AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
hajib

#901 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

ti sto kazes da malo oladim kazi mi gde nisam u pravu?
ja opet kazem ,nemate ni jedan konkretan odgovor na ono sto pise u kur an u
1.ili ne smete da kazete
2.ili ste glupi
3.ili i jedno i drugo
predugo sam "prijatelju" moj rvo se sa hodzama i imamima tako da nemas nikakav adut protiv mene
a ako zelis da verujes kako verujes ,tvoj problem...kako pise u kur an u...vama vasa vjera,nama nasa vjera,i vi necete biti pitani za ono sto drugi rade.
tvoj problem sto ne smes da kazes nesto o svetoj knizi :izet:
hajib

#902 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

2. Ako ima, onda može izabrati da ne bude upućen.
vrlo glupo od tebe,da izabere da ne bude upucen?ko to bira da ne oseti allahove blagodeti :lol:
hajib

#903 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

da ti objasnim

ti zivis u sredini gde su svi muslimani,i glupo je ocekivati od tebe da pricas protiv sebe..tu je strah od muslimanske zajednice koja bi te odbacila ako bi se pobunio ili nesto pricao protiv nje.znaci ti nemas slobodno misljenje jer je tvoje misljenje formirala zajednica odnosno roditelji koji su te upucivali islamu.e sad nastaje problem!!ti znas i osecas da nesto nije u redu,cak i sa tvojom religijom,ali ne smes da kazes.zato se drzis tyv.starih pravila...npr.slusaj sta hodza kaze a ne radi sta hodza radi... a sta to hodza radi?
hajib

#904 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

8. Slijedi: kompletan Kur'an, zapravo religija/vjera bilo koje vrste, bi bila prožeta kontradikcijama u vezi sa slobodom izbora i odgovornosti koju čovjek ima za svoj izbor. A ne može biti odgovoran onaj koji izbora nema.
apsolutno tacno!!!
kur an i sve svete knjige pune su kontradikcija,ali niko ne da na "svoje" tako da ce se ljudi uvijek prepirati cija je religija bolja ili ljepsa,ili ......
mad_max_ba

#905 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by mad_max_ba »

Jesi li vjernik ili ateista? Da znam sa kojeg polazišta da ti pišem
RNG_25

#906 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

hajib wrote:2. Ako ima, onda može izabrati da ne bude upućen.
vrlo glupo od tebe,da izabere da ne bude upucen?ko to bira da ne oseti allahove blagodeti :lol:
Pa, dovoljno je reći da i među npr. muslimanima ima onih koji zaista sebe zovu i smatraju muslimanima, koji čak i vjeruju iskeno, no npr. čine razna nepoželjna djela, za koja znaju da su takva i znaju da su loša. A svako djelo ima posljedice. A neke od posljedica su "skretanje s puta". Posredno, dakle, čak i kada čovjek ima znanje, pa i izbor, opet može napraviti... iracionalan izbor u tome.

Ako bi Bog odlučio (iako ponekad to odlučuje, ali to je Božiji prerogativ) da poništi loše posljedice nekog djela, onda se Bog petlja u uzročno-posljedične zakonitosti -> poništava posljedicu -> poništava izbor <- jer posljedica ovisi od izbora.

Možda ti misliš nešto tipa da bi Bog se mogao svima ukazati sada, na ovom svijetu? Teško da bi to mogao... a da svijeta i živih ljudi u njemu ostaje. To da Bog, u teoriji, može uputiti svakoga možda stoji, no iz moje perspektive gledano - to bi zahtijevalo poništenje ljudske prirode i činjenje čovjeka ničim drugim doli automatonom, koji kao takav ne bi imao nikakvu zaslugu u bilo čemu.

Pa je li Adem, prema Kur'anu, bio tamo gdje je imao sve blagodati, uz to što je znao i možda čak vidio Boga, pa opet je svjesno prekršio Božije zabrane? Zašto? Dodatno, Adem je još i "naučen imenima svih stvari", tj. znao je sve što čovjek može znati, pa opet je učinio sranje. Dakle, morao je znati i to da se neće dobro provesti ako učini prekršaj koji je učinio, pa ipak je taj prekršaj napravio. Razlog? Više njih, od kojih je jedan taj da čovjek nije isto što i znanje...

1. Ili je neko čovjek, ili nije.
2. Ako jeste - mora imati slobodu izbora.
3. Ako ima slobodu izbora - to mora biti i sloboda da čini zlo.
4. Ako nema slobodu izbora - taj "neko" nije čovjek.
5. Slijedi: taj "neko" je mašina (automaton).
6. Slijedi: taj "neko" nema vrijednost sam po sebi. Ne može ništa samostalno zaslužiti, niti može išta samostalno postići.

I tako dalje. Uglavnom, stvari su komplikovanije nego što se na prvu čine. Tu je i "problem" što Bog ne može učiniti sve, što Bog ima vlastite osobine, što Bog ima Volju kojom si može nove osobine "dati" i td.

No poenta svega jeste: evidentno je da ljudi, i kada znaju da nešto što čine je loše, i dalje mogu to svjesno učiniti, lošim posljedicama unatoč.
RNG_25

#907 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

Također, heh, opet ostaje jednostavna stvar da čak i kada Bog uputi čovjeka, nije isključeno njegovo skretanje. Za primjer i dokaz vidjeti Adema i dr. Koliko god Bog možda želio da uputi, pa i upućivao, toliko izgleda čovjek svojom prirodom želi da skrene. I to jeste biti čovjekom, između ostalog.
RNG_25

#908 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

Pod pretpostavkom da je ovo meni upućeno...
hajib wrote:da ti objasnim

ti zivis u sredini gde su svi muslimani,i glupo je ocekivati od tebe da pricas protiv sebe..tu je strah od muslimanske zajednice koja bi te odbacila ako bi se pobunio ili nesto pricao protiv nje.znaci ti nemas slobodno misljenje jer je tvoje misljenje formirala zajednica odnosno roditelji koji su te upucivali islamu.e sad nastaje problem!!ti znas i osecas da nesto nije u redu,cak i sa tvojom religijom,ali ne smes da kazes.zato se drzis tyv.starih pravila...npr.slusaj sta hodza kaze a ne radi sta hodza radi... a sta to hodza radi?
Kakve ovo sve veze ima sa mojom argumentacijom i rečenim do sada? Nikakve. Fokusiraj se na ono šta kažem, a ne na mene o kome ništa ne znaš.
RNG_25

#909 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

hajib wrote:8. Slijedi: kompletan Kur'an, zapravo religija/vjera bilo koje vrste, bi bila prožeta kontradikcijama u vezi sa slobodom izbora i odgovornosti koju čovjek ima za svoj izbor. A ne može biti odgovoran onaj koji izbora nema.
apsolutno tacno!!!
kur an i sve svete knjige pune su kontradikcija,ali niko ne da na "svoje" tako da ce se ljudi uvijek prepirati cija je religija bolja ili ljepsa,ili ......
Pa, da su "pune kontradikcija" je neizbježno, s obzirom na relativizam koji prožima (ali ne i definiše, bitna distinkcija) ovaj svijet, pa tako i sve što je dio ovog svijeta, uključujući i religije i njihove izvore.

Međutim, ja sam govorio o samo jednom dijelu onoga što je na prvu "kontradikcija", te sam dao djelimično rješenje tog problema. Ako Bog poziva čovjeka na odgovornost -> čovjek ima odgovornost -> čovjek ima izbor. Zatim, tu je priča o izboru Boga. Pa priča da izbor nije samo kvalitativan (ili jeste, ili nije) već je i kvantitativan (ima ga više, ili manje). Što sve zajedno bar usmjerava ka rješenju problema slobode izbora, ako ga već ne rješava samo po sebi.

Niko nije rekao da je znanje laka stvar, ili da ga se može preuzeti serviranog tek tako. Istina, ljudi poput Platona, Aristotela i dr. uveliko pomažu, ma kako malo sam ih čitao, ali bar sam dosta čitao šta su njihovi istomišljenici rekli...
Drvosjeca iz Dejcica

#910 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hajib wrote:muhamed je imao 40 godina kada mu je navodno stigla objava.pre toga on je bio trgovac i mnogi arapi,trgovci,su se cudili kad je on poceo da ih izbegava i povlaci se u brda.tamo je navodno cuo glasove u glavi,jedan moj prijatelj dr. mi je rekao da su to shizofrene osobe koje cuju glasove.kroz citav Kur an muhamed se obraca samo arapima,munafici,dvolicnjaci,mnogobosci,idolopoklonici a nikako ostalim narodima.u filmu pod zastavom muhameda kada dolazi kod persijsko cara muhamedov sljedbenik mu naredjuje da primi islam ,na sta mu ovaj odgovara:Ti!!dolazis ovamo,smrdis na koze i na djeve i govoris mi kom se bogu trebam klanjati.muhamed nije mogao ni zamisliti da ce ,doduse silom, njegova navodna objava steci toliku popularnost. :izet:
Pa dobro i Isus je ušao na magarcu u Jeruzalem, rodio se među kozama i ovcama, smijali mu se i ismijavali...itd. Poznato je da mnoge supstance izazivaju različite vizije i halucinacije, mnogi narodi diljem planete hiljadama godina prije Muhameda i Isusa iste konzumirali u različite svrhe a između ostalog da bi spoznali nepoznato. U božijim rukama i shizofrenija može biti alat.
hajib

#911 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

Pod pretpostavkom da je ovo meni upućeno...

nije tebi upuceno...
zagortenej

#912 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Most muslims argue that the period following the passing away of Muhammad was Islam's golden era and that we Muslims need to re-create that caliphate to emulate that political system in today's world. I wish to demonstrate that when Muslims buried the Prophet, they also buried with him many of the universal values of Islam that he had preached. The history of Islam can be described essentially as the history of an unending power struggle, where men have killed each other to claim the mantle of Muhammad. This strife is a painful story that started within hours of the Prophet closing his eyes forever, and needs to be told. I firmly believe the message of the Quran is strong enough to withstand the facts of history.
asurbanipal

#913 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

BEN MELAMET

Ben melamet hırkasını
Kendim giydim eynime
Ar u namus şişesini
Taşa çaldım kime ne

Gah giderim medreseye
Ders okurum hak için
Gah giderim meyhaneye
Dem çekerim kime ne

Sofular haram demişler
Bu aşkın şarabına
Ben doldurur ben içerim
Günah benim kime ne

Nesimi'ye sordular ki
Yarin ilen hoş musun
Hoş olayım olmayayım
O yar benim kime ne

Imadeddin Nesimi ( 1369-1417 )

PREVOD ILAHIJE "BEN MELAMET"

Hrku ( kaput ) prezira i podništavanja sam obukao.
A flašu u kojoj je stajao moj stid i ponos, razbio sam o kamen:
Pa, šta se koga tiče?

Ponekad se popnem na brdo i sejrim ( razgledam ) ovaj svijet ( Alem ).
Ponekad se spustim na zemlju i izgovorim Hu, Hu:
Pa, šta se koga tiče?

Ponekad odem u medresu, da naućim ders u ime Allaha.
Ponekad odem u mejhanu ( tekiju ), da se napijem pića aška.
Pa, šta se koga tiče?

Zahirije nam govore, da je haram, ovo naše piće-aška za Allahom.
Allah mi toči, a ja pijem, pa ako je grijeh, to je moj grijeh:
Pa, šta se koga tiče?

Šta-išta, suhih pobožnjaka čine sedždu džamijskom mihrabu ( za plaću ).
A ja sedždu činim, svome Dostu Allahu, pa ako je to grijeh, to je moj grijeh:
Pa, šta se koga tiče?

Ako bi upitali NESIMIJU, kako je sredio račune sa Allahom?
Sredio ili ne sredio!? On je moj, a ja Njegov!
Pa, šta se koga tiče?

(Prevod ilahije od hadži šejh hafiz ef. Kazima Hadžimejlića r.š. )

Ali Imaduddin Nesimi, veliki Turski pjesnik porijeklom iz Azerbejdžana rođen je 1369.godine, nekoliko desetljeća nakon dva velika pjesnika, hazreti Mevlane Dželaluddin Rumija i Junusa Emre-a. Bio je potomak Poslanikove s.a.v.a. loze - Ehli Bejta. Poznat uglavnom po svom Nesimi pseudonimu, skladao je jedan divan u azerbejdžanskom, jedan na perzijskom jeziku, smatra se jednim od najvećih turskih mističnih pjesnika krajem 14. i početkom 15. stoljeća i jedan je od najistaknutijih pjesnika divan majstora u turskoj književnoj povijesti. Bio je pripadnik Hurufijskog sufijskog bratstva, jednog od ogranaka Bektašijskog reda, koji je svoje učenje zasnivao na brojčanoj vrijednosti i značenju slova(harfova)u islamskom misticizmu. Osnivač ovog ogranka bio je Fazulah Naimi „hurufi“(1340-1394), savremenik ovog pjesnika. Treba reći da je zbog nekih stavova i ideja koje su karakterisale ovaj islamski sufijski pravac Nesimi tragično okončao život u Alepu u Siriji, osuđen od strane tadašnje uleme i vlastodržaca. No, njegove su pjesme inspirisale mnoge kasnije pjesnike da pišu pjesme satkane alegorijom i mističnim doživljajima i iskustvima, poput Hajamovih Rubaija i Nesimijevih Divana. Njegove pjesme se i dan danas citiraju i izvode grupno ili pojedinačno, rame uz rame sa pjesmama najvećeg turskog pjesnika svih vremena Junusa Emre-a...
Gojeni H

#914 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

hajib wrote:
"Ne ubijajte djecu svoju od straha od neimaštine, i njih i vas Mi hranimo, jer je ubijati njih doista veliki grijeh. "
sta reci za ovo?ovde se konkretno misli na muslimane,tj savjetuju se da ne ubijaju svoju decu.ko iole normalan moze da pomisli tako nesto?roditelj sam i glavu bi da za svoje dijete.muslimani ne zele da priznaju da je njihova knjiga opasna i luda.

Primjeri infanticida postoje od kada je ljudi. I danas, u primitivnim zajednicama, postoji praksa ubijanja jednog od blizanaca, djece koja pokazuju ili "pokazuju" fizicku ili mentalnu zaostalost. i sl.
S obzirom da su Arapi predislamskom dobu zivjeli pretezno u plemenskim zajednicama, zasto mislis da takva praksa nije postojala?
"A da ne šaljemo čuda, zadržava nas samo to što drevni narodi nisu u njih povjerovali; Semudu smo kao vidljivo čudo kamilu dali, ali oni u nju nisu povjerovali. A čuda šaljemo samo da zastrašimo. "
cilj muslimana je da zastrase druge ,sto u kur an u i pise,cilj muslimana da islamiziraju druge i da ih koriste za svije bolesne ideje.dolaskom turaka na balkan poceo je jedan veliki projekat islamiziranja slovenskog stanovnistva.necuveni zlocini u ranoj vladavini turaka primorali su hriscansko stanovnistvo da ,kaovoljno,u stvari silom prihvate tursku vjeru.
I reci: "Došla je istina, a nestalo je laži; laž, zaista, nestaje!"* muslimani su ti koji najvise lazu,u to budi uveren

A, da li Allah trenutnom promjenom fizickih zakona zeli da zastrasi one koji samo strahom mogu da usvoje "znakove"?
Muslimani nisu Borg, Dakle, postoje podjele na ideoloskoj, etnickoj i kulturoloskoj osnovi.
Ukoliko tvrdis da su Osmanlije pocinile velike zlocine, bilo sta uporedivo sa srpskim zlocinima nad nesrpskim stanovnistvom, dobro bi bilo da podijelis s nama neke reference.
Muslimani BiH najvise zele da budu ostavljeni na miru, i da zive normalno svoje zivote.
Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" - A Allah prašta i samilostan je. ovde muhamed poziva arape da ga slede,ali u prethodnim ajetima preti im ne;uvenim patnjama,koje su radili njegovi sljedbenici i tako arape prisile da ga slede u njegovim suludim i mahnitim projektima

Lijepo bi bilo da nam kazes kakvim patnjama su drugi bili izlozeni od strane Muhameda a.s. i njegovih sledbenika.
Diwan

#915 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Koliko samo bajki, lafine, pričica i priča iz raznih drugih tradicija sadrži ova vjera nazvana islamom svjedoči i sljedeća priča koju su bajkoviti pisci hadisa i i izmišljene tradicije pođonili iz hrišćanstva:
ST FELIX AND THE SPIDER

THERE lived in the third century a man called Hermias, who was by birth a Syrian. Having served for a term in the army, he went to Campania and there, in the town of Nola, bought and settled upon an estate, where he remained to the end of his days. He had two sons, one of whom, named after himself, also became a soldier; the other, Felix, entered the priesthood, and personally served the old Bishop of Nola, whose name was Maximus.

During the reign of the Emperor Decius, in one of the periods of persecution, the aged Bishop, fleeing from danger, escaped to the hills, leaving his flock in the care of Felix.

The Emperor's agents coming to Nola, unable to find Maximus, seized his representative, and threw him into a dungeon, where he languished in darkness, heavily manacled with chains.

One night an angel appeared to him, telling him that Maximus, in his hiding place, was dying of cold and hunger. He bade Felix go to his aid; at the same moment the chains fell from the prisoner's hands, ankles, and neck, the doors and outer gates of the prison opened before him, and in freedom Felix followed the angel, who led him to the spot where Maximus lay.

Felix gave the exhausted Bishop food and drink provided by the angel, chafed his nearly frozen limbs, and restored him to life. Then, taking him on his back, he carried him safely home, where a faithful old servant ministered to him.

Felix himself returned to his abode, and there remained in hiding until the persecution came to an end through the death of Decius in the year.

But this was not the end of the persecution of Christians, and it was not long before the life of Felix was again in danger.

As he left his lodging one day to seek some place of safety, he came face to face with the very men who were searching for him to take his life. They did not, however, know who he was, and, waylaying him, asked: "Hast thou met one Felix on thy way?"

"Nay," answered Felix, "I met him not."

Then both he and the soldiers hastened each, in his own direction. Felix, knowing well that it was only a matter of minutes before the searchers should learn his identity and hasten after him, fled with all speed toward the edge of the town. There, in the outskirts, he came to a ruined wall whose face was cleft with a narrow rift. He crept with difficulty through this aperture and found among the ruins beyond the wall a dry well, in which he hid himself, none too soon. The soldiers, not finding him in his house, and their suspicions being aroused by the memory of his face and apparel, hastened back on their tracks, expecting to find him still on the road. They came to the cleft. He could hear their voices, and his heart stood still as he heard one suggest investigation beyond the wall.

"Nay," answered another, "it would be useless to look beyond this opening. Seest thou not? No man has passed through in many a day, for so heavy a web have I never beheld spun by living spider. A web like this is a long labour!"

Such was God's method of protecting His own. He sent him a saviour in the hour of his danger in the person of a spider, who wove, with a rapidity possible only to one sent by God to protect a friend, a web of such size, thickness, and intricacy, that it formed a [242] veritable curtain of gray lace across the break in the wall.
Image

Zvuči poznato?

Pa naravno:
Zatim, dobro opremljeni i u velikom broju krenuli su u potjeru za Resulom. Muhammed s.a.w.s. i Ebu Bekr r.a., su se sklonili u jednu pećinu na čijem je ulazu pauk brzo ispleo svoju mrežu – nakon njihovog ulaska. Kad su se Mekkenlije približili pećini na čijem ulazu je bila ispletena paukova mreža, brzo su se odmakli od pećine sa zaključkom da niko dugo nije ulazio u tu pećinu s obzirom da je paukova mreža na ulazu u pećinu netaknuta.
Kada su mušrici primijetili Poslanikov, a.s., odlazak krenuli su za njim u potjeru. Čak su došli do ulaza u pećinu u kojoj su bili Poslanik, a.s., i Ebu-Bekr, međutim Allah je poslao Svoju pomoć; vidjevši ispred pećine svijeno ptičije gnijezdo i paukovu mrežu, mušrici pomisliše kako nije moguće da neko uđe u tu pećinu, pritom ne oštetivši paukovu mrežu, i vratiše se.
Slučajnost? Aha

Inače je St. Felix živio u 3 stoljeću.

I malo još večih bajki za kraj posta :lol: :mrgreen:
„Kada su činili hidžru Allahov Poslanik, a.s., i Ebu Bekr, r.a., tokom čitavog puta, Ebu Bekr, je kružio oko Poslanika, a.s. Vidjevši to, Poslanik, a.s., ga upita: „Ebu Bekre, šta ti je?“ Ebu Bekr, r.a., reče: „Allahov Poslaniče, sjetim se da bi nas mogla sačekati zasjeda, pa odem ispred tebe. Padne mi na um da bi nam mogla naići potjera, pa odem iza tebe. Kada pomislim da bi te neko mogao napasti sa desne strane, ja odem desno, a kada pomislim da bi te neko mogao napasti sa lijeve strane, ja odem lijevo, pa se vratim. Poslanik, a.s., mu reče: „Ebu Bekre, voliš li me?“ Ebu Bekr reče: „Da, Allahov Poslaniče!“ „Umro bi na mom putu?“- upita Poslanik, a.s. „Da, jer ako ja umrem, umro je samo jedan čovjek, ali ako ti umreš, umrla je vjera!“ Kada su Ebu Bekr i Allahov Poslanik, a.s., došli do pećine Es-Sevr, Poslanik htjede ući u nju ali mu Ebu Bekr, r.a., reče: „Ne, Allahov Poslaniče! Želim se uvjeriti da u pećini nema ničega što bi ti moglo nauditi!“ Zatim uđe u pećinu i poče je pregledati dok se u potpunosti ne uvjeri da je bezbjedna. Zatim, od svoje odjeće poče kidati komade i njima zatvarati rupe. Nakon svega toga, pozva Allahovog Poslanika, a.s., da uđe. Allahov Poslanik, a.s., ga upita za razlog iscijepljene odjeće, pa mu Ebu Bekr reče: „Allahov Poslaniče, bojao sam se da bi ti nešto moglo nauditi iz ovih pukotina!“ Allahov Poslanik, a.s., zaspa, spustivši glavu na Ebu Bekrovo krilo. Tada Ebu Bekr ugleda još jednu pukotinu koju pokri stopalom, bojeći se da iz nje nešto ne povrijedi Allahovog Poslanika, a.s. U unutrašnjosti pukotine se nalazio škorpion, koji ujede Ebu Bekra, ali se on nimalo ne pomjeri, ne želeći da probudi Allahovog Poslanika, a.s. Od žestokog bola, počeše mu same suze teći niz lice. U tom se probudi Allahov Poslanik, a.s., i upita ga o razlogu plača. Te mu Ebu Bekr, r.a., reče: „Allahov Poslaniče, za tebe bih žrtvovao i oca i majku! Ugrizao me je škorpion!“ Poslanik, a.s., potra rukom ranu Ebu Bekra i Allahovom dozvolom, on bi izliječen.“
Gojeni H

#916 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Diwan wrote:
Slučajnost? Aha

Inače je St. Felix živio u 3 stoljeću.
Na koji nacin mozemo verificrati starost ove price? Zasto ne bi bilo moguce da su krscani ovu pricu culi iz usta muslimana a onda je prilagodili dogadjaju iz svoje tradicije?
hajib

#917 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

Lijepo bi bilo da nam kazes kakvim patnjama su drugi bili izlozeni od strane Muhameda a.s. i njegovih sledbenika.

patnjama kakvih danas vidimo u islamsom svijetu,npr bacanja covjeka u kljucalu vodu,zakopavanje zivih ljudi,paljenje zivih ljudi....

muhamed je vrlo dobro znao da savjetima i pricom nece postici nista, tako da je koristio surove metode za obracunavanje sa svojim neistomisljenicima,gore navedeno

inace kur an je pun pretnji za one koji ne slede muhameda.inace muhamed je vrlo vesto koristi znanje trgovine,jer je i sam bio trgovac.postavljao je zasede i otimao blago arapima da bi posle toga pozivao u islam nudeci im njihovu robu,koju je oteo.arapi su se cudili takvom nacinu razmisljanja.u filmu pod zastavom muhameda ima mnogo scena koje su u najmanju ruku diskutabilne.u jednoj sceni kada ebu sufijan dolazi kod muhameda i kaze da prihvata islam ali da ima jos sumnji u njegovoj glavi,bilal,muhamedov sljedbenik mu kaze:a da ti odrubimo glavu posle neces imati nikakvih sumnji :lol:
Nero Histrion

#918 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nero Histrion »

Gojeni H wrote:
hajib wrote:
"Ne ubijajte djecu svoju od straha od neimaštine, i njih i vas Mi hranimo, jer je ubijati njih doista veliki grijeh. "
sta reci za ovo?ovde se konkretno misli na muslimane,tj savjetuju se da ne ubijaju svoju decu.ko iole normalan moze da pomisli tako nesto?roditelj sam i glavu bi da za svoje dijete.muslimani ne zele da priznaju da je njihova knjiga opasna i luda.

Primjeri infanticida postoje od kada je ljudi. I danas, u primitivnim zajednicama, postoji praksa ubijanja jednog od blizanaca, djece koja pokazuju ili "pokazuju" fizicku ili mentalnu zaostalost. i sl.
S obzirom da su Arapi predislamskom dobu zivjeli pretezno u plemenskim zajednicama, zasto mislis da takva praksa nije postojala?
"A da ne šaljemo čuda, zadržava nas samo to što drevni narodi nisu u njih povjerovali; Semudu smo kao vidljivo čudo kamilu dali, ali oni u nju nisu povjerovali. A čuda šaljemo samo da zastrašimo. "
cilj muslimana je da zastrase druge ,sto u kur an u i pise,cilj muslimana da islamiziraju druge i da ih koriste za svije bolesne ideje.dolaskom turaka na balkan poceo je jedan veliki projekat islamiziranja slovenskog stanovnistva.necuveni zlocini u ranoj vladavini turaka primorali su hriscansko stanovnistvo da ,kaovoljno,u stvari silom prihvate tursku vjeru.
I reci: "Došla je istina, a nestalo je laži; laž, zaista, nestaje!"* muslimani su ti koji najvise lazu,u to budi uveren

A, da li Allah trenutnom promjenom fizickih zakona zeli da zastrasi one koji samo strahom mogu da usvoje "znakove"?
Muslimani nisu Borg, Dakle, postoje podjele na ideoloskoj, etnickoj i kulturoloskoj osnovi.
Ukoliko tvrdis da su Osmanlije pocinile velike zlocine, bilo sta uporedivo sa srpskim zlocinima nad nesrpskim stanovnistvom, dobro bi bilo da podijelis s nama neke reference.
Muslimani BiH najvise zele da budu ostavljeni na miru, i da zive normalno svoje zivote.
Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" - A Allah prašta i samilostan je. ovde muhamed poziva arape da ga slede,ali u prethodnim ajetima preti im ne;uvenim patnjama,koje su radili njegovi sljedbenici i tako arape prisile da ga slede u njegovim suludim i mahnitim projektima

@Gojeni H - dzaba se trudis objasnajvati nekome ko naopako shvata i ko ima katance na srcu. Dovoljno govori ono sto sam boldirao. To je dokaz ili nehoticnog neznanja ili namjernog izvrtanja ... - :shock: :? knjiga je opasna i luda jer je protiv infanticida?!

Mogu se pronaci primjeri, nije ih uopste malo, iz danasnjeg vremena gdje roditelji ubijaju rodjenu djecu, dave ih u kadama, upucaju cijelu porodicu, izgladnjuju i vezu lancima do smrti i td. i td., a drze Bibliju kod kuce. I u susjednim zemljama ima takvih pojava, preko Drine, npr.

Covjek tvrdi kako je Kur'an samo Arapima poslan i tako jos puno toga., "pikantnog". Sta reci?! Ne vreeeeedi objasnjavati. Moze se samo smijati. :D
arzuhal

#919 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

hajib wrote:u filmu pod zastavom muhameda ima mnogo scena koje su u najmanju ruku diskutabilne.u jednoj sceni kada ebu sufijan dolazi kod muhameda i kaze da prihvata islam ali da ima jos sumnji u njegovoj glavi,bilal,muhamedov sljedbenik mu kaze:a da ti odrubimo glavu posle neces imati nikakvih sumnji :lol:
Pa čak i obični film menjaš i daješ pogrešnu informaciju, nije to bio Bilal.
Nero Histrion

#920 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nero Histrion »

arzuhal wrote:
hajib wrote:u filmu pod zastavom muhameda ima mnogo scena koje su u najmanju ruku diskutabilne.u jednoj sceni kada ebu sufijan dolazi kod muhameda i kaze da prihvata islam ali da ima jos sumnji u njegovoj glavi,bilal,muhamedov sljedbenik mu kaze:a da ti odrubimo glavu posle neces imati nikakvih sumnji :lol:
Pa čak i obični film menjaš i daješ pogrešnu informaciju, nije to bio Bilal.
:lol: priupit'o bi samo je l' mu hodza bio musliman, kad je 'vako potkovan znanjem ... covjek tvrdi da je klanjo pet vakata, otud pitanje :D
hajib

#921 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

ajeti su iz kur an a a ne iz biblije
i bio je bilal a ne neko drugi....i ne znam sta cekate sad ce podne namaz...pozurite na namaz pozurite na spas...

jedno pitanje za vas muslimanske vjernike ..obavljate li svih pet duznosti i obaveza islama?
hajib

#922 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

sad u sirokom luku zaobilazim dzamiju.... :izet:
hajib

#923 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by hajib »

ako ne obavljate duznosti i obaveze u islamu,cuvajte se allahove kazne...tako pise...jel da?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#924 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dr.gog »

hajib wrote:ako ne obavljate duznosti i obaveze u islamu,cuvajte se allahove kazne...tako pise...jel da?
Gubljenje vremena na isprazno pisanje je grijeh prema poklonjenom vremenu, Hajibe, zar ne?
Diwan

#925 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

hajib wrote:sad u sirokom luku zaobilazim dzamiju.... :izet:
Nisi ti nikad ni usao u nju sveti marko :lol:

Ti bolan nemaš pojma ni o svojoj vlastitoj vjeri a ovamo prozivaš druge kako su na stranputici i kako im je vjera pogrešna i šta sve ne.

E moj Ilija ili kako se vec zoves, pored tebe je mozda prosao fasizam i nacionalizam, ali vjera nikako
Post Reply