ovo je kljucno..... ali ti to ne razumijesSmrcak15 wrote:zamisli te Faruuka, shbca, i ostale istomisljenike u vojnoj akciji
general im kaze vojnici, imamo 10km da dodjemo do cilja, odmorit cemo nakon 5km pjesacenja
a faruka i shbc se protive, i kazu, druze generale, to je nemoguca misija, znas da 10km nema sredine, ali da pjesacimo 11 kilometara, onda bi bila sredina, na 6km, ovako kad je samo 10km u pitanju, mi ne mozemo odmarati na sredini jer je nema
Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
-
r_faruk
#901 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- Smrcak15
#902 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
mooj farucer_faruk wrote:ako kazemo srednji broj, onda je to brojAko kazemo srednji broj, to znaci to znaci cijelo podrucje izmedju , naprijer 5
ne mozes svoja pravila postavljati, mislim mozes, ali onda napisi da su to tvoja pravila koja si izmislio i koja nisu nigdje definisana kao takva....
znamo da je pet polovina. ako hoces po brasnu.... od 10 kila brasina 5 je polovina. sredina od deset kila brasnakada budes kupovao 5 kila brasna iz pakovanja koje ima 10 kila, reci "daj mi sredinu od tih deset kila"
ako imas 10 vreca brasna, onda ti je sredina izmedju 5 i 6 vrece, tu je crta sredine
to je 5 u dodiru sa to crtom, ali nas interesuje kilometraza, jer je kilometraza rasporedjena kao linjar a ne kao vrece brasna.
vrece brasna pretstavljaju dio izmedju dvije cifre na linjaru, recimo 5 vreca je na linjaru podrcuje od 4-5
reci mi gdje je sredina od 10 000m faruche druze???
- shbc
#903 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Dok ne nadjes gdje pise pravilo koje potvrdjuje ovu tvoju pricu ostaje da IZMISLJAS i LAZES. Mi smo sve ono sto smo pricali pokrijepili konkretnim pravilima. Ti lupas gluposti iz glave i jos vise se ukopavas.Smrcak15 wrote:da, ocijeni tacnim kada racunas median , ali mi median ne trazimo ovdje , nas ne interesuje median nego sredina ukupnog broja.shbc wrote: U principu ja, moj profesor statistike (koji mi zadatak na ispitu sa medijanom ocijeni tacnim) i kompletan svijet nemamo pojma, samo si ti upravu.
u serijskim brojevima median se jos i ponasa kao prosjek, dok taj median u neserijskim brojevima koje ti racunas je median koji ti trazis a mi ne trazimo ovdje.
median srednji broj se trazi u neserijskim brojevima covjce, kada imas razlicitecifre, pa ih pored od najmanje do najvece, i onda uzmes srednju cifru to je median, ali to nije sredina koju mi trazimo.
sjedi malo sam sa sobom, i razmisli, jeli tebi sredina 5500m od 10000 metara? i jos ti ostalo 4500m do cilja da prohodas, pretrcis, prepuzes, da te nose ko mrtvaca, ma sta god ba....ali ostalo je jos 4500m nakon sto si presao 5500m, i to nikad ni u najludjim snovima nemoze biti sredina i to je tebi jasno, samo sto te median malo zanio pa pucas u pogresnom smjeru.
I ponavljam MEDIJAN = SREDINA u svakoj mogucoj distribuciji brojeva. A ti izvoli i nadji gdje pise da nije.
- Smrcak15
#904 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
dzaba sto ti objasnjavam i nogama i rukama, crtam, bojim, opisujem, nema vise sta nisam radio da bi razumio ali opet ne kontasshbc wrote:Dok ne nadjes gdje pise pravilo koje potvrdjuje ovu tvoju pricu ostaje da IZMISLJAS i LAZES. Mi smo sve ono sto smo pricali pokrijepili konkretnim pravilima. Ti lupas gluposti iz glave i jos vise se ukopavas.Smrcak15 wrote:da, ocijeni tacnim kada racunas median , ali mi median ne trazimo ovdje , nas ne interesuje median nego sredina ukupnog broja.shbc wrote: U principu ja, moj profesor statistike (koji mi zadatak na ispitu sa medijanom ocijeni tacnim) i kompletan svijet nemamo pojma, samo si ti upravu.
u serijskim brojevima median se jos i ponasa kao prosjek, dok taj median u neserijskim brojevima koje ti racunas je median koji ti trazis a mi ne trazimo ovdje.
median srednji broj se trazi u neserijskim brojevima covjce, kada imas razlicitecifre, pa ih pored od najmanje do najvece, i onda uzmes srednju cifru to je median, ali to nije sredina koju mi trazimo.
sjedi malo sam sa sobom, i razmisli, jeli tebi sredina 5500m od 10000 metara? i jos ti ostalo 4500m do cilja da prohodas, pretrcis, prepuzes, da te nose ko mrtvaca, ma sta god ba....ali ostalo je jos 4500m nakon sto si presao 5500m, i to nikad ni u najludjim snovima nemoze biti sredina i to je tebi jasno, samo sto te median malo zanio pa pucas u pogresnom smjeru.
I ponavljam MEDIJAN = SREDINA u svakoj mogucoj distribuciji brojeva. A ti izvoli i nadji gdje pise da nije.
medijan nije sredina u parnom borju serijskih brojeva.
brkas stvari, a dokaz ti je da brkas evo ovo
hoces median da uzmes od 10000 metara
ti kazes 5500m, sad ja Tebe pitam kako moze sredina biti na 5500m a ostalo ti jos 4500m da predjes do cilja, jednostavno nemogu da shvatim ovo da ne kontas, jednostavno ti brkas stvari iz zbog tog brkanja dosao si u ovo situaciju da nezans gedje se median uzima gdje ne uzima, sta se trazi a sta ne trazi.
Hocu odmah sdad da mi odgovoris ovo
jeli tebi sredina 5500m od 10000m? hocu ogovoar odmah sad, bez kruzenja okolo ili izbjegavanja odgovora.
- Zaitsev
#905 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
U matematici Smrle, sredina NIJE JEDNAKO polovina. Mislim da ti to ljudi pokušavaju objasniti.
- Zaitsev
#906 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Još malo brojčanih čuda
- Smrcak15
#907 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
pa znam ja to, uopste nije ni prica sad o polovini pobogu si.....Zaitsev wrote:U matematici Smrle, sredina NIJE JEDNAKO polovina. Mislim da ti to ljudi pokušavaju objasniti.
, polovina je jedan od dva dijela, dok je sredina mozemo reci crta izmedju dvije polovine
- zforumas
#908 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
De Smrle jednom shvati da nema crte!
- Smrcak15
#909 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
dobro je nemoj daljezforumas wrote:De Smrle jednom shvati da nema crte!
- zforumas
#910 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Necu ja buraz dalje, ali nemoj ni ti prosipati neku kvazimatematiku. Seres se na znanje svih nas i nasih profesora.Smrcak15 wrote:dobro je nemoj daljezforumas wrote:De Smrle jednom shvati da nema crte!
- Smrcak15
#911 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
kazes nema crte, ali ne kontas da crta samo oznacava sredinu, pa ti dosao na 5000m metru i stao tu, od 10000m koliko treba da prepjesacis, tu je sredina, pa makar i nebilo nikakve crte.zforumas wrote:Necu ja buraz dalje, ali nemoj ni ti prosipati neku kvazimatematiku. Seres se na znanje svih nas i nasih profesora.Smrcak15 wrote:dobro je nemoj daljezforumas wrote:De Smrle jednom shvati da nema crte!
kao eto ako ima crta nakon 5000m onda je sredina ako je nema onda nije sredina
prije ce biti da vi mijesate babe i zabe, ili bolje reci ja kazem od 10 jabuka pet ih je struhlo, ali vi dodje te nije tacno , pa mi donesete krusike 5 truhli krusaka i jednu polovicu kruske i kazete vidis da si grijesis.Seres se na znanje svih nas i nasih profesora
kad brkas truhle jabuke i kruske, kao sto sad brkate mediane i sredinu.
- zforumas
#912 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Smrle nauci citati i nemoj mi stavljati rijeci u usta. Covjece ti si "zglajzo" sa svojim interpretacijama svega i svacega. Kur'an mozes interpretirati kako hoces, niko ti ne brani ali matematiku ne mozes.Smrcak15 wrote: kazes nema crte, ali ne kontas da crta samo oznacava sredinu, pa ti dosao na 5000m metru i stao tu, od 10000m koliko treba da prepjesacis, tu je sredina, pa makar i nebilo nikakve crte.
kao eto ako ima crta nakon 5000m onda je sredina ako je nema onda nije sredinae moj forumasu vrli.
prije ce biti da vi mijesate babe i zabe, ili bolje reci ja kazem od 10 jabuka pet ih je struhlo, ali vi dodje te nije tacno , pa mi donesete krusike 5 truhli krusaka i jednu polovicu kruske i kazete vidis da si grijesis.
i onda se hvatate za svoje profesore, tako sto ces sa pogresnim infomracijama optuzivati profesora, a nije profesor kriv sto vi brkate stvari.
Ja nigdje ne spomenuh crtu, ako postoji ili ako ne postoji. Ti si taj koji prica o nekoj crti....Nauci razliku izmedju brojeva, kilometara, sibica a evo sada i krusaka i jabuka.
Pitam se da li uopce znas odakle je pocela ova rasprava....
- shbc
#913 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Izmisljas i lazes. Nadji ovo pravilo. Gdje ovo pise? Matematika i statistika su egzaktne nauke. Sve ima jasno svoju definiciju. Ako ovo pravilo postoji, negdje mora pisati. Izvoli dokazati da ovo nisi sam izmislio.Smrcak15 wrote: medijan nije sredina u parnom borju serijskih brojeva.
- Smrcak15
#914 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
zforumas wrote:Smrle nauci citati i nemoj mi stavljati rijeci u usta. Covjece ti si "zglajzo" sa svojim interpretacijama svega i svacega. Kur'an mozes interpretirati kako hoces, niko ti ne brani ali matematiku ne mozes.Smrcak15 wrote: kazes nema crte, ali ne kontas da crta samo oznacava sredinu, pa ti dosao na 5000m metru i stao tu, od 10000m koliko treba da prepjesacis, tu je sredina, pa makar i nebilo nikakve crte.
kao eto ako ima crta nakon 5000m onda je sredina ako je nema onda nije sredinae moj forumasu vrli.
prije ce biti da vi mijesate babe i zabe, ili bolje reci ja kazem od 10 jabuka pet ih je struhlo, ali vi dodje te nije tacno , pa mi donesete krusike 5 truhli krusaka i jednu polovicu kruske i kazete vidis da si grijesis.
i onda se hvatate za svoje profesore, tako sto ces sa pogresnim infomracijama optuzivati profesora, a nije profesor kriv sto vi brkate stvari.
Ja nigdje ne spomenuh crtu, ako postoji ili ako ne postoji. Ti si taj koji prica o nekoj crti....Nauci razliku izmedju brojeva, kilometara, sibica a evo sada i krusaka i jabuka.
Pitam se da li uopce znas odakle je pocela ova rasprava....
pa ti kazes nema crta, a crta je samo oznaka gdje je sredina, pa bilo ne bilo sredine, kazes nema crte, a ja sam spomenuo crtu kada bi dosli na 5000 metar onda povukli crtu do svojih noznih prstiju, jer je tu sredina, a sta ti pricas onda nema crte, crta je samo oznaka . tako da neznam bas sta hoces da kazes nema crte i zato sa reagovao na to.Ja nigdje ne spomenuh crtu, ako postoji ili ako ne postoji. Ti si taj koji prica o nekoj crti
znamPitam se da li uopce znas odakle je pocela ova rasprava..
- Towelie
#915 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Vi koji i dalje Smrletu objašnjavate ono sto nije mogao skontati na prethodnih 20 strana teme, imate crtu mazohizma u karakteru. 
- zforumas
#916 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Nema crte!Towelie wrote:Vi koji i dalje Smrletu objašnjavate ono sto nije mogao skontati na prethodnih 20 strana teme, imate crtu mazohizma u karakteru.
Da nije Smrleta ja bih pobudalio od dosade na poslu
- Smrcak15
#917 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
kazes lazem pa da vidimoshbc wrote:Izmisljas i lazes. Nadji ovo pravilo. Gdje ovo pise? Matematika i statistika su egzaktne nauke. Sve ima jasno svoju definiciju. Ako ovo pravilo postoji, negdje mora pisati. Izvoli dokazati da ovo nisi sam izmislio.Smrcak15 wrote: medijan nije sredina u parnom borju serijskih brojeva.
ti racunas median od 10 brojeva tako sto uzmes
( 5+6 ) / 2 = 5.5
to je tebi median, ali ne kontas da median u serijskom redosljedu brojeva je prosjek, nije to ono vise koja je srednja cifra u moru drugih neserijskih cifri.
sta je prosjek?
prosjek je da izjednacis na tih 10 ljudi da imaju podjednako jabuka naprimjer, da ne bude prvi ima samo jednu zadnji ima 10
fino uzmes od sviju njih jabuke, i onda na deset ljudi podijelis 5.5 jabuka, svaki dobije 5.5
to je prosjek u realnom svijet, da ti docaram jer ti se mozak navukao na median ko bebica na majcinu sisu i nikako da poveze sa realnoscu sta te cifre znace kad se dijele, polove, rasporedjuju itd
pa to je ocito , nnetreba ti niko govoriti sam izracunasIzvoli dokazati da ovo nisi sam izmislio
ali evo da ti smirim dusu
https://www.quora.com/When-should-one-u ... to-average
In fact, the median and mean will be the same if your data sample is perfectly symmetrical distributed
U stvari, median i prosjek ce biti isto ako tvoja ("data sample" / kako prevesti ovo) perfektno simetricno rasporedjena.
- shbc
#918 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Jedino sto ovo tvoje kaze jeste da ce to dvoje imati istu vrijednost sto niko nije ni sporio. Izvoli dokazati da medijan ne oznacava sredinu u tom slucaju.Smrcak15 wrote:kazes lazem pa da vidimoshbc wrote:Izmisljas i lazes. Nadji ovo pravilo. Gdje ovo pise? Matematika i statistika su egzaktne nauke. Sve ima jasno svoju definiciju. Ako ovo pravilo postoji, negdje mora pisati. Izvoli dokazati da ovo nisi sam izmislio.Smrcak15 wrote: medijan nije sredina u parnom borju serijskih brojeva.
ti racunas median od 10 brojeva tako sto uzmes
( 5+6 ) / 2 = 5.5
to je tebi median, ali ne kontas da median u serijskom redosljedu brojeva je prosjek, nije to ono vise koja je srednja cifra u moru drugih neserijskih cifri.
sta je prosjek?
prosjek je da izjednacis na tih 10 ljudi da imaju podjednako jabuka naprimjer, da ne bude prvi ima samo jednu zadnji ima 10
fino uzmes od sviju njih jabuke, i onda na deset ljudi podijelis 5.5 jabuka, svaki dobije 5.5
to je prosjek u realnom svijet, da ti docaram jer ti se mozak navukao na median ko bebica na majcinu sisu i nikako da poveze sa realnoscu sta te cifre znace kad se dijele, polove, rasporedjuju itd
pa to je ocito , nnetreba ti niko govoriti sam izracunasIzvoli dokazati da ovo nisi sam izmislio
ali evo da ti smirim dusu
https://www.quora.com/When-should-one-u ... to-average
In fact, the median and mean will be the same if your data sample is perfectly symmetrical distributed
U stvari, median i prosjek ce biti isto ako tvoja ("data sample" / kako prevesti ovo) perfektno simetricno rasporedjena.
- Smrcak15
#919 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
median se koristi kad se gleda na plate radnika naprimjer, neko ima platu 1000, neko 500, neko 700, neko 2000, a neko 5000 maraka itd
nema serijskog redosljeda jer plate variraju
pa se uzme sve plate ovih pet radnika i poredaju se u uzlaznu putanju
500, 700, 1000, 2000, 5000
sad se pitamo koja je sredisnja plata, to je 1000, jer je to median.
ovo nema nikakve veze sa sredinom koju mi trazimo, ali vi nikako da shvatite ovo.
dok prosjek je da se raspodijeli totalna suma novca na pet ovih radnika koliko bi dobili pojedinacno, to je prosjek.
http://www.differencebetween.info/diffe ... nd-average
Example in usage
Median
Usually used in income level research

Average/prosjek
Usually used when the graph falls on a normal distribution

nema serijskog redosljeda jer plate variraju
pa se uzme sve plate ovih pet radnika i poredaju se u uzlaznu putanju
sad se pitamo koja je sredisnja plata, to je 1000, jer je to median.
ovo nema nikakve veze sa sredinom koju mi trazimo, ali vi nikako da shvatite ovo.
dok prosjek je da se raspodijeli totalna suma novca na pet ovih radnika koliko bi dobili pojedinacno, to je prosjek.
http://www.differencebetween.info/diffe ... nd-average
Example in usage
Median
Usually used in income level research

Average/prosjek
Usually used when the graph falls on a normal distribution

- shbc
#920 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Izvoli naci gdje jasno i nedvosmisleno pise da medijan ne oznacava sredinu bilo gdje da se nalazi. Obzirom da definicija medijana jasno i nedvosmisleno kaze da je on sredina distribucije brojeva (ma kakva god ona bila), mora postojati jasno i nedvosmisleno napisano kada on odstupa od svoje definicije. Izvoli naci gdje to pise kada vec to tako samouvjereno govoris. Ne zanimaju nas tvoja objasnjenja, primjeri niti tumacenja. Zanima nas gdje to tacno tako pise.
- Smrcak15
#921 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
nemogu ti traziti to nema vremena za to, niti znam dali ima ta deifnicijashbc wrote:Izvoli naci gdje jasno i nedvosmisleno pise da medijan ne oznacava sredinu bilo gdje da se nalazi. Obzirom da definicija medijana jasno i nedvosmisleno kaze da je on sredina distribucije brojeva (ma kakva god ona bila), mora postojati jasno i nedvosmisleno napisano kada on odstupa od svoje definicije. Izvoli naci gdje to pise kada vec to tako samouvjereno govoris. Ne zanimaju nas tvoja objasnjenja, primjeri niti tumacenja. Zanima nas gdje to tacno tako pise.
vidi Ovako
median oznacava ko ima recimo sredisnju platu
znaci treci covjek od pet, sa platom 1000
kada uzmemo recimo 10 ljudi koji imaju plaet prvi ima platu 1km po sahatu, drugi 2 km po sahatu itd
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
5 i 6 osoba imaju srednje plate
Posto sad nemozemo reci osrednja plata je 5km ili plata je 6km po sahatu
uzmemo ove dvije 5 i 6 i podijelimo sa dva dobijemo 5.5, osrednju satnicu od ovih 10 radnika
znaci ovo 5.5 je osrednja plata, i nema nista ovo veze sa onim sto mi trazimo gdje je sredina

- shbc
#922 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ne znas jer ne postoji odstupanje. Obzirom da ne postoji matematika kao nauka je jasna "medijan je sredina distribucije". Dakle brukas se danima.Smrcak15 wrote:nemogu ti traziti to nema vremena za to, niti znam dali ima ta definicijashbc wrote:Izvoli naci gdje jasno i nedvosmisleno pise da medijan ne oznacava sredinu bilo gdje da se nalazi. Obzirom da definicija medijana jasno i nedvosmisleno kaze da je on sredina distribucije brojeva (ma kakva god ona bila), mora postojati jasno i nedvosmisleno napisano kada on odstupa od svoje definicije. Izvoli naci gdje to pise kada vec to tako samouvjereno govoris. Ne zanimaju nas tvoja objasnjenja, primjeri niti tumacenja. Zanima nas gdje to tacno tako pise.
- Smrcak15
#923 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
bas izgleda nista ne kontasshbc wrote:Ne znas jer ne postoji odstupanje. Obzirom da ne postoji matematika kao nauka je jasna "medijan je sredina distribucije". Dakle brukas se danima.Smrcak15 wrote:nemogu ti traziti to nema vremena za to, niti znam dali ima ta definicijashbc wrote:Izvoli naci gdje jasno i nedvosmisleno pise da medijan ne oznacava sredinu bilo gdje da se nalazi. Obzirom da definicija medijana jasno i nedvosmisleno kaze da je on sredina distribucije brojeva (ma kakva god ona bila), mora postojati jasno i nedvosmisleno napisano kada on odstupa od svoje definicije. Izvoli naci gdje to pise kada vec to tako samouvjereno govoris. Ne zanimaju nas tvoja objasnjenja, primjeri niti tumacenja. Zanima nas gdje to tacno tako pise.
kada uzimas median od 10 ti fakticki govoris kolika je osrednja satnica
pa tim istim principom koristis da oznacis sredinu u kilometrazi, sto je van svake pameti, hajde ziv bio pitas svog profesora gdje je sredina od 10 000m, pitaj je li 5500m?

eto slikovito pojasnjenno kakvu gresku radis
ako ovo ne razumijes sta ti ja mogu, nema ti pomoci
- Dozer
#924 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Mene, al' fakat, fascinirate vi koji se polomiste da mu objasnite, a on to jednostavno, i ocito, ne moze da skonta... 
- shbc
#925 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Vec sam ti objasnio da udaljenost od 10000 metara nije uporediva sa distribucijom 1-10, jer tu pocetna tacka nije 1 (1000 metara) vec 0. Dakle to je uporedivo sa distribucijom od 11 clanova (0-10).Smrcak15 wrote:
bas izgleda nista ne kontas![]()
kada uzimas median od 10 ti fakticki govoris kolika je osrednja satnica
pa tim istim principom koristis da oznacis sredinu u kilometrazi, sto je van svake pameti, hajde ziv bio pitas svog profesora gdje je sredina od 10 000m, pitaj je li 5500m?![]()
eto slikovito pojasnjenno kakvu gresku radis
ako ovo ne razumijes sta ti ja mogu, nema ti pomoci
Ako hoces da koristis taj primjer onda zamisli da kreces sa 1000. metra. Tad mi reci gdje je sredina.
Ovdje je jedini problem sto ti nisi svjestan da matematika ne grijesi. Ako matematika kaze da je medijana UVIJEK sredina distribucije (bez izuzetka), a formula za medijanu da je 5.5 ta sredina u distribuciji od 1 do 10, onda je to tako. Jedini koji ovdje ne konta si ti. Jer citav, ali citav forum ovo konta osim tebe. A zasto? Zato sto ti sebi postavljas neke primjere u glavi a ne kontas da isti nisu primjenjivi na ono o cemu pricamo.