Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#901 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Zapravo je suština svega ovoga što napisah, da kada idući put odlučiš da etiketiraš ostale versus Smrčak, a i samog Smrčka, da možda malo zastaneš :-D
Nema potrebe da zastajem jer nisam nikoga etiketirao, nisam nikoga imenovao ili kvotao. Prije mene su forumaši u postovima direktno prozivali Smrcka - niko nije to problematizirao, doveo ni jednom riječju u pitanje, ni na kakav način, niko se nije malo zaustavio. Ja sam govorio samo o Smrcku, a najviše što sam se dotaknuo "ostalih" je u tome što sam napisao da ne vidim da se on bavi drugima na način kojim se drugi bave njime. Tu, iskreno, ni sebe ne isključujem iz tog bavljenja Smrckom.
arzuhal

#902 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote: Dakle, prvo bi Nihilo trebao da se izjasni o tvojoj pretpostavci - da on kao musliman i mu'min posmatra, doživljava i ocjenjuje Smrckovo pisanje kao izraz/manifestaciju/emanaciju jednog fenomena prisutnog u muslimanskoj zajednici - e da bi onda neko na osnovu njegovih stavova mogao odrediti/pozicionirati samog Nihila kao isto tako neku i određenu vrstu manifestacije iz te iste muslimanske zajednice ali koja je drukčija od one koju Smrle predstavlja...Slažem se...
Zapravo ako cemo tjerati mak na konac, da li je neophodno da bude musliman, vec samo.dobar poznavatelj prilika?
Nesto kao kad muskarci razgovaraju o pravu i polozaju zena.
Naravno da ne mora i da nije neophodno! Može se, dakle, i takvim izjasniti :mrgreen: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#903 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:Zapravo je suština svega ovoga što napisah, da kada idući put odlučiš da etiketiraš ostale versus Smrčak, a i samog Smrčka, da možda malo zastaneš :-D
Nema potrebe da zastajem jer nisam nikoga etiketirao, nisam nikoga imenovao ili kvotao. Prije mene su forumaši u postovima direktno prozivali Smrcka - niko nije to problematizirao, doveo ni jednom riječju u pitanje, ni na kakav način, niko se nije malo zaustavio. Ja sam govorio samo o Smrcku, a najviše što sam se dotaknuo "ostalih" je u tome što sam napisao da ne vidim da se on bavi drugima na način kojim se drugi bave njime. Tu, iskreno, ni sebe ne isključujem iz tog bavljenja Smrckom.
Da, bavi se, ali upakovano na nacin na koji sam vec spomenula.
Ne mozemo se sloziti, sto je apsolutno uredu.
ExNihilo

#904 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Mogu li ja nešto reći ovdje?
MarlboroGold

#905 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

arzuhal wrote:Eeee...Ko tu odlučuje ko je dobar vjernik, ko izdaje uvjerenje?
Nema uvjerenja ali je opšte poznato, barem u današnjem vremenu, da bi vjera trebala biti individualna stvar svakog čovjeka i da do nje drži u svim sferama života. Smrčak to ne radi tako.
Last edited by MarlboroGold on 30/03/2018 15:00, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#906 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:Mogu li ja nešto reći ovdje?
Ako bas moras :lol:

Fakat cu stfu sad.
Bloo
Globalna šefica

#907 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:
Nema uvjerenja ali je opšte poznato, barem u današnjem vremenu, da bi vjera trebala biti individualna stvar svakog čovjeka i da do nje drži u svim sferama života. Smrčak to ne radi tako.
Ovo je forum, PF Religija. Pisanjem vlastitih stavova o raznim temama ogoljavas vlastiti svjetonazor i zivot.

*Stavlja serpu na ringlu i soli vodu*
MarlboroGold

#908 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:
Ovo je forum, PF Religija. Pisanjem vlastitih stavova o raznim temama ogoljavas vlastiti svjetonazor i zivot.

*Stavlja serpu na ringlu i soli vodu*
Znaš ti dobro na šta sam potencirao.
ExNihilo

#909 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Ja bih volio da mi neko ovdje pojasni kakve veze moja (u širem smislu - bilo čija) religijska afilijacija ima veze sa stavom koji se iznosi? Valjda je to na liniji onog ideološki obojenog rezona da, ako pripadaš mom taboru, ona je kritika potencijalno konstruktivna, dok je u suprotnom subverzivna. Dakle - izjasni se! Prvo se izjasni. Da te klasificiram i kategoriziram. Da znam na čijoj si strani. Da ti nalijepim markicu, a onda ćemo pričati. Ja bih, eto, opet, radije da pričamo bez tereta predrasuda rezerviranog za šablonske kategorije. Ja, eto, mislim da nam individualne stavove ne mora determinirati pripadnost ovom ili onom kolektivnom identitetu.

Na moj stav o Smrčku jedino relevantno pitanje moglo je biti zašto tako smatraš, koji su ti argumenti, a nikako kojem taboru pripadaš. Jer stav je jak onoliko koliko su jaki argumenti koji ga prate.

S obzirom da sam dovoljno dugo na ovom forumu, makar ne pisao tako često, znam da Arzuhal ima zanimljiv običaj da povremeno proganja forumaše da se izjasne. Nije bilo tako davno kada je ovdje izluđivao @asura govoreći mu da je kukavica jer ne otvara karte kada su u pitanju lična uvjerenja. Čemu to?

Konačno, premisa da smo svi uniformna emanacija ove ili one ideologije/pravca/škole/filozofije, na način na koji Smrčak jeste emanacija selefističkog scijentizma, te da samo treba dekriptovati ko je šta - potpuno je pogrešna. Makar svi nosimo određene predrasude i/ili indoktrinacije, to ne znači, nužno, da smo ideološki zombiji.

Hvala na pažnji.
harač

#910 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Image
MarlboroGold

#911 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Može ključ na temu :D
Euridika
Globalna šefica

#912 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Biće ovdje metlanja, k'o da gledam. :roll: :D
Bloo
Globalna šefica

#913 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

ExNihilo wrote: S obzirom da sam dovoljno dugo na ovom forumu, makar ne pisao tako često, znam da Arzuhal ima zanimljiv običaj da povremeno proganja forumaše da se izjasne. Nije bilo tako davno kada je ovdje izluđivao @asura govoreći mu da je kukavica jer ne otvara karte kada su u pitanju lična uvjerenja. Čemu to?
.
Zato sto oni koji postoje u sivoj zoni neodredenosti izazivaju neugodu i vrpoljenje. Jer ih ne mozemo definisati odnosno smjestiti u nisu koju zelimo, a navikli smo samo da rukujemo sa definisanim.apsolutima.
Najgori "protivnik" je onaj kojeg samo djelomicno poznajes, te ti tegobno da se samodefinises napram njega jer je tako neuhvatljiv u svom iskazu.

Barem tako ja posmatram.
Bloo
Globalna šefica

#914 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

I naravno harac uleti klizeci.... :lol:
cendlerbing

#915 Re: Ateizam vs. Religija

Post by cendlerbing »

što ključ, meni ste zanimljivi šta god mlatili :meza1:
Bloo
Globalna šefica

#916 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:Može ključ na temu :D
Opet ti.. :|
Kljuc na temu ateizam vs religija jer je Nihilo napisao misljenje o jednoj pojavi, koja se kako tacno reflektuje na samu temu?
:mrgreen:

Svaka ti je za batina.
arzuhal

#917 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:Ja bih volio da mi neko ovdje pojasni kakve veze moja (u širem smislu - bilo čija) religijska afilijacija ima veze sa stavom koji se iznosi? Valjda je to na liniji onog ideološki obojenog rezona da, ako pripadaš mom taboru, ona je kritika potencijalno konstruktivna, dok je u suprotnom subverzivna. Dakle - izjasni se! Prvo se izjasni. Da te klasificiram i kategoriziram. Da znam na čijoj si strani. Da ti nalijepim markicu, a onda ćemo pričati. Ja bih, eto, opet, radije da pričamo bez tereta predrasuda rezerviranog za šablonske kategorije. Ja, eto, mislim da nam individualne stavove ne mora determinirati pripadnost ovom ili onom kolektivnom identitetu.
Kod mene se ne radi o tome, pošto me spominješ u postu. Ja sam u svom životu upoznao nevjernika i nemuslimana koje sam više uvažavao nego mnoge muslimane, koji su znali i uraditi i razumjeti više nego mnogi muslimani. Pripadnost islamu mene ne određuje u prihvaćanju valjane kritike s bilo čije strane da dođe.
Kada ja govorim o nekakvom izjašnjavanju (nisam bio inicijator sada te priče, ali jesam prihvatio da se zezam :mrgreen:) ja na umu imam jedino, samo i isključivo pošten, ljudski odnos, imam na umu iskrenost. Zato nikoga ne tjeram da se izjašnjava jer i samim "neizjašnjavanjem" se čovjek dovoljno izjasni, pokaže svoj odnos prema drugima i sl. Barem, pošto svi to vole kazati, u mjeri koliko je meni dovoljno...
Zato sam uvijek (evo jednog primjera kada smo svi tu :mrgreen:), bez obzira na sva neslaganja i ratovanja :mrgreen:, isticao da s te strane ja osobno - to njemu ništa ne mora značiti, dabome - cijenim @haračev stav, on je u par koraka iscrtao svoj put od muslimana do ateiste. Nije morao, ali nije ga bilo ni stid ni strah, a što bi? To za mene nije etiketiranje, fino i jasno čovjek kaže, i zbog toga mu nikad ništa ne bih prigovorio, naprotiv. A druge stvari su baška :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#918 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

ma lako je danas braniti religijske apologetike ,a da smo u srednjem stoljecu, mnogi bi od nas anti-reigijsih pobunjenika zavrsili na lomaci kao heretici :D
Connaisseur Karlin

#919 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

vrste religijskih i religioznih apologetika :
Types of Apologetics

Despite the fact that there are various categories of apologetics, they often overlap.

1) CLASSICAL APOLOGETICS: This is the school that speakers of Reason For Truth has been schooled in and hold to.

2) EVIDENTIAL APOLOGETICS: stresses the need for evidence in support of the religius truth claims.

3) EXPERIENTIAL APOLOGETICS: Some beivres appeal primarily, if not exclusively, to experience as evidence for rligious faith.

4) HISTORICAL APOLOGETICS stresses historical evidence as the basis for demonstrating the truth of religon

5) PRESUPPOSITIONAL APOLOGETICS affirms that one must defend religion from the foundation of certain presuppositions.
vecina religjskih vjernika brane religijske dogme :)

najmanje se u relgijama prica o svrhi vejrovanja u Boga :)
harač

#920 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Image

*cough* *cough*
MarlboroGold

#921 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:Može ključ na temu :D
Opet ti.. :|
Kljuc na temu ateizam vs religija jer je Nihilo napisao misljenje o jednoj pojavi, koja se kako tacno reflektuje na samu temu?
:mrgreen:

Svaka ti je za batina.
Šala šefice :D
Sviđa mi se post.
Bloo
Globalna šefica

#922 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

harač wrote:Image

*cough* *cough*
Aaaaaa
:lol: :lol:
Izvrsno.....
Smrcak15

#923 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote:kada kazem kako teorija struna funkcionise mislim na detaljan nivo gdje se rade matematicki proracuni , ovo naprimjer
Image
Image
Image
Image
:shock:
... ovo je nigdje veze jednodimenzionalni proracun sume trigonometrijskih funkcija, ona prva je jednacina viseg reda sa tri nepoznate, iz zadatka je potrebno odrediti vrijednost nepoznatih konstanti. Da je racun u formi konvergentnih nizova, ili u formi diferencijalnih jednacina, ili bar u vidu slozenijih matrica mogao bih i pomisliti da se radi o proracunu koji se dotice visedimenzionalnih sistema, I ocekivao bih da se bar negdje pojavi E ili m I c simbol, znaci energija, masa I ubrzanje. Cetvrta jednacina je povrsinski integral, nema svojstva visedimenzionalne jednacine. Svakako bi proracun morao biti u funkciji vremena t an ne T sto predstavlja duzinu tangente, ali u trigonometrijskim formulama ... :roll:
kazes nigdje veze a kopirao sam to sa officijelne web stranice za teoriju struna string theory
http://superstringtheory.com/basics/basic4a.html
http://superstringtheory.com/index.html

ne leti pred rudu druze Ramize Veliki, odbit ce ti se od glavu :-)

i de to reci osobi koja je napravila stranicu a ima PhD u fizici sa Caltecha fakulteta :-)
Smrcak15

#924 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:

Posebno mi je drago kad Smrcak koristi krsanske youtube kanale :D
May the Force be with you Smrcak.
"The vision of Living Waters is to inspire and equip Christians in fulfilling the Great Commission."

On the last day, the climax of the festival, Jesus stood and shouted to the crowds, “Anyone who is thirsty may come to me! Anyone who believes in me may come and drink! For the Scriptures declare, ‘Rivers of living water will flow from his heart.” (When he said “living water,” he was speaking of the Spirit, who would be given to everyone believing in him. But the Spirit had not yet been given, because Jesus had not yet entered into his glory.)
koristim ono sto mi koristi, a krscanske ID stranice imaju dobrog materijala kojeg ja volim citati i preuzimati od njih, ono sto je validno po mom ukusu, uzimam pa makar bio od oponenta, a krscani su mi oponenti , dok god je nesto uredu nemam smetnje da to kopiram.
Smrcak15

#925 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Kikibombona wrote:
Smrcak15 wrote:kako god se natrabunjali svi mi ovdje svakojakih prica ima li Boga ili nema, ima li zivota poslije smrti ili nema mi smo svakim danom sve vise i vise blizi grobu, ovaj zivot jejedina sansa koju imamo, ko je protraci nema vise popravnog.

ako nema Boga , pa nikom nista, idemo u nistavilo, necem,o biti svjesni svog stanja

a ako ima Boga a radili suprotno njegovima naredjenjima, sta onda ocekivati kad se stane pred njim????

a sta mislite ova situacija, hipoteticki da se prebacimo na onaj svijet kako islam prica

pa ako ja udjem u Raj, a vi koji odbijate BOga i borite se proitv njega udjete u pakao, hipoteticki onako, sta mislis da nas Bog upozna na buducem svijet da se nadjemo na granici dzenneta i dzehennema na neki nacin, kako bi se vi osjecali u tom trenutku ? i jos da kaze, evo ovo je covjek koji vas je pozivao meni a vi ga odbija li pa zato ste tu gdje i jeste.

kako bi se vi osjecali u tom trenutku??
De bolan Smrcak, ovo su price za strasenje male djece. Ne mogu vjerovati da ovakve bajke osoba u zrelom dobu moze ozbiljno razmotriti. Tvoji komentari su kao bajka za djecu. :roll:

Nego, Smrle...

Da li smatras da su prve generacije muslimana najbolji ljudi koji su hodali zemljom?

Kako tumacis i kako razumijes cuvenu Bitku kod deve?
Da li smatras da su prve generacije muslimana najbolji ljudi koji su hodali zemljom?
da
Kako tumacis i kako razumijes cuvenu Bitku kod deve?
koju bitku kod deve???

De bolan Smrcak, ovo su price za strasenje male djece. Ne mogu vjerovati da ovakve bajke osoba u zrelom dobu moze ozbiljno razmotriti. Tvoji komentari su kao bajka za djecu.
nisu to price za strasenje djece nego za strasenje odraslih, djeci se o ovim stvarima ne prica plaho nego odraslima.
Locked