Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#901 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

"Sarajevo je prije rata uvelo plin, kao energent, za zagrijavanje. Posljednjih godina se uočava trend povecanja SO2 i crnog dima u atmosferi grada, a što je posljedica sve veće potrošnje ugljeva u domaćinstvima i nekim kotlovnicama. Ugalj, koji se koristi je sumnjivog kvaliteta –povećanog sadržaja sumpora.
Postoje odluke u zakonskim propisima KS o vrsti ugljeva koji se mogu koristiti na području kantona. Nema kontrole koje se vrste ugljeva koriste u kantonu, niti u kojim količinama.
Potrebno naći rješenja za destimulaciju korištenja ugljeva, kao i stimulaciju korištenja plina ili alternativnih goriva - biomase, energije sunca, vjetra i slično.
Treba donositi dugoročna rješenja na smanjenju emisija u zrak, jer je kapacitet sarajevske kotline u hladnijem dijelu godine ograničen visinom sloja temperaturne inverzije", objašnjava Tais, te ističe da je mjera i naredba o proglašenju "Pripravnosti", a ne "Uzbune" jedina ispravna u ovom trenutku i može doprinijeti poboljšanji kvaliteta zraka.

No, navodi da je ovo samo kratkoročna mjera i da će se ubuduće morati razmišljati dugoročnije, kako se ovakve i gore situacije ne bi dešavale svakodnevno, te je potrebna izrada strateških ciljeva i mjera smanjenja emisije štetnih materija u zrak.

"Prvi cilj je potpuna zabrana korištenja čvrstih goriva, posebno uglja. Dugoročno treba zamijeniti korištenje uglja sa kotištenjem plina. Naravno ne može se zabraniti ljudima da se griju na ugalj, a ne ponuditi im prihvatljivo rješenje. Treba zato subvencionirati cijene plina u tri zimska mjeseca u KS da bi bio isti ili jeftiniji od uglja. Treba stimulisati ugradnju plina u automobile, a gradski saobračaj da koristi samo plin. Treba stimulirati utopljavanje zgrada, kao poznatu mjeru u svijetu, da bi se izvršile uštede potrošnje energije - goriva", poručuje Tais.

Ističe da su sve ove mjere, koje treba pripremati dugoročno, poznate u cijelom svijetu, te da samo tako možemo spriječiti ono što se ovih dana dešava u glavnom gradu BiH.

"Moramo imati u vidu da je i London šezdesetih godina imao velikih problema sa smogom - zagađenim zrakom i rješio ga. Kako ga je rješio? Tako što je zabranio loženje uglja", zaključuje Tais.
I mi smo ovo bili rijesili prije 40 godina, krenuli rjesavati. Ali ti sa ovom novom bagrom ne mozes izaci na kraj. Sutra da mu je naci jos sta jeftinije da lozi, on ce lozit...osiromaseni uranijum kako da moze jebe se njega, nek je on zagrijao kucu na 4 sprata bez fasade.
ultima_palabra

#902 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

Thorgerson wrote: Pa sta imas citati studiju, jesi li pogledao zagadjenost po dijelovima grada?

Evo ti trenutni podaci, najzagađeniji dio grada - Ilidža. Slijedi ga Otoka. Pa eto, sam se zapitaj zasto. Ako toliko automobili zagađuju, pa valjda bio Centar grada bio najzagađeniji - jer je najgusci i najsporiji saobracaj tu - a to nije slucaj.

Index kvalitete zraka
mobilna (Ilidža) 282 Vrlo nezdrav
Otoka 214 Vrlo nezdrav

Sta to na Ilidži može zagaditi toliko zrak?
Meni ovo govori samo jedno. Mjesta gdje se najvise lozi jesu upravo ova dva dijela grada. Ilidza - Osjek, Kasindolska, Hrasnica (nemaju uopste nikaakv sistem centralnog grijanja) ovamo dio Stupa gdje su kuce. Dovoljno ti je da prodjes tim putem sve ce ti se samo kazati.

I naravno ovamo Otoka, imas Buca potok, Boljakov.

Pod hitno se mora zabraniti lozenje uglja, sirovog drveta. Pod hitno! Izvoli grij se nas struju ili plin. Dakle, mi budale placamo grijanje duplo skuplje. :run:

SDA bagra je unistila ovaj grad. Unistila!
Eh, ali treba malo mozak upaliti.
zavezata-vreca

#903 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zavezata-vreca »

Zasto da se brani loženje? Zar nije jednostavnije subvencionirati centralno ili plinsko grijanje po padinskim dijelovima grada, a za one koji odbiju uvesti posebne takse na zagađenje okolisa.
Ramzess Veliki

#904 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ramzess Veliki »

Gradske vlasti nisu sposobni ni da maknu sa ulice golfove dvojke a kamoli da zabrane koristenje uglja. Gdje ce na svoje glasacko tijelo ...
Opal_89

#905 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Opal_89 »

Znaci Otoka druga po zagadjenosti, a nerijetko zna biti i prva. Zasto onda nicu zgrade na Otoci ko gljive i to pored glavne ceste? Koji mozak ce kupiti stan u toj zgradi? I na koji nacin ce doprinijeti umanjenju zagadjenosti kad nam grad pocinje liciti na Hong Kong?
Nedoumica

#906 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nedoumica »

Jutros su pricali na tv kako je Ilidza I danas zagađena jer je zaklonjena Igmanom od južnog vjetra.
Evo tek sad propuhalo I prodisalo...
BadBoy

#908 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Thorgerson wrote: Pa sta imas citati studiju, jesi li pogledao zagadjenost po dijelovima grada?

Evo ti trenutni podaci, najzagađeniji dio grada - Ilidža. Slijedi ga Otoka. Pa eto, sam se zapitaj zasto. Ako toliko automobili zagađuju, pa valjda bio Centar grada bio najzagađeniji - jer je najgusci i najsporiji saobracaj tu - a to nije slucaj.

Index kvalitete zraka
Otoka 214 Vrlo nezdrav

Meni ovo govori samo jedno. Mjesta gdje se najvise lozi jesu upravo ova dva dijela grada. Ilidza - Osjek, Kasindolska, Hrasnica (nemaju uopste nikaakv sistem centralnog grijanja) ovamo dio Stupa gdje su kuce. Dovoljno ti je da prodjes tim putem sve ce ti se samo kazati.

Pod hitno se mora zabraniti lozenje uglja, sirovog drveta. Pod hitno! Izvoli grij se nas struju ili plin. Dakle, mi budale placamo grijanje duplo skuplje. :run:

Ovako kompleksan problem se ne može reducirati samo na "pogled zagađenosti po dijelovima grada?" A gdje su ostale varijable? A gdje je historijski trend? Mjerenja kroz više godišnjih doba? Uspoređivanje vrijednosti zagađenja za sa atmosferskim prilikama?

Zaštita okoliša mora biti integralna i multidisciplinarna aktivnost i nikada se ne može posmatrati samo sa jedne tačke gledišta. Zato se i rade studije.

Ilidža je ovaj put bila najzagađenija, a redovno je to Otoka. To mi govori da je ovogodišnji rekord Ilidže statistička anomalija.
banjaluka078

#909 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by banjaluka078 »

Vi u Sarajevu barem znate koliko vam je otrovan vazduh, mi u BL pojma nemamo.

Umjesto na četiri lokacije u Banjaluci, kvalitet vazduha se već mjesecima mjeri samo na jednoj, što znači da apsolutno ne znamo šta udišemo, tvrde stručnjaci.

Dok se cijeli svijet bori protiv zagađenosti vazduha, a pojedini gradovi uvode radikalne mjere kako smanjiti zagađenost, u Banjaluci se čak ni ne mjeri koncentracija zagađujućih materija u vazduhu.

Građani se žale da im je svake zime sve teže disati, vazduh je vidno zagađen, a najveći problem predstavlja to što se ni ne zna koliko.

Tri mjerne stanice koje bi trebalo da pokazuju šta se nalazi u vazduhu, ne rade već mjesecima, pa se može reći da smo posljednji pravi prikaz stanja u vazduhu imali početkom jula.

Iz Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske kažu da apsolutno nemaju podatke koliko je vazduh trenutno zagađen, te da li otrovne materije prelaze dozvoljenu granicu.

– Nema dobrog prikaza kvaliteta vezduha jer se on mjeri samo na jednoj lokaciji u Lazarevu. Ne mjeri se u centru, gdje bi trebalo, jer ipak je tu najviše zagađeno i kreće se najviše ljudi. Sada bi trebali imati najbolje prikaze, jer je period loženja, vazduh je zagađen, međutim, mi te podatke nemamo, što nikako nije dobro – kaže direktor Instituta za zaštitu i ekologiju RS Predrag Ilić.

Dodaje da se kvalitet vazduha inače mjerio na tri lokacije i to u centru, Paprikovacu i naselju Borik, međutim, sada se ne mjeri i to zbog procedura oko javnih nabavki.

Šta te procedure znače za građanje, koji se, tvrde, guše u smogu, i kada će se konačno znati šta udišu, u Gradskoj upravi, koja je zadužena za taj posao, nam do zaključenja broja nisu odgovorili, piše EuroBlic.

Dok čekaju da Grad odgovori i kaže im šta udišu, građani se žale da zbog smoga ne mogu otvoriti prozore, ne mogu sušiti veš vani, sve je teže i disati, a da je vazduh zagađen, vidi se, kažu, i bez mJerenja.

Katastrofa

Sivi vazduh u gradu na Vrbasu opazila je i Banjalučanka koja živi u Italiji. Nedavno je doputovala u svoj rodni grad, a prvo što je primJetila bilo je upravo loš vazduh.

– Smog je vidljiv čim prilaziš gradu. Katastrofa je, ne sJećam se da je ranije bilo ovako, što znači da je sve gore i gore. Ne dolazim sa neke planine, pa da sam navikla na čist vazduh, živim u Rimu, ni u Italiji nije bajno, ali ovde je baš katastrofa – zgrožena je Dragica Pajević Alp.

Zgroženi su i u Centru za životnu sredinu, iz kog kažu da Grad, ali i država, ništa ne radi po pitanju rješavanja ovog problema.

– Poznato je da je Bosna i Hercegovina jedna od najzagađenijih država u Evropi. Problem Banjaluke je što ima previše automobila za ovaj mali prostor, način na koji se grIjemo mnogo zagađuje vazduh, a zelenila, koje nas spašava, imamo sve manje. To što ne znamo ni kakvo je stanje u vazduhu je katastrofa – objašnjava Vikot Bijelić, iz Centra.

Dodaje da se stvari ne mogu rešiti preko noći, ali da bi nadležni trebali imati planska rJešenje kako omogućiti građanima da ne udišu otrov, dok nismo postali gori od Pekinga.

Nema merenja još tri mjeseca

Problemi sa javnim nabavkama i ponuđačem koji će mjeriti kvalitet vazduha na svim lokacijama se izgleda neće brzo završiti.

– Grad je izabrao novog ponuđača za mjerenje kvaliteta vazduha, međutim, Kancelarija za javne nabavke utvrdila je da je taj ponuđač nekvalifikovan. Grad je poništio odluku, te izvršio izbor Instituta za zaštitu i ekologiju RS, ali je ta firma uložila žalbu na odluku – objašnjavaju iz Instituta.

Dodaju da žalba nekvalifikovanog ponuđača sada koči da Institut počne sa mjerenjima i služi samo da se odgodi sam postupak javne nabavke.

– Oni žalbom ne mogu ništa dobiti, već samo usporiti sav proces i odgoditi monitoring za bar još tri mjeseca – dodaju u Institutu.

http://www.unoportal.net/2017/12/09/mje ... a-udisemo/
triconja

#910 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by triconja »

banjaluka078 wrote:Vi u Sarajevu barem znate koliko vam je otrovan vazduh, mi u BL pojma nemamo.

Umjesto na četiri lokacije u Banjaluci, kvalitet vazduha se već mjesecima mjeri samo na jednoj, što znači da apsolutno ne znamo šta udišemo, tvrde stručnjaci.

Dok se cijeli svijet bori protiv zagađenosti vazduha, a pojedini gradovi uvode radikalne mjere kako smanjiti zagađenost, u Banjaluci se čak ni ne mjeri koncentracija zagađujućih materija u vazduhu.

Građani se žale da im je svake zime sve teže disati, vazduh je vidno zagađen, a najveći problem predstavlja to što se ni ne zna koliko.

Tri mjerne stanice koje bi trebalo da pokazuju šta se nalazi u vazduhu, ne rade već mjesecima, pa se može reći da smo posljednji pravi prikaz stanja u vazduhu imali početkom jula.

Iz Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske kažu da apsolutno nemaju podatke koliko je vazduh trenutno zagađen, te da li otrovne materije prelaze dozvoljenu granicu.

– Nema dobrog prikaza kvaliteta vezduha jer se on mjeri samo na jednoj lokaciji u Lazarevu. Ne mjeri se u centru, gdje bi trebalo, jer ipak je tu najviše zagađeno i kreće se najviše ljudi. Sada bi trebali imati najbolje prikaze, jer je period loženja, vazduh je zagađen, međutim, mi te podatke nemamo, što nikako nije dobro – kaže direktor Instituta za zaštitu i ekologiju RS Predrag Ilić.

Dodaje da se kvalitet vazduha inače mjerio na tri lokacije i to u centru, Paprikovacu i naselju Borik, međutim, sada se ne mjeri i to zbog procedura oko javnih nabavki.

Šta te procedure znače za građanje, koji se, tvrde, guše u smogu, i kada će se konačno znati šta udišu, u Gradskoj upravi, koja je zadužena za taj posao, nam do zaključenja broja nisu odgovorili, piše EuroBlic.

Dok čekaju da Grad odgovori i kaže im šta udišu, građani se žale da zbog smoga ne mogu otvoriti prozore, ne mogu sušiti veš vani, sve je teže i disati, a da je vazduh zagađen, vidi se, kažu, i bez mJerenja.

Katastrofa

Sivi vazduh u gradu na Vrbasu opazila je i Banjalučanka koja živi u Italiji. Nedavno je doputovala u svoj rodni grad, a prvo što je primJetila bilo je upravo loš vazduh.

– Smog je vidljiv čim prilaziš gradu. Katastrofa je, ne sJećam se da je ranije bilo ovako, što znači da je sve gore i gore. Ne dolazim sa neke planine, pa da sam navikla na čist vazduh, živim u Rimu, ni u Italiji nije bajno, ali ovde je baš katastrofa – zgrožena je Dragica Pajević Alp.

Zgroženi su i u Centru za životnu sredinu, iz kog kažu da Grad, ali i država, ništa ne radi po pitanju rješavanja ovog problema.

– Poznato je da je Bosna i Hercegovina jedna od najzagađenijih država u Evropi. Problem Banjaluke je što ima previše automobila za ovaj mali prostor, način na koji se grIjemo mnogo zagađuje vazduh, a zelenila, koje nas spašava, imamo sve manje. To što ne znamo ni kakvo je stanje u vazduhu je katastrofa – objašnjava Vikot Bijelić, iz Centra.

Dodaje da se stvari ne mogu rešiti preko noći, ali da bi nadležni trebali imati planska rJešenje kako omogućiti građanima da ne udišu otrov, dok nismo postali gori od Pekinga.

Nema merenja još tri mjeseca

Problemi sa javnim nabavkama i ponuđačem koji će mjeriti kvalitet vazduha na svim lokacijama se izgleda neće brzo završiti.

– Grad je izabrao novog ponuđača za mjerenje kvaliteta vazduha, međutim, Kancelarija za javne nabavke utvrdila je da je taj ponuđač nekvalifikovan. Grad je poništio odluku, te izvršio izbor Instituta za zaštitu i ekologiju RS, ali je ta firma uložila žalbu na odluku – objašnjavaju iz Instituta.

Dodaju da žalba nekvalifikovanog ponuđača sada koči da Institut počne sa mjerenjima i služi samo da se odgodi sam postupak javne nabavke.

– Oni žalbom ne mogu ništa dobiti, već samo usporiti sav proces i odgoditi monitoring za bar još tri mjeseca – dodaju u Institutu.

http://www.unoportal.net/2017/12/09/mje ... a-udisemo/
Jaro svak use i u svoje kljuse gleda. Sta mene libo ona stvar kakav je zrak u Sarajevu, mozda jedino kad idem tamo onda pogledam a vako me ne interesuje. Isto i za Tuzlu, znaci kad njima ne smeta ne smeta ni meni.
cyprus

#911 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by cyprus »

Thorgerson wrote:Pa sta imas citati studiju, jesi li pogledao zagadjenost po dijelovima grada?

Index kvalitete zraka
Otoka 214 Vrlo nezdrav

Ilidža i Otoka su najzagađeniji, prvenstveno zato što je riječ o najnižim dijelovima Sarajevske kotline...
problemnatravunu

#912 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by problemnatravunu »

Na stranu svi ti instrumenti, ali ono sto ja, a i većina drugih gradjana osjeti svojim nosom, to je smrad od izgorenog nekvalitetnog uglja , dakle to je ono sto preovladava u prvom kontaktu sa vanjskim zrakom, a sta je tu jos umiksano , a da se ne osjeti direktno, ko to zna
triconja

#913 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by triconja »

problemnatravunu wrote:Na stranu svi ti instrumenti, ali ono sto ja, a i većina drugih gradjana osjeti svojim nosom, to je smrad od izgorenog nekvalitetnog uglja , dakle to je ono sto preovladava u prvom kontaktu sa vanjskim zrakom, a sta je tu jos umiksano , a da se ne osjeti direktno, ko to zna
Naravno da se lozi najlosiji cumur jer je najjeftiniji ili ti kupci budu prevareni, nece valjda lozit antracit :-) .
problemnatravunu

#914 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by problemnatravunu »

Logično!
I gdje je rješenje?
Reducirati vožnje automobila. I gotovo!

:pisnuo: narodna vlast
Nedoumica

#915 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nedoumica »

Nego, imamo li mi u Sarajevu mjernu stanicu u centru grada?
ovo_mi_je_nick

#916 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ovo_mi_je_nick »

Ko je zabrinut za zdravlje i zagađenost neka odmah sutra pjehe na posao ide umjesto autom i nakon posla neka se grije na struju. Jedan manje smanjit će zagađenosti koliko-toliko, počnite od sebe.
Thorgerson

#917 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Pojedinac ovdje ne moze nista. Tako da te floskule ono uradi ti, pa ce jos neko i onda jos neko i sve ce se promjeniti. Nece. To mozda ima u filmovima.

Ovdje se stvar mora sistemski rijesiti. A to radi drzava, u nasem slucaju kanton. Posto je nasa kantonalna vlast sastavljena od pjevaca, glumaca, judista, difovaca nama ovdje moze biti samo gore.

Znaci sjebali su prevoz, nemamo vode, zrak nikad zagadjeniji, ne znam...nastavite niz. Jednostavno sve je u rasulu.
VladaFBiH

#918 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

BadBoy wrote:

Ilidža je ovaj put bila najzagađenija, a redovno je to Otoka. To mi govori da je ovogodišnji rekord Ilidže statistička anomalija.
Nije anomalija već je mjerna stanica Otoka (kao prethodno Skenderija koja je izmještena kod Vijećnice tj. skoro pa van grada) izmještena na mjesto koje ima "bolji" protok zraka kako bi se smanjilo zagađenje - to su rješenja naših stručnjaka... pomjeri mjernu stanicu na manje zagađeno mjesto i pravi se lud. S druge strane Sarajevo ima problem samo sa PM česticama za koje se jako dobro zna kako nastaju i šta ih uzrokuje i ne treba se baš previše "lutati" kako bi se riješio problem zagađenog zraka.
Last edited by VladaFBiH on 11/12/2017 09:14, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#919 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

Nedoumica wrote:Nego, imamo li mi u Sarajevu mjernu stanicu u centru grada?
imao si Skenderiju koja je uvijek držale sve rekorde pa se onda neko sjetio da je to mjesto previše zagađeno i da nije relevantno pa tu mjernu stanicu prebacio skoro pa van grada - kod Vijećnice
BadBoy

#920 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

VladaFBiH wrote:
BadBoy wrote:

Nije anomalija već je mjerna stanica Otoka (kao prethodno Skenderija koja je izmještena kod Vijećnice tj. skoro pa van grada) izmještena na mjesto koje ima "bolji" protok zraka kako bi se smanjilo zagađenje - to su rješenja naših stručnjaka... pomjeri mjernu stanicu na manje zagađeno mjesto i pravi se lud. S druge strane Sarajevo ima problem samo sa PM česticama za koje se jako dobro zna kako nastaju i šta ih uzrokuje i ne treba se baš previše "lutati" kako bi se riješio problem zagađenog zraka.
Jako hrabra izjava. Ponavljam, ovo je jako kompleksan problem sa milion varijabli. Slažem se da je njegovo rješenje van domašaja pojedinca i da je potrebno sistemsko djelovanje da se ono otkloni, a zato treba i vremena i novca i znanja. Sa druge strane, svako od nas može doprinijeti rješavanju tog problema barem u dijelu koji je u njegovoj moći, a to je ovo što je napisao kolega @ovo_mi_je_nick: smanjiti upotrebu privatnih automobila samo na nužno i pokušati se prebaciti na čistije oblike grijanja. Konvektori su poprilično isplativi.
stakasa

#921 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

BadBoy wrote:

Index kvalitete zraka
Otoka 214 Vrlo nezdrav

Ovako kompleksan problem se ne može reducirati samo na "pogled zagađenosti po dijelovima grada?" A gdje su ostale varijable? A gdje je historijski trend? Mjerenja kroz više godišnjih doba? Uspoređivanje vrijednosti zagađenja za sa atmosferskim prilikama?

Zaštita okoliša mora biti integralna i multidisciplinarna aktivnost i nikada se ne može posmatrati samo sa jedne tačke gledišta. Zato se i rade studije.

Sve sam ceko da ovo neko napise... Vode se ratovi po seminarima o buducnosti dizela gdje je glavni argument emisija CO2 i ozonske rupe po Australiji a ovde se o opstinskim granicama raspravlja
VladaFBiH

#922 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

BadBoy wrote:
VladaFBiH wrote:
BadBoy wrote:

Jako hrabra izjava. Ponavljam, ovo je jako kompleksan problem sa milion varijabli. Slažem se da je njegovo rješenje van domašaja pojedinca i da je potrebno sistemsko djelovanje da se ono otkloni, a zato treba i vremena i novca i znanja. Sa druge strane, svako od nas može doprinijeti rješavanju tog problema barem u dijelu koji je u njegovoj moći, a to je ovo što je napisao kolega @ovo_mi_je_nick: smanjiti upotrebu privatnih automobila samo na nužno i pokušati se prebaciti na čistije oblike grijanja. Konvektori su poprilično isplativi.
apsolutno se slažem da je problem od milion varijabli ali opet ponavljam - Sarajevo ima najveći problem sa PM česticama (iz tog razloga ne mjerimo PM2.5 ili nedo bog manje iako bi se morale mjeriti) dok sve ostale (mjerene) vrijednosti jako rijetko budu iznad graničnih vrijednosti a za zaključak nije potrebno biti previše pametan pogotovo jer je ovo i prije rata (od strane stručnjaka) izolovano kao jedan od najvećih problema u Sa kotlini - drugi dio problema se sam dobrim dijelom riješio sa "umiranjem" industrije u Sa kotlini... tek kad ovo riješimo možemo pričati o NOx i sl. (znam da su i auti uzročnici PM-a ali kod nas je problem preko 40.000 indvidilanih ložišta koja nas truju)

Konvektori i nisu rješenje baš najsretnije rješenje jer su klima uređaji nekoliko puta efikasniji za istu utrošenu količinu el. energije...
Thorgerson

#923 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Prosetajte Ilidzom, prosetajte Nedzaricima (dio gdje su kuce), Buca potok, Stup... Znaci tacno ko da si usao u neki planinski dom gdje bukti kamin. Eto. Takav je zrak.

Ne treba mi nikakva mjerna stanica da mi kaze da taj zrak nije ok. Naravno tu mjerne stanice nece ni staviti.

Naravno, sada cemo opet raditi populisticke mjere (tipa par-nepar) koje nece nista donijeti.
triconja

#924 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by triconja »

ovo_mi_je_nick wrote:Ko je zabrinut za zdravlje i zagađenost neka odmah sutra pjehe na posao ide umjesto autom i nakon posla neka se grije na struju. Jedan manje smanjit će zagađenosti koliko-toliko, počnite od sebe.
Paz ti ovo, eto struja se proizvodi obnovljivim resursima pa eto nece biti na drugom kraju drzave zagadjenja od gorenja uglja i narusavanja zdravlja ljudima koji tu zive :lol:
VladaFBiH

#925 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

triconja wrote:
ovo_mi_je_nick wrote:Ko je zabrinut za zdravlje i zagađenost neka odmah sutra pjehe na posao ide umjesto autom i nakon posla neka se grije na struju. Jedan manje smanjit će zagađenosti koliko-toliko, počnite od sebe.
Paz ti ovo, eto struja se proizvodi obnovljivim resursima pa eto nece biti na drugom kraju drzave zagadjenja od gorenja uglja i narusavanja zdravlja ljudima koji tu zive :lol:
istina samo jednim dijelom - termoelektrane imaju puno efikasnije sagorijavanje nego jedna peć koja se koristi u domaćinstvu + ne koriste ugalj najgore kvalitete :) + lakše je ugraditi filtere na jedan dimnjak nego na npr. 40.000+ u Sarajevu + moguće je zagrijavanje indvidualnih objekata sa faktički nus-produktom npr. Tuzla.

Naravno, postavlja se pitanje da li su termoelektrane zlo - jesu ali značajno manje nego loženje uglja u indvidualnim ložištima koje imamo sada.
Post Reply