BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
doboj71

#901 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by doboj71 »

Drzavne firme ,bolnice ,skole,posta su uvijek imale dobre uslove za radnike ,u bilo kojoj zemlji.Tako ako se uvalis u neku takvu firmu,dobar si .
ja mislim da je poenta da se u americi moze vise postici jer ne gledaju toliko ko si sta si ,odakle si .Ako znas raditi svoj posao ,izlaze ti u susret puno vise .I ne treba ti tetka ,strina dajdza da te pogura za dobar posao.
Dok u evropi jos uvijek ima inaj neki drugaciji odnos prema strancima .
Fudo387

#902 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Fudo387 »

Karabaja wrote:Kada već poredite USA i Evropu, molio bih stanovnike USA da odgovore na slijedeće pitanje: Koliko slobodnih dana u godini imate? Koliko od toga je plaćeni odmor, a šta je ostatak?

Za usporedbu: Živim u Njemačkoj, imam 30 radnih dana plaćenog odmora, 13 praznika i bolovanja onoliko koliko doktor odluči.
28 dana godisnjeg, 14 personal days-placenih ( s tim sto ako ih ne iskoristim u jednoj godini prebacim u sljedecu, tako da ih sad imam 29), praznike radim ali su mi duplo placeni.
Sljedece godinu cu dobiti petu sedmicu godisnjeg i to je to, kapak.
Karabaja

#903 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Karabaja »

Dobar Fudo.

Moj lični zaključak: ja volim odmor i zbog količine istog ne bih iz Evrope otišao u USA.
animals

#904 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by animals »

Evropa je majka Americi..
Da nije Evrope,gdje bi Amerika bila danas..
ko ju je otkrio i ko ju je naselio..
i ko ju je razvio i napravio da bude ovo sto je danas..
kao i Australiju i Canadu..
Evropa..
tako da stara dobra Evropa..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#905 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Truba »

Image

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
animals

#906 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by animals »

Black swan wrote:Image

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ma ovi Ameri,ce nakraju i da je otkriju :D
MyTao

#907 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

Karabaja wrote:Dobar Fudo.

Moj lični zaključak: ja volim odmor i zbog količine istog ne bih iz Evrope otišao u USA.
Onda je Europa bolja za tebe... u Americi neradnici tesko prolaze :)
Karabaja

#908 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Karabaja »

MyTao wrote:

Ne znam što ti je to trebalo... :roll:
Fudo387

#909 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Fudo387 »

Nije to samo do broja godisnjih dana, razlika je u tempu.
Ovo ovdje pici 300 na sat, i bukvalno melje.
Jbg, zato se svi drogiramo. :D :lol:
jeza u ledja

#910 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

MyTao wrote:

E jebiga sad pretjera ga i ti .
MyTao

#911 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

jeza u ledja wrote:
MyTao wrote:

E jebiga sad pretjera ga i ti .
pa sam je to rekao :-D

Ko voli da odmara onda Europa je majka... Ne vidim kako to moze utjecati na to gdje je bolje... 10 dana vise odmora :roll:
Connaisseur Karlin

#912 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Connaisseur Karlin »

Karabaja wrote:
MyTao wrote:

Karabaja :thumbup: ni meni nije jasno,zasto u SAD ne uzmijau godisnji odmor, a evo i Blkanci u SAD ne uzimaju :lol:

zato juce napisah,gdje ce im zivot proci :-)
Karabaja

#913 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Karabaja »

Connaisseur Karlin wrote:
Karabaja :thumbup: ni meni nije jasno,zasto u SAD ne uzmijau godisnji odmor, a evo i Blkanci u SAD ne uzimaju :lol:

Ne znam ni ja. Što sam stariji, sve više volim svoje vrijeme provesti van ureda i sve više me interesuju moja prava kao radnika i beneficije koje firma nudi kako bi ostala atraktivan poslodavac i zadržala me. :)
Connaisseur Karlin

#914 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Karabaja wrote:

Ne znam ni ja. Što sam stariji, sve više volim svoje vrijeme provesti van ureda i sve više me interesuju moja prava kao radnika i beneficije koje firma nudi kako bi ostala atraktivan poslodavac i zadržala me. :)
djelime tvoje misljenje i stav :thumbup:
MyTao

#915 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

Karabaja wrote:

Kazu kada radis nesto sto volis ne moras raditi dana u zivotu :)

Ja sam te srece da stvarno radim ono sto volim, i na poslu se ne osjecam kao da radim... cak i kod kuce "radim" jer razmisljam i istrazujem o novim nacinima kako uraditi nesto na cemu radim u firmi.

Lijep je osjecaj biti dio neceg veceg i neceg sto ce ostati posle mene... zivot je tu da se zivi i da se doprinese nesto svijetu.

Bio sam prosle godine na Bahamas 7 dana jedva izdrzao :)
Karabaja

#916 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Karabaja »

MyTao wrote:
Karabaja wrote:

Ja sam te srece da stvarno radim ono sto volim, i na poslu se ne osjecam kao da radim... cak i kod kuce "radim" jer razmisljam i istrazujem o novim nacinima kako uraditi nesto na cemu radim u firmi.

Lijep je osjecaj biti dio neceg veceg i neceg sto ce ostati posle mene... zivot je tu da se zivi i da se doprinese nesto svijetu.

Divno je to, i drago mi je zbog tebe. Već sam rekao da ti zavidim na tome. Samo ne mora značiti da smo mi smrtnici koji ne uživaju toliko u svom poslu kao ti, neradnici.
Connaisseur Karlin

#917 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

MyTao wrote:
Karabaja wrote:

pa nije bas tako, jer i ja sa svojim ogoidsnjim odmoroima mogu biti proudkitvinija,sretnija i vise uraditi od tvog konstantog rada :-D

ti si tip osoba koje rade cijeli zivot,jer ne znaju za nesto bolje a sto zivot definitivno pruza :-D ne znate uzivati u zivotu :-D
Niemand

#918 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

peepeep wrote: Tom logikom mogu i ja ići. Ne moram živjeti u Berlinu, Minhenu, Londonu ali u iste mogu za relativno niske novce (čak manje nego što bi tebi trebalo iz USA) otići i provesti vikend, obići znamenosti, 'odletiti' do H&M-a da se obučem k'o svaki Ojropljanin i nazad u domovinu da radim i gruntam od 8 do 4-5-6-7-8 i da kukam.
Problem je što kod nas ljudi rijetko kada žele da rade i da se trude u Bosni i Hercegovini koliko se trude u tuđini. Znam ih hejbet što su otišli put Njemačke, neki su tek sa fakulteta a neki su bogme i poprilično stari, čak i sa djecom. Odu gore, rade poslove koje nativci neće i ne žale se kako im je teško nego "uživaju jer eto, gore je bolje". A to što od plate imaju mnogo manje % nego što bi ovde imali, to što neće nikada uštediti za svoj dom, stan ili barem eto vikendicu, to ih ne brine.
U Bosni se može sasvim pristojno živjeti ko se potrudi i ko pokuša da uradi nešto. A od pristojnog života u Bosni i Hercegovini se može imati mnogo više nego što bi imao od "pristojnog" života u inostranstvu jer, opet kažem: manje je više.
Sve je to super, osim onog dijela o kojem niko ne zeli razmisljati i kaze radije "ne daj Boze" i skrene misli na nesto drugo-tragedije. Ako ti se sta desi u bosni, mozes se slikati. Ako ti se desi vani, nek je ziva glava i ne brini.

I naravno da mozete reci "nije tako ako si osiguran", nije vraga tako. U porodici imam slucaj, srecom, u drugoj drzavi, i jeste dobio je i on odstetu od osiguranja, al to je bilo tamo nekad krajem 70tih il pocetkom 80tih, ne mogu ti te pare trajati cijeli zivot a valja zivjeti, i plus, na sta je svijet licio 70tih a na sta lici danas cijenama? Na sta ce liciti za 20 godina? Ne znamo. Ovako, obezbjedjen si i mozes imati normalan zivot, kolko zdravlje dopusta. Znate sta dobijete u bosni za takve situacije?

Vani si sigurniji pa sta da zivot donese, a ovdje se dobro premisljas za sve sto se moze desiti i gledas da te ni zub ne zaboli. To je sva poenta.

Mozes ti zivjeti pristojno gdje hoces dok si zdrav, a bolest i nesrece niko sam ne bira.
MyTao

#919 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

Karabaja wrote:

Divno je to, i drago mi je zbog tebe. Već sam rekao da ti zavidim na tome. Samo ne mora značiti da smo mi smrtnici koji ne uživaju toliko u svom poslu kao ti, neradnici.[/quote]

Dobro, glupo od mene... ako mi vjerujes to je bilo u sali, mada je to tesko pokazati preko foruma... Naravno da nisi neradnik.
Karabaja

#920 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Karabaja »

Suprotno onome što ti misliš MyTao, Karlin i ja bi se najeli hljeba i u USA, ali u Evropi bi pored toga malo više vremena imali za putovanja, pa i za dijasporske posjete BiH. :bih: :D
peepeep

#921 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by peepeep »

Niemand wrote:
peepeep wrote: Tom logikom mogu i ja ići. Ne moram živjeti u Berlinu, Minhenu, Londonu ali u iste mogu za relativno niske novce (čak manje nego što bi tebi trebalo iz USA) otići i provesti vikend, obići znamenosti, 'odletiti' do H&M-a da se obučem k'o svaki Ojropljanin i nazad u domovinu da radim i gruntam od 8 do 4-5-6-7-8 i da kukam.
Problem je što kod nas ljudi rijetko kada žele da rade i da se trude u Bosni i Hercegovini koliko se trude u tuđini. Znam ih hejbet što su otišli put Njemačke, neki su tek sa fakulteta a neki su bogme i poprilično stari, čak i sa djecom. Odu gore, rade poslove koje nativci neće i ne žale se kako im je teško nego "uživaju jer eto, gore je bolje". A to što od plate imaju mnogo manje % nego što bi ovde imali, to što neće nikada uštediti za svoj dom, stan ili barem eto vikendicu, to ih ne brine.
U Bosni se može sasvim pristojno živjeti ko se potrudi i ko pokuša da uradi nešto. A od pristojnog života u Bosni i Hercegovini se može imati mnogo više nego što bi imao od "pristojnog" života u inostranstvu jer, opet kažem: manje je više.
Sve je to super, osim onog dijela o kojem niko ne zeli razmisljati i kaze radije "ne daj Boze" i skrene misli na nesto drugo-tragedije. Ako ti se sta desi u bosni, mozes se slikati. Ako ti se desi vani, nek je ziva glava i ne brini.

I naravno da mozete reci "nije tako ako si osiguran", nije vraga tako. U porodici imam slucaj, srecom, u drugoj drzavi, i jeste dobio je i on odstetu od osiguranja, al to je bilo tamo nekad krajem 70tih il pocetkom 80tih, ne mogu ti te pare trajati cijeli zivot a valja zivjeti, i plus, na sta je svijet licio 70tih a na sta lici danas cijenama? Na sta ce liciti za 20 godina? Ne znamo. Ovako, obezbjedjen si i mozes imati normalan zivot, kolko zdravlje dopusta. Znate sta dobijete u bosni za takve situacije?

Vani si sigurniji pa sta da zivot donese, a ovdje se dobro premisljas za sve sto se moze desiti i gledas da te ni zub ne zaboli. To je sva poenta.

Mozes ti zivjeti pristojno gdje hoces dok si zdrav, a bolest i nesrece niko sam ne bira.
Znam ja dobro o čemu pričaš. Zato bih najviše i volio otići vani. Nije mi samo zbog novca, mnogo više je u sigurnosti u životu i kvaliteti života koju imaš vani. :thumbup:
MyTao

#922 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

pa nije bas tako, jer i ja sa svojim ogoidsnjim odmoroima mogu biti proudkitvinija,sretnija i vise uraditi od tvog konstantog rada :-D

ti si tip osoba koje rade cijeli zivot,jer ne znaju za nesto bolje a sto zivot definitivno pruza :-D ne znate uzivati u zivotu :-D
Naravno da znam uzivati u zivot... to sto ne volim lezati po dva sata na plazi ne znaci da ne znam uzivati u zivotu. Zivot je puno vise od odmaranja.

Imam ja i hobija kojim se volim zabaviti kada mogu... familiju i porodicu s kojom provodim vrijeme.

Svrha zivota je za svakoga drugacija... mozda si ti ta koja ne zna za "bolje"
Niemand

#923 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

peepeep wrote:
Znam ja dobro o čemu pričaš. Zato bih najviše i volio otići vani. Nije mi samo zbog novca, mnogo više je u sigurnosti u životu i kvaliteti života koju imaš vani. :thumbup:
:thumbup:
Connaisseur Karlin

#924 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

MyTao wrote:

Naravno da znam uzivati u zivot... to sto ne volim lezati po dva sata na plazi ne znaci da ne znam uzivati u zivotu. Zivot je puno vise od odmaranja.

Imam ja i hobija kojim se volim zabaviti kada mogu... familiju i porodicu s kojom provodim vrijeme.

opet ti kreces u napad :-)

odmor nije iskljucivo lezanje i lijecarenje
a drugo,primejra poput tebe sam vidjela, i naravno da mi nije razumljivo iskoristiti sve sedmice godisnjeg odmora, to cak rade i osobe koje mogu otici negdje na odmor :-)
MyTao

#925 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by MyTao »

MyTao wrote:

opet ti kreces u napad :-)

odmor nije iskljucivo lezanje i lijecarenje
a drugo,primejra poput tebe sam vidjela, i naravno da mi nije razumljivo iskoristiti sve sedmice godisnjeg odmora, to cak rade i osobe koje mogu otici negdje na odmor :-)
Nije to napad, vec ti sebi dajes za pravo da tvrdis da samo TVOJ nacin zivota ima smisla i samo TVOJ nacin zivota znaci uzivanje u zivotu.

Kako bi to ti znala? Postoji vise puteva koji vode ka uzivanju u zivotu. Nemam se od cega odmoriti jer bi i na odmoru mislio/citao o onom sto me zanima, a radim ono sto me zanima.
Post Reply