Nije Deen dobar primjer, ali shvatam što ga uzimaš za primjer. Ne brani umjetnik pravni poredak, nego se tu radi o definiciji naroda - narod mora imati jezik, istoriju, kulturu - da bi bio narod.Leons wrote:
Ejh, sad ti ode nasiroko.
Jedno je Deen a drugo je vojnik. Nece vladavinu prava pjesma donijeti niti Sanel Redzic gitarom ustavni poredak braniti.
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- piupiu
#901 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- Ali Kemal
#902 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sasvim je normalno da sadasnje vlast nece da finansira umjetnike, osim preko stele, jer znaju da su idealna meta za kritiku.
Ovako se finansiraju samo odabrani umjetnici koji nece mnogo da talasaju, tako da nije snimljen jos ni jedan film koji kritikuje vlast.
Prikazuje se tu malo socijale i tako, ali da neko kritikuje otvoreno, nema sanse.
Ovako se finansiraju samo odabrani umjetnici koji nece mnogo da talasaju, tako da nije snimljen jos ni jedan film koji kritikuje vlast.
Prikazuje se tu malo socijale i tako, ali da neko kritikuje otvoreno, nema sanse.
- Leons
#903 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Deen je odličan primjer jer ga finansiraju građani. O tome i pričamo svo vrijeme.piupiu wrote:Nije Deen dobar primjer, ali shvatam što ga uzimaš za primjer. Ne brani umjetnik pravni poredak, nego se tu radi o definiciji naroda - narod mora imati jezik, istoriju, kulturu - da bi bio narod.Leons wrote:
Ejh, sad ti ode nasiroko.
Jedno je Deen a drugo je vojnik. Nece vladavinu prava pjesma donijeti niti Sanel Redzic gitarom ustavni poredak braniti.
Za njegovanje kulture nije potreban veliki državni aparat.
- Leons
#904 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Čekaj, ako se ne varam ti se protiviš cenzuri današnjih vlastodržaca i u isto vrijeme si jugonostalgičar?Ali Kemal wrote:Sasvim je normalno da sadasnje vlast nece da finansira umjetnike, osim preko stele, jer znaju da su idealna meta za kritiku.
- piupiu
#905 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Tako je. Ne traži se aparat, nego malo podrške i kulturne politike. Za male narode to je puno bitnije nego za velike.Leons wrote: Za njegovanje kulture nije potreban veliki državni aparat.
- Leons
#906 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa eto ta mala podrška se može ogledati u tome da se ljudi dobrovoljno oporezuju zarad nove renesanse, ili se okupljaju i finansiraju o svom trošku koga žele.
Civilizacija = Sloboda
Civilizacija = Sloboda
- Ali Kemal
#907 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Procitaj jos jednom naslov teme, pogotovu drugu polovinu recenice.Leons wrote:Čekaj, ako se ne varam ti se protiviš cenzuri današnjih vlastodržaca i u isto vrijeme si jugonostalgičar?Ali Kemal wrote:Sasvim je normalno da sadasnje vlast nece da finansira umjetnike, osim preko stele, jer znaju da su idealna meta za kritiku.
Mozes da se slazes, mozes da se ne slazes, kako hoces. Ja se npr 100% slazem sa Ekicom.
Zbog toga je sada situacija da je govor mrznje normalna stvar, po portalima se moze svasta pisati i finansijska cenzura je usmjerena samo protiv umjetnika.
Zasto? Zato sto se zna da ono sto se pise po portalima od strane polupismenih novinara ne vrijedi skoro nista, kao sto bi vrijedio jedan film kao umjetnicko djelo koje ce ostati u arhivama BH kinoteke dugo, dugo...
Angazovaniji filmovi su se pravili 80-tih godina u SFRJ, nego sada.
- Leons
#908 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Normalno da se po portalima može svašta pisati, pa to ti je sloboda govora. To je Internet. Možda u Rusiji raja piše odlomke Dostojevskog po portalima. Neki se dobri filmovi gledaju tamo.
- Ali Kemal
#909 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nije normalno kada je to govor mrznje, sto u normalnim drzavam spada pod hate crime koji je krivicno djelo i kao takav sankcionisan od strane pravosudja tih drzava.Leons wrote:Normalno da se po portalima može svašta pisati, pa to ti je sloboda govora. To je Internet. Možda u Rusiji raja piše odlomke Dostojevskog po portalima. Neki se dobri filmovi gledaju tamo.
Last edited by Ali Kemal on 13/08/2015 15:50, edited 1 time in total.
- piupiu
#910 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sve ok, ovdje se svakakve raje javilo, na početku je bilo jako zanimljivih upisa i iskustava - baš iz regionalne perspektive. To nije nikakva posebna karakteristika Jugoslavije ili BiH ili bilo koga. Centar i regija su uvijek u 'opoziciji', regiji je uvijek teže, a selu još više. I uvijek, ali uvijek, se čuju slični argumenti - sve pare odoše u Beograd/Zagreb/Sarajevo/stavi neki strani centar; niko ne brine za selo, za regiju, itd. Mislim da je to malo univerzalniji problem koji je u Jugoslaviji imao dramatičan rasplet zbog kolektivizacije i pretvaranja seljaka u radničku klasu.Gojeni H wrote:Slazem se, ali je isto tako neozbiljno reci "ja sam zivio u Sarajevu u trosobnom stanu koji je moj otac dobio dzaba", usput zaboravljajuci spmenuti da je babo/tata bio visoki funkcioner Saveza komunista, da stan zakonski NIJE bio njegov, i da je postratna klika takvima omogucila da otkupe stanove, a onima ciji roditelji nikada nisu bili u SK i nikada nisu dobili stanove, i koji zive u manjim sredinama njima go ku.ac.piupiu wrote: Usput, da oprostiš, onako kao generalna opaska, malo je uvrediljivo kada nekome ko je živio u Jugoslaviji kreneš citirati Wikipediau da mu objasniš kako je živio. Ljudi ti kažu 'meni je bilo tako', a ti njima citat sa Wikipediae.To je, ipak, prilično neozbiljno ako ništa, a ono kao istraživačka metoda. To ti je kao kad neki mladi Subotičanin, recimo, krene nekom Sarajliji pričati o tome kako mu je bilo pod opsadom i kaže: "Pa, čitao sam na Wikipediji."
Jos je neozbiljnije truniti na temi o Grckoj i govoriti kako su Grci godinama zivjeli od guzovace, sto jeste istina, a kada se poredaju dokazi da je bilo identicno u Jugoslaviji, nazvati recepcionara i pitati ga zasto je probudio usnulog gosta.
Izvinjavam se na rjecniku, zeMskara si.
Ja se tu prije svega sjetim da je tome prethodila agrarna reforma (odnosno bukvalno razmontiravanje feudalne strukture sela) u Kraljevini Jugoslaviji, i da oni nisu znali šta će sa slobodnim seljaštvom. Mislim da je to Jugoslavija poslije rata mislila rješavati 'revolucionarnim' putem tj pretvaranjem seljaka u radnike ...
Nisam još vidjela nijedan upis da mu je babo bio partijski funkcioner i da je živio u trosobnom u centru grada.
BTW, to za Grčku - neki dan sam pročitala statistiku OECD-a da, suprotno uvriježenom mišljenju, Grci rade više i duže na dan od većine radnika u zemaljama OECD-a. Bila sam nemalo iznenadjena.
- Leons
#911 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Imaš moderaciju koja se brine o tome.Ali Kemal wrote:Nije normalno kada je to govor mrznje, sto u normalnim drzavam spada pod hate crime koji je krivicno djelo i kao takav sankcionisan od strane pravosudja tih drzava.Leons wrote:Normalno da se po portalima može svašta pisati, pa to ti je sloboda govora. To je Internet. Možda u Rusiji raja piše odlomke Dostojevskog po portalima. Neki se dobri filmovi gledaju tamo.
- madner
#912 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mislis imaju duze radno vrijeme.
Kao sto znamo iz forumskog iskustvo, biti na poslu i raditi nije isto.
- skupljac_zeljeza
#913 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To sigurno, samo što je zbog toga selo ostalo duže vrijeme na margini.piupiu wrote: Mislim da je to Jugoslavija poslije rata mislila rješavati 'revolucionarnim' putem tj pretvaranjem seljaka u radnike ...
Seljak nije išao rado u zadruge pa je slijedio obavezni otkup zbog čega dolazi do Cazinske bune u BiH.
-
5 0 5
#914 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
kad vec spominjes grcku, da napisem nesto iz svog iskustva. posto sam ja iz tog umjetnickog sektora, ako se tako moze reci, radio sam projekat u grckoj prije 5-6 godina. tada me je direktor festivala za koji sam radio prvi dan u hotelu pitao da li bih se slozio da mi festival ne uplati 20% plate koja bi trebale otici za porez. kada sam se usprotivio sa argumentom da je to ilegalno i da ne zelim krasti svoju drzavu, kontraargument je bio, mi u grckoj ne dobijamo nista ili jako malo od drzave, tako da je "opravdano" ne placati porez.piupiu wrote: BTW, to za Grčku - neki dan sam pročitala statistiku OECD-a da, suprotno uvriježenom mišljenju, Grci rade više i duže na dan od većine radnika u zemaljama OECD-a. Bila sam nemalo iznenadjena.![]()
ja sam odbio takvu argumentaciju i trazio sam da mi ipak uplate te pare. slozili su se sa mnom, ali mi te pare na kraju ipak nisu uplatili. kada je dosla vijest o krizi u grckoj, odmah sam se sjetio toga.
usput, uvijek sam se jezio kada bi neko koristio termin balkanci, naravno uvijek u negativnom kontekstu, ali poslije tog posla u grckoj, shvatio sam sta tacno znaci termin "balkanac". bez obzira na to sto su clan eu, i zakona i pravila koja su morali usvojiti, stari instikti i obicaji nisu mogli biti prevazidjeni. slican osjecaj imam i zadnjih par dana ucestvujuci u ovoj raspravi.
- piupiu
#915 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To sam se i ja isto pitala - da li prijavljuju više sati ili šta.madner wrote:Mislis imaju duze radno vrijeme.
http://www.forbes.com/sites/niallmccart ... graphic-3/
- Ali Kemal
#916 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ali nemam drzavu, prica je o drzavi sadasnjoj i ondasnjoj.Leons wrote:Imaš moderaciju koja se brine o tome.Ali Kemal wrote:Nije normalno kada je to govor mrznje, sto u normalnim drzavam spada pod hate crime koji je krivicno djelo i kao takav sankcionisan od strane pravosudja tih drzava.Leons wrote:Normalno da se po portalima može svašta pisati, pa to ti je sloboda govora. To je Internet. Možda u Rusiji raja piše odlomke Dostojevskog po portalima. Neki se dobri filmovi gledaju tamo.
Drzava treba da te stiti od toga, ona prijasnja je to radila, ova sadasnje ne radi.
E to je jedan od razloga stoje naslov teme tacan.
- piupiu
#917 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nisam nikad bila na nekom ruskom portalu, ali sam bila u Rusiji prošle godine i jedna od najupečatljivijih stvari koju sam vidjela je da u svakom muzeju - Puškinovom, Ruskom muzeju, Ermitažu ... stoje razredi i razredi djece sa nastavnicima koji im nešto objašnjavaju ...Leons wrote: Možda u Rusiji raja piše odlomke Dostojevskog po portalima. Neki se dobri filmovi gledaju tamo.
- piupiu
#918 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
"Doće do iduće sjetve garantovano [komunizam]. A, ako svako bude izvršavao svoje obaveze, možda i prije ... "skupljac_zeljeza wrote:
-
saja_dj
#919 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa dobro...i kod nas uhljebi "rade" 160 sati mjesecno. Barem za toliko dobivaju platu. A u tih 160 sati se radi na ispijanju kafe, malo soliteru, malo fejsu.piupiu wrote:
BTW, to za Grčku - neki dan sam pročitala statistiku OECD-a da, suprotno uvriježenom mišljenju, Grci rade više i duže na dan od većine radnika u zemaljama OECD-a. Bila sam nemalo iznenadjena.![]()
A i da stvarno rade puno vrijeme, i to im se ne pise dobro. Znaci gines, radis a opet si manje ucinkovit od svabe koji za manje vise uspije. Ono, ubij se
(ja ipak mislim da je u pitanju "rad" kao sto se kod nas radi u administraciji)
- supercali
#920 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A tamo nastavnik objasnjava jbg djeco ovo su neke kurvi i kurvari na slikama za koje nas boli dzon al moramo tu biti da nas stranci vide iako sam ja predlagao tursku i crnogorsku obalu da se malo provedemopiupiu wrote:Nisam nikad bila na nekom ruskom portalu, ali sam bila u Rusiji prošle godine i jedna od najupečatljivijih stvari koju sam vidjela je da u svakom muzeju - Puškinovom, Ruskom muzeju, Ermitažu ... stoje razredi i razredi djece sa nastavnicima koji im nešto objašnjavaju ...Leons wrote: Možda u Rusiji raja piše odlomke Dostojevskog po portalima. Neki se dobri filmovi gledaju tamo.
- Leons
#921 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa nemoj gledati te portale. Slobodan si da konzumiraš medije i sadržaje koje želiš. Niko te ne tjera da dolaziš na Klix valjda.Ali Kemal wrote: Ali nemam drzavu, prica je o drzavi sadasnjoj i ondasnjoj.
Drzava treba da te stiti od toga, ona prijasnja je to radila, ova sadasnje ne radi.
E to je jedan od razloga stoje naslov teme tacan.
- Leons
#922 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Možda im govore " Djeco sve bi ovo i više mogli gledati za nižu cijenu da nema državne intervencije i da se cijena karte uspostavlja putem tržišnih mehanizama"piupiu wrote:Nisam nikad bila na nekom ruskom portalu, ali sam bila u Rusiji prošle godine i jedna od najupečatljivijih stvari koju sam vidjela je da u svakom muzeju - Puškinovom, Ruskom muzeju, Ermitažu ... stoje razredi i razredi djece sa nastavnicima koji im nešto objašnjavaju ...Leons wrote: Možda u Rusiji raja piše odlomke Dostojevskog po portalima. Neki se dobri filmovi gledaju tamo.
- JThomas
#923 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
kad izlistaš knjigu dalje vidjećeš da je poslije adama smitha bilo još ljudi koji su razmišljali i pisali o ekonomiji.
- Ali Kemal
#924 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nije mi samo jasno zasto pricas glupostiLeons wrote:Pa nemoj gledati te portale. Slobodan si da konzumiraš medije i sadržaje koje želiš. Niko te ne tjera da dolaziš na Klix valjda.Ali Kemal wrote: Ali nemam drzavu, prica je o drzavi sadasnjoj i ondasnjoj.
E to je jedan od razloga stoje naslov teme tacan.Ako je drugačije reci da policiju zovemo.
- piupiu
#925 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Eeee, to je jako dobra tema, ali je off topic ovdje. Civilizacija je nastala upravo ograničavanjem potpune slobode. Primjer - to što ljudi ne siluju po ulici i što im to više nije normalno, nije nastalo iz one gore jednačine, nego upravo obrnuto. Civilizacija je prije svega super-struktura, pa konsenzus društva o pravilima društva, pa akumulirano znanje i razvoj, pa država, pa primjena zakona, pa razvijen sistem dokumentovanja, pa svašta nešto ... a ne = tržišna sloboda.Leons wrote: Civilizacija = Sloboda