Arapi u Sarajevu
- HAVANA
#901 Re: Arapi u Sarajevu
Ima li u peniju serdzada?
Ne stoji mi brada,isto nista.
Ne stoji mi brada,isto nista.
- Danguba
#902 Re: Arapi u Sarajevu
nargila nije na odmet...
- HAVANA
#903 Re: Arapi u Sarajevu
Ja kad sam pusio,pusio sam konkretno.Jebo nake jabuke i jagode.Danguba wrote:![]()
![]()
nargila nije na odmet...
- Drvosjeca iz Dejcica
#904 Re: Arapi u Sarajevu
insomnia78 wrote:Vidis da je s munare slikanoDanguba wrote:
prekrasno...
ili ja slabo vidim ili jos dzamija nije izgradjena?
- animals
#905 Re: Arapi u Sarajevu
Vidi, stvarno zelene bojeDrvosjeca iz Dejcica wrote:insomnia78 wrote:Vidis da je s munare slikanoDanguba wrote:
prekrasno...
ili ja slabo vidim ili jos dzamija nije izgradjena?I nije slučajno voda zelene boje.
bolje ovdje naseliti izbjeglice iz Sirije..
ovdje citam kako je Evropa fasisticka, evo prilike da se dokaze topla Bosanska dusa..
- Drvosjeca iz Dejcica
#906 Re: Arapi u Sarajevu
Vidiš za razliku od pravoslavnih ubleha i najavljenih investicija Rusije od kojih do danas imaš samo teškog gubitaša rafineriju u Brodu, Arapi su pragmatični. Troše, provode se, grade po malo, nikakve megalomanske projekte od kojih na kraju ne bude ništa. Od ovakvih investicija cijelo društvo profitira a može se i koristiti za odmor i užitak ako kome odgovara.animals wrote: Vidi, stvarno zelene bojeljepsa je plava morska
![]()
bolje ovdje naseliti izbjeglice iz Sirije..
ovdje citam kako je Evropa fasisticka, evo prilike da se dokaze topla Bosanska dusa..
A eventualne izbjeglice o njima se treba brinuti država, odnosno entiteti i državni nivo a ne privatnici, uostalom kao u svakoj zapadnoj zemlji.
- Drvosjeca iz Dejcica
#907 Re: Arapi u Sarajevu
Radosave, Radosave, ovaj hoću reći Kemale, nije lijepo biti zavidan na komšijskom uspjehu, nije to dobro za zdravlje a i ne čitaš dobro.Ali Kemal wrote:Ovo naselje nema veze sa turizmom. Klasicno montazno naselje za stanovanje.![]()
Hoteli su za turizam, sa restoranima, klubovima, bazenima i svim ostalim popratnim objektima za turiste.
Ovo vjestacko jezero je bacanje para, predvidjam da ce se u bliskoj buducnosti isusiti i napraviti jos kuca, jer je to nerentabilno i besmisleno tu postavljeno.
Kako li su samo predvidjeli grijanje, nije bas najjasnije gdje ce se slagati iscjepana drva, fale šupe
A na drva se možda griju još po Palama i Lukavici, Arapi su saznali za toplinske pumpe.Resort će raspolagati svim rekreativno-zabavnim sadržajima: dva natkrivena bazena, tereni za fudbal, košarku, odbojku, sale za bilijar, stoni tenis i druge igre, supermarket.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/08/2015 16:31, edited 2 times in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#908 Re: Arapi u Sarajevu
možda imaju solarno grijanje 
ili su aktivne kuće kako se to danas kaže u arhitekturi
ili jednostavno kontaju da će prazne biti zimi
- Drvosjeca iz Dejcica
#909 Re: Arapi u Sarajevu
Toplinske pumpe recimo, etažno plinsko grijanje, kotlovi na pelet...ima tu dosta opcija. Zašto mislite da nema grijanje?Black swan wrote:možda imaju solarno grijanje
Ne kaže se aktivne već pasivne kuće. Passivhaus
- Truba
#910 Re: Arapi u Sarajevu
napisao sam pasivne pa mi to bilo nekako prepasivno za aktivnost kao što je grijanje
- Drvosjeca iz Dejcica
#911 Re: Arapi u Sarajevu
Pasivne zato što gube vrlo malo energije za razliku od običnih kuća koje gube mnogo, mnogo više energije. Zato se zovu pasivne.Black swan wrote:napisao sam pasivne pa mi to bilo nekako prepasivno za aktivnost kao što je grijanje
Svašta se može naučiti na forumu. Ne odgovori ti meni zašto misliš misliš da nema grijanja? Zato što su gradili Arapi? Koje sve vrste grijanja danas možemo imati u 2015. godini osim drva i uglja? Iznenadio bi se kako su po tom pitanu napredni u primjeni naprednih tehnologija. Po meni mi u BiH smo daleko ispod Arapa kod primjene modernih tehnologija klimatizacije, grijanja i gradnje.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/08/2015 16:40, edited 1 time in total.
- Truba
#912 Re: Arapi u Sarajevu
nemam pojma nisam vidio kotlovnicu 
- Drvosjeca iz Dejcica
#913 Re: Arapi u Sarajevu
Ne mora biti ni kotlovnica, može biti toplinska pumpa po sistemu zemlja-voda ili zrak-voda. Može biti kotao na pelet ali ili putem pirolize. Mogu biti jednostavno vrlo efikasni klima inverteri ili obični el. invertori. Mogućnosti je mnogo a vjerujem onaj ko je planirao ovo naselje siguran sam da je znao izabrati sistem grijanja daleko efikasniji i ekonomičniji od Kreka-Veso peći.Black swan wrote:nemam pojma nisam vidio kotlovnicu
- Ali Kemal
#914 Re: Arapi u Sarajevu
Arapi su i inace poznati po svojim efikasnim sistemima za grijanjeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Po meni mi u BiH smo daleko ispod Arapa kod primjene modernih tehnologija klimatizacije, grijanja i gradnje.Djelom zbog standarda ali dijelom i zbog našeg nadobudnog mentaliteta tipa, šta će Arapi, vidi im glave.
Nevolja ih naucila
Daj ba ne provaljuj se, zna se da je u Bosni najekonomicnije grijanje individualnih stambenih objekata na drva.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne mora biti ni kotlovnica, može biti toplinska pumpa po sistemu zemlja-voda ili zrak-voda. Može biti kotao na pelet ali ili putem pirolize. Mogu biti jednostavno vrlo efikasni klima inverteri ili obični el. invertori. Mogućnosti je mnogo a vjerujem onaj ko je planirao ovo naselje siguran sam da je znao izabrati sistem grijanja daleko efikasniji i ekonomičniji od Kreka-Veso peći.Black swan wrote:nemam pojma nisam vidio kotlovnicu
- Drvosjeca iz Dejcica
#915 Re: Arapi u Sarajevu
Jašta je po zabitima na potezu Koran-Pale i obratno brale.Ali Kemal wrote:Arapi su i inace poznati po svojim efikasnim sistemima za grijanjeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Po meni mi u BiH smo daleko ispod Arapa kod primjene modernih tehnologija klimatizacije, grijanja i gradnje.Djelom zbog standarda ali dijelom i zbog našeg nadobudnog mentaliteta tipa, šta će Arapi, vidi im glave.
![]()
Nevolja ih naucila
Daj ba ne provaljuj se, zna se da je u Bosni najekonomicnije grijanje individualnih stambenih objekata na drva.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne mora biti ni kotlovnica, može biti toplinska pumpa po sistemu zemlja-voda ili zrak-voda. Može biti kotao na pelet ali ili putem pirolize. Mogu biti jednostavno vrlo efikasni klima inverteri ili obični el. invertori. Mogućnosti je mnogo a vjerujem onaj ko je planirao ovo naselje siguran sam da je znao izabrati sistem grijanja daleko efikasniji i ekonomičniji od Kreka-Veso peći.Black swan wrote:nemam pojma nisam vidio kotlovnicu
- Ali Kemal
#916 Re: Arapi u Sarajevu
Vidjeces ti kad se Arape ufate sjekire i poslazu uredno cjepanice pored kuce.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jašta je po zabitima na potezu Koran-Pale i obratno brale.
Kakve pumpe, kakvi bakraci, kad dodju racuni za struju
- Drvosjeca iz Dejcica
#917 Re: Arapi u Sarajevu
Kad osvane pola Jaorine bez drveća.Ali Kemal wrote:Vidjeces ti kad se Arape ufate sjekire i poslazu uredno cjepanice pored kuce.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jašta je po zabitima na potezu Koran-Pale i obratno brale.
Kakve pumpe, kakvi bakraci, kad dodju racuni za struju
- Ali Kemal
#918 Re: Arapi u Sarajevu
Pa ti si drvosjeca, razumijes se u te stvari, motorke i slicno 
-
VjecitiStudent
#919 Re: Arapi u Sarajevu
Da li vam ovo izgleda kao pasivna kuća sa sofisticiranim sistemom grijanja?
http://www.klix.ba/lifestyle/vjestacko- ... 50826062#6
- kritichar
#920 Re: Arapi u Sarajevu
kako ružan dizajn, u ovo englez ili danac nikad neće ući, ovo je samo lijepo azijatimaVjecitiStudent wrote:Da li vam ovo izgleda kao pasivna kuća sa sofisticiranim sistemom grijanja?
- Cherry-Cherry
#921 Re: Arapi u Sarajevu
Neko već napisa: kuća do kuće, baš mahalski... Da komšinice mogu piti kafu, a da ne idu jedna kod druge. A i da se bolje može vidjeti šta se kod koga dešava u kući, šta se jede, šta se priča, kad se naveče dolazi itd...
- Drvosjeca iz Dejcica
#922 Re: Arapi u Sarajevu
Nemoj unaprijed donositi zaključak. Ne tvrdim ja da je to pasivna kuća samo sam kolegi pojašnjavao razliku između pasivne i obične kuće, on je mislio da se o to zove aktivna kuća. Kako god, mi ne znamo koji materijali su korišteni prilikom gradnje, izolacija, ne znamo kakva stolarija je korištena jer sa ovih slika slabo se šta može razaznati, kakvi uređaji (koliko energetski efikasni) su ugrađeni...itd. Dakle na osnovu jako malo ili nikakvih informacija mi donosimo zaključke. Ovako na prvu laički meni ovo izgleda bolje od 80% kuća što viđam po BiH, Sarajevu, Lukavici, Palama i ostalim dijelovima BiH. Zar nije dovoljno?VjecitiStudent wrote:Da li vam ovo izgleda kao pasivna kuća sa sofisticiranim sistemom grijanja?
Nisam znao da i dizajn poznaje ksenofobiju i rasnu segragaciju.kritichar wrote:kako ružan dizajn, u ovo englez ili danac nikad neće ući, ovo je samo lijepo azijatimaVjecitiStudent wrote:Da li vam ovo izgleda kao pasivna kuća sa sofisticiranim sistemom grijanja?
- Drvosjeca iz Dejcica
#923 Re: Arapi u Sarajevu
Zaboli te chuna, nećeš ti tu stanovati.Cherry-Cherry wrote:Neko već napisa: kuća do kuće, baš mahalski... Da komšinice mogu piti kafu, a da ne idu jedna kod druge. A i da se bolje može vidjeti šta se kod koga dešava u kući, šta se jede, šta se priča, kad se naveče dolazi itd...
- Cherry-Cherry
#924 Re: Arapi u Sarajevu
Naravno da neću, hvala Bogu. Imam bolje i ljepše.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Zaoli te chuna, nećeš ti tu stanovati.Cherry-Cherry wrote:Neko već napisa: kuća do kuće, baš mahalski... Da komšinice mogu piti kafu, a da ne idu jedna kod druge. A i da se bolje može vidjeti šta se kod koga dešava u kući, šta se jede, šta se priča, kad se naveče dolazi itd...
- shbc
#925 Re: Arapi u Sarajevu
Fascinantno je kako se provlaci tema "Mi smo jos gori od njih"... Mi kakvi god da smo, takvi smo u SVOJOJ drzavi. Nikad necete vidjeti Bosanca kako pusi u zatvorenom u Austriji, iako je to kod nas normalno. Nikada Bosanac nece Amerikancu u SAD-u soliti pamet da treba da skida obucu kada udje u kucu, iako se to nama cini nehigijenski. Nikada Bosanac nece ponuditi policajcu u VB "za kafe", iako je to kod nas to vise postalo normalno.
Sa druge strane Arap itekako po Bosni mladim parovima u Bosni soli pamet kako ne trebaju da se ljube u javnosti. Arap itekako omladini u BiH pametuje zbog alkohola. Arap itekako ocekuje da "nize bice", sluga (u ovom slucaju Bosanac) treba da cisti za njim.
Eh to je razlika izmedju nas i njih. Zbog toga ih ne volimo. Da smo najgori na svijetu, najgori smo u svojoj drzavi, a ne u tudjoj avliji.
Sa druge strane Arap itekako po Bosni mladim parovima u Bosni soli pamet kako ne trebaju da se ljube u javnosti. Arap itekako omladini u BiH pametuje zbog alkohola. Arap itekako ocekuje da "nize bice", sluga (u ovom slucaju Bosanac) treba da cisti za njim.
Eh to je razlika izmedju nas i njih. Zbog toga ih ne volimo. Da smo najgori na svijetu, najgori smo u svojoj drzavi, a ne u tudjoj avliji.