Okupatorske zastave na Bobovcu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#901 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Fudo387 »

Kitrona wrote:No svejedno, odnos je imao usponda i padova. U svakom slucaju puno bolje od skracivanja za glavu.
Samo zadojeni vjerski fanatik i haza budala moze katolickoj crkvi srednjeg vijeka pripisati zaslugu za pojavu i procvat renesanse.
Sem ako se naravno ta zasluga ne posmatra u smislu da je ljudima bio pun qrac te dogme i mraka pa su bili prisiljeni da traze alternativu.
Kitrona

#902 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

Fudo387 wrote:
Kitrona wrote:No svejedno, odnos je imao usponda i padova. U svakom slucaju puno bolje od skracivanja za glavu.
Samo zadojeni vjerski fanatik i haza budala moze katolickoj crkvi srednjeg vijeka pripisati zaslugu za pojavu i procvat renesanse.
Ja nisam iznosio zakljucke u tom smislu - to je tvoj posao. Ja sam samo iznio biografije renesansnih znanstvenika i umjetnika gdje pise da su bili katolicki svecenici.

Zakljucke nek donese svak za sebe. Meni osobno ne trebaju propovjednici i "ovlasteni" tumaci.
prog321

#903 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by prog321 »

Sto je posebna ironija, da su protestanti u Njemackoj za vrijeme 30-godisnjeg rata sa katolicima opstali upravo uz vojnu i financijsku pomoc Osmanlija.
A ti isti protestanti su kroz svoje izume i ekonomsku nadmoc porazili to Osmansko Carstvo par stoljeca kasnije. :-D
Kitrona

#904 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

prog321 wrote:Sto je posebna ironija, da su protestanti u Njemackoj za vrijeme 30-godisnjeg rata sa katolicima opstali upravo uz vojnu i financijsku pomoc Osmanlija.
A ti isti protestanti su kroz svoje izume i ekonomsku nadmoc porazili to Osmansko Carstvo par stoljeca kasnije. :-D
Protestanti porazili Osmanlije?

OK, tako mi i treba kad sa svakim razgovaram...
prog321

#905 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by prog321 »

Berlinski Kongres je valjda bio u .... Berlinu. :-D
Srcu protestantizma.

Ali je govorim o svim izumima i ekonomskim uspjesima koje su protestantske zemlje u to vrijeme imale.
Zapamti da tada protestantsku Ameriku i Kanadu najvise su naseljavali siromasni katolici iz Irske i Italije.
Njemacka, Amerika i Britanija su protestantski motori razvoja, sve do danas. :-D
Kitrona

#906 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

prog321 wrote:Berlinski Kongres je valjda bio u .... Berlinu. :-D
Srcu protestantizma.

Ali je govorim o svim izumima i ekonomskim uspjesima koje su protestantske zemlje u to vrijeme imale.
Zapamti da tada protestantsku Ameriku i Kanadu najvise su naseljavali siromasni katolici iz Irske i Italije.
Njemacka, Amerika i Britanija su protestantski motori razvoja, sve do danas. :-D

Ma nema nista od te price. Najbogatiji dio Njemacke jug i jugozapad. Bavarska i Baden-Wurtenberg - "katolicke"...
zenit dozic

#907 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by zenit dozic »

hrasno38 wrote:
zenit dozic wrote:
hrasno38 wrote:
Zato sto je to zastava jesdnog konstitutivnog naroda u BiH i sto je zastava jedne od tri komponente oruzanih snaga BiH....hos da ti nacrtam?????
Nemoj mi ti crtati života ti, pričaš o konstitutivnosti samo kad ti paše, tamo nije mjesto šahovnici već ljiljanima i kraj priče.
Tamo je mjesto šahovnici i HVO zastavi ko u Zadru ljiljanima i zastavi ARBIH.

Znaš pričat kako nije mjesto zastavi ARBiH na proslavi, a ovdje to isto samo s druge strane podržavaš. Licemjeran si kao i ovi paćenici što su se okupili gore da veličaju "rvacku kraljicu", a ne bosansku, u tome je poenta.
Ajde mi ti malo pricaj o svemu tome. Prvo ja nisam bio za ratnu zastavu sa ljiljanima a za zastavu sa ljiljanima sam uvijek bio i bicu. Taj kraj price moze svojoj kuci prosipati a ne ovdje. I ajde nadji mi pravi dokaz da je ovdje na ovom skupu neko zvanican rekao da je bilo sta od Bobovca hrvatsko. Nasjedate na price dvojice prekookeanskin govnara koji se kao zovu novinari i kuhaju po BiH i svoj patriotizam pokazuju sa vise nego pristojne distance. Eto ces ti i takvi kao ti odredjivati sta ce se nositi po BiH a sto je dozvoljeno zakonom i sto je dozvoljeno ustavom. Ocete al u kurcu!!!!
Evo sa malim zakašnjenjem.
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Lo ... vac/332813

Druga stvar nisi mi odgovorio na pitanje šta će tamo zastava udruženog zločinačkog pokreta koji je djelio državu čija je Katarina bila kraljca, i šta će tu zastava susjedne zemlje? Odgovor je očit žele ovo što i Dubravko navodi u tekstu ali ti se malo praviš lood pa ko političari iz šupljeg u prazno.

Ovo boldano, pa ti si na prošloj temi pametovo danima de treba zabraniti nosanje zastave ARBiH na skupovima, a sada meni pametuješ o određivanju, helem izgleda da te udarila kriza srednjih godina :zzzz:
prog321

#908 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by prog321 »

Kitrona wrote:
Ma nema nista od te price. Najbogatiji dio Njemacke jug i jugozapad. Bavarska i Baden-Wurtenberg - "katolicke"...
To je istorijski odnedavno , poslije ll svjetskog nakon što su Sovjeti bukvalno izbrisali protestanske Pruse sa svojih ognjišta.
Bodkin

#909 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

Samo velika budala moze crkvi pripisati razvoj bilo cega osim stada ovaca
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#910 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

hAZNADAR wrote:Rijec je vjerama, konfesijama,..... - kuzis, kapiras,..?
Dokumenti koje sam postirao razbijaju mit o katolickoj Bosni, a takodjer usput dokazuju da je Bosna bila uvijek zemlja Bosnjana/Bosnjaka ma koje vjere bili. Islamofobi nemaju kapacitet da to shvate. Kladim se da ces i ove dokumente i Crkvi Bosanskoj proglasiti falsifikatima ili sitnicama.
Hehhehehe koji pokusaji prekrajanja istorije/povijesti. Ja mislim da su na ove prostore dosli muslimani pa poslije njih Muslimani-Bosnjaci pa onda opet Muslimani i evo sad Bosnjaci islamske vjeropispovjesti.
Izvinjavam se htio sam napisati islam ali mi se omaklo Bosnjaci koliko mi se zamantalo od pokusaja da se krscanstvo tj. katolicizam izbije nogom sa ovih prostora kao danas tako i iz srednjeg vijeka u kojem je bilo vise nego dominantno.
Dakle ja niti jednog jedinog trenutka u ovu pricu os SV BiH nisam uvlacio ni Hrvate ni Srbe jer oni nemaju blage veze sa tim kao sto nemaju ni danasnji Bosnjaci osim sto su potomci onih sto su unistili to kraljevstvo, kralja, kraljicu, Bobovac itd itd. Dakle ...

"Da se Bosansko Kraljevstvo nikad više ne bi obnovilo, ubili su bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića, pobili sve visoko bosansko plemstvo, a njihovu djecu odveli u Carigrad i obratili na islam. Zameli su trag Bosni sve do novijih vremena. Nije to bio slučaj samo u Bosni, nego u svim krajevima koje su osvojili Osmanlije, koji su svojedobno pokrivali oko 40 suvremenih država."

Osatlo je i Osmanlija na tom bojnom polju bruku jer Bobovac nije bas pao sutke i na njihovim mezarima se i dan danas uce dove, mase crvenim zastavama i na usnama cuju rijeci "nasa braca"......

A sad smo se dosta zajebavali i zaboli me sta ko pise i sta ko misli o srednjovjekovnoj BiH i Bobovcu......jedina nepobitna cinjenica da prije nego su ga osvojili okupatori iz Turske ova zemlja je bila pretezno katolicka i to Pasiceve i istorije BH kvazi istoricara mogu pobijati koliko im kurcu cejf al to je tako. Samo da napomenem da se ne bi pojedini bez veze radovali u pitanju su BH katolici a ne oni sto se danas zovu Hrvatima.

Bosnjaci danas imaju najmanje pravo da masu sa ljiljanima bez obzira na protekli rat jer govorimo o istorijskim cinjenicama jer nekada se ginulo i pod petokrakom pa smo je svi skupa zgazili tako da je zastava samo predmet a bitni su ljudi. Sutra da se solidan broj pravoslavaca i katolika odluci da stane pod ljiljanje i Bosnjacki naziv muslimani BiH bi opet izgubili svoj jedinstveni identitet i toga se Alija najvise bojao a i dan danas pojedini bosnjacki politicari strahuju da to nebi palo kome na pamet. Katolici bi imali potpuno pravo na to jer je to njihov izvorni identitet kojeg su od zaborava sacuvali BH franjevci a ne ulema i islamski teolozi.
hrasno38

#911 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

Bodkin wrote:Samo velika budala moze crkvi pripisati razvoj bilo cega osim stada ovaca
predpostavljam kad napises "crkvi" da mislis i na dzamiju tj. uopsteno :D
Bodkin

#912 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

hrasno38 wrote:
Bodkin wrote:Samo velika budala moze crkvi pripisati razvoj bilo cega osim stada ovaca
predpostavljam kad napises "crkvi" da mislis i na dzamiju tj. uopsteno :D
Vidim da pisu gore o crkvi pa zato. Protestanti i martin luter se pojavili skoro 1500 godina kasnije. Zamisli da nije onih 1500 godina mraka. Uveliko bi kolonizirali planete
prog321

#913 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by prog321 »

hrasno38 wrote:
"Da se Bosansko Kraljevstvo nikad više ne bi obnovilo, ubili su bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića, pobili sve visoko bosansko plemstvo, a njihovu djecu odveli u Carigrad i obratili na islam. Zameli su trag Bosni sve do novijih vremena. Nije to bio slučaj samo u Bosni, nego u svim krajevima koje su osvojili Osmanlije, koji su svojedobno pokrivali oko 40 suvremenih država."
De Pročitaj boga ti barem jednu knjigu o istoriji BiH prije nego ovakve gluposti izbrojis.
Niti je Bosna bila čisto katolička niti su svi plemići pobijeni od strane Osmanlija.
hAZNADAR

#914 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hAZNADAR »

hrasno38 wrote:
Dokumenti koje sam postirao razbijaju mit o katolickoj Bosni, a takodjer usput dokazuju da je Bosna bila uvijek zemlja Bosnjana/Bosnjaka ma koje vjere bili. Islamofobi nemaju kapacitet da to shvate. Kladim se da ces i ove dokumente i Crkvi Bosanskoj proglasiti falsifikatima ili sitnicama.
Hehhehehe koji pokusaji prekrajanja istorije/povijesti. Ja mislim da su na ove prostore dosli muslimani pa poslije njih Muslimani-Bosnjaci pa onda opet Muslimani i evo sad Bosnjaci islamske vjeropispovjesti.
Izvinjavam se htio sam napisati islam ali mi se omaklo Bosnjaci koliko mi se zamantalo od pokusaja da se krscanstvo tj. katolicizam izbije nogom sa ovih prostora kao danas tako i iz srednjeg vijeka u kojem je bilo vise nego dominantno.
Dakle ja niti jednog jedinog trenutka u ovu pricu os SV BiH nisam uvlacio ni Hrvate ni Srbe jer oni nemaju blage veze sa tim kao sto nemaju ni danasnji Bosnjaci osim sto su potomci onih sto su unistili to kraljevstvo, kralja, kraljicu, Bobovac itd itd. Dakle ...

Osatlo je i Osmanlija na tom bojnom polju bruku jer Bobovac nije bas pao sutke i na njihovim mezarima se i dan danas uce dove, mase crvenim zastavama i na usnama cuju rijeci "nasa braca"......

A sad smo se dosta zajebavali i zaboli me sta ko pise i sta ko misli o srednjovjekovnoj BiH i Bobovcu......jedina nepobitna cinjenica da prije nego su ga osvojili okupatori iz Turske ova zemlja je bila pretezno katolicka i to Pasiceve i istorije BH kvazi istoricara mogu pobijati koliko im kurcu cejf al to je tako. Samo da napomenem da se ne bi pojedini bez veze radovali u pitanju su BH katolici a ne oni sto se danas zovu Hrvatima.

Bosnjaci danas imaju najmanje pravo da masu sa ljiljanima bez obzira na protekli rat jer govorimo o istorijskim cinjenicama jer nekada se ginulo i pod petokrakom pa smo je svi skupa zgazili tako da je zastava samo predmet a bitni su ljudi. Sutra da se solidan broj pravoslavaca i katolika odluci da stane pod ljiljanje i Bosnjacki naziv muslimani BiH bi opet izgubili svoj jedinstveni identitet i toga se Alija najvise bojao a i dan danas pojedini bosnjacki politicari strahuju da to nebi palo kome na pamet. Katolici bi imali potpuno pravo na to jer je to njihov izvorni identitet kojeg su od zaborava sacuvali BH franjevci a ne ulema i islamski teolozi.
Podastrem ti dokaze o vjerama u Bosni, sta pape, kardinali sami kazu, putopisci,... o Bosnjanima a ti i dalje guras katolicku Bosnu. Usput bljuvotine.

Jednostavno nisi normalan i to je to. Ne kazem to da te uvrijedim, ili da ti spustim,... to je cinjenica - nisi normalan. toliko mrznje prema islamu nisam ni od cetnika cuo.

Mogu li da pogodim - ti si deklarisani Bosanac i multuetnicar u politickom smislu?
hrasno38

#915 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

prog321 wrote:
hrasno38 wrote:
De Pročitaj boga ti barem jednu knjigu o istoriji BiH prije nego ovakve gluposti izbrojis.
Niti je Bosna bila čisto katolička niti su svi plemići pobijeni od strane Osmanlija.
Ciju istoriju.....Bosnjacku, Hrvatsku ili Srpsku?? Koja je ispravna i tacna?? Mozda onu od Ibrahima Pasica, Envera Imamovica ili ne daj boze Dzevada Jahica perjanice BANU-a...ili Karla Patscha i Pavu Andjelica, Veljka Paskvalina, Vjekoslava Klaica itd itd....ciju istoriju da citam? ili.....

HRVATSKA WIKIPEDIJA

Općenito, u srednjem vijeku na tlu Bosne i Hercegovine postojale su tri crkve koje je prakticiralo izmješano slavensko stanovništvo. Po nekim procjenama na području srednjovjekovne Bosne uoči turskog osvajanja je živjelo 850.000 - 900.000 stanovnika, sljedećeg vjerskog sastava:

katolika oko 750.000 ili 85,22 %.
krstjana oko 80.000 ili 9,09 %.
pravoslavaca oko 50.000 ili 5,68 %.

BOSANSKA WIKIPEDIJA

U srednjovjekovnoj bosanskoj državi, uoči turskog osvajanja živjelo je oko 750.000 katolika, koji su činili većinu stanovništva. Rašireni su bili franjevački samostani. U srednjem vijeku postojali su i Bosanski krstjani, bogumili, vjerska skupina različita od katoličanstva, koji su postepeno nestali...

ili ipak da vjerujem najcasnijim cuvarima Bosne i Hercegovine i njene istorije.....BOSANSKIM FRANJEVCIMA

http://www.bosnasrebrena.ba/v2010/povij ... adara.html

hehehe imalo bi se tu sto sta citati i citati i to ne bi bilo dopunjavanje znanja nego cisto zbunjivanje razlicitim tumacenjima istorijskih fakata....zato je sva ova prica bespotrebna i bez veze jer ne postoji niti jedna zdrava grana za koju se covjek moze uhvatiti. Mi mozemo pricati o istoriji koju smo dozivjeli i o istoriji koju su prezivjeli nasi nadrazi sa kojima smo zivjeli a sve ostalo je predmet nagadjanja. Opet kazem ja najvise vjerujem franjevcima pogotovo kad su ljilajni u pitanju i BH drzavnost jer su ih oni jedini sacuvali od zaborava. Ni strasne osmanlije ih nisu dirali i postovali su ih tako da ovu pricu zavrsavam da je istorija BiH kao i svaka druga svacija i nicija.
hrasno38

#916 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

hAZNADAR wrote:
hrasno38 wrote:

Podastrem ti dokaze o vjerama u Bosni, sta pape, kardinali sami kazu, putopisci,... o Bosnjanima a ti i dalje guras katolicku Bosnu. Usput bljuvotine.

Jednostavno nisi normalan i to je to. Ne kazem to da te uvrijedim, ili da ti spustim,... to je cinjenica - nisi normalan. toliko mrznje prema islamu nisam ni od cetnika cuo.

Mogu li da pogodim - ti si deklarisani Bosanac i multuetnicar u politickom smislu?
1, Da mrzim islam ne bi sa muslimanima stajo na prvoj liniji i proljevo svoju krv a isto tako direktno iz vene u venu davao svoju krv svojim prijateljima Bosnjacima. Ma zaboli mene jarane i za islam i za katolicanstvo i za pravoslavlje ja sam stara komunjara koja nije nikad imala partijsku knjizicu i vjerovala samo u dvije vrste: LJUDE I NELJUDE!!!
2. Tacna definicija iz daleke Svedske....BOSANAC bez politickog pedigrea koji usput nabije sve partije u BiH na onu stvar a onda i sve S-B-H nacionaliste sto nam jebu zivote zadnjih skoro 30 godina.
3. Tako je na kraju da ti kazem NISAM NORMALAN jer da sam normalan vjerovatno bi sad sjedio negdje u Malmeu i drku cundaru a ne se ovdje jebo svaki dan isfrustriranim papcima razlicitih nacionalnih predznaka.
prog321

#917 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by prog321 »

@hrasno38,

Kako ti ne razumijes da su katolici dosli nasilno u BiH.
Bukvalno macem i ognjem natjerali bosnjacke vladare da prihvate katolicanstvo . :-D
hrasno38

#918 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

prog321 wrote:@hrasno38,

Kako ti ne razumijes da su katolici dosli nasilno u BiH.
Bukvalno macem i ognjem natjerali bosnjacke vladare da prihvate katolicanstvo . :-D
Cuj ne razumijem.....nisam o tome ne raspravljao ali katolicanstvo niti bilo koja svjetska vjera nije dosla u neku zemlju da bi se sirila mirnim putem i bez "maca"....... kad i gdje sam ja to negirao......i ako jesam onda to samopriznajem kao vlastitu nebulozu... Samo je i nekakv fakt da su dosli jedno 300-400 godina prie osmanlija i kad su dosle osmanlije cini li su ogromnu vecinu stanovnistva...stanovnistva koji se zvao Bosnjani a ne Bosnjaci. Bosnjak je turski proizvod mislim u smislu davanja imena.

Pa citava Amerika je pokrstena silom i macem.
hrasno38

#919 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

http://mbe.oxfordjournals.org/content/2 ... 4.full.pdf

Vjerovatno je ovo najtacnija sekvenca istorije/povijesti ovih prostora pa ko ima vremena nek izucava...sta je interesantno??? I1b grupa u BiH je zastupljena u jako visokim procentima. Takvi postotci nisu zabiljezeni nigdje u Evropi. A posto nam je vrlo jebena narav, malo malo ratujemo i ne cudi me sto smo najslicniji Vikinzima....uzgred obozavam tu seriju:) mozda je i to znak:)

Image

a volimo i dobre trebe hehehehe
prog321

#920 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by prog321 »

BiH je specificna jer su se religije isprepetljavale od pamtivijeka.
Rijeka Drina je bila granica izmedju zapadnog i istocnog Rimskog Carstva, koje se kasnije podijelilo na katolicanstvo i pravoslavlje.
BiH je bila daleko izmedju tih religioznih centara tako da je razvilo svoju vlastitu religiju, bosansku crkvu.
Ta crkva je proglasena hereticima od pravoslavaca i katolika zajedno.
To je ukratko srz naseg postanka na ovim prostorima.

Katolika je mozda bilo vise od ostalih jer su se morali tako izjasnjavati.
Ako se ne izjasnis kao katolik, gubio bi imanje, prestiz, i plemicku lozu.

: U dokumentu koji je 1372. godine
potpisao papa Grgur XI. zahtijeva se hitno
preobraćanje "nevjernika" u Bosni,...
i završava ovako:
"ovo je kraj kratkog pregleda sastavljenog protiv
zabluda i heretičkih postavki Kraljevine Bosne"
_Acta Bosnae, str.38
hAZNADAR

#921 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hAZNADAR »

Upravo katolicka crkva ima najvecu zaslugu za masovnu islamizaciju dolaskom osmanlija.
Jer je stvorila preduslove za to.

Nekoliko vijekova postojanja bosanske drzave - postojala je i vjerska sarolikost, dozvola vjeroispovjedanja sto je bio izuzetak u to vrijeme u Evropi, i naravno Crkva Bosanska koja je sudeci i po stranim i domacim dokumentima bila najdominantnija.

Sve to vrijeme rimska kurija vrsi pritiske na Bosnu, bilo je i par krizarskih vojni, dominikanci su pokusali silom pa su ispusili, i samo misionarski franjevi imaju dozvolu da borave.

Stvari se tek mijenjaju za vrijeme zadnjeg kralja Stjepana Tomasevica koji je preko reda dobio krunu i poceo prvi put da protjeruje svestenstvo Crkve Bosanke. A u srednjem vijeku vjera opstaje samo zbog svestenstva. Narod je 99,9% nepismen, ruralan, nema pojma o svijetu oko sebe,.. i jedino sto vjeru drzi je svestenstvo koje da je upute kako sta, odgovore, sta treba,..
Nije dzaba nastao izraz pastir i stado.
Turci zaticu zemlju totalno konfuznu, anarhiju, narod bez pastira, heterogenu vjersku praksu po sjecanju i tradiciji,...

Bosna je uveliko razlicita od ostalih krscanskih zemalja koje Turci osvajaju. U sve i jednoj osvojenoj zemlji je postojalo i svestenstvo sa narodom, jasna crkvena hijerarhija i organizacija, crkve kao kulturna sredista,..
To nije bio slucaj u Bosni i Albaniji . Ono sto je zajednicko za te dvije zemlje je odsustvo jake crkvene organizacije.

Dakle katolicka crkva napokon uspijeva prisilom zabraniti jednu vjeru, stvoriti totalnu anarhiju i konfuziju, Bosni nije poslata obecana pomoc protiv Turaka i zemlja ostavljena na cjedilu a prethodno shebana,.. i u takvoj situaciji narod bez pastira lako prihvata prvu crkvenu organizaciju koja se nametne. Da nisu dosle osmanlije - Bosnjani koji su nekada bili sljedbenici Crkve Bosanske bi prihvatili bilo koju crkvu koja bi se nametnula. Da je srpski despot osvojio zemlju - lako bi se primilo pravoslavlje u narodu bez pastira. Da je opstala bosanska dinastija jos koje desetljece i sa politikom zadnjeg kralja - lako bi se primilo katolicanstvo.

Medjutim - to se nije desilo. U shebanu zemlju su dosle osmanlije. Islam se primio masovno i postoje i dokumenti o tome kako ljudi masovno primaju islam - sto se nije desilo ni u Grckoj, ni u Srbiji, ni u Bugarskoj,....

Nek se zna, pogotovo ovi sto spominju islamizaciju u negtivnom kontekstu a uzdizu katolicku crkvu kao nesto autentnicnije.

Govoriti o sredjovjekovnoj Bosni a zanemariti ulogu Crkve Bosanske je cist idiotizam. To mogu samo ljudi zadojeni ideologijom ili totalno neupuceni. Crkva Bosanska zauzima najveci dio toma u knjizi o sredjovjekovnoj Bosni jer je to glavna specificnosti i originalnost Bosne. Druga originalnost bosanske drzave je vjerska sarolikost i sloboda vjeroispovjedanja zahvaljujuci tradicionalnoj politici bosanskih vladara pocev od Kulin bana. Sve je to prekinuto dolaskom Stjepana tomasevica i konacnom pobjedom politike rimske kurije. Bosnjani su kao narod u to vrijeme bili omrazeni, nepopularni,.. zbog svoje vjere. Bosnjani su sve vjekove postojanja bosanske drzave imali nepopularnu vjeru koju su kudili i osudjivali susjedi.
Zvuci poznato danas u ovdasnjim prilikama i danasnjim ulogama?
zenit dozic

#922 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by zenit dozic »

I kakve veze sa temom imaju Osmanlije, pokrštavanje i ovo ostalo o čemu pišete :?

hrasno38 trola nebi li temu odveo u sasvim novom pravcu, izgleda u tome je uspio čim ste se navukli :zzzz:
Bodkin

#923 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

prog321 wrote:BiH je specificna jer su se religije isprepetljavale od pamtivijeka.
Rijeka Drina je bila granica izmedju zapadnog i istocnog Rimskog Carstva, koje se kasnije podijelilo na katolicanstvo i pravoslavlje.
BiH je bila daleko izmedju tih religioznih centara tako da je razvilo svoju vlastitu religiju, bosansku crkvu.
Ta crkva je proglasena hereticima od pravoslavaca i katolika zajedno.
To je ukratko srz naseg postanka na ovim prostorima.

Katolika je mozda bilo vise od ostalih jer su se morali tako izjasnjavati.
Ako se ne izjasnis kao katolik, gubio bi imanje, prestiz, i plemicku lozu.

: U dokumentu koji je 1372. godine
potpisao papa Grgur XI. zahtijeva se hitno
preobraćanje "nevjernika" u Bosni,...
i završava ovako:
"ovo je kraj kratkog pregleda sastavljenog protiv
zabluda i heretičkih postavki Kraljevine Bosne"
_Acta Bosnae, str.38
:lol: islam sa druge strane su prihvatali iz ljubavi
BAK-eV

#924 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by BAK-eV »

zenit dozic wrote:I kakve veze sa temom imaju Osmanlije, pokrštavanje i ovo ostalo o čemu pišete :?

hrasno38 trola nebi li temu odveo u sasvim novom pravcu, izgleda u tome je uspio čim ste se navukli :zzzz:
Svako moze trolati, dok se ovo stanje na terenu ne sredi.

Treba urediti taj prostor, ograditi ga, postaviti sluzbene zastave i srednjovjekovna obiljezja i nema onda trolanja!

Sramote je od Bosnjaka Varesa ali i IZ, BZKP, da se ne brinu o ovom spomeniku bosnjacke kulturne bastine.
prog321

#925 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by prog321 »

Bodkin wrote: :lol: islam sa druge strane su prihvatali iz ljubavi

Nije isto.
U Kur'anu se izricito zabranjuje nasilno privodjenje Islamu.
Dok su katolici do 17 vijeka jasno i glasno davali do znanja ako ne zelite prihvatiti katolicanstvo onda cete biti napadnuti i glave vam skinute. :-D
Post Reply