Zasto ste napustili BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#901 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Connaisseur Karlin »

Bodkin wrote:Kamo je zanimljivo ovo o 4 vrste amera. Oni koji su ludi za bosnom iako su 20 godina u usa jer ih "nesto vuce", oni su nirmalni. Ovi sto su prekinuli sve sa bosnom, oni se preseravaju :-D
Katgorizacija americkih imigranata je smijesna,ali sma se odlicno nasmijala :-D

Za 25 godina i manje,vecina nas u dijsapori smo se mjenjali,a mjenjamo i danas svoje stavove,i meni je prosto nemoguce postavljati "nepromjenjlive" kategorije imigranata. :D
Keiko

#902 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Keiko »

uglavnomja wrote:
Keiko wrote:
.... jako puno ljudi koji su samovoljno izabrali zivot u BiH....,

hmmm

mislim da si promasila citav fudbal sa ovim dijelom posta.

znas kako je tesko ili koliko (ne)moguce otici ...(samo na ovom forumu su bile desetine tema "KAKO OTICI IZ BOSNE") tako da o nekom samovoljnom izboru zivota u bih ... :run: bar 50% ovih sto najvise napadaju dijasporu bi se ispalli sutra. vjerovatno vise od 50%, ali eto ...
Znam. Ali na konkretno ovoj temi nema skoro niko ko bi isao iz BiH već je svima super. A ja neću da bez veze kontriram i ulazim u besmislene rasprave. Neću ništa ni da komentarisem o vlastitom iskustvu jer odmah krene raznorazno etiketiranje koje mi stvarno ne treba.
detroit-mercy

#903 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Dijasporcima je realno teško prihvatiti da postoje ljudi u BiH koji imaju više od njih. :-D
Ma dijasporcima je tesko prihvatiti da ti imas vise od njih :mrgreen: .
Bodkin

#904 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote:
prog321 wrote:Dijasporcima je realno teško prihvatiti da postoje ljudi u BiH koji imaju više od njih. :-D
Ma dijasporcima je tesko prihvatiti da ti imas vise od njih :mrgreen: .
:lol: :lol:
jeza u ledja

#905 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

Al najzesci su ovi sto su bili vani pa se vratili. Oni mi se cini obicno kao najveci branioci svega u BiH. Bio je jedan lik prije, pa valjda bio u Americi jedno vrijeme, sta li. I sta god kazes da je tako i tako, on kaze nije to tako, vec kurcu ne valja. Vrlo brzo skontas da se nije bas najbolje snasao. :D
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#906 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Jimmy McNulty »

Koner objasnio :D

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#907 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote:
Keiko wrote:

hmmm

znas kako je tesko ili koliko (ne)moguce otici ...(samo na ovom forumu su bile desetine tema "KAKO OTICI IZ BOSNE") tako da o nekom samovoljnom izboru zivota u bih ... :run: bar 50% ovih sto najvise napadaju dijasporu bi se ispalli sutra. vjerovatno vise od 50%, ali eto ...
Ja bih rekao da i ti vala pregonis. Pa nismo Sijera Leone pobogu.
Keiko

#908 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Keiko »

Jimmy McNulty wrote:Koner objasnio :D

Željeznička stanica.... :lol: :lol: :lol:

U ovom slucaju je Tuzlanska željeznička stanica otprilike na nivou Malija ili recimo Kambodze.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#909 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Velkoski »

_BataZiv_0809 wrote:
uglavnomja wrote:
Keiko wrote:

hmmm

Gori smo :mrgreen:

50% su budžetlije, 50% želi ići :lol:
HAVANA

#910 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by HAVANA »

jeza u ledja wrote:Al najzesci su ovi sto su bili vani pa se vratili. Oni mi se cini obicno kao najveci branioci svega u BiH. Bio je jedan lik prije, pa valjda bio u Americi jedno vrijeme, sta li. I sta god kazes da je tako i tako, on kaze nije to tako, vec kurcu ne valja. Vrlo brzo skontas da se nije bas najbolje snasao. :D
Evo ja sam se vratio.U belgiji valja,kako ne valja,super.Cak sam i saru uzeo. :D Al ovde mi ljepse.Jbg,sta cu.
Fudo387

#911 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:
jeza u ledja wrote:Al najzesci su ovi sto su bili vani pa se vratili. Oni mi se cini obicno kao najveci branioci svega u BiH. Bio je jedan lik prije, pa valjda bio u Americi jedno vrijeme, sta li. I sta god kazes da je tako i tako, on kaze nije to tako, vec kurcu ne valja. Vrlo brzo skontas da se nije bas najbolje snasao. :D
Evo ja sam se vratio.U belgiji valja,kako ne valja,super.Cak sam i saru uzeo. :D Al ovde mi ljepse.Jbg,sta cu.
Belgija je pickin dim za SDA, al' ne mozemo svi stat' :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#912 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Velkoski wrote:
Gori smo :mrgreen:

50% su budžetlije, 50% želi ići :lol:
Jesi ti navalio :oops: Idi ba, ko ti brani, snaci cemo se i bez tebe....nekako....valjda..... :cry: :cry:
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 21:50, edited 1 time in total.
palermo

#914 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

HAVANA wrote:
Pusti ublehe Havana, nego lijepo priznaj raji da se nisi snašao tamo i zbog toga si se vratio. Čuj ovdje mu ljepše.....koja šuplja........ :D
uglavnomja

#915 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by uglavnomja »

_BataZiv_0809 wrote:
uglavnomja wrote:
Keiko wrote:

hmmm

prvo sierra leone je vrlo zanimljiva zemlja, bar prema wiki ... cak ima i nekih slicnosti, ali nebitno ...

sta ne valaj u mom postu? prema nekim istrazivanjima 50% mladih (a i starijih) bi zeljelo otici iz bh.
a u mom postu stoji: "... bar 50% ovih sto najvise napadaju dijasporu bi se ispalli sutra ..."
ne postoji tema na dijaspori, plus ciljano otvorene teme, u kojoj se ne govori o mogucnostima odlaska. svakakvih profila, budzetlija ili nezaposlen, vss ili nk, ...trazenih ili totalno nepriznatih odnosno fakulteta koji nemaju vaznost izvan granica ovog govornog i pravnog podrucja., mladi, stari, sa djecom, bez, samci, parovi ...

drugi je padez sto prosjecan bosanac - balkanac misli da pare rastu na granama cim predjes granicu eu i da oni tamo jedva cekaju nekog istocnoeuropljanina :mrgreen:
i narocito sto eu plate (i to brutto) pretvraju u markice (netto) i racunaju prema bosanskim cijenama :izet:
cLo

#916 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by cLo »

Image

:lol:
naletih sad na ovo i prva asocijacija mi ova tema
Keiko

#917 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Keiko »

jOFLA wrote:
Keiko wrote:
Jimmy McNulty wrote: Željeznička stanica.... :lol: :lol: :lol:

U ovom slucaju je Tuzlanska željeznička stanica otprilike na nivou Malija ili recimo Kambodze.
Tako je. Skoro sve bivše Sarajlije i Tuzlaci dijasporci iz raznih zemalja s kojima sam razgovarao uz meze i pićence, kad im se duša otvori i srce progovori, šapatom su svi do jednog priznali da su glavni razlozi odlaska nikakva željeznička stanica i malešni aerodrom.
Pa gledaj, majke ti, napravili su jezera, negdje sam procitala da Tuzla ima vise fontana nego bilo koji drugi grad, neko je na FB postavio sliku nekog novog hotela koji izgleda kao da je u Dubaiju a nikome nije palo na pament da okreci zeljeznicku stanicu od 1985-e. Po meni je to upravo nama specificna aljkavost. Sve mozemo, ali nista ne mozemo zavrsit' do kraja i kako treba. A ako vec gradis jezera, hotele i uljepsavas grad za sebe i za turiste, kako ih bolan mozes pustit' medju pse lutalice, na prljave ulice i na zeljeznicku stanicu koja je kao scena iz 'Ko to tamo peva'? (ova zadnja recenica nije upucena @jOFLA licno)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#918 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote:
prvo sierra leone je vrlo zanimljiva zemlja, bar prema wiki ... cak ima i nekih slicnosti, ali nebitno ...

sta ne valaj u mom postu? prema nekim istrazivanjima 50% mladih (a i starijih) bi zeljelo otici iz bh.
a u mom postu stoji: "... bar 50% ovih sto najvise napadaju dijasporu bi se ispalli sutra ..."
ne postoji tema na dijaspori, plus ciljano otvorene teme, u kojoj se ne govori o mogucnostima odlaska. svakakvih profila, budzetlija ili nezaposlen, vss ili nk, ...trazenih ili totalno nepriznatih odnosno fakulteta koji nemaju vaznost izvan granica ovog govornog i pravnog podrucja., mladi, stari, sa djecom, bez, samci, parovi ...

drugi je padez sto prosjecan bosanac - balkanac misli da pare rastu na granama cim predjes granicu eu i da oni tamo jedva cekaju nekog istocnoeuropljanina :mrgreen:
i narocito sto eu plate (i to brutto) pretvraju u markice (netto) i racunaju prema bosanskim cijenama :izet:
Afrika nudi nesvakidasnja iskustva i to je kontinent u kojeg sam zaljubljen. Nazalost politicki je izuzetno nestabilna, sa stotinama gradjanskih ratova izmedju ljudi koje je kontinentalna cizma strpala u iste drzave. No nije tema.

Pregonjenje na ovoj temi je iskljucivo prica kako je zivot u Bosni skoro apsolutno nemoguc, sto svi znamo da nije istina. Na tom fonu je bio i tvoj post pa sam reagovao. Inace tebe smatram za jednu od najrealnijih o vas preko crte, izuzev simpatija spram Zviza koje su ti gaf :D :kiss:

Elem ovdje se krenulo sa navodjenjem razloga za odlazak koji jesu mozda tacni, ali vala slabo koga motivisu da ide odavde.

Od krkanluka, nekulture, pljavstine, mentaliteta, turbo folka itd... (a nije bas da smo svi krkani, nekulturni i prljavi) slabo je ko pobjegao.

Vecina je pobjegla zbog nemogucnosti da se obezbjedi egzistencija. I to je okej. Sasvim normalan i razuman razlog, ali nema ga potrebe kititi nekim razlozima koji su nidje veze. Jer ako toliko ne volis ovu sredinu i ovaj mentalitet (ne ti, nego opcenito), sto onda letis svaki odmor ovamo?

O tome se radi. Provlaci se teza kako je nemoguce zivjeti u Bosni i naravno da je to kao direktan prst u oko nama koji smo ovdje i imamo obezbjedjenu egzistenciju. Naravno da i ja znam da situacija nije dobra, ali takodjer znam (a nisam jedini, ima nas koliko hoces, samo se to ne eksponira kao odlazak) da bih rijetko gdje bolje zivio.

O tome se radi.
uglavnomja

#919 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by uglavnomja »

_BataZiv_0809 wrote:
Pregonjenje na ovoj temi je iskljucivo prica kako je zivot u Bosni skoro apsolutno nemoguc, sto svi znamo da nije istina. Na tom fonu je bio i tvoj post pa sam reagovao. Inace tebe smatram za jednu od najrealnijih o vas preko crte, izuzev simpatija spram Zviza koje su ti gaf :D :kiss:

Elem ovdje se krenulo sa navodjenjem razloga za odlazak koji jesu mozda tacni, ali vala slabo koga motivisu da ide odavde.

Od krkanluka, nekulture, pljavstine, mentaliteta, turbo folka itd... (a nije bas da smo svi krkani, nekulturni i prljavi) slabo je ko pobjegao.

Vecina je pobjegla zbog nemogucnosti da se obezbjedi egzistencija. I to je okej. Sasvim normalan i razuman razlog, ali nema ga potrebe kititi nekim razlozima koji su nidje veze. Jer ako toliko ne volis ovu sredinu i ovaj mentalitet (ne ti, nego opcenito), sto onda letis svaki odmor ovamo?

O tome se radi. Provlaci se teza kako je nemoguce zivjeti u Bosni i naravno da je to kao direktan prst u oko nama koji smo ovdje i imamo obezbjedjenu egzistenciju. Naravno da i ja znam da situacija nije dobra, ali takodjer znam (a nisam jedini, ima nas koliko hoces, samo se to ne eksponira kao odlazak) da bih rijetko gdje bolje zivio.

O tome se radi.
ja nisam dugo vani, nisam ratna dijaspora ... moje veze su jake i bice zauvijek, citav zivot mi je u bosni ... i moj razlog za odlazak nije egzistncija, budzetski posao sa vss je bio ok :D
znam jako dobro kako se zivi dole sa pristojnom platom, a sad znam i koliko treba da se vani stigne do pristojne egzistcenije. to vecina ne zna. nisam ni ja. to je nesto sto se mora dozivjeti da bi se shvatilo.

i ne pricam o realnom stanju, pricam o zeljama ljudi, o razmisljanju da j sve med i mlijeko cim se izadje vani ... to je nazalost istina za cca 90% ljudi sa ovih prostora.
malo je onih koji su realni i koji imaju prave informacije kako je doci vani i poceti od nule. i ima jos onih kojima je dobro u bosni, dobar posao, dobra zaledjina ...

ali ona cifra iz anketa nije izmisljena, i vazi i za bosnu i za srbiju i za hrvatsku ...
idealizacija drustva vani.
vecinom jeste sigurnije (ekonomski i "lopovski", ali ko nema citavu familiju vani nema onu drugu sigurnost da 24/7 ima 10+ ljudi koji ce mu doci ako treba). svaki plus ima svoj minus. i opet je sve individualno. nekome je vaznija ekonomska sigurnost, nekome familija, raja ... nekome je bitnije kakav posao radi nego koliko zaradjuje, neko je nasao novi zivot vani, neko se ne moze uklopiti ...

moja jedina kritika na ovoj temi je bila na prevoz aerodrom - grad.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#920 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote:ali ona cifra iz anketa nije izmisljena, i vazi i za bosnu i za srbiju i za hrvatsku ...
Ostatak posta nema potrebe da kvotam jer se tu slazemo. Eh kaze anekta 50% hoce da ide, je li tako?

To se onda moze citati i kao 50% ne zeli da ide, zeli da ostane ;-) Sve je do konteksta i kako se zeli prikazati :kiss:
cLo

#921 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by cLo »

_BataZiv_0809 wrote: Od krkanluka, nekulture, pljavstine, mentaliteta, turbo folka itd...
Ako cemo iskreno, ovo jesu realni razlozi. Ono sto meni smeta je pederisanje tipa: nasminkana salterusa, puno golfova dvica, izazivaju me sto citam knjige. :-)

ps. ovdje ne mozes tolerisat nemarno nasminkanu salterusu, a vani mozes homosexualce, iako svi znamo kakav stav vecina muskaraca Bosanaca ima prema njima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#922 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

cLo wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Od krkanluka, nekulture, pljavstine, mentaliteta, turbo folka itd...
Ako cemo iskreno, ovo jesu realni razlozi. Ono sto meni smeta je pederisanje tipa: nasminkana salterusa, puno golfova dvica, izazivaju me sto citam knjige. :-)

ps. ovdje ne mozes tolerisat nemarno nasminkanu salterusu, a vani mozes homosexualce, iako svi znamo kakav stav vecina muskaraca Bosanaca ima prema njima.
Ne rekoh da su nerealni nego da nisu glavni.
Zoya

#923 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Zoya »

Keiko wrote:
jOFLA wrote:
Keiko wrote:[quote="Jimmy McNulty"

Tako je. Skoro sve bivše Sarajlije i Tuzlaci dijasporci iz raznih zemalja s kojima sam razgovarao uz meze i pićence, kad im se duša otvori i srce progovori, šapatom su svi do jednog priznali da su glavni razlozi odlaska nikakva željeznička stanica i malešni aerodrom.
:lol: Muke Isusove :D

Je l' to nismo još uvijek od aerodroma odmakli? Šarajte malo ljudi, šarajte.
cLo

#924 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by cLo »

_BataZiv_0809 wrote:
Ne rekoh da su nerealni nego da nisu glavni.
Indirektno jesu glavni. Sve to nabrojano upravo rezultira opcim stanjem u drzavi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#925 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Puno se lakse trpe i manje se primjecuju uz obezbjedjenu egzistenciju.

A nije bas da ni na Zapadu toga nema, al' haj eto.
Post Reply