JNA (1941-1992)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
seln

#901 Re: JNA (1941-1992)

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:Za nekoga ko dobro barata istorijom i datumima cisto sumnjam da ne zna da 1991 nije bilo SRJ.

Mislim da se ne lazemo, postujem te, ali ovdje svjesno mutis vodu.

Nema potrebe za tim, drzava jeste bila u fazi disolucije, ali dok se disolucija nije privela kraju ona je postojala.

Jugoslavija u stecaju :D
I dok je trajala disolucija, Srbi su onako malo usput sprovodili etnicko ciscenje.
seln

#902 Re: JNA (1941-1992)

Post by seln »

akaunt wrote: Sigurno JNA pored svih minera tenkova i kuraca palaca nebi gurala stojadina napunjenog eksplozivom.
With a little help from my friends....

Image
spreca

#903 Re: JNA (1941-1992)

Post by spreca »

od deda mu ostala shajkaca amanet a kalasa dobio od Slobe :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#904 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

seln wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Za nekoga ko dobro barata istorijom i datumima cisto sumnjam da ne zna da 1991 nije bilo SRJ.

Nema potrebe za tim, drzava jeste bila u fazi disolucije, ali dok se disolucija nije privela kraju ona je postojala.

I dok je trajala disolucija, Srbi su onako malo usput sprovodili etnicko ciscenje.
Odlican argument!

Koga smo onda tuzili 1993 za genocid?
seln

#905 Re: JNA (1941-1992)

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:
seln wrote:

Odlican argument!

Koga smo onda tuzili 1993 za genocid?
Ne znam koga ste vi tuzili... nespobna SDA je tuzila Srbiju za nesto sto je izuzetno tesko dokazati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#906 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

seln wrote:
Ne znam koga ste vi tuzili... nespobna SDA je tuzila Srbiju za nesto sto je izuzetno tesko dokazati.
Moja drzava Bosna i Hercegovina je tuzila Saveznu Republiku Jugoslaviju za genocid. Ovdje se postavilo pitanje pravnog postojanja entiteta kojeg mozes tuziti za tako sto.

Sarajmen tvrdi da drzava u fazi disolucije nije drzava i nema pravni identitet. Pa je mene zanimalo kako mozes tuziti nesto sto nema pravni identitet?
seln

#907 Re: JNA (1941-1992)

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:
seln wrote:
Moja drzava Bosna i Hercegovina je tuzila Saveznu Republiku Jugoslaviju za genocid. Ovdje se postavilo pitanje pravnog postojanja entiteta kojeg mozes tuziti za tako sto.

Sarajmen tvrdi da drzava u fazi disolucije nije drzava i nema pravni identitet. Pa je mene zanimalo kako mozes tuziti nesto sto nema pravni identitet?
Tvoja drzava mozda jeste BiH, ali ti argumenti naginju malo istocno...
kao prvo, i sam si napisao da je tuzba podnijeta 1993., a tada je SRJ itekako postojala. Drugo, ne govorimo o pravnim zavrzlamama, vec o etnickom ciscenju. Reci "tad nije bilo SRJ, puj-pik, ne vazi", to bas i ne pije vode.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#908 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

seln wrote: Tvoja drzava mozda jeste BiH, ali ti argumenti naginju malo istocno...
kao prvo, i sam si napisao da je tuzba podnijeta 1993., a tada je SRJ itekako postojala. Drugo, ne govorimo o pravnim zavrzlamama, vec o etnickom ciscenju. Reci "tad nije bilo SRJ, puj-pik, ne vazi", to bas i ne pije vode.
I ko je to napisao? Ko je to osporio? I na kraju ko je uopste pricao o tome? Niko. Samo ti.

Evo jos jednom, for dummies.
-1991 godine jedina drzava sa medjunarodnopravnim subjektivitetom je SFRJ. Jedina legalna vojna sila je JNA.

I to ce potrajati do kraja aprila 1992. Tad nastaju NOVE drzave i jedna od tih NOVIH drzava je,usprkos imenu, SRJ.

Drzava se prvo raspala pa je onda poceo rat ili tvrdimo obratno?
seln

#909 Re: JNA (1941-1992)

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:
I ko je to napisao? Ko je to osporio? I na kraju ko je uopste pricao o tome? Niko. Samo ti.
Tako je, ja sam pricao. Ostali se malo prave ludi...
Posalji u Beograd.
-1991 godine jedina drzava sa medjunarodnopravnim subjektivitetom je SFRJ. Jedina legalna vojna sila je JNA.

I to ce potrajati do kraja aprila 1992. Tad nastaju NOVE drzave i jedna od tih NOVIH drzava je,usprkos imenu, SRJ.
Mozes to ponoviti jos dvadeset puta.... KAKVE KURCEVE VEZE to ima sa cinjenicom
-da Jugoslavija od maja 1991 vise nije imala funkcionalno predsjednistvo
-da je srbovanje vec u martu 1991 sa medijalne preslo na oruzanu fazu stvaranja velike Srbije
-da se JNA otvoreno svrstala na stranu jednog naroda?

Pitam te, jer te je ocigledno zazuljalo sto sam napisao ovo

Sta je starije, kokos ili jaje?
Ako mene pitas drzava se raspala kad je neki parijski aparatcik rekao "niko ne sme da vas bije", a rat je poceo kad je taj isti ( meanwhile veliki vozd) rekao "njima poručujemo da uopšte nismo plašljivi i da u svaku bitku ulazimo".
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#910 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

seln wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Tako je, ja sam pricao. Ostali se malo prave ludi...
Posalji u Beograd.

Mozes to ponoviti jos dvadeset puta.... KAKVE KURCEVE VEZE to ima sa cinjenicom
-da Jugoslavija od maja 1991 vise nije imala funkcionalno predsjednistvo
-da je srbovanje vec u martu 1991 sa medijalne preslo na oruzanu fazu stvaranja velike Srbije
-da se JNA otvoreno svrstala na stranu jednog naroda?

Pitam te, jer te je ocigledno zazuljalo sto sam napisao ovo

Sta je starije, kokos ili jaje?
Ako mene pitas drzava se raspala kad je neki parijski aparatcik rekao "niko ne sme da vas bije", a rat je poceo kad je taj isti ( meanwhile veliki vozd) rekao "njima poručujemo da uopšte nismo plašljivi i da u svaku bitku ulazimo".
Ostavi isljednicke metode razgovora za kucnu upotrebu. Mozes ih i poslati u Beograd ako zelis.

Ne pitas se ti, ne pitam se ni ja, nego se pita medjunarodno pravo. A ono kaze dok god drzava ima stolicu u UN-u ona postoji bez obzira sto je kreten Slobo na vlasti.

I da, drzava se prvo raspala pa je krenuo rat. Pobogu zato i mozemo reci da je izvrsena agresija.
seln

#911 Re: JNA (1941-1992)

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:
Ostavi isljednicke metode razgovora za kucnu upotrebu. Mozes ih i poslati u Beograd ako zelis.
A ti drskost ostavi za gostovanje kod Milomira Marica.
Ne pitas se ti, ne pitam se ni ja, nego se pita medjunarodno pravo. A ono kaze dok god drzava ima stolicu u UN-u ona postoji bez obzira sto je kreten Slobo na vlasti.
Kakve ovo veze ima sa bilo cim?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#912 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

seln wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Pa vidi ovako, vec sam dozivio da mi bradate spodobe govore kako moja domovina nije moja i da ja nisam ono sto jesam i htjeli su da me posalju u drugu drzavu. Zavrsili su na smetljistu istorije. Ako si voljan da im se pridruzis, tvoja stvar, boli me racqu.
seln

#913 Re: JNA (1941-1992)

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:
seln wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Pa vidi ovako, vec sam dozivio da mi bradate spodobe govore kako moja domovina nije moja i da ja nisam ono sto jesam i htjeli su da me posalju u drugu drzavu. Zavrsili su na smetljistu istorije. Ako si voljan da im se pridruzis, tvoja stvar, boli me racqu.
Maja, ba, eto me ko Caco...
ali, da ne idemo off topic.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#914 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

Sarajmen wrote:Pročitati i formirati potpunije mišljenje, a zatim prihvatiti opću/opštu sugestiju da se tema ne trola političko pravnim tumačenjima i vlastitim tumačenjima pročitanog.
Link: https://fpnomp.weebly.com/uploads/4/0/8 ... misije.pdf
Evo od 23:00 ovo o cemu smo ti i ja diskutovali:

otac_makarije

#915 Re: JNA (1941-1992)

Post by otac_makarije »

_BataZiv_0809 wrote:Sta se tad dogodilo?
Preko puta kasarne JNA Sjeverni logor u Mostaru (zgrada na ovoj poslijeratnoj fotografiji) je parkirana cisterna (vjerovatno nakrcana eksplozivom sudeci po rupi koju je napravila u zgradi bar 20m udaljenoj)
Image
Cisterna je detonirana i eksplozija je napravila haos stotinama metara unaokolo, a polomila prozore u jos vecem radijusu. Poginula su, koliko znam, tri civila Mostarca, jedan vojnik JNA, cini mi se iz Ljubinja i ranjeno vise vojnika. Po meni luda sreca da nije bilo vise zrtava

ko je cisternu podmetnuo?
Ah, kao i obicno, krhko je znanje, al evo ko je spreman docekao eksploziju ...
"Otvoreni rat u Mostaru počinje 3. travnja 1992. kada je pokraj vojarne JNA Sjeverni logor eksplodirala cisterna s gorivom i razorila dio vojarne. Odmah nakon eksplozije IV. bojna uspostavila je crtu obrane prema neprijatelju." (Citat sa linka https://m.vecernji.hr/premium/ubojstvo- ... na-1178120)
karanana

#916 Re: JNA (1941-1992)

Post by karanana »

je li mostarske mostove srusio hvo?
to mi ima smisla da je uradjeno od strane hv/hvoa kao i rusenje mostova na savi.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#917 Re: JNA (1941-1992)

Post by Woody »

karanana wrote:je li mostarske mostove srusio hvo?
to mi ima smisla da je uradjeno od strane hv/hvoa kao i rusenje mostova na savi.
Pa
Image

Dijelovi iz intervjua Valentina Ćorića, koji je danas optužen kao član Prlićeve grupe, a koji je dao u listu „Samuraj“ u Zagrebu. Ćorić je priznao da je još od 1990. godine uključen u specijalne vojne i policijske zadatke: „Formirao sam diverzantsko – inžinjerijsku jedinicu u Čitluku, koja je brojala oko 100 ljudi inžinjeraca i diverzanata i kojoj sam bio zapovjednik. Bili smo smješteni u Kompasovom kampu u Međugorju. Namjena postrojbe je predviđala brze intervencije. Minirali smo sve mostove na Neretvi. Ja sam bio zadužen za inžinjeriju jer sam radio kao inžinjer u Čitlučkom rudniku, tako da sam imao minere koji su minirali sve ceste prema Čitluku, Ljubuškom i tako dalje.“[/quote]
PM72

#918 Re: JNA (1941-1992)

Post by PM72 »

I neka neko kaže da je Woody izdajnik i petokolonaš...
seln

#919 Re: JNA (1941-1992)

Post by seln »

PM72 wrote:I neka neko kaže da je Woody izdajnik i petokolonaš...
Nije, Woody je rodoljub i vjeran je otadzbini.

Kakve veze ima postavljen clanak sa tim ko je i sta je Woody?
Vec vise puta uhvacen u lazi, manipulaciji, podmetanju...
ako hoces, ja cu ti rado napraviti njegov "best of".
Last edited by seln on 21/02/2018 15:25, edited 1 time in total.
Woody

#920 Re: JNA (1941-1992)

Post by Woody »

Image
Image
Image
Image
otac_makarije

#921 Re: JNA (1941-1992)

Post by otac_makarije »

Sarajmen wrote:.
Na 2:00 se vidi ta istrajnost, 1991-2018 status quo
Kolona od 167 tenkova JNA je krenula ....
Khm, razumijem dramaturgiju i ne negiram da je bilo tenkova, ali molio bih za malo ozbiljnosti, nije svako vojno vozilo tenk.
...navodno na vojnu vježbu, blokirana je 7 maja 1991.
A poslije deblokade je otisla, kuda?
u planinskom mjestu Polog na cesti Mostar - Široki Brijeg
U kraju poznatom po bratstvu i jedinstvu :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#922 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

otac_makarije wrote: A poslije deblokade je otisla, kuda?
Ovo i jeste pravo pitanje.
akaunt

#923 Re: JNA (1941-1992)

Post by akaunt »

otac_makarije wrote:
Sarajmen wrote:
u planinskom mjestu Polog na cesti Mostar - Široki Brijeg
U kraju poznatom po bratstvu i jedinstvu :)
Zanimljivo, grupu tih neupitno velikih domoljuba je predvodio izvjesni Ludvig Pavlović!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#924 Re: JNA (1941-1992)

Post by _BataZiv_0809 »

akaunt wrote: Zanimljivo, grupu tih neupitno velikih domoljuba je predvodio izvjesni Ludvig Pavlović!
Presudjeni terorista clan "Bugojanske grupe".
Woody

#925 Re: JNA (1941-1992)

Post by Woody »

_BataZiv_0809 wrote:
akaunt wrote: Zanimljivo, grupu tih neupitno velikih domoljuba je predvodio izvjesni Ludvig Pavlović!
Presudjeni terorista clan "Bugojanske grupe".
I ćutuk za zemljopis: Polog niti je bio niti je sada Hrvatska (za dalje i ubuduće ćemo vidjeti). Ču' maajke ti: "Ovo je Hrvatska". Pa jebo li vas nastavnik zemljopisa - do Hrvatske ima još 60-ak kilometara ;-)
Post Reply