Ne gradi se drzava odozdo nego sa vrha.almir90 wrote:Chmoljo wrote: ionako sam se referisao na užasno stanje u kantonima sa Bošnjačkom većinom i nespremnošću da se bar tu gradi država, baš kako uporedi sa, doduše ekstremnijim, primjerom Koreje. ok, pat je pozicija, bio rat, nema očitog pobjednika, ali hajmo stvoriti nešto negdje, vrijedno. hajmo graditi državu i njene institucije tamo gdje možemo. za RS mi je jasno da je tamo opstrukcija dnevna i dugoročna politika. pa i institucije federacije. ali isto tako, najveći kriminal se dešava u kantonu i nivou opština. najviše ukradenih para, najviše mutnih projekata, najviše anonimusa koji grabe šakom i kapom. ko nas je spriječio da to dovedemo u red?
osim nešto autoputa i nekoliko zgradurina od opranih para, ne znam šta smo to još postigli, ako ovo možemo zvati postignućem.
policija svedena na oficire sa ratnim fakultetima i njihovu djecu, elita muze budžet kroz državne firme i glume uspješne karijere i privrednike, a pravosuđe... je posebna priča.
da mrtvi mogu progovoriti, bilo bi ih fino upitati: jeste li se za ovo danas borili? za lokalne kabadahije i vašu obespravljenu djecu koja sanjaju inostranstvo?![]()
![]()
![]()
Ovako nešto kada napišeš na forumu, ili kažeš javno među narodom, debili i oni koji jesu dio svog tog zla te nazovu izdajicom, četnikom, ustašom i tako dalje, i tako bliže.
Ja sam i prije pisao na drugoj temi, da je Dejton ostavio mogućnost da svaka strana gradi svoj dio države, i dođe neko da me ubjeđuje da to nije moguće. Kad mi to neko pođe prosipati, odmah ga sasiječem u korijenu s primjerima vlasti i djelovanja, i kako se su se mogle ogromne pare ukrasti kroz javne nabavke, javne radove itd.
Nece ti strani investitor doci jer je opcina donji Zabar uredila urbanisticke planove, postuju ljudska prava i kunu se u zajednistvo.
Drzavu treba graditi kroz drzavne institucije. Jedni hoce dvojica ucjenjuju. Nema tu drzave eto i 20 god. nakon rata i nece je biti sve dok neko milom ili silom ne popusti a dotad, opstine i poneki kantoni mogu se samo koprcati.