjet, uzmi pročitaj nešto drugo osim islamske literature i Objave, ili još bolje izađi u stvarni svijet izvan svog idealnog i idealiziranog islama i osvrni se malo.
A ako su Allahovi predstavnici na ovom svijetu ljudi poput tebe (vidjeti sličnu konverzaciju između mene i tebe jučer), radije ću preskočiti direktnu komunikaciju sa dotičnim.
Budi pozdravljen i svako dobro.
HardcoreMX wrote: da ne stavljas pod navodnike predlazem za tvoju vjeru, ideju ili vec kako kazes neki novi naziv recimo gojenizam...
Izvini, ne razumijem, do mene je. Mozes li ovo nekako drugacije pokusati objasniti? Hvalamozes bazirati na izmisljotinama ako bolje pogledas gore iz povijesti, usput to je svakako vidjenje iz svog kuta pa onda tu istu natezu u svoju korist...kolko je to ubleha vidljivo je iz povrsnih kontradiktornosti..ratuju oko vlasti, a drustvo im se siri u svakolikom napredku nauke, umjetnosti i drugog spektra opceg dobra?!...
Slazem se. U cemu ti mislis da je problem? Povratak korijenima? Mnogi bi tvrdili da vec slijede sve sto je u Kur'anu.interesantno sto se tice islama ili preciznije njegovog izvora Qur'ana i kao pojma, a i kao ucenja da upravo korupciju stavlja na prvu ljestvicu u opisu destrukcije drustva i kao osobinu nevjernika ili ti licemjera odnosno ciniocima opceg nereda...upravo na isti nacin kako se klasificira u suvremenom drustvu pod pojmom korupcija...s obzirom da je korupcija predmet izucavanja velikog broja socioloskih grana znanosti jer se tice svih djelova drustva i opcenito nije definisana samo u pravnom smislu, nego i u etickom, privrednom, obrazovnom etc...imas veliki broj referenci na svaku posebnu stavku unutar opceg pojma...
Dobro pitanje. Ne znam. Ne znam da li se uopste moze i porediti. Islam nema i u sustini nije nikada ni imao nista slicno katolickoj crkvi.Bloo wrote:
Da li je reforma poput Luterove moguća u islamu? Da je samo Kur'an meritoran za vjernike? Onda moje vječito pitanje jezika?
Nu?
Nastavi gdje si stao sa svojim postom.ExNihilo wrote:Tema je od jutros u slobodnom padu. Ponedjeljak, šta li?
Pricao mi prijatelj, ubijedjeni vjernik, kako je iz znatizelje uzeo da cita Vedske spise i da je vrlo brzo bacio knjigu iz straha jer je shvatio da citajuci je, sve manje vjeruje u ono u sta je bio ubijedjen jer je ono sto je procitao bacilo veliku sjenu na njegovo ranije misljenje.Irsar wrote: Mislim da ti nisi u stanju shvatiti ove stvari, i da se odmah ogradim - ništa lično, najozbiljnije (vjerovatno džaba govorim, ali eto...). Ti moraš krenuti od nekih osnova, a ove diskusije to ipak nisu. Savjetujem ti da otvorenog srca uzmeš Kur'an i pročitaš prevod istog do kraja, možda i više puta.
Zašto kod Smrcka, autori Kur'ana nisu dovoljni?ExNihilo wrote:Ja ti prijatelja amatera. Sve sličnosti se pravdaju na način da kažeš kako je to dokaz kako su ranijim narodima poslanici donosili istu vjeru.
Mora ti prijatelj na obuku kod Smrčka.
Naravno da moze bolje. Trenutna uredjenja su ili monarhisticka de jure i de facto, ili su de facto ali su na papiru republikanska.Irsar wrote:Društvena organizacija. Daleko od toga da ne može bolje... zapravo, možda i ne može bolje, možda Zapad ne bi ni dopustio bolje, a kako isti prednjače materijalno onda na kraju imaš situaciju da ćeš ih ili slijediti koliko možeš ili biti pregažen. No i to (malo) slijeđenje će rezultirati konfliktom, jer ne može se od Islama uzimati kako kome odgovara, to onda i nije Islam već licemjerje. Smatram da je konflikt neizbježan, ali istovremeno i znak da Islam još živi.
U Saudiji sam najmanje jednom u 3 mjeseca. KSA je islamsko i civilizacijsko dno. Lista bi bila preduga, ali najvaznije: Vjerovatno jedina zemlja koja se zove po porodici kao da je vlasnistvo te porodice, nema prava glasa, slobode stampe, vrsi agresiju na suverenu zemlju (Jemen), finansiranje svake bjelosvjetske nesorte kojoj je glavni sport eksplozija u autobusu punom civila, silovanje kucnih pomocnica je preslo granice epidemije, ubistva kucne pomoci (pomocnice i vozaci), ... treba li dalje? Saudija je uvreda za razum, islam, i bilo sta pozitivno na svijetu.Usput, ne smatram SA nešto posebno dobrom u bilo kom smislu, iako istina smatram ih boljim od primjerice Zapada