Arapi u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
HAVANA

#901 Re: Arapi u Sarajevu

Post by HAVANA »

Ima li u peniju serdzada?
Ne stoji mi brada,isto nista.
Danguba

#902 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Danguba »

:lol: :lol:

nargila nije na odmet... :D
HAVANA

#903 Re: Arapi u Sarajevu

Post by HAVANA »

Danguba wrote::lol: :lol:

nargila nije na odmet... :D
Ja kad sam pusio,pusio sam konkretno.Jebo nake jabuke i jagode.
Drvosjeca iz Dejcica

#904 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

insomnia78 wrote:
Danguba wrote:Image

prekrasno...

ili ja slabo vidim ili jos dzamija nije izgradjena? :D
Vidis da je s munare slikano :lol:
:pisnuo: I nije slučajno voda zelene boje. :mrgreen:
animals

#905 Re: Arapi u Sarajevu

Post by animals »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
insomnia78 wrote:
Danguba wrote:Image

prekrasno...

ili ja slabo vidim ili jos dzamija nije izgradjena? :D
Vidis da je s munare slikano :lol:
:pisnuo: I nije slučajno voda zelene boje. :mrgreen:
Vidi, stvarno zelene boje :D ljepsa je plava morska :D
bolje ovdje naseliti izbjeglice iz Sirije..
ovdje citam kako je Evropa fasisticka, evo prilike da se dokaze topla Bosanska dusa..
Drvosjeca iz Dejcica

#906 Re: Arapi u Sarajevu

animals wrote: Vidi, stvarno zelene boje :D ljepsa je plava morska :D
bolje ovdje naseliti izbjeglice iz Sirije..
ovdje citam kako je Evropa fasisticka, evo prilike da se dokaze topla Bosanska dusa..
Vidiš za razliku od pravoslavnih ubleha i najavljenih investicija Rusije od kojih do danas imaš samo teškog gubitaša rafineriju u Brodu, Arapi su pragmatični. Troše, provode se, grade po malo, nikakve megalomanske projekte od kojih na kraju ne bude ništa. Od ovakvih investicija cijelo društvo profitira a može se i koristiti za odmor i užitak ako kome odgovara.

A eventualne izbjeglice o njima se treba brinuti država, odnosno entiteti i državni nivo a ne privatnici, uostalom kao u svakoj zapadnoj zemlji. :wink:
Drvosjeca iz Dejcica

#907 Re: Arapi u Sarajevu

Ali Kemal wrote:Ovo naselje nema veze sa turizmom. Klasicno montazno naselje za stanovanje. :oops:
Hoteli su za turizam, sa restoranima, klubovima, bazenima i svim ostalim popratnim objektima za turiste.
Ovo vjestacko jezero je bacanje para, predvidjam da ce se u bliskoj buducnosti isusiti i napraviti jos kuca, jer je to nerentabilno i besmisleno tu postavljeno.
Kako li su samo predvidjeli grijanje, nije bas najjasnije gdje ce se slagati iscjepana drva, fale šupe :D
Radosave, Radosave, ovaj hoću reći Kemale, nije lijepo biti zavidan na komšijskom uspjehu, nije to dobro za zdravlje a i ne čitaš dobro.

Resort će raspolagati svim rekreativno-zabavnim sadržajima: dva natkrivena bazena, tereni za fudbal, košarku, odbojku, sale za bilijar, stoni tenis i druge igre, supermarket.
A na drva se možda griju još po Palama i Lukavici, Arapi su saznali za toplinske pumpe. :-D
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/08/2015 16:31, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#908 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Truba »

možda imaju solarno grijanje :D

ili su aktivne kuće kako se to danas kaže u arhitekturi

ili jednostavno kontaju da će prazne biti zimi :?
Drvosjeca iz Dejcica

#909 Re: Arapi u Sarajevu

Black swan wrote:možda imaju solarno grijanje :D

ili su aktivne kuće kako se to danas kaže u arhitekturi

ili jednostavno kontaju da će prazne biti zimi :?
Toplinske pumpe recimo, etažno plinsko grijanje, kotlovi na pelet...ima tu dosta opcija. Zašto mislite da nema grijanje?

Ne kaže se aktivne već pasivne kuće. Passivhaus :sretan: :pisnuo: Standard za energetsku efikasnost. :mrgreen:
Truba

#910 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Truba »

napisao sam pasivne pa mi to bilo nekako prepasivno za aktivnost kao što je grijanje
Drvosjeca iz Dejcica

#911 Re: Arapi u Sarajevu

Black swan wrote:napisao sam pasivne pa mi to bilo nekako prepasivno za aktivnost kao što je grijanje
Pasivne zato što gube vrlo malo energije za razliku od običnih kuća koje gube mnogo, mnogo više energije. Zato se zovu pasivne. :mrgreen:

Svašta se može naučiti na forumu. Ne odgovori ti meni zašto misliš misliš da nema grijanja? Zato što su gradili Arapi? Koje sve vrste grijanja danas možemo imati u 2015. godini osim drva i uglja? Iznenadio bi se kako su po tom pitanu napredni u primjeni naprednih tehnologija. Po meni mi u BiH smo daleko ispod Arapa kod primjene modernih tehnologija klimatizacije, grijanja i gradnje. :oops: Djelom zbog standarda ali dijelom i zbog našeg nadobudnog mentaliteta tipa, šta će Arapi, vidi im glave. :cry:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/08/2015 16:40, edited 1 time in total.
Truba

#912 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Truba »

nemam pojma nisam vidio kotlovnicu :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#913 Re: Arapi u Sarajevu

Black swan wrote:nemam pojma nisam vidio kotlovnicu :lol:
Ne mora biti ni kotlovnica, može biti toplinska pumpa po sistemu zemlja-voda ili zrak-voda. Može biti kotao na pelet ali ili putem pirolize. Mogu biti jednostavno vrlo efikasni klima inverteri ili obični el. invertori. Mogućnosti je mnogo a vjerujem onaj ko je planirao ovo naselje siguran sam da je znao izabrati sistem grijanja daleko efikasniji i ekonomičniji od Kreka-Veso peći. :oops:
Ali Kemal

#914 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Ali Kemal »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Po meni mi u BiH smo daleko ispod Arapa kod primjene modernih tehnologija klimatizacije, grijanja i gradnje. :oops: Djelom zbog standarda ali dijelom i zbog našeg nadobudnog mentaliteta tipa, šta će Arapi, vidi im glave. :cry:
Arapi su i inace poznati po svojim efikasnim sistemima za grijanje :lol:
Nevolja ih naucila :oops:
Ne mora biti ni kotlovnica, može biti toplinska pumpa po sistemu zemlja-voda ili zrak-voda. Može biti kotao na pelet ali ili putem pirolize. Mogu biti jednostavno vrlo efikasni klima inverteri ili obični el. invertori. Mogućnosti je mnogo a vjerujem onaj ko je planirao ovo naselje siguran sam da je znao izabrati sistem grijanja daleko efikasniji i ekonomičniji od Kreka-Veso peći. :oops:
Daj ba ne provaljuj se, zna se da je u Bosni najekonomicnije grijanje individualnih stambenih objekata na drva. :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#915 Re: Arapi u Sarajevu

Ali Kemal wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Po meni mi u BiH smo daleko ispod Arapa kod primjene modernih tehnologija klimatizacije, grijanja i gradnje. :oops: Djelom zbog standarda ali dijelom i zbog našeg nadobudnog mentaliteta tipa, šta će Arapi, vidi im glave. :cry:
Arapi su i inace poznati po svojim efikasnim sistemima za grijanje :lol:
Nevolja ih naucila :oops:
Daj ba ne provaljuj se, zna se da je u Bosni najekonomicnije grijanje individualnih stambenih objekata na drva. :oops:
Jašta je po zabitima na potezu Koran-Pale i obratno brale. :mrgreen:
Ali Kemal

#916 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Ali Kemal »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jašta je po zabitima na potezu Koran-Pale i obratno brale. :mrgreen:
Vidjeces ti kad se Arape ufate sjekire i poslazu uredno cjepanice pored kuce.
Kakve pumpe, kakvi bakraci, kad dodju racuni za struju :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#917 Re: Arapi u Sarajevu

Ali Kemal wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jašta je po zabitima na potezu Koran-Pale i obratno brale. :mrgreen:
Vidjeces ti kad se Arape ufate sjekire i poslazu uredno cjepanice pored kuce.
Kakve pumpe, kakvi bakraci, kad dodju racuni za struju :lol:
Kad osvane pola Jaorine bez drveća. :mrgreen:
Ali Kemal

#918 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Ali Kemal »

Pa ti si drvosjeca, razumijes se u te stvari, motorke i slicno :mrgreen:
VjecitiStudent

#919 Re: Arapi u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Da li vam ovo izgleda kao pasivna kuća sa sofisticiranim sistemom grijanja?

http://www.klix.ba/lifestyle/vjestacko- ... 50826062#6
kritichar

#920 Re: Arapi u Sarajevu

Post by kritichar »

VjecitiStudent wrote:Da li vam ovo izgleda kao pasivna kuća sa sofisticiranim sistemom grijanja?

kako ružan dizajn, u ovo englez ili danac nikad neće ući, ovo je samo lijepo azijatima
Cherry-Cherry

#921 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Cherry-Cherry »

Neko već napisa: kuća do kuće, baš mahalski... Da komšinice mogu piti kafu, a da ne idu jedna kod druge. A i da se bolje može vidjeti šta se kod koga dešava u kući, šta se jede, šta se priča, kad se naveče dolazi itd...
Drvosjeca iz Dejcica

#922 Re: Arapi u Sarajevu

VjecitiStudent wrote:Da li vam ovo izgleda kao pasivna kuća sa sofisticiranim sistemom grijanja?

Nemoj unaprijed donositi zaključak. Ne tvrdim ja da je to pasivna kuća samo sam kolegi pojašnjavao razliku između pasivne i obične kuće, on je mislio da se o to zove aktivna kuća. Kako god, mi ne znamo koji materijali su korišteni prilikom gradnje, izolacija, ne znamo kakva stolarija je korištena jer sa ovih slika slabo se šta može razaznati, kakvi uređaji (koliko energetski efikasni) su ugrađeni...itd. Dakle na osnovu jako malo ili nikakvih informacija mi donosimo zaključke. Ovako na prvu laički meni ovo izgleda bolje od 80% kuća što viđam po BiH, Sarajevu, Lukavici, Palama i ostalim dijelovima BiH. Zar nije dovoljno?
kritichar wrote:

kako ružan dizajn, u ovo englez ili danac nikad neće ući, ovo je samo lijepo azijatima
Nisam znao da i dizajn poznaje ksenofobiju i rasnu segragaciju. :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#923 Re: Arapi u Sarajevu

Cherry-Cherry wrote:Neko već napisa: kuća do kuće, baš mahalski... Da komšinice mogu piti kafu, a da ne idu jedna kod druge. A i da se bolje može vidjeti šta se kod koga dešava u kući, šta se jede, šta se priča, kad se naveče dolazi itd...
Zaboli te chuna, nećeš ti tu stanovati. :lol: Bitno je da je urbicid zvani Tibra i ala Tibra vrhunac graditeljskog umjeća. :mrgreen:
Cherry-Cherry

#924 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Cherry-Cherry »

Cherry-Cherry wrote:Neko već napisa: kuća do kuće, baš mahalski... Da komšinice mogu piti kafu, a da ne idu jedna kod druge. A i da se bolje može vidjeti šta se kod koga dešava u kući, šta se jede, šta se priča, kad se naveče dolazi itd...
Zaoli te chuna, nećeš ti tu stanovati. :lol:
Naravno da neću, hvala Bogu. Imam bolje i ljepše. :) Nego samo onako komentarišem kao i drugi što čine.
shbc

#925 Re: Arapi u Sarajevu

Post by shbc »

Fascinantno je kako se provlaci tema "Mi smo jos gori od njih"... Mi kakvi god da smo, takvi smo u SVOJOJ drzavi. Nikad necete vidjeti Bosanca kako pusi u zatvorenom u Austriji, iako je to kod nas normalno. Nikada Bosanac nece Amerikancu u SAD-u soliti pamet da treba da skida obucu kada udje u kucu, iako se to nama cini nehigijenski. Nikada Bosanac nece ponuditi policajcu u VB "za kafe", iako je to kod nas to vise postalo normalno.

Sa druge strane Arap itekako po Bosni mladim parovima u Bosni soli pamet kako ne trebaju da se ljube u javnosti. Arap itekako omladini u BiH pametuje zbog alkohola. Arap itekako ocekuje da "nize bice", sluga (u ovom slucaju Bosanac) treba da cisti za njim.

Eh to je razlika izmedju nas i njih. Zbog toga ih ne volimo. Da smo najgori na svijetu, najgori smo u svojoj drzavi, a ne u tudjoj avliji.
Locked