Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ovaj incident na Kravici nije prvi, to je za svaku osudu i to nam moze samo naskoditi.
Policija bi trebala sprjecavati ovakve incidente !
To ti je isto kao kad bi policija sprječavala vrijeđanje na utakmicama.
Ljubuški nije Dubrovnik ili Rovinj, i vodici bi ipak trebali skrenuti pažnju tim, za pitomo hercegovačko oko, pomalo ''neobičnim'' turistima.
Da im skrenu paznju na sta, da mogu izgubiti glavu zbog drugacije boje koze?
Upravo tako... U Beogradu ili Zagrebu te ne bi niko ni registrovao, ne znam sto nekome u BIH, treba ovaj
nicim, osim , "drugacijom religijom ili bojom koze", izazvan invident?
Da ovo policija privede i klepi ove nase domace po djepu,
, kada to Opcinski sud obradi, ne bi nas ovako brukali i pravili od Bosanaca i Hercegovaca primitivce, jer mi to nismo !
@hafis
Ja govorim o tim tvojim pitomim Hercegovcima.
Nedojebani krkani koji se izivljavaju na slabijim.
Kad tad će naletiti na par prolaznika koji će im poravnat kičmu.
Ne radi se tu o ljubavi. Uvijek je bilo nasilnih ljudikoji će uvijek naći opravdanje za svoje postupke.
Ali općenito...pa nek' misli tko šta hoće - nismo ih baš ljubitelji. To mogu slobodno izjaviti jer je to činjenica.
Sjećam se onih Lbijaca koji su godinama dolazili na pilotsku obuku u Mostar. bilo bi ih svake po stotinjak, možda i više u gradu. Nisu baš bili omiljeni previše...većinom bahati i drski...bezobrazni Bilo ih je i pristojnih, dok ne popiju. ....ne mogu reć da smo ih mrzili....ali tu negdje.
prog321 wrote:@hafis
Ja govorim o tim tvojim pitomim Hercegovcima.
Nedojebani krkani koji se izivljavaju na slabijim.
Kad tad će naletiti na par prolaznika koji će im poravnat kičmu.
Dg. Croatophobia cum arapophillia chr. St. idem.
Th. Nihil
Trebo bi fudo malo u banovice, al ne zbog pisanja nego cisto onako da se vidi realnost bosanskog zivljenja u malom rudarskom gradicu, i upoznati mao rudare,poljoprivrednike, radnike iz drvne industrije,tekstila itd,da se vidi sta je prava bosanska hebada, a ne arapi koji donose pare u razvijaju nam turizam koji je gospodska i unosna privredna grana
Ovaj sto kaze da ce arapi ovdje zivjeti lagodno, a nelo ce im odozdo slati pare da uzivaju,slat ce al u qrcu, i ti sto dodju da uzivaju ce postavljati bombe, hoce al isto u qrcu,ja ne znam ljudi odakle izvlacite te scenarije i teorije, prosjecan bosnjo izgleda ima svjetsku politiku u malom prstu i zna u bocu kakve ce tendencije biti u buducnosti, a nije mogo skontat sta recimo cete spremaju 20 metara mu od kuce, i zasto se ukopaju,barikadiraju itd, i ne moze skontati najosnovniju cinjenicu da je dobro sto ljudi s parama dolaze,investiraju ali i kupuju,sve do neke granice normalno, a ta granica je jos jako daleko
Do 50 hiljada arapa koji stalno zive u bih je snosljivo itekako,i veoma pozeljno, jer toliko arapa direktno i indirektnno ce znaciti zaposlenje najmanje 150 hiljada nasih ljudi, i onda cemo imati ono sto nam najvise fali, a to su ljudi situirani kako tako solidno,arapi i nasi novozaposleni ljudi bi itekako digli standard federacije, ali i mi koji zelimo napredak i gledamo pozitivno na arapski interes za bih bicemo razocarani djelimicno jer nikad ovdje nece zivjeti na duzi period istovremeno ni 5 hiljada arapa, dolazit ce i odlazit ko turisti,neko u buroj,neko u hotel,neko u svoju vikendicu koju ovdje izgradi, ali ce i odlaziti, za poslom i parama naravno, a pitanje je realno i koliko ce trajati i turisticki interes za bosnu,jer ono sto je sad in zacas postane out
Da je srece da ovo potraje i da bude jos masovnije, vidjecemo, ja se arapa ne bojim i da s puskama dolaze a ne parama, u mom kraju se cijene gosti koji dolaze s parama, kao sto i nas cijene bilo gdje kad odemo s parama, nismo se bojali dva korpusa cetnika ojacanih sa nekim elitnim jedinicama, sto bi se bojali arapa koji su koliko ja primjecujem uglavnom ok, a i da nisu ima fino uvijek granica do koje ih trebas podnositi
Fudo veli nije zabiljezen slucaj jos da neko nas ima arapsku snahu, hebe se nama za nama za njihovim snahama, kakvi su onako u dusi, kako klanjaju itd, interusuju nas samo sa finansijskog aspekta ubrizgavanja velikih kolicina novaca sa strane u bh sistem, sto je potrebno ko pjanduro infuzija, hebe nam se i za nase sponzoruse ako se udaju za njih, fine cure postene se nece udavati nit ih ko moze natjerati
Samo dakle treba gledati kako ih uzimati lopatom, da bi sto vise uzimali pozeljno je da dolaze jos i vise i sto duze ostaju, imamo prostora ogromnog neiskoristenog koji se tako moze iskoristiti,ako se nekad pocnu kofrciti, lako je to obuzdati, to sto imaju grunt ne daje im nikakva posebna prava,imaju i bosnjaci grunta silnog u rs pa sta mogu tamo, ako krene masovnije naseljavanje arapa dobro i jest, ako se desi cudo svjetsko pa ih se naseli 20-30 hiljada onda treba postaviti kvote i biti oprezniji, alo to se nece desiti nikad
Mogu ovdje zivjeti samo oni koji nadju poso, a takvih je malo, mogu zivjeti i oni koji investiraju, otvore firme,zaposle nase ljude pa onda kao gazde da zive ovdje jer ce imati i zaradu, a ovo da desetine hiljada njihove srednje klase ovdje preseli, i to da im placa to neko odozdo, smijesno
Hafis wrote:Ne radi se tu o ljubavi. Uvijek je bilo nasilnih ljudikoji će uvijek naći opravdanje za svoje postupke.
Ali općenito...pa nek' misli tko šta hoće - nismo ih baš ljubitelji. To mogu slobodno izjaviti jer je to činjenica.
Sjećam se onih Lbijaca koji su godinama dolazili na pilotsku obuku u Mostar. bilo bi ih svake po stotinjak, možda i više u gradu. Nisu baš bili omiljeni previše...većinom bahati i drski...bezobrazni Bilo ih je i pristojnih, dok ne popiju. ....ne mogu reć da smo ih mrzili....ali tu negdje.
Nema nikakve veze sto im niste ljubitelji ali ne mozete im zabraniti obilazak prirodnih ljepota na bilo kojem dijelu BiH niti ih napadati jer vam to nije cacevina,to je javno dobro.Mozete im zabraniti i napasti samo ako kroce na vas privatni posjed,na vasu cacevinu.
Bojim se da ste sebi previse uzeli za pravo.Zato ce vrlo brzo grupe turista dolaziti sa zastitarima,naoruzanim dakako,pa da vas onda vidim junacine.
Hafis wrote:... i vodici bi ipak trebali skrenuti pažnju tim, za pitomo hercegovačko oko, pomalo ''neobičnim'' turistima.
Da im skrenu paznju na sta, da mogu izgubiti glavu zbog drugacije boje koze?
Pa to ti je isto kao kad bih se zamotao hajdukovim šalom i trandao po Zagrebu...ili obratno.
Mislim, upućen si relativno....u svijetlu globalnih dešavanja u svijetu, Arapi i nisu baš po popularnosti na prvom mjestu, a provincija je uvijek provincija
Nije ni onaj Queer festival ili kako se već zvao u Sarajevu 2008. godine bio ničija ćaćevina pa su ljudi popili batine. Niko nije odgovarao ako se dobro sjećam, a bogme i značajnom dijelu forumaša nije bilo mrsko to što se dogodilo na kraju.
Jelde da je lijepo selektivno pozivati na pravo i pravdu
smijesni_ste wrote:Nije ni onaj Queer festival ili kako se već zvao u Sarajevu 2008. godine bio ničija ćaćevina pa su ljudi popili batine. Niko nije odgovarao ako se dobro sjećam, a bogme i značajnom dijelu forumaša nije bilo mrsko to što se dogodilo na kraju.
Jelde da je lijepo selektivno pozivati na pravo i pravdu
ko biva bosna je NY pa su svi kao iznenadjeni sto neki pacijenti u hercegovini ne vole arape
Hafis wrote:Ne radi se tu o ljubavi. Uvijek je bilo nasilnih ljudikoji će uvijek naći opravdanje za svoje postupke.
ni pitomci iz Titove gimnazije nisu bili omiljeni medju mostarcima i vazda je bila marisana lokalaca i pitomaca..
libijci su bili dio te price .. nisu se bas puno razlikovali od ostalih pitomaca osim po boji koze ...
najpoznatiji pitmac je bio Gadafi koji se i ozeni Hrvaticom iz Mostara/Jasenice.
kamberovica polje wrote:Svako ko ima imalo soli u glavi biti će protiv naseljavanja ljudi koji i dan danas žive po pustnjskim zakonima iz sedmog stoljeća. S takvima nema ni suživota a ni sukurca, turistički bujrum ali naseljavanje bi svakom normalnom bilo neprihvatljivo.
ziraat banka nudi kredit za farme koza, mislim da se to za likove poput tebe idealna prilika da se zaposlis i postanes samoostalan, posto turizam i nije vasa jaca strana vi koji zivite u bosni, otjerat ce te i to malo turista sto zavire u bosnu, ne valja vam dijaspora, ne valjaju vam turisti koji potrose za jedan dan tvoji jadni 300km, samo vam preostaju farme koza ako i tu ne fulate, na mesu ste vec fulali jer ste nesposobni i ne razmisljate dalje od nosa, zivite jos uvjek u nekom svijetu sadake, prvo turci pa arapi pa ste sad fulali i od rusa, bas zato jer ste nesposobni o zatuceni maksimalno, a nije ni cudno kad vam je domet makarska i nazad!
samo se vi opustite jos malo BA, sa takvim razmisljanjem ce vam golf 2 biti jos dugo glavno prevozno sredstvo!
@Kamberovica je nekad davno negdje spomenuo da je dijasporas ...
dezurni_ucenik wrote:Tite ti, radis li ti fudo ista u zivotu osim sto komentarises arape na ovom forumu?
Prvo ga ti posipu difu laganini, pa odleprsaj prvom Arapu u straznji dio , sto dublje i jace !
Besposlicar i nepismenjak koji ima blizu 9000 postova na forumu , mene pita , da li ista radim u zivotu?
Fuad je nervozan.
Sreca da si saburli, k'o pravi sufija.
Ne druze nisam nervozan, samo ne podnosim provokatore i trolase, ako cemo se zagrebavati moze, ali ne samo na moj ili racun ostalih koji imamo drugacije misljenje na temu, pa na zagrebanciju i uvrede adekvatno i istom mjetom repliciram, a ako cemo diskutovati na forumu to je drugi par cipela. A bilo je uvreda i mene i drugoh neistomisljenika: islamofobi, rasiste, nepismen / brukam "djojace struku/ znanje ", tih nekih samozvanih "eksperata", koji imaju mjeseci iskustva vjerovatno manje nego ja godina staza u onome, u cemu su oni "eksperti", torbicom ga, ne skidas se sa foruma i slicne provokacije, trolanja/spamanja...(Ako neko zeli praviti od mene "atrakciju", neka izvoli i sam postati predmet, "atrakcije i cirkusa")!
Ja sam bio vrlo konkretan i korektan u svome vidjenju teme, da sam protiv nelegalne kupovine grunta i naseljavanja, stranih fizickih lica, a jesam za investiranje, pa svakako i od Zaljevskih Arapa, i jesam, svakako i za turizam i to treba podrzati, stimulisati i zakonski uobliciti i propisima pratiti , i investiranje i razvoj turizma!
Nisam za ovakve provokacije i primitivno ponasanje kao na Kravici, eto i nemam potrebe da se ponavljam i uopce diskutujem na ovom topicu dalje, iznio sam svoje argumente, i ja i moji istomisljenici, a omponenti me/nas nisu nicim ubjedili, ni mene ni moje istomisljenike, u "ispravnost" krivicnog djela fiktivnog osnivanja firme radi kupovine grunta na firmu pa nelegalne prodaje, stranom, fizickom licu i nemam , barem moja malenkost, potrebe za daljom, od Vase strane neargumentovanom u zadnje vrijeme sve vise, drskom i provokatorskom , a sve manje argumentovanom, diskusijom !
Srdacan pozdrav !
P.S.
A glede sufizma ima tema na "Religiji", bujrum,uvijek volim da cujem / procitam nesto novo, da naucim, da uzmem pouku !
Fudo, vidim da braniš tih 30% BiH gdje su bošnjaci, pa da te nešto upitam. Mimo ove još sitne privatne kupovine vikendica i kuća, i nešto turizma, sva skorašnja kupovina i nešto ozbiljnija arapska ulaganja su se odnosila na RS (Zlatište rollercoaster, poljoprivredno zemljište na potezu Brčko Bijeljina) i Hercegovinu prema moru (opet poljoprivredno zemljište, da ne duljim), jel se ti kao ponosni bošnjo zabrinut za sudbinu tih 30% gdje bošnjaci žive nećeš tome protiviti?
Hafis wrote:Šibicari + Arapi
Koji će tu društveni mix za nekih dvadesetak godina nastati. Neiscrpno vrelo za sociometerijska znanstvena istraživanja
!
A svaku objektivnu kritiku, ( ne investiranja , ne dolaska arapskih turista, to jeste pohvalno i neophodno, nego nelegalne kupovine nekretnina i nelegalnog naseljavanja), pojedinci ili spustaju na nizi nivo personalnim vrijedjanjem ili trolanjem i spamanjem teme!
Meni kada bi dvojica s obiteljima legalno doselila u susjedstvo......odselio bih iz istih stopa.
Svaka čast svakome..kao dijete sam uživao u bajkama iz 1000 i jedne noći, pričama o Sinbadu moreplovcu, Aladinovoj lampi, Ali-babi i njegovih 40 pajda...ali uživo - hvala ne.
A inače, ovaj nagli trend je sve osim turizma i ''investicija''.
I onda kažu u BiH nije bio vjerski rat, Hafis je živi primjer da je bio vjerskog karaktera. Arapi kakvi god da su bolji su ljudi nego kršćansko-talibanatsko pučanstvo. Mene često pitaju o Arapima zbog prirode posla kojim se bavim i uvijek kažem da mi Arapima (barem ovim koji dolaze kod nas) nemamo šta prigovoriti. Svi ovi napadi i incidenti koji se dešavaju, dešavaju se u mjestima i kantonima sa HR većinom i to mnogo govori. Čak mislim da se ni u RS-u ne dešavaju ti napadi...kakav apsurd. Gledam porodice koje idu na Pale i Jahorinu i niko da ih krivo pogleda koliko znam. Sa druge strane ti turistički vodiči bi trebali znati par osnovnih stvari a to je da kršćanski-talibanat je generalno ksenofob i neprijateljski nastrojen pa ga treba izbjegavati. Mene ljetos jedna porodica Arapa pitala o Neumu, kao da budu par dana dole...lijepo im objasnim da ta destinacija nije za njih te ljudi na kraju par hiljada maraka ostave na potezu Bihaća umjesto u Neumu...još me fino nagrade.
Generalnno Arapi troše mnogo novca u BiH, više nego i jedan zapadni turista. Nijemac sa sobom bilesi ponese i bicikl pored kamp kućice tako da mislim da ne potroše ni 100Eura tokom svog boravka. Na drugom mjestu su Kinezi sa Rusima...imao sam dvije grupe Rusa i par grupa Kineza...zaista dosta potroše. Treba se malo raspitati i biti u toj branši pa da skontaš kolike su to za naše uslove basnoslovne sume koje se ostavljaju za najam smještaja, vozila, restorani, prodavnice pa sve do zdravstvenih usluga.
Problem pro i kontra Arapa je u tome što ja nastupam sa pozicije ekonomije i logike a Hafis i ostali dežurni ksenofobi sa pozicije 1993. godine, sukoba, vjerske i rasne mržnje. Te dvije pozicije nikada nisu bile kompatibilne i hvala Bogu da je tako.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
I onda kažu u BiH nije bio vjerski rat, Hafis je živi primjer da je bio vjerskog karaktera. Arapi kakvi god da su bolji su ljudi nego kršćansko-talibanatsko pučanstvo. Mene često pitaju o Arapima zbog prirode posla kojim se bavim i uvijek kažem da mi Arapima (barem ovim koji dolaze kod nas) nemamo šta prigovoriti. Svi ovi napadi i incidenti koji se dešavaju, dešavaju se u mjestima i kantonima sa HR većinom i to mnogo govori. Čak mislim da se ni u RS-u ne dešavaju ti napadi...kakav apsurd. Gledam porodice koje idu na Pale i Jahorinu i niko da ih krivo pogleda koliko znam. Sa druge strane ti turistički vodiči bi trebali znati par osnovnih stvari a to je da kršćanski-talibanat je generalno ksenofob i neprijateljski nastrojen pa ga treba izbjegavati. Mene ljetos jedna porodica Arapa pitala o Neumu, kao da budu par dana dole...lijepo im objasnim da ta destinacija nije za njih te ljudi na kraju par hiljada maraka ostave na potezu Bihaća umjesto u Neumu...još me fino nagrade.
Generalnno Arapi troše mnogo novca u BiH, više nego i jedan zapadni turista. Nijemac sa sobom bilesi ponese i bicikl pored kamp kućice tako da mislim da ne potroše ni 100Eura tokom svog boravka. Na drugom mjestu su Kinezi sa Rusima...imao sam dvije grupe Rusa i par grupa Kineza...zaista dosta potroše. Treba se malo raspitati i biti u toj branši pa da skontaš kolike su to za naše uslove basnoslovne sume koje se ostavljaju za najam smještaja, vozila, restorani, prodavnice pa sve do zdravstvenih usluga.
Problem pro i kontra Arapa je u tome što ja nastupam sa pozicije ekonomije i logike a Hafis i ostali dežurni ksenofobi sa pozicije 1993. godine, sukoba, vjerske i rasne mržnje. Te dvije pozicije nikada nisu bile kompatibilne i hvala Bogu da je tako.
Nastavite i dalje kenjati o Arapima.
Hercegovci nisu navikli na turiste, psebno Hercegovci u zabitima. Jos ako se turisti ponasaju raskalaseno, eto belaja...
Moj komso selefija uzima 100km dnevno za vozanje Arapa. Zna arapski i to mu olaksava. Veoma dobra cifra.
Kikibombona wrote:
Moj komso selefija uzima 100km dnevno za vozanje Arapa. Zna arapski i to mu olaksava. Veoma dobra cifra.
placa li komso porez??
Ne placa. To sam ga i ja pitao.
Kaze da dosta ljudi vozi. Vjerovatno su umrezeni preko tih selefijskih organizacija. Crnjak mi to bilo pitati, mozda je poslovna tajna.
Ka'e da stoju uzimaju ako je kombi od vozaca a 50km ako je rentano od strane Arapa.
Sve u svemu, za nase uslove odlicne cifre. Podrzavam.
Kakve selefijske organizacije kakvi bakrači...u vremenu instant messaging-a, svih dostupnih online i marketinških alata na Internetu ne treba ti nikakva polutajna vjerska organizacija.