commendatore wrote:Dominion93 wrote:Mislim da nisam nigdje pročitao smislenu teoriju šta je Mladića i ostale zločince "prebacilo" da naprave to što su napravili u Srebrenici. Kažem "prebacilo" jer je to što su tamo napravilo očito neusporedivo sa genocidom 92-e u Krajini i Podrinju, sa postupanjem prema Bošnjacima npr. u Banjaluci, Bijeljini, okupiranom dijelu Sarajeva i, najčudnije od svega, sa zauzimanjem Žepe samo par tjedana kasnije. Odluka sigurno nije bilo impulsivna već dobro spremljena i organizirana. Ne vjerujem da je stvar u nekoj osveti, jer sumnjam da su im npr. ljudi u Žepi bili nešto draži i da su s njima imali manje problema.

mislim da je Srebrenica sublimacija nekih faktora - licno mislim da nema tu neke teorije sad da covjek kaze - tacno to je razlog i slicno.... ali je Mladic poceo da gubi konce pocetkom 1995-e, pao je Vlasic, Bihac prosirio slobodni teritorij - odbio teske napade izuzetno koncentrisanih cetnickih snaga - moje licno misljenje je - da je operacija provedena sa cinom zastrasivanja i demoralisanja protivnika (ARBIH, civila i slicno), podizanja bitno poljuljanog borbenog morala cetnickih hordi tzv VRS-a te bitno smanjene ofanzivne snage.... samim tim mi se cini da je Mladic ocajno trazio nacin da "se osveti Dahijama" ne za tursku okupaciju - ali za teske vojne gubitke tokom 19995
upravo precizno birajuci najslabije branjen dio bojišta u BIH.... tome je vjerovatno kumovala vidna indolentnost MZ-e prema ratu u BIH i cetnickim zlocinima, posebice olicena u ljudima kao sto su Butros Gali ili Jasusi Akasi ili general Zanvije koji su najblaze receno saucesnici planetarnog ratnog zlocina, kojeg je nesretno prije toga opet politicki i globalno zasjenio onaj u Ruandi kalendarski skoro u bobu isti samo godinu prije..... ja sam dosta o ovome razmisljao i ovo je samo moje vidjenje stvari pa makar bilo i prdoklacenje ali mislim da nekih logickih poveznica ima....
obzirom na grandiozan broj petokolonasa u strukturi ARBIH, vjerovatno je Mladic imao i neke obavjestajne podatake koji su nagovjestavali protuofanzivna dejstva ARBIH 1995-e, a neki mini dokaz tome je angazovanost razlicitost jedinica sa obe strane Drine sve sa ciljem da se podigne nivo borbenog morala na nivou nacije (s obe strane Drine).... takodjer ima tu jos jedan elemenat a to je pokusaj rasterecenja njihovih linija koje su bile ugrozene a koje su kasnije i probijene sa padom niza okupiranih teritorija i gradova koje su kontrolisali te samim time smanjenje vatrene moci ARBIH u nekom neplaniranom obracunu bez repa i glave gdje bi ARbih projektovano pretrpila velike gubitke u ljudstvu i tehnici - u biti mislim da je i to razlog sto se vise nije ucinilo na spasavanju civila i vojnika tokom pada Srebrenice jer takva akcija zahtijeva opsezno planiranje i angazovanje pogotovo uzevsi u obzir koliko civila i vojske izgubljeno pri proboju kroz nepoznate teritorije gdje su ljudi izlozeno lutali bez skoro ikakve organizacije, hrane, oruzja i municije.....
tacno je da je mladic poceo da gubi konce vec od kraja 94., strateska situacija se debelo promijenila u korist armije bih, rat i mir s hrvatima bili su neke od najvecih prekretnica i najbitnijih detalja generalno u ratu, rat armije bih protiv hvo i hrvatske vojske debelo je situaciju okrenuo u mladicevu korist, kad je postalo jasno da se bih patritske snage ne mogu unistiti blickrigom, kad su se neke teritorije odrzale, pa krenule i kontraofanzive armije bih, gdje su stvorene velike slobodne teritorije oko gorazda i gore oko srebrenice itd, rat s hrvatima je potpuno zaustavio bh patriote i dao vojsci mladicevoj nevjerovatnu mogucnost daljeg napredovanja, naravno zato sto su putevi snadbijavanja oruzjem,mts-om i zivotnim namirnicama skoro potpuno zatvoreni, pa onda i veliki dio snaga armije vezan za zestoke bitke protiv hrvata itd, rezultat toga bili su veliki gubici teritorija 93. godine kada pada bjelasnica i igman, kad gorazde postaje potpuno izolovano na smanjenoj teritoriji, kad pada ogromna teritorija u podrinju i sve se sliva u srebrenicu koja i tad zamalo pada, pa onda i na drugim ratistima teske situacije iz kojih se armija cupa nadljudskim naporima.
isto tako, poslije americke inicijative i mira s hrvatima, otvaranjem puteva ozbiljnijeg naoruzavanja, ulaska hvo i hrvatske vojske u napokon otvoreniji rat protiv vrs u zapadnoj bosni u ofanzivama koje su bile pripreme za oluju,oslobadjanjem velikih snaga armije iz klinca sa hrvatima i napokon mogucnosti armije bih da stvaraa oslobodilacke manevarske brigade koje se ne moraju vezati na cuvanje linija itd, mladic je dosao u tesku situaciju, koju je dodatno pogorsao i slobo uvodjenjem sankcija rs-u koje su dovele do ozbiljnog slabljenja snage vrs, sto vec od pocetka godine mladicevu genocidnu armiju dovodi u izrazito nepovoljan polozaj gdje omjer u ljudstvu postaje poguban po vrs, a odnos naoruzanja se bitno popravlja u korist armije koliko toliko i taj nedostatak ne biva toliko drasticno los kao u 92. i 93.
ovo su cinjenice koje imaju itekako veze sa srebrenicom, u hagu su otkriveni neki dokumenti strogo povjerljivo, gdje se vidi panika u prepiskama i gdje ima nekoliko dokumenata u kojima se slazu kako im je srebrenica i zepa trn u oku, jer boje se frontalne ofanzive armije bih prema podrinju i spajanje s enklavama, ono o cemu sam ja pisao, a sto su mnogi forumasi smatrali nemogucim, vrh vojske rs je smatrao itekako mogucim jer je i opsta i situacija na tom dijelu po njih bila teska, gotovo nemoguca za braniti, u prepiskama mladic cak navodi i nacin na koji armija moze ovladati podrinjem, pominje mogucnost horizontalnog napada od teocaka do olova prema drini, navodi realno i slabosti armije u enklavi i nemogucnost vrs da dovede vece snage sa strane da brane ogroman taj prostor jer vec su napeti do maksimuma, zato izdaje naredbu o hitnoj akciji rjesavanja srebrenice i zepe, da se muslimani preduhitre jer koliko god da je armija u enklavama slaba, veliki frontalni napad iz vana, uz manje ali vrlo bitne akcije diverzantske iz enklava presijecanjem dvije tri glavne komunikacije i usporavanjem kakvih takvih pojacanja, sve bi to vrs odnosno istocnobosanski korpus dovelo u strahovito tesku situaciju okruzenja i poluokruzenja gdje armija bih ima ogromnu prednost.
mladic tu striktno navodi snage i brigade armije koje bi tu mogle da udare, navodi da su muslimani u mogucnosti dovesti vece snage iz centralne bosne,hercegovine, vece snage isto drugog i treceg korpusa, neke elitne jedinice i svasta nesto, uz postojece snage koje se naslanjaju na taj front, spominje cifru cini mi se od 15-20 vojnika armije bih, od kojih bi dosta bilo elitnih jedinica, koji bi udarili na 5-6 hiljada razvucenih vojnika vrs, od kojih su vecina najslabija klasa vojnicka itd, svasta tu mladic navodi, razocaran je odnosom srbije, i zato oficirima izdaje jasne naredbe sto brze eliminacije enklava jeru protivnom prijeti vrlo realna mogucnost velike pusione u podrinju, raspolucivanje rs-a i njeno dovodjenje pred kolaps
tako je govorio mladic svojim podredjenim, a ima tu i analiza njegovih oficira koji isticu isti problem i to dovodi do njihovog napada na enklavu iako su znali naravno da je zasticena zona i sve to, situacija ratna ih je tjerala da se tu vade, a jos jedan je faktor bitan, onaj psiholoski, nakon niza teskih poraza, gubljenja teritorija i lomljenja zubi u nekoliko velikih ofanziva tipa teocak,bihac,gorazde itd. bila ima je potrebna neka pobjeda i iskaljivanje,tu im se takodje poklopila srebrenica koja je bila nasa najslabija tacka realno
mladicu je u osvjajanju srebrenicu pomoglo i nekoliko faktora, prvo indolentnost medjunarodne zajednice koja nije branila ono sto je potpisala da ce braniti, onda kad vec nije branila mz pomogla mu je slaba organizovanost snaga u enklavi i spremnost da se brane zestoko i u teskim uslovima, kao u mnogim drugim krajevima sto se branilo, i onda i tragicna indolentnost samog vrha armije bih koja je bila zaista u mogucnosti, a nije se pomoglo, a nekoliko je bilo mogucnosti, od te velike ofanziva koja se vec pocela i planirati, al se odustalo, pa do mogucnosti grupisanja snaga prema vlasenici i srebrenici koje bi mladica vrlo vjerovatno i bez nekih borbi natjeralo da odustane od srebrenice, vrh armije bih je dokazano imao dosta informacija puno prije ona kobna dva tri dana zavrsna sloma srebrenice o pripremama i kretanju srpskih snaga prema srebrenici, jasno se vidjela namjera, al nase kljusine u vrhu su sve to mirno gledale uzdajuci se u intervenciju sa strane umjesto u se i u svoje kljuse