Drugi korpus Armije BiH

Post Reply
Smail Aga Cengic

#901 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by Smail Aga Cengic »

karanana wrote:
Smail Aga Cengic wrote:
karanana wrote:iz onog sto sam cuo, 2. korpus nije mrdnuo ni kad je posavina padala u oktobru 92.
tako ovi hrvati kazu koji se optuzuju da su prodali posavinu.
koliko su mogli tehnicki? mozda ne puno ali tamo neki hrvatski generali kazu da su mogli nesto a nisu nista.
Jel to ti ozbiljno?
da. tako sam cuo gledajuci neku emisiju hrt-a o padu posavine. iskazi nekih hrvatskih oficira iz njihovih jedinica, konkretno mislim da je u pitanju slavnoskobrodska brigada koja je bila u posavini.

zasto mislis da sam neozbiljan? je li netacna tvrdnja? je li se drugi korpus borio po modrici, derventi i brodu? izuzetak gradacacka i brcanska brigada, ali da li su snage iz tuzle isle na koridor odnosno na zaustalvjanje ofanzive probijanja koridora?
Mi smo citav rat ratovali na koridoru, a i protiv svercerske bande u Varesu takodje 1993. godine.

O pocetka rata, znaci ljeto 1992. godine, Prva, Druga i Treca tuzlanska brigada su se smjenjivale na brcanskom ratistu te na Gradacaccu i gdje god smo se nasljanjali na HVO je bilo gusto, Ulice su pale jer se HVO povukao i Treca ostala u okruzenju, ali su je ostale brigade probile.

Drugi Korpus je do postavljanja Delica Seada bio najbolji korpus, najvise muke zadavao cetnicima, ali kad su nasi spijuni i udbasi dosli na vlast onda se to malo smirilo ali Posavina je jedna druga tema, mozemo rado nastaviti tamo.

Sto se tice HVO-a u Bosni, njihovih oficira i tzv. generala, iako sam podrzavam ideju bratstva Hrvata i Bosnjaka, HVO nije bio na nivou ni jedne izvidjacke sekcije. To je samo skup svercera bio.
almir90

#902 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by almir90 »

Pokušavali su svim snagama da uđu u grad. Što se teritorije tiče, izgubili smo samo neka sela okolna koja su ionako činila samo srpsko stanovništvo. Sam grad je sačuvan, izgrađen, samo spomenici u gradu podsjećaju na rat.

Evo šta kaže glavni četo. Tvrdio da će uzeti, al' uzeo je kitu. Kad je bila mobilizacija snaga po Srbiji, najviše po Vojvodini bila im je kletva kad im se kaže da moraju ići na Gradačac, to su priče Srba.

Što se tiče voza, tamo na srpskom forumu pišu borci koji su navodno bili na tom ratištu i u vozu, preživjeli, da mi zapravo nismo ništa zaplijenili naoružanja, de da su oni digli voz u zrak. Ali, isto tako im je priča da su šine propale od navodne težine voza. :lol:

Evo snimci neki. Srbi tvrde da nije bilo žrtava, no ima snimak koji više nije dostupan, oko 170 žrtava je izvučeno iz voza, i dozvoljeno je srpskoj strani da pokupi leševe nakon što su naši izvukli naoružanje. Nisu svi bili u vojim uniformama, svjedoci tvrde da ih je bilo i u običnoj civilnoj odjeći.

Više puta smo iseljavani iz grada, tj. civilno stanovništvo u okolna sela prema Tuzli, neki u Srebrenik.

Samo da kažem još, veoma važno je da spomenem i ovog čovjeka, koji je pored boraca dosta učestvovao u odbrani grada. Zahvaljujući SDA poltronima koji su samo švercali sa četnicima, i prodavali dva puta grad četnicima. Moja mržnja prema takvima je neopisiva!

SkyLimit

#903 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Kratke biografije tek malog dijela od svih poginulih pripadnike Armije R BiH sa područja Kalesije.

Možda ratišta koja su prošli i lokacije njihovih pogiblji najbolje oslikaju koliki je zapravo prostor pokrivao Drugi korpus. Pogledajte na karti gdje je Teočak, gdje je Zvornik/Sapna, gdje je Majevica, gdje je Kalesija, gdje je Vozuća, gdje je Gradačac i gdje je Brčko i koliko su to međusobno udaljene tačke.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Last edited by SkyLimit on 07/07/2016 15:33, edited 1 time in total.
SkyLimit

#904 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
SkyLimit

#905 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Već sam u jednom od postova objavio spisak svih poginulih pripadnika Crnih Labudova sa područja Kalesije, a sad mogu dopuniti taj post i fotografijom svakog od njih:
Image
- Hamzalija Avdić(1965., Donji Rainci). Poginuo 03. 02. 1994. na ratištu oko Fojnice.

Image
- Nurija Karić(1971., Hajvazi). Poginuo 16. 6. 1994. na Vozući.

Image
- Suad Spahić – Keko(1970., Like). Poginuo 18. 6. 1994. na Vozući. Odlikovan Zlatnim Ljiljanom.

Image
- Hariz Vokić (1968., Sajtovići). Poginuo 18. 6. 1994. na Vozući. Odlikovan Zlatnim Ljiljanom.

Image
- Ibrahim Ahmetović (1973., Hajvazi). Poginuo 20. 8. 1994. na Čemernici, Nišićka visoravan.

Image
- Alija Mešanović (1976., Petrovice). Poginuo 06. 5. 1995. na Visokoj Glavici, na zvorničko – teočanskom ratištu. Odlikovan Zlatnim Ljiljanom.

Image
- Fuad Selimović – Fudo(1973., Gornje Vukovije). Poginuo 06. 5. 1995. na Visokoj Glavici, na zvorničko – teočanskom ratištu.

Image
- Mersudin Daljac (1976., Gornji Rainci). Poginuo 15. 6. 1995. na Vlašiću.
Danguba

#906 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by Danguba »

Sarajmen wrote:Sve pusta mladost :( , i tako svakih nekoliko decenija.
:( :(

...i onda ide onaj ''sarkastican'' odgovor ''zasto zena ima vise jer muskarci ne paze na nacin zivota''. :(
SkyLimit

#907 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Svi poginuli borci općine Srebrenik
http://www.youtube.com/watch?v=FKLtz-qlubc

Prikazani do 8. minute skoro svi poginuli oko Smoluće, koje je bila žarište u prvim mjesecima rata. Oko tih dešavanja ima zasebna tema na ovom forumu
http://forum.klix.ba/smoluca-1992-t31475.html

Kad je Smoluća postala završena priča, vidi se od tada pa sve do kraja rata ogroman broj poginulih u susjednom Gradačcu, praktično između Smoluće 1992. i Vozuće 1995. 90% boraca iz Srebrenika je poginulo u Gradačcu, a čini se da su uglavnom bili raspoređeni u rejon Liporašće. Nešto poginulih i oko Brčkog.

Na kraju rata imaju poginulih prilikom oslobađanja Vozuće i daljneg napredovanja u dubine Ozrena.

Lokalna brigada je bila 21.(kasnije 212.), a formiranjem 211. Oslobodilačke brigade i 8-) najbolje jedinice iz Srebrenika ulaze u njen sastav.
Last edited by SkyLimit on 08/08/2016 15:38, edited 1 time in total.
SkyLimit

#908 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Da li neko zna tačke podatke o gubicima VRS kad je Drugi korpus uzeo kotu Vijenac na Ozrenu 1994. godine?

Recimo za Lisaču na Majevici 1994. je lahko. Onaj pripadnik VRS koji je i sam tad bio zarobljen a poslije napisao knjigu o tom događaju je uredno u knjizi naveo imena 72 pripadnika 1. Majevičke brigade Ugljevik koji su čuvali položaje na toj koti prilikom napada Armije BiH, njih 11 koji su poginuli u borbenim dejstvima i njih 61 koji su zarobljeni. I mi sad znamo tačne podatke.

Ali za Vijenac nigdje nisam našao pouzdane podatke. Negdje se čak govori i o "150 poginulih i zarobljenih pripadnika Krnjinske brigade" a negdje čak i o "preko 200 poginulih i zarobljenih pripadnika Krnjinske brigade", međutim ove cifre mi ipak djeluje prevelike. A fazon je što ih iznose obje strane, poštovaoci Armije BiH da bi naglasili veličinu svoje pobjede a poštovaoci VRS da bi naglasili veličinu svoje žrtve.

Mevludin Mahmutbegović, komadant Ž. Osa je u svojoj knjizi uredno naveo imena pripadnika VRS koje je na Vijencu zarobila lično njegova jedinica, ali to je definitivno nepotpuna lista ukupno zarobljenih
Image

U svakom slučaju, iako se ne može sa sigurnošću zaključiti koliko tačno, može se utvrditi da je prilikom oslobađanja Lisače 94., Vijenca 94. i Vozuće 95. Drugi korpus zarobio 250 - 400 pripadnika VRS i odveo ih u zatvor u Tuzli i svi su živi razmjenjeni, neki još tokom rata a ostali su jednostavno pušteni kad je rat završio.
Last edited by SkyLimit on 08/08/2016 15:21, edited 1 time in total.
SkyLimit

#909 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

Neke bitne ratne teme su ili slabo obrađene ili informacije imaju negdje zapisane samo ja ne znam za njih.

Recimo ta ofanziva VRS "Spreča 95" kojoj je bio cilj: "odsjeći muslimanske oružane snage u širem rejonu Teočaka i Sapne, a zatim pregupisati snage, produžiti napad i u drugoj fazi operacije razbiti i uništiti muslimanske snage, a glavnim snagama produžiti napad i izbiti na liniju, Banj Brdo-Dubnica, Kalesija-Vis."
http://www.docfoc.com/45324600-vrs-operacija-spreca-95
Last edited by SkyLimit on 08/08/2016 15:50, edited 2 times in total.
SkyLimit

#910 Re: Drugi korpus Armije BiH

Post by SkyLimit »

.
Last edited by SkyLimit on 08/08/2016 15:35, edited 1 time in total.
Dominion93

#911 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by Dominion93 »

Nisu mi nimalo simpatični Herceg Bosna ni HVO kao cjelina, ali mislim da ovo ne stoji. Često se od Srba veterana zna čuti da im je najteže ratište bilo prema 108-oj brigadi, a bogami se i Orašje solidno odbranilo (doduše ne znam jesu li imali pomoć od HV-a u ljudstvu).
Gojeni H

#912 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by Gojeni H »

Dominion93 wrote:Nisu mi nimalo simpatični Herceg Bosna ni HVO kao cjelina, ali mislim da ovo ne stoji. Često se od Srba veterana zna čuti da im je najteže ratište bilo prema 108-oj brigadi, a bogami se i Orašje solidno odbranilo (doduše ne znam jesu li imali pomoć od HV-a u ljudstvu).
108. brigada ce se kasnije podijeliti na 108. brigadu Armije i 108. HVO. HVO brigada je bila ustvari velicine bataljona. Najvece borbe je izvukla Armija.
Orasje se vise nego solidno borilo prve godine rata, poslije toga je to bilo uglavnom cuvanje linija. Nije cetnike Orasje nesto posebno remetilo. Ionako je predaleko od koridora. Mi smo njima bili problem i stanje konstantnog rata je bilo prema linijama 108. brigade Armije.

Ne citam Smail-agi misli, ali mislim da on prvenstveno misli na organizaciju HVO, koji je efektivno bio udruzena zlocinacka grupa. U takvoj situaciji i sa skoro nulom morala, uz casne izuzetke, imao si poluvojnu formaciju nikakvog borbenog kvaliteta. Krivica je na rukovodstvu HB ali i Hrvatske.
Hrvatska je svoju vojsku ustrojila kako treba, ali je hercegovacke giliptere drzala samo radi reklame.
Gojeni H

#913 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by Gojeni H »

SkyLimit wrote:
zenit dozic wrote:Mora neko biti kriv ako nije 2 korpus onda je on.
On kao komadant armije je morao izdati naredbu za djelovanjem.
Ovo je cisto trazenje izlika i bljuje mi se na ovo.
Sto su nasera i druge oficire izvukli i tako odbranu ostavili bez glavno komandujucih?
Sto ih nisu vratili nakon te tzv obuke?
Sto su nasera razrjesili duznosti bas tada kad je bilo najteze?
Kad se saznalo da se nesto sprema zasto se nije djelovalo?
Kad je vec pocelo da se desava sto se nije djelovalo po hitnom postupku da se spase sto se spasiti moze?
FRONT JE BIO OGROMAN SNAGA JE BILO STO NIJE NISTA PODUZETO???
Nekorektan si. Nisi se ni potrudio pročitati čitav tekst a u komentaru na njega postavljaš pitanja koja su detaljno odgovorena u njemu.
Iako mi je general Sead Delic ni-toplo-ni-hladno kao i ostali komandanti korpusa, ne moze se kriviti zbog strategije i odredjivanja prioriteta na relaciji Posavina-Podrinje.

Nasera su izvukli radi skolovanja. Vracen nije mogao biti jer je nakon obaranja helikoptera od strane cetnickih snaga u blizini Zepe, zauzet stav da se ne leti do daljnjeg.
Nije se moglo djelovati tako brzo kad je cetnicka ofanziva vec pocela.
Bolje je mozda pitati kako se uopste dozvolilo da Srebrenica i Zepa ostanu tako dugo u okruzenju. Naravno da obicnoj svjetini u to vrijeme ne bi godilo preseljenje, ali bi se zivoti spasili. OStavljati nekakve enklave bez ikakvog plana B je takva idiotarija da treba da sluzi kao negativan primjer za buduce generacije.
Gojeni H

#914 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by Gojeni H »

Danas je 21 godina od genocida u Srebrenici.

Neka im je vjecni rahmet i sreca.

Jos smo zivi, jos smo tu.
Streptokok

#915 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by Streptokok »

I k tomu jaci nego ikad.
Dominion93

#916 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by Dominion93 »

Mislim da nisam nigdje pročitao smislenu teoriju šta je Mladića i ostale zločince "prebacilo" da naprave to što su napravili u Srebrenici. Kažem "prebacilo" jer je to što su tamo napravilo očito neusporedivo sa genocidom 92-e u Krajini i Podrinju, sa postupanjem prema Bošnjacima npr. u Banjaluci, Bijeljini, okupiranom dijelu Sarajeva i, najčudnije od svega, sa zauzimanjem Žepe samo par tjedana kasnije. Odluka sigurno nije bilo impulsivna već dobro spremljena i organizirana. Ne vjerujem da je stvar u nekoj osveti, jer sumnjam da su im npr. ljudi u Žepi bili nešto draži i da su s njima imali manje problema. :sad:
julisiz es grant

#917 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by julisiz es grant »

Dominion93 wrote:Mislim da nisam nigdje pročitao smislenu teoriju šta je Mladića i ostale zločince "prebacilo" da naprave to što su napravili u Srebrenici. Kažem "prebacilo" jer je to što su tamo napravilo očito neusporedivo sa genocidom 92-e u Krajini i Podrinju, sa postupanjem prema Bošnjacima npr. u Banjaluci, Bijeljini, okupiranom dijelu Sarajeva i, najčudnije od svega, sa zauzimanjem Žepe samo par tjedana kasnije. Odluka sigurno nije bilo impulsivna već dobro spremljena i organizirana. Ne vjerujem da je stvar u nekoj osveti, jer sumnjam da su im npr. ljudi u Žepi bili nešto draži i da su s njima imali manje problema. :sad:
Nađi definiciju riječi "hubris". Mladić je vjerovatno umislio da je nepobjediv nakon Srebrenice i da može šta hoće.
Onda ono što je se desilo u Žepi spada u to...ono kao, vidite da mogu biti milostiv kad hoću, isto kao što vas mogu sve i pobiti.
Iako nisam siguran kako je gro muškaraca u Žepi preživio. Jesu li ih evakuisali sa ženama i djecom ili su se probijali sami, kao oni iz Srebrenice?
1992. su na teritoriji UZP-a zatirane cijele porodice...imaš primjera da je skoro cio jedan rod uništen u jednom mahu, kao npr. Kurspahići iz Koritnika u živoj lomači u Pionirskoj ulici u Višegradu.
Da je te pokolje, koji su bili u izvedbi u pojedinim slučajevima užasniji od Srebrenice, organizovao Mladić, možda bi bio "sistematičniji". 1992. su glavni organizatori i izvođači bili policija i lokalne vlasti, a ne vojska.
commendatore

#918 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by commendatore »

Dominion93 wrote:Mislim da nisam nigdje pročitao smislenu teoriju šta je Mladića i ostale zločince "prebacilo" da naprave to što su napravili u Srebrenici. Kažem "prebacilo" jer je to što su tamo napravilo očito neusporedivo sa genocidom 92-e u Krajini i Podrinju, sa postupanjem prema Bošnjacima npr. u Banjaluci, Bijeljini, okupiranom dijelu Sarajeva i, najčudnije od svega, sa zauzimanjem Žepe samo par tjedana kasnije. Odluka sigurno nije bilo impulsivna već dobro spremljena i organizirana. Ne vjerujem da je stvar u nekoj osveti, jer sumnjam da su im npr. ljudi u Žepi bili nešto draži i da su s njima imali manje problema. :sad:
mislim da je Srebrenica sublimacija nekih faktora - licno mislim da nema tu neke teorije sad da covjek kaze - tacno to je razlog i slicno.... ali je Mladic poceo da gubi konce pocetkom 1995-e, pao je Vlasic, Bihac prosirio slobodni teritorij - odbio teske napade izuzetno koncentrisanih cetnickih snaga - moje licno misljenje je - da je operacija provedena sa cinom zastrasivanja i demoralisanja protivnika (ARBIH, civila i slicno), podizanja bitno poljuljanog borbenog morala cetnickih hordi tzv VRS-a te bitno smanjene ofanzivne snage.... samim tim mi se cini da je Mladic ocajno trazio nacin da "se osveti Dahijama" ne za tursku okupaciju - ali za teske vojne gubitke tokom 19995

upravo precizno birajuci najslabije branjen dio bojišta u BIH.... tome je vjerovatno kumovala vidna indolentnost MZ-e prema ratu u BIH i cetnickim zlocinima, posebice olicena u ljudima kao sto su Butros Gali ili Jasusi Akasi ili general Zanvije koji su najblaze receno saucesnici planetarnog ratnog zlocina, kojeg je nesretno prije toga opet politicki i globalno zasjenio onaj u Ruandi kalendarski skoro u bobu isti samo godinu prije..... ja sam dosta o ovome razmisljao i ovo je samo moje vidjenje stvari pa makar bilo i prdoklacenje ali mislim da nekih logickih poveznica ima....

obzirom na grandiozan broj petokolonasa u strukturi ARBIH, vjerovatno je Mladic imao i neke obavjestajne podatake koji su nagovjestavali protuofanzivna dejstva ARBIH 1995-e, a neki mini dokaz tome je angazovanost razlicitost jedinica sa obe strane Drine sve sa ciljem da se podigne nivo borbenog morala na nivou nacije (s obe strane Drine).... takodjer ima tu jos jedan elemenat a to je pokusaj rasterecenja njihovih linija koje su bile ugrozene a koje su kasnije i probijene sa padom niza okupiranih teritorija i gradova koje su kontrolisali te samim time smanjenje vatrene moci ARBIH u nekom neplaniranom obracunu bez repa i glave gdje bi ARbih projektovano pretrpila velike gubitke u ljudstvu i tehnici - u biti mislim da je i to razlog sto se vise nije ucinilo na spasavanju civila i vojnika tokom pada Srebrenice jer takva akcija zahtijeva opsezno planiranje i angazovanje pogotovo uzevsi u obzir koliko civila i vojske izgubljeno pri proboju kroz nepoznate teritorije gdje su ljudi izlozeno lutali bez skoro ikakve organizacije, hrane, oruzja i municije.....
julisiz es grant

#919 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

commendatore wrote:
mislim da je Srebrenica sublimacija nekih faktora - licno mislim da nema tu neke teorije sad da covjek kaze - tacno to je razlog i slicno.... ali je Mladic poceo da gubi konce pocetkom 1995-e, pao je Vlasic, Bihac prosirio slobodni teritorij - odbio teske napade izuzetno koncentrisanih cetnickih snaga - moje licno misljenje je - da je operacija provedena sa cinom zastrasivanja i demoralisanja protivnika (ARBIH, civila i slicno), podizanja bitno poljuljanog borbenog morala cetnickih hordi tzv VRS-a te bitno smanjene ofanzivne snage.... samim tim mi se cini da je Mladic ocajno trazio nacin da "se osveti Dahijama" ne za tursku okupaciju - ali za teske vojne gubitke tokom 19995
Sve ovo....i ja mislim.
Ne treba zaboraviti i da se VRS neposredno prije toga opekla i na Goraždu, gdje im u teškim borbama koje su trajale od kraja maja pa kroz cijeli juni 1995, ne samo da nije pošlo za rukom da zauzmu grad, nego su i dio teritorija kojeg su osvojili u aprilu 1994, izgubili...to je sigurno doprinijelo bijesu Mladića i frustraciji.
commendatore

#920 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by commendatore »

julisiz es grant wrote:
commendatore wrote:
Sve ovo....i ja mislim.
Ne treba zaboraviti i da se VRS neposredno prije toga opekla i na Goraždu, gdje im u teškim borbama koje su trajale od kraja maja pa kroz cijeli juni 1995, ne samo da nije pošlo za rukom da zauzmu grad, nego su i dio teritorija kojeg su osvojili u aprilu 1994, izgubili...to je sigurno doprinijelo bijesu Mladića i frustraciji.
eh da izvini, zaboravio sam spomenuti gorazde.... :thumbup:
julisiz es grant

#921 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

commendatore wrote:
Sjećam se kad su pali Srebrenica i Žepa počelo se sa strahom pričati da će sada udariti i na Goražde. A ja sam se pitao "pa šta su radili prije Srebrenice, cijeli mjesec dana"? Bilo je jasno da su na Goraždu "ispuhali" i da nemaju snage da u skorije vrijeme ponovo udare. I naši su tamo, doduše, već bili na kraju snaga, a kako i ne bi...možda bi četnici krenuli ponovo na Goražde, da su imali vremena. Ali, samo 20 dana nakon Srebrenice krenula je "Oluja", pa se zakotrljalo u Krajini, pa su i na Treskavici naši nešto kao krenuli u deblokadu (žali Bože rahmetli Zaima što džaba pogibe, na samom kraju), pa udario i NATO...i znamo kako se završilo.
commendatore

#922 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by commendatore »

julisiz es grant wrote:
commendatore wrote:
Sjećam se kad su pali Srebrenica i Žepa počelo se sa strahom pričati da će sada udariti i na Goražde. A ja sam se pitao "pa šta su radili prije Srebrenice, cijeli mjesec dana"? Bilo je jasno da su na Goraždu "ispuhali" i da nemaju snage da u skorije vrijeme ponovo udare. I naši su tamo, doduše, već bili na kraju snaga, a kako i ne bi...možda bi četnici krenuli ponovo na Goražde, da su imali vremena. Ali, samo 20 dana nakon Srebrenice krenula je "Oluja", pa se zakotrljalo u Krajini, pa su i na Treskavici naši nešto kao krenuli u deblokadu (žali Bože rahmetli Zaima što džaba pogibe, na samom kraju), pa udario i NATO...i znamo kako se završilo.
zato kazem - mislim da je mladic raspolag'o sa odredjenim obavjestajnim podacima (a kako i ne bi pored zgadije vrlo slicne Luisu Mekenziju) pa pozurio da i Srebrenicu "oslobodi"
crazy_diamond

#923 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by crazy_diamond »

commendatore wrote:

upravo precizno birajuci najslabije branjen dio bojišta u BIH.... tome je vjerovatno kumovala vidna indolentnost MZ-e prema ratu u BIH i cetnickim zlocinima, posebice olicena u ljudima kao sto su Butros Gali ili Jasusi Akasi ili general Zanvije koji su najblaze receno saucesnici planetarnog ratnog zlocina, kojeg je nesretno prije toga opet politicki i globalno zasjenio onaj u Ruandi kalendarski skoro u bobu isti samo godinu prije..... ja sam dosta o ovome razmisljao i ovo je samo moje vidjenje stvari pa makar bilo i prdoklacenje ali mislim da nekih logickih poveznica ima....

obzirom na grandiozan broj petokolonasa u strukturi ARBIH, vjerovatno je Mladic imao i neke obavjestajne podatake koji su nagovjestavali protuofanzivna dejstva ARBIH 1995-e, a neki mini dokaz tome je angazovanost razlicitost jedinica sa obe strane Drine sve sa ciljem da se podigne nivo borbenog morala na nivou nacije (s obe strane Drine).... takodjer ima tu jos jedan elemenat a to je pokusaj rasterecenja njihovih linija koje su bile ugrozene a koje su kasnije i probijene sa padom niza okupiranih teritorija i gradova koje su kontrolisali te samim time smanjenje vatrene moci ARBIH u nekom neplaniranom obracunu bez repa i glave gdje bi ARbih projektovano pretrpila velike gubitke u ljudstvu i tehnici - u biti mislim da je i to razlog sto se vise nije ucinilo na spasavanju civila i vojnika tokom pada Srebrenice jer takva akcija zahtijeva opsezno planiranje i angazovanje pogotovo uzevsi u obzir koliko civila i vojske izgubljeno pri proboju kroz nepoznate teritorije gdje su ljudi izlozeno lutali bez skoro ikakve organizacije, hrane, oruzja i municije.....
tacno je da je mladic poceo da gubi konce vec od kraja 94., strateska situacija se debelo promijenila u korist armije bih, rat i mir s hrvatima bili su neke od najvecih prekretnica i najbitnijih detalja generalno u ratu, rat armije bih protiv hvo i hrvatske vojske debelo je situaciju okrenuo u mladicevu korist, kad je postalo jasno da se bih patritske snage ne mogu unistiti blickrigom, kad su se neke teritorije odrzale, pa krenule i kontraofanzive armije bih, gdje su stvorene velike slobodne teritorije oko gorazda i gore oko srebrenice itd, rat s hrvatima je potpuno zaustavio bh patriote i dao vojsci mladicevoj nevjerovatnu mogucnost daljeg napredovanja, naravno zato sto su putevi snadbijavanja oruzjem,mts-om i zivotnim namirnicama skoro potpuno zatvoreni, pa onda i veliki dio snaga armije vezan za zestoke bitke protiv hrvata itd, rezultat toga bili su veliki gubici teritorija 93. godine kada pada bjelasnica i igman, kad gorazde postaje potpuno izolovano na smanjenoj teritoriji, kad pada ogromna teritorija u podrinju i sve se sliva u srebrenicu koja i tad zamalo pada, pa onda i na drugim ratistima teske situacije iz kojih se armija cupa nadljudskim naporima.

isto tako, poslije americke inicijative i mira s hrvatima, otvaranjem puteva ozbiljnijeg naoruzavanja, ulaska hvo i hrvatske vojske u napokon otvoreniji rat protiv vrs u zapadnoj bosni u ofanzivama koje su bile pripreme za oluju,oslobadjanjem velikih snaga armije iz klinca sa hrvatima i napokon mogucnosti armije bih da stvaraa oslobodilacke manevarske brigade koje se ne moraju vezati na cuvanje linija itd, mladic je dosao u tesku situaciju, koju je dodatno pogorsao i slobo uvodjenjem sankcija rs-u koje su dovele do ozbiljnog slabljenja snage vrs, sto vec od pocetka godine mladicevu genocidnu armiju dovodi u izrazito nepovoljan polozaj gdje omjer u ljudstvu postaje poguban po vrs, a odnos naoruzanja se bitno popravlja u korist armije koliko toliko i taj nedostatak ne biva toliko drasticno los kao u 92. i 93.

ovo su cinjenice koje imaju itekako veze sa srebrenicom, u hagu su otkriveni neki dokumenti strogo povjerljivo, gdje se vidi panika u prepiskama i gdje ima nekoliko dokumenata u kojima se slazu kako im je srebrenica i zepa trn u oku, jer boje se frontalne ofanzive armije bih prema podrinju i spajanje s enklavama, ono o cemu sam ja pisao, a sto su mnogi forumasi smatrali nemogucim, vrh vojske rs je smatrao itekako mogucim jer je i opsta i situacija na tom dijelu po njih bila teska, gotovo nemoguca za braniti, u prepiskama mladic cak navodi i nacin na koji armija moze ovladati podrinjem, pominje mogucnost horizontalnog napada od teocaka do olova prema drini, navodi realno i slabosti armije u enklavi i nemogucnost vrs da dovede vece snage sa strane da brane ogroman taj prostor jer vec su napeti do maksimuma, zato izdaje naredbu o hitnoj akciji rjesavanja srebrenice i zepe, da se muslimani preduhitre jer koliko god da je armija u enklavama slaba, veliki frontalni napad iz vana, uz manje ali vrlo bitne akcije diverzantske iz enklava presijecanjem dvije tri glavne komunikacije i usporavanjem kakvih takvih pojacanja, sve bi to vrs odnosno istocnobosanski korpus dovelo u strahovito tesku situaciju okruzenja i poluokruzenja gdje armija bih ima ogromnu prednost.

mladic tu striktno navodi snage i brigade armije koje bi tu mogle da udare, navodi da su muslimani u mogucnosti dovesti vece snage iz centralne bosne,hercegovine, vece snage isto drugog i treceg korpusa, neke elitne jedinice i svasta nesto, uz postojece snage koje se naslanjaju na taj front, spominje cifru cini mi se od 15-20 vojnika armije bih, od kojih bi dosta bilo elitnih jedinica, koji bi udarili na 5-6 hiljada razvucenih vojnika vrs, od kojih su vecina najslabija klasa vojnicka itd, svasta tu mladic navodi, razocaran je odnosom srbije, i zato oficirima izdaje jasne naredbe sto brze eliminacije enklava jeru protivnom prijeti vrlo realna mogucnost velike pusione u podrinju, raspolucivanje rs-a i njeno dovodjenje pred kolaps

tako je govorio mladic svojim podredjenim, a ima tu i analiza njegovih oficira koji isticu isti problem i to dovodi do njihovog napada na enklavu iako su znali naravno da je zasticena zona i sve to, situacija ratna ih je tjerala da se tu vade, a jos jedan je faktor bitan, onaj psiholoski, nakon niza teskih poraza, gubljenja teritorija i lomljenja zubi u nekoliko velikih ofanziva tipa teocak,bihac,gorazde itd. bila ima je potrebna neka pobjeda i iskaljivanje,tu im se takodje poklopila srebrenica koja je bila nasa najslabija tacka realno

mladicu je u osvjajanju srebrenicu pomoglo i nekoliko faktora, prvo indolentnost medjunarodne zajednice koja nije branila ono sto je potpisala da ce braniti, onda kad vec nije branila mz pomogla mu je slaba organizovanost snaga u enklavi i spremnost da se brane zestoko i u teskim uslovima, kao u mnogim drugim krajevima sto se branilo, i onda i tragicna indolentnost samog vrha armije bih koja je bila zaista u mogucnosti, a nije se pomoglo, a nekoliko je bilo mogucnosti, od te velike ofanziva koja se vec pocela i planirati, al se odustalo, pa do mogucnosti grupisanja snaga prema vlasenici i srebrenici koje bi mladica vrlo vjerovatno i bez nekih borbi natjeralo da odustane od srebrenice, vrh armije bih je dokazano imao dosta informacija puno prije ona kobna dva tri dana zavrsna sloma srebrenice o pripremama i kretanju srpskih snaga prema srebrenici, jasno se vidjela namjera, al nase kljusine u vrhu su sve to mirno gledale uzdajuci se u intervenciju sa strane umjesto u se i u svoje kljuse
SkyLimit

#924 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by SkyLimit »

Nije oko Srebrenice bio Istočno - Bosanski već Drinski korpus VRS.

I Drugi korpus je izvodio borbena dejstva u cilju vezivanja neprijateljskih snaga kad je primjećen pokret VRS prema Srebrenici, ali bez efekta.

To vezivanje snaga na sebe ima smisla kad neprijatelj u nekom djelovanju koristi velike snage i ti ga prisiliš da dobar komad pošalje na drugi front.

Ali Mladić je Srebrenicu uzeo sa malim snagama, veoma brzo i skoro bez otpora. Da je 99% pripadnika VRS bilo u tom trenutku vezano na drugim frontovima, on bi opet ušao u Srebrenicu. Jednostavno, njemu su kao što se pokazalo bile potrebne minimalne snage za to. Cijela operacija "Krivaja 95" je završena u par dana.

Srebrenica je bila u takvom položaju da se nikako nije mogla dugoročno vojno odbraniti, ali se mogla braniti neko vrijeme. A zašto nije, što bi rekao Alija, druga je tema.
Dominion93

#925 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g.

Post by Dominion93 »

Jasna je strateška važnost Srebrenice i Podrinja. Moje pitanje se odnosilo na sistematski počinjen masakr koji je čak i za VRS bio potpuno novi nivo zločina.
Post Reply