1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
almir90

#901 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by almir90 »

MJAU - da wrote:
Mislim da si ovdje zamijenio teze. Nije teško doći do kapitala, koliko imati dobru ideju šta ovdje pokrenuti, da možeš od toga živjeti, a da nemaš političke konekcije, spreman na laganje, varanje, mislim, kriminal business.
Joj, na ovo sam potpuno zaboravio da spomenem. Još jedna u nizu parola, odnosno opravdanja da ne treba ništa ni raditi. Ajd' možeš i dalje da budeš u to ubijeđen, ja se s tim ne slažem.
almir90

#902 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by almir90 »

_BataZiv_0809 wrote:
A kad je napunit 9 velikih autobusa za studentski pohod u Rim, tu su neprikosnoveni.
Eh, da, to je to. I nema veze što sve to plaća babo, bitno da imamo. :lol:
Dr. Kuca

#903 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Dr. Kuca »

Jah, eto po svijetu inace biznisom se nebave politicari niti oni koji imaju veze sa politikom. Za neki mali biznis ti ne trebaju veze ni politika, za nesta vece naravno da treba, kako ovdje tako i vani. Ko finansira kampanje i ovdje i vani? biznismeni. Ljudi pricaju blage veze nemaju. Slazem se sa almirom.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#904 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by pici »

ne znam šHa očekujete od studenata... da kopaju, oru, izljevaju beton... :shock: :? ... zato i jesmo u qurcu šHo mladi sa fakultetskom diplomom prijavi se na konkurs za variJoca... pa bolje švabama dupe čistit neg ovoj eLITI našHoj glanjcat muda... prijava za posao...

MJAU - da

#905 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by MJAU - da »

almir90 wrote:
MJAU - da wrote:
Mislim da si ovdje zamijenio teze. Nije teško doći do kapitala, koliko imati dobru ideju šta ovdje pokrenuti, da možeš od toga živjeti, a da nemaš političke konekcije, spreman na laganje, varanje, mislim, kriminal business.
Joj, na ovo sam potpuno zaboravio da spomenem. Još jedna u nizu parola, odnosno opravdanja da ne treba ništa ni raditi. Ajd' možeš i dalje da budeš u to ubijeđen, ja se s tim ne slažem.
Govorim iz perspektive ljudi koji šljakaju za tuđi džep ko crnci i ne vidim razloga zašto ne bi to isto za sebe radili, a ne o neradnicima koje ti potenciraš, meni ti uopće nisu ni bitni.
pici

#906 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by pici »

ovi demagoGi su mi najaČi sve se ubijaju od posla a po čitav dan na fHorumu...

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#907 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

pici wrote:ne znam šHa očekujete od studenata... da kopaju, oru, izljevaju beton... :shock: :? ... zato i jesmo u qurcu šHo mladi sa fakultetskom diplomom prijavi se na konkurs za variJoca... pa bolje švabama dupe čistit neg ovoj eLITI našHoj glanjcat muda... prijava za posao...

Da budu progresivna snaga ovog drustva.
madner

#908 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by madner »

MJAU - da wrote:
madner wrote:Pa ja iz licnog iskustva.

Problem sa statistikom je sto je dokazano da ljudi koji nesto zacrtaju ne odustaju od te ideje zbog cinjenica. Ako si ti zacrtala da bi htjela otic i da bi ti bilo bolje, naces razlog zasto je bolje u Somaliji itd...

Objektivno bi bilo kada mi mogla reci gdje i sa koliko $ ce ti biti bolje nego ovdje (opet od lokacije) sa X KM.
Meni je osnovni motiv da se maknem iz ove sredine kao takve, koliko god se trudim da promijenim sebe i prihvatim stanje takvo kakvo jeste, ne uspijeva mi. A nisam od onih koji su sjedili na grbači roditelja, čekali nešto.
Ja samo sto bi bilo ispravno da mozes definisati kakvu sredinu trazis. Kazem i Somalija nije ova sredina.
pici

#909 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by pici »

_BataZiv_0809 wrote:
Da budu progresivna snaga ovog drustva.
i TiLe je to nekad govoriJo...

Image
tandmand

#910 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by tandmand »

pici wrote:ne znam šHa očekujete od studenata... da kopaju, oru, izljevaju beton... :shock: :? ... zato i jesmo u qurcu šHo mladi sa fakultetskom diplomom prijavi se na konkurs za variJoca... pa bolje švabama dupe čistit neg ovoj eLITI našHoj glanjcat muda... prijava za posao...
Problem je što svi izbjegavaju proizvodnju iz nama poznatih razloga, te bježe u neka administratorska zanimanja. Npr. nekom manjem gradu ne treba 20 studenata kriminalistike, 30 pravnika, 15 novinara i sl. Mala bara a puno krokodila. Uostalom i toj zaposlenoj administraciji treba neko zaraditi novac, da bi se njima dalo za plate (ili MMF). Svaki student koji upiše fakultet takve struke, gdje diplomirani u ogromnom broju se nalaze na evidenciji biroa za zapošljavanje, moraju biti svjesni da će po završetku školovanja najverovatnije sjediti kod kuće. Neke zanatlije toliko imaju posla, prometa i zarade da im nikakav zapad to ne bi nadomjestio ali većina svijeta kod nas neće tereta. Sistem vrijednosti je poremećen, svi sa fakultetima igraju neku vrstu kladionice ali samo rijetki dobijaju sa svojim listićem.
MJAU - da

#911 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by MJAU - da »

madner wrote:
MJAU - da wrote:
madner wrote:Pa ja iz licnog iskustva.

Problem sa statistikom je sto je dokazano da ljudi koji nesto zacrtaju ne odustaju od te ideje zbog cinjenica. Ako si ti zacrtala da bi htjela otic i da bi ti bilo bolje, naces razlog zasto je bolje u Somaliji itd...

Objektivno bi bilo kada mi mogla reci gdje i sa koliko $ ce ti biti bolje nego ovdje (opet od lokacije) sa X KM.
Meni je osnovni motiv da se maknem iz ove sredine kao takve, koliko god se trudim da promijenim sebe i prihvatim stanje takvo kakvo jeste, ne uspijeva mi. A nisam od onih koji su sjedili na grbači roditelja, čekali nešto.
Ja samo sto bi bilo ispravno da mozes definisati kakvu sredinu trazis. Kazem i Somalija nije ova sredina.
Kad se nakanim, odgovorim ti, ali prirpemi se na roman. :-)
MJAU - da

#912 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by MJAU - da »

tandmand wrote:
Problem je što svi izbjegavaju proizvodnju iz nama poznatih razloga, te bježe u neka administratorska zanimanja. Npr. nekom manjem gradu ne treba 20 studenata kriminalistike, 30 pravnika, 15 novinara i sl. Mala bara a puno krokodila. Uostalom i toj zaposlenoj administraciji treba neko zaraditi novac, da bi se njima dalo za plate (ili MMF). Svaki student koji upiše fakultet takve struke, gdje diplomirani u ogromnom broju se nalaze na evidenciji biroa za zapošljavanje, moraju biti svjesni da će po završetku školovanja najverovatnije sjediti kod kuće. Neke zanatlije toliko imaju posla, prometa i zarade da im nikakav zapad to ne bi nadomjestio ali većina svijeta kod nas neće tereta. Sistem vrijednosti je poremećen, svi sa fakultetima igraju neku vrstu kladionice ali samo rijetki dobijaju sa svojim listićem.
Ovo si u potpunosti u pravu, takav je naš mentalni sklop. Razlozi mogu biti što fakultetski obrazovani roditelji ne mogu podnijeti činjenicu da im djeca rade u proizvodnji, pa bez obzira na njihove afinitete, sposobnosti (ako ne može državni fax, može privatni, pa će tajo/mama srediti (kupiti) posao. S druge strane, roditelji koji su radni vijek proveli u proizvodnji isto tako forsiraju djecu da se fakultetski obrazuju, jer pobogu, neće se djeca patiti kao i oni. Kompletan sistem, mentalni sklop ovako funkcioniše. Tako da, ruku na srce, nisu ni djeca, tj. omladina toliko kriva. Kompletno društvo, kompletan sistem vrijednosti, pa se spominju neki "lijevi" poslovi, ono...
almir90

#913 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by almir90 »

Šta ima stručnjak? Po tvojoj logici, oni koji su završili elektrotehnički, medicinski, mašinski, građevinski, ekonomski fakultet, ili su studirali neki strani jezik, treba samo da rade na budžetu. Jer, Bože dragi, nema takvih poslova u realnom sektoru, nema načina da se s takvim fakultetom ima privatni biznis. Ima tu još fakulteta, da ne nabrajam sve sada. Za svaki se može naći posao u realnom sektoru.

I ne znam šta se imate buniti, realnost je da su stranci došli i vidili da je naša omladina pasivna, i da je veoma mali procenat koji se trudi nešto da napravi u životu. To su činjenice koje se ne mogu pobiti.

Oni koji boluju od narcizma, kompleksa plave krvi, i smatraju da njima sve drugi moraju da obezbijede u životu, i treba da idu. Jer, ako do sada nisu skontali da nisu neki bitan faktor, treba da traže sreću negdje drugo. U ovoj Zemlji će opstati samo onaj koji je svjestan situacije i problema, i spreman je da bavi s tim problemima, i da traži načine za rješavanje tih problema. Tako da će moći pomoći prvo sebi, pa onda nekome drugom.

Našao se u onoj priči koju sam pisao, klasični stručnjak - sve zna, a ništa ne zna. I odmah ide spin priča o zidarima, molerima, keramičarima i tako te gluposti.

I znate koja je najveća kosmička nepravda na forumu? Kad ti pici napiše da stalno piskaraš po forumu. :lol: Lik koji je uključen u sve teme na forumu, i stalno pametuje drugima, piše 36 sati dnevno na forumu. :lol:
pici

#914 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by pici »

almir90 wrote:
Šta ima stručnjak? Po tvojoj logici, oni koji su završili elektrotehnički, medicinski, mašinski, građevinski, ekonomski fakultet, ili su studirali neki strani jezik, treba samo da rade na budžetu. Jer, Bože dragi, nema takvih poslova u realnom sektoru, nema načina da se s takvim fakultetom ima privatni biznis. Ima tu još fakulteta, da ne nabrajam sve sada. Za svaki se može naći posao u realnom sektoru.

I ne znam šta se imate buniti, realnost je da su stranci došli i vidili da je naša omladina pasivna, i da je veoma mali procenat koji se trudi nešto da napravi u životu. To su činjenice koje se ne mogu pobiti.

Oni koji boluju od narcizma, kompleksa plave krvi, i smatraju da njima sve drugi moraju da obezbijede u životu, i treba da idu. Jer, ako do sada nisu skontali da nisu neki bitan faktor, treba da traže sreću negdje drugo. U ovoj Zemlji će opstati samo onaj koji je svjestan situacije i problema, i spreman je da bavi s tim problemima, i da traži načine za rješavanje tih problema. Tako da će moći pomoći prvo sebi, pa onda nekome drugom.

Našao se u onoj priči koju sam pisao, klasični stručnjak - sve zna, a ništa ne zna. I odmah ide spin priča o zidarima, molerima, keramičarima i tako te gluposti.

I znate koja je najveća kosmička nepravda na forumu? Kad ti pici napiše da stalno piskaraš po forumu. :lol: Lik koji je uključen u sve teme na forumu, i stalno pametuje drugima, piše 36 sati dnevno na forumu. :lol:

filozoFe nisam te prepozno, mora da si studiro filozofiju kod tunje, prodavanje muda pod bubrege... najjaci likovi kad hoce da mecu a ne znaju ni kud ni gdje :mrgreen: cuj u ovoj zemlji ostaju samo oni koji su svjesni problema :lol: :lol: :lol: lollcina :mrgreen:
almir90

#915 Re: 1001 razlog zasto mldODUadi napustaju BiH

Post by almir90 »

Douše, nisam spomenuo uhljebe, al' njih i ne računam pod ljudstvo. Pogotovo ove SDP-ove opozicionare, oni se ubiše pljuvajući državu na svakom koraku. Ali, naravno, njima ne smeta kad im liježe milja ili par milja svaki mjesec, bitno da se pljuje. :lol:

I budala može skontati šta sam mislio pod rješavanjem problema, jedino debilčine teške ne kontaju. Ali, evo, mogu i pojasniti i takvim. Poslova nema dovoljno za visoko-obrazovani kadar, i morat će sami početi rješavati to pitanje, a to je da sami pođu stvarati nova radna mjesta.
Nisrin

#916 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Nisrin »

Sve se vrti oko demagogije, svaki dan, svih 365 dana u Bosni...samo se pitam zasto ti isti mladi ljudi budu cijenjeni i priznati kad odu vani?
Ovdje rade za minimalac, spajaju kraj sa krajem, ostanu bez marke u dzepu do sljedece plate, a njihova generacija vani zaradjuje, radi, kupuju kucu, stan, auto, idu na odmore?!
Mislite da je stvarno samo do omladine i sto nece da rade? Pogledajte grupu TRAZIM NUDIM POSAO pa ce vam sve biti jasno, svaki ponudjeni posao je plata ispod 500KM, pa vi meni recite moze li se od 500KM normalno zivjeti? Da pokrijes troskove rezija, hrane, prevoza, a ne nesto drugo? Kkav je to zivot, to je prezivljavanje!!!

Pozdravam svakoga ko zeli i moze vani, kamo srece da svi imamo putovnice pa da nam je jos lakse otici...
Ova drzava nista ne radi da zadrzi strucnjake i skolovan kadar, ali to im i odgovara, lakse je manipulisati mase!!!

I ta prica o hiperprodukciji kadrova, zadnjih godina jeste visoka hiperprodukcija, ali sta je sa generacijama prije, ni oni nemaju posla od ovih podobnih!!! :run:
Prpa.ba

#917 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Prpa.ba »

Zasto bi se iko trudio i pokretao svoj biznis kada ne postoji nikakva sigurnost... Sve sto ce tzv. BiH uraditi za svog poreskog obveznika je uspitati ga za zdravlje u slucaju problema: "a sto si dao da te napadnu na ulici", "a sto si dao da te reketare" i "a sto si dao da ti se ne plate racuni". :mrgreen:
almir90

#918 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by almir90 »

Ne tjera te niko da radiš cijeli život za 500 KM, niko ti nije pištolj prislonio na glavu i rekao narednih 40 godina ovako moraš da radiš. Tražiš sebi bolje prilike, i ja radim i pored posla uvijek nešto novo pokušavam da naučim i da zaradim sebi još pored plate. Ne očekujem ni od koga da mi nešto obezbijedi, čak ni od roditelja. Oni su me naučili da se valja sam izboriti za sve, al' čaba to nekome govoriti.

Već sam napisao, svi hoće samo da se neko drugi bavi njihovim životnim statusom. Mora neko pelene mijenjati, hraniti, oblačiti, školovati, pa kad se sve to odradi moraju oni i posao da obezbijede, jer što bi ja to sam sve, jeb'o to.

Za takve sam napisao već, jedini im je način da odu.

Može se sve samo kad se hoće, pa i ovdje u Bosni i Hercegovini. Ove pljuvačine mi vala pun kurac više. I što je najžalosnije, znam i ovako lično mnoge koji samo nešto pljuju, a i ne žive loše, ali neće ni da se potrude da im je bolje. Čitav dan samo raspravljaju šta ko ima, šta ko vozi, jel' lopov, političar il' koji već klinac. Treba se samo malo vremena odvojiti od gluposti i baviti se s sobom, a ne drugima.

Neki dan mi komšija kuka, čovjek izgradio proizvodni pogon, uložio par miliona, više radi djece, i ja ga pitam za sina gdje je nestao, kaže otišao kao medinicar da riba guzice švabama. :lol:
prog321

#919 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Zasto se ljutis ako ljudi idu ? Neka idu.

Neki ljudi se ne mogu trznuti dok ne izadju vani.
Imao sam jednog poznanika koji je bio ubogi kokuz u BiH. Ne zato sto nije mogao nego jednostavno nije htio. Trazio sadaku od dijasporasa. Kukako lijevo i desno. I nekako mu rodjaci izganjase papire za Ameriku.
Sad tamo radi na odrzavanju parkova, dvorista i sl.
Kaze da prodjer 15km dnevno gurajuci onu rucnu kosilicu.
U BiH nije htio papir sa stola skinuti. Dok u Americi pravi maratonske rekorde :-D :-D
pici

#920 Re: 1001 razlog zasto mldODUadi napustaju BiH

Post by pici »

almir90 wrote:Douše, nisam spomenuo uhljebe, al' njih i ne računam pod ljudstvo. Pogotovo ove SDP-ove opozicionare, oni se ubiše pljuvajući državu na svakom koraku. Ali, naravno, njima ne smeta kad im liježe milja ili par milja svaki mjesec, bitno da se pljuje. :lol:

I budala može skontati šta sam mislio pod rješavanjem problema, jedino debilčine teške ne kontaju. Ali, evo, mogu i pojasniti i takvim. Poslova nema dovoljno za visoko-obrazovani kadar, i morat će sami početi rješavati to pitanje, a to je da sami pođu stvarati nova radna mjesta.

ima eno konkurs za cobane...jebesh diplomu imzinjera il doktora...stvori radno mjesto... de reci da nisi bilSak su nekim od minderaske fHemilije allaha ti :mrgreen:
insomnia78

#921 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by insomnia78 »

Image
PS: Ne znas ko vise pregoni
hrusta

#922 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hrusta »

ozdrlje_donje wrote:Studirao u Sarajevu 7 godina i nisam poslije toga mogao posla naci i pored starog koji poznaje ljude i koji mi je iz dana u dan govorio bit ce - obecao mi ovaj obecao mi onaj. I tako se to oteglo i preko pola godine, od njega i dalje uzimao za kafu, pivu, izlaske. Djevojka (sada zena) mi tada studirala u Becu i reko odo da probam nista me ne kosta iako se stari zestoko protivio, kao gdje ces u tudjinu, tamo nigdje nikog nemas. Reko tudjina mi se cini i ovdje, gdje god se obratim zatvaraju vrata ili bi da za djabane radim. Nadjem placeni doktorat u Becu, zavrsim to i ostanem raditi na klinici. Sve mi se svidja u vezi ovog grada, drzave i sistema i ne naumpada mi da se vratim. Kao sto neko rece na prvoj stranici, tek sada kada odes u BiH na par dana skontas kako je sve u k..., na zalost.
:thumbup:
hrusta

#923 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hrusta »

Raja, može li meni neko molim vas da objasni kako to raja napuštaju BiH tek tako, non stop se čuje priča ovaj te onaj otišo, našo poso tamo vamo eno ga radi zarađuje ovo. A kad god pitaš onda nekoga pa kako je uspio......neznam ali samo znam da je otišo i ovo ono. Ilegalno se zaposliti u EU je rulet. Engleska nema govora jer nebi dobio vizu kad bi se samo spomenuo da imaš namjeru raditi.
TRANCE

#924 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by TRANCE »

hrusta wrote:Raja, može li meni neko molim vas da objasni kako to raja napuštaju BiH tek tako, non stop se čuje priča ovaj te onaj otišo, našo poso tamo vamo eno ga radi zarađuje ovo. A kad god pitaš onda nekoga pa kako je uspio......neznam ali samo znam da je otišo i ovo ono. Ilegalno se zaposliti u EU je rulet. Engleska nema govora jer nebi dobio vizu kad bi se samo spomenuo da imaš namjeru raditi.
Neki od glavnih načina:
- EU državljanstvo, npr. hrvatsko (onda ne trebaju radne dozvole za EU)
- udaja ili ženidba za državljana EU koji je zaposlen tamo (onda također ne trebaju radne dozvole)
- studij vani, npr. master ili doktorski, pa poslije pronalazak posla, odnosno kompanije koja će srediti radnu dozvolu
- pronalazak posla i kompanije koja će srediti radnu dozvolu direktno iz BiH preko neta u slučaju traženih zanimanja (medicinari, inžinjeri, određene zanatlije i sl.)
- agencije za zapošljavanje, obično iz Hrvatske i Slovenije, koje sređuju radnu dozvolu i iznajmljuju naše radnike stranim kompanijama (građevinski i medicinski sektor najčešće), naravno uzimaju procenat od plate poslije
- transfer iz podružnice multinacionalne kompanije u BiH u njihovu podružnicu u inostranstvu (ako radiš za strane banke, osiguravajuća društva i sl.)
- azil s dobrim osnovama (npr. pišeš članke kao nezavisni mislioc protiv vjere i vehabija, boriš se fol za demokratsko društvo protestima protiv vlasti, napraviš udruženje LGBT osoba i sl., pa kad dobiješ prijetnje smrću ili ti eksplodira bomba ispred kuće, imaš dobre osnove za azil)
almir90

#925 Re: 1001 razlog zasto mldODUadi napustaju BiH

Post by almir90 »

pici wrote:
ima eno konkurs za cobane...jebesh diplomu imzinjera il doktora...stvori radno mjesto... de reci da nisi bilSak su nekim od minderaske fHemilije allaha ti :mrgreen:
Gdje ćeš mene u politiku, još u SDA, ne sjećaš se haman da sam dobio ban prošle godine zbog pljuvanja po SDA, gdje sam malo prekoračio limit vrijeđanja. :lol: Nikakav član i stranački poltron, već obični šljaker, vjerov'o il' ne evo sad s posla došao kući.
Post Reply