_BataZiv_0809 wrote:
Pregonjenje na ovoj temi je iskljucivo prica kako je zivot u Bosni skoro apsolutno nemoguc, sto svi znamo da nije istina. Na tom fonu je bio i tvoj post pa sam reagovao. Inace tebe smatram za jednu od najrealnijih o vas preko crte, izuzev simpatija spram Zviza koje su ti gaf
Elem ovdje se krenulo sa navodjenjem razloga za odlazak koji jesu mozda tacni, ali vala slabo koga motivisu da ide odavde.
Od krkanluka, nekulture, pljavstine, mentaliteta, turbo folka itd... (a nije bas da smo svi krkani, nekulturni i prljavi) slabo je ko pobjegao.
Vecina je pobjegla zbog nemogucnosti da se obezbjedi egzistencija. I to je okej. Sasvim normalan i razuman razlog, ali nema ga potrebe kititi nekim razlozima koji su nidje veze. Jer ako toliko ne volis ovu sredinu i ovaj mentalitet (ne ti, nego opcenito), sto onda letis svaki odmor ovamo?
O tome se radi. Provlaci se teza kako je nemoguce zivjeti u Bosni i naravno da je to kao direktan prst u oko nama koji smo ovdje i imamo obezbjedjenu egzistenciju. Naravno da i ja znam da situacija nije dobra, ali takodjer znam (a nisam jedini, ima nas koliko hoces, samo se to ne eksponira kao odlazak) da bih rijetko gdje bolje zivio.
O tome se radi.
ja nisam dugo vani, nisam ratna dijaspora ... moje veze su jake i bice zauvijek, citav zivot mi je u bosni ... i moj razlog za odlazak nije egzistncija, budzetski posao sa vss je bio ok
znam jako dobro kako se zivi dole sa pristojnom platom, a sad znam i koliko treba da se vani stigne do pristojne egzistcenije. to vecina ne zna. nisam ni ja. to je nesto sto se mora dozivjeti da bi se shvatilo.
i ne pricam o realnom stanju, pricam o zeljama ljudi, o razmisljanju da j sve med i mlijeko cim se izadje vani ... to je nazalost istina za cca 90% ljudi sa ovih prostora.
malo je onih koji su realni i koji imaju prave informacije kako je doci vani i poceti od nule. i ima jos onih kojima je dobro u bosni, dobar posao, dobra zaledjina ...
ali ona cifra iz anketa nije izmisljena, i vazi i za bosnu i za srbiju i za hrvatsku ...
idealizacija drustva vani.
vecinom jeste sigurnije (ekonomski i "lopovski", ali ko nema citavu familiju vani nema onu drugu sigurnost da 24/7 ima 10+ ljudi koji ce mu doci ako treba). svaki plus ima svoj minus. i opet je sve individualno. nekome je vaznija ekonomska sigurnost, nekome familija, raja ... nekome je bitnije kakav posao radi nego koliko zaradjuje, neko je nasao novi zivot vani, neko se ne moze uklopiti ...
moja jedina kritika na ovoj temi je bila na prevoz aerodrom - grad.