Sirija vol. 2

Locked
salik79

#901 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

solar7 wrote:
Maystor wrote:NJUJORK - Savet bezbјednosti UN usvojio je rezoluciju koja državama omogućava da preduzmu sve neophodne mјere u borbi protiv Islamske države.

Rezolucija je donijeta nedelju dana nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130, a ranjeno više od 300 ljudi, a usvojena je jednoglasno.

Nacrt rezolucije izradila je Francuska, a u tekstu se apeluje na članice UN da udvostruče i koordinišu napore kako bi se spriječili teroristički napadi Islamske države i drugih ekstremističkih grupa povezanih sa Al Kaidom.

Eto. To je to.

Ko je sad legitimna meta?
svi sljedbenici suneta i oni koji imaju brade a nisu cetnici(nece sipa bracu dirati)

Od sunneta nemaju ni ono kožice sto se odfikari, poserem im se posred tog "suneta"!
Klavikula

#902 Re: Sirija vol. 2

Post by Klavikula »

do jucer savox, hordas, cbrt i ostali sokolili pobunjenike za mars na Damask, sad ce biti zadovoljni ako isti bilo sta dobiju. SAA pred porazom bila, sad u poziciji gdje najvise dobija. ratna sreca je varljiva :D
Em2r

#903 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

Nekom rat nekom brat. Samo su se brzo i lako povukli, koliko su da me izvinete na izrazu srali, nakon prvog metka pobjegose a izgledalo je jedno vrijeme da ce neki od njih sutra za siriju.
asurbanipal

#904 Re: Sirija vol. 2

Post by asurbanipal »

Šta reći ? Koju poruku poslati ? :shock: :-)

gospodja profiterka

#905 Re: Sirija vol. 2

Post by gospodja profiterka »

asurbanipal wrote:
solar7 wrote: svi sljedbenici suneta i oni koji imaju brade a nisu cetnici(nece sipa bracu dirati)

Vehabije nisu sljedbenici sunneta. To je kukavičje jaje, trojanski konj podmetnut muslimanima. Nažalost "dobro" obavljaju svoj posao...
Kakav njihov crni sunnet? Nisam muslimanka, ali odrasla sam s muslimanima koji su prakticirali svoju vjeru, s muslimanima koji su mi bili rođaci, prijatelji, školski drugovi, nastavnici, policajci, društveni radnici... Odrasla sam u sjeni munare, zvuk ezana me budi od dana rođenja. Mislim da mi to daje za pravo reći da je svako ko ove kanibale dovodi u kontekst sunneta gori od njih, bez obzira zašto to radi.
solar7

#906 Re: Sirija vol. 2

Post by solar7 »

asurbanipal wrote:
solar7 wrote: svi sljedbenici suneta i oni koji imaju brade a nisu cetnici(nece sipa bracu dirati)

Vehabije nisu sljedbenici sunneta. To je kukavičje jaje, trojanski konj podmetnut muslimanima. Nažalost "dobro" obavljaju svoj posao...
Nikakve vehabije ne postoje nit su postojale nit zvanicno nit nezvanicno,to su samo ljudske izmisljotine,a da se nama muslimanima podmece svakodnevno tu se slazem
Co0l

#907 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Klavikula wrote:do jucer savox, hordas, cbrt i ostali sokolili pobunjenike za mars na Damask, sad ce biti zadovoljni ako isti bilo sta dobiju. SAA pred porazom bila, sad u poziciji gdje najvise dobija. ratna sreca je varljiva :D
Tzv.SAA je sa povecanim angazmanom stranog faktora kojem je cilj prezivljavanje Asadovog rezima pred jos vecim porazom nego prije rusko-libansko-iracke ofanzive jer se sada jos i manje pita nego prije.
solar7

#908 Re: Sirija vol. 2

Post by solar7 »

Klavikula wrote:do jucer savox, hordas, cbrt i ostali sokolili pobunjenike za mars na Damask, sad ce biti zadovoljni ako isti bilo sta dobiju. SAA pred porazom bila, sad u poziciji gdje najvise dobija. ratna sreca je varljiva :D
Nista saa nije svojom zaslugom dobila i nema tu veze sa ratnom srecom,vec putinko and comp.odradise stvar za VELIKU SAA.Vjeruj da ni najmanje nisam razocaran jer rvolucionari nisu ni najmanje pobjedjeni od on sa KOJIM su poceli rat
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#909 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

prasada i njegovu kukavičku „vojsku" je prvo spasio hezb pa onda isil udarivši sa leđa rebele, onda iranci i iračke milicije šiitskih fanatika, evo sada ih spašava vladimir
šta kada i ovo propadne ... taktički nuklearni udari možda
arzuhal

#910 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:

Ok, al' šta se priča, ko su onda sljedbenici suneta? Jel Asad? :mrgreen:
asurbanipal

#911 Re: Sirija vol. 2

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote: Ok, al' šta se priča, ko su onda sljedbenici suneta? Jel Asad? :mrgreen:

Assad je Alawit. Oni su muslimani u egzilu. Istovremeno underground i avangarda. :mrgreen:

Ko su sunniti ? Kada su nastali ? Ko im je dao taj naziv ? O tome se može dugo i naširoko. Dati neki šturu definiciju da su sunniti samo oni koji priznaju vlast prve četvorice halifa je pretjerano pojednostavljivanje...
arzuhal

#912 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote: Ok, al' šta se priča, ko su onda sljedbenici suneta? Jel Asad? :mrgreen:

Assad je Alawit. Oni su muslimani u egzilu. Istovremeno underground i avangarda. :mrgreen:

Ko su sunniti ? Kada su nastali ? Ko im je dao taj naziv. O tome se može dugo i naširoko. Dati neki šturu definiciju da su sunniti samo oni koji priznaju vlast prve četvorice halifa je pretjerano pojednostavljivanje...
:lol:
Challenger__

#913 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Teufik wrote:
The resolution does not provide any legal basis for military action and does not invoke chapter seven of the UN charter that authorizes the use of force
Stvar od esencijalnog značaja, jer, makar na formalnoj ravni sprječava daljnje mešetarenje onih koji aktuelne trendove vide kao svoj poraz.
gospodja profiterka

#914 Re: Sirija vol. 2

Challenger__ wrote:
Teufik wrote:
The resolution does not provide any legal basis for military action and does not invoke chapter seven of the UN charter that authorizes the use of force
Stvar od esencjalnog značaja, jer, makar na formalnoj ravni sprječava daljnje mešetarenje onih koji aktuelne trendove vide kao svoj poraz.
S druge strane, Vijeće sigurnosti ne daje konkretan mandat, već odriješene ruke svima da rade šta hoće. Nisam sigurna da je to dobro za Siriju. Nedorečen mandat je i nama glave došao.
salik79

#915 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

japin_mutapi wrote:prasada i njegovu kukavičku „vojsku" je prvo spasio hezb pa onda isil udarivši sa leđa rebele, onda iranci i iračke milicije šiitskih fanatika, evo sada ih spašava vladimir
šta kada i ovo propadne ... taktički nuklearni udari možda
Nesto si pobrk'o, ili ti bas ne ide ta globalna politika, Prasad je bivsi nepalski premijer!?
Challenger__

#916 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

gospodja profiterka wrote:S druge strane, Vijeće sigurnosti ne daje konkretan mandat, već odriješene ruke svima da rade šta hoće. Nisam sigurna da je to dobro za Siriju. Nedorečen mandat je i nama glave došao.
Pariška dešavanja su nosila velike rizike za sabotiranje sirijsko-ruskih napora*: poziv na zajedničku akciju zemalja članica NATO (za sada isključeno), poziv na upotrebu sile preko UN (u rezoluciji isključeno). Ovako se pozivaju zemlje da "urade sve što mogu" da bi smanjili kapacitete tzv. "IS", što će se dobrim dijelom pravilno interpretirati: sprječavanje daljnje regrutacije širom svijeta, presjecanje kanala za finansiranje, zabrana trgovine naftom sa ISIL-om (a što su radile: Turska, Izrael, američke i britanske kompanije)...

Nedorečenosti će probati da otklone Rusi koji spremaju novu Rezoluciju. Može se očekivati da ih sabotiraju main warmongers - USA i eventualno GB, ali će ih takvo sabotiranje dodatno izolovati.

U situaciji aktuelne histerije poslije pariških dešavanja ovo je kompromisni maksimum dobra, a manjak zla.

(* Poraz terorista, uspostava prelazne vlasti, povratak izbjeglica, izbori i postepeno prevođenje ratnog u mirnodopsko stanje.)
gospodja profiterka

#917 Re: Sirija vol. 2

Challenger__ wrote:
gospodja profiterka wrote:S druge strane, Vijeće sigurnosti ne daje konkretan mandat, već odriješene ruke svima da rade šta hoće. Nisam sigurna da je to dobro za Siriju. Nedorečen mandat je i nama glave došao.
Pariška dešavanja su nosila velike rizike za sabotiranje sirijsko-ruskih napora*: poziv na zajedničku akciju zemalja članica NATO (za sada isključeno), poziv na upotrebu sile preko UN (u rezoluciji isključeno). Ovako se pozivaju zemlje da "urade sve što mogu" da bi smanjili kapacitete tzv. "IS", što će se dobrim dijelom pravilno interpretirati: sprječavanje daljnje regrutacije širom svijeta, presjecanje kanala za finansiranje, zabrana trgovine naftom sa ISIL-om (a što su radile: Turska, Izrael, američke i britanske kompanije)...

Nedorečenosti će probati da otklone Rusi koji spremaju novu Rezoluciju. Može se očekivati da ih sabotiraju main warmongers - USA i eventualno GB, ali će ih takvo sabotiranje dodatno izolovati.

U situaciji aktuelne histerije poslije pariških dešavanja ovo je kompromisni maksimum dobra, a manjak zla.

(* Poraz terorista, uspostava prelazne vlasti, povratak izbjeglica, izbori i postepeno prevođenje ratnog u mirnodopsko stanje.)
Pa ja baš tu vidim problem. Kad se zemlje pozivaju da "urade sve što mogu", to može značiti i ništa i sve. Ovakva odluka VS samo otvara vrata Sirije, pogotovo što mandat ne definira nikakav monitoring, kriterije, sistem izvještavanja.

Ako je jedina nada ruska rezolucija, potpuno sam sigurna da neće proći.
Challenger__

#918 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Sviđalo se nekom ili ne što su Rusi porazili nacizam a ne Nijemci, hoću reći, sviđao se nekom ruski angažman u Siriji ili ne, on nosi do sada najbolje ponuđeno rješenje za eliminaciju haosa koji su kreirali neki drugi akteri... Taj angažman je udarac u glavu najbitnijim chaos makerima i doživljava se kao apsolutni poraz tzv. "američke" vanjske politike koja niti želi kraj rata u Sirjiji i Iraku, niti želi da okonča seobu stanovništva iz Azije i Afrike u Evropu. Ruski angažman je antiteza tih projekcija, zato se svi veliki događaji i potresi pokušavaju kanalisati u pravcu sabotaže ruskih nastojanja.

Za sada u tome ne uspijevaju.
Pa ja baš tu vidim problem. Kad se zemlje pozivaju da "urade sve što mogu", to može značiti i ništa i sve. Ovakva odluka VS samo otvara vrata Sirije, pogotovo što mandat ne definira nikakav monitoring, kriterije, sistem izvještavanja.

Ovdje se izlazi u susret priglupim francuskim lakejima i njihovoj sujeti - "sav svijet je uz vas", a isključuje se upotreba vojne sile. RF Rezolucija ne mora proći, ali će se eventualnim odbijanjem USA (i GB) dovesti do čistine.

Nada je u mnogo jačim argumentima od Rezolucije.
Co0l

#919 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Borba protiv ISIL-a

gospodja profiterka

#920 Re: Sirija vol. 2

Challenger__ wrote:Sviđalo se nekom ili ne što su Rusi porazili nacizam a ne Nijemci, hoću reći, sviđao se nekom ruski angažman u Siriji ili ne, on nosi do sada najbolje ponuđeno rješenje za eliminaciju haosa koji su kreirali neki drugi akteri... Taj angažman je udarac u glavu najbitnijim chaos makerima i doživljava se kao apsolutni poraz tzv. "američke" vanjske politike koja niti želi kraj rata u Sirjiji i Iraku, niti želi da okonča seobu stanovništva iz Azije i Afrike u Evropu. Ruski angažman je antiteza tih projekcija, zato se svi veliki događaji i potresi pokušavaju kanalisati u pravcu sabotaže ruskih nastojanja.

Za sada u tome ne uspijevaju.

Ovdje se izlazi u susret priglupim francuskim lakejima i njihovoj sujeti - "sav svijet je uz njih", a isključuje se upotreba vojne sile. RF Rezolucija ne mora proći, ali će se eventualnim odbijanjem USA (i GB) dovesti do čistine.

Nada je u mnogo jačim argumentima od Rezolucije.
Ne slažem se. Ovo nije usluga Francuzima. Ovo je kompenzacija za činjenicu da su se Francuzi pozvali na Član 42.7 Lisabonskog ugovora, a ne na... Na ovaj način se nekima daje mandat bez mandata.

Prije šest dana...

https://www.washingtonpost.com/news/vol ... inst-isis/
gospodja profiterka

#921 Re: Sirija vol. 2

Co0l wrote:Borba protiv ISIL-a

Da. I njegovih jataka i advokata u domovini. Uskoro.
Challenger__

#922 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

gospodja profiterka wrote:Ne slažem se. Ovo nije usluga Francuzima. Ovo je kompenzacija za činjenicu da su se Francuzi pozvali na Član 42.7 Lisabonskog ugovora, a ne na... Na ovaj način se nekima daje mandat bez mandata.

Prije šest dana...

https://www.washingtonpost.com/news/vol ... inst-isis/
To ti govorim, poziv na odgovarajući član LU, a ne na član 5 NATO. Ovo drugo bi bilo "mandat bez mandata" a ovo danas nije.
Last edited by Challenger__ on 21/11/2015 14:19, edited 1 time in total.
Challenger__

#923 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Nadali su se majmuni (tvoj tekst) da će tragedija u Parizu biti pretekst za daljnje širenje haosa na BI a sa pozivom na član 5., ali izgleda da ni "Pariz suzama ne vjeruje".

LOL!
Kikibombona

#924 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Turska ne dozvoljava da kurdske snage uniste njihove mezimce, tzv. islamski hilafet

Turkey FM Sinirlioglu: "The PYD knows well that we will shoot them if they cross west of the Euphrates river".

Image

Turska je jedina drzava na svijetu koja otvoreno porucje da ce pomoci ISILove snage ako budu napadnuti!

Jos malo slika iz Kanade

Image
Image
Image
gospodja profiterka

#925 Re: Sirija vol. 2

Challenger__ wrote:Nadali su se majmuni (tvoj tekst) da će tragedija u Parizu biti pretekst za daljnje širenje haosa na BI a sa pozivom na član 5., ali izgleda da ni "Pariz suzama ne vjeruje".

LOL!
Ama znam ja da Pariz suzama ne vjeruje, to je od neki dan potpuno jasno. Ali vrata su sada otvorena. Samo gledaj.

Iako, kanibali su u Siriji odsvirali svoje u svakom slučaju. Međutim, tek mogu zasvirati na evropskom tlu, kao novo sredstvo pritiska. Zato sam i otvorila temu o Belgiji, čiju važnost očito niko ne prepoznaje.
Locked