Sarajmen wrote:sabina1 wrote:Sarajmen wrote:Samoupravni socijalizam je sistem u kojem su preduzeća funkcionirala formalno samostalno, pod vlašću zaposlenih i zavišću zavađenih radnika, a u stvari sve rukovodeće položaje kontrolirala je partija.
Formalno višak vrijednosti je odlazio firmi koja ga je stvarala , ne i partiji koja je sve kontrolisala...ili gluho bilo truhlom kapitalisti , eksploatatoru i izrabljivacu poput danasnjih "uglednih biznismena" kod kojih su radnici robovi a porez se placa iz nuzde nikako po stvarnom prometu ili dobiti.
Pozdrav.
Dobro, mada ne vidim konkretan primjer iz tvoje replike. Nebitno.
Da vidimo ostale pojmove iz tvoje replike kako se uklapaju u konkretan primjer, primjer u kojem ja u fokus stavljam čovjeka u odnosu na vladajući sistem, ideologiju il' režim.
Devizna sredstva, bilo da je riječ o onim koja su naši ljudi na privremenom radu u inostranstvu slali svojima ili ih donosili sa sobom kao ličnu zaradu, kao i npr ona ostvarena kroz turizam, bila su obavezna da se prodaju Narodnoj banci Jugoslavije. Bože moj, bilo bi to u redu da ih je ona otkupljivala po korektnom kursu. Ali nije. Tržišna cijena stranih valuta bila je znatno veća od one po kojoj je plaćala Narodna banka Jugoslavije.
Poznato je da je naš tadašnji pasoš bio cijenjen i da je uspješno savladavao vizne barijere, tako da su ljudi mogli ići vani da rade i zarade novac. Je li po tebi u redu da ga se pljačka na način naveden iznad. Kako da se od strane sistema protumači ova pljačka čovjeka, gdje je i kod koga je završavao ''višak'' ? Ako neko smatra da je riječ o simboličnim iznosima, slobodno neka na isti princip uključi devizna sredstva od turizma.
Završavao je u armiji , stambenom fondu , benificijama za odlazak siromašnih na more....postojao je nekakav Zakon po kom se to raspoređivalo , ne kažem da je Zakon bio pravedan ili dobar , sistem je postojao , pare nisu otišle u džep nekom Miloševiću....mislim na bankara...
Niko i nikada ne može pravdati ovakav sistem vrijednosti jer se nečiji novac otimao , zakonski krao i to je za apsolutnu osudu.
Ne zaboravimo koliko je samo 1945 ili 1946 oteto zemlje i nekretnina....ljudi su doslovce ostajali bez ičega , pa imali smo i primjer filmova kako se skorojevići sistema bukvalno blatne čizme čiste zavjesama.....ne znam da li si ikada čitao priču Branka Ćopića "Teraj za Čačak" , tu nema riječi o otimanju bilo čega ali ima itekako o pogreškama sistema , brkanja socijalizma , komunizma i buržoazije u svakodnevnom obliku i velike malograđanštine , mnogo , mnogo veće od ove danas što je razumljivo s obzirom da smo danas ipak obrazovaniji u odnosu na 1946 ili 1956. (sa 1966 smo tu negdje

- šala).
Šta je poenta repilke - partizanska etika koja se odnosila na strijeljanje zbog krađe jabuke (dokumentovano za javne mase televizijski uobličeno mislim po djelu Antonija Iskaovića) i koje su se partizani pridržavali (vidjeti silne proglase o strogom kažnjavanju krađa) se u potpunosti prenijela na mirni sistem , isto tako partizanska vojna pravda da se zaštite nemoćni (starci , žene , djeca )a zlikovci i saradnici okupatora streljaju ili osude se isto tako prenijela na sistem.
U tom ozračju je bilo ogromnih ODSTUPANJA ogromnih i u etici i u privredi i i u ljudskim pravima....jedino je armija funkcionisala perfektno....posmatrajući to vrijeme kršenje ljudskih prava i sloboda u zemljama istočnog bloka je bilo nešto sasvim ok , ljudi su gubili imovinu , ljude su krali na kursu - legalno ali samo stotinjak kilometara dalje bilo gdje u Mađarskoj , ČSSR ili Albaniji , ljudi su gubili GLAVE što je mnogo više nego prvopomenuto.
Naravno da se kršenje ljudskih prava i sloboda i otimačina na kursu ne može PRAVDATI ali sve se stvari konstantno izvlače iz konteksta....oteta zemlja i nekretnine NISU ZAVRŠILE na tajnim računima ili u zlatu funkcionera , od te imovine se NAJČEŠĆE gradila (mnogo drugih oblika mislim pod ovim gradila) JAVNA IMOVINA I INSTITUCIJE od kojih svi ali svi danas imamo koristi.
Nemojmo zaboraviti da je eksploatacija radnika i seljaka , enormne razlike bogatih i siromašnih (ali bukvalno ne ovako kao danas - potiho) svoj vrhunac barem u BiH doživjelo upravo za vrijeme krvave Kraljevine Jugoslavije gdje smo bukvalno imali dvoje susjeda jedno zemljoposjednik sa četiri pet konja i dvoje kočija i drugo gladno i boso ali gladno.....sama ta osveta zemljoposjednicima se desila odmah iza rata kada je i rat i nepravda bila jako friška.....
Dakle sistem se u nezdravoj okolini bez resursa - gradio , i izgradio u mjeri da smo za SAMO ČETRDESET GODINA bili domaćini Olimpijskim igrama....pa koji su novci uloženi uinfrastrukturu neka stariji pišu kako i koliko dugo se putovalo između Sarajeva i Banja Luke 1946 , 1956 , 1966 , 1976 i 1986...nebo i zemlja....
To je sve omogućio samoupravni socijalizam gdje višak sredstava nije odlazio u Toranj nego u zajedničku kasu iz koje je neko nešto DIJELIO , da DIJELIO , sistem u kom je sitni privatnik mogao zaglaviti Zenicu ako se samo našali pa za prodate ćevape ili pitu ne plati porez (o radnicima da ne pričamo) a danas je crno tržište restoranske i fast food hrane crna rupa sive ekonomije...sistem za koji bi mi trebali sati da opišem koliko je zemlju obogatio , obrazovao i unaprijedio u samo 40-45 godina....da uz krađu deviznih sredstava i kršenje ljudskih prava...(a ta devizna sredstva ni približno nisu bila značajna u BDP-u koliko se to apostrofira)...
Taj sistem je vodio Broz. Samoupravljanje su stvorili Kidrič i Kardelj i koliko god se mi danas zajebavali s tim jer je sve nestalo kao mjehur od sapunice , samoupravni socijalizam je od ove zemlje , nekadašnje zaostale provincije i vukojebine raznih sultana , Cara Franje i Kralja Aleksandra za samo pola vijeka napravio respektabilnu pravnu , ekonomsku , kulturnu , sportsku , obrazovnu i naučnu evropsku zemlju u potpunosti jednaku sa ostalim evropskim i zapadnim i istočnim narodima a o teoretskom samoupravnom socijalizmu se itekako ali itekako može raspravljati.
Srdačan pozdrav.