Josip Broz Tito

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
belfy

#901 Re: Josip Broz Tito

Post by belfy »

Mohamad Sissoko wrote:Diktatura je najvece zlo jer cijeli represivni drzavni aparat radi u interesu i po zeljama jednog covjeka i rezultira da narod nakon ispiranja mozga gleda u istog kao bozanstvo.
Zato su Tito, Hitler, Staljin, Mao i slicni posjedovali ili posjeduju pristalice koje se ponasaju poput religijskih fanatika ako ne i gore.
Svi navedeni su sebe smatrali socijalistima i gusili slobode.
Znam ja da to tesko moze doprijeti do onih koji gaje kult licnosti al eto nek se pise :mrgreen:
ko gaji kult licnosti? stalno lupas ovakve floskule, ali niti jednom da adresiras. ko to voli diktatora, kome je mozak ispran i zasto... pa evo sad i ovo za kult licnosti... ja koliko sam vidio ljudi samo govore da su tada lakse zivjeli i da je drustvo bilo "jednakije".
ili samo da sacekamo da bacis jos jedan krug nabrajanja diktatora i nabacis neku pausalnu floskulu... evo, sada ti demokrati izabrani od naroda uvode par-nepar, a nema diktatora. nesto se desava...
Connaisseur Karlin

#902 Re: Josip Broz Tito

Post by Connaisseur Karlin »

Edin H. wrote:
HAVANA wrote:Fina mu diktatura bila.Ne zalim se.Ni mater ,ni otac,ni komsija,ni drug...Cudna neka diktatura.I u birou mi,kad mu sliku vide,skoro svi uzdahnu.Neki bi i da me ljube. :lol: A bude ih i sto se zgroze,a meni godra. :D
Diktatura proleterijata :skoljka:
ma,da,radnicka klasa je imala doboljno kontrole u politickim partijama i generlano receno,tadasnjeg politickog sistema :lol: to je iluzija,odlican trik :D
drugtito2011

#903 Re: Josip Broz Tito

Post by drugtito2011 »

belfy wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Diktatura je najvece zlo jer cijeli represivni drzavni aparat radi u interesu i po zeljama jednog covjeka i rezultira da narod nakon ispiranja mozga gleda u istog kao bozanstvo.
Zato su Tito, Hitler, Staljin, Mao i slicni posjedovali ili posjeduju pristalice koje se ponasaju poput religijskih fanatika ako ne i gore.
Znam ja da to tesko moze doprijeti do onih koji gaje kult licnosti al eto nek se pise :mrgreen:
ko gaji kult licnosti? stalno lupas ovakve floskule, ali niti jednom da adresiras. ko to voli diktatora, kome je mozak ispran i zasto... pa evo sad i ovo za kult licnosti... ja koliko sam vidio ljudi samo govore da su tada lakse zivjeli i da je drustvo bilo "jednakije".
ili samo da sacekamo da bacis jos jedan krug nabrajanja diktatora i nabacis neku pausalnu floskulu... evo, sada ti demokrati izabrani od naroda uvode par-nepar, a nema diktatora. nesto se desava...
Napisao je da on govori samo o mrtvim diktatorima, dok ovi živi spadaju u demokrate.
Muhamede, pročitaj malo od ovom demokrati John Edgar Hoover i US demokratiji u njegovo vrijeme. Mrtav je odavno, što je zadovoljava tvoje kriterijie za razmatranje. I za kraj, evo jedna demokratska sličica

Image
drugtito2011

#904 Re: Josip Broz Tito

Post by drugtito2011 »

Connaisseur Karlin wrote:
Edin H. wrote:
HAVANA wrote:Fina mu diktatura bila.Ne zalim se.Ni mater ,ni otac,ni komsija,ni drug...Cudna neka diktatura.I u birou mi,kad mu sliku vide,skoro svi uzdahnu.Neki bi i da me ljube. :lol: A bude ih i sto se zgroze,a meni godra. :D
ma,da,radnicka klasa je imala doboljno kontrole u politickim partijama i generlano receno,tadasnjeg politickog sistema :lol: to je iluzija,odlican trik :D
Puno više kontrole, nego što imaju sad pod Diktaturom Izetbegovića.
Edin H.

#905 Re: Josip Broz Tito

Post by Edin H. »

Edin H. wrote:
Mlada si ti za radnickog savjeta :skoljka:
putokaz1

#906 Re: Josip Broz Tito

Post by putokaz1 »

Da je tito ziv i vladar naš ja bi imao posoa,radio bi nešto,bezveze,samo da s eracuna da sam zaposlen i mao bih 15 godina staza
Connaisseur Karlin

#907 Re: Josip Broz Tito

drugtito2011 wrote:
Edin H. wrote: Diktatura proleterijata :skoljka:
Puno više kontrole, nego što imaju sad pod Diktaturom Izetbegovića.
hajmo primjere,crno na bijelo :D
Connaisseur Karlin

#908 Re: Josip Broz Tito

Edin H. wrote:
Edin H. wrote:
Mlada si ti za radnickog savjeta :skoljka:
meni su pricali da je to bilo vecinom gubljenje vremena,umjesto da se nastavi sa radom,previse se filozofiralo na sastancima,eto,da se osjecate vaznim clanovima ,a o koji ovisi politicka stabilnost i ekonomski napredak drzave :D
Edin H.

#909 Re: Josip Broz Tito

Post by Edin H. »

meni su pricali da je to bilo vecinom gubljenje vremena,umjesto da se nastavi sa radom,previse se filozofiralo na sastancima,eto,da se osjecate vaznim clanovima ,a o koji ovisi politicka stabilnost i ekonomski napredak drzave :D
Hajde mici se sa ove teme, vrati se na avione :D.

Nije ovisila stabilnost drzave, ali nije mogao Direktor donijeti odluku koju nije aminovao radnicki savjet, tj. odluka radnickog savjeta je bila izvrsna. E sada sto vecinu clanova je to sve zamaralo i nista drugo ih nije zanimalo osim licnog interesa je vec drugo pitanje. Praksa se cesto razlikuje od ideje.
Connaisseur Karlin

#910 Re: Josip Broz Tito

Edin H. wrote:
Hajde mici se sa ove teme, vrati se na avione :D.

Nije ovisila stabilnost drzave, ali nije mogao Direktor donijeti odluku koju nije aminovao radnicki savjet, tj. odluka radnickog savjeta je bila izvrsna. E sada sto vecinu clanova je to sve zamaralo i nista drugo ih nije zanimalo osim licnog interesa je vec drugo pitanje. Praksa se cesto razlikuje od ideje.
necu da idem sa teme :lol: znam ja da ti mene volis na temi :kiss: :lol:

aha,pa to sam i msilila,na kraju sastanka ce biti sve bazirano na licnim interesima,a to znaci,glavan rijec je direktorova :D

meni su praicli da je raja ,najcesce dozivlljava te sastanke prilicno neozbiljnim,i da vrijeme prodje sto brze :D

direktor je ipak direktor :oops:
Edin H.

#911 Re: Josip Broz Tito

Post by Edin H. »

aha,pa to sam i msilila,na kraju sastanka ce biti sve bazirano na licnim interesima,a to znaci,glavan rijec je direktorova :D

meni su praicli da je raja ,najcesce dozivlljava te sastanke prilicno neozbiljnim,i da vrijeme prodje sto brze :D

Pitanje je svijesti i sto je u konacnici meni drago da imam vise para od tebe. :D

Direktor hoce da provuce neku odluku, ali ne moze bez predsjednika radnickog savjeta. Onda istom ponudi odredjene privilegije, stan, bolje radno mjesto itd, te doticni postaje vosebno kooperativan nemajuci kao priritetni interes one koje zastupa.

To ti je recimo kada raja masovno kradu dijelove iz TAS-a, a fabrika pripada radnicima.

Kapitalista sa druge strane uspostavi system i strogo kazni one koji mu otkidaju od profita.

Znaci moje misljenje, dobro zamisljeno, ali nazalost tesko ostvarivo u praksi, bez represije.
zateznistub

#912 Re: Josip Broz Tito

Post by zateznistub »

Meni pričalo da je biJo mrak i da došla neka demokra ti i ja i upalila svjetlo...
Connaisseur Karlin

#913 Re: Josip Broz Tito

Edin H. wrote:

Pitanje je svijesti i sto je u konacnici meni drago da imam vise para od tebe. :D

Direktor hoce da provuce neku odluku, ali ne moze bez predsjednika radnickog savjeta. Onda istom ponudi odredjene privilegije, stan, bolje radno mjesto itd, te doticni postaje vosebno kooperativan nemajuci kao priritetni interes one koje zastupa.

To ti je recimo kada raja masovno kradu dijelove iz TAS-a, a fabrika pripada radnicima.

Kapitalista sa druge strane uspostavi system i strogo kazni one koji mu otkidaju od profita.

Znaci moje misljenje, dobro zamisljeno, ali nazalost tesko ostvarivo u praksi, bez represije.
pasad, ovisi i od kvaliteta direktora,bilo je dobrih i losih :)

neposoban direktor se nije mogao skinuti tako lako,ako nije ozbiljno zasmetao visem menadzmentu ,a to znaci,da radnicki savjet nije mogao tako lako skinuti direktora sa pozcije,jer su isti,imali masovne sastnake,a za koje su oni dogovorni,a bilo bi apsurdno ,jel' tako :D

mislim da je jedna od posljeica proslog sistema i mentlaitet,nacin razmisaljanja da je svako in charge i dovoljno pametan ,a to jednostavno tako nije :)
Connaisseur Karlin

#914 Re: Josip Broz Tito

Sarajmen wrote:Samoupravni socijalizam je sistem u kojem su preduzeća funkcionirala formalno samostalno, pod vlašću zaposlenih i zavišću zavađenih radnika, a u stvari sve rukovodeće položaje kontrolirala je partija.
ta interan radnicka vlast je bila iracionalna :) a rukovodeci polozaji jesu bili pod politickom kontorlom,ali iskljucivo se testirala lojalnost drzavi,a to nije bilo bas tesko prakticirati :)
Connaisseur Karlin

#915 Re: Josip Broz Tito

Sarajmen wrote:Bože moj, neki oblik vladanja je morao da postoji, kreiran je taj tzv ''samoupravni '' sa svojim specifičnostima i to je to. U jednonacionalnim zajednicama je ljubav prema naciji glavni povezujući faktor. U Jugoslaviji , kao višenacionalnoj zajednici , jedini integracijski faktor bio je strah. Tako da se slažem sa tvojim upotrijebljenim pojmom - lojalnost tj odanost državi, a ona se osiguravala putem interesa ili straha. Svi su se bojali Komunističke partije, tajnih službi, vojske i milicije.
pa svaka lojalnost je bazirana na strahu ili interesu ili oboje,i nesto romanticarske ljubavi,a ponekad i fanatizma,no doticni skup emocija se moze uklopiti pod jednim terminom lojalnost :) ako ti nije odgovorao sistem,tad si mogao,srecom,napistiti SFRJ i otici svijet :)
drugtito2011

#916 Re: Josip Broz Tito

Post by drugtito2011 »

Sarajmen wrote:Bože moj, neki oblik vladanja je morao da postoji, kreiran je taj tzv ''samoupravni '' sa svojim specifičnostima i to je to. U jednonacionalnim zajednicama je ljubav prema naciji glavni povezujući faktor. U Jugoslaviji , kao višenacionalnoj zajednici , jedini integracijski faktor bio je strah. Tako da se slažem sa tvojim upotrijebljenim pojmom - lojalnost tj odanost državi, a ona se osiguravala putem interesa ili straha. Svi su se bojali Komunističke partije, tajnih službi, vojske i milicije.
Hvala bogu danas se ne bojimo ničega i super nam je. Straha nema, jer je jasno kao dan da nema slobodnih dana, vikenda, praznika, godišnjih odmora...smiješ pitati da li si prijavljen, da li ćeš primiti platu, do kada je radno vrijeme...baš je interesantno kad nema straha
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#917 Re: Josip Broz Tito

Post by sabina1 »

Sarajmen wrote:Samoupravni socijalizam je sistem u kojem su preduzeća funkcionirala formalno samostalno, pod vlašću zaposlenih i zavišću zavađenih radnika, a u stvari sve rukovodeće položaje kontrolirala je partija.
Formalno višak vrijednosti je odlazio firmi koja ga je stvarala , ne i partiji koja je sve kontrolisala...ili gluho bilo truhlom kapitalisti , eksploatatoru i izrabljivacu poput danasnjih "uglednih biznismena" kod kojih su radnici robovi a porez se placa iz nuzde nikako po stvarnom prometu ili dobiti.
Pozdrav.
zubi

#918 Re: Josip Broz Tito

Post by zubi »

Jes vala, bas smo se bojali... a sad nam je super :run:
belfy

#919 Re: Josip Broz Tito

Post by belfy »

Sarajmen wrote:
sabina1 wrote:
Formalno višak vrijednosti je odlazio firmi koja ga je stvarala , ne i partiji koja je sve kontrolisala...ili gluho bilo truhlom kapitalisti , eksploatatoru i izrabljivacu poput danasnjih "uglednih biznismena" kod kojih su radnici robovi a porez se placa iz nuzde nikako po stvarnom prometu ili dobiti.
Pozdrav.
Dobro, mada ne vidim konkretan primjer iz tvoje replike. Nebitno.
Da vidimo ostale pojmove iz tvoje replike kako se uklapaju u konkretan primjer, primjer u kojem ja u fokus stavljam čovjeka u odnosu na vladajući sistem, ideologiju il' režim.
Devizna sredstva, bilo da je riječ o onim koja su naši ljudi na privremenom radu u inostranstvu slali svojima ili ih donosili sa sobom kao ličnu zaradu, kao i npr ona ostvarena kroz turizam, bila su obavezna da se prodaju Narodnoj banci Jugoslavije. Bože moj, bilo bi to u redu da ih je ona otkupljivala po korektnom kursu. Ali nije. Tržišna cijena stranih valuta bila je znatno veća od one po kojoj je plaćala Narodna banka Jugoslavije.

Poznato je da je naš tadašnji pasoš bio cijenjen i da je uspješno savladavao vizne barijere, tako da su ljudi mogli ići vani da rade i zarade novac. Je li po tebi u redu da ga se pljačka na način naveden iznad. Kako da se od strane sistema protumači ova pljačka čovjeka, gdje je i kod koga je završavao ''višak'' ? Ako neko smatra da je riječ o simboličnim iznosima, slobodno neka na isti princip uključi devizna sredstva od turizma.
taj koji zaradi novac u inostranstvu ga nije mogao zamijeniti nigdje drugo po tom povoljnijem kursu? ...ili su nasi ljudi prije bili gluplji da se ne sjete ovog rjesenja?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#920 Re: Josip Broz Tito

Post by sabina1 »

Sarajmen wrote:
sabina1 wrote:
Pozdrav.
Dobro, mada ne vidim konkretan primjer iz tvoje replike. Nebitno.
Da vidimo ostale pojmove iz tvoje replike kako se uklapaju u konkretan primjer, primjer u kojem ja u fokus stavljam čovjeka u odnosu na vladajući sistem, ideologiju il' režim.
Devizna sredstva, bilo da je riječ o onim koja su naši ljudi na privremenom radu u inostranstvu slali svojima ili ih donosili sa sobom kao ličnu zaradu, kao i npr ona ostvarena kroz turizam, bila su obavezna da se prodaju Narodnoj banci Jugoslavije. Bože moj, bilo bi to u redu da ih je ona otkupljivala po korektnom kursu. Ali nije. Tržišna cijena stranih valuta bila je znatno veća od one po kojoj je plaćala Narodna banka Jugoslavije.

Poznato je da je naš tadašnji pasoš bio cijenjen i da je uspješno savladavao vizne barijere, tako da su ljudi mogli ići vani da rade i zarade novac. Je li po tebi u redu da ga se pljačka na način naveden iznad. Kako da se od strane sistema protumači ova pljačka čovjeka, gdje je i kod koga je završavao ''višak'' ? Ako neko smatra da je riječ o simboličnim iznosima, slobodno neka na isti princip uključi devizna sredstva od turizma.
Završavao je u armiji , stambenom fondu , benificijama za odlazak siromašnih na more....postojao je nekakav Zakon po kom se to raspoređivalo , ne kažem da je Zakon bio pravedan ili dobar , sistem je postojao , pare nisu otišle u džep nekom Miloševiću....mislim na bankara...

Niko i nikada ne može pravdati ovakav sistem vrijednosti jer se nečiji novac otimao , zakonski krao i to je za apsolutnu osudu.
Ne zaboravimo koliko je samo 1945 ili 1946 oteto zemlje i nekretnina....ljudi su doslovce ostajali bez ičega , pa imali smo i primjer filmova kako se skorojevići sistema bukvalno blatne čizme čiste zavjesama.....ne znam da li si ikada čitao priču Branka Ćopića "Teraj za Čačak" , tu nema riječi o otimanju bilo čega ali ima itekako o pogreškama sistema , brkanja socijalizma , komunizma i buržoazije u svakodnevnom obliku i velike malograđanštine , mnogo , mnogo veće od ove danas što je razumljivo s obzirom da smo danas ipak obrazovaniji u odnosu na 1946 ili 1956. (sa 1966 smo tu negdje :lol: - šala).

Šta je poenta repilke - partizanska etika koja se odnosila na strijeljanje zbog krađe jabuke (dokumentovano za javne mase televizijski uobličeno mislim po djelu Antonija Iskaovića) i koje su se partizani pridržavali (vidjeti silne proglase o strogom kažnjavanju krađa) se u potpunosti prenijela na mirni sistem , isto tako partizanska vojna pravda da se zaštite nemoćni (starci , žene , djeca )a zlikovci i saradnici okupatora streljaju ili osude se isto tako prenijela na sistem.

U tom ozračju je bilo ogromnih ODSTUPANJA ogromnih i u etici i u privredi i i u ljudskim pravima....jedino je armija funkcionisala perfektno....posmatrajući to vrijeme kršenje ljudskih prava i sloboda u zemljama istočnog bloka je bilo nešto sasvim ok , ljudi su gubili imovinu , ljude su krali na kursu - legalno ali samo stotinjak kilometara dalje bilo gdje u Mađarskoj , ČSSR ili Albaniji , ljudi su gubili GLAVE što je mnogo više nego prvopomenuto.

Naravno da se kršenje ljudskih prava i sloboda i otimačina na kursu ne može PRAVDATI ali sve se stvari konstantno izvlače iz konteksta....oteta zemlja i nekretnine NISU ZAVRŠILE na tajnim računima ili u zlatu funkcionera , od te imovine se NAJČEŠĆE gradila (mnogo drugih oblika mislim pod ovim gradila) JAVNA IMOVINA I INSTITUCIJE od kojih svi ali svi danas imamo koristi.
Nemojmo zaboraviti da je eksploatacija radnika i seljaka , enormne razlike bogatih i siromašnih (ali bukvalno ne ovako kao danas - potiho) svoj vrhunac barem u BiH doživjelo upravo za vrijeme krvave Kraljevine Jugoslavije gdje smo bukvalno imali dvoje susjeda jedno zemljoposjednik sa četiri pet konja i dvoje kočija i drugo gladno i boso ali gladno.....sama ta osveta zemljoposjednicima se desila odmah iza rata kada je i rat i nepravda bila jako friška.....

Dakle sistem se u nezdravoj okolini bez resursa - gradio , i izgradio u mjeri da smo za SAMO ČETRDESET GODINA bili domaćini Olimpijskim igrama....pa koji su novci uloženi uinfrastrukturu neka stariji pišu kako i koliko dugo se putovalo između Sarajeva i Banja Luke 1946 , 1956 , 1966 , 1976 i 1986...nebo i zemlja....

To je sve omogućio samoupravni socijalizam gdje višak sredstava nije odlazio u Toranj nego u zajedničku kasu iz koje je neko nešto DIJELIO , da DIJELIO , sistem u kom je sitni privatnik mogao zaglaviti Zenicu ako se samo našali pa za prodate ćevape ili pitu ne plati porez (o radnicima da ne pričamo) a danas je crno tržište restoranske i fast food hrane crna rupa sive ekonomije...sistem za koji bi mi trebali sati da opišem koliko je zemlju obogatio , obrazovao i unaprijedio u samo 40-45 godina....da uz krađu deviznih sredstava i kršenje ljudskih prava...(a ta devizna sredstva ni približno nisu bila značajna u BDP-u koliko se to apostrofira)...

Taj sistem je vodio Broz. Samoupravljanje su stvorili Kidrič i Kardelj i koliko god se mi danas zajebavali s tim jer je sve nestalo kao mjehur od sapunice , samoupravni socijalizam je od ove zemlje , nekadašnje zaostale provincije i vukojebine raznih sultana , Cara Franje i Kralja Aleksandra za samo pola vijeka napravio respektabilnu pravnu , ekonomsku , kulturnu , sportsku , obrazovnu i naučnu evropsku zemlju u potpunosti jednaku sa ostalim evropskim i zapadnim i istočnim narodima a o teoretskom samoupravnom socijalizmu se itekako ali itekako može raspravljati.

Srdačan pozdrav.
drugtito2011

#921 Re: Josip Broz Tito

Post by drugtito2011 »

sabina1 wrote:
Taj sistem je vodio Broz. Samoupravljanje su stvorili Kidrič i Kardelj i koliko god se mi danas zajebavali s tim jer je sve nestalo kao mjehur od sapunice , samoupravni socijalizam je od ove zemlje , nekadašnje zaostale provincije i vukojebine raznih sultana , Cara Franje i Kralja Aleksandra za samo pola vijeka napravio respektabilnu pravnu , ekonomsku , kulturnu , sportsku , obrazovnu i naučnu evropsku zemlju u potpunosti jednaku sa ostalim evropskim i zapadnim i istočnim narodima a o teoretskom samoupravnom socijalizmu se itekako ali itekako može raspravljati.

Srdačan pozdrav.
U sridu. :bih:
Gojeni H

#922 Re: Josip Broz Tito

Post by Gojeni H »

Edin H. wrote:

Ameri imaju dionicare, kao vlasnike, dok se Japanci osipaju nad mislju da neko, osim zaposlenih moze imati udio u vlasnistvu (direktna povezanost s firmom je kljuc).

Kao i sam komunizam, i samoupravljanje je bilo suprotno covjekovoj prirodi. Nije uopste definisalo interes glavnog babe, ko god bi taj bio.
Praksa nije priblizila vlasnistvo radniku, vec je vlasnistvo postalo strano radniku. Zato niko nije ni mario za firme, vec se kralo sakom i kapom, od sarafa i gradjevinskog materijala, do mnogo krupnijih stvari.

Elem, ne moze se biti vlasnikom nekom deklaracijom. Vlasnik si necega kada isto mozes prodati. Samoupravljanje nije pruzalo takvu mogucnost.
Mohamad Sissoko

#923 Re: Josip Broz Tito

Post by Mohamad Sissoko »

belfy wrote:
Prikazujes tipicno ponasanje stovatelja prosjecnog diktatora koji reži na bilo kakvu kritiku istog.

To je rezultat ranijeg ispiranja mozga i odrzavanja kulta licnost i dan danas medju narodom pa ispoljavas bijes.

Sama cinjenica da velicas i opravdavas socijalistickog diktatora koji dijeli zajednicku ideologiju sa Staljinom i ostalom komunistickom svitom govori da si podlegla tom kultu i partijskoj beatifikaciji vodje jednopartijskog, nedemokratskog sistema koji je gusio slobode.
Diktatori su izvor zla i mogu vladati samo silom a ti moras moralno nisko pasti da opravdavas upotrebu sile da bi jedna licnost zadrzala vlast.
HAVANA

#924 Re: Josip Broz Tito

Post by HAVANA »

Da pojednostavimo.Covjek valjda tezi tome da mu bude bolje,da zivi u sigurnijem okruzenju,da ima posao,redovnu platu,zdravstvenu zastitu,obrazovanje,da moze odhraniti i podici djecu...Jednostavno pitanje.Kad je bilo bolje?Rezultate vidimo i 20 godina poslije rata,i mladi ,i mi koji smo bili ucesnici tog rata.Ne znam sta je cudno onda kada cujes zal nekoga za nekim boljim vremenima.Jer jednostavno to je tako,bilo je bolje.Veliki i najveci dio toga sto je bilo bolje mozemo pripisati titu.Sto je sad gore znamo kome mozemo pripisati.Osim onih koji imaju neku racunicu u svemu ovome i traze svoj put i profit kako se danas trazi...Da ja vidim ikoga ko se bori i smisleno ulaze u bolje sutra,pa eto cestito bi mu i ako se ne slazem sa njegovim idejama,ali ovo,ovo je dno dna bez ikakvog reda i plana.Raj za nepismene imbecile koji ne znaju stvoriti marku nove vrijednosti, vec znaju samo krcmiti ono sto je stvorio covjek koji je tema ove emisije,zajedno sa ljudima i firmama koje su radile u 3 smjene.Eno sad i o sipadu procitah,ko da cu proljev dobit. :cry: Gdje,ko,sta...Nista,maca pojela,ko i sve.
Heller

#925 Re: Josip Broz Tito

Post by Heller »

Djed mi je umro zaleci za diktatorom jer mu je dao besplatno obrazovanje, sansu da radi i imo direktorsku platu za svoj rad, a umro s penzijom od 350 KM.
Stara mi i danas zali jer je obrazovana i bila je direktor jedne velike firme, dobije otkaz kad je SDA dosla jer nije htjela da krcmi firmu, i ona ce vjerovatno zavrsit ko djed.
Stari umro u najgoroj bijedi iako je citav rat proveo u rovu, iako je imo staz i sve, al nije bio clan SDA.

Sjetim se djetinjstva pa jebem i tebe i SDA i one koji ga nazivaju diktatorom.
Post Reply