mirza_15 wrote:Naslovnica wrote:mirza_15 wrote:Ja i dalje ne mogu da vjerujem da je facebook status jednog vijecnika u jednoj opcini izazvao ovakve reakcije. Niti je ovaj lik neka super vazna licnost, niti je izjava toliko skandalozna da o njoj cijela javnost raspravlja danima. Blago nama kada nam je, ne promjena naziva ulica, nego izjava jednog vijecnika u jednoj opcini o tome, glavna tema danima. Hebem ja nas blentave kad se zamaramo ovakvim glupostima dok vozovi prolaze.
Ono što je on napisao nije puka priča o mijenjanju ulica. Ono je šovinizam i fašizam, na mala vrata.
I Hitlera nisu shvatali ozbiljno, smijali su mu se.
Ljudi, uozbiljite se.
Jao, jao. Ni manje ni vise nego fasizam? Sta je tacno u onome sto je napisao fasizam? Koji mu marketing radite niste ni svjesni. Toliko izjava puno vaznijih ljudi koje su 100 puta teze od njegove prosle su ili nezapazeno ili sa blagim reakcijama. Nadobudni momcic koji ima "ledja" i koji nikada nije digao nesto teze od olovke je glavna tema jer je dirnuo u glavnu ulicu u Sarajevu. Ko je ba Tarik? Zasto je bilo kakva izjava tog lika uopste bitna? Cime je Tarik zasluzio toliku paznju? Vijecnik je u nekoj opcini? Da li bi ste tako reagovali i da li reagujete na izljeve sovinizma kada dolaze sa druge strane? Da je Tarik ubio covjeka ili "zavrnuo" kakve velike pare reakcije bi bile daleko manje. Meni je sva ova pompa presmjesna. Da se razumijemo, prezirem sve ovo sto je Tarik. Babin sin sa ledjima uhljebljen na budzet i predodredjen za lagodan zivot jer ima "ledja", ali niti Tarik kao licnost, niti ta izjava koju je dao ne zasluzuju ovoliku galamu i trosenje energije na to pored hiljadu vaznijih pitanja.
Ovaj lik nije jedan vijećnik u jednoj opštini - lik je sin Ferid-efendija Dautovića, glavnog imama medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu i član stranke sa najviše osvojenih glasova, SDA. Zastupnik. U opštini, kantonu, Parlamentu, nebitno. Nije nimalo nebitan lik ljudi moji. I ima veliku podršku, od deklarativno veoma agresivnih likova.
To što kroz svoj post zagovara oblik autoritarnog nacionalizma (način na koji je to napisao), itekako ga svrstava u fašiste. I šoviniste. Etiketiranje ljudi na osnovu stranačke (komunisti), vjerske (ateisti) i svrstavanje istih u zločince je, bar za mene, veoma opasno. Komunista nisam, ali jesam ateista, što me po njegovom mjerilu svrstava u zločince. Ne znam da li sam ja jedini kome je to najviše zasmetalo?!
Čovjek je, ničim izazvan, zapjenio, i zaklevši se Allahom ustvrdio da se "mi nikome nećemo pravdati i prilagođavati". U ime nove generacije Bošnjaka.
Meni su, kao nekome ko nije Bošnjak, ove njegove riječi, podrška koju je dobio preko FB, podrška koju mu daje Haris Zahiragić i likovi iza njega, po prvi put nagnali da dobro razmislim o svojoj budućnosti i prvenstveno o budućnosti svoje djece u Sarajevu.