Cekaj malo. Oni mrze sve sto dolazi sa bezboznog zapada, ali nije im mrsko koristiti blagodati istog na selektivan nacin. Nije u pitanju tehnoloska novotarija nego licemjerje. Ja sam samo naveo primjer u vezi stvari koje su direktno utemeljene ili indirektno imaju veze sa homoseksualcima. Znaci onima koji cine smrtni grijeh u Islamu. Ako ne zelis imati nikakve veze sa sejtanom i njegovim poslom, zasto koristiti stvari koje su donesene od "sejtanovih sluga" i rizikovati bozju srdzbu? Nije argument tehnoloska novotarija nego kontekst u kojem se ona koristi a ima direktnu povezanost sa moralnim shvatanjima ove gospode koju zovu vehabije. Primjera ovakvog licemjerja kod njih ima puno.arzuhal wrote:Pretpostavljam da možda i ne vrijedi pominjati da riječ novotarija po pitanju same vjere uopće nema isti smisao - jer govorimo o samoj vjeri, vjerskim načelima (odnosno počevši s njima), dakle stvarima vezanim za vjerovanje i vjersku praksu (recimo uvođenju nekog vjerovanja koje nema svoje utemeljenje u Kur'anu, ili neku vjersku praksu, recimo nešto preuzeto iz druge vjerske tradicije, a kada se govori o postojanju i prakticiranju mevluda i kritike vezane za to misli se baš na to u ovim raspravama) - i tehnoloških novotarija, otkrića, izuma, i sl. a koje, suštinski, nemaju nikakvu povezanost s onom prvom vrstom novotarija i nisu vezane za vjerski/duhovni nego svjetovni/praktični život, grubo rečeno.
Dakle nije uopće pitanje novotarije (ni kod selefija, barem bosanskih) da li ću ja na namaz u džamiju otići na kamili, pješke, motoru ili autom - bilo kako da odem uradio sam valjanu stvar jer namaz je Kur'anom jasno propisana obaveza i tu nema spora - nego da li uopće trebam ići na mevlud (kao nekakvu vjersku manifestaciju, kao povod susretu vjernika, okupljanju, sa svim sadržajem koji ga čini, itd.), da li je i koliko je to vjerski prihvatljivo, a koliko nije, a ako jest ili nije - zašto? Mevlud je samo primjer...Nije pitanje novotarije da li ja smijem ili trebam, ukoliko mi se sviđa ili želim da naučim neke dijelove Kur'ana napamet, da slušam najbolje učače Kur'ana pohranjene u mp3 (bez obzira da li neku aplikaciju napravio neki mnogobožac), nego da li treba da slušam zikr u čijoj je podlozi muzika, ili ovo, ili ono, itd. sad lupam...
Jestel skontali foru u razlikovanju novotarija?![]()
I naravno da treba ići na mevlud
Praksa odbacivanje vjerskih novotarija nije rezervisana samo za vehabije i selefije.
Zasto ne jedu kasikom i viljuskom za stolom kao normalni ljudi, nego bosih podvijenih nogu i rukama sa tanjirom na podu kao srednjevjekovni beduini. Jer je poslanik tako radio. Pa dobro, poslanik je jahao kamilu ili isao pjeske. Cemu onda auto a ovamo jedes rukama s poda? Zasto bijela odora i dizanje hlaca do iznad clanaka a ne lijepo odijelo? Zasto koristiti jednu tehnolosku ili bilo koju drustvenu novotariju a odbacivati drugu? To ja zovem "selektivno izvorni Islam".