Jugoslovenstvo

Post Reply
SaraFina

#901 Re: Jugoslovenstvo

Post by SaraFina »

KENJAC wrote:
SaraFina wrote:
KENJAC wrote:...i onda drugarica Karleusa kaže : Zbog vas sam nalakirala nokte !
Ovdje se vec vode halicinogeni dijalozi !
Oprosti im bože , ne znaju šta pričaju !
Po Srbiji nažalost, kad vrše ankete o daljem obrazovanju a bio je podavno viralan i neki pismeni rad... djevojčice se izjašnjavaju da žele biti sponzoruše...a dječaci dijelom zemunskog ili štajaznam kojeg mafijaśkog klana.
Kazem ti ja. Srbija je dno dna, Bogu fala pa to jos nije doslo kod nas !
Ja sam Begeš čaršijom zamišljala... Kad ono tragikomedija. Na jednoj strani drug radosni na " službenom putu" na pola Knez Mihajlove rasprosto štand, a ti radiš. Prodaješ kulturno - folklorna obilježja. ( šubare, šajkače i sl):D Okolo zgrade oronulih fasada, ona načičkana "Moskva ", pa red zaHrdjalih tendi navučenih...I tako..
Na autoputu prema tržnom centru ušće masa zastavinih vozila.

Htjedoh pitati "Jesmo mi to vas pod opsadom držali"?
No hajde, obzirom da sam išla turistički, kao dobra gošća uzdržah se :D
palermo

#902 Re: Jugoslovenstvo

Post by palermo »

Novak20 wrote:
SaraFina wrote::sax:

Još tema traje?

Zamišljam tu novu Yugu i Yugoslovene... Ono kakvog bi metalnog sklopa to bili ljudi?Koga bi birali?Ono Jelena Karleuša ministrica kulture, domet vjerovatno :zoka:

Kakvog bi mentalnog sklopa bili novi Jugosloveni, možemo pretpostavljati.

Kakvog su mentalnog sklopa današnji ostvareni nacionalisti i etno svirači u banana državama ex Juge, uvjeravamo se svaki dan. Ono, koga biraju. Ono, koga i šta gledaju na koncertima, ono, koji su im dometi u privredi, nauci, književnosti, sportu itd.
pa kakvi su domet.....jedan od najboljih sportaša svijeta dolazi iz jedne od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije....jedna od najboljjih svjetskih sportašica dolazi iz jedne od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.....pa onda, Oscar, pa berlinski lavovi.....pa književnici, pa 15 oktobar 2013 i 50 000 ljudi u 3 sata po ponoći u centru Sarajeva.....bojim se da je najlakše izbacivati floskule
General War

#903 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Connaisseur Karlin wrote:
General War wrote:
ja nista ne zagovrama, ali eto procitah da Bosanjci zele svoju novu teritoriju

rnomalnom svijetu je vazna cijela BiH, ali isti dio populacije je vlro nizak u BiH , nisam sigurna kako ce BiH ospatati kao drzava narednih 20 godina , ako se nastavi zivjeti sa istim stilom i tempom zivota :)

:D

kopirala sam upravo svoj dio :D ali,ti ne koristis ni prosjecno dovoljno mozdane vijuge :D

http://forum.klix.ba/je-li-vrijeme-za-n ... #p13594130

procitaj konverzacije: moja sa SaraFinom i tvoja sa mnom , cijela 9 strannica, nigdje nisam licno pisala o podjeli :-D
Ma jok, ti samo malo pozurila sa zakljuckom :lol: ne sekiraj se ti za moje vijuge, znamo se ;-)
Edin H.

#904 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

_BataZiv_0809 wrote:
General War wrote:
radostan dan wrote:ja samo da pitam koliko ste srba otkrili na temi?
Milione, prakticno svi forumasi su Srbi...ko reko-zeko reko...a i ti nam malo licis na srbina, jer samo srbi pitaju koliko je srba otkriveno..priznaj :twisted:
Trik pitanje-ko je bio selektor 98' Santrac ili Vujadin Boskov :per:
:shock:
SaraFina

#905 Re: Jugoslovenstvo

Post by SaraFina »

General War wrote:
SaraFina wrote:Djenerale, ti na svim temama ordiniraš? Plaća li SDB šta?
Mislis BIA? Evo vec fiata mi iz kragujevca salju ko predujam koliko je ovo bitno uticati na mjenje foruma :D
Kao da sam ja otovrio temu i poceo hraljati po necjem ubjedzenju :-)
Djenerale, djenerale. .. služba te prati i ima velike planove s tobom :D
Connaisseur Karlin

#906 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

General War wrote:
kopirala sam upravo svoj dio :D ali,ti ne koristis ni prosjecno dovoljno mozdane vijuge :D

procitaj konverzacije: moja sa SaraFinom i tvoja sa mnom , cijela 9 strannica, nigdje nisam licno pisala o podjeli :-D
Ma jok, ti samo malo pozurila sa zakljuckom :lol: ne sekiraj se ti za moje vijuge, znamo se ;-)
ne mozes ti biti moj nivo :)
General War

#907 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Edin H. wrote:
General War wrote:
radostan dan wrote:ja samo da pitam koliko ste srba otkrili na temi?
Milione, prakticno svi forumasi su Srbi...ko reko-zeko reko...a i ti nam malo licis na srbina, jer samo srbi pitaju koliko je srba otkriveno..priznaj :twisted:
Pa radosni i jeste Binasr :D
...Zajebavam se, halo :D
Kikibombona

#908 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kikibombona »

Nemoj mi Generala...! :D

Danas na poslu pricam sa kolegama, ponukan ovom temom. Ljudi zale za Jugoslavijom, iako sada imaju fin posao...

Kaze covjek, idem sinu u vojsku, da ga posjetim. Skrsi mi se auto u Mrkonjicu. Nadjem mehanicara, ispricam situaciju. Kaze, bez razmisljanja daje mi kljuceve svoga auta koje je tri puta bolje od moga, bez da trazi ikakve garancije. U povratku dodji po svoje auto, bice zavrseno. I tako je bilo. Niko nije pomisljao da ce ga ovaj drugi prevariti.

Danas je ovakva prica nemoguca.

Drugi prica kako je kao dijete razvedenih roditelja imao besplatan sendvic u skoli, sav skolski pribor. Socijalni radnici itekako brinuli o psihickom stanju djece ciji su roditelji razvedeni. Danas?

Treci prica kako je ispred radnog kolege bio na listi za stan. Na njega red dosao, a posto je kolega bio u tezoj situaciji, ponudi mu da uskoci ispred njega. On stan onda dobio tek par godina poslije. Ovakva kolegijalnost danas?

Ne znam, danas je sve trulo... :(
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#909 Re: Jugoslovenstvo

Post by Chmoljo »

Banned user for reason “ignorisanje upozorenja”
» dezurni_ucenik, KENJAC, LBVIEW, BHCluster, SaraFina

svi po heftu
General War

#910 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

SaraFina wrote:
General War wrote:
Mislis BIA? Evo vec fiata mi iz kragujevca salju ko predujam koliko je ovo bitno uticati na mjenje foruma :D
Kao da sam ja otovrio temu i poceo hraljati po necjem ubjedzenju :-)
Djenerale, djenerale. .. služba te prati i ima velike planove s tobom :D
Samo da zavrsim sa prvom...protivzakonito je raditi za obadvije istovremeno :D
Edin H.

#911 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

Kikibombona wrote:
Treci prica kako je ispred radnog kolege bio na listi za stan. Na njega red dosao, a posto je kolega bio u tezoj situaciji, ponudi mu da uskoci ispred njega. On stan onda dobio tek par godina poslije. Ovakva kolegijalnost danas?
(

Loood :D
General War

#912 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

General War wrote:

ne mozes ti biti moj nivo :)
Ne ganjam ja nivoe :zjev:
Kikibombona

#913 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kikibombona »

Edin H. wrote:
Kikibombona wrote:
(

Isto je uradio moj dido. I nikada stan nije dobio. :evil: :lol:
Novak20

#914 Re: Jugoslovenstvo

Post by Novak20 »

palermo wrote:
Novak20 wrote:
SaraFina wrote::sax:

Još tema traje?

Zamišljam tu novu Yugu i Yugoslovene... Ono kakvog bi metalnog sklopa to bili ljudi?Koga bi birali?Ono Jelena Karleuša ministrica kulture, domet vjerovatno :zoka:

Kakvog bi mentalnog sklopa bili novi Jugosloveni, možemo pretpostavljati.

Kakvog su mentalnog sklopa današnji ostvareni nacionalisti i etno svirači u banana državama ex Juge, uvjeravamo se svaki dan. Ono, koga biraju. Ono, koga i šta gledaju na koncertima, ono, koji su im dometi u privredi, nauci, književnosti, sportu itd.
pa kakvi su domet.....jedan od najboljih sportaša svijeta dolazi iz jedne od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije....jedna od najboljjih svjetskih sportašica dolazi iz jedne od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.....pa onda, Oscar, pa berlinski lavovi.....pa književnici, pa 15 oktobar 2013 i 50 000 ljudi u 3 sata po ponoći u centru Sarajeva.....bojim se da je najlakše izbacivati floskule
Jaka stvar za 22 godine postojanja banana državica. Jeste najlakše izbacivati floskule, dobro si zamijetio.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#915 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

Vakat je za :

Image
Edin H.

#916 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

Kikibombona wrote:
Edin H. wrote:
Kikibombona wrote:
(

Moj stari nije dobio stan nikako, a bio direktor. :-)

Frajer poslije njega izbio zidove i spojio dva stana na Ciglanama. :-)

I onda onaj Baja pjeva "komunjare, vi volite samo pare!" :twisted:
un flic

#917 Re: Jugoslovenstvo

Post by un flic »

Neko je na proslim stranama pomenuo da ne postoji samo jedno jugoslovenstvo (ili bosanstvo, ili cak srpstvo ili hrvatstvo). I to je sasvim tacno. Sta je Jugoslavija bila i trebalo da bude? Nije to bas sasvim jasno. Ja sam vec pomenuo da mislim da je takva zemlja mogla da opstane jedino pod okriljem integralnog jugloslovenstva, a i to bez SLO, verovatno MKD, a verovatno i bez Kosova. I u takvoj varijanti bi Srbin/Hrvat/Bosnjak/Crnogorac bili sekundarni i vise simbolicki identiteti. Ali ideja integralnog jugoslovenstva je u osnovi nacionalna, a u nekim pojavnim oblicima i cisto nacionalistika ideologija. I tu se po malo cemu razlikuje od srpske, hrvatske ili recimo poljske nacionalne ideje, makar i bila inkluzivnija po tome sto podrazumeva visok nivo tolerancije za odredjene tipove razlicitosti (konkretno, religiju).

Druga verzija jugoslovenstva bi bila slicnija SFRJ. Jugoslovenstvo je u tom slucaju ideja koja obezbedjuje zajednicki okvir malim balkanskim narodima, uglavnom ugnjetavanim kroz istoriju. Onda tu ima prostora i za razlicite jezike, a mozda mozda ni slovenstvo nije toliko bitno, uprkos imenu zemlje (iako je rasizam prema Albancima bio prisutan u manje vise celoj bivsoj Jugoslaviji). Ovaj koncept jugoslovenstva je moderniji, zanimljiviji, ali gotovo sasvim izvesno neodrziv, jer je i jedan (od sedam mogucih) nacionalizama dovoljan da izazove ozbiljne probleme u zemlji. Ceska i Slovacka nisu izdrzale zajedno, iako je medju njima bilo mnogo manje zle krvi i suprotstavljenih interesa kroz istoriju. Nisu izdrzale skupa ni Ukrajina, Belorusija i Rusija, makar imale isti jezik (makar u svakodnevnoj upotrebi), istu religiju i pozivanje na tradiciju Kijevske Rus. Tako da je (NAZALOST) tesko verovati da je Jugoslavija kao zajednica sest ili sedam etnickih zajednica (od kojih svaka iza sebe ima ozbiljnu strukturu nalik na drzavu u nastajanju) mogla da opstane kao demokratsko visestranacko drustvo. Ako bismo se igrali alternativne istorije, mislim da bi u SLO i HR i bez Milosevica pokret za samostalnost prevladao prilicno brzo, najdalje u roku od 3-4 izborna ciklusa.
aratet

#918 Re: Jugoslovenstvo

Post by aratet »

Kikibombona wrote:
Edin H. wrote:
Kikibombona wrote:
(

Moj je stan odbio jer mu nije trebao, nek dobiju drugi. :lol:

Jbg, takvo drustvo bilo da ljudima novac nije puno znacio.
Kaligula I

#919 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

nisam negirala neciju odluku, ali kako ces danas biti jugosloven, ako nemas vlastitu drzavu jugosalviju :D
...pa čovjek nema ni vlastiti kontinent Evropu, ali se vjerovatno osjeća Evropljanom :D ...zar je nedopustivo biti sanjar?...tebe izgleda ozbiljno zabrinjavaju sanarenja Jugoslavena snivača... :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#920 Re: Jugoslovenstvo

Kaligula I wrote:

nisam negirala neciju odluku, ali kako ces danas biti jugosloven, ako nemas vlastitu drzavu jugosalviju :D
...pa čovjek nema ni vlastiti kontinent Evropu, ali se vjerovatno osjeća Evropljanom :D ...zar je nedopustivo biti sanjar?...tebe izgleda ozbiljno zabrinjavaju sanarenja Jugoslavena snivača... :mrgreen:
Evropa postoji, Juga je baj baj :)

jugoslovenstvo je tebi sanjarenje ok :)
Kaligula I

#921 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

Kaligula I wrote:

...nije nemoguće da Juga, u nekoj drugoj formi i pod drugim imenom, opet uskrsne...čuda se dešavaju, zar ne?...

...da, jedni sanjari su je i stvorili, neki drugi je razvalili, zašto je ne bi neki treći, opet, reinkarnirali? :mrgreen:
Kaligula I

#922 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

un flic wrote:Neko je na proslim stranama pomenuo da ne postoji samo jedno jugoslovenstvo (ili bosanstvo, ili cak srpstvo ili hrvatstvo). I to je sasvim tacno. Sta je Jugoslavija bila i trebalo da bude? Nije to bas sasvim jasno. Ja sam vec pomenuo da mislim da je takva zemlja mogla da opstane jedino pod okriljem integralnog jugloslovenstva, a i to bez SLO, verovatno MKD, a verovatno i bez Kosova. I u takvoj varijanti bi Srbin/Hrvat/Bosnjak/Crnogorac bili sekundarni i vise simbolicki identiteti. Ali ideja integralnog jugoslovenstva je u osnovi nacionalna, a u nekim pojavnim oblicima i cisto nacionalistika ideologija. I tu se po malo cemu razlikuje od srpske, hrvatske ili recimo poljske nacionalne ideje, makar i bila inkluzivnija po tome sto podrazumeva visok nivo tolerancije za odredjene tipove razlicitosti (konkretno, religiju).

Druga verzija jugoslovenstva bi bila slicnija SFRJ. Jugoslovenstvo je u tom slucaju ideja koja obezbedjuje zajednicki okvir malim balkanskim narodima, uglavnom ugnjetavanim kroz istoriju. Onda tu ima prostora i za razlicite jezike, a mozda mozda ni slovenstvo nije toliko bitno, uprkos imenu zemlje (iako je rasizam prema Albancima bio prisutan u manje vise celoj bivsoj Jugoslaviji). Ovaj koncept jugoslovenstva je moderniji, zanimljiviji, ali gotovo sasvim izvesno neodrziv, jer je i jedan (od sedam mogucih) nacionalizama dovoljan da izazove ozbiljne probleme u zemlji. Ceska i Slovacka nisu izdrzale zajedno, iako je medju njima bilo mnogo manje zle krvi i suprotstavljenih interesa kroz istoriju. Nisu izdrzale skupa ni Ukrajina, Belorusija i Rusija, makar imale isti jezik (makar u svakodnevnoj upotrebi), istu religiju i pozivanje na tradiciju Kijevske Rus. Tako da je (NAZALOST) tesko verovati da je Jugoslavija kao zajednica sest ili sedam etnickih zajednica (od kojih svaka iza sebe ima ozbiljnu strukturu nalik na drzavu u nastajanju) mogla da opstane kao demokratsko visestranacko drustvo. Ako bismo se igrali alternativne istorije, mislim da bi u SLO i HR i bez Milosevica pokret za samostalnost prevladao prilicno brzo, najdalje u roku od 3-4 izborna ciklusa.
...od starog 'pakovanja' Juge nema ništa...to je i definitivno...ali neki vid novog 'pakvanja' nije nemoguć...vrijeme i geopolitička previranja mogu donijeti nove potrebe malih južnoslavenskih naroda...
Connaisseur Karlin

#923 Re: Jugoslovenstvo

Kaligula I wrote:
Kaligula I wrote:

...nije nemoguće da Juga, u nekoj drugoj formi i pod drugim imenom, opet uskrsne...čuda se dešavaju, zar ne?...

...da, jedni sanjari su je i stvorili, neki drugi je razvalili, zašto je ne bi neki treći, opet, reinkarnirali? :mrgreen:
sanjari stovrili :lol: to je posao politicara ;-) a proces stvaranja je bio pod prilicno jakim metodama prsiljavanja :D
un flic

#924 Re: Jugoslovenstvo

Post by un flic »

Naravno, ono pakovanje je na ropotarnici istorije. Tim pre sto je i samo bilo rezultat neponovljivog sticaja okolnosti. U buducnosti, ko zna. Jugoslavija se dosta lako raspadne, ali fascinacija idejom nije nestala (naprotiv, rasirenija je i manje je tabu nego pre desetak godina).
Kaligula I

#925 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

sanjari stovrili :lol: to je posao politicara ;-) a proces stvaranja je bio pod prilicno jakim metodama prsiljavanja :D
...političari prvo malo sanjare o svojim političkim projektima pa tek onda pređu na djela...imaju ljudi stila :D ...idućeg puta bi moglo ići znatno glađe, jer su, valjda, izvučene neke pouke...

...nisam opsjednut Jugoslavijom, nego sam veliki antinacionalista...u tome ja vidim prednost nadnacionalnih tvorevina...vjerovatno se sa mnom slaže ogromna većina ovih jugoslavenski nastrojenih duša...
Post Reply