EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bullet Tooth Tony
#901 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Musk je prije svega majstor za nove investicije.
Najbolje je to objasnio Matt
Najbolje je to objasnio Matt
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#902 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Jes vala, ne vezano za EV, evo gledam Starship kako sklapaju ko kakav kazan u kotlovnici, to viljuskarima drmaju gore dole, na paletama drvenim nose dijelove,vare na licu mjesta, ono radnici ko da su u rudniku
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#903 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Jarane od kako sam ga poceo vozati meni je mjesecni racun za gorivo i poredjenju sa starim autom pao u prosjeku 300EUR. Uz to mi je smanjio godisnji porez (koji se racuna izmedju ostalom po zagadjivanju) za 500 EUR. Za domet se ne brinem. I "domovinu" idem avionom a ne kolima. Tr puta godisnje se vozimo preko 300km a za to (i za prikolicu) imamo drugi auto.madner wrote: ↑19/12/2020 18:22Naravno da je to glupo sa EV, zato je SUS > EV u vakumu, bolje je pakovanje energije. Ali zato imate politiku da zabrani konkurenciju. Idemo sa 1000 km dometa na 300, to je napredak.
Meno je "baterijski auto" ko bombona...nema mijenjanja ulja, svijecica, filtera itd.
Konkurencija nije zabranjena, smo su SUS auti oporezovani vise svake godine. Najbolje bi bilo da sve SUS aute ispresaju pri kraju zivota umjesto da se prodaju u neke siromasne zemlje. Koji qrac da se ja zalazem za cistiji auto ako ce moj stari auto neki Rumun voziti jos 20 godina na loz-ulje, sa celavim gumama i iscupanim DPF:om.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#904 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma ja, ti izvozao sus motora i motora, i sad presao na struju, i ove odmah tteba pod presu...
Duše naše napaćene elektrizovane....
Duše naše napaćene elektrizovane....
- madner
#905 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sve to ti je politika, litar nafte ima vise akciza nego osnovne cijene. Ja kazem da je u vakumu SUS superioran, ti navodis prednosti porezne politike.Zakalwe wrote: ↑30/12/2020 12:34Jarane od kako sam ga poceo vozati meni je mjesecni racun za gorivo i poredjenju sa starim autom pao u prosjeku 300EUR. Uz to mi je smanjio godisnji porez (koji se racuna izmedju ostalom po zagadjivanju) za 500 EUR. Za domet se ne brinem. I "domovinu" idem avionom a ne kolima. Tr puta godisnje se vozimo preko 300km a za to (i za prikolicu) imamo drugi auto.
Meno je "baterijski auto" ko bombona...nema mijenjanja ulja, svijecica, filtera itd.
Konkurencija nije zabranjena, smo su SUS auti oporezovani vise svake godine. Najbolje bi bilo da sve SUS aute ispresaju pri kraju zivota umjesto da se prodaju u neke siromasne zemlje. Koji qrac da se ja zalazem za cistiji auto ako ce moj stari auto neki Rumun voziti jos 20 godina na loz-ulje, sa celavim gumama i iscupanim DPF:om.
Inace si veliki bombas, ne vozis duge relacije ali zato ni manje ni vise nego 300 eura manje mjesecno.
Nemam nista protiv da se igras sa svojom igrackom minimalne vrijednosti, problem mi je sto politika mene tjera da se bakcem sa tom igrackom.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#906 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Meni su više nego smješni, kad si ceribaša, što porrd tih strujića u garazi pored imate i dalje sus-ovce sa jakim motorima, koji vam sluze za prikolice, putovanja.....budi hadzija do kraja.. 
-
Zakalwe
#907 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
20 km do posla i naza je 40km svakog radnog dana. Pa onda po gradu oko 20km jednom dvaput dnevno. Pa vikendom malo duze. Predjem oko 1500-2000km mjesecno. Na male relacije mi je stari auto trosio u prosjeku 11-14L/100km, to mi je oko 200-250L benzina mjesecno. Benzin kosta oko 1.50EUR/L pa ti sad racunaj. Sad me samo kosta struja a ona me dodje oko 15centi/kWh sa svim dadzbinama.
Pa ne zivimo u vakuumu. Postoje akcize, drumski porez, odrzavanje auta. Total Cost of Ownership.
Pa boga mi nije bas minimalna vrijednost. Moze se kupiti mnogo Golfova dvica sa celavim gumama za tu lovu...
-
Zakalwe
-
Zakalwe
#909 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ha jebi ga, ovi na baterije su preteski tako da vecina ne moze imati kuku. Oni koji mogu (vecinom tesla) su toliko teski da iako tehnicki mogu povuci tone totalna tezina je tolika da maltene nema tako lagane prokolice (ili moras da polozis ekstra kategoriju BE za "teske prikolice" sto je druga prica). Tako da je SUS jos upotrebljiv ali postaje sve skuplji po predjenom kilometru.konektovan wrote: ↑30/12/2020 14:40 Meni su više nego smješni, kad si ceribaša, što porrd tih strujića u garazi pored imate i dalje sus-ovce sa jakim motorima, koji vam sluze za prikolice, putovanja.....budi hadzija do kraja..![]()
Za BH mislim da bi hibridni pogon bio najbolji...jedno 40-60km na struju, ostalo na benzin.
- madner
#910 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Koji lazov. Pa cak ni u toj smjesnoj racunici ti nije usteda 300 eura.Zakalwe wrote: ↑30/12/2020 14:5220 km do posla i naza je 40km svakog radnog dana. Pa onda po gradu oko 20km jednom dvaput dnevno. Pa vikendom malo duze. Predjem oko 1500-2000km mjesecno. Na male relacije mi je stari auto trosio u prosjeku 11-14L/100km, to mi je oko 200-250L benzina mjesecno. Benzin kosta oko 1.50EUR/L pa ti sad racunaj. Sad me samo kosta struja a ona me dodje oko 15centi/kWh sa svim dadzbinama.
Pa ne zivimo u vakuumu. Postoje akcize, drumski porez, odrzavanje auta. Total Cost of Ownership.
Pa boga mi nije bas minimalna vrijednost. Moze se kupiti mnogo Golfova dvica sa celavim gumama za tu lovu...
Pa niko nije tvrdio da politika ne tjera ljude da kupuju to smece, nisi nista osporio ako kazes da je to razlog za kupovinu.
Minimalna upotrebna vrijednost, tu negdje sa ebikom.
-
Zakalwe
#911 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Hvala.
https://www.circlek.se/drivmedel/drivmedelspriser
1 SEK = 0,099 Eur. Ove godine benzin je nesto jeftiniji zbog korone.. prosle je bio 16 SEK/L za litar supera.
https://elen.nu/dagens-spotpris/se3-stockholm/
Ja placam spot-cijenu plus neke rezije. Trenutna cijena jednog kilovata je 23 öre, so je 2,28373 Eur centa T.j. izuzetno jeftino..
Meni se cini da ti nisi nikada ni sjeo u to "smece". "Sour grapes" sto kazu ameri
- basicm
#912 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Joj kad se tikva pokondiri! Da vam nije preskih olaksica, nikad vi to vozili ne bi. Na svedski forum pa tamo palamudite, nemojte nas vi emancipovati zdravlja vam!
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- basicm
#914 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Kupio elektricno vozilo i sad on najpametniji, jos ono s visoka niste vi to nikad ni vidjeli da bi znali.
-
izvrsni direktor
#915 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
A jest bezobrazan, otkud mu pravo da kupi elektricno auto, nikakav je on bosnjo
- drndalo
#916 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa i jeste vala... Gdje nesta stari amanet TDI u dobrih Bosnjana...?izvrsni direktor wrote: ↑31/12/2020 15:31 A jest bezobrazan, otkud mu pravo da kupi elektricno auto, nikakav je on bosnjo
- madner
#917 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
11 do 14 litara suplja da nagura do 300 eura mjesecno. Mada nije bas racuno da ima trosak struje pa je trebao reci da ili vozi vise ili trosi 18l.
Uglavnom potpuno nebitno za cinjenicu da je to korak nazad u mobilnosti.
Uglavnom potpuno nebitno za cinjenicu da je to korak nazad u mobilnosti.
- Rockefeller
#918 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
U velikim gradovima se isplati i super je. Ko predje 30-50 kilometara samo u gradu gdje je stani, kreni, odlicna kupovina. Sad da ja kupim neku mazgu od pedeset milja eura i da moram na tri hiljade kilometara milion puta stat i napunit ga, ma hocu kurac.
-
izvrsni direktor
- Rockefeller
- Laplace
#921 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ako si mislio na vakuum, moram te razočarati: SUS motori ne rade u vakuumu.madner wrote: ↑30/12/2020 14:36Sve to ti je politika, litar nafte ima vise akciza nego osnovne cijene. Ja kazem da je u vakumu SUS superioran, ti navodis prednosti porezne politike.Zakalwe wrote: ↑30/12/2020 12:34Jarane od kako sam ga poceo vozati meni je mjesecni racun za gorivo i poredjenju sa starim autom pao u prosjeku 300EUR. Uz to mi je smanjio godisnji porez (koji se racuna izmedju ostalom po zagadjivanju) za 500 EUR. Za domet se ne brinem. I "domovinu" idem avionom a ne kolima. Tr puta godisnje se vozimo preko 300km a za to (i za prikolicu) imamo drugi auto.
Inace si veliki bombas, ne vozis duge relacije ali zato ni manje ni vise nego 300 eura manje mjesecno.![]()
Nemam nista protiv da se igras sa svojom igrackom minimalne vrijednosti, problem mi je sto politika mene tjera da se bakcem sa tom igrackom.
-
Zakalwe
#922 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Covjece, predjem oko 2000km mjesecno. Sad manje zbog korone kako se radi od kuce. Vecinom kreni/stani plus 2x20km do posla i nazad. Staro auto (benzinac V6, automatski mjenjac) trosilo izmedju 11 i 14L/100km (vise zimi, manje ljeti). Haj reci da trosi 11L/100km u prosjeku. To mi je 220L m jesecno. Gorivo kosta oko 15SEK/L. (prosle godnie je bilo 16 SEK, sad je 14.9 SEK). TO to je 3300 SEK samo za gorivo, mjesecno! 3300 SEK = 326 EUR.
Jos dodaj da je porez na starije benzince oko 400-500 EUR godisnje. Porez na elektricne je 36 EUR godisnje.
Onda dodaj troskove servisa... mali servis svake godine (ulje, filter i te cake) pa onda veliki svakih par godina.
(Jedino sto elektricni trosi vise su gume...tezak zbog baterija)
Sve u svemu, ispadne da elektricni auto kosta 3000-4000 EUR *manje* godisnje od nekog par godina starijeg benzinca. (Naravno, postoje i troskovi kapitala)
Jos se ne moram zajebavati po bezinskim stanicama (punim vecinom kod kuce, drzava plati pola troska instalacije punjaca) ili vuci po servisima svakih 10000km. Auto milina. Ide "ko na struju", i za razliku od benzinca trosi manje u gradskom saobracaju nego na putu.
Pokusavam ti objasniti zasto ljudi kupuju elektricna vozila i zasto je to dobro. A ti me zoves lazovom i sva elektricna kola "smece".
Da, prosjecni Bosanac nece kupiti elektricni auto bar 15 godina. Nema para, zivi u stanu i nema gdje da ga puni. Ali autoproizvodjaci prave auta za trizista koja kupuju nove aute. Razvijene zemlje se na to prebacuju, volio ti to ili ne. Nema platina, svjecica, ulja, dihtunga, supera, arapa, rusa, filtera. Ima nesto drugo.
Last edited by Zakalwe on 31/12/2020 17:30, edited 3 times in total.
- madner
#923 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Otkud ti ta glupost? Sta mislis koji je princip rada raketa?Laplace wrote: ↑31/12/2020 16:51Ako si mislio na vakuum, moram te razočarati: SUS motori ne rade u vakuumu.madner wrote: ↑30/12/2020 14:36Sve to ti je politika, litar nafte ima vise akciza nego osnovne cijene. Ja kazem da je u vakumu SUS superioran, ti navodis prednosti porezne politike.Zakalwe wrote: ↑30/12/2020 12:34
Jarane od kako sam ga poceo vozati meni je mjesecni racun za gorivo i poredjenju sa starim autom pao u prosjeku 300EUR. Uz to mi je smanjio godisnji porez (koji se racuna izmedju ostalom po zagadjivanju) za 500 EUR. Za domet se ne brinem. I "domovinu" idem avionom a ne kolima. Tr puta godisnje se vozimo preko 300km a za to (i za prikolicu) imamo drugi auto.
Inace si veliki bombas, ne vozis duge relacije ali zato ni manje ni vise nego 300 eura manje mjesecno.![]()
- madner
#924 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Covjece ti si napisao 300 eura mjesecno za gorivo. I onda imas tako nategnut primjer. Za vozilo tipa Golf ti je potrosnja struje i dizela tu negdje i pored haraca ba gorivo.Zakalwe wrote: ↑31/12/2020 16:53Covjece, predjem oko 2000km mjesecno. Sad manje zbog korone kako se radi od kuce. Vecinom kreni/stani plus 2x20km do posla i nazad. Staro auto (benzinac V6, automatski mjenjac) trosilo izmedju 11 i 14L/100km (vise zimi, manje ljeti). Haj reci da trosi 11L/100km u prosjeku. To mi je 220L m jesecno. Gorivo kosta oko 15SEK/L. (prosle godnie je bilo 16 SEK, sad je 14.9 SEK). TO to je 3300 SEK samo za gorivo, mjesecno! 3300 SEK = 326 EUR.
Jos dodaj da je porez na starije benzince oko 400-500 EUR godisnje. Porez na elektricne je 36 EUR godisnje.
Onda dodaj troskove servisa... mali servis svake godine (ulje, filter i te cake) pa onda veliki svakih par godina.
Sve u svemu, ispadne da elektricni auto kosta 3000-4000 EUR *manje* godisnje od nekog par godina starijeg benzinca. (Naravno, postoje i troskovi kapitala)
Jos se ne moram zajebavati po bezinskim stanicama (punim vecinom kod kuce, drzava plati pola troska instalacije punjaca) ili vuci po servisima svakih 10000km. Auto milina. Ide "ko na struju", i za razliku od benzinca trosi manje u gradskom saobracaju nego na putu.
Pokusavam ti objasniti zasto ljudi kupuju elektricna vozila i zasto je to dobro. A ti me zoves lazovom i sva elektricna kola "smece".
Da, prosjecni Bosanac nece kupiti elektricni auto bar 15 godina. Nema para, zivi u stanu i nema gdje da ga puni. Ali autoproizvodjaci prave auta za trizista koja kupuju nove aute. Razvijene zemlje se na to prebacuju, volio ti to ili ne. Nema platina, svjecica, ulja, dihtunga, supera, arapa, rusa, filtera. Ima nesto drugo.
Bombaski upad je jer imas trosak struje tako da je usteda cak i u tvom primjeru manja.
Sto se tice zavisiti, fulas loptu ali pokazujes tipicno glup stav.
-
Zakalwe
#925 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Da. 326 Eura mjesecno za gorivo. Sa starim benzinskim autom. Novi baterijski "trosi" 20kWh na 100km. 1kWh "kosta" 0.02 Eura neto. Ali onda imaju neke rezije koje dignu tu cijenu na 0.15EUR/kWh. Sve u svemu, otprilike me kosta 10 puta manje da se kotrljam na struju nego na benzin. Ako sjednem u neki "Bosnjo edition" dizel 1.6 mozda bi mogao da to smanjim na "samo" pet puta skuplje. Ali koji cu se klinac seljakati.madner wrote: ↑31/12/2020 18:21Covjece ti si napisao 300 eura mjesecno za gorivo. I onda imas tako nategnut primjer. Za vozilo tipa Golf ti je potrosnja struje i dizela tu negdje i pored haraca ba gorivo.Zakalwe wrote: ↑31/12/2020 16:53Covjece, predjem oko 2000km mjesecno. Sad manje zbog korone kako se radi od kuce. Vecinom kreni/stani plus 2x20km do posla i nazad. Staro auto (benzinac V6, automatski mjenjac) trosilo izmedju 11 i 14L/100km (vise zimi, manje ljeti). Haj reci da trosi 11L/100km u prosjeku. To mi je 220L m jesecno. Gorivo kosta oko 15SEK/L. (prosle godnie je bilo 16 SEK, sad je 14.9 SEK). TO to je 3300 SEK samo za gorivo, mjesecno! 3300 SEK = 326 EUR.
Bombaski upad je jer imas trosak struje tako da je usteda cak i u tvom primjeru manja.
Sto se tice zavisiti, fulas loptu ali pokazujes tipicno glup stav.
To sto si ti procitao na nekoj stranici da dizel i struja kostaju otprilike isto po kilometru ako punis na nekom punjacu na Njemackom autoputu nema bas veze sa stvarnoscu. Moj kWh kod kuce je mnogo jeftiniji. Punjac na poslu je dzabe.
Ali mi je vize pun qrac objasnjavati. Ako kontas kontas. Zivio ti meni i nemoj se puno sekirati oko elektricnih auta. Ja cu da ispastam a ti uzivaj