Pa ako ja nisam u ovom oni, onda ni post nije namijenjen meni. Kontam ako sam hradikal onda sam najmanje nacionalista. A ako sam nacionalista onda se uklapam o ovo oni.cyprus wrote: Đe sam to ja reko da si ti to reko?
"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
-
Patriotska_Liga
#901 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
- cyprus
#902 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Pa iskren da budem - pojma nemam u šta se ti uklapaš... Ne znam te. Možda si uživo pravo fin, a uz to i uspješan lik. Zato sam upotrijebio treće, a ne drugo lice.Patriotska_Liga wrote:Pa ako ja nisam u ovom oni, onda ni post nije namijenjen meni. Kontam ako sam hradikal onda sam najmanje nacionalista. A ako sam nacionalista onda se uklapam o ovo oni.cyprus wrote: Đe sam to ja reko da si ti to reko?
-
Patriotska_Liga
#903 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Jest, to i ja kažem. Al vazda su nacionalisti enciklopedijski primjer kolektivizma. Eno se neki okupljaju i slave Tita, i to im je jedini uspjeh u životu, ta Tito furka. Al oni su dobri, na njih ne možemo aplicirati ovu priču. To je urbana furka.statixx wrote: Ta nije ovo nikakv sukob na relaciji ljevica-desnica, vec je borba za vise liberalizma i individualizma, a manje kolektivizma i etnokratije. Cisto da se narod dohaviza, jer trenutno je totalno izbezumljen i raspamecen, a kako su izbori svake dvije godine, to je fakticki permanentno stanje.![]()
Bošnjački kolektivizam čak nije ni neka furka. To je više potreba, nužda.
- cyprus
#904 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Samo sloga Bošnjaka spašava. Dobro kažeš - nužda i to velika.Patriotska_Liga wrote:Bošnjački kolektivizam čak nije ni neka furka. To je više potreba, nužda.
- skupljac_zeljeza
#905 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Prije mjesec dana dao je i ovu izjavu i nije bilo rekacija kao na ovo. Da li znači da je jedno laž, a drugo istina?
Reis Kavazović optužio SPC da potiče nacionalizam
- April 23, 2016
Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema Husein Kavazović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da svojim djelovanjem potiče nacionalizam i štiti dokazane ratne zločince, što otežava mogućnost suživota i izgradnje stabilnih odnosa u BiH.
Na zasjedanju Sabora IZ-a u Sarajevu, reis Kavazović je istaknuo kako se, za razliku od Srpske pravoslavne crkve, Katolička crkva ponaša kao prijatelj BiH, radeći na jačanju njene međunarodne pozicije.
Pri tom je posebno pohvalio djelovanje pape Franje, podsjetivši na važnost poruka što ih je prenio tokom svoje posjete Sarajevu u junu 2015. godine.
“Posjeta pape Franje Sarajevu sredinom prošle godine osnažila je međunarodnu poziciju BiH i otklonla bojazan da Katolička crkva podržava separatističke politike u BiH. Taj dojam, nažalost, nemamo kad su u pitanju javni istupi ljudi iz vrha Srpske pravoslavne crkve iz Beograda. Dapače, oni ohrabruju srpski nacionalizam i isključivost, i doprinose veličanju zločina i zločinaca, čime dodatno otežavaju put pomirenja, razumijevanja i osiguranja boljeg života svih građana BiH”, izjavio je.
-
Zgoljo
#906 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
To je jednostavno za objasniti.Proleteri polaze od toga da su oni bolji,pametniji,superiorniji po defaultu.Patriotska_Liga wrote:Jest, to i ja kažem. Al vazda su nacionalisti enciklopedijski primjer kolektivizma. Eno se neki okupljaju i slave Tita, i to im je jedini uspjeh u životu, ta Tito furka. Al oni su dobri, na njih ne možemo aplicirati ovu priču. To je urbana furka.statixx wrote: Ta nije ovo nikakv sukob na relaciji ljevica-desnica, vec je borba za vise liberalizma i individualizma, a manje kolektivizma i etnokratije. Cisto da se narod dohaviza, jer trenutno je totalno izbezumljen i raspamecen, a kako su izbori svake dvije godine, to je fakticki permanentno stanje.![]()
Zato bahatost i zato za njih ne vazi ono sto vazi za druge.
-
Patriotska_Liga
#907 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Možeš aplicirati na sve čiji je kolektivitet u sličnoj situaciji. Eto, ako nije tako, daj da čujemo zašto nije. Bošnjaci su ne tako davno hodali po rubu opstanka, političkog pa čak i fizičkog. I sad je problem što se neko sjetio da bi bilo dobro da se to proba spriječiti u budućnosti.cyprus wrote:Samo sloga Bošnjaka spašava. Dobro kažeš - nužda i to velika.Patriotska_Liga wrote:Bošnjački kolektivizam čak nije ni neka furka. To je više potreba, nužda.
-
statixx
#908 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ma nista mi ne pricaj, imam poznanika, krecem se po takvim mjestima, i znam tu pricu. Obicno nakon par piva slijedi romantizacija titovog perioda i zelje da nas neko obuce i nahrani.Patriotska_Liga wrote:Jest, to i ja kažem. Al vazda su nacionalisti enciklopedijski primjer kolektivizma. Eno se neki okupljaju i slave Tita, i to im je jedini uspjeh u životu, ta Tito furka. Al oni su dobri, na njih ne možemo aplicirati ovu priču. To je urbana furka.statixx wrote: Ta nije ovo nikakv sukob na relaciji ljevica-desnica, vec je borba za vise liberalizma i individualizma, a manje kolektivizma i etnokratije. Cisto da se narod dohaviza, jer trenutno je totalno izbezumljen i raspamecen, a kako su izbori svake dvije godine, to je fakticki permanentno stanje.![]()
Kod nacionalista isti klinac, romantizacija i prekrajanje historije kroz mitove i simbole, sve ne bi li se pobjeglo od surove stvarnosti, koja nam porucuje da smo svi zajedno saka bijede, koju je postratna vlast opljackala i ostavila gologuze na ledini. Al' ima na toj ledini po koji tor, pa mozemo sa bezbjedne udaljenosti lajati jedni na druge i lomiti koplja preko ledja povratnika, jedinih istinskih heroja.
- Connaisseur Karlin
#909 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
@statixx, piupiu,Cyprus , ruke vam se pozlatile od tipkanja 
- cyprus
#910 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Svačiji kolektivitet je u sličnoj situaciji. Svaki kolektivitet može postati žrtvom, i svakom prijeti određena opasnost. Nacionalizam, međutim, nije nikakvo osiguranje da će se neke potencijalne žrtve time spriječiti. Bošnjaci su posegnuli za nacionalizmom još početkom 90-tih, ali to im nije donijelo ništa dobro... Nije ni Srbima... Srbi su bili politički možda i najuticajniji narod na Balkanu kroz XX stoljeće, a došli su do toga da danas ne žive na ogromnim teritorijama na kojima su živjeli ranije, da im je politički uticaj qrac od ovce, a međunarodni ugled na dnu dna...Patriotska_Liga wrote:Možeš aplicirati na sve čiji je kolektivitet u sličnoj situaciji. Eto, ako nije tako, daj da čujemo zašto nije. Bošnjaci su ne tako davno hodali po rubu opstanka, političkog pa čak i fizičkog. I sad je problem što se neko sjetio da bi bilo dobro da se to proba spriječiti u budućnosti.cyprus wrote:Samo sloga Bošnjaka spašava. Dobro kažeš - nužda i to velika.Patriotska_Liga wrote:Bošnjački kolektivizam čak nije ni neka furka. To je više potreba, nužda.
Ono što ja vidim posljednjih godina jeste da bošnjački nacionalisti koračaju polako ali sigurno stopama srpskog nacionalizma, a da iz toga nisu izvukli nikakve pouke... Nacionalizam nije samo destruktivan, on je i autodestruktivan...
Last edited by cyprus on 27/05/2016 15:26, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#911 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Sve religijske insititucije u politici prakticiraju nacionalizam!skupljac_zeljeza wrote:Prije mjesec dana dao je i ovu izjavu i nije bilo rekacija kao na ovo. Da li znači da je jedno laž, a drugo istina?
Reis Kavazović optužio SPC da potiče nacionalizam
- April 23, 2016
Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema Husein Kavazović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da svojim djelovanjem potiče nacionalizam i štiti dokazane ratne zločince, što otežava mogućnost suživota i izgradnje stabilnih odnosa u BiH.
Na zasjedanju Sabora IZ-a u Sarajevu, reis Kavazović je istaknuo kako se, za razliku od Srpske pravoslavne crkve, Katolička crkva ponaša kao prijatelj BiH, radeći na jačanju njene međunarodne pozicije.
Pri tom je posebno pohvalio djelovanje pape Franje, podsjetivši na važnost poruka što ih je prenio tokom svoje posjete Sarajevu u junu 2015. godine.
“Posjeta pape Franje Sarajevu sredinom prošle godine osnažila je međunarodnu poziciju BiH i otklonla bojazan da Katolička crkva podržava separatističke politike u BiH. Taj dojam, nažalost, nemamo kad su u pitanju javni istupi ljudi iz vrha Srpske pravoslavne crkve iz Beograda. Dapače, oni ohrabruju srpski nacionalizam i isključivost, i doprinose veličanju zločina i zločinaca, čime dodatno otežavaju put pomirenja, razumijevanja i osiguranja boljeg života svih građana BiH”, izjavio je.
-
Patriotska_Liga
#912 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Kakva je opasnost za opstanak npr. francuskog nacionalnog kolektiviteta? Nacija koja je agresivnim nacionalizmom usisala nekoliko etničkih grupa i stvorila pretpostavke za asimilaciju doseljenika iz bivših kolonija koji pripadaju potpuno različitom kulturnom krugu. Nije tačno da je svaki kolektivitet u sličnoj situaciji.cyprus wrote: Svačiji kolektivitet je u sličnoj situaciji. Svaki kolektivitet može postati žrtvom, i svakom prijeti određena opasnost. Nacionalizam, međutim, nije nikakvo osiguranje da će se neke potencijalne žrtve time spriječiti. Bošnjaci su posegnuli za nacionalizmom još početkom 90-tih, ali to im nije donijelo ništa dobro... Nije ni Srbima... Srbi su bili politički možda i najuticajniji narod na Balkanu kroz XX stoljeće, a došli su do toga da danas ne žive na ogromnim teritorijama na kojima su živjeli ranije, da im je politički uticaj qrac od ovce, a međunarodni ugled na dnu dna...
Ono što ja vidim posljednjih godina jeste da bošnjački nacionalisti koračaju polako ali sigurno stopama srpskog nacionalizma, a da iz toga nisu izvukli nikakve pouke... Nacionalizam nije samo destruktivan, on je i autodestruktivan...
Bošnjački (tada muslimanski) nacionalizam s početka 90-ih sveo se na artikulaciju borbe za kolektivna politička prava bez ikakve šta ako strategije. Nije to - to.
Umjesto što tražiš paralele probaj potražiti razlike.
- cyprus
#913 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Dobro, nije baš svima ista situacija, ali svakom kolektivitetu prijeti neka opasnost, svaki ima svoje interese, i svaki može pronaći opravdanje za svoj nacionalizam...Patriotska_Liga wrote:Kakva je opasnost za opstanak npr. francuskog nacionalnog kolektiviteta? Nacija koja je agresivnim nacionalizmom usisala nekoliko etničkih grupa i stvorila pretpostavke za asimilaciju doseljenika iz bivših kolonija koji pripadaju potpuno različitom kulturnom krugu. Nije tačno da je svaki kolektivitet u sličnoj situaciji.cyprus wrote: Svačiji kolektivitet je u sličnoj situaciji. Svaki kolektivitet može postati žrtvom, i svakom prijeti određena opasnost. Nacionalizam, međutim, nije nikakvo osiguranje da će se neke potencijalne žrtve time spriječiti. Bošnjaci su posegnuli za nacionalizmom još početkom 90-tih, ali to im nije donijelo ništa dobro... Nije ni Srbima... Srbi su bili politički možda i najuticajniji narod na Balkanu kroz XX stoljeće, a došli su do toga da danas ne žive na ogromnim teritorijama na kojima su živjeli ranije, da im je politički uticaj qrac od ovce, a međunarodni ugled na dnu dna...
Bošnjački (tada muslimanski) nacionalizam s početka 90-ih sveo se na artikulaciju borbe za kolektivna politička prava bez ikakve šta ako strategije. Nije to - to.
Umjesto što tražiš paralele probaj potražiti razlike.
Francuska je kroz historiju bila ugrožena od strane drugih velikih sila, npr. Britanije, a kasnije Njemačke... Sa osnivanjem EU, ta opasnost je nestala, ali javili su se drugi izazovi... Npr. francusko društvo danas živi pod velikom prijetnjom terorizma... Ako bi odgovor na to bio rigidni nacionalizam, šovinizam i ksenofobija, to ne bi smanjilo, nego naprotiv - višestruko uvećalo opasnost po francusko društvo... Francuska nacija se izgradila kroz procese u XVIII i XIX stoljeću - vremenu kada je nacionalizam bio progresivna ideja... Nacionalizam XX i XIX stoljeća je retrogradan i nema onu funkciju koju je imao u svojim začecima... U XIX stoljeću je nacionalizam okupljao - bio integrativni faktor, danas je dezintegrativni - upućuje na mržnju... Ni bošnjački nacionalizam današnjice nije integrativnog karaktera... Njemu nije svrha da objedini ljude na ovim prostorima unutar jednog zajedničkog identiteta... Njemu je cilj da zaoštri tenzije, ne samo između Bošnjaka i njima susjednih naroda, nego i između konzervativnih i liberalnih, umjerenih i radikalnih, klerikalnih i sekularnih Bošnjaka...
Bošnjački nacionalizam ni danas nije usmjeren na 'šta ako' strategiju... Bošnjački nacionalizam danas neki koriste u oportunističke svrhe, drugi kako sam rekao da bi iza njega sakrili svoj lični jad i neuspjeh, a treći da bi kanalisali svoje frustracije i mržnju... Nikakve strategije tu nema...
-
Patriotska_Liga
#914 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Francuska je bila ugrožena i ugrožavala, Francuska je čak bila i osvojena od strane Hitlera, ali Francuzi nisu bili pred nestankom ni tada, ma ni blizu.cyprus wrote: Francuska je kroz historiju bila ugrožena od strane drugih velikih sila, npr. Britanije, a kasnije Njemačke... Sa osnivanjem EU, ta opasnost je nestala, ali javili su se drugi izazovi... Npr. francusko društvo danas živi pod velikom prijetnjom terorizma... Ako bi odgovor na to bio rigidni nacionalizam, šovinizam i ksenofobija, to ne bi smanjilo, nego naprotiv - višestruko uvećalo opasnost po francusko društvo... Francuska nacija se izgradila kroz procese u XVIII i XIX stoljeću - vremenu kada je nacionalizam bio progresivna ideja... Nacionalizam XX i XIX stoljeća je retrogradan i nema onu funkciju koju je imao u svojim začecima... U XIX stoljeću je nacionalizam okupljao - bio integrativni faktor, danas je dezintegrativni - upućuje na mržnju... Ni bošnjački nacionalizam današnjice nije integrativnog karaktera... Njemu nije svrha da objedini ljude na ovim prostorima unutar jednog zajedničkog identiteta... Njemu je cilj da zaoštri tenzije, ne samo između Bošnjaka i njima susjednih naroda, nego i između konzervativnih i liberalnih, umjerenih i radikalnih, klerikalnih i sekularnih Bošnjaka...
Bošnjački nacionalizam ni danas nije usmjeren na 'šta ako' strategiju... Bošnjački nacionalizam danas neki koriste u oportunističke svrhe, drugi kako sam rekao da bi iza njega sakrili svoj lični jad i neuspjeh, a treći da bi kanalisali svoje frustracije i mržnju... Nikakve strategije tu nema...
Ja to ne vidim tako, za mene je ovo novo rađanje bošnjačkog nacionalizma stvar opstanka, odgovor na prijetnje koje su se ne tako davno i ostvarile, a koje su i dalje prisutne. Ali eto, ako ti vidiš to na drugi način onda ok.
- cyprus
#915 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
To ''pred nestankom" je floskula i pretjerivanje... Nijedan narod nije pred nestankom (osim onih koji su podložni asimilaciji)... U XX stoljeću su neki narodi pretrpili genocide i milionske žrtve, pa nisu bili ni blizu tome da 'nestanu'...Patriotska_Liga wrote:Francuska je bila ugrožena i ugrožavala, Francuska je čak bila i osvojena od strane Hitlera, ali Francuzi nisu bili pred nestankom ni tada, ma ni blizu.cyprus wrote: Francuska je kroz historiju bila ugrožena od strane drugih velikih sila, npr. Britanije, a kasnije Njemačke... Sa osnivanjem EU, ta opasnost je nestala, ali javili su se drugi izazovi... Npr. francusko društvo danas živi pod velikom prijetnjom terorizma... Ako bi odgovor na to bio rigidni nacionalizam, šovinizam i ksenofobija, to ne bi smanjilo, nego naprotiv - višestruko uvećalo opasnost po francusko društvo... Francuska nacija se izgradila kroz procese u XVIII i XIX stoljeću - vremenu kada je nacionalizam bio progresivna ideja... Nacionalizam XX i XIX stoljeća je retrogradan i nema onu funkciju koju je imao u svojim začecima... U XIX stoljeću je nacionalizam okupljao - bio integrativni faktor, danas je dezintegrativni - upućuje na mržnju... Ni bošnjački nacionalizam današnjice nije integrativnog karaktera... Njemu nije svrha da objedini ljude na ovim prostorima unutar jednog zajedničkog identiteta... Njemu je cilj da zaoštri tenzije, ne samo između Bošnjaka i njima susjednih naroda, nego i između konzervativnih i liberalnih, umjerenih i radikalnih, klerikalnih i sekularnih Bošnjaka...
Ja to ne vidim tako, za mene je ovo novo rađanje bošnjačkog nacionalizma stvar opstanka, odgovor na prijetnje koje su se ne tako davno i ostvarile, a koje su i dalje prisutne. Ali eto, ako ti vidiš to na drugi način onda ok.
-
Patriotska_Liga
#916 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Pa i asimilacija je nestanak u političkom smislu. Bošnjaci su bili vrlo blizu toga. A u fizičkom smislu to je moglo doći u obzir zbog malobrojnosti.
- piupiu
#917 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
@Patriotska liga, ovo je inspirisano tvojim komentarom ... inače, u tekstu (širem) ima nekih odgovora na tvoja ranija pitanja ...
Neovisno o porijeklu straha i o tomu koliko je „objektivno” utemeljen ili ne, nacionalni kolektivi zahvaćeni strahom jesu – opasni kolektivi, potencijalno destruktivni i autodestruktivni. Vrsni istraživač historije straha (na Zapadu) Jean Delumeaux, nalazeći kako „grupe koje historija nije naročito mazila… postaju opasne po društvo”, piše: „Temeljna obilježja psihologije gomile jesu njena prevrtljivost, apsolutni karakter njenih sudova, munjevito širenje priljepčivosti, slabljenje ili gubitak kritičkog duha, opadanje ili iščezavanje smisla za ličnu odgovornost, potcjenjivanje snage protivnika, njena sklonost ka naglom prelaženju iz stanja prestrašenosti u stanje ushićenosti i od odobravajućeg klicanja na prijetnje smrću.”[4]
Ne manifestira se ovaj refleks u svih etničkih zajednica jednako. Krajnje pojednostavljeno rečeno, kod Srba on funkcionira kao strah od nestanka Republike Srpske, koja i jest i nije država, ali u tako konstruiranoj kolektivnoj fobiji figurira kao posljednja brana „unitarizaciji Bosne i Hercegovine”, što je sinonim za dominaciju Bošnjaka-muslimana. A popratna pojava je – smanjen ili posve izgubljen interes za ostali dio Bosne i Hercegovine, za Srbe koji žive, ili su nekad živjeli, u njemu. Historijski je tragično i regresivno kako je kroz tako rigidno reartikuliran srpski nacionalni i kulturni identitet proizvedeno jedno osiromašeno i reducirano shvaćanje velike i bogate srpske kulture, organski povezane sa cjelinom bosanskohercegovačke historije. Najrječitiji primjeri toga samoodricanja i samonegiranja su slučajevi Sarajeva i Mostara – gradova koji su na mapi cjelokupne srpske kulture do rata 1992-1995. bili među nekoliko njezinih najproduktivnijih žarišta i najvažnijih središta uopće. Danas, moglo bi se bez mnogo pretjerivanja reći da su s te mape izbrisani potpuno. Ugledni srpski akademik i angažirani nacionalni radnik, historičar književnosti Predrag Palavestra, i sam porijeklom Sarajlija, piše o tome pregnantno i s neskrivenom gorčinom: „Trogodišnja opsada Sarajeva Srbima nije donela koristi ni u vojničkom, ni u političkom, niti u moralnom smislu. Naprotiv, samo je podstakla, razbuktala i izoštrila prigušenu omrazu i otpor drugih prema Srbima. (…) Krajem 2007. godine Srbi u Sarajevu bili su samo jedna politička dekoracija, bez većeg društvenog uticaja, potisnuti, jedva tolerisani građani drugog reda. Od nekadašnjih 150.000 sarajevskih Srba, u gradu se pominje jedva 20.000. To je najveći danak koji su Srbi u Sarajevu ikada platili.”[3] Kod Bošnjaka-muslimana strah o kojemu govorimo konstruiran je na figuri prijevarnih komšija, Srba i Hrvata, u proširenju: Srbije i Hrvatske, koji će uvijek raditi o glavi Bošnjacima, i – Bosni. U toj tački se, onda, pojavljuje potpuna politička identifikacija između Bošnjaka, islama i Bosne, dok su komšije njezini nepopravljivi neprijatelji i zatornici, otvoreni ili prikriveni. Kod Hrvata mehanizam straha funkcionira na gubitničkom resantimanu (neprežaljena Hrvatska Republika Herceg-Bosna), na objektivnoj institucionalnoj i političkoj marginaliziranosti od strane dvaju jakih političkih faktora – srpskoga i bošnjačkog, te na kompleksu najmalobrojnijeg naroda i fobiji od nestanka…
http://ivanlovrenovic.com/2012/02/buduc ... rcegovini/
-
Patriotska_Liga
#918 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
I šta ti i Lovrenović predlažete? Da ignorišemo realnost? Evo da se i složim sa tezom opasnosti od destrukcije i autodestrukcije opet ne vidim da je ignorisanje bolje rješenje. Opasnost postoji u svakoj varijanti ali to je svijet u kakvom živimo, izazovi i opasnosti neće nestati ako ih budemo ignorisali. Dakle to nisu neke misaone konstrukcije, to je stanje na terenu. Ako moramo postati opasni i destruktivni da bi sačuvali glavu, onda ćemo jebiga to i postati. Šta da se radi.piupiu wrote:@Patriotska liga, ovo je inspirisano tvojim komentarom ... inače, u tekstu (širem) ima nekih odgovora na tvoja ranija pitanja ...
Neovisno o porijeklu straha i o tomu koliko je „objektivno” utemeljen ili ne, nacionalni kolektivi zahvaćeni strahom jesu – opasni kolektivi, potencijalno destruktivni i autodestruktivni. Vrsni istraživač historije straha (na Zapadu) Jean Delumeaux, nalazeći kako „grupe koje historija nije naročito mazila… postaju opasne po društvo”, piše: „Temeljna obilježja psihologije gomile jesu njena prevrtljivost, apsolutni karakter njenih sudova, munjevito širenje priljepčivosti, slabljenje ili gubitak kritičkog duha, opadanje ili iščezavanje smisla za ličnu odgovornost, potcjenjivanje snage protivnika, njena sklonost ka naglom prelaženju iz stanja prestrašenosti u stanje ushićenosti i od odobravajućeg klicanja na prijetnje smrću.”[4]
Ne manifestira se ovaj refleks u svih etničkih zajednica jednako. Krajnje pojednostavljeno rečeno, kod Srba on funkcionira kao strah od nestanka Republike Srpske, koja i jest i nije država, ali u tako konstruiranoj kolektivnoj fobiji figurira kao posljednja brana „unitarizaciji Bosne i Hercegovine”, što je sinonim za dominaciju Bošnjaka-muslimana. A popratna pojava je – smanjen ili posve izgubljen interes za ostali dio Bosne i Hercegovine, za Srbe koji žive, ili su nekad živjeli, u njemu. Historijski je tragično i regresivno kako je kroz tako rigidno reartikuliran srpski nacionalni i kulturni identitet proizvedeno jedno osiromašeno i reducirano shvaćanje velike i bogate srpske kulture, organski povezane sa cjelinom bosanskohercegovačke historije. Najrječitiji primjeri toga samoodricanja i samonegiranja su slučajevi Sarajeva i Mostara – gradova koji su na mapi cjelokupne srpske kulture do rata 1992-1995. bili među nekoliko njezinih najproduktivnijih žarišta i najvažnijih središta uopće. Danas, moglo bi se bez mnogo pretjerivanja reći da su s te mape izbrisani potpuno. Ugledni srpski akademik i angažirani nacionalni radnik, historičar književnosti Predrag Palavestra, i sam porijeklom Sarajlija, piše o tome pregnantno i s neskrivenom gorčinom: „Trogodišnja opsada Sarajeva Srbima nije donela koristi ni u vojničkom, ni u političkom, niti u moralnom smislu. Naprotiv, samo je podstakla, razbuktala i izoštrila prigušenu omrazu i otpor drugih prema Srbima. (…) Krajem 2007. godine Srbi u Sarajevu bili su samo jedna politička dekoracija, bez većeg društvenog uticaja, potisnuti, jedva tolerisani građani drugog reda. Od nekadašnjih 150.000 sarajevskih Srba, u gradu se pominje jedva 20.000. To je najveći danak koji su Srbi u Sarajevu ikada platili.”[3] Kod Bošnjaka-muslimana strah o kojemu govorimo konstruiran je na figuri prijevarnih komšija, Srba i Hrvata, u proširenju: Srbije i Hrvatske, koji će uvijek raditi o glavi Bošnjacima, i – Bosni. U toj tački se, onda, pojavljuje potpuna politička identifikacija između Bošnjaka, islama i Bosne, dok su komšije njezini nepopravljivi neprijatelji i zatornici, otvoreni ili prikriveni. Kod Hrvata mehanizam straha funkcionira na gubitničkom resantimanu (neprežaljena Hrvatska Republika Herceg-Bosna), na objektivnoj institucionalnoj i političkoj marginaliziranosti od strane dvaju jakih političkih faktora – srpskoga i bošnjačkog, te na kompleksu najmalobrojnijeg naroda i fobiji od nestanka…
http://ivanlovrenovic.com/2012/02/buduc ... rcegovini/
- arzuhal
#919 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Mi smo fakat nešto posebno...Znate onu priču o 4 miliona selektora (mada sad znamo da je negdje oko 3.5 miliona)? To smo mi. Kod nas svaki, ali baš svaki pojedinac ima stav i mišljenje, i tu smo najjači, i u regionu i na dunjaluku (jer mi se javimo iz svakog kutka, ugla i& budžaka dunjalučkog i prvi koji će se vratit, ako se ikad iko vrati, s ahireta, bit će naš neki lik i doćiće samo da se požali i zakuka malo!) i svaki od tih bezbrojnih naših pojedinaca mora taj stav iznijeti jer bi inače pukn'o k'o Lafontenov žabac
Da naš čovjek ne ustane, bilo u odbranu bilo u raskrinkakvanje reis-efendije (ova tema je dobra kao egzemplar) - ali svaki naš čovjek, kakav popis, niko nije zaboravljen! - nama bi nešto bilo, strgnuli bismo sebi kožu s leđa. Kakav Borhesov Alef, kakvih Douglasovih 48, u Bosni je smiraj kosmičkih tačaka i svakog smisla, počinjem vjerovat Semiru i rasporedu kugli...
-
PeppermintSA
#920 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
cyprus wrote:
Svačiji kolektivitet je u sličnoj situaciji. Svaki kolektivitet može postati žrtvom, i svakom prijeti određena opasnost. Nacionalizam, međutim, nije nikakvo osiguranje da će se neke potencijalne žrtve time spriječiti. Bošnjaci su posegnuli za nacionalizmom još početkom 90-tih, ali to im nije donijelo ništa dobro... Nije ni Srbima... Srbi su bili politički možda i najuticajniji narod na Balkanu kroz XX stoljeće, a došli su do toga da danas ne žive na ogromnim teritorijama na kojima su živjeli ranije, da im je politički uticaj qrac od ovce, a međunarodni ugled na dnu dna...
Ova opaska je apsolutno tačno. Čak kada bi rasčlanili sve elemente na kojima temeljiš opasku, došli bi do haman preslikane slike.
1) Kult žrtve
Bošnjački nacionalizam se gradi na kultu žrtve jednako kao što se i srpski gradio. Kao što su srpski svoj kult žrtve gradili na instrumentalizaciji Jasenovca, tako Bošnjaci svoj kult žrtve grade na instrumentalizaciji Srebrenice. Kao što su Srbi svoj kult žrtve dodatno gradili novoiskopanim jamama koje su 40 godina nakon drugog svjetskog rata otkopavali, tako Bošnjaci čine isto 20 godina nakon zadnjeg rata. To ne bi bio problem da nema jasnu agendu, da se isključivo ne koristi za bestijalno stvaranje kulta žrtve koji prvenstveno šteti dotičnom narodu.
2) Održavanje nacionalne pripavnosti zbog navodne prijetnje po opstanak nacije.
Kao što su Srbi 150 godina njegovali tezu da ''neprijatelj nikad ne miruje'' i ''samo čeka da nas ponove zakolje'' - bilo da je riječ o prvobitnim neprijateljima: Bugarima, Nijemcima, Austrijancima, bilo da je riječ o novijim neprijateljima - Albancima, Hrvatima, Bošnjacima - Bošnjaci isto čine. Naravno, isto kao što Srbima nije prijetila nikakva opasnost od istrebljenja jer su držali svo oružje i bili jedini spremni za rat, tako ni Bošnjacima ne prijeti nikakva opasnost od istrebljenja jer ti nazovimo protivnici nemaju nikakvu vojnu moć, ne žive zajedno s Bošnjacima više (htjeli mi to priznati ili ne, mimo manjih izuzetaka, sva tri naroda u ovoj zemlji imaju svoje homogene, etnički čiste zajednice).
3) Mitologizacija prošlosti
Moderni srpski nacionalizam zasnovan je na svetosavlju koje je dalje zasnovano na crkvenim predanjima iz pretosmanlijskog perioda i vremena osmanske vladavine. Ta crkvena predanja, pripovjedajući basne o slavnom Dušanovom carstvu i vremenu kada nije bilo nevjernika i stranih okupatora, bila su temelj modernog srpskog nacionalizma i animoziteta prema Bošnjacima. Naravno, moderni bošnjački ideolozi su skovali svog konja za utrku. Početkom devedesetih srednjovjekovna Bosna ušla je na velika vrata. Pseudohistorijska onanisanja o vremenu kada su Bošnjaci imali svoju veliku državu koja je nažalost izgubljena turskim osvajanjima dovela je do nekog nevjerovatno čudnog spoja ranohrišćanske, srednjovjekovne identifikacije i neosmanske indentifikacije u cilju fabrikovanja državničkog i nacionalnog kontinuiteta - historijski gledano, najobičniji diletantizam.
4) Tabuizacija svakog revizionizma koji ima za cilj preispitati nacionalne svetosti.
Kao što su u Srbiji žene u crnom nazivane ustaškim kurvama, stranim agenturama, petokolonašicama isl. jer se dotaknu nacionalnih svetosti i pokušaju ''baciti ljagu na svoj narod'', tako se i među Bošnjacima nalaze ''salonci'', ''kos-ovci'', ''miješanci'', ''komunjare'' isl. Primjera ima k'o govana - najmanje pola foruma je makar jednom tako nazvano. A razlog? Jer pokušaju preispitati svetosti uglavnom vezane za kult žrtve, tako da recimo ako i spomenu nešto poput Kazana, po automatizmu se to shvati kao ''revizionizam'', a i još gore kao ''relativizacija''.
5) Suptilno izrugavanje drugim narodima u cilju stvaranja novog kulturnog modela po kojem smo ''mi'' civilizacijski ispred ''njih''.
Ova tačka se može čisti na nivou lingvistike uvidjeti. Dovoljno je vidjeti kako je riječ ''đikan'', nakon onog skandala sa rječničkom, postala popularna. Zašto? Zato što jedan kompletan narod pokušava genetski, civilizacijski i običajno degradirati. Đikani su oni divljaci na brdima što su lojavi, neoprani, genetski felerični i civilizacijski nedorasli nama. Ko god malo razmisli o navedenim ''atributima'' može jasno da vidi klasni i vjerski aspekt. ''Dok smo mi bili age i begovi, a đikani nama bili kmetovi, mi smo bili čisti i oprani, živjeli smo u gradovima, a oni su bili smrdljivi, lojavi divljaci po brdima''. Tako se gradi animozitet. Tako su na kraju krajeva i Srbi gradili svoj prema Bošnjacima. Klasični primjer dehumanizacije.
6) Homogenizacija nacije kroz simbiozu imena, vjere i jezika.
Načertanije s jedne strane, a ''Budi Bošnjak'' s druge strane. Iako su se metodološki koristili drugim aparatima u drugim epohama.
7) Upakovani nacionalizam, predstavljen kao objedinujući, nadnacionalni faktor kako bi nacija imala utjecaj i nad drugima.
Kao što je integralno jugoslovenstvo bilo paravan za srpski nacionalizam, tako je i integralno bosanstvo paravan za bošnjački nacionalizam. Svi ideolozi srpskog nacionalizma u SFRJ - od kompletne SANU garniture, pa do političkih izvršilaca poput Miloševića su lažno insistirali na bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti, jugoslovenstvu itd. sve do samog rata. Ista je priča i sa bošnjačkim nacionalnim ideolozima. I srpski i bošnjački nacionalizmi imaju običaj pronalaženja ikebana iz drugih naroda, s tim da je u slučaju bošnjačkog to stidljivije pa su ikebane formalno imenovane u ime bosanstva. Zašto se ta dva naroda koriste istim sredstvima? Jer su najbrojniji - Srbi u Jugoslaviji i Bošnjaci u BiH.
Mislim da je ovaj dio svima jasan.
9) Lov na vještice protiv pripadnika nacije koji se ne slažu sa nacionalnom matricom. Oni postaju izdajnici i petokolonaši.
Već sam ovo objasnio pod rednim brojem 4.
10) Međunarodna zavjera.
Nemogućnost da se progleda izvan okvira ove kaljuže i da se shvati da smo mi kurac od ovce, da postoje mnogo veće i bitnije geopolitičke igranke kojih nikad nećemo biti svjesni. Iz tog kolektivnog solipsizma se rađaju teorije o međunarodnoj zavjeri, naravno, uskovezane za rat koje samo ojačavaju tezu o mučeništvu i na koncu kult žrtve.
10) Geografija
Dolazimo do ključne tačke - opsjednutost teritorijom. Kao što su Srbi u drugom svjetskom ratu odlazili u Partizane prvenstveno da sačuvaju živu glavu od ustaške kame, te se borili isključivo za goli život, Bošnjaci su u zadnjem ratu se isključivo borili protiv četničke kame i za goli život. U oba sučaja geografija i teritorije nisu imale nikakvo značenje, već je važnost nosio život sunarodnjaka. Međutim, nakon ratova i na krilima izgrađenog kulta žrtve od strane ideologa koji najvjerovatnije nisu ni doživjeli rat, krenulo se u priču o teritorijama. Danas i jedne i druge nacionaliste prvenstveno interesuje teritorija - kolika nam je država, dokle je, koliki nam je izlaz na more. Priča o narodu koji tu živi i obični šupljak. Zvaničnog Beograda boli tuki za Srbima po Kosovu, isto kao što zvaničnog Sarajeva boli tuki za Bošnjake u Prijedoru. Međutim, i jedne i druge jako zanima ta teritorija.
p.s. prije nego što me dežurni branioci svega bošnjačkog napadnu, namjerno sam izbacio zločinački aspekt srpskog nacionalizma iz teksta, kako bi se napravio korak unazad i uvidjela apsolutna preslikanost ideološkog aspekta dvaju nacionalizama.
-
Patriotska_Liga
#921 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Hajde, pa gdje su aplauzi, pohvale, palčevi gore. Lik se potrudio a vi ništa.
- zateznistub
#922 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
NIt' mogu nit' trebam...samo komentarišem. Smatram da jeda osob koja je na piziciji na kojoj je on, itekako mora birati riječi koje koristi...pa nije na Čevljanskoj koridi. A to pravo ni ti ni bilo ko drugi mi mozes uskratiti...mozes samo zaobići...Patriotska_Liga wrote:Ti mu reci šta smije i ne smije.zateznistub wrote:Osoba kao sto je on, jednostavno NE SMIJE sebi dopustiti da ga na javnim istupma "ponese emocija"! Čisto sumnjam da ga je "ponjelo" ali to ja ne mogu dokazati...prog321 wrote:U današnje vrijeme sigurno bespotrebna.
Ali pričamo o Srebrenici i stratištu gdje su Srbi pokazali svoju najgoru stranu.
Miks emocija i društva u kom se našao. Dobro Reis, nemoj više. Visoka funkcija zahtjeva visoku elokvenciju
Kad u krugu svojih istomišljenika sjedi i besjedi moze pricati sta god želi...Javno...Jok!
a vjenika i patriota "na baterije" mi ju pun ku...fer....
Last edited by zateznistub on 27/05/2016 18:09, edited 1 time in total.
-
Patriotska_Liga
#923 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Samo komentarišeš šta neko smije a šta ne smije. Kad komentarišeš kaže se 'mislim da nije trebao', a ne 'ne smije' i to velikim slovima. Srećom uvaženi Reis-ul-ulema nije uvažio tvoje neuvaženo mišljenje.zateznistub wrote:NIt' mogu nit' tgrebam...samo komentarišem, to pravo ni ti ni bilo ko drugi mi mozes uskratiti...mozes samo zaobići...Patriotska_Liga wrote:Ti mu reci šta smije i ne smije.zateznistub wrote: Osoba kao sto je on, jednostavno NE SMIJE sebi dopustiti da ga na javnim istupma "ponese emocija"! Čisto sumnjam da ga je "ponjelo" ali to ja ne mogu dokazati...
Kad u krugu svojih istomišljenika sjedi i besjedi moze pricati sta god želi...Javno...Jok!
a vjenika i patriota "na baterije" mi ju pun ku...fer....
A tek jugonjara na baterije
-
Juliuscezar
#924 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ako skontah Bosnjaci na silu iskopavaju kosti svojih ubijenih 20 godina nakon rata, eto necemo vise.Patriotska_Liga wrote:Hajde, pa gdje su aplauzi, pohvale, palčevi gore. Lik se potrudio a vi ništa.
- zateznistub
#925 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Malo bolje čitaj, nisam rekao NE SMIJE u smislu komande ili naredbe, nego onako kako napisah, NE SMIJE sebi dopustiti...Patriotska_Liga wrote: Samo komentarišeš šta neko smije a šta ne smije. Kad komentarišeš kaže se 'mislim da nije trebao', a ne 'ne smije' i to velikim slovima. Srećom uvaženi Reis-ul-ulema nije uvažio tvoje neuvaženo mišljenje.
A tek jugonjara na baterije
A to Jugonjara...ne znam, hvala, to mi je kompliment...